Bitcoin az Ethereumon: Megéri-e a BTC tokenizálása a kockázatokat?

Az OKEx Insights mélyen elmélyül a tokenizált BTC kialakulóban lévő étvágyában, valamint a benne rejlő kockázatokban.

Az egyik leggyorsabban növekvő fülke a kriptovaluta-iparban ebben az évben a tokenizált BTC. A befektetők egyre nagyobb értéket találnak abban, hogy több milliárd dollár értékű BTC páratlan likviditását használják fel a különböző blokkláncokon. Az olyan megoldások, mint a Wrapped Bitcoin (WBTC), a renBTC, az sBTC, a tBTC és mások lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy fenntartsák az uralkodó digitális eszköz árának kitettségét, miközben részesülnek a gyorsabb tranzakciós időkből és a decentralizált finanszírozás passzív jövedelemtermelő potenciáljából..

A legfejlettebb DeFi ökoszisztéma otthona, az Ethereum a választott blokklánccá vált mind a tokenizált BTC projektek, mind azok felhasználói számára. 2020 elején körülbelül 1110 BTC volt tokenezve a hálózaton. Ma az Ethereum a házigazdája közel 153 000 A BTC-t képviselő ERC-20 tokenek. Összértékük a jelenlegi BTC-árakon meghaladja a 2,3 milliárd dollárt.   

Ennek a növekedésnek a nagy részét a DeFi iránti érdeklődés kirobbanása okozza. Ebben az évben a decentralizált pénzügyi protokollokba zárt összérték drámai módon bővült. Miután felépült a márciusi iparági balesetről, a DeFi-s TVL május végén másodszor lépte át az egymilliárd dolláros határt. Október 26-ig a szám állt csaknem 12,5 milliárd dollár.

Tokenizált Bitcoin terjesztésA tokenizált Bitcoin terjesztése bezárult a legjobb DeFi projektekbe. Forrás: Catallact

Ebben a cikkben az OKEx Insights a BTC növekedését vizsgálja az Ethereum blokkláncon azzal, hogy pontosan elmagyarázza, mi a tokenizált BTC, és feltárja azokat az okokat, amelyek miatt egy felhasználó esetleg egy másik blokkláncra szeretné vinni a BTC értékét. Ezután megnézzük a BTC-t és a köztük lévő kompromisszumokat jelképező legnagyobb projekteket. Végül a BTC tokenizálásával és a decentralizált pénzügyi alkalmazásokba történő integrálásával kapcsolatos általános kockázat megbeszélésével zárulunk.

Mi a tokenizált Bitcoin?

A kriptopénzipar szóhasználatával a "érme" digitális blokkra utal, amely egy blokkláncban honos. A BTC a Bitcoin hálózatban honos. Az éter (ETH) az Ethereum hálózatban honos.

Közben a "jelképes" olyan kriptovaluta, amely nem honos abban a blokklánc-hálózatban, amelyen működik. Az Ethereum hálózat például sok tokent tartalmaz. Ide tartoznak a Compound COMP tokenje, az Uniswap UNI tokenje, sőt az OKEx OKB tokenje.

"Tokenizálás" egy olyan eszköz bemutatásának folyamatára utal, amely nem natív egy adott blokklánchoz az említett blokkláncon, mint token. Az olyan eszközök, mint a fiat pénznemek, a nemesfémek és még a műalkotások is, mind a különböző blokklánc-hálózatokon tokenizáltak. Tehát van BTC is.

Általában a tokenizálás folyamata egyfajta letétkezelőt foglal magában, aki a nem natív eszközt tartja és a szükséges számú tokent veri a megfelelő blokkláncon. Minden eszközt reprezentáló tokent feltételezhetően legalább ugyanazzal az értékkel kell alátámasztani. Ezért a felhasználók az égetéssel kiválthatják a tokenizált eszközt az általa képviselt tényleges eszközért. Legalább 1: 1 arányú háttérrel az egyes tokenek értéke legalább megegyezik a valós eszköz aktuális piaci értékével.

A BTC tokenizálási szolgáltatásokat nyújtó protokollok általában BTC-t vagy más biztosítékot tartalmaznak akár központi letétkezelővel, virtuális géppel vagy intelligens szerződéssel. Maga a letétkezelő jellege diktálja azt a folyamatot, amellyel az új BTC-alapú tokenek verhetők. A különféle megoldások a felhasználóknak saját kockázataikat, valamint előnyeiket és hátrányaikat is bemutatják.

Miután elkészült, a tulajdonosok a tokenizált BTC-jüket használhatják a különböző DeFi protokollokkal való interakcióra. Kereskedhetnek velük másodlagos piacokon is – további lehetőséget biztosítva a BTC árának való kitettség megszerzésére azok számára, akik még nem rendelkeznek azzal. 

Miért tokenizálja a Bitcoin-ot?

A BTC messze a legelterjedtebb digitális pénznem. Közel 12 évvel megalakulása után szinte minden intézkedéssel vezeti az ipart. 240 milliárd dolláros piaci kapitalizációja 60% felett a teljes kriptovaluta piacon. Eközben a hálózat hash kiütése, amely az általános biztonságának mércéje, törpül tovább az összes többi digitális valuta együttese.

A Bitcoin történelmi rekordja, robusztus biztonsági modellje és viszonylag nagy piaci kapitalizációja miatt a BTC viszonylag stabil tartást jelent sok befektető számára. Ezenkívül a hálózat egyszerű funkcionalitása csökkenti a technikai kockázatokat. Ezek a tényezők, a 21 millió BTC-vel hevesen védett ellátási felső határral párosulva teszik a legerősebb jelöltet a kriptopénzipar értékraktárába. A BTC közelmúltban történő bevezetése az olyan tőzsdén jegyzett társaságok mérlegébe, mint a MicroStrategy, a Square és mások, erről tanúskodik..

A hálózatnak azonban vannak korlátai. A tranzakciók más blokklánc-hálózatokhoz képest lassúak. Míg a Bitcoin 10 perces blokkolási ideje és a technikai bonyolultság viszonylagos hiánya valóban megerősíti a hálózat általános biztonságát, ezek a tényezők korlátozzák a BTC használatának vonzerejét bizonyos alkalmazásokhoz, például a DeFi alkalmazásokhoz, amelyek más blokklánc-hálózatokhoz vonzzák a felhasználókat.

Ennek leküzdése érdekében egyes fejlesztők elkötelezettek intelligens szerződéses funkcionalitás a Bitcoin hálózatra. Az okos szerződéstől függő projektek többsége azonban más blokkláncokat részesít előnyben. Gyorsabb tranzakciós idejével, változatosabb programozási lehetőségeivel és a legnagyobb fejlesztői közösség, Az Ethereum a decentralizált alkalmazásokat építők számára elérhető hálózattá vált. Mint ilyen, a hálózat a legterjedelmesebb és legélénkebb DeFi szektorral büszkélkedhet. Ezért nem meglepő, ha az Ethereum vezető szerepet tölt be az általa támogatott tokenizált BTC számában is.

Ilya Abugov, az OpenData vezetője a DappRadarnál, a decentralizált alkalmazás-adatok összesítőjénél elmondta az OKEx Insights-nak:

"Az Ethereum DeFi ökoszisztéma lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tőkéjüket munkába állítsák, és nincs olyan sok lehetőség a BTC-tulajdonosok számára, amelyek vetekednek a DeFi-ben elérhető hozamokkal."

A tokenizált BTC projektek mögött álló fejlesztők úgy látják, hogy a kriptopénz hatalmas likviditása lehetőséget kínál a decentralizált finanszírozás bővítésének ösztönzésére, anélkül, hogy szükségessé tennék új tőkét a kriptopénzipar belépéséhez. A BTC likviditásának kihasználása nélkül az ágazat növekedését korlátozza a sokkal kisebb hálózatok piaci kapitalizációjának nagysága, amelyekre a DeFi-alkalmazások épülnek.

A decentralizált finanszírozás napjainkban megközelítőleg 11,5 milliárd dollár összértékkel zárolva még mindig a hagyományos pénzügyi szolgáltatási ágazat egy az előrejelzések szerint 26,5 billió dollár lesz 2022-ig. Tekintettel a DeFi fülke méretére és életkorára, a BTC likviditás felszívása minden bizonnyal nagyobb legitimitást adna az ágazatnak azoknak a pénzügyeknek, akik még nem figyelnek a kriptopénziparra.

Az Ethereum tokenizált BTC-je azt mutatja, hogy máris jelentős igény van arra, hogy a BTC likviditását más blokkláncokba vigye. A hálózat hat hónappal ezelőtti 2700 tokenizált érméje mára meghaladta a 150 000 értéket.

A BTC gyors növekedését a DeFi saját terjeszkedésének tulajdonította, a Ren Project operatív igazgatója, Michael Burgess az OKEx Insights-nak elmondta:

"Ez az első alkalom, hogy az egyének fenntarthatják a BTC kitettségét, miközben engedély nélküli módon vonzó hozamot szereznek az eszközről. Az attribútumok ezen kombinációja, a nyár hozamgazdálkodási őrjöngésével együtt a már látott növekedéshez vezetett."

Hasonlóképpen, Carolyn Reckhow, a Keep Network üzletfejlesztési és stratégiai vezetője természetesnek látja a BTC használatát az Ethereum hálózaton – különös tekintettel a passzív jövedelemtermelő lehetőségek elszaporodására a DeFi-ben:

"A Bitcoin mindig az eredeti „decentralizált finanszírozás” lesz. Ugyanakkor 2020 új lehetőségeket kínál az Ethereum DeFi-ben, mivel az ökoszisztéma növekszik. Logikus, hogy a BTC tulajdonosai értékeiknek és prioritásaiknak megfelelő módon akarnak részt venni."

Bitcoin az Ethereumon: A legnagyobb projektek

Becsomagolt Bitcoin (WBTC)

A Kyber, Ren és BitGo meglévő projektek által 2019 elején indított Wrapped Bitcoin (WBTC) ma messze a legmegalapozottabb projekt, amely a BTC-t tokenizálja. Jelenleg több mint 123 000 WBTC van az Ethereumon. Fiat értelemben a teljes érték az írás idején megközelíti az 1,9 milliárd dollárt.

A WBTC központosított letétkezelőre támaszkodik a BTC érmék tárolásának, valamint a WBTC későbbi verésének és elégetésének felügyeletében. Amikor a felhasználók meg akarják verni a WBTC-t, akkor ezt a projekt egyik kereskedőjén keresztül teszik meg. A kereskedő továbbítja a kérést a letétkezelőhöz, amely a WBTC-t az őrizetbe vett BTC számának megfelelően veri. Az egyes kereskedőket és letétkezelőket a projekt decentralizált autonóm szervezete hagyja jóvá, amelyet általában DAO-nak neveznek..

Noha egyértelműen központosított megvalósítás, a WBTC arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb átláthatóságot biztosítsa. A felhasználók megtekinthetik a gondnoki címek amelyekben pénzeszközöket tartanak, és hasonlítsa össze azokat a a megvert WBTC száma az Ethereum hálózaton. Mind a Bitcoin, mind az Ethereum blokkláncok nyilvános jellegének köszönhetően a keringő WBTC teljes tartalékának bizonyítása nagyon egyszerű.

A WBTC honlapja szerint jelenleg 26 kereskedő van. Ezek között vannak olyan nagyszerű DeFi projektek, mint a Maker, a Ren, a Set Protocol és az Aave. Eközben a platform DAO-jának 17 tagja van. Azok, akik járatosak a decentralizált pénzügyekben, felismerik az olyan neveket, mint a Gnosis, az OmiseGO, a bZx és a Kyber, amelyek mind a DAO tagjai közé tartoznak.

A felhasználók BTC-je, mint a projekt egyedüli letéteményese, a BitGo. Míg egyetlen letétkezelőre hagyatkozás riasztó harangot cseng néhány olvasó számára, a vállalat az ipar egyik legkiemelkedőbb letétkezelője. Ezt a dél-dakotai banki osztály szabályozza, és büszkélkedhet a 100 millió dolláros biztosítás politikáját a londoni Lloyd’s-tól.

A hitelesítő adatok ellenére a BitGo továbbra is megbízható harmadik felet képvisel. Az iparban sokaknak ez ellentmond a kriptopénz valódi szellemiségének. Tehát teljesíti a pénzmosás elleni előírások betartásának kötelezettségét is, például az Ismerd meg az ügyfelet csekkeket, amelyek megkövetelik személyazonosságukat a WBTC megverése előtt. Ezen okok miatt más projektek megkísérelték a BTC-t az Ethereum hálózatba bizalommal minimalizáltabb módon elérni.

RenBTC

A BTC-t az Ethereumon a második legnagyobb projektet a Ren Virtual Machine (RenVM) hajtja. Az általa létrehozott BTC-alapú tokenek renBTC-tokenek. Jelenleg több mint 25 000 renBTC, vagyis körülbelül 320 millió dollár értékű az Ethereum.

A RenVM a Darknodes néven ismert géphálózat. A virtuális gép letétkezelőként működik a felhasználók számára egy egyszeri BTC betétcím létrehozásával, amelyre a felhasználóknak BTC-t kell küldenie. Ennek a címnek a magánkulcsát titokban tartják, még a csomópontok előtt is. Miután a tranzakciót megerősítették, a RenVM a megfelelő számú renBTC-t veri a támogatott DeFi alkalmazásokhoz.

Engedély nélküli hálózatként bárki futtathat egy RenVM Darknode-ot. A regisztrációhoz azonban meg kell követelni, hogy az üzemeltetők 100 000 REN tokent rakjanak le. Ez biztosítja, hogy az egyik felhasználó ne tudja túllépni a hálózatot az általa irányított Darknode-okkal annak érdekében, hogy a virtuális gép működését saját javára játssza. A Darknode üzemeltetőit ösztönzi a tisztességes részvételre a RenVM-et használók tranzakciós díjának egy része.

A WBTC-vel ellentétben, amely előírja, hogy a felhasználók betartsák az AML és a KYC szabályozási követelményeit, a renBTC – és az azt működtető virtuális gép – a magánéletre összpontosít. Különféle rejtjelezési technikákat alkalmaz annak biztosítására, hogy minden folyamatot – a bemeneteket, a kimeneteket és az állapotokat – titokban tartsák az összes résztvevő előtt, beleértve a Darknode operátorokat is. Amint azt a projekt dokumentációja, A RenVM magában foglalja a Shamir titkos megosztását, a zkSNARK-okat és egy biztonságos, több félre kiterjedő számítási protokollt ennek az adatvédelemre összpontosító funkciónak az elérése érdekében.

Amellett, hogy a RenVM állítólag egy bizalom-minimalizáltabb és privátabb módszer a BTC likviditásának más blokkláncokba juttatására, további előnyöket kínál. Először is, az összetettsége lehetővé teszi a DeFi projektek számára, hogy blokkláncok közötti működőképességet adjanak saját alkalmazásaikhoz – ezzel simább felhasználói élményt nyújtanak. A Ren operációs igazgatója, Michael Burgess az OKEx Insights-nak elmondta, hogy ez hogyan befolyásolhatja a kriptovaluta-ipar szélesebb körű növekedését:

"Amint a RenVM más blokkláncokra is kiterjed, a felhasználók képesek lesznek kölcsönhatásba lépni a natív eszközökkel (például a BTC-vel), és nem tudják, hogy a dApps melyik L1 mögöttes L1-n vannak – amelyek véleményünk szerint az interoperabilitást a mainstream-be mozgatják, és mély hatással lesznek az ökoszisztéma felhasználói élménye és későbbi alkalmazása."

Ezen túlmenően, mivel teljes egészében protokollalapú, az eszközök verése a RenVM használatával alig több időt igényel, mint amennyit a tranzakciók megerősítése igényel az általa áthidalott blokkláncokon. Ez sokkal gyorsabbá teszi, mint a központi engedélyt igénylő rendszerek.

Burgess megjegyezte:

"Semmilyen más becsomagolt eszköz mechanizmus nem tud olyan gyorsan és tőkehatékony módon elmozdulni az Ethereumba és onnan. Az összes többi változat olyan UX akadályokkal rendelkezik, amelyek megakadályozzák a folyamatosság és a tőke hatékonyságának ezt a szintjét."

Jelenleg több mint hatszorosa a WBTC tokenek száma, mint a renBTC tokeneknekJelenleg több mint hatszorosa a WBTC tokenek számának, mint a renBTC tokenek száma. Forrás: Catallact

Tartsa a hálózat tBTC-jét

A WBTC és a renBTC nem az egyetlen erőfeszítés a BTC likviditásának növelésére a bővülő decentralizált pénzügyi szektorban. Míg Huobi HBTC és Tokenlon imBTC egyaránt centralizált letétkezelői szolgáltatásokra támaszkodik – hasonlóan a WBTC szolgáltatásához -, mások arra törekednek, hogy a BTC-t az Ethereumon képviseljék oly módon, hogy jobban illeszkedjen a szélesebb kriptovaluta-ipar szellemiségéhez..

Köztük van a Keep Network tBTC-je. A BTC ezen tokenizálása túlkockázatos, véletlenszerűen kiválasztott aláíró csomópontokat használ fel a felhasználók BTC felügyeletének megszerzésére. Ezek az aláírók részesedést kapnak a platform felhasználói által fizetett díjakból, és őszintéknek tartják őket az őrizetben lévő BTH 150% -át kitevő ETH-kötvény. Jelenleg körülbelül 1000 tBTC (~ 15 millió USD) van forgalomban, ami a tokenizált BTC egyik kisebb megvalósításának számít.

Annak ellenére, hogy az Ethereumon a tokenizált BTC kisebb hányadát képviseli, a tBTC mögött állók úgy vélik, hogy ez jelenleg a Bitcoinhoz ideológiailag leginkább illeszkedő megvalósítást képviseli. Reckhow saját szavaival:

"A tBTC úgy van kialakítva, hogy összhangban legyen a Bitcoin-tulajdonosok értékeivel és prioritásaival. Ez azt jelenti, hogy előtérbe kell helyezni a decentralizációt és a biztonságot. A tBTC teljesen megbízhatatlan, ami azt jelenti, hogy egyetlen közvetítőnek sem kell bejelentkeznie ahhoz, hogy bármikor beválthassa a tBTC-t a BTC-hez."

sBTC

A Synthetix decentralizált származékos kereskedési platform mögött álló fejlesztők újabb megközelítést állítottak elő a Bitcoin értékének az Ethereum hálózaton való képviseletében. SBTC tokenje valójában a BTC értékének szintetikus ábrázolása. A WBTC-vel, a renBTC-vel és a tBTC-vel ellentétben az sBTC-t nem támogatja a BTC. Ehelyett a Synthetix SNX token biztosítja a szükséges biztosítékot az sBTC tokenek megveréséhez. Azoknak a felhasználóknak, akik sBTC-t akarnak verni, be kell zárniuk az SNX-t a BTC értékének körülbelül 700% -ában. Erre a túlbiztosításra azért van szükség, hogy megvédje a rendszert az SNX és a BTC árának hirtelen csökkenése ellen.

Tekintettel arra, hogy mind az SNX, mind az sBTC az Ethereum blokkláncon működik, a Synthetix által képviselt eszközök nem igazán hidalják át a blokkláncokat ugyanúgy, mint más megoldások. A rendszer nem tartalmaz tényleges BTC-t. Ezért az sBTC nem váltható be a BTC-hez. Ezért az sBTC lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy csak a BTC árának tegyék ki magukat, és a BTC piac hatalmas likviditásának egyikét sem hozza az Ethereum hálózatra.

Különböző tokenizált Bitcoin-implementációk által felvetett kérdések

A Bitcoin Ethereumba juttatására irányuló erőfeszítések egyike sem hátrányos. A legfontosabb – legalábbis egyelőre – a központi egységben való bizalom követelménye. Végül az ilyen rendszerek központi irányítását gyakorolókra nehezedő külső nyomás tranzakciós cenzúrához, sőt a BTC letartóztatásához vezethet..

A WBTC, HBTC és imBTC segítségével az ilyen központi vezérlés meglehetősen egyértelművé válik. Az őrizetben lévő BTC-t egy központi egység által ellenőrzött pénztárcákban tartják. A felhasználók bíznak abban, hogy ez a központi entitás valóban egy érmét tart minden forgalomban lévő tokenizált BTC-re, és hogy az hirtelen nem fog eltűnni a letétkezelő pénztárca tartalmával együtt. Ami azonban nem olyan egyértelmű, az a központi vezérlés szintje, amelyet a megoldások mögött meghúzók állítottak, hogy a BTC tokenizálását bizalom-minimalizáltabb módon kínálják.

A tBTC és a renBTC is korábban kritikát ébresztett saját decentralizációs igényeikkel kapcsolatban. 2020. augusztus 26-án a Wanchain Alapítvány a Közepes poszt amelyben eltéréseket állapított meg a renBTC állításai és tényleges végrehajtása között. Megállapította, hogy a RenVM őrizetében lévő összes BTC egyetlen BTC-címben maradt. Ennek a magánkulcsnak az ellenőrzése lehetővé tenné a támadók számára, hogy a projekt által őrzött összes BTC-t a hálózat bármely címére továbbítsák.

A Ren Projekt a saját posta, az az érvelés, hogy a teljes decentralizáció eleve meghívja saját kérdéseit. A szoftverhibák – különösen összetett, élvonalbeli szoftverek esetén – gyakran előfordulnak. Ezért a Ren Projekt követi a ütemtervet teljes decentralizációnak minősül.

A bejegyzésből kiderült, hogy a projekt mögött állók valóban belsőleg összejátszhatnak, hogy hozzáférhessenek ezekhez az alapokhoz a RenVM őrizetében. Azt állította azonban, hogy vannak "erős ösztönzők, hogy ne tegyék meg." Ezek tartalmazzák "eldobva az évek kemény munkáját és hírnevét," valamint az esetleges jogi következmények és az ellopott eszközök feketelistára tétele, korlátozva egy ilyen kilépési átverés hatékonyságát. Végül a felhasználóknak bízniuk kell abban, hogy nem lesz összejátszás.

Egy korábbi kérdés – ezúttal a tBTC-vel – rávilágított mind a centralizációval kapcsolatos aggályokra, mind arra, hogy a teljes decentralizáció a kezdetektől fogva hogyan jelentheti saját kockázatait. Alig pár nappal a tBTC 2020 májusi indítása után a Keep Network csapata kénytelen volt indítson el egy betét szünetet függvény beírva a projekt kódjába. Azáltal, hogy kiváltja, amit hívott "piros kar," a csapat képes volt megakadályozni a felhasználói források elvesztését, miközben aláírói kötési rendszerével foglalkozott. Ilyen központi irányítás nélkül az azonosított sebezhetőségeket kihasználhatták.

A Ren Projekthez hasonlóan a Keep hálózat állítólag a tBTC teljes decentralizálása felé halad. Fokozott folyamatot vázol fel a központi bizalmi pontok eltávolítására. Ennek célja, hogy lehetővé tegye a fogzási problémák megoldását, miközben továbbra is megtartja az irányítást a rendszer egyes szempontjai felett, hogy megvédje a hálózat résztvevőit az előre nem látható sebezhetőségektől. Nyilvánvaló azonban, hogy ezekben a látszólag a bizalomra minimalizált megoldásokban még mindig fennáll a felhasználói bizalom követelménye.

A különböző blokkláncok áthidalása során a centralizált letétkezelők cseréjére tett erőfeszítések jobban illeszkedhetnek a kriptovaluta decentralizált jellegéhez, de viszonylagos összetettségük új potenciális támadási vektorokat is meghív. Mint sok kriptovaluta-protokoll esetében, a kód hibái, ha kihasználják őket, a felhasználói források elvesztését okozhatják. Ez fontos szempont mindenki számára, aki fontolóra veszi saját BTC-részesedéseinek tokenizálását.

Abugov az OKEx Insights-szal beszélgetve kommentálta a központosított letétkezelői szolgáltatások és a BTC tokenizálást bizalommal minimalizált módon megkísérlő kompromisszumot:

"Egyesek azt mondhatják, hogy a kiskereskedelmi felhasználók nem értik a központosított pénzügyi termékeik mögött álló technológiát – csak a működésükre van szükségük. Ez igaz lehet, de a központosított termékeknél van egy meghatározott felelős fél. Vannak eljárások arra, hogy mi történik, ha rosszul alakulnak a dolgok. A DeFi-ben ennél sokkal kevesebb van."

A tokenizált BTC általános kockázatai és hiányosságai az Ethereumon

Intelligens szerződéses kockázat

Tekintettel a BTC növekedésére az Ethereumon ebben az évben, egyértelmű, hogy a BTC tulajdonosai nagyon sok igényt tartanak arra, hogy befektetéseik értékét az Ethereum virágzó DeFi szektorába fordítsák. Fontos azonban figyelembe venni a DeFi eredendő kockázatait, mielőtt megpróbálna interakcióba lépni a decentralizált pénzügyi alkalmazásokkal.

Amint azt az OKEx Insights korábban feltárta, a DeFi alkalmazások összeilleszthetősége potenciálisan hatalmas támadási felületet jelent azok számára, akik kihasználják a kód sebezhetőségeit. 2020 folyamán számos alkalommal megszüntették az okos szerződéseket az opportunisták és a rosszindulatú szereplők egyaránt. Természetesen sok támadás teljesen nem auditált projekteket célzott meg, amelyek passzív jövedelemtermelő lehetőségeket is kínálhatnak tokenizált BTC használatával..

Megadott, növekvő számban A DeFi projektek egy része most az intelligens szerződés-ellenőrzési szolgáltatásokat választja. Még az ellenőrzött projektek is kockázatot jelenthetnek. Az ágazat nyitott, engedély nélküli jellege és a különféle protokollok interoperabilitása olyan sérülékenységeket okozhat, amelyeket a rendszerek működéséig nehéz észlelni – és valódi tőkével a tét. Olyan új és bonyolult fülkében, mint a DeFi, amely egyre nagyobb összegekkel jár, el kell gondolni, hogy az auditorok minden elképzelhető kiaknázást elszámolhatnak.

Burgess az OKEx Insights-nak elmondta a Bitcoin tokenizálásával járó összetett kockázatot:

"Ha egy eszközt hoz az Ethereumhoz (tokenizálás útján), és leteszi azt egy DeFi alkalmazásba, akkor növeli a Bitcoin blokklánc kockázatát, az Ethereum blokklánc kockázatát, a tokenizált modellkockázatot és a DeFi alkalmazás (okos szerződéses) kockázatát. A DeFi tokenizált eszközei esetében ez elkerülhetetlen, és ezt el kell juttatni a felhasználókhoz, így képzett döntéseket hozhatnak arról, hogy melyik modell és kockázati profil felel meg legjobban az igényeiknek.."

Hasonlóképpen, a projektek módosíthatják kódjukat, miután pozitív értékelést kaptak egy könyvvizsgáló cégtől. Az ilyen változások új támadási vektorokat vezethetnek be. Azok, akik tokenizált BTC-vel (vagy bármilyen digitális eszközzel, ilyen értelemben) kommunikálnak az ilyen protokollokkal, a projekt előzetes ellenőrzése ellenére is veszélyben lehetnek..

Abugov kommentálta a tokenizált Bitcoin protokollokkal és általában a DeFi szektorral kapcsolatos kockázatokat:

"Azt hiszem, van hozzáadott kockázat. Az elmúlt hónapokban számos projektet szenvedtek különféle támadások. A BTC tokenek legalább technológiai kockázatot jelentenek. Korábban már elmondták, hogy a tér jelenleg egy nagy „béta tesztre” hasonlít. Tehát segítene, ha az alkalmazásokat használók megértenék, hogy mit is használnak."

A gázárak a Bitcoint más hálózatokba terelik

Az Ethereum DeFi-vel való tokenizált BTC-vel való interakció további hiányossága a skálázhatósághoz kapcsolódik. Nemcsak a hálózatban lévő DeFi-alkalmazásokban a BTC és a TVL mennyisége nőtt gyorsan ebben az évben, így a tranzakciós díjak is.

Az Ethereum-alapú alkalmazásokkal folytatott minden interakcióhoz szükség van a blokklánc frissítésére. Mivel a DeFi növeli a blokkterület iránti keresletet, a gázárak olyan szintre emelkedtek, amely a leggazdagabbakat is felszámolja, még akkor is, ha ezeket az állítólag nyitott és hozzáférhető pénzügyi szolgáltatásokat használják..

Az Ethereum blokklánc hiányosságai jelenlegi megvalósításában arra ösztönzik más intelligens szerződéssel kompatibilis platformok híveit, hogy komolyabban folytassák a DeFi fejlesztését. A TRON hálózat például megkísérli elhelyezni maga a decentralizált finanszírozás sokkal olcsóbb platformja. Az olyan erőfeszítések, mint a Justswap DEX, A pearl.finance, a lazac.finance és mások nemcsak Ethereum-alapú társaik funkcionalitásából, hanem irreverens márkanevükből is kölcsönöznek. Az Ethereum többi versenytársa a növekvő DeFi-fejlesztést látja a Polkadot, az EOS és a Cosmos között.

A DeFi felhasználók számára elérhető lehetőségek növekedésével nem meglepő látni, hogy tokenizált BTC megoldások látják el a hidat a Bitcoin blokklánc és az Ethereum nélküli hálózatok között. A BitGo szeptember végén jelentette be, hogy együttműködik a TRON-nal hozza a WBTC-t a hálózatra. Eközben a TRON saját házi megoldása CSAK BTC. Hasonlóan dolgozik az Interlay is Polkadot első tokenizált BTC-je megvalósítása, a PolkaBTC, amely várhatóan 2021 elején lép életbe.

Jelölnie kell a BTC-t?

Ha a biztonság a legfőbb gondod, erre a válasz lehet "nem." Az Ethereumon a BTC tokenizálásának minden létező módszere további biztonsági kockázatot jelent. Burgess szépen összefoglalja:

"A BTC és más eszközök számára a legbiztonságosabb hely az őshonos lánc. Nincs kivétel. Minden tokenizált modell (renBTC, WBTC, tBTC stb.) Összetett kockázatot jelent, és az ellenkezője kijelentés félrevezető. A felhasználóknak tisztában kell lenniük ezzel."

Ennek ellenére a BTC tulajdonosai összesen mintegy 2 milliárd dollár értékben vállalták ezt a kockázatot. Legtöbbjük a WBTC központosított letétkezelői modelljét támogatja olyan összetettebb rendszerek helyett, mint amilyenek a Ren Project és a Keep Network felé haladnak.

Megjegyezve, hogy az ilyen centralizált megoldások iránti folyamatos keresletre számít az intézményi piacon, Reckhow az OKEx Insights-nak beszélt a centralizált és a bizalommal minimalizált BTC tokenizációs projektek közötti kompromisszumokról a kockázat szempontjából:

"A felhasználóknak meg kell érteniük és minősíteniük kell a választott technológiákat, és használniuk kell őket, ha vállalják a kockázatokat. Nagyon sok eltérés van a DeFi és a kriptográf projektek és protokollok között. A központosított projekteknél a kockázatok abban rejlenek, hogy megbízni kell egy harmadik felet a biztonsági vagy újraválasztási kockázat (azaz a Bitfinex kockázata) körül, decentralizáltabb projekteknél pedig technikai / intelligens szerződéses kockázatokat vizsgálunk.."

Az a tény, hogy a WBTC, iparági vezető biztosítottak, de központosított őrizetével, továbbra is az Ethereum összes BTC-jének több mint háromnegyedét teszi ki, a piac kockázatvállalási hajlandóságáról árulkodik. Míg a felhasználók örömmel vállalják az intelligens szerződés kockázatát a DeFi protokollokkal való interakció lehetséges jutalmáért, kevés nyereség és sok vesztenivaló van a bizalom által minimalizált megoldások egyikének használata mellett. Végül is arról beszélünk, hogy a kriptovilág legértékesebb eszközével megbízhatunk egy teljesen új, összetett és kevés tesztelt rendszert.

Az OKEx Insights piaci elemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat és a kriptográfiai szakemberek által készített kurátori híreket mutatja be.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner