A valós eszközök a DeFi biztosítékaként, a MakerDAO-val lehetségesek

A kriptopénz teret egy jobb pénzügyi rendszer és infrastruktúra létrehozására irányuló vágy hozta létre, amely mindenki számára bárhol, bárhol befogadó lehet.

A kriptográfia jelentősen lejárt 2010 óta, amikor a Bitcoin új hullámot indított, amely ma egy teljesen új iparágat hozott létre. A kriptográfiai közösség folyamatosan fejlődött, az új eszközök és képességek fokozatos kiépítésével.

Mindazonáltal ezek a gyorsabb elszámolási időket ígérő képességek, a megbízhatatlan globális hozzáférhetőség és az eszközök részletes ellenőrzése többnyire a kriptográfia területén belül maradtak.

Valós és kriptográfiai eszközök összevonása

Most az a cél, hogy áthidaljuk a valós eszközök és a kriptovaluták közötti szakadékot. Különösen a határok nélküli finanszírozási infrastruktúra biztosítását célzó DeFi térben zajlanak az első lépések, amelyek a valós eszközöket biztosítják a hitelkibocsátáshoz.

A DAI stablecoin mögött álló MakerDAO közösség, amely vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb DeFi projekt, megerősítette a szavazást arról, hogy engedélyezzék-e a valós eszközök fedezetként történő felvételét.

Ez a Centrifuge indítási munkája nyomán jött létre, amely kifejlesztett egy protokollt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a valós eszközök értékpapírokká váljanak, amelyek ellen ERC20 tokenek állíthatók ki. Ez lehetővé teszi a valós eszköz értékpapírosítását, mivel ezek a tokenek kamatozóak és NFT-ként (Non-Fungible Token) kerülnek kibocsátásra..

A többnyire az Ethereum blokklánc tetejére épített DeFi-alkalmazások azt ígérik, hogy minél több ember számára hozzáférést biztosít hitelfelvételhez, hitelezéshez és egyéb szolgáltatásokhoz, mivel kiküszöbölik a pénzintézeten keresztüli tranzakciók szükségességét.. 

A MakerDAO esetében a Makerrel (MKR) és a DAI-val felépített rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptovalutában denominált fedezeteket helyezzenek el az amerikai dollárhoz kötött DAI-ban denominált hitelek felvételéhez.. 

Míg a közelmúltban a DeFi tér hatalmas mérföldkőnek számított, egymilliárd dollárral zárva a különféle alkalmazásokban, a DeFi-ban való részvétel ma korlátozott, mert megköveteli, hogy a felhasználóknak tisztán kriptográfiai eszközökkel rendelkezzenek.

A DeFi iparban való valós eszközök bevonása az, amit a Centrifuge folytat Ethereum Dapp-jével, Tinlake néven. Az alkalmazás lehetővé teszi a valós eszközök értékpapírosítását, és ezeket a blokkláncban tokenekként képviselik, amelyek viszont felhasználhatók a DeFi szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez.

Mi az eszköz tokentizálása?

Az eszköz tokenizációja arra utal, hogy a valós eszköz tulajdonjogát digitális tokenné alakítják. Ez többféleképpen is megtehető, de mindez a fizikai eszköz és annak reprezentatív tokenje közötti törvényesen fenntartott hidat eredményezi.

A dokumentumok, a címek és a tanúsítványok a tokenek hagyományos változatai. A házra vonatkozó okirat a ház tulajdonjogát jelenti. A token a digitálisan natív eszközre vonatkozik, amely maga a valós eszköz.


 A tokenezésre rendelkezésre álló első két típusú eszköz a PaperChain által engedélyezett zenei közvetítés jogdíja és a ConsolFreight áruszállítási számlái.

A MakerDAO közösség pozitív szavazatával most bárki – legyen az magánszemély vagy vállalat – képes a zene streaming jogdíjaiból vagy szállítási számlákból származó jövőbeni pénzáramokat fedezetként felhasználni például kölcsönök felvételéhez..

A centrifuga munkatársa, Lucas Vogelsang megjegyzi, hogy a partnerség lehet a DeFi világelső alkalmazása a valós üzleti kérdésekben. Különösen a megoldás segíti a művészek és az ellátási lánc cégek gyors likviditását, anélkül, hogy a hagyományos finanszírozási módokon át kellene esni.. 

A MakerDAO munkatársa, Rune Christensen szintén nagyon optimista elképzelést osztott meg, mivel a két javaslat jelenti a DeFi alkalmazási területének bővítése felé tett első lépést:

„Ezeket az eddigi legnagyobb eszközállomány első két [RWA-ként] kell tekinteni. Ez csak az első lépés. Ezrek és ezer vagyon létezik mellettük. ”

Továbbra is vannak kérdések és korlátozások, amikor a valós eszközök értékpapírosításáról van szó, és új kockázatokkal jár a DeFi térben.

Például a Centrifuge alkalmazásával történő tokenizálási folyamata továbbra is az értékpapír-törvény hatálya alá tartozik. Mivel mind a Paperchain, mind a ConsolFreight az Egyesült Államokban található, csak akkreditált befektetők férhetnek hozzá ezekhez az eszközökhöz.

Egy másik kompromisszum, amelyet azért hoztak létre, hogy valós eszközöket hozzon a DeFi-hez, a Centrifuge egy speciális célú jármű (SPV) felállítása, amelyhez jogi eszközökkel társulnak az eszközök. A hitelezőknek nemteljesítés esetén a jogrendszerre kell támaszkodniuk a biztosítékhoz fűződő jogaik érvényesítéséhez, nem pedig egy automatizált intelligens szerződéshez, amely ezt megteheti a láncon belüli eszközökkel.

Bár erre szükség van a tokenizált valós eszközökre vonatkozó igény igényléséhez, ez egyetlen pontot jelent a meghibásodáshoz. De ez egy olyan kompromisszum, amelyre a centrifuga Lucas Vogelsang szerint szükség van ahhoz, hogy a valós eszközöket láncra hozzák.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map