Készpénz nélküli jövő vizsgálata: A központi bank digitális pénznemei és a Bitcoin

2019. november 8-án Visa szabadalmat nyújtott be az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Irodájával (USPTO) – amelyet a múlt héten hoztak nyilvánosságra – digitális fiat pénznem létrehozása érdekében. A megoldás egy blokklánc-technológiát megvalósító központosított főkönyv használatát javasolja. A rendszer alkalmazható bármely központi banki digitális valutára (CBDC) – például dollárra, fontra, jenre és euróra -, és hatékonyan digitalizálhatja a fizikai pénznemeket, miközben a világot tovább tolja készpénz nélküli rendszerbe..

Pontosabban, a Visa szabadalma leírja, hogy egy központosított számítógép egy blockchain rendszeren keresztül ellenőrizheti-e a fizikai pénznem forgalomból való eltávolítását. A szabadalom absztraktja így hangzik:

„Olyan technikákat hoznak nyilvánosságra, amelyek magukban foglalják a digitális fizetőeszköz iránti kérelem fogadását központi egység számítógépén. A kérelem tartalmaz egy sorszámot és egy fizikai pénznem címletét. A központi entitás számítógépe generálja a címlethez tartozó digitális pénznemet, és a sorozatszámhoz kapcsolódik. A generálás magában foglalja a digitális pénznem blokkláncra történő rögzítését. A központi egység számítógépe értesítést küld a digitális pénznem előállításáról. A központi egység számítógépe a fizikai fizetőeszköz eltávolítását okozza a forgalomból egy fiat valutarendszerben. “

A Visa szabadalmi bejelentése egy digitális pénztárcát is ismertet, amely nyilvános és magánkulcs párokat tartalmaz – a Bitcoin (BTC) és a kriptovaluta rajongók számára nem idegen fogalmak..

Noha a Visa által javasolt megoldás az árapály változását jelzi, amikor az egyének kölcsönhatásba léphetnek pénzükkel a nem is olyan távoli jövőben, mind a központi bankok, mind a valutájukat használó lakosság nem biztos, hogy készen áll a készpénz nélküli társadalomra. A digitális pénzszerzésre összpontosítva, különös tekintettel a blockchain használatára, szintén összehasonlítást kezdeményezünk a Bitcoinnal, és feltesszük a kérdést, hogy a vezető kriptovaluta hol férne el egy teljesen digitális jövőben.

A központi bank digitális valutái az Egyesült Államokban, Kínában és Európában

A központi bankok szerte a világon régóta haladnak a pénz és a készpénz nélküli társadalmak szélesebb körű digitalizálása felé. Az utóbbi időben ez a tendencia felgyorsult. Ebben az évben a Nemzetközi Fizetések Bankja nemrégiben megállapította 80 százalék a megkérdezett 66 központi bank közül jelenleg a jegybanki digitális pénznemeken dolgoznak.

Noha a készpénz nélküli társadalmak évek óta napirenden vannak a kormányok világszerte, 2020-ban felgyorsult a fizikai fizetőeszköz korlátozására irányuló törekvés – attól tartva, hogy a papírszámlák forgalmazása szerepet játszik a COVID-19 globális járvány terjedésében..

Az Egyesült Államokban a kongresszus nemrégiben megbeszélték digitális dollár létrehozása kapcsolat a koronavírus megkönnyebbülési csomagjainak terjesztésére. A tárgyalt törvényjavaslat lehetővé tenné az amerikai szövetségi tartalék számára, hogy digitális dollárokat, az Egyesült Államok kincstára pedig digitális pénztárcákat hozzon létre.

Az Egyesült Államok érdeklődése a digitális dollár iránt szintén felgyorsult a Facebook központi kriptovaluta, a Mérleg tavalyi bejelentése nyomán – ez a projekt, amelyhez az amerikai kormánytisztviselők felkeresték kritikával és szkepticizmussal egyaránt. A szabályozók különös problémát vetettek fel a társaság érdeklődésével szemben a banki charter iránti kérelem benyújtása és a pénzmosás és pénzügyi csalás elleni, a know-your-customer (KYC) szabályainak betartása, valamint a felhasználók magánéletének megfelelő védelme terén elkövetett korábbi kudarcok miatt. Továbbá, ahogy az elemzők rámutatott, az amerikai dollár magánvalutával való dominanciájának aláásására tett kísérleteket valószínűleg soha nem fogják jól fogadni a kongresszus tagjai.

Kína ugyanakkor érdeklődött a szabályozott blokklánc tér uralma iránt jól dokumentált – különösen azután, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök hivatalosan is bejelentette a blockchain-kezdeményezések rangsorolását.

Különösen Kína célja egy új fizetési infrastruktúra létrehozása, amelynek neve Digitális Valuta Elektronikus Fizetés (DCEP) – a Kínai Népi Bank (PBoC) és a nagyvállalkozások által vezetett központi banki valuta – a [kínai] monetáris szuverenitás „védelme” érdekében és a legális fizetőeszköz státusza ”- amely sokak szerint az USD, mint a globális kereskedelem domináns devizájának aláásására tett kísérletet jelzi. Amint azt a PBoC fizetési osztályának igazgatóhelyettese, Mu Changchun kifejtette: “Esős napot kell terveznünk.”

A DCEP lényegében központosított elosztott főkönyv – vagy, ahogy HashKey Hub fogalmazott, „Egy leromlott” blokklánc csak egy csomópontgal ”- és az azt támogató mobil pénztárcák állítólag a tesztelés fázisában vannak Sencsenben, Xiong’anban, Chenguban és Suzhouban. Ezenkívül a Starbucks és a McDonald’s is állítólag már a fedélzeten van a projekttel.


Európában az Európai Központi Bank (EKB) megerősítette, hogy a központi bank digitális valutáján dolgozik beszéd megjelent 2020. május 11-én.

Az EKB szerint a CBDC fejlődését az európaiak fizetési magatartásának lehetséges változásai ösztönözték. “Szeretnénk megőrizni közvetlen kapcsolatukat valutánk végső tulajdonosával azáltal, hogy fenntartjuk a jegybanki euróhoz való hozzáférésüket” – magyarázta a központi bank.

Az EKB ugyanakkor megjegyzi, hogy nem lát jeleket arról, hogy az európai közvélemény általában véve hajlandó elhagyni a készpénzt – vagyis a készpénz nélküli társadalom iránti igény nem a lakosságból fakad.

Van-e igény arra, hogy készpénz nélkül menjen?

Az Európai Központi Bank azon meggyőződését, hogy a lakosságot jelenleg nem érdekli a jegybanki digitális pénznem, a Visa ügyvezetője is visszhangozta. Csak néhány nappal azután, hogy a multinacionális pénzügyi szolgáltató vállalat blokklánc-szabadalmi bejelentését hivatalosan közzétették, a Visa kriptográfiai vezetője, Cuy Sheffield tweetelte azon meggyőződését, hogy a fogyasztókat valószínűleg megzavarják, hogy a CBDC-k valójában hogyan működnek a készpénz nélküli társadalomban..

Általában a CBDC-k megközelítése két különböző modellre oszlik. Az egyik forgatókönyv szerint a felhasználók megvalósíthatják a kölcsönhatásokat a központi bankokkal közvetlenül valamilyen alkalmazáson keresztül, hasonlóan a szokásos kereskedelmi banki internetes banki alkalmazáshoz, vagy bankok között, például Venmo. Ez a modell valószínűleg korlátozná a töredéktartalékos banki bankokkal járó problémákat, bár tovább korlátozná a pénzügyi magánélet védelmét.

A második forgatókönyv szerint a központi bankok csak a kereskedelmi bankokkal lépnének kapcsolatba – a jelenlegi bankrendszer jelenleg így működik. Ebből következően a fogyasztók továbbra is csak közvetlenül kommunikálnának kereskedelmi bankjukkal – csak készpénz nélkül.

Az az elképzelés, hogy a legtöbb ember nem rendelkezik alapvető ismeretekkel arról, hogy a kereskedelmi bankok és a központi bankok miként lépnek kapcsolatba egymással, megnehezíti a CBDC-k végrehajtását – különösen, ha az állampolgárok közvetlen kapcsolatban állnak velük. Visa ’Sheffield magyarázta egy tweet:

“Azt várnám, hogy a legtöbb fogyasztó csak tudja, hogy a készpénz” banktól “származik, anélkül, hogy megértené a különbséget a központi bank és a kereskedelmi bank között, és hogy amikor egy ATM-hez mennek készpénzt felvenni, akkor bankjuk ígéretét konvertálják a központi banktól […] Ezért, ha egy központi bank „digitális készpénzt” bocsát ki, hogyan magyarázzák el a fogyasztók számára, hogy a CBDC miben különbözik a kereskedelmi bankokban ma elhelyezett digitális betétektől? ”

Sheffield úgy véli, hogy ez az általános megértés a fiat valuták tényleges működéséről visszatartja a központi bankokat attól, hogy a fogyasztóknak szánt CBDC-ket kínálják. A központi bankoknak lényegében egy „gyilkos alkalmazást” kellene létrehozniuk, amellyel a fogyasztók könnyen és kényelmesen interakcióba léphetnek – ami láthatóan nem olyan, amit ebben a szakaszban túlságosan is szívesen fejlesztenek. Sheffield magyarázta további:

„Ha egy központi bank úgy dönt, hogy digitális pénztárcát kínál közvetlenül a fogyasztóknak, akkor alapértelmezés szerint a CBDC-nek és a központi banknak háztartási márkává kell válnia, de a működési kihívások miatt valószínűleg nem veszi komolyan ezt a megközelítést a legtöbb nagy központi bank [.] ”

Az OKEx Insights Sheffield-hez fordult kommentárért, de sajtóidőre nem kapott választ.

Sheffield Twitter-szálát alátámasztja egy friss jelentés az R3 vállalati blokklánc cégtől, amely azt állítja, hogy egyetlen központi bank sem fejleszt jelenleg a fogyasztóknak szánt CBDC-t. Inkább a digitális valuták, amelyeken dolgozik, teljes egészében nagykereskedelmi – vagyis a kereskedelmi bankok számára. A jelentés megállapítja, hogy “a nagykereskedelmi CBDC-vel ellentétben a kiskereskedelmi CBDC jelenleg nem létezik a gyártásban.”

Mindez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a készpénz nélküli társadalmak az elkövetkező években vagy évtizedekben nem kerülnek fokozatosan bevezetésre. Ha és mikor vannak, hogyan lesz a Bitcoin – az a kriptovaluta, amely a hagyományos pénzügyeket ösztönözte gondolja át modelljeit – beilleszkedik a készpénz nélküli világba?

Bitcoin készpénz nélküli jövőben

A Bitcoin belső értéke a mai világban továbbra is vita tárgya. Még inkább megvitatásra vár az az érték, amelyet a vezető kriptovaluta készpénz nélküli jövőben biztosítana.

A készpénz mindenekelőtt egyszerű és sikeres, annak fizikai körülményeivel kapcsolatos vitatható kellemetlenségek ellenére. A történelem ezen a pontján az egyének szerte a világon megértik, hogy a fizikai bankjegyek és érmék valamilyen kormány által támogatott értéket hordoznak, és a személyes fizetés gyorsan és könnyedén megtörténhet.

Másodsorban a készpénz viszonylag magántulajdonban van, amit sok, a vele tranzakcióval rendelkező személy természetesnek vesz. A fizikai bankjegyeket és érméket egyenrangú ügyletekkel lehet lebonyolítani, egyszerűen azáltal, hogy egyik emberről a másikra adják át őket. A készpénz képes arra, hogy engedély nélküli legyen – vagyis elméletileg bármely két ember részt vehet egy készpénzes tranzakcióban – cenzúra-ellenálló (a készpénzes tranzakciót nem lehet befagyasztani vagy visszafordítani, ahogyan a digitális lehet) és magán (bizonyos értelemben vett) hogy a készpénzes tranzakciók nem könnyen nyomon követhetők és nem hagynak digitális, változhatatlan nyilvántartást).

A Bitcoin emellett engedély nélküli és cenzúra-ellenálló. Legjobb esetben azonban csak ál-magán. A bitcoinokat elosztott nyilvános főkönyvön cserélik az a félig magán divat – vagyis bárki és mindenki függetlenül ellenőrizheti, hogy tranzakció történt-e.

A Bitcoin elosztott nyilvános főkönyve megváltoztathatatlanul megjeleníti a felhasznált nyilvános pénztárca címeket és az átutalt összegeket, de a résztvevők kilétét nem olyan könnyű meghatározni – ez arra készteti sokakat, hogy tévesen azt gondolják, hogy a Bitcoin ügyletek teljes mértékben privátak és névtelenek.

Ugyanakkor a Bitcoin tényleges adatvédelmi képességei sok tényezőtől függenek – beleértve azt, hogy milyen Bitcoin pénztárcát használ (és a személyazonosságra vonatkozó információkat, amelyeket megadott neki), és hogyan kapcsolódik az internethez. A tranzakciókban és azok körüli adatok elemzésével a kormányok, a blockchain elemző cégek vagy akár képes személyek elméletileg megváltoztathatatlan pontossággal azonosíthatják és nyomon követhetik a BTC tranzakcióit. Ez különféle adatvédelemre összpontosító érmék, például a Monero (XMR) és a Zcash (ZEC) létrehozásához vezetett, amelyek homályosítják a tranzakció azonosító adatait.

A Bitcoin használatakor a valódi névtelenséggel járó kérdések nagyrészt megvannak lerombolt az az elképzelés, hogy a BTC a bűnözők választott pénzneme – bár ez a vélemény továbbra is kitart a közéletben és mainstream média.

Inkább a készpénz – a benne rejlő adatvédelmi tulajdonságokkal együtt – továbbra is a tiltott ügyletek választási lehetősége. Emiatt és más okok miatt a világ különböző kormányai érdekeltek abban, hogy a készpénzt eltávolítsák a társadalomból. Ez objektív módon növelné a pénzügyi felügyelet és ellenőrzés mértékét a kormányok részéről.

Mivel a Bitcoin nem nyújt nagyobb szintű adatvédelmet, készpénz nélküli jövőbeni értéke teljes egészében az engedély nélküli és cenzúra-ellenálló természetéből származhat. Feltéve, hogy ebben a hipotetikus jövőben továbbra is legális a BTC-vel való tranzakció, az egyének továbbra is igazolhatóan átadhatják az értéket a határokon át közvetítő nélkül – és ezt a tranzakciót senki sem cenzúrázhatja.

Emellett ésszerű, hogy a Bitcoin továbbra is növekvő értékraktárnak és fedezetnek tekinthető az inflációs monetáris politikákkal szemben – ezt a közelmúltban a híres makró befektető, Paul Tudor Jones visszhangozta – és sokan spekulatív befektetésként.

A Bitcoin előnye a nem Bitcoin-felhasználóknak

Mások azonban más szempontból tekintenek a Bitcoin szerepére a jövőbeni készpénzmentes társadalomban.

Független kriptográfus szerint Hasu, a kérdés nem arról szól, hogy a BTC hova illeszkedik az említett forgatókönyvbe, hanem az, hogy hogyan befolyásolja a többi pénzt – és fordítva. Az OKEx Insights-szal folytatott beszélgetés során Hasu megjegyezte, hogy „a bitcoin és a piac más pénzrendszerei között van egy visszacsatolási hurok”, megjegyezve:

„A Bitcoin létezik egy piacon, és a versenytársak léte egyik vagy másik irányba terelheti a fejlődést. Attól függ, mit értékelnek az emberek a pénzükben. Más pénzek is léteznek a Bitcoin piacán, ami befolyásolja irányukat. ”

Hasu szerint nem biztos, hogy a bitcoinosok profitálnak a legjobban a kriptovaluta létéből. Inkább azok profitálhatnak a jelenlétéből, akik nem is lépnek kapcsolatba a BTC-vel. Hasu elmagyarázta:

„Az egyik tézisem az, hogy a Bitcoin legnagyobb haszna ebben a világban nem a Bitcoin-tulajdonosoknak, hanem a nem-Bitcoin-tulajdonosoknak származik – mert csak a meglévő képességeik miatt a Bitcoin arra kényszeríti a többi rendszert, hogy jobbá váljanak. Ugyanez vonatkozik a CBDC-kre is. Egy olyan világban kifejlesztett CBDC-nek, amelynek az emberek alternatívaként használhatják a Bitcoint, versenyképesebbnek kell lennie. Például jobb adatvédelmi garanciákat kellene kínálnia a felhasználók számára. ”

Hasu az OKEx Insights-nak elmondta, hogy a Bitcoin általában jobban tudatosította az embereket a valuta működési kereteiben. A kriptovaluták előtt az emberek nem gondoltak annyit a dolgokra, mint a magánélet, a kiszámíthatóság, a költségek és a tranzakciók sebessége az általuk használt fiat pénznemhez viszonyítva. “A Bitcoin úgy viselkedik, mint a CBDC-k tervezésének és kezelésének ellenőrzése” – magyarázta Hasu, mielőtt megállapította:

“Mondhatni, hogy a Bitcoin nyitottabbá tette az embereket a pénzzel kapcsolatban.”

Az OKEx Insights piaci elemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat és a kriptográfiai szakemberek által készített kurátori híreket mutatja be.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map