Bemutatjuk a DeFi 5 legfontosabb projektjét a zárolt összérték tekintetében

Az öt legfontosabb DeFi projekt kép

Míg a Bitcoin (BTC) a piaci kapitalizáció szerint a legnagyobb kriptovaluta – és a legnépszerűbb – vitathatatlanul az Ethereum hálózat táplálta a legtöbb innovációt a kriptotérben az elmúlt években. Fejlesztőbarát környezetével és programozható intelligens szerződéseivel az Ethereum hálózat elősegíti a decentralizált alkalmazások vagy DApps létrehozását, amelyek kihasználják az elosztott hálózatot és képesek kommunikálni egymással, ösztönözve teljes rések létrehozását..

Az egyik ilyen rés a decentralizált finanszírozás, amely főként Ethereum-alapú DApps-ből áll, amelyek pénzügyi termékeket és megoldásokat kínálnak. Ezeket az alkalmazásokat és tokenjeiket blokkokként lehet felfogni, amelyek kölcsönhatásba léphetnek egymással (mindaddig, amíg az Ethereum hálózaton futnak), és megkönnyítik a pénzügyi tevékenységeket, például az eszközök decentralizált cseréjét, a hitelnyújtást és a hitelfelvételt, valamint a létrehozást. új, tokenizált származékai – mindezt központi hatóság nélkül.

Az elmúlt két évben számos DeFi-központú projektet láthattunk belépni az űrbe, de csak a közelmúltig kezdett el széles körű figyelmet és felhangzást kiváltani a szakma az iparban. A DeFi projektek zárolt összege, vagyis TVL, alig több mint 600 millió dollárról 2,16 milliárd dolláros résszé nőtt, amely ma van – 12 hónap alatt.

A DeFi-ben rögzített teljes érték (USD) az idő múlásával. Forrás: DeFi Pulse

Tekintettel arra, hogy a DeFi niche milyen pénzügyi termékekre és szolgáltatásokra összpontosít minden központosított szerv, például központi bank nélkül, az egyenlet egyik oldala attól függ, hogy a felhasználók kriptográfiai eszközeiket intelligens szerződésekbe helyezik-e / zárolják-e likviditás létrehozása érdekében.

Például egyes projektek natív tokenek kibocsátását követelik meg, cserébe a (likviditási szolgáltatók által letétbe helyezett vagy lezárt) fedezett kriptográfiai eszközökért. Ezeket a tokeneket ezután az összes felhasználó körében forgalmazzák, miközben a likviditásszolgáltatók ösztönzőket kapnak, például különféle díjakat vagy kamatláb jövedelem, ha eszközeiket a platformon tartják.

A TVL-szám tehát az egyes protokollok intelligens szerződéseiben lévő éter (ETH) és különféle Ethereum-alapú tokenek összértékét mutatja, amelyek a növekedés, a kereslet és a használat metrikájaként szolgálnak.

Ebben a cikkben bemutatjuk a TVL szempontjából az öt legfontosabb DeFi projektet, és ismertetjük azok funkcióit és funkcióit az olvasók számára, akik szeretnék gyorsan megismerni ezt a trendet.

1. Összetett – hitelezés likviditási poolon keresztül

USD-ben rögzített teljes érték: 683,4 millió USD

Összesített érték (USD) a vegyületben 90 nap alatt. Forrás: DeFi Pulse

A Compound egy decentralizált pénzpiaci protokoll, amely az Ethereum hálózatra épül. Lehetővé teszi a hitelezőknek és a hitelfelvevőknek, hogy bármilyen központi hatóság igénybevétele nélkül léphessenek kapcsolatba egy eszközkészlettel. A peer-to-peer hitelezéssel szemben a Compound likviditási pooldal rendelkezik, amelyet olyan hitelezők finanszíroznak, akik letétbe helyezik eszközeiket, és cserébe úgynevezett cTokeneket kapnak. Ezek a tokenek kamatot halmoznak fel, és később a fedezet és a nyereség érdekében beválthatók.

A hitelfelvevők viszont bármely támogatott eszközt kivehetnek a likviditási készletből fedezeti eszköz letétbe helyezésével. A kölcsönöknek nincsenek különösebb feltételei, például a törlesztés dátuma vagy futamideje, de a hitelfelvevőket korlátozza az általuk letétbe helyezett eszközre beállított fedezeti tényező. Például, ha egy hitelfelvevő 100 ETH-t tesz letétbe, és az ETH fedezeti tényezője 70%, akkor a hitelfelvevő bármilyen más eszközt átvehet a biztosítékért cserébe, annak teljes értékének 70% -áig.

A hitelfelvevő kamatot is fizet, így a hitelezők felhalmozódnak a jövedelemben, és ezekről a kamatlábakról minden eszközre egyedileg határoznak meg a kínálat és a kereslet alapján.

Összetett piac, amely tükrözi a kínálati és hitelfelvételi kamatlábakat. Forrás: Összetett

A vegyület nemrégiben a DeFi újjáéledésének poszterérméje lett, amikor elindította irányítási jelzőjét, a COMP-ot, amely meteorikus emelkedést mutatott az induláskor 100 dollár alatti szintről 372 dollárra kevesebb, mint 10 nap alatt. Hasonlóképpen, a jegyzőkönyvbe beillesztett teljes érték is június 15-én 100 millió dollár alatti értékről a jelenlegi mindenkori legmagasabb szintre, 700 millió dollár közelébe emelkedett. A COMP ára azonban azóta jelentősen korrigálódott, jelenleg 185 dollár körül mozog.

2. Maker – Hitelezés stablecoin-on keresztül

USD-ben rögzített teljes érték: 629,3 millió USD

A teljes érték zárva (USD) a Makerben 90 nap alatt. Forrás: DeFi Pulse

A MakerDAO egy decentralizált autonóm szervezet, amely az Ethereum hálózatra épül. A Maker protokoll funkciója elsősorban a DAI-ra, a natív stablecoinra összpontosul – amelynek értéke algoritmikusan az amerikai dollárhoz van kötve. A DAI összehasonlítható más USD-hez kötött állóképekkel, mint például a Tether (USDT), azzal a különbséggel, hogy nem állítja, hogy valódi dollárokkal támogatnák.

A platform második jelzője az MKR, amely szavazati jogot ad a tulajdonosoknak az irányítási kérdésekben – például a fedezetrátával, a stabilitási díjakkal és a megtakarítási rátákkal kapcsolatban. Az MKR időnként ellensúlyként is működik annak érdekében, hogy a DAI értéke stabil maradjon.

A DAI-t bárki felveheti kölcsönben, ha fedezetként letétbe helyezi az ETH-t vagy más eszközöket, amelyeket a Maker DAI-központú DApp Oasis támogat. A DAI Oasis-on történő hitelfelvételének jelenlegi biztosítékaránya 200%. A hitelfelvevőnek szintén visszatérő stabilitási díjat kellene fizetnie. Ez a DAI ezután kereskedhető, cserélhető és kölcsönözhető olyan decentralizált hitelezési platformokon, mint a Compound, vagy letétbe helyezhető az Oasis „Save” termékében, hogy kamatot szerezzen.

A 200% -os fedezet mellett a DAI stabilitását az MKR tokenek is támogatják. Abban az esetben, ha a fedezeti eszközök értéke jelentősen visszaesik, az MKR zsetonokat kibocsátják és értékesítik a piacon, hogy növeljék a fedezetet és visszahozzák a DAI árát az 1 dollárhoz.

A Maker egyik legérdekesebb szempontja a tokenomikája, valamint az MKR és a DAI kapcsolata. Mivel az MKR az irányítási jelző, az MKR tulajdonosait alapértelmezés szerint a projekt sikerébe és növekedésébe fektetik be. Döntéseik minőségét a platform kialakítása szerint az MKR ármozgásai tükrözik – a növekedést ösztönző döntések a DAI generációjának növekedését eredményezik, amely viszont több stabilitási díjat halmoz fel, amelyeket aztán az MKR tokenek visszavásárlására használnak a piacról a végül megégetni.

Az MKR zsetonok rendszeres elégetése elkerülhetetlenül megnöveli az árukat azáltal, hogy csökkenti a kínálatot, és ezzel jutalmazza a tulajdonosokat a jó kormányzásért. Hasonlóképpen, a rossz kormányzási döntések vagy az MKR tokenek kibocsátása a DAI csökkenő fedezeteinek kiegyensúlyozása érdekében lelassítja ezt az égési arányt, ezáltal negatívan befolyásolja az MKR árát.

Ez a dinamika – és automatizált, algoritmusok által vezérelt jellege – teszi a Makert kiemelkedővé a kripto- és DeFi-térben.

Az MKR jelenleg 467 dollár körül mozog, ami -74% -kal alacsonyabb a 2018. januári 1798 dolláros csúcshoz képest, de 176% -kal magasabb a 2020 márciusi 168,36 dolláros mélyponthoz képest..

3. Szintetix – Decentralizált származékok

USD-ben rögzített teljes érték: 392 millió USD

A teljes érték zárva (USD) a Synthetix-ben 90 nap alatt. Forrás: DeFi Pulse

A Havven cégtől új márkanévvel rendelkező Synthetix egy decentralizált származékos platform és tőzsde, amely az Ethereum hálózatra épül. A felhasználók bezárhatják vagy megrakhatják az SNX tokeneket az úgynevezett Synth-ek előállítása érdekében, amelyek blokklánc-alapú származékok. A Synths követi a valós eszközök értékét, beleértve a fiat pénznemeket, a digitális pénznemeket, a részvényeket, az indexeket és az árukat.

Például egy olyan felhasználó, aki 5000 dollár értékű USD Synths-t (sUSD) szeretne kibocsátani, 800% értékű SNX tokent állíthat el fedezetként – ez a jelenlegi fedezet arány – azaz 40 000 dollár. Ezekkel a szintetikus anyagokkal ezután szabadon lehet kereskedni a felhasználók között a platform decentralizált tőzsdéjén, és felhasználhatók olyan egyéb szintetikus termékek – például szintetikus arany (sXAU) – vásárlására, amelyek árfolyamdíjat vonnak maguk után, amelyeket az SNX tulajdonosainak osztanak ki a hozzájuk kapcsolódó tokenek arányában.

sXAU / sUSD diagram a Synthetix Exchange-en. Forrás: Synthetix Exchange

A fenti ábra az sXAU / sUSD piacot mutatja a Synthetix Exchange-en, és minden kereskedés díját, amint kiemeltük, tőzsdei és hálózati díjakra bontjuk, az előbbieket az XAU Synths-t kibocsátó SNX-tulajdonosok kapják..

A tőzsdei díjak megszerzésén kívül a SNX birtoklását leginkább ösztönző felhasználók számára az az esély, hogy a platform növekedése következtében drágulni fog. Amint a projektbe bezárt SNX tokenek száma növekszik, a tokenek egyre ritkábbak lesznek a piacon – elméletileg növelik az árukat.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a szintetikusok létrehozása lehet hosszú vagy rövid, az „s” változatok, például az sUSD, hosszú pozíciókat jelölnek (mivel közvetlenül követik az alapul szolgáló árfolyamát) és az „i”, vagy az inverz szintetikus elemek, mint az iUSD, rövid pozíciók (mivel fordítottan követik az alapul szolgáló árfolyamát). Ezek a hosszú / rövid felosztások, valamint egyéb hasznos statisztikák nyilvánosan láthatók a Synthetix Irányítópult. Az írás idején az SNX kínálatának több mint 78% -a a platformra van kötve.

Az SNX tokenek értéke jelenleg 2,90 dollár CoinGecko, több mint 770% -kal nőtt 2019 július elejének durván 0,33 dolláros árához képest.

4. Kiegyenlítő – Decentralizált algoritmikus csere

USD-ben rögzített teljes érték: 161,6 millió USD

Az összesített érték (USD) a Balancerben 90 nap alatt. Forrás: DeFi Pulse

A 2020 márciusában indított Balancer az automatizált piacképzés koncepcióját veszi át, és az Ethereum hálózat segítségével megvalósítja a kriptotérben.

A Balancer platformon a likviditási szolgáltatók (azaz a tőkés tulajdonosok) privát poolokat hoznak létre (vagy hozzájárulnak a közös poolokhoz), ahol bezárják eszközeiket, meghatározzák a pool egyes eszközeinek arányát (vagy súlyát), és meghatározzák a kereskedési díjakat. . A felhasználók legalább kettő és legfeljebb nyolc különböző ERC-20 tokent zárolhatnak egy készletbe. Ahogy a készletben lévő egyes tokenek értéke az ár felértékelődésével vagy értékcsökkenésével változik, a Balancer eladja vagy megvásárolja azokat harmadik fél kereskedőknek, hogy visszaállítsa a készletet előre meghatározott arányaiba. Ennek során a likviditást nyújtó szolgáltató olyan díjakat keres, amelyeket a kereskedők fizetnek, akik alapértelmezés szerint szintén újra egyensúlyba hozzák a pool.

Példa lehet egy pool két tokennel, az MKR és a DAI, amelyek súlya tekintetében egyenként 50% -ot határoznak meg. Ez azt jelenti, hogy a Balancer biztosítja, hogy a készlet teljes értéke mindig a felére csökkenjen a két token között.

Kiegyensúlyozó nyilvános medencék az allokációikkal. Forrás: Balancer Exchange

Ha a kiosztott tokenek bármelyike ​​növekszik vagy csökken, az allokációs százalék természetesen ingadozni fog. Itt lép fel a Balancer, amikor eladja a túl allokált tokent a kereskedőknek, vagy megvásárolja az alul allokált tokent a kereskedőktől.

A Balancer aktívan éri el ezt az „egyensúlyt” azáltal, hogy meghatározza a csereárakat a készletben lévő tokenpárok között, hogy a kereskedőket a pool likviditásának felhasználásával ösztönözze az adásvételre, amint az alább látható..

Kiegyensúlyozó csere mechanizmus. Forrás: Balancer Exchange

A fenti képernyőkép a Balancer csere-mechanizmusát tükrözi, ahol egy 10 000 SNX tokent (amely korábban a Synthetix platformon honos volt) KNC-nek értékesítő kereskedő automatikusan kiszámított csereárat kap (1 SNX = 1,13682 KNC), és képes lesz teljesíteni ezt a kereskedést. a protokoll által kiválasztott négy Balancer készlet változatos allokációinak felhasználásával.

A hozamokat tekintve a folyamatos kiegyenlítési folyamat során keletkezett összes díj közvetlenül a likviditásszolgáltatókhoz kerül. Kilépési díj is felszámításra kerül, amelyet akkor alkalmaznak, amikor a likviditásszolgáltató elhagyja a poolot. Ezt a kilépési díjat elosztják a fennmaradó likviditási szolgáltatók között, és egy részét a Balancer Labs is megkapja.

A Balancer Governance Token (BAL) lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy részt vegyenek a protokoll irányítási és döntéshozatali folyamataiban. Mivel a likviditásszolgáltatókat tartják a Balancer legfontosabb érdekeltjeinek, a projekt bemutatja az úgynevezett „Likviditásbányászatot”, ahol a likviditásszolgáltatók BAL-tokent keresnek a lezárt eszközeik aránya alapján..

Az egyik BAL-t 0,60 dollárra becsülték a Balancer magfinanszírozási sorozata alatt, és jelenleg a következő értéken kereskedik: 9,72 USD.

5. Aave – Decentralizált pénzpiac

USD-ben rögzített teljes érték: 158,2 millió USD

Összes érték zárva (USD) Aave-ben. Forrás: DeFi Pulse

A Compound és a Makerhez hasonlóan az Aave – az ETHLendtől 2017 novemberében indult márkanévvel – egy másik decentralizált hitelezési (vagy pénzpiaci) platform, amely intelligens szerződéseket használ az Ethereum hálózaton. A hitelezők a likviditás biztosítása érdekében letétbe helyezhetik eszközeiket, és aTokenseket vehetik igénybe, amelyek kamatot fizetnek és megkezdik a növekedést. Ahelyett, hogy az érdeklődés ugyanabban a pénztárcában halmozódna fel, mint a tokenek, ez az „érdeklődési adatfolyam” egy másik címre is irányítható, amelyet külön kell tárolni.

A hitelfelvevők viszont túlbiztosított és alul fedezett hiteleket vehetnek fel, ahol fedezetértékük akár 75% -át kölcsönökben szerezhetik meg vagy „gyorshiteleket” hajthatnak végre, amelyeket jellemzően fejlettségük miatt fenntartanak a fejlesztők számára.

Aave piac, amely tükrözi a betéti és hitelfelvételi kamatokat. Forrás: Aave

Gyors kölcsönök vitathatatlanul Aave érdekesebb kínálata. Egyszerűbben fogalmazva: az azonnali kölcsön fedezetlen, ami azt jelenti, hogy a hitelfelvevőnek nem kell tőkét letennie a hitel felvételéhez. A kölcsönt azonban teljes összeggel, külön díj ellenében vissza kell adni, még mielőtt a teljes tranzakció lezárulna – a teljes folyamat egyszerre történik több okos szerződés használatával, amelyek együttesen teljesülnek.

A gyorshiteleket arra lehet felhasználni, hogy profitálhassanak az arbitrázs lehetőségeiből, tőke felhalmozása nélkül. Például a fejlesztő észreveheti az árkülönbséget két eszköz között két különböző platformon, de nincs tőkéje annak kihasználására. Ezután a fejlesztő egy beprogramozott gyorshitel segítségével felveheti a hitelt egy tokenben, felcserélheti egy másikra, eladhatja az új tokent (ek) a jövedelmezőbb tőzsdén, visszaalakíthatja az eredetileg kölcsönzött tokenné és visszajuttathatja egy kis összeggel. díjat egyszerre intelligens szerződésekkel. Ebben a folyamatban a fejlesztő zsebre rakja azokat az extra zsetonokat, amelyeket a második tőzsdei árkülönbség kihasználásával szereztek.

A LEND az Aave őshonos tokenje, és kedvezményes díjakra jogosítja fel a tulajdonosokat, miközben várhatóan hamarosan további kormányzási jogok kerülnek bevezetésre. Az írás idején a LEND 0,19 dolláron van kereskedve, ami több mint 5500% -os növekedést jelent a 2019 augusztusi, mindenkori legalacsonyabb, 0,0033 dolláros szinthez képest..

Megéri-e a DeFi a hype-ot?

Erre a kétmilliárd dolláros kérdésre nehéz választ adni, mivel a DeFi körüli közelmúltbeli nagy felhajtás a COMP hirtelen, spekulációk által táplált emelkedésének címszavainak tudható be. Míg az alapul szolgáló technológia és ezekben a projektekben való felhasználása izgalmas képet nyújt a pénzügyek jövőjéről, túl optimista lenne úgy tekinteni, hogy a DeFi niche készen áll arra, hogy a mainstream irányba lépjen és megváltoztassa az egész pénzügyi helyzetet.

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója ezt tömören a legutóbbi tweet, a hype átmeneti jellegének és a játékban rejlő kockázatoknak a kiemelése. A Balancer hack éppen a múlt hónap emlékeztetni kell ezeket a kockázatokat, és arra a tényre, hogy a fülkének sokkal több stressztesztre van szüksége, mielőtt készen állna az általános megfontolásokra.

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora. Kövesse az OKEx Insights alkalmazást Twitter és Távirat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner