Magas gázdíjak fedezik az Ethereum azon képességét, hogy támogassa a DeFi növekedését

Az OKEx Insights DeFi Digestje a decentralizált pénzügyi világ heti vizsgálata.

A DeFi piac pillanatképe

A korrekció ellenére a decentralizált pénzügyi piac ezen a héten folytatta pozitív lendületét, mivel a DeFi termékeiben bezárt összérték 8,8 milliárdról 9,4 milliárd dollárra nőtt.

A kormányzási jelző UNI kiadását követően az Uniswap visszaszerezte a DeFi tér élmezőnyét, mivel a legtöbb USD érték zárva volt. A decentralizált tőzsde 18,7% -os piaci dominanciát is elért – bár a DEX-ek 5% -kal csökkentek a heti átlagos kereskedési volumenben.

A hozamgazdálkodási szférában az Uniswap volt a legnagyobb likviditási készlet is, 1,4 milliárd dollárral zárva. A decentralizált hitelezés tekintetében a teljes hitelfelvétel volumene elérte a 2,1 milliárd dollárt – ez heti 26% -os növekedést jelent.

A DeFi világának legfontosabb mutatói ezen a héten folytatták pozitív lendületüket. Források: DeFi Pulse és DeBank

Az UniLogin leáll

UniLogin, az Ethereum onboarding megoldások szállítója, bejelentett szeptember 18-i leállítása az Ethereum hálózat magas gázdíjaira hivatkozva. Társalapítója, Alex Van de Sande szerint az ésszerű gázköltségek döntő fontosságúak a projekt túlélése szempontjából.

Új multi-sig pénztárca telepítése a felhasználók számára, Ethereum Name Service regisztrációk készítése és az UniLogin relayjének használata a DAI tranzakciók hozzáadásához mind új on-chain tranzakciót igényel, amely a felhasználóktól gázdíj megfizetését követeli meg – ami az emelkedés után rendkívül drágává vált a DeFi. Van de Sande hozzátette, hogy az új felhasználók bevonásának költsége felhasználónként meghaladja a 130 dollárt, ami megegyezik egy új hardvertárca felállításának megfelelő összeggel.

A DeFi-láz magas gázdíjhoz vezetett

Az Ethereum hálózat gázdíja az az ár, amely tranzakció lebonyolításához vagy intelligens szerződés végrehajtásához szükséges a blokkláncon. A gázdíjat leggyakrabban gwei-ben mérik, amely egyenlő 0.000000001 éter (ETH).

A likviditásbányászatba történő aranymosást követően az Ethereum hálózat magas gázdíjai széles körben megvitatásra kerültek a kriptográfiai közösségben. Az Ethereum algoritmikus pénzpiaci protokollja, a Compound, június közepén adta ki irányítási jelzőjét, a COMP-et – amely a DeFi-szféra likviditási bányászati ​​őrületének kezdetét jelentette..

A COMP kiadása hatalmas kereslethez vezetett a hozamgazdálkodási projektek iránt, ami növelte az Ethereum blokkláncon végrehajtott tranzakciók számát. Ez az Ethereum hálózat torlódásához vezetett, és a résztvevők magasabb gázdíjat fizettek tranzakcióik végrehajtásáért. Ennek eredményeként a DeFi zsetonok likviditásbányászata az elmúlt három hónapban a napi gázdíjak tartós emelkedéséhez vezetett. A napi felhasznált gáz szeptember elején 80,18 milliárdos csúcsot ért el.

Az Ethereum hálózatban felhasznált napi összes gáz folyamatosan nőtt, miután a Compound elindította irányítási jelzőjét. Forrás: Etherscan.io, OKEx Insights


Az Ethereum hálózaton felhasznált gáz mennyisége egybeesik az átlagos elköltött gázdíj emelkedésével is. Amint az az alábbi ábrán látható, az átlagos gázdíjak növekedését négy helyen az okozta, hogy új likviditási bányászati ​​DeFi zsetonokat dobtak piacra. Például az átlagos gázár június közepén, a COMP indításakor 709 gwei-re emelkedett. A DeFi-tokenek egyéb figyelemre méltó listázása – például augusztus közepén a YAM, a szeptember eleji SUSHI és a múlt héten az UNI – szintén torlódásokhoz vezetett az Ethereum hálózatán, és az átlagos elköltött gázár jelentős növekedéséhez vezetett.

Az Ethereum hálózat átlagos gázára megugrott az új likviditásbányászati ​​tokenek kiadása mellett. Forrás: Etherscan.io, OKEx Insights

A legtöbb felhasználó, akinek a legtöbb éterét elköltötték, azt is jelezte, hogy a DeFi uralja az Ethereum hálózat tevékenységét. Az Uniswap v2 tette ki az elmúlt 30 nap teljes éterének 30% -át, majd a Tether 24% -át követte.

A gázt elsősorban a DeFi-vel kapcsolatos projektek költik el. Forrás: Ethgasstation.info

A magas gázdíjak fenntarthatatlanná teszik az Ethereumot

A likviditásbányászat népszerűsége az Ethereum projektjeinek rovására megy, amelyek nem kapcsolódnak a DeFi-hez.

Az UniLogin Van de Sande szerint a kulcsfontosságú DeFi-játékosok árazják az Ethereum blokklánc egyéb felhasználásait – például játékokat, nem bejárható tokeneket és decentralizált autonóm szervezeteket. Ez látható az Ethereum hálózat napi tranzakcióinak mennyiségében az elmúlt hónapban, amelyet a DeFi protokollok és a decentralizált cserék uralnak..

Az Ethereum hálózat napi tranzakcióinak volumene az elmúlt 30 napban. Forrás: Dapp.com

Az Ethereum Layer-2 méretezhetőségi megoldások jelentik-e a kiutat??

Az Ethereum hálózat méretezhetőségének hiánya ismét a DeFi által kiváltott gázdíjak megugrása nyomán mutatkozott meg. Ez felveti azt az aggodalmat is, hogy az Ethereum a megfelelő platform-e az egyre növekvő DeFi ökoszisztéma támogatására. Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója, hangsúlyozta hogy a magas gázdíjakra vonatkozó megoldások már léteznek második rétegbeli megoldásokon keresztül. Míg Buterin azt állította, hogy a második rétegbeli skálázhatósági megoldásokkal rendelkező alkalmazások képesek egyszerű tranzakciókat kezelni másodpercenként 2500 tranzakcióval, ezeknek az alkalmazásoknak az elfogadása korlátozott, és sürgette a közösséget, hogy használja.

Az Ethereum hálózat gázdíjterheinek enyhítése érdekében a vezető DeFi protokollok egy része Layer-2 megoldásokkal kísérletezik. Például a Synthetix on-chain szintetikus eszköz protokoll megjelent második rétegű megoldása, "Fomalhaut," szeptember 24-én a Synthetix ösztönzött teszthálózatot indított az SNX részvények kipróbálására az Optimistic Ethereum segítségével, amely az Optimistic virtuális gépek és a Layer 2 megoldás, az Optimistic Rollup kombinációja. A testnet kiadás célja a kis SNX-résztvevők gázköltségeinek enyhítése. Hasonlóképpen, decentralizált hitelezési protokoll Aave bejelentett augusztusban azt tervezi, hogy az ERC-20 token tranzakciókban részt vevő minden kifizetés esetén a gázdíjakat saját aTokenjeivel helyettesíti.

Míg a Layer-2 méretezhetőségi megoldások bepillantást engednek a túlterhelt Ethereum hálózatba, Ilya Abugov, a DappRadar vezető elemzője arra figyelmeztetett, hogy a DeFi projektcsapatai az Ethereumról más blokkláncokra térnek át, ha továbbra is magas a gázdíj. Az OKEx Insights-nak elmondta:

"A projektcsapatok versenyeznek a gázdíjak csökkentéséért a felhasználók és a fejlesztők vonzása érdekében. Az Ethereumon kívül más blokkláncok, mint az IOST és a NEO, elindítják saját DeFi-kezdeményezéseiket. Míg az Ethereum Layer-2 skálázási megoldások óriási lehetőséget jelentenek a felhasználók alacsonyabb gázköltségeinek csökkentésére, a felhasználók és a projektcsapatok elkezdhetik migrálni likviditásukat az Ethereumról más blokkláncokra, ha a közelgő Ethereum 2.0 nem képes hatékonyan megoldani a magas gázdíjak problémáját."

Készen áll a DeFi-re? Indítsa el a likviditásbányászatot az egyszerű módon az OKEx Earn segítségével.

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map