Nakamoto vagy sem? 2009-ben kitermelt BTC, Craig Wright, a Patoshi minta és a Bitcoin titokzatos alkotója

Anonim alkotója, Satoshi Nakamoto iránti tisztelet áll a középpontban Bitcoin (BTC) kultuszszerű követés. A. Fokozott részvétele ellenére hagyományos pénzügyi és intézményi szereplők a kriptográfiai térben a törzsközösség tagjai továbbra is fenntartják Nakamoto decentralizált, megbízhatatlan elektronikus tranzakciós rendszerről alkotott elképzelését, amelyet az eredeti Bitcoin fehér könyv.

Alig a jelenlegi áron 9000 dollár Bitcoinonként, Nakamoto becsült BTC részesedéseit 9 milliárd dollártól északra értékelik. Az a tény, hogy a Bitcoin létrehozása óta eltelt több mint 11 év alatt nyilvánvalóan nem költött belőle, csak a valóságban forradalmárként, materialista ambícióktól mentesen érzékeltette a közösségben.

A Nakamoto körüli rejtélyt tovább fokozza, hogy utoljára eltűnt a színről megerősített levelezés De mi lenne, ha a mesés alkotó egy nap újra felbukkanna, és átvenné a Bitcoin állományainak tulajdonjogát?

A 2020. május 20-i BTC-tranzakció, amely egy 2009 óta szunnyadó pénztárcából származik, aggodalmat keltett e forgatókönyv körül, amikor sugározta a Twitter felhasználó, a Whale Alert.

Bálnajelzés május 20A május 20-i tranzakciót sugárzó Whale Alert felhasználó tweetje. Forrás: Twitter

A Bitcoin ár esett mivel a bejelentés spekulációkat táplált Nakamoto visszatérése körül. Állítólag hatalmas BTC-részesedése miatt a piaci szereplők attól tartottak, hogy Nakamoto elméletileg képes lenne tartály a piacon és megsemmisíti a Bitcoin teljes értékét, amely sajtóidőben összesen 170 milliárd dollár.

Csak néhány nappal később, május 25-én, egy másik epizód Egy névtelen személy egy kriptográfia aláírással ellátott, 2009-ben kitermelt BTC-t tartalmazó üzenetet tett közzé, amelynek egyértelmű célja az volt, hogy legismertebb személy hitelességét aláássa, aki aktívan azt állítja, hogy ő az igazi Nakamoto, Craig Wright.

Míg a május 20-i tranzakció egyértelműen megrendítette a piacot, mindkét epizód visszahozta a Bitcoin alkotóját körülvevő tartós rejtélyt a vita élére. Az iparági szakértők többnyire azt állították, hogy egyik esetben sem a Nakamoto maga bányászta Bitcoin volt.

Az OKEx Insights lebontja a tényleges megértéshez szükséges hátteret, az érintett főbb szereplőket és dinamikát, valamint az első valaha létrehozott Bitcoin körüli vitákat.

A Bitcoin korai napja és Satoshi rejtélye

Megalakulása idején a Bitcoin korántsem volt olyan népszerű, mint manapság. Úgy gondolják, hogy a legkorábbi emberek, akik tisztában vannak a létezésével, tagjai A titkosítási levelezőlista – egy „kriptográfiai technológiának és annak politikai hatásának szentelt” e-mail lista, amelynek tagsági száma nem ismert.

A listán szereplők kapott e-maileket Nakamoto-tól 2008 novemberében, mielőtt 2009 januárjában kiadta a Bitcoin v0.1 verziót.

A Bitcoin hálózat hivatalosan 2009. január 3-án jött létre, amikor Satoshi Nakamoto kibányászta az első blokkot, genesis blokkolja, ezzel az üzenettel: „A The Times 03/2009/2009 kancellár a bankok második mentésének határán áll”.

a genezis blokkidei lefedikA The Times kérdésének fedezete a Bitcoin genetikai blokkjában hivatkozott. Forrás: thetimes03jan2009.com

Beépített auditorok vagy „bányászok” igényével a hálózat, úgy gondolják, hogy Nakamoto az első napokban folytatta a Bitcoin blokkok bányászatát, hogy támogassa a rendszert. A Bitcoin blokkolja a támogatást vagy jutalmat – a bányászok ösztönzése a hálózat fenntartására – 50 BTC-nél kezdődött bányás blokkonként. A Bitcoin kódja szerint ez az ösztönzés felére csökken minden 210 000 blokk után (nagyjából négyévente) – a legutóbbi Ebben a hónapban bekövetkező „felezés”.

Ahogy Nakamoto új blokkokat bányászott, folytatta a blokk jutalom felhalmozását érme alapú tranzakció – az egyes blokkokban rögzített első tranzakció és az, amely elküldi a bányásznak a blokkjutalmat – minden alkalommal 50 BTC-t kap új pénztárca címben.

Az ok, amiért a kutatókat riasztotta a Május 20. tranzakció az volt, hogy a pénztárca amely 50 BTC blokkjutalmat kapott a bányászatból 2009. február 9-én, alig egy hónappal a Bitcoin hálózat elindítása után.

Az 50 BTC-t beküldték két tranzakció május 20 – 40 BTC és alig 10 BTC. Míg a május 20-án küldött BTC pontos rendeltetési helye ismeretlen, Láncelemzés arról számol be “Úgy tűnik, hogy a pénz egy része a Coinbase-be került.”

május 20. tranzakcióAz 50 BTC generációs dátuma 2020. május 20-án költözött el. Forrás: Blockchain.com

A fent bemutatott pénztárcát nézve az érmealapú tranzakció jelenléte azt jelenti, hogy egy bányászhoz tartozik, és a dátum azt jelzi, hogy az indításától számított egy hónapon belül aktívak voltak a Bitcoin hálózatban. Mindkét feltétel – bár nem meggyőzően – azt jelzi, hogy ennek a pénztárcának a tulajdonosa elméletileg maga is Nakamoto lehet, akit feltételezhetően egyike azon kevés bányászoknak a hálózatban abban az időben.

A Nakamoto által kitermelt blokkok pontos száma és az általa kapott BTC mennyisége azonban továbbra sem ismert, ami érdekes tanulmányt tesz lehetővé, mivel a kutatók a blockchain legkorábbi ismert tranzakcióiban és címeiben ásnak be.

Satoshi azonosítása a Patoshi mintával

Sergio Demian Lerner, a blockchain kutatója állította a Bitcoin-fókuszú Bitcointalk fórumon 2013 áprilisában közzétett bejegyzésében, hogy képes volt megbecsülni a Nakamoto által birtokolt BTC összegét abban az időben. Kijelentette, hogy meghaladja az 1 millió BTC-t – körülbelül 100 millió USD akkor.

Hogy elmagyarázza, hogyan jutott erre a következtetésre, Lerner néhány nappal később követte eredményeit részletesebb bejegyzést a saját blogján, leleplező „Egy új blokklánc-elemzési technika” amit ő megint újra meglátogatta legutóbb 2019-ben.

A legkorábban kibányászott Bitcoin blokkok elemzésében Lerner azonosított egy mintát – amelyet később szinkronizált "Patoshi" – azt állította, hogy jelezte, mely konkrét blokkokat bányászta Nakamoto. A BTC 2020. május 20-án költözött, annyi kriptográfiai elemzővel rámutatott, nem esett ebbe a mintába.

De hogyan működik valójában a Patoshi minta? Lerner elemzése szerint azt állította, hogy Nakamoto 2009. január 3. és 2010. január 25. között kizárólag Bitcoin-blokkokat bányászott a hálózaton, és több mint 1 millió Bitcoint halmozott fel a folyamat során..

A kutató feltételezéseire alapozta a hálózat hashrátusának tanulmányozása annak idején és a bányászat nehézségei, ami növekszik, mivel több bányász csatlakozik a hálózathoz.

Lerner szerint az eredeti Bitcoin kliens v0.1 vizsgálata három magánélethez kapcsolódó hibát tárt fel, amelyek segítettek azonosítani az egyetlen bányász által kitermelt blokkokat.

Lerner a korai blokkok azonosítható húrjaira koncentrált, nevezetesen a ExtraNonce mező, és közzétett egy táblázatot, amely kiemeli azokat a blokkokat, amelyeket közös eredetűnek talált, vagy egyetlen bányászt, akit úgy döntött, hogy Patoshinak hívja.

Míg Lerner kutatása az volt intenzíven vitatott 2013 óta elemzését általában megalapozottnak tartják, még ha nem is 100 százalékos pontossággal. Míg a kriptográfiai közösség tagjai generálisan hisz hogy a Patoshi-blokkok egyértelműen rámutatnak egy korai aktív bányász létére, aki felelős a BTC nagy darabjának bányászatáért, egyesek számára az a következtetés, hogy ez a korai bányász, Patoshi „lehet, hogy nem volt Satoshi”.

Lerner azonban határozottabb következtetéseiben. 2013 óta végzett elemzéseiben bebizonyítja, hogy az egyetlen bányász, aki a Patoshi-minta összes blokkjának bányászatáért felelős, valójában a Bitcoin alkotója, következtetve:

„Vannak bizonyítékok, amelyek a Patoshi mintákat összekapcsolják Satoshival, természetesen nyilvános információforrások és a blokklánc alapján. De legszívesebben itt állnék meg. Hagyja Patoshit egyszer s mindenkorra. Túl sok dolgot kell felépítenem a Bitcoin számára, például RSK.”

Mint Lerner megállapításainak kritikusai megjegyezték, Nakamoto mellett más bányászok is aktívak voltak abban az időben a hálózatban. Ezen eredeti bányászok közül legalább egy azonosította magát késő óta Harold (ismertebb nevén Hal) Thomas Finney. 2013 márciusában, egy hónappal azelőtt, hogy Lerner közzétette első megállapításait, Finney közzétette korai bányászati ​​tevékenységét Bitcointalk:

„Amikor Satoshi bejelentette a szoftver első kiadását, azonnal megragadtam. Azt hiszem, Satoshi mellett elsőként futtattam a bitcoint. Bányásztam egy 70-es blokkot, és én voltam az első bitcoin tranzakció címzettje, amikor Satoshi tíz érmét küldött nekem tesztként. “

Figyelemre méltó, hogy Nakamoto mintája, hogy blokkjutalomként 50 BTC-t kapott, majd 10 BTC-t küldött Finney-nek – az első ismert BTC-tranzakció – visszhangzott a 2020. május 20-i tranzakciókban, ahol egy eredeti 50 BTC jutalom osztódott a két tranzakcióra 40 BTC és 10 BTC.

Május 20. A BTC nem Patoshiból származott

A május 20-án költözött BTC-t bányászták blokk 3654. Vizsgálva ezt a blokkot Lerner elemzésén belül, azt látjuk, hogy nem tartozik a Patoshi blokkok közé. A legtöbb kriptográfiai elemző és kommentátor számára ez hatékonyan bizonyítja, hogy a bitcoinok valójában nem tartoznak Nakamoto-hoz.

patoshi mintaA Patoshi blokkot azonosító diagramon látható 3654 blokk (kék). Forrás: Satoshiblocks

Május 22-én az OKEx Insights-hoz fűzött megjegyzéseiben, Nic Carter, a Castle Island Ventures általános partnere és a társalapítója Coinmetrics, megosztotta gondolatait a Patoshi-mintával és Nakamoto valószínűségével a május 20-i tranzakciók mögött.

“A legtöbb bitcoin szakértő arra a következtetésre jut, hogy Sergio [Lerner] modelljének van némi érdeme, bár a blokkok pontos száma, amelyet képes egyetlen nagy korai bányászhoz rendelni, vita tárgyát képezi” – nyilatkozta Carter a Patoshi-mintáról, hozzátéve:

“[A] minta nagyon meggyőző, és nem látok okot kételkedni az elemzés lényegében – volt egy nagy korai bányász, aki egyedi szoftvert futtatott, amely a kezdetektől kezdve bányászni kezdett, és 2009-ig bányászott.”

Carter azt a tényt idézte, hogy a Patoshi-mintában bányászott kimenetek egyikét sem költötték el (egy vagy két teszttranzakción túl). Ez megkülönbözteti Patoshit az ugyanabban az időszakban működő más bányászoktól, akik időnként elköltik jutalmukat, amint az megosztott adatok a Coinmetrics mérnöke, Antoine Le Calvez.

Míg Carter Lerner megállapításaira támaszkodva arra a következtetésre jutott, hogy a május 20-i tranzakciók nem Satoshi bányászoktól származnak, Blockstream Adam Back vezérigazgató tweetelt más érv ugyanazon következtetésre jutáshoz. Back azt írta, hogy a Patoshi-kutatás az volt „Nagyjából találgatás” de azzal érvelt, hogy ha Satoshi maga eladná az érméit, valószínűleg a legutóbb bányászottjaival kezdene – a tétel anonimabbjaival.

Válaszolva az eredeti május 20-i Whale Alert tweetre, a cypherpunk és a Bitcoin híve, Jameson Lopp, valamint a Monero (XMR) korábbi vezető karbantartója, Riccardo Spagni is idézte a Patoshi mintát, és bírálta a tweetet, mert azt állította, hogy az érméket egy „Lehetséges Satoshi tulajdonában lévő pénztárca.”

Lopp tovább rámutatott hogy a Whale Alert tweetjének nyelve felesleges pánikhoz vezetett a piacokon as “[Mindannyian tudjuk, mi a” lehetséges Satoshi tulajdonában lévő pénztárca “kódja – hogy 1 millió érme kerülhet forgalomba.”

Önjelölt Satoshi Craig Wright és címjegyzéke

Míg sok figyelemre méltó személyt tekintettek jelöltnek az igazi Nakamoto-nak, volt néhány önjelölt – a legkiemelkedőbb az ausztrál informatikus, Craig Steven Wright.

A 2020. május 20-i tranzakciók azonban csapást mértek Wright korábbi Nakamoto-állítására hosszasan tárgyalták Lopp írta tavaly.

2018 februárja óta Wright belekeveredett régóta tartó jogi csata állítólagos volt élettársa, Dave Kleiman számítógép-igazságügyi szakértő birtokával, aki meghalt 2013-ban.

Kleiman testvére, Ira Dave birtokában, azt állítja, hogy Dave és Wright már a fennállásának kezdetétől részt vettek a Bitcoin-ban, és együtt 1,1 millió bitcoinot bányásztak – azzal érvelve, hogy Dave soha nem jutott hozzá az érmék feléhez.

A Kleiman kontra Wright ügyben folytatott eljárás során Wrightnak be kellett nyújtania a tulajdonában lévő Bitcoin-címek listáját, amelyek BTC-t tartottak, amelyet 2013 előtt bányászott..

A cím, ahonnan az 50 BTC-t 2020. május 20-án küldték az egyik a több mint 16 000-ből címek Wright rendelkezik bíróság elé terjesztették.

Wright azonban már régóta fenntartja, hogy nincs hozzáférése az általa megadott címek privát kulcsaihoz, mivel – mint állítja – ezeket szeletelve és szétosztva különféle emberek között a fokozott biztonság érdekében.

Az a tény, hogy a május 20-i érméket ugyanezen címek egyikéről költöztették el, azt jelenti, hogy Wright valójában hozzáfér a kulcsokhoz, vagy – amit a legtöbb megfigyelő állít – valójában nem az összes címe van, amelyet a bíróságon állított. Akárhogy is, azt jelentené, hogy hazudott a bíróságon.

A május 20-i tranzakció egyszerűen egy korai Bitcoin-bányász volt – nem Nakamoto -, aki végül elköltötte a jutalmát, vagy a Kleiman kontra Wright esethez kapcsolódott.?

A tranzakciónak a folyamatban lévő esethez fűződő kapcsolatát kommentálva Carter a hétvégén azt mondta az OKEx Insights-nak, hogy úgy gondolja, hogy a május 20-i tranzakciót kifejezetten Wright állításainak aláásása érdekében tehették meg:

„Lehetséges, hogy ez a tranzakció érvénytelenítette bizonyos állításokat, amelyeket a CSW [Wright] a bíróságon előadott – nevezetesen azt, hogy ő irányította a kérdéses címet, és hogy jelenleg nem fér hozzá. Ez a tranzakció érvényteleníti és bonyolítja az ügyét. ”

Mint Carter megmagyarázza, az a személy, aki május 20-án 50 BTC-t küldött, szükségszerűen rendelkezik az adott cím privát kulcsaival. Ez a tény kifejezetten érvényteleníti Wright azon állítását a bírósági iratokban, miszerint a cím a tulajdonosa, de jelenleg nem fér hozzá a privát kulcsokhoz.

Egy másik korai bányász hívja ki Wrightot

Éppen tegnap, május 25-én jelent meg újabb, 2009-ben kibányászott bitcoinokkal kapcsolatos tevékenység, amely kifejezetten aláássa Wright állításait. Névtelen entitás kiadott egy fájlt 145 Bitcoin-címmel, amelyek mindegyike – hasonlóan a május 20-i címhez – tartja a 2009-ben bányászott Bitcoint és az listázott a Wright 16 000+ címe között állította a bíróságon az övék.

Tekintettel arra, hogy a 145 cím mindegyike rendelkezik 50 BTC-vel, a jelenlegi árakon, ez az entitás bizonyította, hogy csak a Bitcoinsban több mint 60 millió dollár értékben rendelkezik az irányítással (azóta sem számolva a villákkal).

Lehetetlen megmondani, hogy az a bányász, aki május 20-án 50 BTC-t küldött, ugyanaz, aki tegnap elküldte a 145 címet. A május 20-i tranzakcióval ellentétben azonban ezúttal a korai bányász egyértelműen arra késztette Wright állításainak hiteltelenné tételét.

A Bitcoin beépített használatával aláírási és ellenőrzési funkció, amely lehetővé teszi a címtulajdonosoknak, hogy név nélkül igazolják tulajdonjogukat, a bányász tiszta üzenetet hagyott, amely mind a 145 megadott cím alapján ellenőrizhető:

"Craig Steven Wright hazug és csaló. Nem rendelkezik az üzenet aláírásához használt kulcsokkal.

A Villámhálózat jelentős eredmény. Folytatnunk kell azonban az on-chain kapacitás javításával kapcsolatos munkát.

Sajnos a megoldás nem az, hogy csak megváltoztatunk egy konstansot a kódban, vagy hogy az erőteljes résztvevők kényszeríteni tudják másokat.

Mindannyian Satoshi vagyunk"

Bárki tud igazolja az üzenet valódisága egy Bitcoin-címmel és aláírással való megfeleltetéssel (megosztva a névtelen entitás által kiadott fájlban), amint az az alábbi képernyőképen látható.

BTC aláírás ellenőrzéseBitcoin cím, üzenet és aláírás ellenőrző eszköz. Forrás: Bitcoin.com

Az anonim üzenet igazolhatóságáról és eredetéről szólva Carter tegnap külön megjegyzésekben elmondta az OKEx Insights-nak:

– A cím, üzenet & csak az aláírási adatokra volt szükség ahhoz, hogy tudjuk, hogy az üzenetet hitelesen írta alá a privkey [privát kulcs] (párat ellenőriztem az electrumon). Úgy gondolom, hogy ez egy szöveges fájl volt, amelyet eredetileg a 4chan / biz fórumra dobtak.

De nem teljesen mindegy, honnan származik, mivel csak az aláírásokra és a szöveges tartalomra van szükségünk. “

Ez azt jelenti, hogy legalább ebben az újonnan megjelent listában szereplő 145 cím egyértelműen nem Wrighté.

Carter az OKEx Insights nyilatkozatában folytatta:

„Úgy gondoltam, hogy az eredeti régi címet a bírósági ügy motiválhatta, és arra számítottam, hogy látom őket egy OP_RETURN aláírással, jelezve, hogy nem a CSW [Wright] tulajdonában vannak, érdekes látni, hogy egy másik címcsoport ezt csinálja (bár más módon). Az a tény, hogy Craig végre elkötelezte magát olyan címek mellett, amelyek állítólag birtokában vannak, valószínűleg ezért döntött úgy, hogy ez az egyén cselekszik. ”

Carter rámutatott arra is, hogy a 145 cím – a május 20-i címhez hasonlóan – nem része a Patoshi mintának, “Szóval [ez] csak egy nem Satoshi korai bányász.” Lopp és mások a Twitteren is gyorsan rámutattak a címekre, amelyek valószínűleg nem a Bitcoin alkotójához tartoznak, Lopp mellett kiküldetés hétfőn:

„Több 2009-es korabeli bitcoin bányász„ tevékenység ”, mivel valaki még több kriptográfiai bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy Craig Wright csalás. Ezek a blokkok ismét nem egyeznek a „Patoshi mintával”. ”

Csak egy nappal azelőtt, május 24-én, maga Lerner is kiküldve a Twitteren, hogy kényelmesen hozzáadta a funkcionalitást annak ellenőrzésére, hogy Patoshi bányászott-e valamelyik blokkot.

A május 25-i üzenet nyelve és lényege, pontosabban a „Mindannyian Satoshi vagyunk” megjelölése visszhangzik a satoshi [at] vistomail.com címről küldött 2015-ös e-mailét. A 2015-ös üzenet olvas egyszerűen „nem vagyok Craig Wright. Mindannyian Satoshi vagyunk. ”

Bár az e-mail cím az volt később kiderült hogy a Nakamoto-ra hasonlítson, a tegnapi üzenetben visszhangzott szöveg hangulata valami olyasmit fejez ki, amely Nakamoto saját véleményéhez hasonlít – miszerint a Bitcoin mögött álló személynek tulajdonképpen nem az a fontos,.

Satoshi az árnyékban marad

Míg a május 20-i és május 25-i epizód érdekes vitákat váltott ki, mindkettő elsősorban a Bitcoin alkotóját körülvevő tartós lenyűgöződés és rejtély kiemelésére szolgált..

Nakamoto „japán származású fiatalember, aki nagyon okos és őszinte volt”, mint egykor leírták Hal Finney írta? Valaki az Egyesült Királyságból, a The Times hivatkozása miatt a Bitcoin genetikai blokkjában? Vagy ő az egyik számos jelölt a média rendszeresen figyelembe veszi? Soha nem tudhatjuk.

Amit azonban Nakamoto-ból tudunk utolsó megerősített levelezés – a volt Bitcoin fejlesztővel, Gavin Andresennel – az, hogy a Bitcoin készítője azt akarta, hogy az emberek identitásuk helyett magára a projektre összpontosítsanak:

„Szeretném, ha nem folyton rólam, mint egy titokzatos árnyékfiguráról beszélne, a sajtó ezt csak kalóz-deviza szöggé változtatja. Lehet, hogy inkább a nyílt forráskódú projektről szól, és több hitelt ad a fejlesztői közreműködőknek; segít motiválni őket. ”

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat és a kriptográfiai szakemberek által készített kurátori híreket mutatja be.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner