Az NBA Top Shot az NFT-ket az általános elfogadásra kényszeríti

Az NBA Top Shot, a Nemzeti Kosárlabda Szövetség hivatalosan engedélyezett blockchain-alkalmazásának népszerűsége nemrégiben felrobbant – az egynapos mennyiség meghaladja az egymillió dollárt körülbelül fél hónapig. A gyűjtők platformja a teljes eladás tekintetében már felülmúlta a híres CryptoKitties-t, és a kriptokollektív szektorban az első helyen áll, a CryptoSlam. Az írás idején az NBA Top Shot elérte a 43 millió dolláros eladást, nagyjából 20 000 vásárlóval és 33 000 gyűjtővel. Míg a gyűjtők száma jelentősen elmarad a CryptoKitties 92 000-től, összértéke tükrözi a résztvevők jóváhagyását ennek az emelkedő blokklánc-alapú platformnak.

Az NBA Top Shot a legrangosabb kripto-gyűjthető platform minden idők értékesítésében. Forrás: CryptoSlam

A hagyományos sportkártyákhoz képest az NBA Top Shot minden eleme egy rövid videót tartalmaz egy játék pillanatáról, szemben a fotóval. Minden pillanat egy nem bejárható token vagy NFT, amely tartalmazza az egyedi azonosító információkat és a blokklánc-alapú hitelességi garanciát. A digitális kártya rengeteg információt tartalmaz – például a játék, amelyből a pillanat jött, a pillanat fontossága a játékos karrierjében, a játékos statisztikája a játékról és az évszak átlagai. 

Minden pillanat három kategóriába sorolható – általános, ritka és legendás -, és az árakat a játékos hírneve, egy kártya ritkasága és sorozatszáma határozza meg. A gyűjtők megvásárolhatják kedvenc pillanataikat, ha hétfőn és csütörtökön csomagokat ragadnak meg, vagy közvetlenül a platform piacteréről.

Az NBA Top Shot csomagjai nagyon gyorsan elfogynak. Forrás: NBA legjobb lövés

Az NBA Top Shot piacának értékelése

Január 23-án LeBron James pillanatot adtak el az NBA Top Shot oldalán 71 455 USD. Alig két nappal később ezt a lemezt egy Zion Williamson pillanat szétzúzta 100 000 USD. Az elmúlt hét napban, az írás idejéig több mint 15 500 pénztárca címet láttunk vásárlásban, amelyek teljes tranzakciós értéke 18,5 millió dollár volt. Ezek a számok azt is jelzik, hogy ez a blokklánc alapú platform nagyon népszerű és erős likviditással rendelkezik. 

A platform jelenleg támogatja a hitelkártyával vagy kriptovalutával történő fizetést. Jelenleg a támogatott kriptovaluták közé tartozik a BTC, az ETH, a DAI és az USDC. 

A. Által közzétett jelentés szerint Forbes 2018 szeptemberében csak az Egyesült Államokban az eBay sport-emléktárgyak piaca akkor elérte a 4,7 milliárd dollárt. Figyelembe véve e piac elmúlt két év gyors növekedését, a sportkártya-piac felmérésünk szerint most 10 milliárd dollár fölé emelkedik. Mivel a Nemzeti Kosárlabda Szövetségnek globális rajongói bázisa van, az NBA Top Shot sikerélménye egyértelmű. 

Egy Zion Williamson pillanat 100 000 dollárért kelt el, ezzel rekordot döntöttek. Forrás: NBA legjobb lövés

Az NBA gyűjtők játékának fejlődése


A hagyományos piacon lényegesen értékesebbek azok a fizikai kártyák, amelyek magas minősítést kapnak a szakmai szervezetektől. A gyűjtők nagy figyelmet fordítanak a kommunikációs és szállítási kártyákra – amelyek bizonyos kockázatokat hordoznak -, hogy Beckett és mások kedvelői értékeljék őket, mielőtt forgalomba hoznák őket. Sőt, a fizikai kártyák természetes öregedése is befolyásolja azok értékét.

A digitális gyűjtőtárgyaknak, például az NBA 2K videojáték-sorozat MyTEAM kártyáinak is vannak hibái – nevezetesen a régebbi szezonban megszerzett kártyák elveszítik az értéküket, amikor az új szezon megkezdődik. Még rosszabb, hogy a régi játékkiszolgálók megszüntetésekor ezek a gyűjtemények értéktelenné válnak – ez az egyik oka annak, hogy az NBA 2K játékosai úgy gondolják, hogy a sorozatnak át kell lépnie egy egységes játék-szolgáltatás-modellre.

Az NBA 2K videojáték-sorozat MyTEAM kártyái elveszítik értéküket. Forrás: 2KMTCentral

Az NBA Top Shot a gyilkos alkalmazás az NFT-k számára?

Az NBA Top Shot és a CryptoKitties ugyanattól a fejlesztőcsapattól, a Dapper Labs-tól származik. Előbbi fejlesztése együttműködik az NBA Players Association-szal. A projektet támogató befektetők között vannak olyan NBA sztárok, mint a volt Philadelphia 76ers és a Golden State Warriors játékosa, Andre Iguodala és a Brooklyn Nets játékosa (és a kriptovaluta híve) Spencer Dinwiddie.

Az NBA Top Shot a Flow nevű blokklánc protokollra épül, amelyet alapoktól fogva terveztek a mainstream elfogadásra. A Flow Token (FLOW) a Flow layer-one blokklánc natív eszköze, és a tranzakciós díjak és jutalmak megszerzéséhez szükséges a platformon való részvételhez és részvételhez..

A Flow csapata kriptográfiai technikát dolgozott ki a Verifier dilemmájának kezelésére, amelyet a bizalmas ismeretek speciális igazolásának vagy SPoCK-nak neveznek. A technológia nagy tranzakciós áteresztőképességet tesz lehetővé, és jobban megfelel a decentralizált játékalkalmazások igényeinek. A fizikai sportkártyák tárolására és minősítésére vonatkozó követelményektől eltérően az NFT-k szinte nem létező tárolási költségei megkönnyítik a sportrajongók részvételét. Általánosságban elmondható, hogy egy NFT közvetítő nélkül vásárolható meg, adható el és cserélhető az interneten.

Ezenkívül a jelenleg is zajló világméretű járvány miatt sok fizikai gyűjtő nem megy boltokba vagy kiállításokra kereskedelmi kártyákra. Ebben a helyzetben az NFT előnyei nyilvánvalóbbak. Az NBA Top Shot-ban a pillanatok azonnal és szállítási költségek nélkül cserélhetők. A vevőnek nem kell aggódnia a gyűjtők hitelessége miatt sem.

Viszont másrészt az NBA Top Shot hivatalos engedélyét a Nemzeti Kosárlabda Szövetség engedélyezi. Ha az NBA törli az engedélyt, vagy a játékokat szüneteltetik, az hatalmas kihívást jelenthet ennek a kialakulóban lévő blokklánc-játéknak.

A FLOW érméket is keresik

A Flow érme korai megjelenése alapján egyértelmű, hogy a piac nagyon bullish a protokoll szerint. Még 2020 októberében felvetették a protokollt 9,5 millió dollár 25 millió FLOW érme eladásával, 0,38 dollárért. Az első fordulóban FLOW-onként 0,10 USD-val összegyűjtött forrásokkal együtt a protokoll körülbelül 18 millió dollárt gyűjtött több mint 10000 ország több mint 12 000 résztvevőjétől. 

A FLOW-t január 27-én vették fel először Krakenbe, ahol ebben a szakaszban csak a tétjuttatásokat lehet forgalmazni. Az érme jelenleg 11,30 dollár körül mozog, ami az első körös befektetőinek több mint 100x megtérülést jelent.

A FLOW több mint 100-szoros hozamot generált ICO-befektetőinek. Forrás: CoinGecko

Az NBA Top Shot mennyiségének szárnyalásával láthatjuk, hogy a fogyasztói magatartás gyorsan változik. Az NBA Top Shot, mint mainstream-barát blokklánc játék, minden bizonnyal több felhasználót fog megismertetni az NFT-kkel. A Dapper Labs szintén együttműködik az Ultimate Fighting Championship-szel, vagy az UFC-vel – amelynek gyorsan növekvő rajongói száma van – hasonló partnerségen, hogy létrehozzák az UFC márkájú termékek NFT-gyűjteményét.

Társítva valamivel legutóbbi jóváhagyások a Dallas Mavericks tulajdonosától, Mark Cuban-tól, nyugodtan mondhatjuk, hogy a mainstream-barát blokklánc-alapú gyűjtők platformjainak fejlesztése továbbra is magasabbra fogja szorítani az NFT-k piacát.

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map