A központi bank digitális pénznemeinek globális tája

Kulcsfontosságú elvihetők

  • A megkérdezett globális központi bankok 80% -a részt vett egy bizonyos szintű CBDC fejlesztésben, 10% pedig a következő három évben indítja el a CBDC-t – áll a BIS szerint.
  • Holland központi bank egy 45 oldalas oldalt adott ki jelentés mondván, hogy „vezető szerepet” akarnak a digitális euróval.
  • Az Egyesült Államok Fed proaktívabb megközelítést alkalmazott a digitális valuta bevezetésének lehetőségeinek tanulmányozásával.

Hamarabb, mint gondolnád

A digitális pénznem papír helyett költésének korszaka hamarabb elérkezhet, mint gondoltuk. A tanulmány a Nemzetközi Fizetések Bankjának adatai azt mutatják, hogy a globális központi bankok 80% -a aktívan nézte a CBDC-t 2019-ben, ez 10% -kal több a YoY-tól. A megkérdezett 66 ország 30% -a azt állította, hogy már tervezik valamilyen digitális valuta kibocsátását. Emellett 20% -uk azt mondta, hogy 2026-ig valószínűleg kiadják CBDC-jüket a nagyközönség számára.

Bár ez az arány nem tűnik jelentősnek, ez már a világ népességének egyötödét fedi le, és belátható időn belül hozzáférhetnek a CBDC-hez.

A BIS úgy vélte, hogy annak ellenére, hogy a CBDC központosított, a kriptovalutához és a stablecoinhoz képest még mindig kiemelkedőbb potenciálja a globális terjesztéshez.

A globális CBDC verseny

Az országok világszerte felgyorsították a CBDC fejlesztésének ütemét ebben az évben. Január 23-án a Világgazdasági Fórum debütált átfogó CBDC keretrendszerét a világ számára, amely kiterjed a kiskereskedelemre, nagykereskedelemre, a határokon átnyúló CBDC-re és a magánpénzek alternatíváira, mint pl. "hibrid CBDC." A terv célja, hogy jelzőként működjön, és „átfogó és kockázattudatos” információt nyújt a döntéshozóknak, hogy segítsen nekik dönteni a CBDC kiadásáról.

Éppen ezen a héten Hollandia központi bankja kiderült pozitív álláspontja a CBDC elindításával kapcsolatban. Úgy vélik, hogy a holland állampolgárok óriási előnyökre tesznek szert ebből a projektből. A DNB azt is elmondta, hogy készek vezető szerepet játszani a CBDC kibocsátásakor.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy egyes országok összefogtak a CBDC fejlesztése érdekében. 2020. január 21-én a BIS a központi bankok, köztük a BoC, a BoE, a BoJ, az EKB, a Riksbank és az SNB mellett közzétette a közös bejelentés, mondván, hogy központi bankcsoportot fognak alkotni a CBDC alkalmazási forgatókönyveinek feltárására. A blokk célja egy gazdasági szükségleteiknek megfelelő CBDC megtervezése, miközben funkcionálisan és technikailag fejlett, és határokon átnyúló használatra is elérhető. A csoport a Pénzügyi Stabilitási Testülettel és a Fizetési és Piaci Infrastruktúra Bizottsággal együttműködve megkezdi a többszintű CBDC népszerűsítését..

A Riksbank is kiderült e-Krona projektje folyamatban van, és már tesztelési szakaszban van. Az értékelés várhatóan 2021 februárjáig fejeződik be. Állítólag a teszt tartalmaz egy e-korona mobil pénztárcát, olyan funkciókkal, mint a fizetés, a befizetés és a kifizetés. Mint egy ország 80% népe kártyát használ vásárlások kifizetésére, Svédország régóta elkötelezett a verseny iránt, hogy a világ első szinte készpénz nélküli társadalmává váljon.

Természetesen Kína vezető szerepet játszott a CBDC térben. Korábbi kiadványunkban <Öt tény, amelyet tudnia kell a DCEP-ről>, rámutattunk, hogy Kína hamarosan az első ország lehet a világon, amely elindítja CBDC-jét. A COVID járvány lehet az egyik oka annak, hogy Kína fokozta erőfeszítéseit a digitális valuta területén.

Kína lépésének fényében úgy tűnik, hogy az USA proaktívabb megközelítést alkalmaz ezen a területen. Bár a Fed közismert volt a Facebook által támogatott Mérleg ellen, a Fed Brainard nemrégiben mondott, hogy a Fed „kutatásokat és kísérleteket folytatott az elosztott főkönyvi technológiákkal és azok digitális valuták esetleges felhasználási eseteivel kapcsolatban, beleértve a CBDC lehetőségét is”.

Ezt az álláspont-váltást tekintik az Egyesült Államok válaszának az elmúlt hónapok kritikájára, amiért túl lassan cselekszik a CBDC fejlődésében.

Japán is gyorsan felzárkózott. Az ország bejelentett hogy digitális jenjét indítja el "kettőtől háromig" évek. Japán szabályozó testületei, köztük a Pénzügyminisztérium, a Pénzügyi Szolgáltatási Ügynökség és a BoJ együtt kezdtek dolgozni a CBDC népszerűsítésének kutatásán.

……

Míg a digitális valuta verseny még soha nem volt ilyen heves, néhány ország még mindig nemet mond az állam által támogatott digitális fizetőeszközre. Tekintettel azonban a folyamatosan növekvő számú országra, akik elfogadták a koncepciót, a CBDC korszaka hamarabb beköszönhet, mint vártuk.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner