A DCEP titkosítás? Az iparági szakértők Kína kialakulóban lévő digitális pénzneméről tárgyalnak

Az elmúlt hetekben Kína által nagyon várt digitális jüan – Digital Currency Electronic Payment (DCEP) – visszanyerte népszerűségét a kriptográfiai és a mainstream médiában, amikor újabb hírek jelentek meg a fejlődéséről. Január óta a témát a mainstream média, többek között CNBC, Forbes és Vezetékes.

A kínai központi bank, a PBoC által vezetett projekt április 14-én került újra az ipar radarjára, amikor képernyőkép megjelent, amely azt mutatja, hogy a DCEP-t Suzhou, Chengdu, Xiongan és más régiókban tesztelték. Még újabban hírek, Április 23-tól kiderült, hogy a Starbucks és a Mcdonalds azon kiskereskedelmi óriások közé tartozik, akik meghívást kaptak a digitális valuta tesztelésére egy régióban.

Amikor a média bemutatja a DCEP-t – vagy bármely központi banki digitális valutát (CBDC) -, feltételezhető, hogy a) a pénznem blokklánc-alapú és b) létezése tehát releváns a kripto- és blokklánc-ipar számára.

Megkértük a blockchain, a műszaki és a közgazdasági szakértőket, hogy vizsgálják meg közelebbről a DCEP-t, a mögötte álló technológiát és azt, hogy a létezése mit jelent az ipar számára.

DCEP története

A DCEP volt az első bemutatott Zhou Xiaochuan, a PBoC volt kormányzója a nyilvánosság elé a 13. Országos Népi Kongresszuson 2018. március 9-én tartott sajtótájékoztatón. Ez év januárjában a kínai központi bank bejelentett hogy digitális pénznemének „legfelső szintű” kialakítása elkészült, hozzátéve "Folytatjuk a törvényes digitális pénznemek fejlődésének folyamatos előmozdítását. ” Ebben a hónapban az volt kiderült még egyszer, hogy Kína digitális pénzneme a tervek szerint haladt.

A Chongqingi Műszaki és Gazdasági Egyetem professzora, Changyong Liu, aki a Pekingi Egyetem közgazdasági doktori fokozatával rendelkezik a gazdaságelmélet történetében, az OKEx-nek elmondta, hogy Kína központi bankja hosszú évek óta dolgozik a digitális pénznem fejlesztésén. Elmagyarázta a DCEP fejlődésének eredetét:

„2013 végén a bitcoin első kísérletet tett Kínába. 2014-ben a kínai központi bank felállított egy digitális pénznemekkel foglalkozó kutatóintézetet, és elkezdte tanulmányozni, hogyan lehet kezelni a kriptovaluták hatásait, és hogyan lehet javítani a kínai jüan rendszert a blokklánc technológiával.

De 2014 és 2018 között a DCEP előrehaladása lassú volt, talán azért, mert a bitcoin vagy a blokklánc decentralizált felépítése összeegyeztethetetlen a legális nemzeti valuta, mint renminbi (RMB) természetével..

A DCEP hirtelen felgyorsulása 2019 végén közvetlenül a Facebook indításának […] előkészületeinek tudható be Mérleg. Annak ellenére, hogy állítása szerint ultraszuverén és a globális pénzügyi szolgáltatás, a Mérleg alapítói, a partnerség tagjai és a horgonypénzek tudatosan elutasították Kínát.

Ez Kína központi bankját érezte a sürgős nemzetközi verseny nyomásának a digitális valuta területén. ”

Hogyan releváns a kínai DCEP a blockchain / crypto iparban?

„A DCEP nem feltétlenül használ blokkláncot”

Liu professzor azt is megjegyezte, hogy a DCEP „kísérlete” eddig óvatos volt, hozzátéve:

„Ezért nehéz megítélni, hogy célja-e az internetes gazdasághoz igazított monetáris reform aktív előmozdítása, vagy a hagyományos bankrendszer passzív védelme. Mivel a DCEP továbbra is lényegében a központi bankok által uralt fiat valuta, ezért nem decentralizálható.

Mu Changchun, a DCEP projekt igazgatója már megtette említett hogy a DCEP nem feltétlenül használja a blockchain technológiát.


Jelenleg a DCEP elsősorban az RMB kibocsátásának és forgalmazásának mechanizmusának technikai átalakítása. A DCEP nem illik bele a globális blokklánc őrületbe. ”

Amikor arról beszéltünk, hogy a DCEP jó-e a blokklánc-ipar számára, Liu professzor kijelentette:

„Ez elsősorban technikai átalakítás, nem változtatja meg az RMB és a kapcsolódó szabályozási rendszerek jellegét, ezért a DCEP nem fog sok kényelmet nyújtani a jelenlegi blockchain-iparnak vagy a kriptovaluta-iparnak.

Röviden: jelenleg nincs RMB a bitcoin átjáróhoz, és a közeljövőben nem lesz DCEP a bitcoin átjáróhoz. Noha a DCEP nem feltétlenül használja a blokklánc technológiát, aszimmetrikus titkosítást használ, ami a DCEP által biztosított elektronikus fizetések hatékonyságának és biztonságának alapvető oka, és valószínűleg a legfontosabb kapcsolat a DCEP és a blokklánc / kriptográfia között. ”

A DCEP központosított kriptográfia

Liu professzor ragaszkodott ahhoz, hogy a DCEP nem lesz jelentős hatással a decentralizált kriptovalutára, azzal érvelve:

„A DCEP maga is kriptovaluta, de nem decentralizált kriptovaluta – hanem központosított kriptovaluta.

A DCEP-nek azonban óriási hatása van a központosított kriptovalutákra, mert egy központosított kriptovaluta esetében minél erősebb a központ, annál nagyobb versenyelőny.

Most számos privát kibocsátású zseton van forgalomban. Ezek a tokenek központosítottak és sokkal kevésbé hitelesek, mint a DCEP. A múltban ezeknek volt némi előnyük az RMB-vel szemben, főleg a kriptográfia révén. Ez az előny elveszett, amikor az RMB-t is kriptográfia segítségével átalakították. “

A DCEP programozható jellege hosszú távon fontossá teszi

Yan Meng, a kínai szoftverfejlesztői hálózat (CSDN) alelnöke, aki az ország legnagyobb fejlesztői közösségének jelképes gazdasági kutatásaira összpontosít, szintén úgy véli, hogy a DCEP rövid távon nem lesz nagy hatással a rejtjelezésre. Állította:

„A DCEP rövid távon csak képzelt hatást gyakorol a kriptovilágra, mivel a központi bank nagyon valószínű, hogy az első napokban szigorúan szabályozza a DCEP áramlását. Néhány ember a kriptográfiai világban élhet ezzel a lehetőséggel a hype kialakítására, de mivel a központi bank barátságtalanul viszonyul a kriptográfiához, nem látok esélyt arra, hogy a DCEP bármilyen módon segíteni tudná a kriptot. ”

Meng ugyanakkor úgy véli, hogy a DCEP hosszú távon megváltoztatja a titkosítási világot:

„A DCEP kialakítása megőrzi a programozási funkciót, amelyet„ szkriptnek ”hívnak, és a tervezők a jövőben programozhatóvá teszik a digitális valutát. Ha egy napon a szabályozók megnyitják a nyilvánosság számára a programozási funkciókat, a kriptográfiai közösség könnyen kihasználhatja annak előnyeit, és integrálhatja a DCEP-t egy sor DApps-be, különösen a DeFi-alkalmazásokba. Akkor az emberek sokkal szélesebb köre vesz részt a kriptográfia területén. ”

Menghez hasonlóan Ken Huang, a Metaverse DNS társalapítója is úgy gondolja, hogy a DCEP hatása jelentős lesz, mert programozható:

„A DCEP programozható természetének, az intelligens szerződések kihasználásának köszönhetően a DCEP tetején lehet alkalmazásokat építeni különböző valós felhasználási esetekre, például állami támogatásra, jótékonysági adománykövetésre, kereskedelemfinanszírozásra, adózásra és a határokon átnyúló fizetésre a jövőben. Úgy látom, néhány évig fokozatos örökbefogadás következik be, a használati esetek hirtelen megugrása és szélesebb körű örökbefogadás körülbelül 5-10 év alatt."

Huang úgy véli, hogy a DCEP technológiai szempontból releváns a blokklánc szempontjából, kijelentve: „a DCEP próbaverziója jelenleg olyan kulcsfontosságú blokklánc-technológiákat használ fel, mint a nyilvános kulcsú titkosítás, az UTXO, az intelligens szerződés és a digitális pénztárca.”

„Azonnali hatás a mindshare”

A DCEP kriptográfiai világgal kapcsolatos relevanciájáról szólva Shuyao Kong, a rovatvezető A crypto media Decrypt kínai piacára összpontosítva azt mondta az OKEx-nek, hogy „a DCEP beindítása, függetlenül építészétől, használatától vagy akár céljától, jelet küld a világnak, hogy a blokkláncot egy nagy egység, bár központosítva, felhasználhatja.." Folytatta:

"Azt gondolom, hogy felveti a kérdést, hogy egy blokklánc-hálózat mit tehet azáltal, hogy kiterjeszti képzeletünket arról, hogy nézne ki egy nemzetileg folyékony valuta; Csak nézze meg, hogyan veszi a DCEP a címlapokat. A közvetlen hatás a mindshare. ”

A DCEP általános jelentősége

A jelentőség iteráción keresztül lesz látható

A kormány által kibocsátott digitális pénz lehetséges hatásáról a Decrypt’s Kong kijelentette:

„A DCEP-t csak egy újabb szoftveres megoldásként kezelem, ami azt jelenti, hogy a jelentőség csak az iterációk során látható. Rövid távon a jelentőség retorikus lehet, de kis mértékben javíthatja a kínai társadalom működését és az emberek irányítását. “

A Mérleghez hasonlóan a rövid távú hatásokat is túlbecsülik

A projekt jelentőségéről Liu professzor kijelentette, hogy „a DCEP jelentősége jelenleg túlzó, mert a DCEP csak a pénzkibocsátás és a hagyományos bankrendszeren belüli forgalom technikai átalakítása.." Ő folytatta:

"Jelenlegi tesztje és alkalmazása nem közvetlenül irányul a legfontosabb internetes fizetési vállalkozásokhoz (WeChat Pay / Alipay).

A DCEP jelentőségének jelenlegi túlbecslése nagyon hasonló a tavalyi Mérleg-esethez: mind a hagyományos gazdaságban alábecsülik a változás nehézségeit, mind a blokklánc-technológia és a centralizált intézmények erejét..

Hosszú távon úgy gondolom, hogy ahogy a Mérleg legnagyobb hatása a kriptovaluták tudatosságának növelése a központi bankok és a nyilvánosság körében, a DCEP legnagyobb hatása az, hogy világszerte versenyt vált ki a központi bankok között, a hagyományos monetáris rendszert passzívan kell megváltoztatni a verseny.”

A nemzetközi elszámolás hatása

Yin Cao, a Digital Renaissance Foundation ügyvezető igazgatója – aki nemrég vett részt az OKEx pénzügyi piacokért felelős igazgatója, Lennix Lai által moderált DCEP-beszélgetésen – elmondta az OKEx-nek, hogy a DCEP valójában már jelentős, azzal érvelve:

„A DCEP Kína nemzeti pénzügyi politikájává vált. A kommunista párt és a kínai központi bank központjától kezdve a helyi kormányokig és az állami tulajdonban lévő kereskedelmi bankokig folyamatban vannak a DCEP előkészületei.

Feltételezem, hogy a DCEP külsőleg klíringinfrastruktúraként használható az amerikai dollár klíring helyettesítésére az One Belt One Road országok területén, ezáltal létrehozva egy RMB gazdasági kört.

Belsőleg jobban képes végrehajtani a különféle monetáris politikákat, vagy akár nem konvencionális negatív kamatpolitikákat is megvalósítani, és ez értékes monetáris politikai teret biztosítana a jövőben intenzívebb nemzetközi pénzügyi és gazdasági turbulenciák kezelésére. ”

Cao hozzátette:

„A korábbi nemzeti pénzügyi stratégiákkal ellentétben a kínai DCEP először olyan magánvállalkozásokat hív fel, mint az Alibaba és a Tencent, hogy csatlakozzanak és vegyenek részt mélyen, jelezve, hogy a kínai kormány be akarja tudni integrálni a kínai nagyon nagy internetes vállalatok hatalmas felhasználói bázisát. Ezeknek az internetes vállalatoknak a technológiája és a hatékony stratégiai megvalósítási kapacitás szolgálhatja az országos összképet. „

Ebben a témában a Metaverse DNA Huangja úgy véli, hogy a DCEP nem megfelelő megközelítés az RMB nemzetközivé válásához és az USD-alapú dominancia csökkentéséhez. GYORS rendszer. Megjegyezte, hogy „az RMB határokon átnyúló bankközi fizetési rendszere (CIPS), amelyet 2015. október 8-án indítottak, de az RMB csak a világ tartalék valutájának 3% -át teszi ki (az amerikai dollár meghaladja a 67% -ot). A DCEP mint tartalék valuta ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe, mint a CIPS. ”

A cikkben kifejtett nézetek és vélemények kizárólag az idézett előadók véleményét és véleményét jelentik, és nem feltétlenül jelentik az OKEx véleményét.

Changyong Liu és Yin Cao észrevételeit kínai nyelvről fordította a cikk szerzője, az OKEx elemzője, Yansong Liu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map