Libra 2.0: A Facebook kriptovaluta elvesztette a lelkét?

facebook libra novi

A Facebook által javasolt blockchain alapú fizetési rendszer, Mérleg, ismét széles körű figyelmet keltett, amikor digitális pénztárcáját 2020. május 27-én Calibra-ból Novi-ba cserélték. Amint azt a hivatalos bejelentés, a „Novi” név a „novus” latin szavak inspirációjából származik az „új”, a „via” pedig a „út” kifejezésből.

A Novi egy még be nem jelent digitális pénztárca, amelynek célja a határokon átnyúló pénzátutalások megkönnyítése egy önálló alkalmazás, a Facebook Messenger és a WhatsApp segítségével. A Facebook szerint az összes Novi-felhasználót igazolni kell a kormány által kiadott személyi igazolvány igazolásával.

Amikor a Facebook elindította első Mérleg fehér könyv 2019. június 18-án a blockchain és a cryptocurrency közösség egy része úgy vélte, hogy a Libra lesz a legígéretesebb projekt a digitális pénznemek általános bevezetésének bevezetésére. Mások a centralizációval és a magánélettel kapcsolatos aggályokra hivatkozva bírálták a projektet. Csaknem egy évvel az eredeti fehér könyv megjelenése után a Mérleg még mindig nem indult el, és a csapat frissítette fehér könyv egy második változatra.

Az OKEx Insights mélyrehatóan elmélyül a két fehér könyvben, és kiemeli a valuták és a mindkét változatban leírt megfelelőségi eljárások közötti jelentős különbségeket. Megvizsgáljuk a Mérleg elképzeléseit is a "bank nélkül" és a fizetési rendszer mögött álló szervezet, a Mérleg Szövetség legújabb állapota.

Mérleg, első verzió: aggodalmak a monetáris szuverenitás miatt

Az első Mérleg fehér könyvben, "Mérleg érme" stabil digitális kriptovalutaként írták le. A fehér könyv azt állította, hogy a Mérleg mögött alacsony volatilitású eszközök, például bankbetétek és rövid lejáratú állampapírok állománya áll, jó hírű központi bankok pénznemében. Ez azt jelentette, hogy a Mérleg nem volt kötve egyetlen valutához. Amint az alapul szolgáló eszköz mozog, az egyik Mérleg érme más devizákban is ingadozna.

Mint a fehér könyv kimondta, a Mérleg érme értékét alátámasztó eszközöket a Libra Reserve-nek kellett tartania, amelyet befektetési szintű hitelminősítésű letétkezelők globális hálózata tartott. A Mérleg-tartalék eszközeinek összetételét azonban nem határozták meg.

A Mérleg deviza koncepció megjelenése azonnal szabályozási vizsgálat alá került, különösen az Egyesült Államokban. A szabályozók rámutattak arra, hogy veszélyeztetheti a különböző nemzetek monetáris szuverenitását.

Friedrich Hayek, a Nobel-díjas közgazdász a pénz denacionalizálásának koncepcióját javasolta könyvében:A pénz denacionalizálása: az érvelés finomítvaEz a koncepció azt a jövőképet támogatta, hogy a pénzkibocsátást nem kizárólag a kormány és a központi bankok ellenőrzik. Ehelyett a magánintézményeket arra ösztönzik, hogy újítsák meg és saját pénznemüket bocsássák ki, ezáltal denacionalizálják a pénzkibocsátási folyamatot.

A Facebook óriási ügyfélköre ígéretes jelölté teszi a Mérleget a pénz denacionalizálása érdekében. 2020 első negyedévétől a Facebook havonta 2,6 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik – akik többsége Ázsia-Csendes-óceánról és a világ többi részéről származik, például Afrikából és Dél-Amerikából. A Facebook leányvállalatai, a WhatsApp és az Instagram 1,5 milliárd és egymilliárd felhasználók, ill.

havi facebook aktív felhasználókHavi aktív Facebook-felhasználók. Forrás: Facebook 2020 első negyedéves eredményjelentés

Különböző vezetők világszerte aggodalmukat fejezték ki a Mérleg hatása miatt, amely a fiat pénznemek helyettesítését jelentette.

Közvetlenül az első fehér könyv tavalyi megjelenése után Donald Trump amerikai elnök megállapított hogy a Facebook Mérlege kevéssé megbízható és a közösségi média óriásának be kell tartania a hatályos banki szabályozásokat, ha be akarja indítani a Mérleget. Körülbelül ugyanebben az időben Maxine Waters, a Ház pénzügyi szolgáltatási bizottsága és a Facebook Mérlegének szkeptikusa, bírálták törekvése egy új globális pénzügyi rendszer létrehozására, amelynek célja az amerikai dollár aláásása.

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1149472284702208000?lang=en


Az amerikai kormány nem egyedül hangsúlyozza a monetáris szuverenitást fenyegető potenciális veszélyt, amelyet a Facebook Mérlege jelent. Az első Mérleg című fehér könyv megjelenése után Wang Xin, a Kínai Népi Bank (PBoC) kutatási vezetője, kifejezve eseményen a Mérleggel kapcsolatos aggályai Pekingi Egyetem Digitális Pénzügyi Intézete. Xin megkérdezte:

“Ha a Mérleget széles körben használják határokon átnyúló fizetésekre, képes lenne pénzként működni, és nagy hatással lenne a monetáris politikára, a pénzügyi stabilitásra és a nemzetközi monetáris rendszerre?”

Általánosan elterjedt vélemény, hogy a Facebook Mérlege felgyorsította a kínai digitális fizetőeszközök elektronikus fizetésének (DCEP) és a jegybanki digitális pénznemeknek (CBDC), mint egésznek a fejlődését. A szakértők a CBDC-k gyors, a Mérleg által ösztönzött fejlődését is megemlítik a kriptovaluták intézményi érdeklődésének egyik oka. Henri Arslanian, a PwC Global Crypto Leader megosztotta az OKEx Insights-szal a kriptopénzek iránti intézményi érdeklődésre vonatkozó jóslatát:

„Arra számítok, hogy az elkövetkező hónapokban nőni fog a kriptográfiai eszközök iránti intézményi érdeklődés. Ez nemcsak a makrogazdasági fejleményeknek köszönhető, a CBDC-ktől a Mérlegig, hanem olyan fontos szempontokból is, mint a szabályozás egyértelműsége és a bevált gyakorlatok elfogadása. “

A Mérleg kezdeti fehér könyve ismét egyetlen digitális kriptovalutát javasolt, amelyet alacsony volatilitású eszközök kosara támogat. Ez aggályokat váltott ki a szabályozók körében a monetáris szuverenitás, valamint az esetleges tiltott felhasználások, például a pénzmosás miatt.

A szabályozási aggályok kielégítése érdekében a Mérleg csapat 2020 áprilisának közepén piacra dobta fehér könyvének új változatát, a rendszer felépítésének és a megfelelési gyakorlatnak egyaránt változásaival..

Mérleg, második verzió: egy valuta stabil állományok

A Mérleg fehér könyvének második változata a projektet „globális fizetési rendszerként” írja le, amely mindkét pénznemben több pénznemű Libra érmét tartalmaz.

A fehér könyv elismeri, hogy „a közös aggodalom az volt, hogy a többvalutás Libra Coin (≋LBR) megzavarhatja a monetáris szuverenitást és a monetáris politikát, ha a hálózat jelentős skálát ér el, és nagy mennyiségű belföldi fizetést végeznek LBR. ”

Ennek eredményeként a Mérleg csapata javasolta az currencyLBR mellett az egységes valutában szereplő stabil szerek felvételét. A stabil érméket kezdetben USD-ben, EUR-ban, GBP-ben és SGD-ben jelölnék. Továbbá az ≋LBR-t nem javasoljuk különálló digitális eszközként az egységes valuta stabil pénznemektől. Sokkal inkább egy, a Mérleg hálózaton elérhető egyes valutákból álló alkotóelemek digitális összetétele.

A monetáris szuverenitás fenyegetésével kapcsolatos aggodalmak enyhítése érdekében a legfrissebb fehér könyv elismerte a CBDC-k fejlődését és hangsúlyozta, hogy azokat közvetlenül be lehet integrálni a Mérleg hálózatba. Ha a központi bankok kifejlesztenek egy USD-ben, EUR-ban vagy GBP-ben megjelölt CBDC-t, a fehér könyv megjegyzi, hogy a CBDC felválthatja a Mérleg megfelelő egyvalutás stablecoinját. Ezenkívül a Mérlegtartalék eszközeinek devizaösszetétele meg fog egyezni a kiemelkedő, egy valutában szereplő stabil pénznemek összetételével. Ez várhatóan megfelel a Svájci Pénzügyi Piacfelügyeleti Hatóság (FINMA) fizetési rendszer engedély, amely enyhíti a kamatlábakat és a hitelkockázatokat.

Az új fizetőeszköz az egyetlen pénznemű állókeretektől eltekintve megkísérli további egyértelműség biztosítását az ≋LBR kialakításában. ≋ Az LBR-t rögzített névleges súlyokban határozzák meg, mint például a Speciális lehívási jogok (SDR), amelyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A Mérlegtartalék birtokában lévő eszközökről a legfrissebb fehér könyv kimondta, hogy a tartalék legalább 80 százalékot fog tartani nagyon rövid lejáratú állampapírokban, a fennmaradó 20 százalék pedig készpénzben fog tartani – egyik napról a másikra a pénzpiaci alapokba söpörve rövid lejáratú állampapírokban.

A Mérleg csapat azt is kijelentette, hogy üdvözli a kosár összetételének felügyeletét és ellenőrzését a központi bankok és nemzetközi szervezetek részéről a FINMA irányításával..

Úgy tűnik azonban, hogy kérdések maradtak a Mérleg második fehér könyvének megjelenése után. Sylvia Garcia kongresszusi asszony kiadott nyilatkozat ugyanazon a napon, amikor április 16-án megjelent, amelyben kijelentette, hogy a Mérleg csapata továbbra sem foglalkozott kriptovaluta fejlesztési szándékával és aggodalmaival a Libra globális gazdaságra gyakorolt ​​lehetséges hatásaival kapcsolatban.

2019 őszén Garcia támogatta a számlát:H.R.5197 – A kezelt Stablecoins a Securities Act of 2019”, Amely kimondja, hogy a stabil árucikkeket értékpapíroknak kell minősíteni, és így azokra a jelenlegi értékpapír-törvények vonatkoznak Amerikai Értékpapír és Tőzsdei Bizottság (SEC). Ha elfogadják, a törvényjavaslat alkalmazható a Mérleg által javasolt egy valutás állampapírokra.

Nevezetesen a Mérleg fehér könyvének második változata elveszítette az egységes globális valuta eredeti elképzelését. A cikk hangsúlyozza, hogy a Mérleg érme a fiat pénznemek dicsérete, de nem helyettesítése – nyilvánvalóan megkísérli enyhíteni a szabályozási aggályokat. Az egy valuta stabil állományok elfogadása attól függ, hogy a szabályozók hogyan sorolják be a különféle joghatóságokba tartozó állományokat.

A Mérleg tervezésén kívül a második fehér könyvben ismertetett továbbfejlesztett know-your-customer (KYC) eljárások is megkülönböztetik az eredeti fehér könyvtől.

Mérleg KYC

A Mérleg kezdeti fehér könyve bevezette a Mérleg Szövetséget – az úgynevezett „független, nonprofit tagsági szervezetet”, amely „irányítja” a Mérleg blokkláncot és a Mérleg tartalékot. A Szövetségről azt is leírták, hogy felelős a Mérlegtartalék eszköz kosár összetételének megváltoztatásával kapcsolatos politikák és eljárások kidolgozásáért. Az első fehér könyvben azonban nem írtak konkrét megfelelési eljárásokat. Ez széleskörű aggodalmat váltott ki a szabályozók körében, hogy a Libra érme az eredetileg elnevezett Calibra pénztárca révén potenciálisan pénzmosás vagy terrorizmus finanszírozásának eszközeként használható fel.

A második Mérleg-fehér könyv hatalmas lépést tett az előírások betartása felé azáltal, hogy foglalkozott az alkalmazandó törvényekkel és rendeletekkel. A második fehér könyv részletes javaslatot fogalmazott meg a megfelelési és biztonsági programokról, a kormányközi pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási szabályozók által meghatározott normák alapján. Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF). A legújabb fehér könyvben szereplő javaslat iránymutatásokat nyújt a Mérleg hálózat négy résztvevői kategóriájához:

  • Kijelölt kereskedők
  • Szabályozott virtuális eszköz szolgáltatók (VASP)
  • Hitelesített VASP-k
  • Táratlan tárca

FATF-alapú megfelelés

Amint azt a második Mérleg-fehér könyv megállapította, a javasolt megfelelési program általános és egyedi követelményeket is felsorolt ​​a VASP-k számára, hogy megfeleljenek a FATF szabványoknak. A javasolt FATF-alapú megfelelőségi program kiterjedt a szabályozott és tanúsított VASP-kre is.

Szabályozott VASP-k

Amint azt a FATF iránymutatás, A VASP-k közé tartoznak a virtuális eszközök kibocsátásával, felajánlásával vagy eladásával kapcsolatos digitális eszközcserék, pénztárca-szolgáltatók és pénzügyi szolgáltatók..

"Szabályozott VASP-k" a FATF tagjoghatósága alatt VASP-ként bejegyzett vagy engedéllyel rendelkező személyekre vonatkoznak.

Amint azt a legfrissebb Mérleg-fehér könyv kimondja, azoknak a szervezeteknek, amelyek „szabályozott VASP-ként” szeretnének lenni a Mérleg-hálózatban, be kell nyújtaniuk a FATF regisztráció bizonyítékát, és bemutatniuk kell a kockázaton alapuló szabályozási megfelelőségi programokat a Libra Association számára..

Sikeres ellenőrzés után a szabályozott VASP-k tranzakció- és címegyenleg-korlátok nélkül tranzakciókat folytathatnak a hálózaton. A cikk azt is kimondja, hogy a szabályozott VASP-k státusát évente újra kell igazolni.

Hitelesített VASP-k

A fehér könyv szerint a „tanúsított VASP” olyan VASP-re utal, amely nem minősül szabályozott VASP-nek, de a Libra Association által megállapított szabványok szerint tanúsított. A legmagasabb szintű tanúsított VASP várhatóan megfelel mind a Mérleg Szövetség, mind a FATF irányelveinek.

A tanúsított VASP-k – a szabályozott VASPS-hez hasonlóan – tranzakciók és címegyenleg-korlátozások nélkül is tranzakciókat folytathatnak a Mérleg hálózaton. Továbbá, a szabályozott VASP-khez hasonlóan, évente újratanúsítást igényelnek.

A blokkon kívüli utazási szabályok

A Mérleg Szövetség második kiadványában kijelentette, hogy blokklánc nélküli protokollt fog kidolgozni, hogy megkönnyítse a szabályozott és tanúsított VASP-k betartását. Ez a protokoll megkönnyíti a VASP-k információcseréjét az utazási szabályok és a nyilvántartási követelmények betartása érdekében.

A Mérleg Szövetség azt állítja, hogy a szabályozott és tanúsított VASP-k nyilvános könyvtárát is fenntartja az állapotkövetéshez.

Matthew Unger, a megfelelőségkezelő cég vezérigazgatója iComply, az OKEx Insights-nak elmondta, hogy a szabályozott és tanúsított VASP-k szerepei a Mérleg javasolt megfelelőségi programjában valóban képesek kielégíteni a FATF utazási szabályainak követelményeit:

„A Mérleg első szakaszában, most a Novi [sic] -ben meglepődnék, ha bármilyen problémájuk lenne a FATF utazási szabályával. A Novi felépítése egyetlen pénzintézet, amely az alapítvány működő tagjai által megosztott hálózatot működtet.

Az utazási szabály kulcsfontosságú eleme a pénzátutalás az egyik VASP-tól a másik VASP-hoz ügyfeleik nevében. A Novi esetében csak egy VASP van, és az összes pénz mindig abban a hálózatban marad. Jelenleg úgy tűnik, hogy a szabályozott fizetési processzorok az egyetlen eszköz a pénz be- és behajtására a hálózatba. ”

Nem FATF alapú megfelelés

A legújabb Mérleg-fehér könyv felsorolta azokat a kritériumokat is, amelyek nem a FATF irányelvein alapulnak. A többi kritérium a kijelölt kereskedőkre és a nem tárolt pénztárcákra vonatkozik.

Kijelölt kereskedők

A Libra legfrissebb fehér könyve szerint a kijelölt kereskedők olyan szervezetek, amelyek joggal rendelkeznek a Libra érmék vásárlására vagy értékesítésére a Libra hálózatban. Tranzakciók és tranzakciók nélkül tudnak tranzakciókat végezni a Mérleg hálózaton, ha megfelelnek a Mérleg Szövetség által meghatározott belépési szabványnak.

A Mérleg Szövetség kijelenti, hogy szankció-átvilágításokat végez, ellenőrzi a tényleges tulajdonosokat, és általában átvilágítást végez a Libra fizetési rendszerben kijelölt kereskedőkkel szemben..

A legfrissebb mérlegmérleg szerint a mérlegek által forgalmazott érmék terjesztésének egyetlen csatornája a mérlegek által forgalmazott érmék forgalmazása. A leírtak szerint a kijelölt kereskedők azok a szervezetek, amelyek Libra érméket vásárolnak és adnak el tőzsdéknek és vény nélkül kapható (OTC) íróasztalok a Mérleg érmék likviditásának megkönnyítése érdekében a végfelhasználók számára.

Nem tárolt pénztárcák

A Mérleg Szövetség a legfrissebb fehér könyvben ismételten elismeri a pénzügyi befogadás fontosságát. Így a projekt minden más, a fent leírt kategóriákba nem tartozó felhasználó számára lehetőséget teremtett a Mérleg hálózat használatára. Magánszemélyek és entitások úgynevezett nem tárolt pénztárcákon keresztül használhatják a Mérleg hálózatot.

Ezekre a felhasználókra azonban bizonyos korlátozások vonatkoznak: A Libra protokoll tranzakciós korlátot és maximális címegyenleget fog előírni minden egyes nem tárolt pénztárca címre. A nem védett pénztárcáknak szabályozott vagy tanúsított VASP-kkel kell működniük, ha a meghatározott határokon túl akarnak tranzakciót folytatni.

Mi a helyzet az adózással?

Annak ellenére, hogy bevezették az egy valutában szereplő stabil pénztárcákat és a továbbfejlesztett KYC eljárásokat, a második Mérleg fehér könyv nem tesz kísérletet adózási kérdések megoldása vagy a Mérleg hálózat adatvédelmi aggályainak kezelése.

Az egyvalutás állampapírok esetében, például a LibraGBP esetében, ha az érték GBP-ben ingadozik, ez további bonyolultsághoz vezet az adóköteles tőkenyereség és -veszteség lehetőségének meghatározásához – ami akadályozhatja a LibraGBP széles körű elterjedését.

A dolgok bonyolultabbá válhatnak, ha a vállalkozások és az ügyfelek olyan mérlegekkel kereskednek, amelyek eltérnek a hazájuk fiat pénznemétől. Robert Sharpe ügyvédi iroda Clifford Chance megjegyzést fűzött az OKEx Insights-hoz az ügyleteket lebonyolító ügyfelek és vállalkozások adókötelezettségeihez "nem őshonos" Mérleg állványok:

„A nem őshonos LBR stablecukorral kereskedő fogyasztóknak és vállalkozásoknak (pl. Az Egyesült Királyság felhasználói EURLibra ügyletekkel foglalkoznak) szintén adókötelezettséggel és adóbeszámolási kötelezettséggel kell szembenézniük. Minden alkalommal, amikor nem natív LBR-t használnak, a fogyasztónak vagy a vállalkozásnak ki kell számolnia a tőkenyereségét / -veszteségét a saját pénznemében kifejezve.

A felhasználó összesített nyereségét / veszteségét általában ki kell számolni és jelenteni kell a helyi adóhatóságnak, és ha van nyereség, akkor a felhasználónak gyakran kell adót fizetnie. Ez gyakran rosszabb adókimenetel lesz, mint ha a felhasználó egyszerűen közvetlenül devizában folytatott volna tranzakciót, mivel sok ország tőkenyereség-adószabályai tartalmaznak mentességet a deviza nyereségre (de a kriptopénz-nyereséget ritkán mentesítik).

Az ≋LBR esetében, mivel az ≋LBR értéke idővel ingadozik az összes valutához képest, az ≋LBR minden tranzakciója tőkenyereséggel vagy veszteséggel jár – ami vonatkozik a Bitcoinra és más kriptopénzekre is, amelyek már egyes joghatóságokban, például az amerikai Sharpe területén részletezve az ≋LBR ügyletekkel kapcsolatos adókötelezettségeket:

„A felhasználók számára az a legfontosabb adóprobléma, hogy a több pénznemű LBR értéke ingadozik a felhasználó otthoni pénzneméhez képest, vagyis gyakran tőkenyereség vagy veszteség keletkezik, amikor ezt használják. Ha egy Egyesült Királyságbeli felhasználó több pénznemű LBR-t vásárol 10 GBP-ért, de amikor néhány héttel később elkölti az LBR-t, a több pénznemű LBR értéke 12 GBP, akkor a felhasználó potenciálisan adóköteles 2 tőke nyereséget ért el.

A felhasználóknak nyomon kell követniük tőkenyereségüket / veszteségeiket minden egyes tranzakciónál, ami a legrosszabb esetben potenciális adóköltséget és legkevesebb a megfelelésért járó fejfájást jelent.."

Az adatvédelmi kérdések továbbra is fennállnak

A Libra adózási kötelezettségeinek kétértelműségén kívül a Facebook hírhedt múltbeli adatvédelmi botrányai újabb kihívást jelentenek a Libra hálózat elindítása előtt.

Míg a Mérleg második fehér könyve egyértelművé teszi a felajánlott pénznemeket és a hálózati résztvevők szerepét, az iComply Unger úgy véli, hogy a projektnek meg kell küzdenie a magánélet körüli más meglévő szabályozási kihívásokkal:

„A projektnek más szabályozási kihívásai vannak – nevezetesen, hogy a Facebook felhasználói azonosításának és az erős ügyfél-hitelesítésnek az eredménye borzalmas.

Az egyik becslés szerint a Facebook-fiókok legfeljebb 25 százaléka hamis, ami szörnyű alap szabályozott pénzügyi szolgáltatóként szolgálni. Míg a Facebook egy csomó identitás- és KYC-szolgáltatót szerzett az elmúlt 4 évben – ezeket a vállalatokat egyetlen joghatóság munkafolyamatai korlátozták.

Amíg a Facebook nem találja meg a felhasználók adatvédelmének, biztonságának és identitásának javítását – valószínűleg ez a projekt továbbra is több PR-címet fog látni, mint új felhasználók megszerzése. “

A Facebook előzőjével adatvédelmi botrányok, megbízható digitális identitás-rendszer kiépítése a Mérleg hálózata kihívást jelenthet – mivel a Mérleg hálózat különböző kategóriájú résztvevőket foglal magában. Az OKEx Insights-nak adott megjegyzéseiben Hans Lombardo, a Blockpass, elismerte a nyílt identitási normák és a legfontosabb szabályozási területek fontosságát, amelyekről a Mérleg csapatának tisztában kell lennie:

„Mindig úgy gondoltuk, hogy a nyílt identitás szabvány fontos a Web 3.0-hoz szükséges biztonságos interakció elérésében, amint az a W3C DID protokolljában is megmutatkozik. Nagyon fontos azonban, hogy a digitális identitás szabvány lehetővé tegye az identitás és az adatok ellenőrzését a felhasználóval, megközelítve az önállóság szintjét és a nulla tudásképességet.

Ami a szabályozásokat illeti, konfliktus áll fenn az olyan rendszerek között, mint a GDPR, amely megköveteli az adatvédelmi jogokat, és a FATF által előterjesztett rendszerek, nevezetesen az „utazási szabály” és az átláthatóság a digitális eszközök kereskedelmével és átadásával kapcsolatban. Ez továbbra is kompatibilis a felhasználó-központú személyazonossági szabványokkal, mindaddig, amíg a felhasználónak szabadon választhat a kereskedelem és a küldés között & vagyont kapni. ”

Bankolás a bankban

A Mérleg fehér könyvének első és második változata is ugyanazt a jövőképet vallja a bank nélküli bank eléréséről és a pénzügyi befogadás megkönnyítéséről. Ez utóbbi változatban a Mérleg csapat két eszközt sorolt ​​fel e cél elérése érdekében: ≋LBR és nem védett pénztárcák.

Amint azt a legfrissebb Mérleg-fehér könyv megállapította, az ≋LBR semleges és alacsony volatilitású eszközként szolgálhat azoknak az országoknak, amelyeknek nincs egy pénznemű stablecoinja a Libra hálózatban. A Libra csapata azt állítja, hogy az ≋LBR használható elszámolási érméként a határokon átnyúló tranzakciók során, ahol a felhasználók árukat és szolgáltatásokat vásárolhatnak ≋LBR-t helyi pénznemükre..

A Mérleg csapata be nem vezetett pénztárcákat vezetett be, hogy közvetlen hozzáférést biztosítson a bank nélküli és alul bankolt lakosság számára, akik esetleg nem férnek hozzá szabályozott vagy tanúsított VASP-khez..

Jelenleg vannak 1,7 milliárd bank nélküli egyének világszerte. A bank nélküli lakosság utal azoknak, akik nem férnek hozzá egy pénzügyi intézmény által vagy mobilpénz-szolgáltatón keresztül nyújtott pénzügyi szolgáltatásokhoz.

A tanulmány Az Oxford Economics és a San Francisco-i FinTech projekt, a Juvo 2019 novemberében publikált projektje elismerte a bank nélküli lakosság potenciális gazdasági növekedését. A tanulmány jelezte, hogy a bank nélküli lakosság szükségleteinek azonosításával és megoldásával a globális bruttó hazai termék (GDP) várhatóan 250 milliárd dollárral növekszik, a háztartások globális megtakarításainak potenciális növekedése 512 milliárd dollárral és a GDP hat százalékos átlagos növekedésével jár. egy főre jutóan az alacsony jövedelmű országokban.

bank nélküli térképA pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés nélküli felnőtt lakosság aránya. Forrás: Oxford Economics

A bank nélküli lakosság problémája abból ered, hogy vannak egymilliárd olyan személyek, akiknek nincs hivatalos személyi igazolásuk, 2018-tól kezdve. A nyilvántartásba nem vett lakosság különösen erősen koncentrált Szaharától délre fekvő Afrikában és Dél-Ázsiában. Egy ilyen globális azonosítási hiányosság a jól működő polgári nyilvántartási (CR) rendszerek hiányával magyarázható sok alacsony és közepes jövedelmű országban. Ezek a rosszul működő CR rendszerek nem vezetnek megfelelő nyilvántartást a születésről, halálról, házasságról és más életeseményekről.

nem regisztrált népességRegisztrálatlan népesség régiónként. Forrás: ID4D globális adatkészlet (2018)

A bank nélküli lakosság óriási növekedési lehetőségeket kínál a mobiltelefonok és az internet lehetséges bevezetése révén. A bankszámlával nem rendelkező emberek számára a mobiltelefonok és az internet lehetővé teszik számukra a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Statisztikák a Groupe Speciale Mobil Egyesület (GSMA) kiemeli, hogy a szubszaharai afrikai régiók mobiltelefon-penetrációja csak 45 százalékos 2019-ben – ami jóval alacsonyabb, mint a 67 százalékos globális átlag.

Ez az arány 2025-re várhatóan 50,2 százalékra nő. A GSMA jelentése szerint várhatóan a 4G kapcsolatok jelentik majd a növekedés fő forrását Szarahán szub-afrikai országaiban, a 2019-es 10 százalékról 2025-re előrejelzett 27 százalékra..

internet penetrációAz egyedi mobil előfizetők penetrációja 2019-ben. Forrás: GSMA

Az internet penetráció szempontjából a GSMA arra számít, hogy az Afrika szubszaharai régiója a 2019-es 26 százalékról 2025-re 39 százalékra nő. A szubszaharai afrikai régióban a mobilinternet-felhasználók várhatóan elérni 483 millió 2025-re. A Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) régióban az internet penetráció várhatóan a 2019-es 41 százalékról 2025-re 50 százalékra nő.

A mobil és az internet elterjedésének óriási növekedési potenciálja mellett a felnőttek 63 százaléka nincs bankban, úgy tűnik, hogy a Szubszaharai Afrika a Libra központi régiója, hogy „elérje a bank nélküli bankot”.

internet penetrációAz internetfelhasználók behatolása régiónként. Forrás: GSMA

A Mérleg a Facebook számára is szól

Eltekintve attól, hogy a Mérleg óriási lehetősége van elérni a bankot, a Libra Coin eszközként tekinthető a Facebook hatalmas hirdetési üzletágának fellendítésére. A Facebook 2020. május 27-én tartott éves részvényesi értekezletén Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója, mondott hogy a Mérleg kulcsfontosságú a gyors és zökkenőmentes fizetések lehetővé tételéhez a Facebook e-kereskedelmi ökoszisztémáján belül.

Az idei első negyedévtől a hirdetési bevételek számlák A Facebook teljes bevételének 98 százaléka – ezzel az internetes óriás üzleti modelljének a magja.

A Ads üzlet egy aukciós modell, amelyben a vállalkozások ajánlatot tehetnek hirdetésekre a megcélzott áron. Ez azt jelenti, hogy a Facebook a lehető legalacsonyabb árat tudja ajánlani a vállalkozások számára, hogy részt vegyenek a Facebook hirdetések aukcióján.

Miután elindította a Mérleget – magyarázta a vezérigazgató – a felhasználók rákattinthatnak egy hirdetésre a Facebookon, és közvetlenül a Libra Coin segítségével vásárolhatnak kapcsolódó termékeket és szolgáltatásokat. Zuckerberg azt is kijelentette, hogy arra számít, hogy a Mérleg integrációja csökkenti a valutaátváltás költségeit, és arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy magasabb ajánlatot tegyenek a hirdetésekben – ami viszont növeli a Facebook bevételeit.

A Mérleg elindítása növelheti a közösségi média óriás reklámbevételét a „bank nélküli régiókban”, például Afrika szubszaharai térségében. A Facebook jelenlegi reklámbevétele a „világ többi részén” (az Egyesült Államokon és Kanadán, Európán és Ázsia és Csendes-óceánon kívül) származó felhasználóktól 2020 első negyedévéhez viszonyítva csak a Facebook-felhasználók teljes hirdetési bevételének kilenc százalékát adja földrajz szerint..

Tekintettel a Facebook azon állítására, hogy a Libra Coin bevezetése pénzügyi hozzáférést nyithatna az afrikai és dél-ázsiai bankok nélküli lakosság számára, a Libra potenciálisan csökkentheti az Egyesült Államok, Kanada és Európa bevételi részarányát a reklámozásban.

facebook keresetek 2020 q1Reklámbevétel a Facebook felhasználói földrajz szerint, 2020 első negyedévétől. Forrás: Facebook 2020 első negyedéves eredményjelentés

A Mérleg Szövetség előtt álló út

A Libra Egyesület 2019 júniusi megalakulása óta számos kulcsfontosságú változást tapasztalt tagsági összetételében. A PayPal 2019. októberi első hivatalos visszavonását követően a Mastercard, a Visa, a Mercado Pago, a Booking Holdings, az eBay és a Stripe követte példáját. Ezen fizetések és az e-kereskedelem óriásainak elvesztése miatt csak 21 vállalat írta alá a Mérleg Szövetség alapító okiratát.

A kivonási hullám 2020-ban folytatódott, amikor a Vodafone bejelentette visszavonását januárban a Mérleg Szövetségtől, arra hivatkozva, hogy saját mobil fizetési platformjára kíván összpontosítani. A Mérleg Egyesület azóta fedélzetre a Shopify digitális kereskedelmi platform 2020 februárjában. A Heifer International és a Checkout.com 2020 áprilisában csatlakozott az egyesülethez. A Temasek, a Paradigm és a Slow Ventures a Mérleg Szövetség legutóbbi kiegészítései 2020 májusában. 27 tag randizni.

A Mérleg Egyesület is a közelmúltban kijelölt Stuart Levey vezérigazgatója. Levey az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának tisztviselője volt, és 2012 óta a HSBC Holdings Plc-nél tevékenykedett főtisztként.

Ugyanazon a napon, amikor megjelent az új fehér könyv, a Mérleg Szövetség is bejelentette, hogy van kezdeményezett fizetési rendszer engedély iránti kérelem a FINMA-nál.

Mérleg: Alternatív vagy hagyományos pénzügy?

A második Mérleg-folyóirat figyelemre méltó áldozatokat hozott a Mérleg eredeti ambíciója érdekében: egy egyszerű globális valuta. A monetáris szuverenitás és a pénzügyi stabilitás miatti aggodalmak miatt a Mérleg csapata néhány egy valutás stabil pénztárcát kíván kibocsátani a Mérleg hálózatán.

Amint a fehér könyv második változata kimondja, „a Mérleg hálózatot úgy tervezték, hogy globálisan elérhető és olcsó fizetési rendszer legyen – a hazai pénznemek kiegészítése, nem pedig helyettesítése”.

Ez azt is jelenti, hogy ha a Mérleg túl akar élni, annak alternatívaként kell szolgálnia a nemzetközi pénzügyi rendszer részeként. Frances Coppola, a CoinDesk rovatvezetője, megosztva gondolatait egy nemrégiben megjelent véleménycikkben, amely kimondja, hogy a Mérlegnek csak akkor lehet sikere, ha kvázi kormányzati projekt lesz belőle:

„A Bábel tornya projektnek vége. A Mérleg eleget tesz mindannak, amit a kormányok követelnek, és cserébe be fog szívódni a meglévő nemzetközi pénzügyi rendszerbe.

A Mérleg kapitulációjának tanulsága az, hogy ha valóban kihívni akarja a kormányzati tekintélyt, akkor nem köti magát a meglévő rendszerbe. Beállít egy alternatívát, és a markolatig védi.

A legújabb Mérleg című fehér könyv megjelenése után, áprilisban David Gerard, az 50 lábas blokklánc támadásának szerzője, told medéna hogy a Facebook Libra eredeti elképzelése nem valósítható meg:

„A Mérleg eredeti elképzelése vad kriptográfiai álmokkal bírt magánpénzekkel, szabályozás nélkül. Ez soha nem fog repülni. A Facebook egy igazi, megható cég. Visszaélhet az emberek privát információival – de a kormányok nagyon komolyan veszik a pénzt. ”

Az új Mérleg-folyóiratban tett engedmények ellenére azonban a Mérleg-projekt kimondott célja a „tömeges örökbefogadás elérése” még mindig él – egyelőre. A Mérleg Egyesület egyik tagja, Joe Lallouz, a Bison Trails vezérigazgatója, úgy véli hogy a Mérleg fehér könyvének második változata „egy lépéssel közelebb van” a Mérleg céljaihoz:

“A tömeges örökbefogadás céljának elérése szempontjából a legfontosabb, hogy a projekt kijusson az ajtón, és olyan emberek kezébe kerüljön, akiknek erre leginkább szüksége van.”

A Bloomberg nemrég június 1-jén megjelent interjújában Katie Haun, az Andreessen Horowitz általános partnere, követelések hogy a Facebook Mérlege az internetes pénz új korszakát képviseli, és esete precedens lehet más hasonló projektek követésére:

„Még mindig az internetes pénz kategóriájának korai szakaszában vagyunk. Rendkívül korai játékrész. Gondoljon az internet korai telefonos napjaira. A Facebook Libra nagyszerű technológiai áttörést ért el, de még nem áll készen a főműsoridőre, de odaér. És addig nem adhatja a közönség kezébe, amíg kész és elő nem áll. ”

Az OKEx Insights piaci elemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat és a kriptográfiai szakemberek által készített kurátori híreket mutatja be.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map