Az ETH központi és infrastrukturális fejlesztői az ETH 2.0 ütemtervén, kihívások és elvárások: összefoglalás

ETH 2.0 kép

Az Ethereum (ETH) 2.0 megjelenésével a láthatáron az OKEx közösen szervezett egy “kérj bármit” (AMA) ülést június 17-én, melyen öt ETH közösségi vezetőt és építtetőt, valamint egy újságírói testületet hívtak meg, hogy megvitassák a környező változásokat és elvárásokat. a közelgő frissítés.

A vendégek között volt az ETH 2.0 fejlesztője és a Prysmatic Labs társalapítója, Raul Jordan, az ETH2 több kliens tesztnet úttörője, Afri Schoedon, a Loopring CTO Steve Guo, az EthFans.org szerkesztője A Jian és az Unitimes közösségi partner Jason.

A résztvevők között voltak a Jinse, a Cointelegraph, a Chainnews és az O’Daily újságírói, Gattina az OKEx Pooltól és Esther az Ethereum.cn (ECN) mellett..

Bevezetés a vendégektől

Raul Jordan: A nevem Raul Jordan, kínai név: 麥 文 龍, és én vagyok az egyik eth2-et megvalósító csapat, a Prysmatic Labs társalapítója. Hondurasból származom, egy szegény országból, ahol hatalmas egyenlőtlenség és rendszerszintű problémák vannak. Volt szerencsém elhagyni kisvárosomat a Harvard Egyetemen, ahol informatikát tanultam azzal a céllal, hogy változást hozzak létre, de nem voltam megelégedve azzal, hogy mit kell dolgozni, amíg fel nem fedeztem az Ethereumot, miután néhány évig megkaptam a Thiel ösztöndíjat ezelőtt.

Segítettem elindítani egy szoftvermérnöki csapatot, akik szeretnék változtatni az Ethereum méretezhetőségén, és most egy nagy nyilvános tesztnetet működtetünk az eth2 számára a mainnet elindításáig. Szabadidőmben rengeteg tanulmányt szentelek az ősi kínai kalligráfiának 書法 és nyelvtanulásnak 粵語.

Afri Schoedon: Szoftvermérnök vagyok, hét éves tapasztalattal rendelkezik a blockchain technológiában. Berlinből származom, és a szoftver projektmenedzsmentre, a kiadáskezelésre, a tárhelyszervezésre szakosodtam, a triage-okra, az utak feltérképezésére, a műszaki dokumentációra, a felhasználói támogatásra és a fejlesztői kapcsolatokra..

Korábban én alapítottam a Görli Testnet kezdeményezést, amely a Görli Ethereum Testnet néven ismert, amelyet élőben indítottak a berlini GörliCon-0-n. Jelenleg koordinálja az Ethereum 2.0 több kliens tesztnet erőfeszítéseit, ideértve a Schlesi és a Witti több kliens tesztnetek elindítását.

Steve Guo: Sziasztok! Steve vagyok, a Loopring vezérigazgatója. A blockchain projektként 2017 augusztusában elindított Loopring protokoll átveszi a zkRollup alapú technológiát, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy magas tranzakciós áteresztőképességű, alacsony költségű, nem letétkezelői és megbízási könyv-alapú decentralizált cseréket építsenek az Ethereumon. A Loopring Exchange (Loopring.io) az első DEX, amely a Loopring 3.0 protokoll alapján készült.

Ráadásul a zkRollup által is támogatott Loopring Pay-t is elindítottuk, amely azonnali átutalást ér el ingyen, így a torlódások és a magas tranzakciós díj nem szerepel az asztalon. A hurokkötés nemcsak nagy teljesítményű decentralizált csereprotokoll, hanem rendkívül hatékony decentralizált fizetési protokoll is.

Egy Jian: A Jian vagyok. Szerkesztőként és fordítóként dolgozom az EthFan.org oldalon. 2015-től kezdődően az EthFan.org volt az egyik legkorábban létrehozott kínai Ethereum közösség, amely cikkeket tett közzé az Ethereum technológia népszerűsítéséről és az Ethereum technológiával és az ökoszisztémával kapcsolatos élvonalbeli kérdések bemutatásáról..

ETH 2.0 vs ETH 1.0

Kérdés: Meg tudná magyarázni, hogy az Ethereum 2.0 hogyan látszik egyszerű szavakkal? Miben különbözik a jelenlegi eth1 fő lánctól?

Raul: Számomra az eth2 az Ethereum blokklánc teljes átalakítása a decentralizáció, a cenzúra-ellenállás és a skálázhatóság maximalizálása érdekében. Az összes bevételünkre van szükségünk, amely az elmúlt évek során rendelkezésünkre állt, és sokkal fenntarthatóbb megközelítéssé alakítja őket, hogy elérje eredeti célját, a „világszámítógép” válását..


Danny Ryan elmondta, hogy az eth2.0 az Ethereum számára készült, és végül maga lesz az Ethereum. Az Ethereum 2.0 az új generációs Ethereum blokklánc ökoszisztéma alaprétegének felépítése. Az Eth2 két szempontból különbözik a jelenlegi Ethereumtól: 1) a PoS (Proof-of-Stake) algoritmust használja a blokklánc-műveletek hajtására; 2) javítja a méretezhetőséget "jeladó lánc + többszilánkú lánc" építészet.

Egyszerű szóval, az eth2 blokkokat nem a PoW bányászok állítják elő, hanem az ETH-t letétbe helyező érdekeltek megerősítik és véglegesítik. kívül, "jeladó lánc + többszilánkú lánc" az architektúra elválasztja a PoS-en belüli állapotot és a tranzakciókat. Tranzakciók végrehajtása helyett a beacon lánc kezeli a véglegesítést és kommunikál a szilánkokkal. A szilánkok bonyolult blokkláncoknak tekinthetők, amelyek hasonlítanak a jelenlegi eth1 láncra, amelyek tranzakciókat hajtanak végre.

ETH 2.0 ütemterv

Kérdés: Évek teltek el az Ethereum 2.0 terv elindítása óta. Számos vélemény és vad találgatás tapasztalható a közösségben a hivatalos indítási idővel kapcsolatban. Meg tudná osztani velünk az Ethereum 2.0 jelenlegi fejlesztési folyamatát? Melyek a fő megoldandó kihívások? És mikor várható, hogy az Ethereum 2.0 életbe lép?

Afri: Mondhatni január 3. vagy július 30. van. De az az igazság, hogy nem ez lesz az egyik dátum. Nem tudjuk megmondani, hogy mikor következik be a mainnet-generáció. Ez azért van, mert olyan sok mozgó alkatrész van.

De reális képet tudok adni a nyitott kérdésekről és mérföldkövekről. Először is, minden ügyfélnek végre kell hajtania a specifikáció végleges verzióját, a v0.12.1 verziót. Jelenleg csak egy ügyfél rendelkezik kiadással, és a másik négy ügyfél továbbra is stabil kiadáson dolgozik. Látni fogjuk, hogy az első több ügyfélből álló teszthálózat a végső v0.12.1 specifikációval valószínűleg e hónap végén indul.

Ha ez jól sikerül, akkor július elején mainnet körülmények között felkészíthetjük a nyilvános több kliens tesztnet indítását. Ez a várva várt mérföldkő, amelyet néha tévesen neveznek "hivatalos" több kliens tesztnet. De ha jól megy, akkor elvégezhetjük a végső nyilvános tesztelést júliusban.

Lehet, hogy van pár kisebb fejlesztői teszthálózat az oldalon, de a fő hangsúly a nyilvános legyen. Ha a nyilvános több kliens tesztnet két vagy három hónapos időszak alatt stabilnak bizonyul, elkezdhetjük a munkát a valódi mainnet elindítása felé.

Mindenekelőtt ehhez betétszerződésre van szükség. Ünnepséget kell megtartani az ETH2 betétek egyetlen hídjaként felhasználandó szerződés meghatározására. Hogy ez hogyan fog kinézni, még nincs teljesen meghatározva. Tudom, hogy Carl erre készül. Hamarosan meg kell kérdeznünk tőle. Arra számítok, hogy egy ilyen szertartás lehető legkorábbi időpontja augusztus vége vagy inkább szeptember közepe lesz.

A ceremónia befejezése és a szerződés teljesítése után hivatalosan megkezdődött az ETH2-be való rohanás. Hivatalos indítási dátum nélkül is megkezdhetik az emberek az első hitelesítő betéteket az ETH1 láncban, mivel ez egy teljesen engedély nélküli folyamat.

Azt javaslom, hogy a beacon lánc mainnet minimális genezis idejét pontosan 90 nappal a hivatalos több kliens tesztnet keletkezési ideje után ütemezzük. Ez 8 hét tesztet és 4 hét puffer időt biztosítana arra az esetre, ha valamit javítanunk kellene.

A kihelyezett betéti szerződéstől függetlenül szükség esetén mindig visszaszoríthatjuk a mainnet keletkezési idejét. De figyelembe véve a fent vázolt lépéseket, a lehető legkorábbi mainnet-genetikai idő valahol októberben lesz. Ez nem veszi figyelembe, hogy legalább 16 ezer betétre van szükségünk, mielőtt látnánk a mainnet-genesis eseményt. Ez emellett néhány hétig is eltarthat.

Tehát összefoglalva … november, ha minden jól megy. Október, ha nagyon optimisták és rámenősek vagyunk a dátummal kapcsolatban. Pesszimistán szólva 2021 lenne, ha bármit be kellene javítani a specifikációba és minden ügyfélnek ki kell igazítania … Nem hiszem, hogy decemberben indulunk.

ETH 2.0 interoperabilitás

Kérdés: Az interoperabilitás az Ethereum egyik legfőbb eleme. Még emlékeztem a "Interop Lock-in" örömmel látom, hogy az eth2 kliensek kommunikálnak és szinkronizálnak egymással. A kérdés Raul számára az, hogy történik-e még valami a kliens interoperabilitása körül? És miért számít annyira a kliens interoperabilitása az eth2 számára??

Raul: Az ügyfelek interoperabilitása annyira fontos, mert így foghatjuk fel a kritikus hibákat egyetlen megvalósításban. Például, ha az összes eth2 a Prysm implementációnkkal fut, soha nem találunk kritikus problémát a validátor jutalmaival és a büntetésekkel kapcsolatban, amelyeket az ügyfél interoperabilitásának köszönhetően találtunk.

Több kliens tesztnet célok

Kérdés: A több kliens testnetet tekintik a végső akadálynak, mielőtt a valódi eth2-t látnánk. Schlesi és Witti, az eth2 több kliensből álló tesztnetek kezdeményezőjeként Afri megoszthatta velünk a több kliens elsődleges célkitűzéseit és Witti jelenlegi működési állapotát?

Afri: Az Ethereum 2.0 első fázisa, a 0 fázis a jeladó lánc. A régi ETH1 kliensek nem fognak tudni irányító láncot futtatni. Először számos újonnan bevezetett kliens dolgozik együtt egy teljesen új blokkláncon, új, egyedi megközelítéssel a hálózatépítéshez és a konszenzushoz.

Mielőtt egy ilyen mainnet elindulhatna, tesztnetekre van szükségünk, amelyek a lehető legjobb módon utánozzák a mainnet viszonyait. Ez megköveteli, hogy stabil, hosszú távú és tartós tesztnetek működjenek és működjenek, amelyeket nemcsak egy, hanem több kliens is támogat, ideális esetben az összes kliens. A Schlesi tesztnet egyike volt a sok lépésnek ebbe az irányba, a Witti tesztnet egy másik, és hamarosan elindítjuk az Altonát.

Witti meglehetősen stabilan fut. Jelenleg körülbelül 150 ezer résidőt és jó elevenséget tapasztalt. A validátorok részvételi aránya 71% -on mozog.

Minden ügyfél továbbra is tapasztal hibákat és új optimalizálásokat vezet be. Gyanítom, még mindig sokkal több kliens tesztre van szükségünk.

Kérdés: Azt mondják, hogy a végső több kliens teszthálózatnak legalább 2 hónapig stabilnak kell maradnia a jeladó lánc kiadása előtt, akkor mi a mutató a stabilitás mérésére? Mikor várható, hogy a nyilvános több kliens tesztnet életbe lép?

Afri: A stabilitás indikátorai "nincsenek konszenzusos kérdések" és "nincs állandó villa" nyilvánvalóan minden ügyfélnek meg kell állapodnia a helyes láncban. Továbbá véglegesítenünk kell a megfelelő hálózatot, sok durva él és csuklás van a különböző kliensek között. Remélem, hogy az ENR-t be tudjuk tiltani az ügyfelek háttérbe, mielőtt elindítanánk, és megfelelő többcímes formátummal rendelkezünk a csomópontok bekötéséhez.

További mutatók az igazolások és az érvényesítő tevékenység. Ha 80-90% feletti aktivitást tartunk fenn, és a lánc tökéletes élettel teli marad, nagy végességgel, akkor jónak kell lennünk.

Mint korábban vázoltam, egy nyilvános több kliens tesztnet elindításának lehető leghamarabb dátuma július közepe lenne.

1. és 2. réteg méretezhetőségi megoldások

Kérdés: Az eth2 fejlesztés javulása közben azt látjuk, hogy a Layer2 megoldások megvalósítják az "alapvető" siker is. Az eth2 hivatalos bevezetése után, az olyan Layer1 megoldások támogatásával, mint a PoS és a sharding, az Ethereum új skálázhatósági korszakba kezd. A Rollup technikák alkalmazása a tranzakció sebességét táplálja, miközben jelentősen csökkenti a tranzakciós díjakat, és sokkal jobb élményt nyújt a felhasználók számára.

Mint a Loopring CTO-ja, az első és mindig decentralizált protokoll működő ZK-Rollup programmal, leírná, hogyan tervezték a ZK-Rollup-ot a felhasználói élmény optimalizálásához?

Steve: A ZK a ZK-Rollupban nulla tudást jelent; Az összesítés a kapcsolt tranzakciók feldolgozásának tekinthető. A Loopring az zkSnarkot választotta zk proof keretrendszernek (amelyet a ZCash évek óta tesztelt), az eddigi legkisebb adatmérettel, ami a legalacsonyabb on-line költséget jelenti. A zkSnark nem igényel sok láncolaton kívüli számítási erőforrást a bizonyítékok előállításához.

Van egy reler rendszer a ZK-Rollupban. Először is, az átadó az összes fiókadatot láncolattól egy Merkle fába rendezi, ahol a hasheket párban számolják, amíg meg nem kapjuk a Merkle gyökér kivonatát. Tekintettel arra, hogy az önkényes levélérték bármilyen változása más gyökér kivonatot eredményez, a gyökér kivonat lesz az egyetlen fa jelenlegi állapotának megjelenítése.

Ezután a közvetítő összegyűjt egy tranzakciókészletet (átutalás vagy vásárlás & eladás) láncolaton kívül és zk igazolások generálása ezekhez a tranzakciókhoz.

A bizonyítási folyamat: az utolsó tárolt gyökér hash R1; minden tranzakciót a felhasználók írnak alá; frissítse a Merkle-fát az adott tranzakcióknak megfelelően, és ellenőrizze a változásokat; kapja meg a frissített R2 root hash-t;

Végül a relay beküldi a kritikus adatokat (pl. Mérleg), zk proof és frissített R2 root hash-t a blokkláncra. Az előre telepített intelligens szerződés a rögzített R1 gyökérkivonat és a tranzakcióadatok alapján ellenőrzi, hogy a bizonyítás érvényes-e. Ha ez érvényes, akkor az R2 gyökér hash frissíthető, mert az átadó becsületes változásokat hajtott végre a láncolaton kívüli Merkle fán.

Itt rejlik ennek a rendszernek a legfontosabb pontja, csökkenti az erőforrás-felhasználást és javítja az általános blokklánc teljesítményét azáltal, hogy csak az adattárolást és a zk-igazolás ellenőrzését tartja láncban, és a számításokat láncolaton kívülre mozgatja. És ami még ennél is fontosabb: az eszköz láncon kívüli feldolgozásának biztonsága és érvényessége garantálható on-on ellenőrzéssel, így a jobb teljesítmény érdekében nem kell kompromisszumot kötnünk a biztonsággal. Elméletileg a Loopring 2025 tx / s-ot tudna viselni, egymillió dollár / USD tranzakció költséggel, ugyanazon biztonsági szinttel, mint az Ethereum mainnet.

Kérdés: Steve és Jason tovább oszthatja meglátásait arról, hogy az Ethereum ökoszisztémának milyen előnyei származnak a Layer1 + Layer2 méretezhetőség kombinációjából? És melyek a DeFi potenciális mozgatórugói?

Steve: A Layer2 méretezhetőség valódi alkalmazása elengedhetetlen az Ethereum ökoszisztéma számára. A közelmúltban egyes csalási rendszerek a gázár emelkedéséhez vezetnek, és a hálózat lelassult, ami káros lenne az Ethereum tömeges elfogadásához. Például a Reddit már úgy döntött, hogy az Ethereumot használja token terjesztési platformként. A Reddit óriási felhasználói bázisa elárasztva az Ethereumot, a forgalom túl nagy lenne ahhoz, hogy a hálózat kezelni tudja.

Szerencsére a Loopring bevezette a ZkRollup alapú fizetési rendszert, a Loopring Pay szolgáltatást, amelyet hivatalosan június 7-én indítottak el. Most már több mint 10 token átvitelt támogatott a layer2 nulla díjakkal, ami segít enyhíteni az olyan kérdéseket, mint a hálózati torlódások és a drága díjak. Míg a DeFi alkalmazások esetében, ha tudjuk kezelni az átviteleket a layer2-n, akkor a layer1 sávszélessége megkönnyíthető.

Először is, ez választás kérdése. Az emelkedő layer2 méretezhetőségi megoldások több választási lehetőséget kínálnak a fejlesztőknek és a felhasználóknak, elkerülve ezzel az egy réteg2 lehetséges meghibásodását. Vegyük például a ZK-Rollup és az Optimistic Rollup sémákat. A token tranzakciókból nézve a ZK-Rollup jobb választás a gyorsabb tranzakciós sebességgel és elszámolással rendelkező DEX-alkalmazások és felhasználók számára. Talán ezért fogadta el Loopring a ZK-Rollupot. Míg az Optimistic Rollup barátságosabb az intelligens szerződések logikus megvalósításával, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy finomabb DeFi alkalmazásokat építsenek. Tehát láttuk a Synthetix-et az Optimistic Rollup segítségével. Minél több választás jelenik meg, annál virágzóbb lesz az ökoszisztéma.

Másodszor, magasabb szinten javul az Ethereum biztonsága és skálázhatósága. Az 1. réteg, az Ethereum fő lánc, az adatok alapvető biztonsági garanciája. Egyrészt a méretezhető réteg1 javítja a láncolatbeli adatfeldolgozást, miközben csökkenti a spam tranzakciók támadásának lehetőségét. Másrészt, ha több megoldást alkalmaz a 2. rétegre, az 1. réteg enyhítheti skálázhatósági terheit, és jobban a biztonsági oldalra koncentrálhat. Vagyis az Ethereum megbízhatóbbá válik, miközben biztosítja a felhasználói élményt, amely több felhasználót arra ösztönöz, hogy építsenek az Ethereumra, beleértve a DeFi alkalmazásokat is, ahol a biztonság elsődleges fontosságú.

Harmadszor az értékrögzítésről és a hálózati hatásokról szeretnék beszélni. A layer1 + layer2 kombinációja lehetővé teszi az Ethereum számára, hogy fedezze a legtöbb alkalmazás igényét a pénzügyi vagy egyéb területeken. A PoS és a virágzó DeFi révén több részesedés lesz az Ethereumon, ami végül az Ethereumot a "települési réteg". Eközben nagyobb hálózati hatások fognak fellendülni a virágzó finanszírozással, ami erős pozitív visszajelzést jelentene az Ethereum ökoszisztéma, beleértve a DeFi továbbfejlesztését is.

A gazdaság perspektívája

Kérdés: Köztudott volt, hogy amikor az eth2 0. fázis bekövetkezik, a Proof-of-Work Ethereum tétbiztosító blokklánccá válik, ahol a tétgazdaság a legfontosabb szereplő lesz. Mi a meglátása a tétgazdaságról? Hogyan vehetnének részt az érdekelt felek különböző érdekelt felek, mint például az átlagos befektetők, a bányászok, a bányászati ​​medencék és a DeFi szolgáltatások stb.?

Egy Jian: Az Eth2 staking egyedi protokolljai miatt megkülönbözteti magát a meglévő staking modellektől. A decentralizáláshoz a protokollréteg sok korlátot helyez a tétmechanizmusokra, és pontosan erre jöhetnek be a szolgáltatók.

Az Eth2-ről szólva inkább a következő 0 fázisról van szó, amely nem hoz egyszerre zavaró változásokat az egész ökoszisztémában. Szóval nagyon jó tovább nézni. Javaslom, hogy ha részt akar venni az Eth2 stake-ben, annak megértése, hogy a protokollok hogyan épülnek fel, hasznos lehet értékelése során, függetlenül attól, hogy barkácsolás vagy harmadik féltől származó szolgáltatások használata mellett dönt..

Jason: Piaci oldalon a tét magatartása az ETH piaci forgalmának csökkenését eredményezi, ami mindenképpen stimulálni fogja az ETH árának emelkedését. Ezt szeretné látni minden ETH-tulajdonos. Az Ethereum ökoszisztéma szerves részeként az átlagos befektetőket, bányászokat és poolokat a jövedelem vezérli. Végül is az érdekelteknek elsősorban meg kell élniük magukat, és akkor megengedhetik maguknak, hogy fenntartsák az Ethereum növekedését.

Ezért az Ethereum ökoszisztéma játékosai közös érdekű közösséget alkotnak. Mindenki azt várja, hogy az Ethereum biztonságosan játsszon, ami potenciálisan felhatalmazza és továbblökheti az Ethereumot.

Az átlagos befektetők részvételének egyszerűbb módja az ETH vásárlása, vagy az ETH megszerzése tőzsdék vagy pénztárcák által nyújtott tétellel. Ha saját PoS-csomópontot akar futtatni, az nem olyan nehéz.

Ezt szeretnék látni a DeFi szerverek, mivel a részleges tartalékok megvalósítása kissé bonyolult. Egy dolog az, hogy eszközének kezelése a DeFi-vel továbbra is kockázatos. Sőt, más állami láncok viszonylag kisebb volumenűek, és néha a tőkebevétel nem képes fedezni a veszteséget, amikor az ár csökken. Azonban talán a DeFi szerverei láthatnák a nettó bevételeket, ha extra eszközöket helyeznek el a készletükben.

Raul: A tétgazdaság számomra meghatározza az Ethereum biztonságát. Szeretnénk megkönnyíteni a tétet a legtöbb ember számára, beleértve azokat a hobbistákat is, akik otthon validátort akarnak vezetni. Ha a legtöbb tét csak néhány központosított tőzsdén történik, úgy gondoljuk, hogy a lánc nem lesz olyan biztonságos vagy megbízhatatlan, mint kellene. A legtöbb érdekelt fél ma elkezdheti az eth2-vel való kísérletezést azáltal, hogy csatlakozik az egyik nyilvános teszthálózathoz. A Prysmatic Labs-nál egy Onyx nevű nyilvános teszthálózatot futtatunk, amelyhez itt csatlakozhat: https://prylabs.net és itt figyelheti: https://beaconcha.in

Steve: Személy szerint optimista vagyok abban, hogy az Eth2 növeli az ETH árának lendületét. Valószínűleg több mint 10 millió ETH-t zárnak a tétbe. Az átlagos befektetők számára három lehetőség van: ETH tartása; futó cövekek; választó medence választása.

Azt hiszem, kevés felhasználó részesítené előnyben saját csomópontjainak futtatását, mivel ez némi technikai hátteret és üzemeltetési költséget igényel. Az első vagy a harmadik lehetőség attól függhet, hogy addig hány ETH-t vesznek igénybe.

A Loopring azt is fontolgatja, hogy biztosítsa részesedésállományunkat, mivel a felhasználók nem fognak többletbevételt szerezni azzal, ha vagyonukat intelligens szerződésekbe hagyják. De azáltal, hogy megteszik, megteszik. Azt ígérjük azonban, hogy a felhasználók eszközei okos szerződések révén továbbra is nem őrizetben maradnak, ami azt jelenti, hogy a felhasználóknak joguk van megismerni és ellenőrizni eszközeiket.

Kihívások az Ethereum közösség bővítésében

Kérdés: Vendégeink: A Jian és Jason a kínai Ethereum közösségek EthFans és Unitimes képviselői, amelyek nagyban hozzájárultak a hazai Ethereum oktatáshoz és promócióhoz.

Kíváncsiak vagyunk, milyen kihívásokkal járnak az Ethereum 2.0 küszöbén álló közösségépítők? Melyek lehetnek a legjobb gyakorlatok a közösség tagjainak vagy még inkább a mainstream népesség bevonásának az Ethereum következő generációjába?

Egy Jian: Nagy kihívás az Eth2 rendszer összetettségében és tartós ütemtervében rejlik, amely több türelmet igényel, hogy elmondja, mi számít a jelenlegi szakaszban, és mi hosszú távon értékes. Egyébként van idő fenntartva számunkra, hogy finomabb erőfeszítésekkel népszerűsítsük a bonyolult Eth2 rendszert.

Úgy gondolom, hogy a közösségépítőknek jól át kell érteniük az egész változó ökoszisztémát, hogy érdekes és izgalmas dolgokat tudjanak szállítani. Lehet, hogy a technológiák szárazak, de az Ethereum ökoszisztéma körül mindig vannak csodák és újdonságok. Az ökoszisztéma egésze változatos és lenyűgöző.

Jason: Az Ethereum közösség előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy jelenleg még mindig nincs sok rajongó és közreműködő a blockchain nyílt forráskódú technológiában.

Egyrészt a technikai küszöb kissé magas, ami azt jelenti, hogy az embereknek jól el kell sajátítaniuk a különféle tudományterületeket, hogy jobban megértsék a blokkláncot. Másrészt az ilyen technológia túl fejlett ahhoz, hogy népszerűsítsék, sőt néhányan még mindig elfogultak felé. Tegyük fel, hogy az Ethereum, a legnagyobb és legerősebb fejlesztői közösséggel, még hosszú utat kell megtennie a kínai Ethereum közösség felépítésében.

Egy dolog az, hogy az elmúlt években a legtöbb felhasználó a keresetek másodlagos piacán kóborolt, és kívül maradt az Ethereum ökoszisztéma-építésén. Sőt, néhány potenciális Ethereum-hallgató számára kissé nehéz túllépni a nyelvi akadályon, hiányzik belőle a közösségi érettség és az Ethereum technológiák gyors iterációja. Az Eth2 vagy az Eth1.x körül lehet, mielőtt valaki megértené az Eth1-et. És ebben az esetben továbbra is folytatnunk kell az Ethereum és a fejlesztői közösségépítés oktatását.

Most EthFan-ok, Unitimes, ECN és EthPlanet dolgoznak kínai közösség munkatársaiként. Az Eth2 egy vadonatúj kezdet, amely lehetőséget nyújt a kínai Ethereum közösség fejlődésére is. Még mindig rengeteg tennivalónk van, például online vagy offline szemináriumok, workshopok szervezése és oktatási források fejlesztése.

Kövesse az OKEx-et:

Twitter: https://twitter.com/OKEx

Facebook: https://www.facebook.com/okexofficial/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/okex/

Közepes: https://medium.com/@OKEx

Távirati csoport (angol): https://t.me/OKExOfficial_English

Távirati csoport (orosz): https://t.me/okexofficial_ru

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map