A nem bejárható tokenek nem új keletűek, de jövőjük minden eddiginél fényesebbnek tűnik

Az NFT-k múltjának, jelenének és jövőjének vizsgálata

A kriptovaluta-szférában a decentralizált finanszírozás fejlesztése középpontba került 2020-ban. Míg a DeFi és a likviditásbányászat körüli piaci felhajtás szeptember vége óta lehűlt, a nem futtatható tokenek – más néven NFT-k – visszanyerték annak a népszerűségnek a nagy részét, amelyet itt láttak. a CryptoKitties népszerűségének csúcspontja 2017-ben.

Az egyre növekvő nem futtatható tokenek miatt az OKEx Insights újra megvizsgálja azok használati eseteit és megvizsgálja az NFT-k lehetséges elfogadását.

Mik azok a nem bejárható tokenek?

A helyettesíthető és nem gyújtható tokenek közötti különbségek nem túl bonyolultak.

Az üzemképes zsetonok felcserélhetők és könnyen helyettesíthetők valami azonosval. A BTC jó példa egy helyettesíthető tokenre, vagy ebben az esetben az érmére. Ha kölcsönad egy érmét valakinek a Bitcoin hálózatán, nem számít, ha nem pontosan ugyanazt adja vissza. Ennek oka, hogy egy BTC értéke megegyezik a hálózat bármely más érméjével.

Mielőtt megvizsgálnánk az NFT-ket, érdemes megérteni a való világban a nem bejárható eszközök példáit. Használjunk példát a repülőjegyekre: Bár az egyes jegyek mérete és alakja azonosnak tűnik, a jegyekre nyomtatott információk – például az utas adatai és rendeltetési helye – eltérőek. Az Amerikai Egyesült Államokba szóló jegyet nem lehet Japánba cserélni. Hasonló módon a nem áthidalható tokenek olyan eszközök digitális ábrázolása, amelyek a valós világban nem cserélhetők fel.

Miért számítanak a blockchain alapú NFT-k?

A nem bejárható digitális eszközök az internet megjelenése óta léteznek, és a domain nevektől az e-jegyeken át a közösségi média hálózatok fiókkezelőiig terjednek. Ezeknek az eszközöknek megvan a maguk jellemzői, és nem cserélhetők fel egymással. Ezenkívül az egyik felhasználó általában nem tudja könnyen átvinni egy ritka tételt egy online játékból egy másik felhasználóhoz, és nincs bizonyíték az adott termék tulajdonjogára vonatkozóan.

Itt jönnek létre a blockchain alapú NFT-k.

Az NFT-k négy előnye

A blockchain technológia használata az NFT-kkel a következő tulajdonságokkal és előnyökkel jár a digitális eszközök számára:

  • ERC-721 token szabvány
  • A tulajdonjog igazolása
  • Fokozott átruházhatóság és likviditás
  • A hamisítás kockázatának enyhítése

ERC-721 token szabvány

Amint azt a CryptoKitties először 2017 végén mutatta be, az ERC-721 a leggyakoribb token szabvány a nem futtatható tokenek számára.

Két fő különbség van az ERC-721 és az ERC-20 token szabványok között.

Először is, az ERC-20 tokenek oszthatók, míg az ERC-721 tokenek nem. Például a felhasználók megvásárolhatnak 0,5 egység étert (ETH) vagy UNI-t. Az ERC-721 szabvány szerint azonban a felhasználók csak a token teljes egységével rendelkezhetnek. Az ilyen oszthatatlanság összhangba hozza az ERC-721 tokent a nem bejárható eszközök természetével. Például a felhasználók nem birtokolhatnak egy fél cicát a CryptoKitties szolgáltatásban, és nem igényelhetik a digitális gyűjtőkártya 30% -os tulajdonjogát.

A tulajdonjog igazolása

Az ERC-721 tokenek tulajdonosi nyilvántartásaikban különböznek az ERC-20 tokenektől. Az ERC-20 tokenek csak a cím számlaegyenlegét rögzítik. Éppen ellenkezőleg, az ERC-721 tokenek nemcsak a számlák egyenlegét rögzítik, hanem az egyes transzfereknél a token azonosítóját is nyilvántartják. Ez a funkció kulcsfontosságú a nem röpke eszközátadások átláthatóságának növelése szempontjából.

Minden nem bejárható token egyedi eszközt képvisel, és alapvető információkat tartalmaz, például az alapvető tulajdonságokat és a tulajdonjog részleteit. Az eszköz tulajdonjogi nyilvántartását az NFT tárolja, amely nyomon követhető a blokkláncon.

Átruházhatóság

Az NFT-k lehetővé teszik mögöttes eszközeik könnyű átadását és kereskedelmét több ökoszisztéma között. A játékon belüli elemeket használva a blokkláncok eltávolítanak minden közvetítőt, és egységes platformként szolgálnak a felhasználók számára az árucikkek kereskedelméhez. A játékfejlesztők számára kifinomult kereskedési lehetőségeket, például eBay-stílusú aukciókat és ajánlattételeket építhetnek be az intelligens szerződésekbe. Ez a blokkláncokat egyablakos platformokká teszi a felhasználók számára az NFT-k kereskedésére, aukciójára és eladására.

Ezenkívül az NFT-k forgalmazhatósága nagyobb likviditást eredményez, mivel nyílt piacokon lehet kereskedni velük. A nem átjárható tokenek piacterei nagyobb kitettséget kínálnak a digitális eszközök számára a vevők szélesebb körében.

Hamisítás enyhítése

Az NFT-k használata segít csökkenteni a hamisított áruk vásárlásának kockázatát.

A művészet az egyik olyan terület, ahol ez különösen hasznos. Minden műgyűjteményhez hozzárendelik az egyedi azonosítót a nem futtatható tokenben, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy bizonyítsák a műalkotás szűkösségét. A blokklánc nyilvánosan követhető adatbázisként szolgál, hogy megmutassa a mű teljes életét. Ez segít bizonyítani a grafika hitelességét, mivel a blokkláncon csak az eredeti műalkotást követik nyomon.

Az NFT-k története, magyarázat

Míg a nem bejárható tokenek először a CryptoKitties 2017-es megjelenésével váltak fel a mainstream figyelemre, Színes érmék vitathatatlanul az NFT-kkel kapcsolatos első projekt volt, amely 2012-ig nyúlik vissza. A Színes Érmék voltak az elsők, akik NFT-ket építettek a Bitcoin hálózaton, és különféle eszközök, például ingatlanok és digitális gyűjtemények tulajdonjogát jelentették.

A CryptoPunks eközben 2017 elején volt az első Ethereum-alapú token. 10 000 egyedi és gyűjthető karaktert hozott létre, az Ethereum blokkláncon tárolt tulajdonjog igazolásával..

2017: A CryptoKitties emelkedése

A 2017 végén, az ETH Waterloo Hackathonon indított CryptoKitties egy Ethereum-alapú játék, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját digitális macskáikat gyűjtsék és tenyésztessék. A CryptoKitties tokenjei nem futtathatók, mivel minden token egy egyedi digitális macskát képvisel a blokkláncon. Az egyes macskák tulajdonságait egy on-chain tenyésztési algoritmus határozza meg, amelyet egy zárt forráskódú intelligens szerződésbe írnak. A cicákat holland aukciókon és másodlagos piacokon lehet értékesíteni – és minél ritkábbak a macska jellemzői, annál magasabb áron lehetne eladni.

A CryptoKitties vírussá vált tenyésztési és kereskedési mechanizmusai miatt. A felhasználók először vásároltak pár macskát, és tenyésztették őket, hogy ritkább macskákat állítsanak elő, amelyeket aztán haszonnal eladhattak. Ezután újabb felhasználók rohantak saját kiscicákat tenyészteni, hogy profitálhassanak belőlük. A CryptoKitties iránti megnövekedett kereslet azt eredményezte, hogy az Ethereum hálózat napi tranzakcióinak száma minden idők legmagasabb szintjét (1,349 millió) érte el 2018 januárjában – ezt a rekordot nemrégiben felülmúlták 2020 szeptemberében az Uniswap által ösztönzött likviditásbányászati ​​őrület közepette. (1,4 millió).

Az Ethereum hálózat napi tranzakciói a CrypoKitties őrület alatt érték el az előző csúcsot. Forrás: Etherscan, OKEx Insights

A másik oldalon a CryptoKitties láz rávilágított az Ethereum skálázhatóságának hiányára. A macskáikat tenyésztő és kereskedő felhasználók növekvő száma a tranzakciók hatalmas növekedéséhez vezetett, amelyeket az Ethereum hálózaton kellett végrehajtani. Mivel az Ethereum másodpercenként csak körülbelül 15 tranzakciót képes kezelni, a CryptoKitties tranzakciók nagy része a függőben lévő tranzakciók csoportjába esett. A függőben lévő tranzakciók napi átlaga 1500-ról 11 000-re emelkedett ez idő alatt. Tranzakcióik gyors lebonyolítása érdekében a felhasználók hajlandóak voltak magasabb gázdíjat fizetni. Ez magas szintű torlódásokhoz vezetett az Ethereum hálózatán, a átlagos tranzakciós díj meghaladja a 2 dollárt. 

Az Ethereum hálózat torlódásai 2018 elején felbuktatták a CryptoKitties buborékot. Ennek ellenére a CryptoKitties volt az első NFT, amely vonzotta a mainstream figyelmet. Úttörő volt egy holland aukciós szerződés is, amely aztán az NFT-k egyik elsődleges árfelfedezési mechanizmusává vált.

2018: Növekszik az érdeklődés az NFT befektetése iránt

Annak ellenére, hogy a CryptoKitties után lehűlnek a nem bejárható tokenek, az NFT ökoszisztémájának alapjai 2018 óta két fő módon nőnek:

  • 2. réteg játékok a CryptoKitties-en
  • Befektetés kriptográfiai alapokból és kockázati tőkésekből

A Layer 2 játékok 2018-ban jelentek meg az NFT ökoszisztémájában, és olyan játékokra utalnak, amelyeket a CryptoKitties tetejére építettek külső fejlesztők, akik nem kapcsolódtak az eredeti játék csapatához. Például a Kitty Race lehetővé teszi a CryptoKitties számára, hogy versenyezzenek egymással az ETH megnyerése érdekében. A KittyHats lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek CryptoKitties-jükhöz, míg a Wrapped Kitties lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy CryptoKitties-jüket átalakítható ERC-20 tokenekké alakítsák, amelyeket decentralizált tőzsdéken lehet forgalmazni. Amint azt a Dapper Labs, a CryptoKitties készítője leírta, a CryptoKitties intelligens szerződéseire épülő Layer 2 játékok kibővítették a játék ökoszisztémáját, más néven KittyVerse-t.

2018 a kriptográfiai alapok és a kockázati tőkések növekvő érdeklődését is szemlélte az NFT-befektetések iránt. A CryptoKitties felbujtását követően a Dapper Labs két körös finanszírozást kapott, amelyek együttesen 27 millió dollárt hoztak a neves befektetők mint például Andreessen Horowitz és a Samsung Next. Továbbá, mitikus játékok emelt 19 millió dollár az EOS zászlóshajójának számító Blankos Block Party játék finanszírozási körében. Befektetési alapokat is indítanak ennek a kialakulóban lévő térnek a támogatására, például a Ripple 100 millió dolláros hozzájárulása egy alaphoz sikerült a blockchain játéktársaság, a Forte.

2019: NFT-k és szellemi tulajdon

A szellemi tulajdon védelme érdekében a hagyományos cégek 2019-ben elkezdték a nem gyűrhető tokenek használatát a digitális gyűjtőtárgyak kibocsátására. A Formula-1-es autóverseny óriás például 2019 májusában az Animoca Brands-szel kötött partnerséget fejleszteni az F1 Delta Time nevű blockchain alapú versenyjáték. Május 24-én a játék kiadta első egyedülálló virtuális F1-es sportautóját, a "1-1-1." Négy napos aukció után a digitális gyűjtőt 415,9 Wrapped Ether-ért (akkori 113 000 dollár értékben) adták el, ezzel a 2019-es év legmagasabb NFT token eladása volt..

Az F1 Delta Time sikerét követően az Animoca Brands és a Dapper Labs nemrégiben licencszerződést kötött a MotoGP-vel és terv hogy a közeljövőben kiadjon egy újabb blockchain alapú versenyjátékot.

A versenyóriásokon kívül a Panini America kereskedőkártya-óriás 2019 januárjában lépett az NFT piacára a dob a blockchain alapú sportkereskedelmi kártyák nagy szakmai ligák és szövetségek számára. A Star Trek szintén az NFT színterén volt 2019 júniusában, amikor a blockchain-játékot fejlesztő Lucid Sight bemutatott az ikonikus csillaghajókat és más gyűjthető tárgyakat a blokkláncra.

2020: Amikor az NFT-k találkoznak a DeFi-vel

2020 robbanásszerű év volt a decentralizált finanszírozás számára. Míg a likviditásbányászat az Uniswap irányítási jelzőjének, az UNI-nak a kiadása után lehűlt, a hozamgazdák az NFT-kre fordították figyelmüket.

Az NFT-k termésgazdálkodása elsősorban úttörő a Rarible, egy NFT piac. Ritka megjelent kormányzási jelzője, a RARI július közepén, ami 814% -os árnövekedést eredményezett. Az NFT piacterek kereskedési volumene felülmúlta 7 millió dollár szeptemberben, amelynek a Rarible 81% -át tette ki.

A Rarible-n kívül az NFT-k a MEME token elindításával vonzóbbá váltak a kriptovaluta közösség között. A MEME egy kísérleti protokoll, amelynek célja a DeFi integrálása a kriptográfiai gyűjteményekkel. A projekt szlogenje ellenére "Ne vásároljon MEME-t," piaci hype-ot gyűjtött és egyszer elérte a 48 millió dolláros piaci kapitalizációt. A MEME csapata is együttműködtek digitális művészekkel, hogy lehetővé tegyék a felhasználók számára a MEME megszerzését annak érdekében, hogy részt vehessenek műveik NFT-aukcióin.

Ilya Abugov, a DappRadar vezető elemzője ellenére a hozamtermesztési NFT-k népszerűsége ellenére úgy véli, hogy az NFT-k nem érték el a hype tömeges átvételi szintjét. Az OKEx Insights-nak elmondta:

"Az ipar még mindig tanulja, hogyan alkalmazható az NFT koncepció. Úgy gondolom, hogy a jelenleg korlátozott elérhetőség miatt még korai mérni a hype-ot. Izgalmasabb a feltárási szakaszban. Úgy tűnik, hogy a művészet és a játékok elsőként profitálnak az NFT-kből. Azonban már láttunk olyan felhasználási eseteket, mint például a tokenizált biztosítás, amely megmutatja, hogy az NFT-k milyen sokféle alkalmazással rendelkeznek."

2020 első felében az NFT ökoszisztémában átutalt USD összege elérte 233 millió dollár – 52% -kal több, mint 2019-ben.

2020 első felében már rekord mennyiségű USD áramlott az NFT-be. Forrás: NonFungible

NFT-k és játék: Játékon belüli eszközök elhelyezése a blokkláncon

Az NFT-k hatalmas potenciállal bírnak a játékipar forradalmasítására.

A hagyományos online játékokban a felhasználók játékon belüli eszközei a központi szerver tulajdonában vannak. A játékfejlesztők lehetővé teszik a játékosok számára, hogy birtokolják a játékon belüli eszközeiket. A felhasználók azonban tulajdonképpen nem rendelkeznek velük.

A Blockchain technológia lehetővé teszi a játékon belüli eszközök valódi digitális tulajdonjogát. A nem futtatható tokenek által képviselt személyek a tulajdonlási rekordokat és az eszköz részleteit tárolják a blokkláncon. Az NFT-k átruházása az eszközök feletti tulajdonjog átruházását jelenti, amelyet a játék fejlesztői nem tudnak megállítani. Míg egy teljesen decentralizált blokklánc-játék lassú és nehézkes lehet a játékosok, a szerencsejáték-társaságok számára figyelembe vett a technológia felhasználása a játéktranzakciók feldolgozásához, miközben a tényleges játékmechanikát megtartja a központi szerveren.

Yat Siu, az Animoca Brands alapítója úgy véli, hogy a szerencsejáték-társaságok valódi gazdasági előnyöket kínálhatnak a játékok számára az NFT-ken keresztül. Az OKEx Insights-nak elmondta:

"Az NFT-k valódi digitális tulajdonjogot biztosítanak, és lehetővé teszik a tulajdonjogok megszerzését a játékosoknak. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos szerencsejáték-társaságok most már valódi gazdasági előnyöket kínálhatnak a játékosoknak – az érték fogalma már megvalósulhat a játékban. Ez hasonló a játékeszközök kereskedési és virtuális banki szolgáltatásainak kínálásához."

Siu úgy véli továbbá, hogy a játékokban használt NFT-k egyre inkább beépülnek a DeFi ökoszisztémába. Elmagyarázta:

"Mivel az NFT-k lényegében valódi eszközök, elkezdheti alkalmazni a valós alapelveket – például kölcsönadni vagy bérelni az eszközöket. Az F1 Delta Time-ban megengedjük a versenyautók tétjét, amelyet más játékosoknak bérelhetünk a játékban való használatra."

Részletezve Siu hozzátette:

"Versenyjutalmakat is biztosítunk a legjobb játékosok számára, az Ön által elért összeg alapján számítva, így kombináljuk a hozamgazdálkodást szórakozással. Mindenki hozhat hozamot, aki megkapja a REVV tokenünket, de a legjobb játékosok jobb hozamot kapnak! Láttuk, hogy a játékosok összefognak és csapatokat alkotnak, egyesek finanszírozást nyújtanak, és lehetővé teszik, hogy azok, akik jobban tudják játszani a játékot, versenyezzenek és nyereséget osszanak."

Digitális művészet

A blockchain technológia előtt a művészek fejfájását okozta a műalkotások megfelelő hitelesítésének hiánya. Egy 2014-es szerint jelentés a Képzőművészeti Szakértői Intézet által a művészet több mint 50% -a hamis vagy nem a megfelelő művésznek tulajdonítható. Ez nagyrészt a eredmény a nem megfelelő dokumentáció a művészeti tranzakciók során. A művészek és a magángyűjtők néha nem dokumentálják a műtranszfereket hivatalos jogi megállapodásokkal. Ezenkívül a vásárlók ritkán végeznek hivatalos átvilágítást a megvásárolt műalkotásokkal kapcsolatban.

A blockchain technológia megjelenése lehetőséget kínál a műalkotások eredetének hiányára. A műalkotások életében minden tranzakció új blokkot hoz létre, és az előző blokkhoz kapcsolódik. A tranzakciók hamisításbiztosak a blokkláncon, és egyetlen fél sem változtathatja meg a blokkláncon tárolt mű részleteit. Ez fokozza a származás és a bizalom átláthatóságát a vevők, az eladók és a gyűjtők körében.

CryptoZR, egy blockchain művész az OKEx Insights-nak elmondta, hogy az online eredet a fő különbség a digitális és a hagyományos alkotások között. Megjegyezte:

"A hagyományos műalkotások eredete offline állapotban zajlik, ami gyakran harmadik felek segítségét igényli. Például tapasztalt művészek, kiállítók és kommentárok szakértői segíthetnek a műalkotás hitelességének megállapításában. Éppen ellenkezőleg, a blockchain lehetővé teszi az eredeti műalkotások online létrehozását, és a származási folyamat online zajlik."

A CryptoZR hozzátette, hogy a blockchain megjelenésével új műalkotás-ökoszisztéma alakult ki, elmagyarázva:

"A hagyományos műalkotásoknak évszázadok óta kiforrott ökoszisztémája volt – a műalkotás létrehozásától és aukciós mechanizmusaitól kezdve a művészeti kiállításokig és galériákig. A blockchain megjelenése a tokenizált művészeti piac, a decentralizált műcserék és a virtuális műalkotások kiépüléséhez vezetett, amely új ökoszisztémát hoz a művészeti iparban."

A műalkotásokat nem blokkolható tokennel lehet ábrázolni a blokkláncon, és minden token egyedi jellemzőkkel rendelkezik – például származási, tulajdonosi és értékesítési nyilvántartások.

Ezenkívül, míg a művészeti értékesítési ágazatot a magas nettó vagyonú egyének és az angyalbefektetők piacának tekintik, a műalkotások tokenizálása megnyitja a piacot a kiskereskedelmi vásárlók számára. A műalkotások tokenizálása lehetővé teszi a lakossági befektetők részleges tulajdonjogát, akik nem férnek hozzá hatalmas tőkéhez.

Decentralizált műcserék

A műalkotások tokenizálása a decentralizált műcserék elterjedéséhez is vezetett.

A blockchain alapú műcserék megtakarítják a fizikai művészeti galériák működtetésének általános költségeit. Sőt, olyan platformok, mint a Blockchain Art Exchange és az Ethereum-alapú DADA platform, lehetővé teszik a kriptopénzek fizetését. A decentralizált műcserék az egyik kulcsfontosságú mozgatórugó a növekedés az online művészeti értékesítési platformok száma 2020-ra becsült 5,9 milliárd dollárról 2024-re várhatóan 9,32 milliárd dollárra.

A decentralizált műcserék mellett a hagyományos művészeti aukciós házak a blockchain technológiával kezdték egyszerűsíteni működésüket. Például a Christie’s aukciós ház az első pilóta a blockchain technológia használata az Artoryval 2018 novemberében. Mindkét fél digitális tanúsítványokat készített egy 300 millió dolláros műtárgy-eladáshoz, amely Georgia O’Keeffe és Edward Hopper műveit tartalmazta. Október 8-án Christie’s elindult első árverése NFT-ben a Bitcoin ihlette műalkotásokra "21. blokk," amely 131 250 dollárért kelt el.

Az NFT-k mehetnek-e a mainstreambe?

Míg az NFT-k a CryptoKitties óta, 2018 elején, ismét visszanyerték a közösség figyelmét, az NFT-k előtt még mindig vannak akadályok, amelyeket le kell győzni, mielőtt a mainstreamre mennének.

Az egyik ilyen akadály a szabályozásra vonatkozik. Míg az NFT-k megadják a tulajdonosoknak az alapul szolgáló eszköz tulajdonjogát, nincs jogi konszenzus az NFT-k jellegével kapcsolatban – legyenek azok közüzemi tokenek, biztonsági tokenek, valuta tokenek vagy új eszközosztályba tartoznak. Henri Arslanian, a PwC globális titkosítási vezetője az OKEx Insights-nak elmondta, hogy a szabályozók nem jutottak konszenzusra arról, hogy az NFT-kre alkalmazni kell-e az értékpapír-szabályozásokat. Elmagyarázta:

"A zsűri még mindig nem tudja, hogy az NFT-ket kell-e szabályozni, sőt lehet-e szabályozni. Noha a legtöbben egyetértenek abban, hogy felügyeletet kell folytatni azokon a platformokon, ahol ilyen NFT-ket kínálnak és kereskednek, még mindig nincs egyetértés abban, hogy milyen típusú NFT-ket kell szabályozni. Egyesek úgy vélik, hogy az értékpapír-szabályozás hatáskörébe kell tartozniuk. Mások azzal érvelnek, hogy jellemzőik és funkcióik egyszerűen egyedülállóak, és nem lenne megfelelő bevonni őket az értékpapírok körébe."

A felhasználói élmény egy másik terület, amely jelenleg hiányzik az NFT-helyből. A közelmúltbeli piaci felhajtás ellenére az ökoszisztéma maradványok születő. A kriptográfiai közösségek általában nem értik az NFT-k mechanikáját és küzdelem hogy megverjék saját NFT-jüket. Ráadásul hiányoznak a jól bejáratott NFT piacterek.

Ilya Abugov azt is hangsúlyozta, hogy az oktatás és a felhasználói élmény, a szabályozáson kívül, a legnagyobb akadályt jelentik az NFT-k számára, és a mainstream irányba való törekvésük. Az OKEx Insights-nak kifejtette:

"Az oktatás és a felhasználói élmény / felület jelentik a legnagyobb akadályt. Ez különösen igaz a játékosok és a gyűjtők szegmensére. Az NFT-ket használó játék értelmes átvételéhez a kiadóknak meg kell tervezniük és megfelelően forgalmazniuk kell egy érdekes játékot. Nem lesz elég hozzáadni egy NFT címkét, és remélni, hogy a közgazdaságtan gondoskodik magukról. Ezenkívül a lakosságot oktatni kell az NFT-k használatával és funkcionalitásával kapcsolatban."

Arslanian a PwC-n hasonló nézetet vall Abugovval. Hozzászólásában hozzátette:

"Még mindig sok oktatásra és tudatosságra van szükség az NFT témájában, mielőtt láthatnánk őket a mainstream irányban. Ehhez idő kell."

Végül a mosáskereskedelem aggodalomra ad okot az NFT piacán, ahol a kereskedők potenciálisan hamis kereslet kialakításában vesznek részt egy adott token iránt, vagy szándékosan félrevezethetik a piaci szereplőket. A mosási kereskedelem tipikus példájában az eszközöket két pénztárca cím között cserélik ki gyakran, rövid időn belül. Amikor a befektetők leadják az eladási megbízást, akkor vételi megbízást adnak le, hogy teljesítsék saját eladási megbízásukat.

Tipikus példa a mosási kereskedésre, ahol az eszközt 24 órán belül hatszor cserélik. Forrás: NonFungible

A projektcsoportok és a statisztikai platformok segíthetnek az NFT-k mosáskereskedelmének mérséklésében. A projektcsoportok számára magasabb piaci díjakat szabhatnak ki a jutalmazási struktúrák tervezésénél. Ha a jutalom kevesebb, mint a támadás költsége, a kereskedők kevésbé hajlandóak mosási ügyleteket végrehajtani. Másrészt a statisztikai összesítőknek és platformoknak ki kell dolgozniuk a mosási kereskedelem észlelésére szolgáló módszereket, és megkönnyítik az NFT-k árfelfedezését.

Míg az NFT űr még mindig korai fejlesztés alatt áll, és több akadály előtt áll az általános bevezetés felé vezető úton, izgalmas lehetőségei vannak a különféle iparágak forradalmasítására. Amint Arslanian kijelentette:

"Az NFT-k lehetővé teszik a felhasználók számára a „digitális” eszközök jobb tulajdonjogát, nyomon követhetőségét, átjárhatóságát és kereskedelmét, a videojátékokba bevitt cikkektől az új digitális gyűjtőkig. Noha ez nem teljesen új eszközosztály, az NFT-k által kínált lehetőségek újszerűek és nagyon izgalmasak."

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner