Ethereum 2.0: Hatás a felhasználókra, a DApps-re, a DeFi-re és a piacokra

Ethereum (ETH), által a második legnagyobb kriptovaluta piac tőkésítés, várhatóan elindítja a várva várt programot ETH 2.0 frissítés 2020 második felében. A frissítés nagy változást jelent a blokklánc-hálózat számára, amikor konszenzusos mechanizmusát váltja Bizonyítéka-Munka (PoW) nak nek Tétbiztosítás (PoS) a skálázhatóság javítása és új funkciók bevezetése érdekében.

Más néven Higgadtság, az ETH 2.0 frissítést először az Ethereum társalapítója jelentette be Vitalik Buterin 2018. évi Devcon-beszéde. Az eredeti terv szerint vannak 4 fázis (0-3. szakasz). Míg a 0. fázist 2019-re tervezték, és a 3. fázist várhatóan 2022-re fejezték be, a bevezetés már megtörtént késleltetett az alap fejlesztői csapat irányítási struktúrájának változásai miatt többször.

Buterinrel azonban nemrégiben mutatva 2020 harmadik negyedévében, mint a bevezetés lehetséges időkeretében, az OKEx Insights megvizsgálja a PoS-re való áttérés és az új funkciók jelentőségét, mint pl. tét, és a frissítés hatása a meglévő ökoszisztémákra, mint pl Decentralizált pénzügyek (DeFi) és Decentralizált alkalmazások (DApps).

PoW vs PoS – energiatakarékosság a tét

Az Ethereum döntése a konszenzus mechanizmusának megváltoztatásáról újjáélesztette a vitát a PoW és a PoS támogatói között. A PoW az eredeti konszenzusos mechanizmus a blokklánc számára, amelyet Satoshi Nakamoto vázolt fel a Bitcoin whitepaper. Az úgynevezett „bányászok” megkövetelik a tranzakciók ellenőrzését és új blokkok létrehozását számítási teljesítmény felhasználásával.

A verseny növekedésével és a a bányászat nehézsége új bitcoinok emelkednek, a számítási teljesítményigény is nő, ami magas energiafogyasztást és környezeti aggályokat eredményez. Szerint a Bitcoin energiafogyasztási index, a becsült éves Bitcoin energiafogyasztás 58,6 TWh évente. Ha a Bitcoin ország lenne, akkor az energiafogyasztásban a 48. helyet foglalná el, olyan országokat tompítva, mint Banglades és Románia.

Bitcoin energiafogyasztásEnergiafogyasztás országonként. Forrás: bitcoinenergyconsumption.com

A Bitcoin energiafogyasztásával kapcsolatos aggodalmak az évek során a alternatív konszenzusos mechanizmusok, az egyik a PoS. Ez a protokoll megszünteti a számítási teljesítmény szükségességét (energiát takarít meg), és a bányászokat „validátorokkal” helyettesíti, akik ellenőrzik a tranzakciókat és új blokkokat hoznak létre..

Az OKEx Insights-nak adott megjegyzéseiben Jehan Chu, az Ethereum hongkongi közösség alapítója és a Kenetic Capital társalapítója az energia-megtakarításokat említette az Ethereum közelgő frissítésének egyik előnyeként:

“A tét igazolására való frissítéssel az ethereum tulajdonosok közvetlenebb módon részt vehetnek a hálózat fenntartásában, és részesülhetnek abban, hogy részesedést szerezzenek (minimum 32 et), nem pedig bonyolult hardvereket futtatva és áramot égetve.”

Chu hozzátette, hogy nem hiszi, hogy a Bitcoin képes lenne ilyen váltásra, a lehetséges környezeti előnyök ellenére:

„Noha az Ethereum POS-hoz való áttérése erős jelzést jelent az ipar számára, nem valószínű, hogy a Bitcoin puszta mérete, értéke és irányítási modellje miatt valaha is áttérne a POS-ra. Ez megkeseríti a Bitcoin sikerét, mivel a környezeti hatás csak romlik, ha a Bitcoin értéket szerez. ”

Noha pozitív környezeti hatása valószínűleg örvendetes javulásnak számít, az Ethereum PoS frissítése számos változással és új kérdéssel fog járni az ökoszisztéma felhasználói és fejlesztői számára..

ETH 1.0 – 2.0 migráció: Mi lesz az ETH-val?

Azok számára, akik kíváncsiak, a jelenlegi Ethereum blokkláncból az ETH 2.0 láncba történő áttérés két lépést foglal magában: a felhasználók ETH átadását és az Ethereum blokklánc állapotátmenetét.

Az átállás az ETH 2.0 frissítés első szakaszában kezdődik, amelyet 0. fázisnak neveznek, és az Beacon Chain – az új PoS blokklánc az Ethereum számára.

Étervándorlás keresztül tervezik "egyirányú híd" mechanizmus, ahol a felhasználók képesek lesznek szerződésbe zárni az étereiket a jelenlegi Ethereum blokkláncon, és ugyanannyi étert kaphatnak a Beacon láncon.

A felhasználók ezután megszerezhetik a jóváírt étert (ha több mint 32 éterük van), és elkezdhetnek jutalmat keresni az ETH 2.0 láncban. Az ETH 2.0-ba történő átviteli tranzakció egyirányú, mivel a felhasználó eredeti Ethereum blokkláncon lévő étereit elégetik.

Bár ez egy egyszerű és biztonságos mechanizmus az ETH átvitelére az új láncra, a tranzakció visszafordíthatatlan jellege hozzáteszi "lezárási kockázat." Ez a kockázat arra a tényre utal, hogy a felhasználók az ETH-t az új PoS blokkláncon töltik "bezár" hogy az ETH (vagyis nem értékesíthető) egy adott időszakra, annak kockázatával, hogy az ETH ára csökkenhet, és képtelenek eladni.

Míg az ETH 2.0 vezető fejlesztője, Danny Ryan megosztva hogy közösségi érdek fűződik a kétirányú híd létrehozásához, úgy véli, egy ilyen javaslat később értékelhető. Ryan rámutatott arra is, hogy az ETH felhasználói vagy birtokosai számára a fejlesztők megpróbálnak áttérni egy új blokkláncra "minél zökkenőmentesebb."

Állapotátmenet – az ETH 1.0 adatok átállítása 2.0-ra

Az állapotátmenet a meglévő blokklánc-adatok áthelyezését jelenti az új architektúrára. Kezdetben azt tervezték, hogy a jelenlegi ETH 1.0 lánc átkerül a "szilánk" (a hálózat egy része) az ETH 2.0 láncban. Az ilyen átmenetnek azonban különféle kihívásai voltak, amelyekkel most egy új kérdés foglalkozik javaslat írta Buterin.

Ryan szerint Buterin új javaslatát az alapvető fejlesztők támogatják, és valószínűleg hamarosan megvalósítják.

A migrációs kérdéseket leszámítva az ETH 2.0 frissítés elsősorban a tétet és a skálázhatóságot támogatja, ami hatással lehet a hálózatra támaszkodó néhány meglévő ökoszisztémára, mint például a decentralizált finanszírozás és az alkalmazások.

Támogatás az ETH-birtokosok számára

A tét helyettesíti a bányászatot a PoS-hálózatokban, és az érméket bezáró validátorok komoly jutalmat kapnak a blockchain főkönyv fenntartásáért. Ezek a jutalmak hasonlóak a pénzbetétek után szerzett kamatokhoz, így a részesedés az egyik passzív jövedelmi lehetőségek elérhető a kriptotérben.

A Ethereum 2.0 Staking ökoszisztéma jelentés A ConsenSys szerint a résztvevők saját validátor csomópontjaik futtatásával vagy egy harmadik fél stakes szolgáltatójának használatával tehetik szét ETH-jukat. A jelentés 287 válaszadó felmérésének eredményeit is összefoglalja, akiknek 32,8 százaléka tervezi saját validátor csomópontjának futtatását, 33,1 százaléka pedig harmadik fél stakes szolgáltatójának használatát tervezi.

A jelentés szerint az ETH-t megszerezni és az érvényesítő csomópontokat futtatni szándékozó résztvevőket átlagosan 5,8 százalékos várható megtérüléssel ösztönzik, míg a harmadik fél szolgáltatóján keresztül részesedni szándékozók magasabb, 7,6 százalékos átlagjutalomra számíthatnak.

Az Ethereum-címek jelenlegi száma, amelyek legalább 32 ETH-t tartalmaznak (a hálózat által megkövetelt minimum, hogy érvényesítő legyen és jutalomhoz jusson) betekintést nyújthat számunkra a lehetséges ETH 2.0 validátorok számáról. 2020. május 5-től a Glassnode adatai elárulja hogy 114 550 Ethereum cím van 32 ETH-val vagy annál több.

ETH cím 32 felettAz Ethereum legalább 32 ETH egyenleggel címez. Forrás: Glassnode

Végül az Ethereum támogatása várhatóan szélesebb hálózati részvételt vonzana, mint a régebbi verzió bányászata. Charles d’Haussy a ConsenSys-nél az OKEx Insights-hoz fűzött megjegyzéseiben rávilágított ezekre az ösztönzőkre:

„Az ETH-val rendelkezők számára a tét igazolása egy befogadóbb módot jelent az ETH 2.0 hálózat biztonságának fenntartására, és viszonylag magas jutalommal jár a biztonsági költségek hozzájárulásáért … olyan platformok, mint a téteket kínáló tőzsdék, alapok és pénztárcák nagyszerű módja az ETH 2.0-hoz való hozzájárulásnak és az annak előnyeinek kihasználásának. ”

Az OKEx Insights-hoz fűzött megjegyzéseiben Chu, a Kenetic Capital kiemelte a külső megoldások hozzáférhetőségét, amelyek tétet tehetnek "olyan egyszerű, mint regisztrálni egy e-mail címre":

„A magas technikai sáv sok felhasználót megakadályozott abban, hogy részt vegyenek a hálózatban, de az ETH 2.0-t kulcsrakész megoldásokkal, például az Alchemy vagy a Blockdaemon (és végül a kedvenc csereprogramjaid) támogató cégek ugyanolyan gyorsan és egyszerűen teszik meg a tétet, mint az e-mail címre való regisztráció. Ez kritikus fontosságú a hálózat hatalmas, sokszínű és decentralizált validátorcsoporttal történő biztosításában, hogy garantálja a biztonságot és az ellenálló képességet az elkövetkező 100 évben és még tovább! “

A DeFi megoldások versenyképesebbé válása érdekében

A decentralizált pénzügyek kiemelkedő helyet foglalnak el az Ethereum ökoszisztémában, könyvelés 2020 májusától az Ethereum DApps teljes értékének 60 százalékáért. Az írás idején több mint 2,5 millió ETH (több mint 600 millió dollár) zárt a DeFi DApps-ben, és számuk várhatóan növekszik, ahogy a felhasználók alternatívákat keresnek a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokkal szemben.

A skálázhatóság azonban továbbra is buktató, ha a decentralizált pénzügyi alkalmazásokat összehasonlítják hagyományos társaikkal, például a Visa hálózattal, amely másodpercenként több ezer tranzakciót képes feldolgozni (tps). Jelenleg az Ethereum hálózat kevesebb, mint Legjobb esetben 50 tps.

Az ETH 2.0 frissítés lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy skálázhatóságot nyerjenek az olyan technológiai megvalósításokkal, mint például szilánkos, amelyek várhatóan drámai módon növekszik másodpercenként a tranzakciók száma a hálózaton. Ez a DeFi alkalmazásokat összhangba hozhatja a hagyományos megoldásokkal.

A DApps kihasználhatja a méretezhetőséget és az új lehetőségeket

A teljes DApps ökoszisztémát vizsgálva, adat a Dapp.com-tól azt mutatja, hogy az Ethereum továbbra is a domináns platform a napi kereskedési volumen szempontjából. Az Ethereum jelenleg 71 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, míg fő riválisa, az EOS csak 24 százalékot tesz ki.

dapp tranzakciók mennyiségeA DApps napi tranzakciómennyisége a főbb blockchain platformok szerint. Forrás: Dapp.com

Jon Jordon, a DappRadar kommunikációs igazgatója úgy véli, hogy az ETH 2.0 fontos mérföldkő a fejlesztők számára a DApp ökoszisztémában. Az OKEx Insights-nak elmondta:

„Bizonyos szempontból a felhasználóknak nem igazán kellene törődniük az ETH 2.0-val. Például nem kellene mást csinálniuk. Az Eth 2.0-val együtt elérhető skálázhatóság lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy sokkal érdekesebb és folyékonyabb DAppsapp-okat [sic] készítsenek, ami izgatott.

Bár Jordánia úgy véli, hogy a DApps minden kategóriája kedvezményezettje lesz az ETH 2.0 frissítésnek, hozzátette, hogy a méretezhetőségnek lehetővé kell tennie az új típusú DApps-eket:

„Bármely DApp, amely gyorsabb tranzakciókat igényel, előnyös lesz; a játék mindenképpen magas a listán. De szerintem a legizgalmasabb az új típusú DApps lehetősége, amelyet még nem láttunk az Ethereumon, de látjuk a normál Web 2.0 világban, például a szociális DApps-ben. “

Az ETH 2.0 másik jelentős változása az "gáz" az Ethereum hálózat díja, ami tovább növelheti a DApp használatát. A gáz az Ethereum hálózaton végrehajtott tranzakció költsége. Amint a hálózat népszerűvé vált, voltak olyan esetek, amikor a DApps-t használta csökkent az emelkedő gázdíj miatt. Különösen a stablecoin Tether (USDT) Ethereum-alapú változatának egyre növekvő használata rendszeresen torlódásokhoz vezetett az Ethereum hálózaton.

eth dapp gázárakAz emelkedő gázár hatása az öt legfontosabb Ethereum játék napi aktivitására. Forrás: DappRadar

Jordon a DappRadarban az OKEx Insights-nak elmondta:

„A magasabb gázárak általában csökkentik a felhasználói aktivitást, mert többe kerül egy tranzakció érvényesítése. Ez azonban eltérően befolyásolja a DApps különböző kategóriáit. A DeFi-ben nagy összegű – mondjuk + 1000 dollár – körül mozogó felhasználók számára, vagy a dapps cseréjében az a tény, hogy a gáz ára pár dollárral nőtt, nem nagy tényező.

Azoknál a játékoknál és egyéb dappoknál, ahol a tranzakció értéke sokkal kisebb, a gáz ára magasabb lehet. Nincs értelme 5 dollárt költeni 2 dolláros tranzakcióra, így csökken a felhasználás. Az ETH 2.0-ban nincs gázdíj, mivel a tét konszenzusának bizonyítékát használja. ”

A piacok az ETH 2.0-ra készülnek

Mivel hamarosan várható az ETH 2.0, a piac iránti érdeklődés Ether Options figyelemre méltó növekszik. Az opciók a származék típusa olyan termék, amely a tulajdonosoknak jogot ad, de nem kötelességet arra, hogy egy eszközt (jelen esetben ETH-t) adott áron a jövőben egy adott dátum előtt vásároljon vagy adjon el.

Alapján Ferde, az ETH opciók nyitott érdeklődése a közelmúltban új, minden idők legmagasabb szintjét, 151 millió dollárt érte el, tükrözve az új tőke beáramlását.

A Deribit és az OKEx a fő kriptovaluta-tőzsde, amely ETH opciós kereskedést kínál, és a felfutó nyitott kamat potenciálisan bullish jel az Ethereum számára.

et nyitott érdeklődésAz ETH összes opciója nyitott kamatot mutat. Forrás: Ferde

A szakértők azt várják, hogy az ETH frissítése sokféle hasznot hoz

A 2.0-s frissítés célja az Ethereum hálózat nagyon szükséges skálázhatóságának eljuttatása, és ígéri a hálózat biztonságának javítását anélkül, hogy rontaná a korábbi előzményeket – d’Haussy, a ConsenSys igazgatója osztotta meg az OKEx Insights-szal:

„Az ETH 2.0 elsősorban az Ethereum nyilvános mainnet méretezhetőségének, átbocsátási képességének és biztonságának kedvez. Az ETH 2.0 nem szünteti meg az ETH 1.0 lánc egyik előzményét, tranzakciós rekordját vagy eszköz tulajdonjogát. ”

D’Haussy emelte ki az ETH 2.0 lehetőségeit a decentralizált alkalmazási terület bővítésére is:

„Az Ethereum továbbra is a legjobb jelölt annak a funkciónak a betöltésére, hogy az elosztott rendszerek legalacsonyabb szintű közös referenciakerete legyen. Az Eth2 tovább bővíti a kiszolgálható alkalmazások körét. ”

Eközben Chu a Kenetic Capitalnél úgy véli, hogy az ETH 2.0 javasolt gazdasági modellje a "az ökoszisztéma értékének és növekedésének erõs ciklusa":

„Az ETH 2.0 megváltoztatja a gazdasági modellt azáltal, hogy könnyebb hozzáférést biztosít a hálózatban való részvételhez, csökkenti a környezeti hatásokat, és közvetlenül ösztönzi a token hosszú távú megszerzését a hálózat támogatására..

Ez az elzáródás az éter növekvő hasznával a dapps generációinak erőteljes generálásában erőteljes javaslatokat vet fel az érték felhalmozódására magában a jelzőben, és remélhetőleg az ökoszisztéma értékének és növekedésének erényes körforgásához vezet. ”

Az ETH 2.0 piaci hangulatra gyakorolt ​​hatását kommentálva Lennix Lai, az OKEx pénzügyi piacának igazgatója kijelentette:

“A közelgő ETH 2.0 [frissítés] minél több embert ösztönöz az ETH tétjére, és végső soron a kriptopiac egészének érzéseinek kedvez.”

Tekintettel az Ethereum erőfölényére a kriptográfiai térben, az általa végrehajtott bármilyen változás vagy frissítés megváltoztathatja a fejlődési trendeket és a piaci érzelmeket.

Sőt, a technológiai ipar (és különösen a kriptográfia) mozgásának sebességével a rendszeres frissítések a túlélés elengedhetetlen feltételei még a piacvezető számára is. Noha az ETH 2.0 bevezetése nagy várakozással jár, annak hatása az elkövetkező néhány évben sokkal érdekesebb vitákat fog folytatni, feltéve, hogy ez valóban ezúttal a tervek szerint történik.

Az OKEx Insights piaci elemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat és a kriptográfiai szakemberek által készített kurátori híreket mutatja be.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner