A teljesen hígított értékek félrevezethetik a DeFi befektetőit és kereskedőit

Három prominens DeFi-projekt közelebbi vizsgálata feltárja az inflációs kínálat korlátozottságát az árban.

Teljesen hígított piaci érték az, ami egy digitális eszköz piaci felső határa lenne, ha a teljes készletben lévő összes érmét vagy zsetont kibocsátanák.

Például az Uniswap végül összesen 1 milliárd UNI tokent bocsát ki a következő négy évben. Ha hipotetikusan az UNI-t tokenenként 3,00 dollárra áraznánk, az FDV 3 milliárd dollár lenne. Október 15-től a decentralizált tőzsde irányítási jelzője megvan keringő ellátás 185 059 564 dollár, és valójában 3,36 dollárért kereskedik tokenenként, így az UNI piaci kapitalizációja 623 millió dollár – ami még mindig messze van a jelenlegi 3,364 milliárd dolláros, teljesen hígított értéktől. 

A jól ismert decentralizált pénzügyi projektek jelenleg óriási mértékben különböznek a piaci cap / FDV arány szempontjából. Például a yearn.finance egy héten belül kiosztotta teljes YFI-token-kínálatát, ami azt jelenti, hogy a piac-cap / FDV aránya 100%. A Curve viszont naponta 2 millió CRV tokent forgalmaz likviditási bányászaton keresztül, ami fokozatosan felfújja a kínálatát legfeljebb 3,03 milliárd CRV-re – ami rendkívül alacsony 2,64% -os piaci cap / FDV arányt eredményez. 

Ehhez képest SushiSwap keményfedeles Szeptember 20-án 250 millió zsetonnal látta el az eladását – ez FDV-t 99 millió dollárra csökkentette, az október 15-i SUSHI-ár 0,76 dollár alapján. Ez a SushiSwap piaci-cap-FDV arányának körülbelül 76,93% -át teszi ki, a kínálat csökkenése után. Fő versenytársa, az Uniswap aránya körülbelül 18,51%.

A legtöbb teljesen hígított piaci kapitalizáció magasabb, mint a jelenlegi piaci felső korlát. Forrás: Coingecko, OKEx

Mennyire fontos a kriptovaluta teljesen hígított értéke?

Itt érdemes megvizsgálni, hogy az FDV kritikus mutató-e a kriptovaluta piacon. Vajon a piaci szereplők racionálisak-e az évekre a jövőbe helyezett elméleti értékelésekre??

A kérdés megválaszolása érdekében összehasonlítjuk az Uniswap, a SushiSwap és a Curve mögött álló számokat – három decentralizált tőzsde bizonyított pénzáramlással.

Az Uniswap, a SushiSwap és a Curve pénzügyi adatai mutatnak néhány fő különbséget. Forrás: cryptofees.info, CoinGecko, OKEx

Először is, a CRV rendelkezik a legalacsonyabb piaci cap-to-FDV aránnyal, és az ár szempontjából a legrosszabbul teljesít. Október 15-től 0,54 dolláros ára 99% -kal csökkent az 54 dolláros csúcsról, és az ár nem sokat emelkedett a 0,46 dollár aljáról..

A három decentralizált tőzsde közül a Curve-nek van a legjobb piaci cap / éves díja aránya, 6,26 – de ugyanakkor a legmagasabb az FDV / éves díjak aránya is, 237-re. az Uniswap árainak mintegy 53% -a, hétnapos átlagdíjai pedig az Uniswap díjának 19% -a, arra következtethetünk, hogy a piaci szereplőket aggasztja a folyamatos folyamatos token forgalmazás. Láthatjuk a CRV-ellátás növekedésének meredek görbéjét is. Ennek eredményeként a potenciális napi eladási nyomás jelképes árát csak az UNI árainak 16% -ára nyomja.

A CRV inflációs görbéje drámai. Forrás: gov.curve.fi

A teljesen hígított értékek vizsgálatának hátrányai


A kriptovaluta térben sokan félnek az érmék vagy zsetonok növekvő kínálatától. Talán pontosabban félnek az agresszív inflációs ütemezéstől. Párosítsa ezt azzal a kis eséllyel, hogy a projekt alapjai rövid időn belül jelentősen megváltoznak, a piac az új tokenek folyamatos kibocsátásával képes megbirkózni az ár folyamatos csökkentésével.

A Curve ennek jó esete, mivel furcsa jelenséget hozott létre, amelyben a kriptográfiai közösség a Curve-t az egyik legstabilabb likviditástermesztési platformnak tekinti, de mindenki kerüli a CRV-tokenek vásárlását a másodlagos piacon. Az árak erőteljes esésével és az agresszív inflációs rátával a Curve piaci kapitalizációja szeptember közepe óta nem sokat változott – sőt csökkent.

A CRV piaci kapitalizációja szeptember legnagyobb részében csökkenő tendenciát mutat. Forrás: CoinGecko

A teljesen hígított értéknév jó mutató lehet a hosszú távú befektetők számára, mivel lehetővé teszi számukra, hogy jobban meg tudják ítélni, hogy a projekt értéke rendkívül kívül esik-e. Például a CRV FDV-je október 15-ig 160 milliárd dollárra emelkedett – nagyjából 65% -a a BTC-nek – az indulás napján. Ez megkönnyíti a befektetők számára, hogy észrevegyék, hogy a CRV ára túlértékelt. Ez lehetővé teszi a befektetők számára, hogy elkerüljék az alacsony kezdő tokenek okozta értékelési csapdákat.

A teljesen hígított érték mutató egyik hátránya, hogy megnövelheti a projekt teljes értékét. Tegyük fel például, hogy egy projektnek jelenleg 1 millió zsetonja van kiemelkedő. Ma később újabb 10 millió zsetont fog bejelenteni a következő három évben. Ez azt jelenti, hogy a "piac tőkésítés" A projekt 11x-szer magasabb lesz, mint tegnap volt? Mivel a projektvezetők bármikor kezdeményezhetnek javaslatokat az ellátási görbe megváltoztatására, a jelenlegi FDV lényegtelenné válhat.

Az értékelési módszerek megvitatása végső soron arról szól, hogy érdemes-e érmét vagy zsetont vásárolni. Az FDV csökkentése az infláció csökkentésével vezet-e a jelképes ár növekedéséhez? Itt a SushiSwap ad jó példát.

Az alábbi diagram bal oldali köre egybeesik az Uniswap által indított UNI tokennel, amely a versenytárs SushiSwap TVL-jének gyors csökkenését okozta. A jobb oldali kör egybeesik a SushiSwap azon döntésével, hogy 250 millió zsetonnal erősen korlátozza a kínálatát, ami a gazdákat az opt-outra késztette, mivel nem láttak elegendő ösztönzőt a SUSHI gazdálkodásának folytatásához. Ez azt jelenti, hogy ha a jutalmak érdemben csökkennek, akkor a termelést végző gazdák egyszerűen a következő projekthez járnak.

A SushiSwap-ba zárolt teljes érték két bejelentést követően zuhant. Forrás: DeFi Pulse

A hozamgazdálkodásban a fenntarthatóság kulcsfontosságú, mivel a gazdálkodás időtartama nem rövid. Például az Uniswap jutalma négy évre oszlik. A tokenek teljes kínálatának csökkentése növelheti az árat, de ez nem változtatja meg a projekt értékét. Ugyanakkor ettől az eszköz hirtelen nem lesz szűkös.

E három decentralizált tőzsde összehasonlításakor a SushiSwap a legjobb pénzügyi mutatóval rendelkezik – a legalacsonyabb FDV-éves díjak mutató, 18.30-kor, és a legmagasabb piaci-cap-FDV százalékos arány, 76.93%, egyszer hirtelen leengedte a jelzőkészletet. A piaci szereplők azonban megbánták ezt a megközelítést, és ez tükröződött az árában is. A legrosszabb az, hogy az ára csak 10,26% -ot emelkedett a mindenkori mélypontról.

Egy másik példában a Cream Finance (CREAM) égett 67,5% jelképes kínálatának szeptember 20-án. A token árának meg kellett volna megháromszorozódnia – ha fenntartják az FDV-t -, de kevesebb mint 50% -kal emelkedett. Ismételten: egy olyan hozamgazdálkodási projekt esetében, amelynek vége évekbe telik, a kezdeti szűkösség nem számít fő tényezőnek. Ezért a likviditásbányászati ​​kibocsátás csökkenése nem befolyásolja drámaian az árakat. 

A CREAM jelképes ellátás égetése végül nem sokat tett az általános árcsökkenések megállításában. Forrás: CoinGecko

Az olcsó FDV-k eredendően nem nyújtanak token ártámogatást

Összefoglalva, a CRV esete megmutatja, hogy az agresszív inflációs ráta hogyan tudja visszatartani a befektetőket az újonnan vert zsetonok vásárlásától és tartásától. A SUSHI esete viszont azt mutatja, hogy a kínálat hatalmas csökkenése, miközben az FDV olcsóbbá válik, kevéssé befolyásolta az árát.

A termesztéstámogatásnak és az inflációs ellátásnak óriási szerepe van a felhasználók megszerzésében. Még ennél is kritikusabb azonban az a képesség, hogy vonzza a felhasználókat egy projektbe, és lehetővé teszi az alapérték gyorsabb növekedését, mint a token-kínálat felhígul. 

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map