Mik azok a kriptovaluták?

Tájékozott befektetőként meg kell értenie, hogy mi a kriptovaluta, és hogyan változtatja tovább a pénzügyi szektort globálisan. Alapjában véve a kriptovaluták internetalapú decentralizált csereeszközök. Ezek az egyedülálló pénzügyi eszközök bizonyos szempontból különböznek a hagyományos fiat devizáktól.

Mondjuk az amerikai dollárral ellentétben, a kriptovaluta kibocsátását és tranzakcióit nem központi szervezet ellenőrzi. Ehelyett a blokklánc néven ismert számítógépek csoportja együtt dolgozik a hálózat biztonságában és működtetésében. Következésképpen ez sokkal biztonságosabbá teszi a blokklánc-hálózatokat, mint a hagyományos rendszerek, mert nincs központosított támadási vektor.

Fontos, hogy a blockchain technológia biztonságosabb és hatékonyabb piaci élményt nyújt. Megváltoztathatatlan és megváltoztathatatlan is. Ezek az attribútumok ideálisak peer-to-peer tranzakciókhoz.

Ily módon a kriptovaluták a világ által az első sikeres alternatívákat nyújtották a kormány által támogatott devizáknak. A kriptók, például a Bitcoin esetében a privát és nyilvános kulcsok kombinációja lehetővé teszi a p2P kriptográfiai tranzakciókat egy elosztott főkönyv segítségével.

A kriptopénzek története

A kriptovaluták története 1998-ban kezdődik. Abban az időben az internet egyre népszerűbb. Azonban még mindig csaknem fél évtized telik el, mire a nagy sebességűek népszerűvé válnak. Érdekes módon rögzítették, hogy egy számítógépes mérnök Wei Dai néven először a kriptovaluták fogalmát vezette be a B-pénz koncepció. A cikkben egy digitális pénzformát javasolt, amely adatvédelmi protokollt használt egy névtelen pénztárrendszer létrehozásához.

Nick Szabo a Twitteren keresztül - Mik azok a kriptopénzek

Nick Szabo a Twitteren keresztül – Mik azok a kriptopénzek

Később az év folyamán egy másik, ma már jól ismert programozó néven Nick Szabo bevezette a BitGold koncepciót. Szabo úgy vélte, hogy a decentralizációnak minden digitális valuta középpontjában kell állnia, hogy megakadályozza a centralizált manipulációt. Sajnos egyik projekt sem került a piacra. Ugyanakkor inspirálták a Bitcoin hírhedt alkotóját – Satoshi Nakamotot.

Kettős kiadási kérdések

A digitális pénz megbízható formájának kialakításának egyik legfőbb akadálya a kettős költekezés problémája volt. Dupla kiadás az, amikor egy hacker többször használja ugyanazt a digitális pénznemet. Hatalmas kérdés, amely megdöbbentette a kor legfejlettebb számítógépes elméit.

Megbízható digitális pénznem létrehozásához valakinek meg kell találnia, hogyan lehet olyan digitális eszközt létrehozni, amely valahogy csak egyszer használható. Ezenkívül lehetetlenné kellett tenni a sokszorosítást vagy a hamisítást, hogy megfeleljen a céljának. A kettős kiadás kérdése nem aggasztja a hagyományos pénzügyi rendszert, mert a bankok külső ellenőrzési rendszereket alkalmaznak. Ezen felül központosított rendszert működtetnek, amely lehetővé teszi a szerkesztéseket, visszatérítéseket és javításokat.

Hashcash

2002-ben a ma már híres Bitcoin programozó, Adam Back elkezdte felderíteni a kettős kiadások rejtélyének egyes részeit. Javasolt valamilyen rendszerformát annak biztosítására, hogy minden hálózat részt vegyen. A Back konkrétan azt javasolta, hogy a Hashcash egy decentralizált rendszert alkalmazzon, amely a felhasználók számára nehéz matematikai egyenlet kitöltését igényli a tranzakció feldolgozásához.


Fontos, hogy ez a stratégia csökkentette a rosszindulatú szándékokat, mert egy hackertől hatalmas mennyiségű számítási erő felhasználására volt szükség a hálózatba való belépéshez. A hálózati konszenzus ezen új formája Proof-of-Work (PoW) algoritmus néven vált ismertté. Ma a PoW algoritmusok a kriptovaluták minden típusában megtalálhatók.

Mik azok a kriptopénzek?

2008-ban Satoshi Nakamoto bemutatta a világnak az első kriptovalutáját – a Bitcoin-t. A Bitcoin sok szempontból fontos mérföldkő volt. Ez jelentette az első sikeres decentralizált készpénzrendszert, amely egy „nem bizalmi alapú rendszer” használatával működött.

Centralizált hálózat helyett a Bitcoin a csomópontok vagy bányászok néven ismert tranzakció-hitelesítők nemzetközi hálózatára támaszkodik. Egy csomópont fő célja a hálózat biztonsága a tranzakciók „blokkjainak” érvényesítésével. A Bitcoin esetében ezek a blokkok tízpercenként jelennek meg, és 1 MB adatot tartalmaznak.

Bitcoin Whitepaper

Bitcoin Whitepaper

Fontos, hogy az összes csomópont érvényesíti a tranzakciókat, de csak egy kapja hozzá a blokkot a „blokkláncot” alkotó tranzakciók láncához. Az inspirációban nyújtott segítségéért Satoshi bólintott Adam Back HashCash projektjében. Korábbi munkájáról beszélt kommunikációjában, amikor megállapított  “A munka igazolására szolgáló rendszert kell használnunk, hasonlóan Adam Back hashashoz.”

Dupla kiadás megoldva

Satoshi úgy tudta megoldani a kettős kiadás kérdését, hogy időbélyeget vezetett be a konszenzus algoritmusába. A konszenzusos algoritmus egy kriptográfiai függvény, amelyet a hálózat biztonságára használnak. A Bitcoin esetében ez az algoritmus SHA-256 néven ismert. A PoW kezdeteiben a HashCash az SHA-1 PoW algoritmust használta.

Kritikusan elmondható, hogy egy blokklánc minden blokkja tartalmazza az előző blokk kivonatának részeit. Minden blokk tartalmaz egy időbélyeget is. Ily módon a blokklánc valójában csak egy hosszú matematikai egyenlet. Következésképpen ez a stratégia hihetetlenül nehezíti a blokklánc-hálózatok feltörését.

Először is, már a kezdetektől át kell számolnia a teljes blokkláncot, amely rengeteg számítási teljesítményre lenne szükség. Ezenkívül meg kell feltörnie a blokklánc több mint 51% -át, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az új blokkláncot a validátorok jóváhagyják. A Bitcoin esetében ez egyenlő azzal, hogy egyszerre több mint 150 000 számítógépet feltörnek. Következésképpen a hálózat feltörése többe kerül, mint az összes Bitcoins értéke.

Bitcoin bányászat

Az SHA-256 algoritmust kitöltő első csomópont hozzáadja a következő blokkot a tranzakciós lánchoz, és jutalmat kap bányászati ​​erőfeszítéseikért. Gondoljon erre a jutalomra, mint a hálózatba juttatott számítási és elektromos hozzájárulás visszatérítésére. Eredetileg ez a jutalom 50 Bitcoin volt. Természetesen akkor a Bitcoin csak filléreket ért. Ma a blokk jutalma blokkonként 6,25 érme. A mai árfolyamon ez körülbelül 60 000 dollár értékű Bitcoin.

Intelligens módon a bányászok jutalma 210 000 blokkonként automatikusan 50% -kal csökken. Átlagosan ez a felezés körülbelül négyévente történik. Az első felezésre 2012. november 28-án került sor. A második felére 2016. július 9-én került sor. Végül a végső felezés éppen ebben az évben, 2020. május 11-én történt..

A bitcoinok maximális száma

A bányászati ​​jutalmak a Bitcoin ökoszisztémájában egy másik célt is szolgálnak. Döntő jelentőségű, hogy ez az egyetlen alkalom, amikor új Bitcoin kerül a blokkláncba. Ily módon a Bitcoin kiszámítható monetáris kínálatot biztosít, amelyet nem lehet manipulálni, például a jegybanki devizákkal.

Ezen túlmenően, mivel a Bitcoin véges és csak 21 millióan vannak kiadva, az idő múlásával egyre növekvő hiányt élvez. Jelenleg a Bitcoin 87,68% -a van kitermelve. Ez egyenértékű a forgalomban lévő 18 413 369 BTC-vel. Ezen érmék közül körülbelül egymillió lakozik Satoshi Nakamoto pénztárcájában. Ezek az érmék azóta sem mozdultak, hogy Nakamoto először bányászta őket az érme megjelenésének első napjaiban.

Nevezetes Bitcoin dátumok

2008. október 31-én Satoshi Nakamoto úgy döntött, hogy örökre megváltoztatja a világot. Ezen a napon jelent meg először a Bitcoin Whitepaper. A cikkben betekintést enged koncepciójába és abba, hogy miként oldotta meg a kettős kiadás problémáját.

Két évvel később a Bitcoin komoly ugrást hajtott végre a gazdaságban, miután megtörtént az első valós vásárlás. 2010. május 2-án egy korai Bitcoinista, Hanyecz László néven, elvégezte a Bitcoin első valós tranzakcióját. Két pizzát rendelt a floridai Jacksonville-i helyi boltból. Az ár, amelyet ezekért a finom pitékért és a Bitcoin történetének egy szeletéért fizetett, 10 000 Bitcoin volt. Ez körülbelül 90 000 dollár a mai piacon.

Crypto cserék

2010 márciusáig az első kriptográfiai tőzsde belépett a piacra. A mára megszűnt platform neve bitcoinmarket.com volt. Lehetővé tette a felhasználók számára a Bitcoin vásárlását, eladását és kereskedelmét. Ugyanebben az évben, a most hírhedt Mt. Gox a kriptográfia a kereskedést a következő szintre emelte.

Mt. Gox Investor 650 000 BTC után hiányzik

Mt. Gox Investor 650 000 BTC után hiányzik

Az Alt-Coins belép a piacra

Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy Satoshi Nakamoto megjósolta-e a kriptopiac születését, de nem sokkal találmánya után a kriptográfák megjelenése más népszerű kriptovaluták fejlődéséhez vezetett. Eleinte ezek a kriptók néhány apróbb változtatással, például nagyobb blokkmérettel hasonlítottak a Bitcoin-ra.

A korai kriptovaluták tökéletes példája a Litecoin. A Litecoin alkotója, Charlie Lee szerint a jelzőt azért fejlesztette ki, hogy ezüstként szolgáljon a Bitcoin aranyához. Mint ilyen, a Litecoin ugyanazokkal a kriptográfiai funkciókkal rendelkezik, mint a Bitcoin, bár némi apró változtatással.

2013-ra tíz fő kriptovaluta kereskedett az ágazatban. Itt látja, hogy a kriptovaluták több funkcionalitással és alternatív céllal kezdenek megjelenni a piacon. Például az Ethereum bevezetése okos szerződéseket hozott a kriptográfia előterébe.

Intelligens szerződések

Az intelligens szerződések előre beprogramozott protokollokat tartalmaznak, amelyek végrehajtása egy meghatározott mennyiségű kriptovaluta fogadásakor történik. Ezek az automatizált protokollok a kriptográfia felhasználóinak speciális beállításokat biztosítottak. Mint ilyen, az Ethereum a funkcionalitás új korszakát nyitotta meg a kriptográfia területén. Ma az intelligens szerződések a kriptográfiai szektor középpontjában állnak.

A kriptovaluta szektor változó tájának másik példája a Ripple. Ez a korai kriptovaluta nagyon egyedi stratégiával lépett a piacra. A Bitcointól eltérően, amelyet sokan a jelenlegi pénzügyi rendszer helyettesítésének tekintenek, az XRP célja, hogy hozzáférést biztosítson a bankok számára a blokklánc-technológiához és annak minden előnyéhez.

Minden idők legmagasabb pontja

2017 decemberében a Bitcoin minden idők legmagasabb szintjét 20 000 dollár körül érte el. Itt léptek fel a skálázhatósággal kapcsolatos aggályok. A Bitcoin felhasználóinak hatalmas beáramlása sokakat hagyott a kriptográfiai szektorban, hogy kijelentse, hogy a Bitcoin nem tudta teljes mértékben teljesíteni elsődleges célját, mint „peer-to-peer elektronikus készpénzrendszert”. Ezek az aggodalmak végül különféle kemény villákhoz és a Villámhálózat fejlesztéséhez vezettek.

Új Cryptos Emerge

Fontos, hogy kemény villa akkor fordul elő, amikor egy új kriptovaluta elindul egy másik kriptográfia blokkláncából. Az új kriptovaluta megosztja az eredeti kriptovaluta blokklánc összes korábbi tranzakcióját, de minden jövőbeni tranzakció új főkönyvbe kerül. Következésképpen a régi blokklánc bányászai nem tudják kibányászni az új valutát anélkül, hogy frissítenék csomópontjaikat.

Kemény villák

A Hard Forks gyakran ellentmondásos a piacon. Például a Bitcoin Cash a bitcoin közösség megosztottságának eredményeként jött létre a blokk méretének 1 MB-ról 2 MB-ra történő növekedése miatt. A kemény villa után is továbbra is magas volt a feszültség a közösségben, mivel sokan úgy vélték, hogy a Bitcoin Cash csapata el akarja téríteni a Bitcoint. Fordítva, a Bitcoin Cash támogatói azzal érveltek, hogy a Bitcoin jelenlegi állapotában nem teljesítette elsődleges célját.

A PoW algoritmus alternatívái

Amint egyre több kriptovaluta jelent meg, a blokkláncok biztosításának alternatív módjai is megtörténtek. Különösen a Bitcoin PoW konszenzusos rendszer hihetetlen mennyiségű számítógépes feldolgozási teljesítményt használ fel. Következésképpen a teljes hálózat működéséhez hatalmas mennyiségű villamos energia szükséges. A múltban, tanulmányok kimutatták, hogy a Bitcoin több energiát használ, mint néhány ország.

A tét igazolása a Ledgeren keresztül

A tét igazolása a Ledgeren keresztül

Ez az energiafogyasztás más, kevésbé energiaigényes lehetőségek, például a tétbiztosítás (PoS) konszenzusos mechanizmus kifejlesztéséhez vezetett. A PoS rendszerben a felhasználók jutalmat kapnak azért, mert kriptovalutájuk bizonyos részét egy hálózati pénztárcában tartják. Ezek az „összekapcsolt” érmék segítenek a hálózat állapotának ellenőrzésében. Fontos, hogy minél több érmét tegyen, annál több tranzakciót érvényesít.

Ez a stratégia jól működik, mert minden hacker számára nagy mennyiségű kriptovaluta szükséges a hálózatba való belépéshez. Mint ilyen, elveszítenék az összes finanszírozásukat, ha akkor megtámadnák a blokkláncot, amely felelős a kapcsolódó jelzőik biztosításáért. Különösen az Ethereum terveket a fejlesztők szerint 2021 végéig konvertálni PoS konszenzusos rendszerre.

Villámhálózat

A Villámhálózat újabb lehetőségként jelent meg azok számára, akik enyhíteni kívánják a Bitcoin blokklánc-torlódásait. A Villámhálózat privát fizetési csatornákat használ, amelyek nem láncolatban találhatók. Ily módon a felhasználók korlátlan tranzakciókat hajthatnak végre a Bitcoin hálózatának elakadása nélkül. A tranzakciók csak a privát fizetési csatorna bezárása után adódnak a blokklánchoz. Ezenkívül a Lightning Network számos új funkciót vezetett be a világ első kriptójába.

A kriptopénzek továbbra is forradalmasítják a pénz fogalmát. Számíthat arra, hogy ezek az egyedülálló pénzügyi eszközök a következő években középpontba kerülnek, mivel a világ számos legerősebb fiat devizája matematikailag megalapozatlannak tűnik. Egyelőre a világ még mindig arról vitatkozik, hogyan lehetne kezelni ezeket az újkori valutákat havonta megjelenő új szabályozásokkal.

Vásároljon kriptovalutákat

Mik azok a kriptopénzek? Mik azok a kriptopénzek? Mik azok a kriptopénzek?
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Az Securities.io értékeléseket szerkesztőségünk határozza meg. A digitális eszközök (kriptovaluta) brókerek pontozási képlete több tucat tényezőt vesz figyelembe, ideértve a számladíjakat és minimumokat, a kereskedési platformokat, az ügyfélszolgálatot, a szabályozó testületeket és a befektetési lehetőségeket.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Review

Az Securities.io értékeléseket szerkesztőségünk határozza meg. A digitális eszközök (kriptovaluta) brókerek pontozási képlete több tucat tényezőt vesz figyelembe, ideértve a számladíjakat és minimumokat, a kereskedési platformokat, az ügyfélszolgálatot, a szabályozó testületeket és a befektetési lehetőségeket.

★★★★★ ★★★★★ Poloniex Review

Az Securities.io értékeléseket szerkesztőségünk határozza meg. A digitális eszközök (kriptovaluta) brókerek pontozási képlete több tucat tényezőt vesz figyelembe, ideértve a számladíjakat és minimumokat, a kereskedési platformokat, az ügyfélszolgálatot, a szabályozó testületeket és a befektetési lehetőségeket.

Legjobb

Haladó kereskedők

Legjobb

USA kereskedők

Legjobb

Egyszerű használat

Kereskedési díjak

0,10%

Kereskedési díjak

0,16%

Kereskedési díjak

0,125%

Akciók

10% Cashback

Kedvezmény kód: EE59L0QP

Akciók

Egyik sem

Akciók

Egyik sem

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map