A vegyület emelkedése: Hype-vezérelt buborék vagy a DeFi erősségének mutatója?

Összetett hype kép

A vezető decentralizált pénzügyi protokollkészítőt a közelmúltban gyorsan megelőzte egy másik DeFi protokoll, az úgynevezett Compound. Mindkét Ethereum hálózaton alapul, a Maker 2018 óta a DeFi-ben messze vezető helyet foglal el a protokollban tartott vagy „lezárt” USD összérték tekintetében, míg a vegyület népszerűsége június közepe óta megnőtt..

A Compound közelmúltbeli emelkedése legalább részben összefüggésben állt irányítási tokenjének, a COMP bevezetésével, amelynek forgalmazása június 16-án kezdődött. Azóta a a COMP ára több mint megháromszorozódott 223 dollárra – a érték zárolva a jegyzőkönyvben június 30-án elérte a majdnem 640 millió dollárt.

A COMP tokenek iránti megnövekedett kereslet a teljes DeFi piacnak is hasznot húzott, az összes protokollba zárolt összes eszköz június közepe óta 1 milliárd dollárról 1,64 milliárd dollárra nőtt a DeFi nyomkövető, a DeFi Pulse szerint.

A DeFi-ba zárolt teljes érték (USD). Forrás: DeFi Pulse

Összetett: A DeFi új és népszerű vezetője

A Compound egy decentralizált pénzpiaci protokoll a kriptográfiai eszközök hitelfelvételéhez és hitelezéséhez. Piaca jelenleg kilenc eszközt támogat:

 1. Basic Attention Token (BAT)
 2. USD érme (USDC)
 3. Éter (ETH)
 4. Tether (USDT)
 5. Maker’s stablecoin Dai (DAI)
 6. Becsomagolt Bitcoin (WBTC)
 7. Augur jelképes hírneve (REP)
 8. 0x jelzője ZRX
 9. Sai (SAI)

Először a vegyület alapítója, Robert Leshner leleplezett a protokoll irányítási modellje az ERC-20 jelzővel, COMP február 26-án.

A projekt egy lépéssel közelebb került a decentralizációhoz áprilisban, amikor a közösségi irányítás lecserélték az adminisztratív csoport az összetett protokoll irányításában. Két hónapos nyilvános tesztelés után a projekt közössége átment kormányzási javaslat 007, amely meghatározta, hogy a protokoll hogyan osztja el a tokent a felhasználók számára 2020. június 15-én. A COMP forgalmazása várhatóan négy év múlva fejeződik be.

A felhasználók úgy vehetnek részt a Compound irányítási folyamatában, hogy COMP-tokenek használatával szavaznak a közösségi javaslatokra.

3 ok a COMP iránti kereslet növekedése

A Compound a Makert váltotta vezető DeFi protokollként a token-terjesztéssel kapcsolatos bejelentést követően. A COMP iránti megnövekedett kereslet mögött a legnyilvánvalóbb okok háromszor szerepelnek:

 1. A COMP iránti érdeklődés a bevezetése óta
 2. A Compound egyes eszközei az átlagosnál magasabb hozammal rendelkeznek
 3. Több kriptovaluta-tőzsde – beleértve az OKEx-et is – felsorolta a COMP-ot

Közösségi érdek

A vegyület jutalmazási rendszere lehetővé teszi a felhasználók extra COMP-ot kereshetnek a protokollban szereplő bármely hitelfelvételi és kölcsönzési tevékenységért. Ez hasonló egy cashback-rendszerhez, amelyben a felhasználók fizetnek, ha hitelt vesznek fel.


Amikor a felhasználók lelkesen szavaznak az összetett közösségi javaslatokra, ez ösztönzést jelent számukra arra, hogy „gazdálkodjanak” vagy COMP-t szerezzenek azáltal, hogy kölcsönvesznek vagy kölcsönadnak eszközöket a Compound-ban, hogy aktívabban bekapcsolódhassanak az irányítási folyamatba..

Magas hozamok

Az összetett felhasználók hitelezési és hitelfelvételi tevékenységét a protokollban szereplő támogatott eszközök egy részének viszonylag magas hozama is ösztönzi. Például a BAT éves százalékos hozammal rendelkezik a Compound hitelezői számára, jelenleg jelenleg 14%. Ez az APY különösen magasabb mint a BAT hitelek más DeFi protokollokra, például a Nuo Network (5,42% APY) és az Aave (4,06% APY).

A Compound minden pénzpiaca változó kamatlábat alkalmaz, amelynek értéke az alapul szolgáló eszköz piaci kínálata és kereslete alapján ingadozik. Az eszköz kamatlába röviden akkor emelkedik, amikor az eszköz szűkös és a kereskedők nagyon keresik.

Tőzsdei listák

A COMP iránti érdeklődés és a vonzó eszközhozamok mellett a COMP bejelentése a legnépszerűbb digitális eszközök cseréjére szintén a token és a protokoll közelmúltbeli népszerűségéhez vezetett.

Június 23-án, Coinbase Pro lett az első nagy tőzsde, amely támogatta a COMP tőzsdei bevezetését, mielőtt a lakossági befektetőkre koncentrálta volna Coinbase platform.

A COMP emellett a kriptovaluta kereskedők széles körű figyelmét is felkeltette a vezető tőzsdék OKEx és Binance az elmúlt héten.

A vegyület emelkedése buborék?

Míg a Compound széleskörű érdeklődést váltott ki a közösség részéről, a jelzőt övező felhajtás elsöprő lehet, és valami olyan lehet, mint egy piaci buborék – különösen a kezdeti érmeajánlat vagy az ICO-buborék, amely 2017-ben tetőzött..

A COMP júniusi terjesztése óta a felhasználók megkezdték a hozamok gazdálkodását, hogy megpróbálják maximalizálni a hozamukat. Ez a közösséghez is vezetett egy potenciális buborék aggályai – amelyeket érdemes részletesebben megvizsgálni.

A kevesebb tényleges úszó magasabb áringadozást jelent

Ahogy azt az Ethereum blockchain explorer jelzi Etherscan, a Compound jelenlegi teljes, teljesen felhígított piaci kapitalizációja körülbelül 2,1 milliárd dollár – ez a COMP teljes kínálata szorozva a tokenenkénti árral.

Ilyen magas értékelés mellett a kriptográfiai közösség – amint megjegyezték – aggodalmát fejezte ki a COMP áringadozással szembeni sebezhetősége miatt – különösen alacsony likviditása miatt. Az Etherscan adatai szerint a COMP forgalmazott zsetonjainak (amelyek a piaci szereplők rendelkezésére állnak) teljes piaci felső határa csak a COMP teljesen hígított piaci felső korlátjának 25,6% -át teszi ki. A zsetonok többségét azonban csak nagyon kevés felhasználó gyűjti össze, a felső 10 címmel birtoklása A teljes zsetonkészlet 80,42% -a.

Ezenkívül a tényleges keringő ellátás sokkal kevesebb lehet, mint a megadott keringő ellátás, ami rövid távú áringadozásokat tesz lehetővé.

A vegyület „túlértékelt” lehet

A Compound – és általában a decentralizált finanszírozás – körüli piaci felhajtás a piaci buborék potenciális mutatója a DeFi tokenekkel, amelyek túlértékelt többszöröseket mutatnak (vagyis olyan arányokat, amelyek segítenek a pénzügyi teljesítmény értékelésében).

A csipog Június 21-től Julien Thevenard a Fabric Ventures blokklánc kockázatitőke-társaságtól megpróbálta relatív értékelések segítségével levezetni a Compound belső értékét. Összehasonlította a rejtjelcseréket és a DeFi protokollokat két szorzóval, az ár-nyereség vagy P / E, arány és a P / E teljes kapitalizációval, hogy összehasonlítsa az egyes projektek piaci értékét a nyereségével.

Relatív értékelés a titkosítási tőzsdéken és a DeFi protokollokon. Forrás: Julien Thevenard

Thevenard eredményei azt mutatják, hogy a DeFi protokollok, mint például a Compound és a Maker, jövedelmek többszöröse jóval magasabb, mint a nagyobb kriptotőzsdék, mint például a Binance és a Bitfinex.

Az adatok azt is mutatják, hogy a Compound P / E teljes piaci cap aránya 760x, ami csak a második a Maker után, 4360x-el. A vegyület P / E aránya szintén 200x, ami jóval magasabb, mint a történelmi átlagarány S-nek&P 500 részvény, 13x – 15x-en.

Thevenard szerint a Compound magas értékelése a befektetők tétje azon az alapon, hogy a COMP tokenek és a Compound tömeges elfogadásának reménye alapján szavazhatnak a jövőbeni részvényjövedelmekről, ami a COMP árának hosszú távú mozgatórugójaként szolgálna..

Thevenard kizárólag az OKEx Insights-szal osztotta meg, hogy bár a COMP értéke a korlátozott tokenelosztás és a tőzsdei likviditás miatt robbanásszerű, a protokoll emelkedését még korai buboréknak nevezni. A hét kommentjeiben kijelentette:

„Kihívást jelenthet egy olyan protokoll értékének értékelése, mint a Compound, mert még gyerekcipőben jár, és jelentős teret enged a növekedésnek. A korai stádiumú tőkéhez hasonlóan az elemzés nagy része a jövőben létrehozott érték véleményén alapul, és végül a token tulajdonosok értékének kinyerésén alapul.

Az összetett token értéke felrobban, köszönhetően a kis token eloszlásának és ezáltal a tőzsdék vékony likviditásának. Ugyanakkor hitelt kell adni a Compoundnak az értékteremtéséért. Mindössze 10 napja a protokoll 4 millió dolláros éves bevételt termelt. Ma meghaladja a 100 millió dollárt. ”

Ennek ellenére Thevenard továbbra is óvatos megközelítést javasol, elmondva az OKEx Insights-nak:

„Itt óvatosnak kell lenni, mivel az összetett díjak 10 nap alatt 25-szeresére nőttek a COMP erős piaci étvágya miatt. Ez megállhat, ha elfogy a vevő.

Szerintem túl korai megmondani, hogy ez buborék-e – a hálózat által elfoglalt értékhez viszonyított értékelés már ésszerűbbé válik, összehasonlítva a hónap elejével. A nap végén hasznos lehet hype kialakítása és új piacterek létrehozása. Alig várom, hogy a Compound és más DeFi protokollok, például a Balancer és a Curve növekedjenek 2020-ban. “

A csipog Június 29-től Thevenard megállapításaira válaszolva a Messari kriptográfiai elemző cég, Ryan Watkins azzal érvelt, hogy a relatív értékelés nem biztos, hogy megfelelő megközelítés a DeFi-zsetonok értékeléséhez ezen a ponton, összehasonlítva őket a „korai stádiumú startupokkal”.

A kutató megjegyezte, hogy a Defi tokenek relatív értékelése korlátozottan alkalmazható a DeFi protokollok fejlődő token-közgazdaságtanának (vagy „tokenomikájának”) köszönhetően, de az értékelési eredmények kulcsfontosságú üzenetet jelentenek – az összetett és más DeFi protokollok „rendkívül túlértékeltek”:

“Ha ezeket a kérdéseket együtt vesszük figyelembe azzal a ténnyel, hogy ilyen sok ilyen projekt olyan kevés bevételt eredményez, hogy a többszörösek abszurdok, akkor megnehezíti, hogy a többszörösből kivegyenek más elvonásokat, mint hogy mindezen projektek túlértékeltek.”

Relatív értékelés helyett Watkins azt javasolta, hogy értékeljék a DeFi protokollok értékét a „kvalitatív és kvantitatív méretek kombinációjának” vizsgálatával. Ez magában foglalhat olyan tényezőket, mint a token mögött álló csapat és közösség, valamint a felhasználók és egyéb növekedési mutatók. Figyelemre méltó, hogy hasonlóan holisztikus megközelítés az, amelyet a befektetők még 2017-ben arra ösztönöztek, hogy használják az ICO-tokenek értékelésére.

Lennix Lai, az OKEx pénzügyi piacainak igazgatója is úgy véli, hogy a Compound jelenlegi tokenomikája fenntarthatatlan lehet:

„A COMP, valamint az egyéb hozamgazdálkodási tokenek a tokenek elosztási mechanizmusainak egy másik típusa, szemben az IEO-val [kezdeti tőzsdei ajánlat] vagy az ICO-val. A hatás nyilvánvaló. Amint láthatja, a DeFi kezelt eszközei rekordmagasságot érnek el – és ez kockázatos.

A tokenomika torzítja a hitelpiac árfolyamát. Ezért nagy az esély arra, hogy a modell nem túl fenntartható. Korábban volt kereskedelem-bányászat mechanizmusa, és nem volt szép.

Ezenkívül Lai azt javasolta, hogy a terméstermesztőknek ismerniük kell a DeFi protokollok ösztönző rendszerei által okozott lehetséges, jelenleg ismeretlen problémákat:

„A hozamgazdáknak óvakodniuk kell az egyes érintett, nem stabil tokenek likviditásától, volatilitásától és keresztkorrelációjától, amikor kibontják álláspontjukat. A DeFi zsetonok ösztönző rendszere felemeli a kamatlábakat, ami azt jelenti, hogy a felhasználók egy feltérképezetlen kockázati területre léphetnek. “

A DeFi fenntartható?

A decentralizált pénzügyek látszólag azzal a vízióval jöttek létre, hogy felszabadítsák a pénzügyi szolgáltatásokat a „bank nélküli” lakosság – vagy azok számára, akiknek nincs hozzáférésük a hagyományos finanszírozáshoz. A DeFi legfontosabb kategóriái a hitelezés, a derivatívák, a tőzsdék és a tét.

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója, tweetelt nemrégiben a Compound népszerűségének hirtelen emelkedése eltorzította a közösség eredeti elképzelését a DeFi természetéről. Különösen úgy véli, hogy a DeFi-ben jelenleg elérhető magas kamatlábak jelzik "ideiglenes arbitrázslehetőségek" vagy más "nem megfogalmazott kockázatok."

Buterin külön tweetben kijelentette, hogy ő úgy véli hogy a DeFi fejlesztésének elsősorban néhány fontos alapelem megszilárdítására és fejlesztésére kell összpontosítania, mint például a fiat valutákon alapuló szintetikus tokenek és a stabil áruk.

Robusztusabb ökoszisztéma felé haladva

A DeFi protokollok és zsetonjaik iránti fokozott érdeklődés és árak mellett a Compound népszerűsége végül is azt jelzi, hogy egy erőteljesebb decentralizált pénzügyi ökoszisztéma épül.

Statisztika Dapp.com azt mutatják, hogy a DeFi napi tranzakcióinak mennyisége a COMP megjelenése óta az egekbe szökött, és havi csúcsot, 497 millió dollárt ért el. A DeFi tokenek piaci kapitalizációja szintén drasztikusan emelkedett június közepe óta, hullámzó óriási 6,1 milliárd dollárra a 2 milliárd dolláros márka június elején.

A DeFi napi tranzakciós volumene USD-ben. Forrás: Dapp.com

A DeFi ökoszisztéma egyéb kulcsfontosságú mutatói – például a felhasználók száma – azonban nem tapasztaltak jelentős növekedést a Compound növekedése után.

Thevenard az OKEx Insights-nak elmondta, hogy a Compound izgalma további DeFi-projektek elindításához vezethet, ami viszont növelheti a felhasználók bizalmát a DeFi jövője iránt. Elmagyarázta:

„A Compound körüli izgalom még egy példa a DeFi-ben, hogy a jó token-tervek ösztönözhetik az értékteremtést. Bár a tűrést talán erősíti a tőzsdei jegyzések jó időzítése és a COMP lenyűgöző teljesítménye, azt hiszem, itt olyan érték épül, amely bizalmat ad a DeFi jövőjében.

Az értékes munkáért cserébe a tulajdonjog korai elosztása révén az olyan elosztott projektek, mint a Compound, sokkal gyorsabban gyarapíthatják a közösségeket és kiépíthetik a hálózati hatásokat, mint egy tőkeegyesítő társaság – ez mindenki számára előnyös a csapattól kezdve a likviditásszolgáltatóig és a felhasználókig. Arra számítok, hogy még sok projektet látunk majd a DeFi-ben, és más területeken is terjesztik a tokenjeiket a legértékesebb felhasználóiknak. “

Felix Mago, több ázsiai székhelyű Dash (DASH) örökbefogadó társaság társalapítója az OKEx Insights-nak elmondta, hogy szerinte a DeFi is képes új lehetőségeket felszabadítani a pénzügyi szektorban, kijelentve:

„Én személy szerint úgy gondolom, hogy a DeFi nem csupán mutatós szó, és valódi értéket teremthet az emberek számára, és új lehetőségeket kínál a pénzügyi szektorban. Általánosságban elmondható, hogy örömmel látom, hogy egyre több vállalat lép be a DeFi térbe, és számos nagyszerű ötlettel és termékkel áll elő. ”

A Mago azonban azt is javasolja, hogy óvatosan közelítsék meg a DeFi-t, különösen az ökoszisztéma fejlődésének ebben a korai szakaszában, elmondva az OKEx Insights-nak:

„Más kérdés, hogy ezek az új ötletek és termékek fenntarthatóak-e. Mindenkinek figyelembe kell vennie, hogy a magas hozamok és kamatlábak általában magas kockázatokat hordoznak. Ezért mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy végezze el saját alapos kutatását."

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map