Részletes áttekintés: Mi váltja ki a Stablecoin Hype új hullámát?

Alig 6 hónap múlva a stablecoins fogalma éppen megváltozott

A stablecoin őrület második hulláma 2019 elején jelent meg a piacon, de a stablecoin ma már eltér a tavalyitól.

I. Mik azok a stabil szerek?

A stablecoin a stabil érték fenntartása érdekében egy fiat pénznemhez, általában az amerikai dollárhoz kötött. Mivel a fiat pénznemek árfolyamai viszonylag stabilak és kevésbé ingatagak, a stabil pénzérmék lehetővé teszik a kriptovaluták gyakorlati használatát a mindennapi életben.

II. Miért van szükségünk stabil állományokra? Mi az értékük?

Ez egy nagyon fontos, mégis ritkán megválaszolt kérdés.

1. A Stablecoin a digitális eszközök befektetésének kapuja

2017 második féléve óta egyes országok és városok elkezdték korlátozni vagy akár betiltani a digitális eszközök tranzakcióit azáltal, hogy korlátozták a bankok cseréjének fizetési csatornáit, hogy korlátozzák a fiat pénznemek belépését a kriptopiacra. Abban az időben Kínában sok tőzsdét kénytelenek voltak leállítani, de voltak új kereskedők és új alapok, amelyek beléptek a piacra. Az egyetlen választásuk az OTC kereskedés maradt, és közvetlenül a Telegram és a WeChat csoportokon keresztül kezdtek kereskedni. Jelentős kockázatokat kellett azonban viselniük a felügyelet nélküli csatornákon történő kereskedés és a nem létrehozott tőzsdék miatt. A gondok és kockázatok enyhítése érdekében a fiat pénznemekhez kötött stabil állományok, például az USDT (1 USDT: 1 USD), ideális kapuvá váltak a befektetők számára, hogy bekapcsolódjanak a digitális eszközök piacába.

2. A Stablecoins jó értéket kínál a digitális eszközbefektetések számára

A digitális eszközök ára viszonylag nagy volatilitásnak van kitéve, különösen akkor, ha a piac visszaesést tapasztal. Ha a kereskedők nem hajlandóak vállalni az áringadozás vagy a készpénz kivitel kockázatát, vagy ha a tőzsdék nem támogatják a fiat kereskedési párokat, akkor a stablecoinokkal való kereskedés az egyetlen lehetőségük.

Az elmúlt évben a reflektorfénybe került legforróbb asztali gépek célja a digitális eszközök kereskedelmének megoldása volt. A jó stablecoin megbízható stabilitási mechanizmussal kell rendelkeznie annak biztosítására, hogy az ára ne tapasztaljon túlzott volatilitást. A tömeges befektetési közösségek körében is befolyásosnak kell lennie. Könnyen hozzáférhetőnek kell lennie, és különféle tőzsdékkel kell együttműködnie, amelyek jó néhány stabilpénz-kereskedési párral kínálják a befektetőket a kereskedelemhez..

Alapvetően a kezdeti időkben a stabil termékek olyan termék volt, amelyet gyorsan fejlesztettek a digitális eszköz kereskedelem iránti kereslet kielégítésére, valamint a fiat kereskedelem szabályozása körüli viták megoldására. Minél jobban ingadoznak a kriptovaluta árai, annál értékesebbek a stabil áruk. Arra számítunk, hogy amikor minden ország feloldja a fiat kereskedelemre vonatkozó korlátozásait, a stabil termékek elvesztik értéküket.

3. A Stablecoin egy kényelmes, valós idejű fizetéselszámolási eszköz

Jó példák a JP Morgan és a japán Mizuho Bank állományai.


A blockchain elősegítette a fizetési elszámolási rendszerek jelentős javulását, különös tekintettel az egységek közötti fizetésekre. Az e két bank által kifejlesztett állóképek lényegében blokkláncos elszámolási hálózatok, amelyek értéke növekedni fog, ha több pénzügyi intézmény és ügyfél csatlakozik a hálózathoz. A Stablecoins akár egy bankközi blokkláncon is „banki elfogadószámlának” tekinthető.

4. A stabil pénzek decentralizált globális pénznemek és biztonságos menedék

Térjünk vissza az alapokhoz: a Bitcoin nem állami pénznemként jött létre, amely lehetővé teszi a szabad versenyt.

A mai monetáris rendszerrel összehasonlítva egy olyan átlátszó és stabil valutaforma, mint a Bitcoin, új menedékhely lehet a venezuelai és zimbabwei emberek számára, akiknek hiperinflációval és államadósság-nemteljesítéssel kell szembenézniük..

Egyelőre lehetetlennek tűnhet, mivel a Bitcoin ára nem stabil – a volatilis eszköz nem használható sem értékraktárként, sem biztonságos menedékként.

De csak idő kérdése, hogy a Bitcoin ragyogjon.

Megjósolható, hogy amikor a Bitcoin értéke jelentős, és ha a piaci súrlódása alacsony, akkor stabil érmévé válik. Stablecoins helyett csak a Bitcoin hozhat létre újfajta „hitelt” és realizálhatja az eszköz befektetési értékét.

A stablecoin alapvető értéke fokozatosan eltolódott a digitális eszközök befektetésének elősegítéséről a fizetési elszámolásra. A Stablecoin 2.0 a blokklánc-ipar átalakulását jelenti a spekulációtól az értékteremtésig.

III. A Stablecoins különböző modelljei

Az elmúlt évben, amikor az iparág szereplői felpattantak a stablecoin hype vonatra, sok elemző megpróbálta a stablecoins kategóriába sorolni, általában három típusba sorolva: fiat-fedezett, kriptográfiai és algoritmikus-fedezett. Mégis, ez a fajta kategorizálás meglehetősen félreérthető, különösen az utolsó esetében.

Ha közelebbről megvizsgáljuk az egyes stablecoinok protokollját, könnyen megállapíthatjuk, hogy a mögöttük lévő logika egyszerű – minden stablecoin nagyon hasonlít a nemzetközi monetáris rendszerben létrehozott fiat valutákra..

A jelenlegi nemzetközi monetáris rendszert az aranystandard alapján fejlesztették ki. Az első világháború alatt azonban, amikor a háborúban lévő országok visszaválthatatlan pénzt nyomtattak, és korlátozták az aranyok behozatalát és kivitelét a katonai költségvetés biztosítása érdekében, az aranystandard már nem tudta fenntartani. Egészen a második világháború után az Egyesült Államok kormánya bevezette az aranytőzsdei standardot az amerikai dollár arany értékéhez való rögzítésével. Sajnos az Egyesült Államok dollárválságának 1976-os fokozódásával a Bretton Woods-rendszer összeomlott, ami az arany standard rendszer végét és egy szabadon lebegő szakasz kezdetét jelentette..

Biztosított pénzteremtési rendszer nélkül az országok különböző fiskális politikákat és pénzkészlet-ellenőrzési sorozatokat kezdtek kialakítani valutáik értékének stabilizálása érdekében. (A gazdasági növekedés fellendítése érdekében a legtöbb kormány az infláció és a deviza leértékelésének kezelésére irányuló politikákat hoz létre. A valuta értékének „stabilizálása” a tervezett infláció fenntartását jelenti.) Általában a valuta stabilitását főleg a tényleges vásárlóereje határozza meg, miközben a nemzetközi árfolyamot is referenciaként vesszük figyelembe.

Egyszerűen két fő típusra oszthatjuk a stabil állományokat. Az egyik az eszközfedezetű kibocsátás, amely sok hasonlóságot mutat az arany standarddal – az arany fenntartása egyenértékű pénz kibocsátására. Az eszközfedezetű kibocsátás további kategóriákba sorolható fiat-fedezett vagy kriptovaluta-fedezett.

 • Az olyan állományok, mint az USDT, a TrueUSD, a GUSD és a PAX, fiat-biztosítékkal rendelkeznek.
 • Az olyan stabil pénznemek, mint a BitUSD és a DAI, kriptovalutával vannak fedezve.

A másik fő típus a „központi banki utánzat” kibocsátás, amelynek devizáját nem kötik más eszközökhöz. A devizaérték stabilizálása érdekében kibocsátójának meg kell becsülnie a piaci keresletet és dinamikusan kell kezelnie a devizakínálatot. A menedzsment eszköze magában foglalja a kötvények visszavásárlását, a kamatláb-kiigazítást és a nyíltpiaci műveleteket.

 • A kötvény-visszavásárlási modell utánzása: Basecoin
 • A változó kamatláb modell utánzása: NuBits
 • A nyílt piaci műveleti modell utánzása: Reserve, Terra

Bár a stablecoin alapvető értéke egy viszonylag stabil ár fenntartása (főleg a fiat devizákkal szemben), a jelenlegi kibocsátási modelleknek megvannak a maguk hátrányai és hibái:

 • A fiat-fedezett modell fő kérdése, hogy támaszkodik-e a kibocsátó társaság hitelességére – hogyan tudjuk garantálni a vállalat számára a megfelelő fiat-tartalékot, a túlkibocsátást és a pénzzel való el nem futást..
 • A kriptovaluta-fedezett modellt a fedezett eszközök volatilitása korlátozza. Ez a modell aligha sikerülhet jelenleg egy érett, jól fejlett kriptovaluta piac nélkül.
 • A kötvény-visszavásárlási és változó kamat-utánzási modellek esetében a legnagyobb kihívást a stabil papírok értékének csökkenése jelenti. A kibocsátóknak meg kell akadályozniuk a befektetőket, hogy piaci visszaesés esetén hosszú távon eladják az eladást, vagy ne vásárolják meg kötvényeiket a stabilpénzzel, és növeljék saját tartalékukat. A probléma az, hogy kötvény- és megtakarítási kamatuk nem rendelkezik belső értékkel, és ugyanaz a törékenységük van a stablecoin rendszerrel.
 • A nyíltpiaci műveleti modell esetében a kibocsátó számára nagyon nehéz megfelelő devizatartalékot biztosítani. Más szavakkal, a kibocsátó társaságnak nincs elegendő forrása ahhoz, hogy hatalmas mennyiségű stablecoin-t visszavásároljon a másodpiacról.

IV. A modellek összehasonlítása

1. Az alapul szolgáló protokollok által

Az olyan stabil pénzérmék, mint a Reserve és a Terra, stabilizálják áraikat azáltal, hogy az érméket a nyílt piacon vásárolják / adják el. Ezt a megközelítést azonban a legkevésbé praktikusnak tartják, és hosszú távon nagyon nehéz méretezni és fejleszteni. Egyszerűen fogalmazva, hogyan mérhető egy e-kereskedelmi platform vagy egy befektetési alap tartaléka és bevétele a globális stabilpénzpiac vásárlóerejéhez? Ez a fajta állókocka csak kis vagy regionális piacokon működhet.

Az olyan alapállományok, mint a BaseCoin és a NuBits, a „kötvény visszavásárlási” és a „változó kamatozású” modelleket képviselik, amelyek a legnagyobb nehézséggel szembesülnek a termék tervezésében, összehasonlítva más protokollokkal. A protokoll jelenleg még gyerekcipőben jár, és nagy a fejlődési lehetősége. Sajnos a NuBits már kudarcot vallott a tervének helyrehozhatatlan hibája miatt.

Az olyan kriptovaluta-alapú stabil állományokat, mint a BitUSD és a DAI, nagyban befolyásolja az időszakos piaci volatilitás és a kriptovaluta-piac lejárata. A jelenlegi szakaszban a kriptovaluta piac még nem fejlett teljesen. A fedezett eszközök árstabilitása továbbra sem kívánatos. Emellett a piacon sok kriptovaluta-befektetőnek hiányzik az arbitrázs érzéke és képessége.

Összehasonlításképpen, az olyan fiat-alapú stabil állományok, mint az USDT, a GUSE, a TrueUSD és a PAX, sokkal egyszerűbb protokollt futtatnak, de egyúttal a legpraktikusabb modellt is elkészítik.

2. A történelmi árak alapján

Az árstabilitást tekintve a fiat-hátú stablecoins teljesített a legjobban az összes stablecoins között. A >5% eltérés standardként, a PAX aránya a normál tartománytól az elmúlt 153 napban 1,96%; A TrueUSD aránya az elmúlt 358 napban szintén 1,96%; Az USDT aránya az elmúlt 1458 napban 4,05%; míg a GUSD aránya az elmúlt 144 napban 9,72%.

Eközben a kriptovaluta által támogatott stabil állományok árstabilitása a legrosszabb. A DAI aránya az elmúlt 427 napban 8,67%; A BitUSD aránya 68,9% az elmúlt 1579 napban.

A NuBits algoritmikus stabilabletta piaca, amely hasonló kibocsátási protokollt oszt meg a központi bankokkal, már összeomlott, a közeljövőben való visszatérés jelei nélkül..

V. Stablecoinek kilátásának elemzése

1. A fiat-biztosítékkal ellátott stablecoinek továbbra is a mainstreamek.

Az elkövetkező két évben a fiat-biztosítékkal ellátott állományok virágzása várható. Megbízhatóbb kibocsátókra, jobb ellenőrzési rendszerre és érettebb szabályozási keretre lesz szükség.

3-5 év múlva a blockchain eszközfedezetű és algoritmikus „központi banki utánzat” állományok további növekedést mutatnak, amelyet a digitális eszközök piacának és a befektetőknek érése vezet..

A jövőben, amikor a digitális piac éretté válik, megjósolható, hogy a Bitcoin végül stabil pénznévvé fejlődik.

2. A digitális fiat pénznemek és a stabil pénznemek továbbra sem versenyképesek

Ha a stabil állományokat úgy tervezik, hogy kielégítsék a digitális eszköz kereskedelem iránti igényt, mindaddig, amíg a fiat-token kereskedelemre vonatkozó szabályozás világszerte szigorú marad, a stabil anyák piaci értéke továbbra is megmarad.

Amikor a bank egy stabilablettát fizetési elszámolási eszközként használ, akkor az „digitális fiat pénznem” lesz. Ebben az esetben a stablecoin nem egy központi bank, általában egy ország legmagasabb monetáris hatósága, hanem egy kereskedelmi bank hitele. Az előfeltétel az, hogy a banknak elegendő forrással kell rendelkeznie a kibocsátás támogatásához.

3. A JP Morgan és a Mizuho Bank állományai alapvetően fizetési elszámolási eszközök, de az ökoszisztéma kiépítésének sarokkövei.

A JP Morgan JPM-érméjét az amerikai dollár 1: 1 arányban rögzíti, és a bank és intézményi ügyfelei között forog. A Mizuho Bank által kitalált J Coin 1: 1 arányban beváltható 1 japán jenért, és az általános fogyasztók felhasználhatják lakossági fizetések kiegyenlítésére.

Az ügyfelek számára mindkét kriptovaluta nem tesz jelentõs különbséget abban, hogy dollárjegyeiket a bankba teszik, és egyenlegadataik emelkednek. A bankok számára azonban képesek lesznek kihasználni a blokklánc-alapú „The-trade-is-the-település” hálózatot, amelynek értéke a hálózat bővülésével növekszik. Az ilyenfajta „stablecoin” úttörőiként a jövőben első lépést élveznek társaikkal szemben..

Végül, de nem utolsósorban kérdésessé vált, hogy a stabil állományok növekedése jelenti-e az úgynevezett Cryptocurrency 2.0 időszakot. A cikk célja két fontos pont tisztázása:

 1. A stablecoin nem jelenti a Cryptocurrency 2.0 periódust. Ehelyett csupán egy fióktelep, amelyet a blockchain befektetési piacra vonatkozó előírások alapján fejlesztettek ki. Ez azonban tükrözi azt a célt, amelyre a digitális eszközök piaca vágyik – egy „stabil” Bitcoinra.
 2. A banki óriások által elfogadott stablecoin nagy előrelépést jelent a blockchain alkalmazásban, mivel a technológiát a digitális eszközbefektetéstől a valós pénzügyi elszámolásig vitte..

Eddig a banki óriások által kibocsátott stabil pénztárcák teljes mértékben beválthatók a kötött fiat devizákra, a valuta létrehozásának problémája nélkül. A jövőben azzal, hogy a pénzügyi óriások világszerte elfogadják az upstream és downstream fizetési elszámolás hatékonyságának növelését, a stablecoin potenciálisan nagyobb szerepet fog játszani a blockchain forradalomban.

Kockázat figyelmeztetés: A digitális eszközök kereskedése jelentős kockázattal jár, és a befektetett tőke elvesztését eredményezheti. Gondoskodnia kell arról, hogy teljes mértékben megértse a kockázatot, és figyelembe vegye tapasztalatát, befektetési céljait, és szükség esetén független pénzügyi tanácsot kérjen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map