Lehet a Crypto privát? A Bitcoin nyilvános főkönyve a fokozott felügyelet korában

Adatszegés-figyelő és -megelőző szolgáltatás A Megsértés alatt a Twitter nemrégiben arról számolt be, hogy hacker volt vevői adatbázisok értékesítése a Trezor és a Ledger – a két legnépszerűbb kriptovaluta hardvertárca gyártó. Az adatokat állítólag Shopify-kimenetel révén szerezték be.

Míg a jelszavakat vagy a felhasználók kriptovalutáihoz való közvetlen hozzáférést nem hirdették, a hacker azt állította, hogy személyi azonosító adatokkal rendelkezik – beleértve e-mail címeket, neveket, telefonszámokat és lakcímeket – 80 000 felhasználó felett. Ez az információ elméletileg felhasználható többek között a kriptopénztárca címek deanonimizálására és a felhasználói tevékenységek nyomon követésére.

Bár a Ledger és a Trezor egyaránt azt állította, hogy az értékesítendő információ az átverés, a blockchain adatvédelem kérdése ismét felmerült. Mennyire titkosak a kriptográfiai tranzakciói a Bitcoin-on és az elosztott nyilvános főkönyveken – és mennyire aggódnia kell egy egyre kevésbé privát világban?

A Bitcoin megosztott főkönyve túl nyilvános?

A Bitcoin (BTC) tranzakciókat megváltoztathatatlanul rögzítik egy elosztott nyilvános főkönyvben – ez azt jelenti, hogy az összes tranzakciót véglegesen egy decentralizált hálózat tárolja, amely mindenki számára nyilvánosan megtekinthető internetkapcsolattal. Az engedélytelenség mellett – bárki hozzáférhet a hálózathoz – és cenzúrázhatatlan – senki sem tudja visszavonni vagy törölni a tranzakciókat – az első és legfontosabb kriptovaluta átlátszó jellege bizonyos értelemben az alapja.

Egyesek azonban úgy vélik, hogy a Bitcoin nyilvános főkönyve valóban a bukása lesz.

A híres Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) bejelentője, Edward Snowden egyszer kijelentette, hogy a Bitcoin „sokkal nagyobb szerkezeti hibája, a hosszan tartó hibája a nyilvános főkönyve”. A 2018 márciusában megrendezett Blockstack eseményen ő állította hogy „nem lehet élethosszig tartó előzménye mindenki vásárlásának, az összes interakció mindenki számára elérhetővé válik, és ez nagymértékben sikerül”.

Noha a tranzakciók széles körű nyomon követése és katalogizálása a Bitcoin blokkláncon monumentális feladatnak tűnhet a jelenben, a jövőbeli technológiai fejlődés egyre reálisabbá teheti azt. A ma álnévtelen tranzakciók hatalmas és megváltoztathatatlan főkönyve elképzelhető, hogy holnap a deanonimizált tranzakciók aranybányája lehet.

Ez az ötlet különösen releváns, ha megvizsgáljuk, hogyan kell kölcsönhatásba lépni a bitcoinokkal – harmadik féltől származó alkalmazásokon keresztül, például pénztárcákon és pénzváltókon keresztül. A legtöbb felhasználó köteles igazolni a személyazonosságát a kriptovaluta fiat pénzért történő adásvételére irányuló alkalmazásokban – elsősorban cserékben.

Tekintettel arra, hogy az adott Bitcoin-címmel végrehajtott összes tranzakció láthatóan összekapcsolódik, minden kriptovaluta-átváltás, amely betartja a know-your-customer (KYC) előírásokat (vagyis szolgáltatásainak használatához személyi azonosítóra van szükség), hozzáférést biztosít a felhasználó személyes identitásához és tranzakciós előzményeik. A csere viszonylag könnyen megkaphatja az azonosított felhasználó tranzakcióit egy kormány számára, kérésre.

A kormányok nagy pénzt fizetnek a blokkláncok követéséért

A Bitcoin blokkláncának megváltoztathatatlan és nyilvános aspektusai különösen problémásak, ha figyelembe vesszük a kormányzati felügyelet történetét és a kormányzati szabályozók szerepét a jövőben. Valójában Snowden néhány dokumentuma ezt szemlélteti az NSA a Bitcoin felhasználókat célozta meg világszerte már 2013 márciusában.

Az utóbbi években a blockchain elemzési és nyomonkövetési szolgáltatások nyújtása a kormányoknak jövedelmező vállalkozásnak bizonyult. Különösen egy cégnek van legalább 10 millió dollárt kapott amerikai adófizetői pénzeszközökből hogy segítsen a kormánynak a kriptopénzekkel kapcsolatos bűnözés elleni küzdelemben. A Chainalysis nevű vállalat biztosítja blokklánc-elemző eszközök a kormányok számára (csakúgy, mint a titkosítási cégek megfelelőségi eszközei) azzal a céllal, hogy társalapítója egy nemrégiben készült interjúban kijelentette: „megakadályozza, hogy a rossz szereplők visszaéljenek a kriptovalutákkal”.


A cég jövedelmező megállapodásokkal rendelkezik az Internal Revenue Service (IRS), a Transportation Security Administration (TSA), az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatalával (ICE) és a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), többek között az egyéb osztályokkal és ügynökségekkel. Egy másik cég, a CipherTrace néven szintén dollármilliókat kapott, hogy szolgáltatásokat nyújtson ugyanúgy, mint a Láncelemzés – bár nagyobb hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre.

Jamie Redman, a hosszú távú pénzügyi technikai újságíró szerint a blockchain elemző cégek pénzügyi ösztönzője valószínűleg nem fog csökkenni, ahogy haladunk a jövőbe. A hét kommentjeiben az OKEx Insights-nak kifejtette:

„Ma már több mint 20 különböző blockchain elemző cég kínál minden típusú on-chain elemzést és felügyeletet. 2013-2014-ben ezek a vállalatok csak elkezdtek megjelenni, és nem volt olyan nagy és olyan jövedelmező, mint manapság […] Amíg a kormányok léteznek, addig folytatják a blokklánc-felügyelet méretezését. “

Bár a kormányok korábban erőfeszítéseket tettek a Bitcoin-tal kapcsolatos illegális tevékenységek nyomon követésére, Philip és Diana Koshy férj-feleség akadémiai csapat után először komoly lépéseket tettek a Bitcoin-tranzakciók nyomon követésére. közzétették eredményeiket 2014-ben – nagyjából 1000 BTC-cím feltérképezése IP-címekhez. Valójában az IP-cím követése segítette az FBI-t fogás darknet piactér A Selyemút alkotója és üzemeltetője, Ross Ulbricht a tanulmány megjelenése előtti évben. Ulbricht jelenleg kettős életfogytiglani börtönt tölt be.

A por elleni támadások egyszerűek és olcsók

Természetesen nemcsak a bűnüldözés érdekelt abban, hogy a kriptovaluta-címekhez személyazonosságot csatoljon. A bűnözők ezeket az információkat magánszemélyek és vállalatok kizsákmányolására is felhasználhatják. Ennek egyik módja a portámadás.

A portámadások akkor alakulnak ki, amikor egy szabálytalankodó „port” – nagyon kis mennyiségű BTC-t vagy más kriptovalutát – küld a felhasználó személyes pénztárcájába. Az elküldött kriptovaluta mennyisége gyakran olyan kicsi, hogy a fogadó felhasználó észre sem veszi. Ezután, ha a gyanútlan felhasználó elkölti ezt a csekély titkosítást, ez lehetővé teszi a támadók számára, hogy kombinált elemzést végezzenek annak érdekében, hogy azonosítsák az egyes társított pénztárca címek mögött lévő személyt vagy entitást.

Ha a támadók sikeresen összekapcsolják a személyes identitásukat egy kriptográf címmel, akkor ezeket a deanonimizált információkat felhasználhatják az érintett felhasználó viselkedésének nyomon követésére és kibercsalásra, egyéb rosszindulatú cselekmények mellett..

Titokban maradni, amikor kriptovalutákkal tranzakciókat folytat

Vitathatatlanul növekszik annak tudata, hogy valaki Bitcoin-címe elméletileg összekapcsolható személyes identitásával és / vagy IP-címével kitartó reprezentációk a Bitcoin a médiában, mint a bűnözők választott pénzneme. Még a Bitcoin alkotója, Satoshi Nakamoto is tudatában volt ennek a gyenge láncszemnek a hálózat álnévtelen jellegében.

2010-ben a Bitcoin névtelen alkotója támogatta a Tor, ingyenes és nyílt forráskódú szoftver használatát, amely lehetővé teszi az anonim kommunikációt, miközben többrétegű titkosítással védekezik a webkövetés, a felügyelet és az ujjlenyomatok ellen. Nakamoto írt akkor:

„Ha IP-n keresztül küld, a címzett látja Önt, mert csatlakozik az IP-jéhez. Használhatná a TOR-ot ennek elfedésére. Használhatja a TOR-ot, ha nem akarja, hogy bárki is tudja, hogy Ön még a Bitcoin-ot is használja. A Bitcoin még mindig nagyon új, és nem elemezték függetlenül. Ha komolyan gondolja az adatvédelmet, akkor a TOR ajánlott óvintézkedés. “

A Bitcoin.org, egy nyílt forráskódú projekt, amelyet Nakamoto eredetileg regisztrált, szintén figyelmeztet a felhasználók IP-címeinek naplózására, és javasolja a Tor használatát. A webhely „A magánélet védelme” szakasza a következőket írja le:

„Mivel a Bitcoin hálózat peer-to-peer hálózat, lehetséges hallgatni a tranzakciók továbbítóit és naplózni azok IP-címeit. A teljes csomópontú ügyfelek ugyanúgy továbbítják az összes felhasználó tranzakcióját, mint a sajátjukat. Ez azt jelenti, hogy bármely adott tranzakció forrásának megkeresése nehéz lehet, és bármely Bitcoin csomópont tévedhet tranzakció forrásaként, ha még nem. Fontolja meg a számítógép IP-címének elrejtését egy olyan eszközzel, mint a Tor, hogy ne lehessen naplózni. ”

Bár a Tor a Bitcoin alkotójától és a bitcoin.org-tól egyaránt ajánlott, nem ez az egyetlen eszköz a magánélet növelésére a BTC vagy más kriptovaluták használata közben.

Minden alkalommal friss címeket használjon

Talán a magánélet fokozásának legegyszerűbb módja a Bitcoin-nal való interakció során, ha mindig új címet használ a BTC fogadásakor. Ezenkívül hasznos, ha a különböző pénztárcákat (vagy legalábbis a pénztárcákon belül különböző címeket) személyesen társítjuk különböző célokkal – azaz kiadásokkal, hosszú távú megtakarításokkal stb..

Azáltal, hogy minden tranzakcióhoz friss címeket használ, a küldők nem tudják társítani a felhasználó fogadó címét az adott felhasználó tulajdonában lévő összes címmel – és ezáltal a Bitcoin-tal. Ez a külön címekhez kapcsolódó összes tranzakciót a hatáskörükön kívül tartja.

A bitcoin keverése

A Bitcoin keverési szolgáltatások, mint például a CoinJoin, hatékonyan egyesítik a több felhasználó több Bitcoin fizetését egyetlen kötegelt tranzakcióvá. Ezzel a tranzakción kívülieknek lényegesen nehezebb azonosítaniuk, hogy melyik költő melyik címzetthez küldött BTC-t.

A CoinJoin talán leghíresebb felhasználása a Wasabi-ból származik – egy nyílt forráskódú, nem őrizetbe vett Bitcoin pénztárcából, amely a magánéletre összpontosít. A „Chaumian CoinJoin,”A Wasabi bitcoinokat kever és névtelen átutalásokat biztosít.

A CoinJoin tranzakciók száma csak nőtt, ahogy telt az idő. A CoinJoin fejlesztői szerint egyedül 2020. május látta több mint 70 000 elfedt bitcoin – több mint 600 millió dollár értékű, az írás idején érvényes árak szerint.

Az ingyenes szoftverekkel foglalkozó vállalkozó és a Wasabi közreműködője, Max Hillebrand a héten az OKEx Insights-szal folytatott beszélgetés során megerősítette, hogy ezek a számok „meglehetősen pontosak”, bár valószínűleg vannak hamis pozitívumok, és hogy a Wasabi havonta nagyjából 10 000 friss bitkot lát (korábban nem CoinJoined). “Nagyon ígéretes látni, hogy ezek a számok ilyen folyamatosan nőnek” – mondta.

Annak ellenére, hogy a bitcoinok anonimizálása nyilvánvalóan megnőtt a népszerűsége, a kriptovaluta-tőzsdék nem nagyon szeretik ezt a gyakorlatot, mivel megfelelnek a kormány pénzmosás elleni szabályainak. Például a Binance-t ismerték fagyassza be a bitcoinokat amelyeket korábban kevertek – Hillebrand az OKEx Insights-nak elmondta, hogy gyáva gyakorlat, és felhasználói zaklatásnak minősül. “Ezekben az esetekben – magyarázta – a vállalat zaklatja azokat a felhasználókat, akik értékelik és védik a magánéletüket.”

A szolgáltatások keverésének további kockázata általában az, hogy a felhasználónak kell bízzon az őket irányító egyénekben. Elméletileg lehetséges, hogy egyes keverőszolgáltatásokat üzemeltetők ellopják a felhasználók pénzeszközeit, vagy naplót vezethetnek kéréseikről. Hillebrand szerint a Wasabi azonban sem kémkedni, sem lopni nem tud a felhasználóktól.

Az adatvédelmi érmék további névtelenséget biztosítanak

Míg a Bitcoin csak ál-anonim marad, legjobb esetben is léteznek más kriptovaluták, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik a felhasználói viselkedés nyomon követését különböző technikák segítségével.

Zcash és nulla tudás igazolás

A nulla ismeretekkel ellátott bizonyítékok olyan matematikai módszerek, amelyek elősegítik az érzékeny tranzakciók közvetítését, amelyek megkövetelik a nagyobb magánélet és biztonság igénybevételét. Régóta léteznek a kriptográfia világában, ami érdekessé teszi őket a magánéletre koncentráló kriptovaluta rajongók számára.

A Zcash (ZEC) kétségtelenül a leghíresebb kriptovaluta, amely nulla tudás igazolásokat használ az ún. zk-SNARKs. A technológia teljesen titkosított natív tranzakciókat tesz lehetővé, amelyek még ellenőrizhetők.

Monero és gyűrű aláírások

A Monero (XMR) az egyik legismertebb adatvédelem-központú altcoin a kriptovaluta térben.

Az adatvédelmi érme használ háromszög eloszlású módszer hogy egy aláírás gyûrûjét alkossák. Ez gyakorlatilag anonimissá teszi a tranzakciókat, mivel egy harmadik fél nem tudja azonosítani, hogy az aláíráscsoport melyik aláírása melyik egyénhez tartozik.

Ezenkívül a hálózat nem képes megkülönböztetni a költött vagy a ki nem használt kimenetek. Ez biztosítja, hogy minden tranzakció kimenetelének elfogadható letagadhatósága legyen.

Mimblewimble

A Mimblewimble egyfajta blokklánc-tervezés, amely megnöveli az adatvédelmet és a skálázhatóságot, miközben a munka igazolásának (PoW) konszenzusos mechanizmusát használja. Lényegében lehetővé teszi a bizalmas tranzakciókat – csak úgy, hogy elkülönüljön a nulla tudású igazolásoktól vagy a gyűrűs aláírásoktól.

A Mimblewimble egyedülállóvá az, hogy nem ad azonosítható vagy újrafelhasználható címeket a felhasználók számára. Mint ilyen, a tranzakció résztvevőin kívüli személy nem érthet semmilyen látható adatot. Mivel a Mimblewimble blokklánc blokkjai egy nagy tranzakcióként jelennek meg, szemben a több tranzakció gyűjteményével, gyakorlatilag lehetetlen összekapcsolni az egyes bemeneteket és kimeneteket.

A legtöbben úgy vélik, hogy a Mimblewimble bevezetése a Bitcoin-ba túl nehéz feladat lenne – bár ez elméletileg és technikailag lehetséges. Ehelyett a legtöbb adatvédelmi központú blokklánc típushoz kapcsolódó fejlesztés olyan altcoinokon történt, mint a Grin és a Beam. A Litecoin (LTC) készítője, Charlie Lee szintén érdeklődést mutatott a Mimblewimble LTC-hez történő megvalósítása iránt.

Várhatjuk-e valaha, hogy a Bitcoin privát legyen?

Habár a Bitcoinban rejlő adatvédelmi hibák folyamatosan nyilvánvalóbbá válnak, ésszerű, hogy a magánélet nem biztos, hogy a domináns kriptovaluta végső célja, legalábbis egyesek számára. Míg az olyan kritikusok, mint Snowden, azzal érvelnek, hogy megváltoztathatatlan nyilvános főkönyve problematikus, néhányan Redmanhez hasonlóan úgy vélik, hogy ezt túlértékelik. “Vannak jó szempontjai egy átlátszó főkönyvnek, ugyanúgy, mint rosszak” – magyarázta az OKEx Insights-nak. “Minden a te perspektívádról szól.”

Hillebrand eközben úgy véli, hogy a megosztott nyilvános főkönyv a Bitcoin legnagyobb erőssége. Az OKEx Insights-nak elmondta:

„Számomra a magánélet nem a végcél. A tulajdonjogom védelme a végcélom. Az adatvédelem olyan stratégia, amely hatékonyabbá teszi a védelmet. Tehát a Bitcoin nyilvános főkönyve a legnagyobb erőssége, mert lehetővé teszi számomra a teljes pénzkínálat ellenőrzését, és ezáltal védelmet nyújt a nem kívánt inflációval szemben.

Ha tökéletesen anonim monetáris rendszerünk lenne, ahol egyes szervezetek névtelenül növelhetik a pénzkészletet – például a korai eCash-hoz -, akkor a tulajdonjog-védelem célom megszakad. Akkor már nem érdekel a magánélet, mivel már elvesztettem a csatát. ”

Olyan technológiák és gyakorlatok hivatkozása, amelyek privátabbá tehetik a Bitcoin tranzakciókat – például a fentiekben tárgyaltakat – Hillebrand folytatta:

“Tehát véleményem szerint” elég jó “az, hogy ellenőrizhető nyilvános álnevekről van szó, majd eszközöket használunk annak biztosítására, hogy az álnevek ne legyenek összekapcsolva.”

Mint kormányok szerte a világon folytassa a behatolást Egyre inkább az egyének életében, és egyre több magánéletet adnak fel önként, a kripto-anarchisták, mint Hillebrand, úgy vélik, hogy a Bitcoin jelentősége nem csökken. Inkább azok számára, akik értékelik a személyes szabadságot és felelősséget, a vállalkozó szerint ez a legjobb eszköz a pénz tartására és kezelésére. Az OKEx Insights-nak elmondta: „Ne kérjen engedélyt. Igényelje szuverenitását. ”

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat és a kriptográfiai szakemberek által készített kurátori híreket mutatja be.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map