Mi vezet a kötés iránti kereslethez a Bitcoin felezésének előkészületében?

Amint a Bitcoin (BTC) a harmadik blokkjutalom felére csökken, a Tether (USDT) nyomtató dollármilliárdokért veri az USD által támogatott stabilpénzét.

Míg a vállalat és mások a nyomtatási hullámot a kereslet növekedésének tulajdonítják a rendkívüli gazdasági ingadozások idején, továbbra is bizonytalan a stablecoin törvényszerűsége és bizonytalan helyzete, mint egy valóban biztonságos, biztonságos menedékhelyű kriptopénz. Sokan azon is elgondolkodnak, hogy miért is annyira kívánatosak a fogak?.

– magyarázta Tether

A Tether egy stabil dollár, amely az Egyesült Államok dollár árához van kötve. Pontosabban, ez egy digitális pénznem, amelyet készpénz-fiat pénznemek, például az amerikai dollár, az euró és az offshore kínai jüan átváltásával hoznak létre..

Mint ilyen, a Tether kibocsátó vállalata, az iFinex azt állítja, hogy az érme az 100% -ban támogatott a társaság hagyományos valuta tartalékaival, „pénzeszközökkel” vagy „a Tether által harmadik feleknek nyújtott kölcsönökből származó egyéb eszközökkel és követelésekkel”.

Az USDT nagy különbséggel az uralkodó stablecoin a kriptovaluta piacon. Valójában az a piaci kapitalizáció szerint a negyedik legnagyobb kriptovaluta, az írás idején, a vezető kriptovaluta-piackövető, CoinMarketCap szerint. 

bitcoin dominanciaA Tether a piaci kapitalizáció szerint a negyedik domináns kriptovaluta. Forrás: CoinMarketCap

Az USDT folyamatos és lankadatlan verése tovább erősítette a fiat-alapú digitális pénznemek királyaként. A Tether piaci kapitalizációja jelenleg 8,28 milliárd dollár – lényegesen magasabb, mint a versenytársak Coin USD (707,3 millió USD), Paxos (244,67 millió USD) és TrueUSD (137,24 millió USD) összege..

tether dominanciaA Tether iránti kereslet messze felülmúlta a stabilpénz-versenyt. Forrás: A Stablecoin Index

Az USDT kriptopénz-piacon való dominanciája azonban aggodalomra ad okot az iparban – mivel a Tether, a testvértőzsde, a Bitfinex és az iFinex anyavállalat gyakran keveredett vitákba.

Tethert a Bitcoin piacának manipulálásával vádolták meg 2017-ben, és jelenleg az iFinex és az Egyesült Államok pénzügyi hatóságai között zajló magas rangú jogi csatákba keveredett..

Ahogy közeledik a Bitcoin felére csökkenése és a forgalomban lévő USDT mennyiségének növekedése, a szokásosnál is sürgetőbb a kérdés, hogy mi irányítja a Tether iránti keresletet. Az egyik fő tényező, amelyet figyelembe kell venni ennek a keresletnek a vizsgálata során, a nyilvánvaló összefüggés a vitatott stablecoin piaci kapitalizációja és a BTC ára között.

Tethert azzal vádolták, hogy manipulálta a Bitcoin piacát

Amióta a Bitcoin belépett a mainstream tudatosságba – egy epikus többéves bikafutáson keresztül, amelynek csúcspontja az volt, hogy az érme elérte minden idők legmagasabb árát – sokan szkeptikusak voltak a Tether és a kriptovaluta piacon betöltött szerepe iránt..


2018 júniusában, körülbelül hat hónappal azután, hogy a BTC ára érménként 20 000 dollár körül tetőzött, a New York Times cikket írt „A Bitcoin árát mesterségesen felfújták, az égető éget növelik, a kutatók azt mondják” címmel – amelyben A kötést észlelték a mainstream médiában a bitcoin piac támogatásában potenciálisan elhanyagolható szerepe miatt. 

A New York Times cikke John M. Griffin, a texasi egyetem Austin Pénzügyminisztériumának és Amin Shams az Ohio Állami Egyetem Fisher College of Business-jéből írt cikkét “A Bitcoin valóban nem kötött?” A lap absztraktja egyértelművé vált Tether megkérdőjelezhető szerepe a 2017-es kriptovaluta buborékban, kijelentve:

„A blokklánc-adatok elemzésére szolgáló algoritmusok segítségével azt tapasztaljuk, hogy a Tether-rel történő vásárlások a piaci visszaeséseket követően időzítettek, és a Bitcoin árának jelentős növekedését eredményezik. Az áramlás egy entitásnak tulajdonítható, a kerek árak alatt csoportosul, aszimmetrikus autokorrelációkat indukál a Bitcoin-ban, és arra utal, hogy a hónap vége előtt nincs elegendő Tether tartalék. A készpénzbefektetők kereslete helyett ezek a minták felelnek meg leginkább a kínálat-alapú hipotézisnek, miszerint a fedezetlen digitális pénz megnöveli a kriptovaluta árakat.

A New York Times nem volt az egyetlen mainstream és prominens folyóirat, amely felvette a vitatott megállapításokat. A Newsweek, a CNBC, a The Wall Street Journal, a Bloomberg és mások a tanulmányból eredő darabokat publikálták. A mainstream lefedettség kétségbe vonta a teljes Bitcoin és kriptovaluta piac legitimitását abban az időben, amikor sokan már erősen gyanúsnak tekintették a BTC csúcspontjától számított 80% -os áresését..

A rossz sajtóval szemben a Tether és a Bitfinex rendszeresen és ismételten tagadta a jogsértést vagy az ármanipulációt. A Tether védelmének alátámasztása az UC Berkeley Chief Innovation legújabb rovata & Richard K Lyons vállalkozói tiszt és a Warwick Business School pénzügyi professzora Ganesh Viswanath-Natraj. „A stabil érmék nem növelik a kriptopiacokat” címmel készült tanulmány ellentmond a Griffin / Shams tanulmánynak hogy a mainstream figyelemre az alábbiak következtében jutott:

„Nem találunk szisztematikus bizonyítékot arra, hogy a stabil érmekibocsátás befolyásolja a kriptovaluta árát. Ehelyett bizonyítékaink alátámasztják az alternatív nézeteket, nevezetesen azt, hogy a stabil érmék kibocsátása endogén módon reagál a másodlagos piaci kamat és a rögzített árfolyam eltéréseire, és a stabil érmék következetesen biztonságos menedék szerepet töltenek be a digitális gazdaságban. “

Ettől függetlenül az egész Tether-helyzet körüli szkepticizmus nem javult, miután jogi kérdéssé vált New York államban.

Az iFinex továbbra is szembesül az értékpapírokkal és az árucikkekkel kapcsolatos csalásokkal

A Tether 2019-ben újabb tűz alá került, amikor Letitia James New York-i főügyész különféle típusú jogi háborúba sodorta. A NYAG azt állította, hogy az iFinex Inc. törvénysértéssel működött, mivel eltitkolta egy állítólagos és helytelen 625 millió dolláros – az USDT-t állítólag támogató pénzeszközök – átutalását a likviditási kérdések eltitkolása érdekében. Ha igaz, ez valószínűleg értékpapírokkal és nyersanyagokkal kapcsolatos csalást jelent, a NYAG ismertetője érvel. 

Azonban a Bitfinex és a Tether ügyvédei elutasította ezeket az állításokat, azt állítva, hogy „a kötvények nem értékpapírok vagy áruk” – állítások, amelyeket James „különösen perverznek” talált. Tether szintén rekordot vett fel hivatalos válasz a NYAG-nak, írásban:

„A nap végén a legfőbb ügyész nem azonosított sértetteket ebben az egész eljárásban, mert nincs. A letartóztatók jogosultak beváltani őket pontosan annyiért, amennyit fizettek értük – nem többet és nem kevesebbet -, és Tethernek még a New York-i legfőbb ügyész gyújtóügye után sem volt problémája a senkinek való visszaváltási kérelem kielégítésével. “

Annak ellenére, hogy a múltbeli likviditási problémák ellen tiltakozott, a Bitfinex egyik vezető tisztségviselője nyilvántartásba veszi, hogy “a BTC 1 ezer alá tehet, ha nem cselekszünk gyorsan” kommunikáció külső fizetési partnerrel. A bírósági dokumentumok szerint a kommunikáció állítólag akkor történt, amikor a Bitfinex 2018 októberében jelentős problémákat tapasztalt az ügyfélkivonások teljesítésében..

Az utóbbi időben maga az iFinex azóta saját jogi offenzívát követett el annak érdekében, hogy legalább 800 millió dollár lefoglalt felhasználói pénzt visszafizessen négy különböző országban, miután befagyasztották a vállalat fizetési feldolgozójának bankszámláit. A Tether anyavállalata idézés benyújtását kérte SunTrust Bank alkalmazottak Grúziában, a Bank of Colorado és ABT & Bízzon Arizonában.

Miért dolgozik a Tether nyomtatója túlórán??

Mivel a Bitcoin kevesebb, mint 800 blokk választja el a harmadik blokkjutalom felétől, az új hevederek verésének üteme enyhén szólva is drámai. Amint azt a The Block kutatási igazgatója, Larry Cermak megjegyezte, a stabil gyógyszerkészletek teljes mennyisége 9,62 milliárd dollárra nőtt – csak két hónappal ezelőtt 5,68 milliárd dollárról. 

Nem meglepő, hogy a Tether adja az erősített stabilpénzpiac oroszlánrészét, a kínálat 84% -a USDT. 

stablecoin dominancia 2020Az elmúlt három hónapban új hízók árasztották el a stablecoin piacot. Forrás: A Stablecoin Index

Áprilisban egyedül, A Tether Ltd. több mint egymilliárd dollárt vert. A nyomtatási mulatság nem maradt észrevétlen mind a pénzügyi, mind a kriptovaluta médiában. 

A Tether piaci kapitalizációja az elmúlt három hónapban jelentősen emelkedett. Forrás: Coingecko

Mint arról korábban beszámoltunk, az USDT szinte példátlan kereslete abból is fakadhat, hogy a befektetők példátlan piaci instabilitás és volatilitás idején keresnek hozamot. A fiat által támogatott digitális devizáknak való kitettség megkönnyíti az ingadozó kriptopénzpiacok kitettségét, ahol a nyereség – vitathatatlanul – könnyebben elérhető. 

A Bitfinex maga is így magyarázza az USDT legutóbbi emelkedését. Stuart Hoegner, az OKEx Insights mai, május 7-i nyilatkozatában megjegyezte:

“Ennek az igénynek a lehetséges okai között szerepelhetnek azok a felhasználók, akik más digitális eszközöket szeretnének vásárolni, és az állókerékeket alacsony súrlódású rámpákként használják.”

Ennek ellenére nem mindenki van meggyőződve arról, hogy a Tether valóban megverte ezt az USDT összeget. A kriptográfiai kommentátor néven ismert CasPiancey a Twitteren a Tether szókimondó kritikusa elmagyarázta az OKEx Insights-nak, hogy ezek a számok a CoinMarketCap, a Coingecko és más hasonló kriptográfiai adatszolgáltatások kedvelői által elrontott API-k eredménye. CasPiancey szerint a kérdés azokból a komplikációkból fakad, amelyek abból fakadnak, hogy az USDT-t blokkláncok sokaságára bocsátják ki, beleértve az Omni, Ethereum, TRON és EOS.

Befolyásolja-e a Tether a Bitcoin árát?

A forgalomban levő fogak tényleges számával kapcsolatos kérdések ellenére az elemzők azt állítják, hogy tagadhatatlan a kapcsolat a Bitcoin ára és a Tether piaci kapitalizációja között.

Népszerű piaci elemző és Decentrader alapító FilbFilb van elvégezte saját tanulmányát bemutatva a korrelációt a stabil papírok kibocsátása és a Bitcoin ára között. 2019-ben körülbelül 0,8 volt összefüggés a Tether piaci kapitalizációja és a vezető kriptovaluta ára között. Ha 30 napos késést veszünk figyelembe, a korreláció körülbelül 0,9-re nő. 

összefüggés a tether és a btc ár közöttA Tether piaci kapitalizációja és a Bitcoin ára között szoros összefüggés van. Forrás: FilbFilb a Twitteren

Az OKEx Insights-szal folytatott beszélgetés során a FilbFilb hangsúlyozta, hogy a Tether-et azonban nem csak a Bitcoin kitettségére használják. Elmondása szerint az USDT-t egyértelműen a biztonság felé vezető útként használják a szélsőséges globális gazdasági bizonytalanság közepette a COVID-19 terjedésének leküzdésére irányuló lezárási intézkedések közepette..

Szintén ésszerű, hogy a hálók iránti keresletet 2020-ban is nagyrészt a kínai tőke hajtja. 2019 júniusában a Chainalysis blokklánc-elemző cég szolgáltatta Diarnak azokat az adatokat szemléltette a Kínából származó óriási keresletet, 10 milliárd dollárt már megkaptak a kínai piacot kiszolgáló tőzsdék. Az előző évben a cég beszámolt 16 milliárd dollár USDT-be.

Ezt az érvelést támasztják alá azok a magas díjak, amelyeket a kínai tőzsdén kívüli piacokon tapasztaltunk. 2020 márciusában a Chainext USDT OTC Trading Premium Index szemléltette, hogy a hálók díja 2020 márciusában 6% -ot ért el. 

Végül azt is érdemes megjegyezni, hogy a teljes Bitcoin bányászati ​​kivonat arányának kb. 65% -a Kínából származik – ezt a tényt nem szabad elválasztani a kínai hízók iránti keresletről folytatott beszélgetéstől.

kínai bitcoin bányászatA Bitcoin hash arányának nagy része Kínából származik. Forrás: Cambridge-i Egyetem

Biztonságos a fogók fogása?

A kötés sok ember szemében ma is bizonytalan helyzetben marad.

Az ismert kereskedő, Peter Brandt a stablecoin-t egy „nigériai csecsebecséhez” hasonlította egy friss tweet, írás:

“Póráz. Most ez egy érdekes történet. A heveder tartása körülbelül olyan biztonságos, mint a nigériai csecsebecséje. Azt hiszem, az emberek bolondok, akik vagyont – akár egyik napról a másikra – összekötve tartanak. Vicc, amikor [az emberek] elítélik az USD-t fiatként, mégis megtartják a kötelet. “

Brandt azt is megírta, hogy a hízózsák tartása hasonló a vagyon tárolásához, ami lényegében „olyan csereprogramnak felel meg, amely nem tartozik a szabályozó hatóságok hatáskörébe, és amelynek pénzügyi erejéről keveset tud”. Emlékeztette hallgatóságát arra is, hogy az USDT és más kriptovaluták nem tartoznak a Bevételi Szolgálat hatáskörébe.

A Brandt meggyőződése az a tény, hogy a Tether a múltban problémákat tapasztalt az USD-vel való egy-egy kötése fenntartásában. Egy kötés ára megközelítőleg 92 centre esett 2018 októberében, a CoinDesk szerint. Ez a volatilitás arra késztette Leonardo Real Compliance vezérigazgatót, hogy kijelentse: „a forgalomban lévő összes USDT-t kellően fedezi amerikai dollár (USD), és hogy az eszközök mindig meghaladták a kötelezettségeket”. 

Mindazonáltal a kriptovaluta piac történelmileg kimutatta, hogy a dollárárfolyam alatt lehet kereskedni. Ezt a tényt arbitrázs-lehetőségként használták fel, különösen akkor, ha bebizonyosodott, hogy a hízók tőzsdén kívül kereskednek a kínai piacokon, magas díjakkal. 

tether usdt árA tether értéke a tőzsdéken nem mindig maradt az amerikai dollárhoz kötve. Forrás: CoinMarketCap

Nem Brandt az egyetlen, aki továbbra is szkeptikus a Tether iránt. Kyle S. Gibson, a stablecoin nyílt kritikusa, az OKEx Insights-nak elmondta, hogy “bárki, aki április óta olvassa az eredeti NYAG-dokumentumot, tudja, hogy a Bitfinex és a Tether csalás.” Megerősítette azt a meggyőződését is, hogy „ma is csalók”.

CasPiancey időközben az OKEx Insights-nak elmondta, hogy „szívesen kéri a Tether könyveinek megfelelő igazolását 2017 januárja és egy professzionális könyvvizsgáló cég részéről”. A megjegyzés szemlélteti az elemző kételyeit – amelyeket a kriptográfia területén sokan osztanak – a Tether meglévő „pénzeszközök igazolása” nyilatkozat. 

A 2018-as dokumentum tanúsítja, hogy egy amerikai ügyvédi iroda felülvizsgálta és ellenőrizte a Tetheret támogató tartalékokat.

Az OKEx Insights-nak adott nyilatkozatában a Bitfinex hangsúlyozta, hogy a cég „különböző dokumentumokat tett közzé, amelyek az évek során igazolták tartalékainkat, és az ilyen intézkedések iránti elkötelezettségünk folyamatos”.

A Tether évek óta ismételt követelései és a 2018-as „pénzeszközök igazolására” vonatkozó dokumentáció azonban sokakat szkeptikusnak hagy a kriptopénz világában, főleg, hogy a szöveg a következő nyilvánosságra hozatalt tartalmazza:

“A banki és a tether-egyenleg fenti megerősítése nem értelmezhető audit eredményének, és nem az általánosan elfogadott könyvvizsgálati standardokkal összhangban történt.”

A kötés továbbra is meghatározó, de gyenge

Míg a világ vezető stabilcoinja a 11-jegyű piaci kapitalizációhoz közelít, a mögötte álló vállalat továbbra is magas szintű jogi vitában vesz részt a New York-i főügyésszel és a különféle bankhatóságokkal.

Ugyanakkor nyilvánvaló a korreláció a Bitcoin ára és az USDT piaci kapitalizációja között. Az, hogy ez az összefüggés manipulációnak minősül-e vagy sem, az akadémikusok és az ipari szakemberek között vita tárgyát képezi.

Vita tárgyát képezi az a motiváló tényező is, amely nyilvánvalóan pénzeszközöket vezet az USD-hez kötött stablecoinba. Ésszerű, hogy a Kínából származó tőke ösztönzi a fogak kibocsátását, akárcsak a múltban. A múlttól eltérően azonban a COVID-19-hez kapcsolódó lezárások körüli jelenlegi gazdasági bizonytalanság nagyobb szerepet játszhat – sokan szerte a világon potenciálisan vágynak arra, hogy alacsony súrlódású kitettséget szerezzenek egy USD-hez kötött digitális valuta számára..

Ez akkor következik be, amikor az iparág hangsúlyosan a Bitcoin harmadik blokkjutalmának felére fókuszál – ez az esemény hatással lesz a kínai bányászok által uralt Bitcoin bányaiparra..

Végül láttunk olyan történelmi bizonyítékokat, amelyek szerint a Tether ideiglenesen elveszítheti az egy az egyhez kötését a kriptovaluta-tőzsdéken – szemléltetve, hogy potenciálisan nem biztonságos hely lehet az érték tárolására.

Mindezen viták ellenére az USDT továbbra is a legnépszerűbb stabilpénz a kriptovaluta piacon.

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map