A DEX-ek meglovagolják a DeFi hullámot: likviditás, biztonság és a tömeges örökbefogadás útja

DEX kép

A decentralizált finanszírozás vagy a DeFi a közelmúltban az érdeklődés és a vita középpontjába került a tágabb kriptográfiai közösségben. A teljes USD-érték zárva van a DeFi piacon felülmúlta 2 milliárd dollárt először júliusban. A felhasználók száma a DeFi piacán is jelentős növekedés volt tapasztalható, július 6-án elérte a csaknem 240 000-et.

Úgy gondolják, hogy a DeFi-rés legutóbbi robbanásszerű növekedését elsősorban az egyik hitelezési protokoll, a Compound vezérli, amely június közepén kezdett el népszerűvé válni az irányítási token COMP forgalmazásakor. A Compound gyorsan megelőzte az Ethereum-alapú hitelezési protokollt, a Makert, mint vezető DeFi-projektet, és július 9-én csaknem 700 millió dollár értéket ért el a protokollon..

Úgy tűnik, hogy a DeFi körüli hype a decentralizált cseréknek is kedvez, amelyeket általában DEX-ként emlegetnek. Az Ethereum elemző szolgáltatás, a Dune Analytics adatai azt jelzi hogy a DEX-ek kereskedési volumene mindenkori csúcsot döntött júniusban, 1,52 milliárd dollárral – ez 70% -os növekedést jelent májushoz képest. Különösen a DEX platformok, az Uniswap és a Curve uralják a piacot, 446 millió, illetve 350 millió dollár értékben kereskedtek..

Havi DEX-mennyiségek 2019 januárjától 2020 júniusáig. Forrás: Dune Analytics, OKEx Insights

Az OKEx Insights megvizsgálja a decentralizált tőzsdék közelmúltbeli népszerűségének okait, valamint a DEX által kínált likviditás, biztonság és felhasználói tapasztalatok jelenlegi állapotát.

Centralizált vagy decentralizált cserék

A legtöbb kriptográfia központosított. Az OKEx-hez hasonló tőzsdék már régóta a kriptovaluta-kereskedelem elsődleges helyszínei, többek között a felajánlások között. Ezen letétkezelő cserék esetében a felhasználók pénzeszközeit egy megbízható közvetítő tartja – általában a tőzsde üzemeltetője. Ez lényegében egy meghibásodási ponttal rendelkező rendszert hoz létre, mivel a tőzsde általában teljes mértékben ellenőrzi a felhasználók eszközeit.

Ez tette a központosított tőzsdéket a hackerek elsődleges célpontjává, akik milliókat képesek ellopni a sebezhetőségek kihasználásával. Például az 500 millió dollár Coincheck hack 2018 januárjában széleskörű aggályokat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a központosított kriptovaluta-tőzsdék átlátható módon védhetik-e a felhasználók eszközeit.

Miután egy sor nagyobb kriptovaluta-csere történt 2018 és 2019, a felhasználók elkezdték fontolgatni a decentralizált cseréket. DEX esetén a kereskedés intelligens szerződések útján valósul meg egy blokkláncon. Ez azt jelenti, hogy harmadik fél nem vesz részt a tranzakcióban, és hogy a felhasználók teljes mértékben ellenőrzik saját kriptovalutájukat.

A központosított kriptovaluta-tőzsdékhez képest a DEX-eknek nincs egyetlen kudarcpontja, mivel a felhasználók teljes mértékben ellenőrzik saját tőkéjüket. Ez megnehezíti a hackerek számára a hatalmas összegű kriptopénzek ellopását, mivel a hackeléshez szükséges idő és költség sokkal magasabb, mint a központosított kriptovalutáknál..

A decentralizált tőzsdék végre megnőttek

A decentralizált tőzsdék rövid távú vonzódást nyertek 2018-ban a szabadságvesztés-mentességgel és az állítólag fokozott biztonsággal. A DEX-ek körüli felhajtás azonban a centralizált tőzsdékhez képest alacsony kereskedési volumen miatt elhalványult.

Például az IDEX látta 2018 júliusában 69 339 csereügylet két hét alatt, míg a Bitfinex mindössze két nap alatt 92 024 csereügyletet segített elő. A DEX-ek 2018 májusában elért 1,5 milliárd dolláros csúcsát követően a Diar kutatása számolt be hogy a DEX kereskedési volumene 2019 januárjában havi mélypontot ért el, 49 millió dollárt.

A DEX-ek 2020-ban ismét megkezdték a tapadásukat a Compound és a nagyobb DeFi tér növekedését követően. Például a teljes kereskedési volumen a decentralizált tőzsdei görbén nőtt csaknem 500% a COMP-terjesztés június 16-i kezdetén mért 7,1 millió dollárról a rekordcsúcsra, a június 21-i 42 millió dollár feletti csúcsra.


Ha a DeFi-mánia lázba kerül, a DEX-ek végre széles körű örökbefogadásra fognak számítani?

A likviditás továbbra is kiemelt probléma

A likviditás vitathatatlanul kulcsfontosságú mozgatórugó a kriptovaluta-cserék elfogadásához és a felhasználók növekedéséhez. A likviditás arra utal, hogy az eszközt könnyen átváltják készpénzre anélkül, hogy ez befolyásolná az eszköz árát. A vételi megbízásban az ajánlat vételi megbízásra, az eladás vételi megbízásra utal. A spread a legmagasabb és a legalacsonyabb ajánlat közötti különbségre utal. Az alacsonyabb spread a likvidebb piacot, míg a magasabb spread az illikvidebb piacot jelzi.

A likviditás felmérésének két fő eleme van:

  1. Könnyű, amely az eszköz átalakításához szükséges sebesség és erőfeszítés.
  2. Árcsúszás, amely a várható ár és a nagyobb megrendelés végrehajtási ára közötti különbség.

A likvid piacon az eszközök könnyen készpénzre válthatók, minimális csúszás mellett. A decentralizált tőzsdék kétféle likviditási modellre oszthatók: megbízási könyv peer-to-peer tőzsdékre és automatizált piacképzőkön alapuló tőzsdékre..

A megrendelési könyv peer-to-peer cseréje vételi / eladási rendszert használ a kereskedések teljesítésére. A kereskedelem csak végrehajtott a tőzsde megfelelő motorja, amikor a kereskedő vételi / eladási megbízása ellentétes sorrendbe kerül egy kiválasztott áron. Az ajánlati könyv tőzsdemodell optimális a magas kereskedési volumenű centralizált tőzsdék számára, mivel ez magas likviditást jelez és szűk felárhoz vezet. Ezért a kereskedők nagy megrendeléseket tehetnek, minimális csúszással.

A rendelési könyv csere modellje azonban nem működik jól a DeFi érmékkel és zsetonokkal. Mivel a decentralizált pénzügyi protokollok többsége a kezdeti szakaszban van, eszközeikkel nem kereskednek aktívan, és nincs elég vevő és eladó a piacon. A zsetonok relatív likviditása fogékonnyá teszi őket a nagy egyedi tranzakciók okozta áringadozásokra. A hatalmas áringadozások viszont széles terjedéshez vezetnek. Ezen túlmenően, a magas áringadozású eszközöket kevésbé valószínű, hogy tőzsdei jegyzékbe veszik.

Mivel a DeFi-tokenek nem széles körben kerülnek forgalomba a könyvkötvények cseréjében, az automatizált piacképzőkön alapuló platformok szolgálnak alternatívaként. AMM-alapú csere használ determinisztikus algoritmusok halmaza, amelyek paramétereket állítanak be a kereskedők likviditásának összegyűjtésére és piacok létrehozására. Ahelyett, hogy hagyományos rendelési könyvet használna vételi és eladási megrendelésekhez, az AMM-alapú tőzsdéken egyaránt a vevők és az eladók pénzét a lánc likviditási készletében tárolják.

A DeFi összefüggésében az AMM-rendszereket úgy tervezték, hogy egy nagy likviditási készletet hozzanak létre, amely lehetővé teszi az eszközök cseréjét, szemben azzal, hogy kereskedési párokat állítottak fel. A hagyományos rendelési könyv tőzsdéhez képest a kereskedők megrendeléseit nem kell egyeztetni más likviditási készletekben lévő kereskedőkkel. Ehelyett ezek a poolok biztosítják az állandó likviditást, amikor a kereskedők letétbe helyezik eszközeiket. Ezenkívül a tokenek árfolyamát a likviditási készletben egy intelligens szerződésekben beállított algoritmus határozza meg, ahelyett, hogy az árképzési információkat összesítenék a tőzsdék között.

A likviditási poolok mind a DeFi érmék és zsetonok mögött álló csapatok, mind az eszközök befektetői számára hasznosak. Projektcsoportok számára likviditási poolok eltávolítani a likviditás-biztosító hálózat indításának szükségessége, mielőtt a projekt valódi hasznot hozna. A befektetők számára a likviditási pool lehetővé teszi számukra az érmék és zsetonok visszavonását, ha nem kereskednek velük aktívan.

Likviditásbányászat és hozamgazdálkodás

A vegyület drámai növekedése ösztönözte a „hozamgazdálkodást” – egy vagy több DeFi protokoll használatát a lehető legtöbb hozam eléréséhez. A hozamgazdálkodás még népszerűbbé vált az úgynevezett „likviditásbányászat” elterjedésével, vagy a rendszeres hozam mellett egy protokoll újonnan vert natív tokenjének megszerzésével..

Likviditásbányászat olyan helyzetre utal, amikor a hozamgazda részt vesz a piacképzésben, hogy hozzájáruljon a szükséges likviditáshoz egy adott érméhez vagy zsetonhoz, és ezzel megkapja a megtérülési rátát, valamint a protokoll tokenjének egy plusz egységét..

Amikor a Compound kiosztotta irányítási tokenjét, a COMP-ot, likviditásbányászati ​​mechanizmusa masszív hozamgazdálkodási lökethez vezetett, miközben a befektetők megpróbálták maximalizálni a hozamukat és megszerezni a COMP-t – amelyet a következő négy évben likviditási bányászaton keresztül osztanak majd el a felhasználókkal..

A Compound sikerét hasonlóan látták más DeFi protokollokkal is – például a Balancer, egy DEX protokoll, amely több eszközkészletet kínál, és lehetővé teszi, hogy mindenki likviditásszolgáltatóvá váljon a platformon. Június végén kétféle bevételi forrás állt rendelkezésre a likviditást nyújtók számára a Balancerben: kereskedési díjak és jutalmak az újonnan vert BAL-ban – a protokoll irányítási tokenje -, amelyeket likviditásbányászatra osztottak szét.

A BAL célja szolgál a kereskedők és a likviditási szolgáltatók ösztönzése arra, hogy részt vegyenek a protokoll irányításában és döntéshozatalában. A BAL közelmúltbeli terjesztése további bevételi forrást jelent a Balancer likviditási szolgáltatói számára, ami növeli a keresletet a BAL keresésére. Ez a zárolt érték (USD) több mint 300% -os növekedését eredményezte a Balancerben a token terjesztésének kezdete óta június 23-án..

Zárolt érték (USD) a Balancerben. Forrás: DeFi Pulse

A likviditásbányászat fenntarthatósága azonban még vita tárgyát képezi. Bobby Ong, a CoinGecko kriptográfiai elemző cég társalapítója az OKEx Insights-nak elmondta, hogy a dolgok már korán jól néznek ki. Elmagyarázta:

„A likviditásbányászati ​​modell a protokoll-ösztönzés egy olyan formája, amely hasonló a munkabiztonsági blokk jutalmazási rendszeréhez. Az inflációs modell belemerül a protokollba, és a monetáris modell mindenki számára ismert.

A likviditásbányászati ​​modell fenntarthatósága attól függ, hogy a protokoll mennyi felhasználást sikerül összegyűjteni az ösztönzési időszak alatt. Az elképzelés az, hogy elegendő felhasználó fogja használni a protokollokat az ösztönzés csökkentése vagy megszüntetése után, így önfenntartó ökoszisztémává válik, ahol a kormányzási jelzőkre van szükség a kormányzási kérdésekben való szavazásra. Ebben a pillanatban még túl korai lesz bármit is mondani – de a korai jelek meglehetősen pozitívak. “

Az egyes DEX-ek által elfogadott likviditásbányászati ​​modell piaci részesedésük rövid távú növekedését eredményezte kereskedési volumen alapján. Például, amióta a Balancer bejelentette irányítási tokenjének forgalmazását, piaci részesedése a kereskedési volumenben 1,66% -ról 13,53% -ra emelkedett június 22-i héten.

Piaci részesedés a decentralizált tőzsdék heti volumene szerint. Forrás: Dune analytics, OKEx Insights

Fredrik Haga, a Dune Analytics társalapítója az OKEx Insights-nak elmondta, hogy bízik abban, hogy a DEX-ek kereskedési volumene képes fenntartani pozitív lendületét júliusban. Elmagyarázta:

„Júniusban úgy tűnt, hogy a kereskedelem volumenét nagyrészt a hozamgazdálkodás hajtotta. Július körülbelül 1/4-e azonban eltelt, és ~ 420 millió dollárt láthattunk DEX-ekkel kereskedni. Ha ez a tendencia folytatódik, július körülbelül ugyanolyan mennyiségben landol, mint június (~ 1,5 milliárd dollár értékben kereskedtek).

Havi decentralizált csere volumen év szerint csoportosítva. Forrás: Dune Analytics, OKEx Insights

Míg a DEX-ek teljes kereskedési volumene júliusban már meghaladta az előző évit, 2020-as harmadik negyedévre tekintve a Haga kiemelt néhány DEX-t, hogy figyelemmel kísérje őket:

„A Balancer és a Curve referenciája alapján nyilvánvalóvá válik, hogy az automatizált piackészítők elég gyorsan képesek növelni a mennyiséget. Most érdekes lesz megnézni, hogyan teljesítenek az új modellek, mint például a májusban bevezetett Gnosis Protocol, és képesek-e vonzani a likviditást. Ezenkívül az emelkedő gázárak mellett érdekes lesz követni a 2. réteg megoldásait, mint a Loopring és a Diversifi. ”

A DEX-eknek még hosszú utat kell megtenniük a tömeges örökbefogadásig

A decentralizált tőzsdék júniusi megugró volumene ellenére még mindig korai a DEX-ek összehasonlítása a központosított kriptotőzsdékkel – amelyek a felhasználók és kereskedési volumen oroszlánrészével büszkélkedhetnek. Amint azt a kutatás a TokenInsight-tól 2020 első negyedévétől a DEX-ek kereskedési volumene csak a teljes crypto piacon az összes azonnali kereskedelem 2,68% -át tette ki.

USD tekintetében a DEX-ek kereskedési volumene elérte a 180 milliárd USD-t 2020 első negyedévében – szemben a teljes kriptográf spot-piacon forgalmazott 6,6 billió dollárral. Bár az arány még mindig kicsi, valójában ez volt az első alkalom, hogy a DEX-kötetek a teljes spot-mennyiség több mint 0,01% -át tették ki – írja a TokenInsight.

A biztonsági aggályok továbbra is akadályt jelentenek a decentralizált tőzsdék széles körű elterjedése előtt, amit a Balancer legutóbbi 500 000 dolláros kiaknázása is tükröz. Június 29-én CoinDesk számolt be hogy egy támadó kiaknázta a protokoll kiskaput azáltal, hogy kölcsönvett 23 millió dollár értékű WETH-zsetont. Állítólag ezután folyamatosan növekvő mennyiséggel kereskedtek a WETH-val a Statera (STA) ellen – elvezetve az STA likviditási készletét. A hacker személye továbbra is rejtély, és a Statera csapata bejelentette, hogy nem képesek visszatéríteni a hack áldozatainak.

Jay Zhou, a Loopring DEX protokoll operatív igazgatója az OKEx Insights-nak elmondta, hogy az Ethereum teljesítmény korlátozása a DEX-ek biztonsági kérdéseire is rávilágít. Elmagyarázta:

„Aggodalmam az Ethereum teljesítményének technológiai korlátozása. A március 12-i „fekete hattyú” esemény egyetlen nap alatt 50% -kal elpárologtatta a DeFi piac értékét. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi blokklánc nem tudja támogatni a DeFi felhasználók igényeit, ha az ár rövid idő alatt drámai módon megváltozik. Míg a vezető DeFi protokollok egy része, például a MakerDAO és a dYdX, az 1. réteg méretezési megoldásait használja a blokkláncon, az elkövetkező évben egyre több dapp alkalmazást fog látni.

A decentralizált központok gyenge felhasználói felületei, a népszerű központosított központokhoz képest, szintén gátolják a felhasználók elfogadását. CoinGecko Ong az OKEx Insights-nak elmondta, hogy a DEX-ek használatának bonyolultsága akadályozza a felhasználói élményt, és így továbbra is akadálya annak, hogy megakadályozza a DeFi-t a mainstream áramlásban. Kidolgozta:

„Nehezen érti senki a magas hozamok elérhetővé tételének koncepcióját. Nehéz bárkinek megmagyarázni az automatizált piackészítők, likviditási poolok stb. Fogalmát, még a kriptográfia résztvevőinek sem. Ahhoz, hogy egy átlagos kriptotudással rendelkező személy használhassa ezeket, ismernie kell a Metamask-ot, meg kell szereznie az ETH-t és / vagy a stablecoins-t – nem is beszélve a rendelkezésre álló különböző stablecoin-okról, például a DAI, az USDT, az USDC stb. -, vagy az irányítópultot kell használnia. mint az Instadapp, hogy megfelelően végezze a hozamgazdálkodást. ”

Ong arra is rámutatott, hogy pillanatnyilag – az Ethereum magas díjaival együtt – a DeFi protokollok hozamgazdálkodásának hatékonysága érdekében a felhasználóknak nagy összegű összeget kell letenniük a kezdéshez, „legalább 10 000 dollárt, hogy lássák. valódi nyereséget. ” Hozzátette:

“Ez azt jelenti, hogy a DeFi hozamgazdálkodás ma lényegében olyan játék, amelyet nagy bálnák játszanak, akik hajlandók vállalni az intelligens szerződések kockázatát a magas hozam elérése érdekében.”

A fent említett akadályokon kívül Jon Jordan, a DappRadar decentralizált alkalmazásadat-társaság kommunikációs igazgatója megosztotta az OKEx Insights-szal azt a meggyőződését, hogy a központosított központok használatának tehetetlensége miatt a DEX-ek „messze vannak a mainstreamtől”. Elmagyarázta:

“Azt hiszem, a fő ok, amiért a DEX-ek nem váltak mainstreamvé, az a történelmi kérdés, hogy amikor a kriptográfia először fellendült, ezeknek az új eszközöknek az egyetlen módja a központosított tőzsdék használata volt. Miután valaki regisztrált és elkezdett kényelmesen használni egy ilyen terméket, nagyon nehéz rávenni, hogy bármire áttérjenek.

Pontosabban, a DEX-ekkel azonban mindig az volt a probléma (és továbbra is az), hogy lassabban, drágábban használhatók és kevesebb likviditást kínálnak, mint a legfelső központosított tőzsdék. Ez rengeteg biztonsági kérdéssel párosul. Ezen okok miatt nem látom, hogy a DEX-ek mainstream termékekké válnának. “

Jordánia úgy véli, hogy a DEX-ek rövid távon nem lesznek általánosak, de szerinte két egyértelmű előnyt kínálnak a felhasználók számára:

„A DEX első előnye, hogy nincsenek KYC / AML korlátozások, ami néhány felhasználó számára fontos. A fő előny az, amit jelenleg tapasztalunk, vagyis a DEX-ek integrálása a szélesebb DeFi robbanásba. Ez olyan termékek növekedését mutatta, mint az Uniswap, a Kyber, az 1 hüvelyk, a Curve stb., Amelyek újszerű módon érhetők el egy összetett DeFi tranzakció részeként, amely több műveletet is magában foglalhat..

A DEX további előnye a hozamgazdálkodás jelensége. A felhasználók maximalizálják a Compound új COMP tokenjeinek gazdálkodási képességét azáltal, hogy egyszerre biztosítékot helyeznek el, kölcsönöket vesznek fel és tokeneket cserélnek. Ez óriási robbanást eredményez a DeFi és a DEX kötetben, bár a felhasználók száma továbbra is nagyon alacsony a centralizált cserékhez képest. “

Az OKEx Insights-szal folytatott beszélgetésében a DappRadar-féle Jordan meggyőződése szerint a DEX-ek teljes mértékben integrálódnak a DeFi ökoszisztémába:

“Arra számítok, hogy a DEX-ek átalakulását tapasztaljuk, amint teljes mértékben integrálódnak a DeFi ökoszisztémába. És egy ponton valószínűleg nem is beszélünk a DEX-ekről, mint külön terméktípusról. ”

Míg a decentralizált cserék – és a DeFi egésze – még mindig a kezdeti szakaszban vannak, és gyakorlatilag továbbra is korlátozott felhasználói bázis számára állnak rendelkezésre, a CoinGecko Ong véleménye szerint a DeFi továbbra is óriási lehetőségeket kínál a pénzügyi szolgáltatások demokratizálására mindenki számára:

„Általában optimista vagyok a DeFi jövőjével kapcsolatban. Ez egy több évtizedes növekedési pálya kezdete, és a DeFi sok lehetőséget ígér számunkra a pénzügyi szolgáltatások decentralizálásában.

Bár sok fent említett probléma merül fel, az idő múlásával, ahogy az Ethereum mérlegek és a DeFi fejlesztői kifinomultabbá válnak, ezek a dolgok javulni fognak, és a felhasználói élmény sokkal jobbá válik, így bárki részt vehet benne. Amikor ez megtörténik, a magasabb befektetési megtérüléssel járó, összetett pénzügyi szolgáltatások mindenki számára demokratizálódnak, és nem csak a gazdagokra korlátozódnak. ”

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map