A DeFi 2020 legfontosabb öt legfontosabb eseménye – a felülvizsgálati év

Az OKEx Insights DeFi Digestje áttekinti a decentralizált pénzügyi tér legfontosabb csúcspontjait 2020-ban.

A DeFi ebben az évben puszta divatszóból legitim szektorgá nőtte ki magát, jelentős fejlődéssel mind a fejlesztés, mind az elfogadás terén. Ahogy 2020 véget ér, az OKEx Insights a decentralizált pénzügyi térből az első öt legfontosabb szempontot vizsgálja.

Millióitól milliárdokig a DeFi nagyra megy

A DeFi piaca óriási növekedést tapasztalt 2020 folyamán, a TVL – a teljes érték zárva volt – január 1-jei 671 millió dollárról december 23-án 13,95 milliárd dollárra nőtt. Az űrben a TVL hatalmas növekedését elsősorban a likviditásbányászat körüli felhajtás okozta és termésgazdálkodás, és ezt kiegészítette az Ethereum 2.0 várható bevezetése és a decentralizált árorák növekedése.

A DeFi piac teljes értéke USD-ben zárolódott 2020-ban. Forrás: DeFi Pulse

A DeFi hitelpiac is látta a hitelfelvételek nagymértékű növekedése, 0,92 milliárdról 3,57 milliárd dollárra emelkedve. Míg 2020 első felében a Maker uralta a hitelezési piacot, a Compound az irányítási token, a COMP elindítását követően a második félévben a Makert váltotta hitelezési vezetőként. A vegyület továbbra is uralja a hitelezési piacot, nagyjából 55% -os piaci részesedéssel, őt követi a Maker (~ 30%) és az Aave (~ 10%).

A DeFi hitelezési protokollok teljes hitelfelvételi volumene 2020-ban. Forrás: DeBank

A likviditásbányászat és a DeFi növekedése megnöveli a gazdákat

A feltételek "likviditásbányászat" és "hozam termelők" A likviditásbányászat a hozamgazdálkodásra utal, mivel a pénzpiac likviditást nyújt jutalmak és jutalékok fejében..

A likviditásbányászatot először a Compound vezette be, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy likviditást biztosítsanak a protokollnak, hogy extra egységeket szerezzenek a vezérlési token COMP-ból. Indítása után a COMP ára több mint megháromszorozódott, és a protokollba rögzített teljes érték az első héten 90 millió dollárról 600 millió dollárra emelkedett. Más DeFi protokollok – például a Balancer, a SushiSwap és az Uniswap – követték példájukat, hogy likviditásbányászati ​​szolgáltatásokat indítsanak saját irányítási tokeneik számára..

A likviditásbányászat megjelenése a decentralizált tőzsdék növekedéséhez is vezetett. A DEX-ek kereskedési volumene robbanásszerűen növekedni kezdett júniusban, amelyet a COMP által generált likviditásbányászat okoz. A DEX-ek kereskedési volumene elérte az éves csúcsot, 27,8 milliárd dollárt az Uniswap irányítási jelzőjének, az UNI-nak a bevezetését követően.

A likviditásbányászat körüli felhajtás azonban október óta lehűlt, mivel nem voltak más jelentős DeFi protokollok, amelyek új irányítási tokent adtak volna ki a likviditásbányászat számára. A lehűlés a DEX-ek csökkenő kereskedési volumenében is tapasztalható 2020 negyedik negyedévében.

A decentralizált tőzsdék havi kereskedési volumene 2020-ban. Forrás: Dune Analytics, OKEx Insights

Az Uniswap és a SushiSwap közötti versengés


A likviditásbányászat az automatizált piaci döntéshozókat hozta a figyelem középpontjába. AMM-alapú csere használ determinisztikus algoritmusok halmaza, amelyek paramétereket állítanak be a kereskedők likviditásának összegyűjtésére és automatikus piacok létrehozására. Ahelyett, hogy hagyományos rendelési könyvet használna vételi és eladási megrendelésekhez, az AMM-alapú tőzsdéken egyaránt a vevők és az eladók pénzét a lánc likviditási készletében tárolják.

Az automatizált piaci döntéshozók térnyerése az Uniswap és klónja, a SushiSwap közötti versengéshez is vezetett. Az Uniswap augusztus végéig uralta a DEX szférát a kereskedelem volumenében, ekkor indult a SushiSwap. Az Uniswap protokolltervezete alapján a SushiSwap további ösztönzőket kívánt nyújtani a hozamgazdák számára, lehetővé téve számukra, hogy a protokoll díjának egy részét SUSHI tokenekben keressék, még akkor is, ha a likviditást kivonják a protokollból..

Az Uniswap 2020 júliusa óta uralja a DEX piacát. Forrás: Dune analytics

Indítása után a SUSHI ára meghaladta a 9 dollárt, és a protokoll teljes zárolt értéke meghaladta az Uniswapot az első két hét alatt. A SushiSwap azonban kritikát váltott ki a közösségből, amikor az alapítója, "Nomi szakács," eladott a fejlesztői alap részvényeinek egy része.

A közösség aggódott az alapító kilépése miatt, és a SUSHI ára mindössze 5 nap alatt 9,5 dollárról 1,13 dollárra csökkent. Szeptember 11-én azonban Nomi séf visszatért 14 millió dollár értékű ETH a SushiSwap kincstárához és határozott hogy lemondjon a vezetői szerepről.

Ezután az Uniswap visszanyerte a hozamgazdák figyelmét, miután szeptember közepén elindította saját irányítási jelzőjét, az UNI-t. Az Uniswap TVL-je az UNI elindítása után ismét 748 millió dollárról csaknem 2 milliárd dollárra emelkedett, és a SushiSwap likviditásának jelentős csökkenéséhez is vezetett..

Válaszként a SushiSwap ezután számos irányítási fejlesztést hajtott végre, köztük a teljes token-ellátás kemény fedezetét, és hat hónapos zárolási időszakot helyezett el a bányászati ​​jutalmak kétharmadára. Ezenkívül a SushiSwap megvalósította az Uniswap célmodelljét, amely a teljes kereskedési mennyiség 0,05% -át osztja el az xSUSHI érdekeltjeinek.

Amint az Uniswap november 16-án befejezte likviditásbányászati ​​jutalmazási programját, TVL-je meredeken zuhant 3 milliárdról 1,3 milliárd dollárra. Eközben a SushiSwap pontosan ugyanazt a likviditási készletet biztosította, mint az Uniswap, de fokozott jutalmakkal, ami rövid távú hullám a SushiSwap TVL-jében 293 millió dollárról egymilliárd dollárra.

Vezető AMM-alapú decentralizált csereként mind az Uniswap, mind a SushiSwap stratégiai fejlesztési céljai eltérőek. A Pickle Finance, a Cream Finance, a Cover Protocol és az Akropolis egyesüléseit követően a yearn.finance, a hozamgazdálkodási protokollokhoz hasonló jellegű robottanácsadó, nemrég bejelentette ötödik egyesülését a SushiSwap céggel. Most a SushiSwap kihasználja szakértelmét, hogy segítsen az yearn.finance számára elindítani a közelgő projektjét, a Derisswap-ot, amely a swapokat, az opciókat és a hiteleket egyetlen platformra egyesíti. Eközben az Uniswap elindított egy irányítási eszközt, Sybil, a küldöttek felfedezéséhez, és ez továbbra is az vezető gázégő az Ethereum hálózaton.

Az Uniswap és a SushiSwap összesített értéke lezárva (USD) a legfontosabb piaci eseményekkel. Forrás: DeFi Pulse, OKEx Insights

Flash-hitel támadások

Míg a DeFi piaca óriási mértékben növekedett ebben az évben, a biztonsági rések, különösen a gyorshiteles támadások továbbra is aggodalomra adnak okot a közösség számára. A gyorshitel-szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fedezet letétele nélkül vegyenek fel hitelt. Míg a termék népszerűbbé vált az arbitrázsok körében, a hackerek azonnali hitelkihasználást alkalmazzák a likviditási poolokban lévő pénzeszközök elvezetésére és a DeFi piac manipulálására..

A gyorshiteles támadások 2020 második felében vírusokká váltak, és az Eminence Finance és a Harvest Finance csapkodása volt a legnevezetesebb. Az Eminence Finance, az yearn.finance alapítója, Andre Cronje befejezetlen protokollja gyorshitel-támadásoktól szenvedett, amelyek során a hackerek 15 millió dollárt emésztettek ki. Az egyik legnagyobb gyorshiteles támadás november 1-jén történt, amikor a hackerek kihasználták a Harvest Finance páncélszekrényének sebezhetőségét, és az Uniswap-on keresztül lemosták az alapokat. Y medence a Curve finanszírozásban. Ez a támadás 34 millió dolláros veszteséget eredményezett.

A gyorshiteles támadások uralták a DeFi protokoll nagyobb feltöréseit 2020-ban. Forrás: OKEx Insights

A DeFi közösség néhány megoldást javasolt a gyorshiteles támadások enyhítésére. Az első megoldás az elkötelezettség és felfedés mechanizmusának megvalósítása a betétek számára, a flash-hiteltámadások megvalósíthatatlanná tétele azáltal, hogy ugyanabban a tranzakcióban letiltják a betéteket és a felvételeket. Ezenkívül a külső manipulációk, például a Chainlink használata segít enyhíteni a piaci manipulációt. Ezek a módszerek azonban nem teljesen bolondbiztosak, és e tekintetben további fejlesztésre van szükség.

Blockchain oracle és az árak átláthatósága

A blokkláncok és az intelligens szerződések általában nem férhetnek hozzá az adott hálózatukon kívülről származó adatokhoz. Ez a probléma megakadályozza olyan külső adatforrások használatát, amelyek kritikusak lehetnek bizonyos szolgáltatások számára. A blokklánc orákulumok, amelyek harmadik féltől származó szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik az intelligens szerződések számára a külső információk fogadását, megoldják ezt a problémát. A blockchain orákulumok fontos szerepet játszottak a DeFi fejlesztésében, mivel növelik az adatok megbízhatóságát és pontosságát a különböző DeFi protokollok között.

A Chainlink, az Compound és a Band a három vezető projekt ezen a téren, és a Chainlink elindult a DeFi árára vonatkozó referenciaadatok 2020 januárjában. Ezek a referenciaadatok gyorsan elkészültek fogadott a DeFi protokolljaival a hitelezés, a stabil eszközök, az eszközkezelés és a származékos termékek kereskedelme terén.

A DeFi protokoll-felhasználók népszerűsége ellenére a blockchain orákulusok aggályokat vetettek fel a biztonsági résekkel és a centralizált adatforrások használatával kapcsolatban is. Erre példa volt, amikor a Compound közel 9 millió dollárt felszámolt november 26-án. A hatalmas felszámolást a Stablecoin DAI rendkívüli áringadozása okozta a Coinbase Pro-n. Mivel a Compound csak a Coinbase Pro-t használta árforrásként, kritikához és aggodalmakhoz vezetett a megbízhatóság körül.

Bár a DeFi tér nem hibátlan, az idei növekedése bebizonyította a bizalmatlan pénzügyi termékek ilyen ökoszisztémájának szükségességét. Előre haladva arra számíthatunk, hogy ez a tér tovább fog növekedni, mivel a fejlesztők kivasalják az uralkodó kérdéseket, és robusztusabb és felhasználóbarátabb felületeket hoznak létre a decentralizált pénzügyi szolgáltatások számára.

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map