Hogyan mutatják be a központosított cserekötetek a DeFi boom-bust ciklusát

A Kaiko által szolgáltatott adatokkal az OKEx Insights megvizsgálja a DeFi 2020-as fellendülésének és csökkenésének ciklusát.

Ahogy 2020 a végéhez közeledik, a decentralizált pénzügyi szektor a blokklánc- és kriptopénzipar egyik legmelegebb szegmensének bizonyul az évben.

A DeFi hozamgazdálkodása – a rejtjelezési eszközök zárolásának folyamata a jelképes jutalmak fejében – a nyár folyamán felrobbant, amikor dollármilliók áramlottak be mindenféle protokollba, de a piac gyorsan lehűlt, amikor az ultra magas hozamok szeptemberben eltűntek. A buborék megrepedése után a következő hónapban számos magas DeFi token árfolyam súlyos veszteségeket szenvedett el.

Azonban részben a BTC árának megugrása és az Ethereum 2.0 0. fázisának december 1-jei elindítása iránti várakozásnak köszönhetően a DeFi körüli optimizmus helyreállt – és így a DeFi tokenek árai is..

Eközben az OKEx-hez hasonló központosított cserék szintén fontos szerepet játszottak a DeFi-projektek népszerűségének javításában, mivel sok tőzsde gyorsan felsorolta az új DeFi-tokeneket. Az OKEx augusztusi mikrostrukturális jelentése szerint a DeFi tokenek az OKEx teljes spot kereskedési volumenének csak 19% -át tették ki. Ez a szám szeptemberben 25% -ra ugrott.

A szolgáltatott adatokkal a blockchain elemző cég, a Kaiko, Az OKEx Insights több centralizált tőzsdén forgalmazott DeFi tokent elemzett annak érdekében, hogy a piaci szereplők más perspektívát nyújtsanak az ilyen zsetonok idővel változó étvágyáról. A vizsgált 10 zseton a következő volt:

 • Kiegyensúlyozó (BAL)
 • Vegyület (COMP)
 • Görbe (CRV)
 • Kyber Network (KNC)
 • Láncszem (LINK)
 • NAP
 • SushiSwap (SUSHI)
 • Uniswap (UNI)
 • évfinanszírozás (YFI)
 • DFI.money (YFII)

A DeFi ciklus, egy pillanat alatt

A DeFi szektorban az idei évben lezajlott legfontosabb események közül néhány:

 • Július közepén elindítja az yearn.finance irányítási jelzőjét, az YFI-t
 • A Curve és annak irányítási jelzőjének, a CRV-nek az indítása augusztus 13-án
 • A SushiSwap vámpír támadása az Uniswap decentralizált csereprotokoll ellen azáltal, hogy augusztus 28-án hozzáadta SUSHI tokent a likviditás-szolgáltatók ösztönzéséhez
 • Szeptember 17-én az Uniswap irányítási jelzőjének, az UNI-nak a cseppje a közösség felé

A decentralizált módon rögzített teljes érték – ami egyszerűen a DeFi intelligens szerződésekben tárolt tőke összesített összegét jelzi – a július eleji 1 milliárd dollárról szeptember elején 9,75 milliárd dollárra nőtt, ami a kialakulóban lévő piac robbanásának csúcsa volt. Szeptember 2-án az Ethereum tranzakciós díjai minden idők legmagasabb szintjére emelkedtek, átlagosan 0,032 ETH tranzakciónként (akkoriban körülbelül 15 dollár értékben). A DeFi-ben levő TVL ekkor látta a legnagyobb visszahúzódást, a szeptember eleji mindössze négy nap alatt a 9,75 milliárd dolláros csúcsról 7,79 milliárd dollárra esett vissza.

A DeFi termékek TVL-je folyamatosan emelkedett, a különféle cselekmény-fordulatok ellenére. Forrás: DeFi Pulse

A DeFi protokolloktól való elmozdulás szeptemberben akkor következett be, amikor mind a hagyományos, mind a kriptovaluta piacot súlyos ütés érte. Ez a DeFi zsetonok eladásához vezetett, ami még tovább csökkentette áraikat. Azonban a lezárt összérték azóta folytatódik, különféle fordulatokkal. Hasonlóképpen, a DeFi projektek piaci kapitalizációjának összege novemberben általában növekszik – bár ez a szám még mindig nem tért vissza a szeptember 2-i összesített csúcsához, 19,55 milliárd dollárhoz..

Mivel a BTC ára szeptember 3-án közel 10% -kal, 11 500 dollárról 10 000 dollárra zuhant, nem volt meglepő, hogy a DeFi buborék végül kipukkad. Az ultramagas hozamok a jelképes árak zuhanása után kihaltak, és a hozamgazdálkodási hozamok fokozatosan visszaestek a magas kockázatú szintjüknek megfelelő tartományba. A BTC 40 nap után visszakapta a 11 500 dollárt, de a DeFi tokenek általában hosszú esést tapasztaltak, és csak november elején álltak fel..

A DeFi piaci kapitalizációja még mindig nem tért magához a szeptember 2-i csúcsból. Forrás: CoinGecko

A kereskedési volumen feltárja a tőzsdei felhasználók változó preferenciáit


A DeFi nyár és kora őszi fellendülése arra késztette a központosított tőzsdék felhasználóit, hogy lelkesen építsék vagy fedezzék be DeFi-kitettségüket. Szeptember végéig az OKEx 50 DeFi tokent listázott a platformon, ezek közül nyolcnak érmével fedezett csereügyletet és 27 közülük USDT árréses csereügyletet kínált – bár néhány csere nem indult el időben, hogy elérje a csúcsot augusztus végén és szeptember elején.

Az OKEx Insights 10 nagy volumenű DeFi tokencserét vizsgált meg a Kaiko adatainak felhasználásával. A csereügyletek mennyisége azt mutatja, hogy a tőzsdei felhasználók vágya az újonnan létrehozott DeFi tokenek és hozamgazdálkodási tokenek kereskedésére enyhén szólva is lelkes volt.

Szeptember előtt a DeFi piaci kapitalizációja által régóta vezető LINK dominálta a kiválasztott 10 zseton kereskedési mennyiségének akár 80% -át is. A SUSHI örökös cseréje az OKEx-en kezdte megemészteni a LINK dominanciájának egy részét. Szeptember 6-ig a SUSHI örökös swap kereskedési volumene 10 millió dollárra nőtt, 10% -os részesedéssel elvonva a LINK dominanciáját. A DeFi kereskedési volumen további növekedése a következő héten folytatódott, az YFII és az YFI swap kereskedési volumene szeptember 12-ig elérte az 51, illetve 28 millió dollárt. Ennek eredményeként a LINK kereskedési volumene gyorsan visszaesett, dominanciája alá esett 25%.

Az UNI örökös swapjának bevezetése az OKEx-re szeptember következő csúcspontja volt, amely jelentősen növelte a tőzsdén a kereskedési volumenet. Az UNI a kereskedés második napján hatalmas, 183 millió dolláros örökös swap mennyiséget látott, ami a 10 kiválasztott token napközbeni mennyiségének 70% -át teszi ki – ez óriási különbség a SUSHI iránti piaci lelkesedéshez képest. Az UNI népszerűsége október közepéig tartott, amikor a kereskedelem volumene ismét megfordult a LINK részéről, és ezt követően a kereskedők lelkesedése az UNI iránt gyorsan csökkent.

Emellett megfigyeltük, hogy a DeFi csereállomány összessége október második felében rohamosan visszaesett a DeFi token árának tartós csökkenése miatt, az YFI és az YFII hatalmas volatilitásuk miatt nagyobb arányban részesültek a teljes volumenben. Az YFI például körülbelül 50 nap alatt 40 000 dollárról 8 000 dollárra esett vissza. A visszaesés során a piaci szereplők eltávolodtak a DeFi zsetonok kereskedelmétől.

Ezeknek az új DeFi zsetonoknak az ára legalacsonyabban november 5-én kezdődött, amikor a BTC ára 14 000 dollárról közel 16 000 dollárra emelkedett. Az UNI ára 14% -ot ért vissza ezen a napon, miután már 1,80 dollárig süllyedt. Azóta a DeFi tokenek árai követték a BTC drámai emelkedését, és közülük sokan felülmúlták a BTC-t novemberben.

A DeFi tokenek swap kereskedési volumene szeptember közepén, az UNI indulásával meredeken emelkedett, és november elején ismét fellendült. Forrás: Kaiko, OKEx

A swap-kereskedelem mennyiségét tekintve a LINK teljes DeFi-mennyiségének százalékos aránya ismét csökkent – az YFI például november 1-jén 15 millió dollárról november 18-ra 97 millió dollárra rúgott. Időközben más DeFi tokenek is jelentős növekedést mutattak a swap kereskedési volumenben.

A LINK kereskedési volumene részarányának változása nagyban tükrözi a piac érdeklődését az új DeFi tokenek iránt. Forrás: Kaiko, OKEx

A fent illusztrált mennyiségek vizsgálata során kiemelhetjük, hogy november 7-én rendkívül nehéz kereskedési nap volt – az YFI, az YFII és a LINK volumene két és fél hónap alatt a legmagasabb szinten volt. Ez egybeesett azzal a nappal, amikor Joe Biden megválasztott elnök lett a széles körű konszenzus szerint az Egyesült Államokban. Ez az esemény egy olyan kereskedelem fellendülését váltotta ki a központosított tőzsdéken, amely nem volt látható olyan decentralizált tőzsdéken, mint az Uniswap. Az YFI ezen a napon különösen ingatag lépést tett, 11 800 dollárról 17 500 dollár csúcsra emelkedett, majd 14 000 dollár körüli zárást ért el. Ugyanakkor a BTC napközben közel 5% -ot esett, 9% -os áringadozással.

Egy másik érdekes megfigyelés az, hogy egy héttel azelőtt, hogy az Uniswap november 17-én befejezte volna a likviditásbányászat első szakaszát, a SUSHI volumene gyorsan növekedett. A SUSHI átlagos napi volumene november 12. után kevesebb mint 10 millióról 20 millióra ugrott, ami azt mutatja, hogy a piaci szereplők az UNI-jutalmak megszűnését pozitív eseménynek tekintették a SUSHI számára. Ami a decentralizált tőzsdéket illeti, ez az érzés egyértelműbben tükröződik a TVL változásaiban a DeFi-ben – vagyis a likviditási szolgáltatók átutalták pénzeszközeiket az Uniswap-ról a SushiSwap-ra vagy más hozamtermesztési projektekre..

A központosított tőzsdék számára előnyös volt az Uniswap légcseppje

Az Uniswap 400 UNI-s (akkoriban 1200 dollár értékű) cseppje a FOMO hangulatát idézte elő szeptember 17-én, mivel mindenki szerette volna megszerezni az UNI jutalmait. Közvetlenül ezután számos központosított tőzsde azonnal felsorolta az UNI-t. Az OKEx még teljes eszközkészletet is kínált az UNI kereskedésére – beleértve az azonnali kereskedést, a fedezeti ügyleteket, a swap kereskedést és az érmékkel fedezett örökös swapokat. Az UNI kereskedési volumene meglepően magas szintet ért el a központosított tőzsdék között.

Az indítás második napján a kiskereskedelmi őrület megháromszorozta az UNI árát, és azonnali kereskedési volumenét a Kaiko adatai alapján hét kiválasztott tőzsdén 284 millió UNI-ra, azaz körülbelül 2 milliárd dollárra emelte. Ezen a napon az UNI az OKEx-en azonnali volumene 1,2-szerese volt a BTC azonnali kereskedési volumenének. A Binance-nél ez a szám 2,11x volt. Ez egy lenyűgöző mennyiség az altcoin esetében, és a decentralizált tőzsde irányítási token iránti keresletről beszél a piacon.

Bár az UNI jegyzése hozzájárult a központosított tőzsdék rendkívül magas kereskedési volumenéhez, az őrült volumen csak egy hétig tartott. Szeptember 26. óta az UNI azonnali kereskedési volumene jelentősen csökkent. A kereskedési volumen fellendülése november 5. után következett be, de még mindig messze van a kereskedés első hetétől.

Bár az UNI-t a legrövidebb ideig jegyezték fel a 10 vizsgált érme központosított cseréjén, ár- és mennyiségi trendjei a DeFi-zseton tipikus ciklusát mutatják – nevezetesen a gyors emelkedést fokozatos lehűlésig, majd ésszerű helyreállást követve. . Alig két hónap alatt az UNI átélte ezt a ciklust.

A CEX profitált az UNI óriási mennyiségéből szeptember közepén. Forrás: Kaiko, OKEx

A központosított tőzsdék biztosítják a DeFi számára a fedezeti eszközöket és a kifizetési helyszíneket

Összehasonlítva az UNI az OKEx azonnali és az állandó swap-kereskedelme közötti kereskedelem volumenét, azt tapasztaltuk, hogy annak volumenét nagymértékben befolyásolta a szeptember 17-i piacrázó légcsepp és az azt követő likviditásbányászati ​​folyamat.

Az UNI azonnali kereskedési volumene meghaladta az örökös swapokét a kereskedés első három napjában – nem kis teljesítmény, tekintve, hogy a swapok magas tőkeáttétellel magasabb volumeneket érhetnek el. Ez azt jelenti, hogy sok UNI-jutalmat költöttek az Uniswap-ról a központosított tőzsdére profitszerzés céljából.

Az örökös csereügyletek nagy mennyisége tovább tartott és sokkal később tetőzött. A csere volumene október 7-én minden idők legmagasabb szintjét, 56 millió UNI-t ért el (akkori értéke körülbelül 150 millió dollár volt), és október 10-ig napi napi 20 millió UNI-t meghaladó mennyiséget tartott. , 20 millió UNI alá esett egy héttel a jegyzékbe vétele után, és azóta sem érte el ezt a szintet. A swap volumen október 7-i megugrása tükrözheti a likviditási bányászokat, akik a bányahozamuk hátrányával szemben fedeztek, amikor az azonnali ár fellendült..

Az UNI spot volumene egy kiemelkedő első hét után gyorsan csökkent, míg a nagy örökös swapok mennyisége sokkal tovább tartott. Forrás: Kaiko, OKEx

Noha az UNI általános kereskedési volumene jelentősen csökkent a jegyzésbe vétele óta, az azonnali kereskedelem aránya fokozatosan emelkedett október második felében. Ez részben azt jelzi, hogy a piaci szereplők felismerték az Uniswap értékét, és megpróbálták fenntartani a DeFi-kitettségüket azáltal, hogy UNI-jelzőket tartottak a jövőbeni magas hozamra számítva. Ezen túlmenően az UNI likviditási bányászatának végéhez közeledve számos fedezeti pozíció lezárult.

Az UNI likviditási bányászatának végéhez közeledve az örökös csereügylet iránti kereslet csökkent, miközben a spot mennyiség fokozatosan növekedett. Forrás: Kaiko, OKEx

November 29-től az UNI erőteljes emelkedése tette lehetővé, hogy a kiválasztott 10 DeFi token közül egyedül szeptember 1-je óta pozitív számot tegyen közzé, az OKEx utáni tőzsdei árfolyamának körülbelül 3,00 dollárja alapján. Ugyanebben az időszakban sok DeFi token elvesztette értékének több mint a felét, míg a BTC 56% -ot nyert.

Szeptember 1-től november 29-ig az összes kiválasztott DeFi token, az UNI kivételével, nem tudott pozitív hozamot aratni, míg a Bitcoin 56% -ot emelkedett ugyanebben az időszakban. Forrás: TradingView

Lehet, hogy a DeFi itt marad

Az elmúlt három hónapban a DeFi kereskedési adatainak vizsgálata után azt tapasztaltuk, hogy az újonnan létrehozott DeFi és hozamgazdálkodási zsetonok megtapasztalták az új eszközosztályoknál megszokott boom-bust ciklust. A piaci szereplők megítélése ezekről a tokenekről fokozatosan irracionálisról racionálisra vált, miközben hosszú távú értéket képviselő jelzőket próbáltak azonosítani. Ennek eredményeként a legfelső DeFi zsetonok novemberben alul maradtak. November 24-én azonban a DeFi teljes piaci kapitalizációja elérte a legutóbbi 19,2 milliárd dolláros csúcsot – még mindig alacsonyabb, de nagyon közel a szeptember eleji szinthez. A DeFi-be bezárt teljes érték ekkoriban szintén minden idők legmagasabb szintjét, 14,3 milliárd dollárt érte el.

A nyári likviditásbányászati ​​konjunktúrától kezdve a kora őszi gyors csökkenésig, majd az elmúlt hónap lágyabb újjáéledéséig láthatjuk, hogy a decentralizált pénzügyek történetének még koránt sincs vége. A teljes buborékbomlási ciklussal a DeFi megújult növekedést és aktivitást láthat az elkövetkező hónapokban.

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map