Bitcoin Bandwagoning: Intézményi beruházások vizsgálata a kriptóban

Az a hír, hogy Paul Tudor Jones híres makro befektető alapja az infláció elleni fedezetként a Bitcoinba (BTC) fektet be, először május 7-én került be a főáramba. A hírt május 11-én követték nyomon – az első és legfontosabb kriptovaluta harmadik blokkjutalmának napján. a felére csökkent – amikor Jones a CNBC-n folytatta Részlet hogy vagyonának egy és két százaléka között fektetett be Bitcoinba, bevallva, hogy a szám „konzervatív” volt.

A levél befektetők számára Jones összehasonlította a mai Bitcoin-ot az 1970-es években az arannyal, kijelentve, hogy BVI Global Fundja eszközei „alacsony egyjegyű százalékos kitettségi százalékának” felfelé fektethet be a BTC határidős ügyleteibe. Részletesen megvitatta a Bitcoin-t is, mint egy kialakuló értékraktárt. Továbbá Jones azzal érvelt, hogy egyszerű és objektív pillantást kell vetni a mai digitális világ az inflációs monetáris politika pedig a legpróbáltabb kriptovalutába történő befektetést nyilvánvaló tétvé teszi.

Annak ellenére, hogy Jones meghatározta, hogy a befektetés a Bitcoin határidős kereskedése (és nem például a tényleges bitcoinok közvetlen spot vásárlása) formájában valósul meg, a hír megerősítette a nagyobb kriptopénzipart. Sokan látták, ahogy folytatódik érvényesítés hogy a keresett intézményi szereplők hivatalosan belépnek az űrbe.

De vajon Jones és azok, akik későn követik a bulit? Annak érdekében, hogy jobban megértsük, mit várhatunk a kriptográfiai intézményi beruházásoktól a jövőben, megvizsgáljuk, hogy az intézményi befektetők mennyire érdeklődnek jelenleg a Bitcoin és a digitális eszköz tér iránt, és hogyan jutottunk el oda, ahol ma vagyunk.

A csúcs rövidítése 2017-ben: a Bitcoin határidős indítása

A Bitcoinba történő intézményi befektetés története nagyrészt a New York-i székhelyű Digital Currency Group Grayscale Investments, LLC-jével kezdődik. – amelyet 2013-ban indítottak el, és igazi élmezőnyként szerepelt abban a versenyben, hogy megoldásokat kínáljon az akkor még nagyon új digitális eszközosztálynak kitett intézményi befektetők számára. Mindazonáltal nem válik különösebben figyelemre méltóvá, amíg a Bitcoin határidős szerződései nem lépnek színre.

2017 decemberében, amikor a Bitcoin körüli hype lázemelkedést ért el, és a vezető kriptovaluta majdnem minden idők legmagasabb szintjén, 20 000 dollár körül volt, a Cboe Global Markets Inc (CBOE.O) és a CME Group Inc (CME.O) elejtette a hírt hogy mindketten Bitcoin határidős szerződéseket indítanak.

Az ajánlatok december 10-én, illetve 17-én váltak elérhetővé. A CME szerződése 20 650 dolláron nyitott – lényegében a 2017-es Bitcoin-buborék pontos teteje. December 18-ig, hétfőig, 2,05 százalékkal rendeződött. Az ezt követő hónapokban drámai zuhanás következett be a BTC árában, és a kriptográfia területén sokak által megnevezett időszak kezdődött – Crypto Winter.

bitcoin árdiagram 2018-2020 BTC ár a Bitcoin határidők hozzávetőleges bevezetésétől a jelenig. Forrás: CoinMarketCap

2018: Intézményi Bitcoin on-rámpák építése

Bár 2018 nehéz év volt a kiskereskedelmi kriptovaluta piacon, az intézmények komoly és visszatartatlan bejegyzéseket kezdtek el tenni a digitális valuta térbe.

A fent említett Grayscale Investments, LLC lerúgta az első intézményi érdeklődés 2018-ban, a Grayscale Digital Large Cap Fund LLC februárban – csak két hónappal azután, hogy a Bitcoin ára elérte a 20 000 dollárt.

Amint azt a Grayscale Digital Large Cap Fund LLC neve is jelzi, kezdetben a Bitcoin, az Ethereum (ETH), a Ripple (XRP), a Bitcoin Cash (BCH) és a Litecoin (LTC) érméket tartalmazott – amelyek mind megfeleltek a „Grayscale alapkonstrukciós kritériumainak egy piaci kapitalizációval súlyozott portfólió. ” Mindazonáltal az összes altcoin gyengébben teljesít a BTC-vel szemben.

Abban az időben a Szürkeárnyalatok kezelése 1,31 milliárd dollár volt – ez a szám, amint kiderül, jelentősen növekedni fog a következő két évben.

bitcoin dominancia diagram 2018-2020Bitcoin dominancia diagram az Ethereum, XPR, Bitcoin Cash és Litecoin összehasonlításával. Forrás: CoinMarketCap


A szürkeárnyalatos nem volt az egyetlen név az intézményi titkosítási térben 2018-ban.

Ez év augusztusában az egyesült államokbeli székhelyű Morgan Creek Digital fedezeti alap a 2017-ben alakult amerikai Bitwise Asset Management amerikai kriptográfiai befektetési céggel indította a Digital Asset Index Fund elindítását. A terméket olyan intézményi befektetőkhöz igazították, akik a legkülönfélébb kriptovalutáknak és digitális eszközöknek voltak kitéve. Az alap minimális befektetése 50 000 dollár volt, és nyomon követte az újonnan alakult Morgan Creek Bitwise Digital Asset Index (MCBDAI).

Ugyanebben a hónapban a Morgan Creek Digital befektetési igazgatója, Mark Yusko mondta a CNBC hogy egyre nagyobb igény mutatkozott az alapítványok, a nyugdíjalapok és a családi irodák iránt a kriptovaluta térbe történő befektetések iránt – amit látni fogunk megerősített nem sokkal ezután.

2019: Az intézmények belépnek a hatályos kriptotérbe

2019 szeptemberében Yusko ismét a CNBC-n folytatta, hogy kifejezze ultra-bullish hangulatát a Bitcoin iránt. Míg a híradó „Gyors pénz” programjában a fedezeti alapok veteránja volt sürgette az érdekelt felek egyszerűen „vásárolják meg”, és ne aggódjanak az áringadozások miatt. Mint kiderült, az intézményi befektetők már éppen ezt tették.

2019-ben az összes intézményi pénz beáramlott a legnagyobb mértékben a Bitcoin és a kriptovaluta térbe.

Szürkeárnyalatos – amely túlnyomórészt a hagyományos fedezeti alapokat, nyugdíjakat és adományokat szolgálja – bejelentett az év elején, hogy 2019-ben 607 millió dollárt gyűjtött be. Az összes ajánlata közötti összesített befektetési szét nézve ez a szám 1,17 milliárd dollárra ugrik. Eközben a tőzsdén forgalmazott szürkeárnyalatos Bitcoin Trust 190 millió dollárt fektetett csak 2019 negyedik negyedévében. E beruházások közel egynegyede új ügyfelektől származott.

A szürkeárnyalatos ügyvezető igazgató, Michael Sonnenshein úgy értelmezte ezeket a számokat, hogy jelezték, hogy az intézményi befektetők már itt vannak érvényben, és azt mondta a Forbesnak, hogy „itt vannak és értelmes méretben jelennek meg”.

Sonnenshein hangulata igaz az Elwood Asset Management és a PricewaterhouseCoopers (PwC) nemrégiben kiadott éves jelentése mellett. Államok hogy a kriptográfiai fedezeti alapok kezelt vagyona kétszeresére nőtt 2019-ben – most összesen 2 milliárd dollár.

szürkeárnyalatos bitcoin bizalom otc diagramSzürkeárnyalatos Bitcoin Trust egyhetes OTC diagram. Forrás: TradingView

A Bakkt Bitcoin-származékok széles körű hype-ot okoznak

Ami a Bitcoin intézményi befektetéseit illeti, a Bakkt – amelyet a New York Stock Exchange (NYSE) üzemeltetője, az Intercontinental Exchange (ICE) hozott létre – talán a legvitatottabb és leghíresebb termék volt a kriptovaluta világban az első megjelenése után. kiderült 2018. augusztusában. A Bakkt elindítása kétszer késett, és a cég körülbelül 13 hónapot töltött a szabályozókkal folytatott megbeszéléseken. Végül a Bakkt fizikailag kiegyenlített Bitcoin határidős szerződései 2019 szeptember végén indultak – rendkívül megbízható on-line rámpát biztosítva azoknak az amerikai intézményi befektetőknek, akik szövetségileg szabályozott pozíciókat kívánnak vállalni a BTC piacon.

Bár Bakkt BTC határidős – és három hónappal később, BTC opciók – nagy rajongással indított a nagyobb Bitcoin és kriptovaluta közösségben, a korai kereskedési volumen csalódott. 2020 januárjának második felében – amikor a BTC árfolyama három hónapos csúcsra emelkedett – még egy bitcoin opció sem kötött cserélt kezek egy hét alatt, amint arról a CoinDesk beszámolt.

A BTC Futures összesített napi volumendiagramjaA Bakkt BTC határidős ügyletek összesített napi mennyisége. Forrás: Ferde

Annak ellenére, hogy az összes kötet csalódást okozhat, Bakkt továbbra is az intézményesített Bitcoin térben marad. Nagy horderejű partnerség a Starbucks-szal, Például illusztrálja az ICE folyamatos törekvését a kiskereskedelmi örökbefogadás megkönnyítésére. Közben, záró egy 2020 millió márciusi, 300 millió dolláros B sorozatú adománygyűjtő forduló, a közelgő mobilalkalmazás mellett azt mutatja, hogy a vállalat a mainstream elfogadásra törekszik.

bakkt bitcoin határidős teljes nyitott kamat és mennyiségA Bakkt Bitcoin határidős összes nyitott érdeklődése és mennyisége. Forrás: Ferde

A WisdomTree ETP növeli a befektetők hozzáférését a tényleges bitcoinokhoz

A 2019-es év kerekítése egy másik Bitcoin tőzsdei termék (ETP) bevezetése volt Svájc fő tőzsdéjén, a SIX-en, a New York-i székhelyű alapkezelő cégtől, a WisdomTree-től. Nevezetesen a fizikailag támogatott WisdomTree ETP (BTCW) elszámolása nem készpénzzel történik. Inkább, bitcoinokban telepedik le és intézményi szintű tárolást biztosít.

wisdomtree bitcoin diagramWisdomTree Bitcoin egyórás diagram. Forrás: TradingView

2020: COVID-19 és a titkosításra való váltás

Míg 2019 hatalmas év volt az intézményi befektetések számára a Bitcoin-ban és a teljes kriptotérben, az idei év – minden szempontból – a legnehezebbnek tűnik.

Azt már tudjuk, hogy a Grayscale jó évet töltött el 2019-ben, de 2020 első negyedévében a bitcoin-kínálata csak nőtt. A cég kiderült hogy most a Bitcoin teljes kínálatának hozzávetőlegesen 1,7 százalékát birtokolja – az idén 0,1 százalékkal nőtt. Hasonlóképpen, az idei első negyedévben a Grayscale termékeibe történő teljes beruházás megduplázódott a 2019. és a 4. negyedév összevetésével.

szürkeárnyalatos bitcoin bizalom otc diagramSzürkeárnyalatos Bitcoin Trust négy órás OTC diagram. Forrás: TradingView

A szürkeárnyalatos nem az egyetlen kriptográfiai fedezeti alap, amely ezt 2020-ban elkapta. A San Diego-i Blockforce Capital szintén kihasználja a globális gazdasági volatilitás előnyeit, sokatmondó Május elején a CoinDesk, amely 18 százalékos növekedést mutat.

A fent említett, nemrégiben közzétett PwC-jelentés azt is szemléltette, hogy a több mint 20 millió dollárt kezelő kriptográfiai fedezeti alapok száma 35 százalékra nőtt – a korábbi 19 százalékhoz képest.

Az intézményi érdeklődés növekedését természetesen részben a gazdasági bizonytalanság és a globálisan példátlan monetáris politika hajtotta, amelyet a COVID-19 pandémia ösztönzött.

Azonban a koronavírus nem az egyetlen oka annak, hogy az intézményi készpénz ekkora beáramlását látjuk a kriptotérben. Az elmúlt két évben épített rámpákat most is jól használják. Henri Arslanian, a PwC globális kripto vezetője az OKEx Insights-szal folytatott, május 16-i beszélgetés során kifejtette:

„Két évvel ezelőtt annak az intézményi játékosnak, aki kriptográfiai kitettségre vágyott, útnak kellett indulnia, és valószínűleg szabályozatlan játékosokkal kellett megküzdenie. Ma már számos egyszerű lehetőség létezik, a kriptográfiai alapoktól a szabályozott eszközökig, amelyek így könnyebbé teszik.

Arslanian úgy véli, hogy kevés oka van arra, hogy az intézményi befektetők hamarosan elveszítsék érdeklődésüket a kriptográfia iránt. Az OKEx Insights-nak elmondta:

„Arra számítok, hogy az elkövetkező hónapokban megnő a kriptográfiai eszközök iránti intézményi érdeklődés. Ez nemcsak a makrogazdasági fejleményeknek köszönhető, a CBDC-ktől a Mérlegig, hanem olyan fontos szempontokból is, mint a szabályozás egyértelműsége és a bevált gyakorlatok elfogadása. “

A Fidelity felajánlja a Bitcoin felügyeletét

Eközben a Fidelity befektetési óriás cselekedett annak szükségességével, hogy az intézményi befektetőknek biztosítaniuk kell digitális eszközeiket megbízható cégekkel. Fidelity Investments kriptovaluta karja bejelentett ez év januárjában, hogy Bitcoin letétkezelőként jár el a londoni Nickel Digital kriptovaluta befektetési vállalkozásnál.

A Fidelity Digital Assets európai vezetője, Chris Tyrer, neves a Reutersnek abban az időben, hogy az intézményi trend folytatódására számít, mivel „az intézményi befektetői érdeklődés élénkülését látjuk”.

A bostoni központú multinacionális pénzügyi szolgáltató vállalat jelenleg közel 8 billió dollár a kezelt eszközökben.

A Stack Funds felügyeletet és kitettséget nyit az Egyesült Államokon kívüli játékosok számára

A Fidelity letétkezelését a szingapúri székhelyű Stack Funds vagyonkezelő követte elkezdte népszerűsíteni egy teljesen biztosított Bitcoin tracker alap és letétkezelő megoldás akkreditált befektetők számára Ázsiában és általában az Egyesült Államokon kívül.

A CoinMetrics biztosítja a nyomkövető alap árazását, a letétkezelői megoldást pedig a BitGo és a Silvergate biztosítja.

A Stack Funds kínálatával kapcsolatban talán az a figyelemre méltó, hogy csak hosszú pozíciókat kínál – vagyis a kereskedők nem spekulálhatnak a hátrányával – fizikai bitcoinokkal és viszonylag alacsony kezelési díjat tarthat fenn.

Az Amun AG a BTC rövidre zárására összpontosít

Az Amun AG gyorsan elindította a 2020-at az intézményi kereskedők Bitcoin-hoz kapcsolódó ajánlataival.

Januárban Amun elindult a 21Shares Short Bitcoin ETP (SBTC) a SIX-en. Ahogy a neve is mutatja, a tőzsdén forgalmazott termék követi a Bitcoin ellentétes teljesítményét – ellentétben a Stack Funds fent említett termékével – és kitettséget biztosít a befektetők számára, akik mindkét irányban a legjobb digitális valuta árát akarják játszani.

Nevezetesen, az ETP struktúrájú SBTC tracker az első ilyen típusú rövid / inverz termék, amely digitális eszközön alapul, és ez az első inverz Bitcoin ETP egy szabályozott svájci kereskedési helyszínen.

21Shares Short Bitcoin ETP egyperces diagram. Forrás: TradingView

A Renaissance Technologies érdeklődést mutat a BTC iránt

2020 áprilisában vált ismertté, hogy a fedezeti alapok óriása, a Renaissance Technologies potenciálisan érdeklődést mutatott a bitcoin határidős piac iránt. A szabályozási bejelentés a múlt hónapban jelezte, hogy a cég engedélyt adott nagy horderejű Medallion Alapjaihoz a bitcoin határidős ügyletek megkötésére a CME-n. A hír egybeesett jelentett uptick a CME Bitcoin határidős új kereskedési számláin.

A Renaissance Technologies az egyik legnagyobb fedezeti alap a világon, jelenleg csak kevéssel 166 milliárd dollár a kezelt eszközökben.

Az intézményi CME Bitcoin Futures nettó nyitott kamatdiagram növekedést mutat áprilisban és májusban. Forrás: Ferde

Amikor a Bitcoin ETF?

Noha egyértelmű, hogy egyre több terméket bocsátanak az intézményi befektetők rendelkezésére, akik a kriptográfia (és különösen a Bitcoin piac) kitettségére tesznek szert, még mindig van egy bizonyos termék, amely eddig küzdött a napvilág megteremtésével – a sokat vitatott Bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF).

A Bitcoin ETF-alkalmazások már régóta elutasítják az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdei Bizottságát (SEC), a legutóbbi a Wilshire Phoenix ajánlatának elutasítását A korábbi elutasításokhoz hasonlóan a legújabb kérelmező sem tudta kellőképpen bizonyítani, hogy a BTC piac ellenáll a manipulációnak.

Az ügynökség ma már híres kriptográfia, Hester Peirce, a SEC biztosa, még egyszer kifejezte különvéleményét a határozat felé, kijelentve:

"Az elutasítások e sorából arra a következtetésre jutok, hogy ez a Bizottság nem hajlandó jóváhagyni minden olyan termék felsorolását, amely hozzáférést biztosítana a bitcoin piacához, és hogy egyetlen bejelentés sem felel meg a folyamatosan változó normáknak, amelyekhez ez a Bizottság ragaszkodik a bitcoinhoz kapcsolódó termékek – és csak a bitcoinhoz kapcsolódó termékekre. “

Különösen a Bitwise Asset Management nem tudta megszerezni a SEC jóváhagyását a tavalyi Bitcoin ETF-hez. Az elutasítás a cég nagy horderejét követte kísérlet hogy részletes előadásban elfojtsa a Bizottság „piaci manipulációval, letétkezeléssel, likviditással, árképzéssel és arbitrázzsal kapcsolatos aggályait” a Bitcoin piacán.

Noha a SEC által jóváhagyott Bitcoin ETF jelenleg valószínűtlen kilátásnak tűnik, az elkövetkező években nem teljesen kizárt. A SEC nagyobb bizalmat nyerhet a termék iránt, mivel az ipar egyre inkább intézményesül. A PwC Arslanian az OKEx Insights-nak kifejtette:

„Folyamatosan tapasztaljuk, hogy tapasztalt pénzügyi szakemberek lépnek be a kriptotérbe, ahogy az ipar fejlődik és érik. Ez nemcsak az intézményi befektetőknek, hanem a szabályozóknak is nagyobb kényelmet nyújt. “

Tehát bár senkinek nem szabad visszatartania a lélegzetét arra várva, hogy egy Bitcoin ETF elérje az amerikai kereskedési szinteket, úgy tűnik, hogy – tekintettel a folyamatos rámpák, a BTC határidős ajánlatok és az űrbe áramló intézményi pénzek folyamatos növekedésére – ez nem mindegy.

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat és a kriptográfiai szakemberek által készített kurátori híreket mutatja be.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map