Crypto Glossary: ​​Blockchain Vocabulary Term Definitions

kripto szószedet

A bitcoin, a blockchain és a nagyobb cryptocurrency szókincs világa zavaró lehet, ha nem áll a legfrissebb „crypto” kifejezések és definíciók mellett. Itt van egy teljes felhasználói áttekintési útmutató szótár:

#

1 óra: Ahogy a neve is sugallja, az „1 óra” kifejezés időablakot jelent, amely alatt egy adott technológiához (például digitális pénznemhez, platformhoz stb.) Kapcsolódó adatokat figyelemmel kísérik és összesítik..

24 óra: A fent említett példához hasonlóan a „24h” azt is jelenti, hogy az elmúlt huszonnégy órában egy adott digitális technológiához kapcsolódó adatok gyűjtöttek.

51% támadás: Ha egy adott hálózat számítási teljesítményének vagy bányászati ​​kivonatolási arányának többségét (azaz több mint ötven százalékát) egy személy (vagy egyetlen csoport) irányítja, ez azt jelenti, hogy 51% -os támadás van folyamatban. Ennek az az oka, hogy egy egyedi irányító entitás teljes mértékben ellenőrzi a rendszer natív ökoszisztémáját, és teljes hatáskörrel rendelkezik a platform bányászati ​​műveleteinek, belső tranzakcióinak stb..

A

Cím: A cím digitális helymeghatározónak tekinthető (általában betűk és számok formájában), amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerűsített, problémamentes módon küldjenek / fogadjanak a kriptopénzeket. Emellett azt is megemlíti, hogy a felhasználók nyilvánosan megoszthatják kriptovaluta címeiket akár szöveges, akár QR-kód formájában.

Földre száll: Lényegében egy marketing taktika, amelyet számos startup általában használ a hype felépítése, valamint az egyes kriptovaluta termékek (például érme, platform stb.) Népszerűségének növelése érdekében. A legtöbb repülőgép-kampány ugyanazt a képletet használja, vagyis egyszerű feladatokért cserébe tokenekkel látják el a felhasználókat, például bizonyos információk megosztása, újoncok beszállítása, további áttétel megkönnyítése stb..

Algoritmus: Ez egy olyan szabályrendszer, amelyet egy adott digitális platform, számítógép vagy eszköz fejlesztője készített a rés számításainak vagy műveleteinek megoldása érdekében..

Mindig magas (ATH): Ahogy a neve is egyértelműen sugallja, az ATH az adott kriptovaluta tanúinak teljes életciklusa során a legmagasabb árfolyamra utal (a teljes piaci kapitalizáció szempontjából).

All-Time-Low (ATL): Az All-Time-Low pont ellentéte annak, amit az ATH kifejezés jelent – ami egy adott kriptovaluta legalacsonyabb árpontja az egész életciklusa alatt.

Altcoin: Mivel a Bitcoin-t széles körben jóváírják, mint a világ első kriptovalutáját, minden más, azóta követett digitális eszközt altkoinnak neveznek (rövidítve az „alternatív érmék” kifejezésre)..

Anarcho-kapitalizmus: Ez egy filozófia (vagy gondolatmenet), amely nem hisz az eszközök központosított tulajdonjogának koncepciójában. Ebben a tekintetben megemlíti, hogy számos olyan embert, aki a Bitcoin kezdeti szakaszában fogadott el, anarcho-kapitalistáknak nevezik – mivel úgy vélik, hogy a kriptovaluták hozzájárulnak ahhoz, hogy a vagyon teljes tulajdonjogát a tulajdonos kapja.

Pénzmosás elleni küzdelem (AML): Az AML kifejezés az intl. a pénzmosással kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítása érdekében kidolgozott szabályok és rendeletek (kriptográfia készpénzre fordítva).


API: Az API rövidítése az „Application Programming Interface” kifejezés. Egyszerűen fogalmazva, olyan protokollok és operatív eszközök halmazára utal, amelyekre a fejlesztőknek szükségük van a szoftveralkalmazások felépítéséhez. Technikai szempontból láthatjuk, hogy az API-k segítenek szabályozni a belső szoftver modulok interakcióját és viselkedését is.

Arbitrázs: Ez egy általános gyakorlat, amely arra törekszik, hogy a napi kereskedők kihasználják az árváltozásokat (amelyek egy adott áruhoz viszonyítva léteznek) a különböző kriptovaluta-tőzsdék között, bármikor..

Ashdraked: Ez egy olyan helyzet, amikor az egyén végül elveszíti az összes pénzét, ami rövidre zárja a bitcoint. A kifejezés egy igazi eseményen alapszik, amikor egy román kereskedő folytatta a BTC rövidítését, miután az 300 dollárról 500 dollárra nőtt – azon a tényen alapul, hogy profitot keresett ezzel történelmileg.

ASIC: Az ASIC (Application Specific Integrated Circuit) olyan bányászati ​​berendezésekre utal, amelyeket kifejezetten egy adott kriptopénz megszerzésére terveztek. A GPU-khoz képest ezek az eszközök rendkívül specializáltak, mivel számos számítási és memória alapú előnyt kínálnak tulajdonosaik számára.

Asztroturf: Ezt a gyakorlatot a digitális valutapiac általában árnyékolónak tartja. A legalapvetőbb értelmében az Astroturfing azt jelenti, hogy a projektet forgalmazó vállalat a globális kriptográfiai közösség által támogatott és támogatott, bár nem.

Atomcsere: Ez egy olyan technika, amely lehetővé teszi a kriptotulajdonosok számára, hogy egy eszközt cseréljenek egy másikra (egy másik blokkláncon vagy láncon kívül), tőzsde, kereskedési platform vagy közvetítő használata nélkül..

Igazolási főkönyv: Amint a név látszólag azt sugallja, hogy az igazolási főkönyv alapvetően egy rekordblokk, amely segít a felhasználóknak bizonyítékokat szolgáltatni az egyedi tranzakciókkal kapcsolatban, amelyeket korábban végeztek.

B

Táska: A táska kifejezés fix mennyiségű kriptovalutát jelent. Ebben a tekintetben meg kell említeni, hogy a táskatartó kifejezés alapvetően egy olyan személyt jelöl, aki nagy mennyiségben (más néven táska) rendelkezik egy adott digitális eszközzel.

Medve: Ezt a kifejezést olyan személy leírására használják, aki nem bízik egy adott piac (pl. Kriptovaluták) jövőjében, és arra számít, hogy az értéke a következő jövőben csökkenni fog.

Medvecsapda: Ez egy olyan technika, amelyet néha kereskedők egy csoportja használ egy adott kriptovaluta árának manipulálása céljából. Ezt egy nagy amt értékesítésével érik el. egy bizonyos eszköz értékét, miközben követi a piacot, hogy higgye, hogy csökkenés van a láthatáron. Ez azt eredményezi, hogy más kereskedők kedvezményes áron rakják le a szóban forgó tokent – ezáltal lehetővé téve az első csoport számára, hogy szép profitot szerezzen a teljes ügyletből.

Bitcoin ATM (BTM): Ez egy olyan gép, amely lehetővé teszi a kriptográfusok tulajdonosainak, hogy visszavonják a Bitcoin-t.

Bitcoin fejlesztési javaslat (BIP): A BIP egy technikai dokumentumra utal, amely vagy új funkciókat, folyamatokat vagy egyéb technikai fejlesztéseket javasol a Bitcoin meglévő protokolljára.

BitLicense: Amint a neve egyértelműen sugallja, a Bitlicense olyan üzleti engedélyre utal, amelyre a New York-i kriptovaluta cégek a BTC kereskedéshez szükségesek. A dokumentumot nehéz megszerezni, és csak a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma (NYSDFS) állítja ki.

Bit: Ez a BTC alapegysége – azaz összesen 1 000 000 bit alkot egy bitcoinot.

Blokk: Alapvetően egy adattároló, amely egy adott blokkláncon adott időpontban bekövetkező tranzakciókkal kapcsolatos részleteket tárol.

Blockchain: A blokklánc a rekordok egyre növekvő listájára utal, amelyek számos kriptográfiai technika segítségével kapcsolódnak egymáshoz.

Az Intéző blokkolása: Ez egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy megtekinthessék az összes tranzakciót, amelyek egy adott blokkláncon történtek. Nem csak ez, de lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy figyelemmel kísérjenek más specifikus információkat is, például a hálózati kivonatolási arányt, a tranzakciók növekedését stb.

Blokk magasság: A kifejezés a láncban egy adott időpontban jelen lévő blokkok teljes számára utal.

Jutalom blokkolása: Ez az a pénzügyi ösztönző, amelyet a bányásznak nyújtanak annak helyett, hogy sikeresen kiszámolja egy érvényes hash-t egy blokkban. Ezenkívül a jutalom arról is gondoskodik, hogy a kriptográfusok a blokklánc legjobb érdekében járjanak el, ahelyett, hogy megpróbálnák feltörni.

Bollinger Band: Ez egy olyan eszköz, amely segít a felhasználóknak felismerni azokat a szisztematikus mintázatokat, amelyek a különböző digitális pénznemek ártörténetében felmerülhetnek.

Botok: Ezek olyan kereskedési eszközök, amelyeket automatizáltak a megbízások végrehajtására algoritmikus folyamatok (például előre megtervezett adás-vétel protokollok) felhasználásával..

Brute Force Attack (BFA): A BFA egy próba / hiba eszköznek tekinthető, amelyet egy automatizált szoftver használ valakinek a jelszavának vagy az alapvető biztonsági rétegnek a feltörésére..

Buborék: Pénzügyi terminológiában a buborék egy adott helyzetre utal, amikor egy adott piac résztvevői jóval meghaladják az adott piac értékét a tényleges áron. Amint a buborék eléri a csúcsát, az áru ára gyors ütemben csökken – ezt az eseményt piaci összeomlásnak nevezik.

Bug Bounty: Ezt a jutalmat olyan fejlesztőknek ajánlják fel, akik fehér kalapos hackerek vannak, akik képesek bármilyen sebezhetőséget, fenyegetést vagy más hasonló problémát megtalálni egy adott számítógépes kódban. A kripto startupok általában hibakeresetet kínálnak a potenciális kiskapuk azonosítására, mielőtt harmadik féltől származó rosszindulatúak kihasználnák őket..

Bika: Gyakori kifejezés, amikor egy olyan személyre utalunk, aki optimista az adott piac jövőjével kapcsolatban (legyen szó részvényekről, kriptovalutákról, kötvényekről stb.).

Bika csapda: Ahogy a neve is mutatja, a bika csapda hamis piaci jelzés, ahol az adott eszközhöz kapcsolódó csökkenő tendencia jobbnak tűnik, de nem valósul meg.

Fal vásárlása: Olyan helyzetre utal, amikor nagy limit megbízást adtak le, amikor egy eszköz bizonyos értékűvé válik.

Égett: Ezt a koncepciót akkor alkalmazzák, amikor egy adott kriptográfiai eszközt tartósan elkölthetetlenné vagy használhatatlanná tettek.

Bizánci tábornokok problémája (BGP): A BGP olyan helyzetre utal, amikor egy adott csoport összes tagjának konszenzusra kell jutnia egy adott digitális platformra vonatkozó egységes stratégiáról..

Bizánci hibatűrés (BFT): A BFT lényegében olyan tulajdonságnak tekinthető, amely társul a „hibatűrő elosztott számítástechnikai rendszerekhez”, amelyek célja a konszenzus elérése, annak ellenére, hogy a rendszer egy vagy több összetevője hajlamos lehet működési hibákra.

C

Gyertyatartók: Ez egy olyan technika, amelyet általában grafikonok készítésére használnak, amelyek segítenek a felhasználóknak egy adott eszközhöz kapcsolódó árváltozásokat egy meghatározott időtartam alatt megjeleníteni. Műszaki szempontból láthatjuk, hogy minden gyertya formáció 4 pontot nyújt a felhasználóknak, beleértve a nyitási árat, a záró árat, a magasat és az alacsonyat.

Készpénz: A készpénz fizikai iterációban pénz. Különböző formákban kerül forgalomba, beleértve bankjegyeket, érméket stb.

Központosítva: A központosítás fogalma olyan hálózatra utal, amelyet csomópontok kis csoportja irányít.

Központi főkönyv: Ahogy a neve is egyértelműen sugallja, egy főkönyvi rendszerről van szó (amelyet a különféle pénzügyi devizák nyomon követésére használnak) egy központi irányító hatóság fenntart..

Központi processzor (CPU): A CPU a számítógépes rendszer alapvető operatív elemének tekinthető. Ezenkívül segít a géphez kapcsolódó különféle egyéb alkatrészek natív funkcionalitásának fenntartásában is. A CPU sebességét gigahertzben mérjük.

Változás: Amikor megkönnyítik a BTC átadását, akkor azt teljes kimenetként hajtják végre. A fennmaradó összeget változásként visszaküldik a felhasználónak.

Visszatérítés: Ez egy hitelkártya-üzemeltető által kiskereskedőnek küldött kérés, amely megtéríti azokat a veszteségeket, amelyek csalárd / vitatott ügylet eredményeként merültek fel..

Láncmegosztás: Ezt a kifejezést rendszeresen használják egy kemény / puha villa helyett.

Rejtjel: Ez egy olyan kifejezés, amelyet a digitális kriptográfiai körökben gyakran használnak egy olyan algoritmus leírására, amely bizonyos információk titkosításához vagy visszafejtéséhez használható.

Keringő ellátás: Ez egy olyan kifejezés, amelyet általában használnak a piacon egy adott időpontban forgalomban lévő (egy adott kriptovalutához kapcsolódó) érmék teljes számának leírására..

Ügyfél: Ez egy szoftver, amely felhasználható bizonyos blokklánc-tranzakciókhoz való hozzáféréshez (valamint feldolgozáshoz) egy helyi eszközön. Egy ilyen szoftver gyakori esete az altcoin szoftver pénztárca.

Bezárás: A „Bezárás” kifejezés a záróárnak nevezett pénzügyi koncepcióra utal.

Felhő bányászat: A kriptobányászat egy olyan stílusára utal, amelyet távoli feldolgozási teljesítmény felhasználásával hajtanak végre (olyan vállalatok vásárolják meg, ahol alacsony az áramköltség).

Érme: A legalapvetőbb értelme, hogy egy érme egy kriptovalutát képvisel, amely függetlenül felhasználható a monetáris tranzakciók megkönnyítésére.

Coinbase: A Coinbase lényegében egy digitális tranzakció, amelyet kötelezően hozzáadnak egy adott kriptovaluta blokkjához. Ami a BTC ökoszisztémáját illeti, a zászlóshajó pénznem érmealapjának bemeneti mérete 100 bájt.

Hűtőtárolás: A hűtőtároló egy offline kriptotárca, amely minimálisan érintkezik azokkal az eszközökkel, amelyek a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Ennek eredményeként ezek az eszközök magas szintű eszközbiztonságot és adatvédelmet kínálhatnak tulajdonosaik számára.

Megerősítések: A „megerősítés” fogalma akkor lép életbe, amikor egy tranzakciót hozzá kell adni egy adott blokklánchoz. Ezzel kapcsolatban meg kell említeni, hogy a különböző kereskedési platformok különböző számú megerősítést igényelnek a kriptovaluta tranzakciók véglegesítéséhez.

Konszenzus: A konszenzus, amint a neve is mutatja, az, amikor egy adott hálózat összes résztvevője megállapodásra jut a rendszer általános sorrendjét és tartalmát illetően.

Konzorcium Blockchain: Ez egy blokklánc ökoszisztéma, amelynek tulajdonosa egy magánvállalkozás, amelynek tartalma nem áll a nyilvánosság rendelkezésére.

Javítás: Korrekció lehet egy negatív értékmozgás (legalább 10%), amely egy adott kriptovalutához kapcsolódik.

Aláíró: Olyan személyre utal, aki részlegesen ellenőrzi a digitális pénznem pénztárcáját.

Kriptoelem: Ezek digitális értéktárolók, amelyek működéséhez kriptográfiai technikákat, elosztott főkönyveket és más p2p technológiákat alkalmaznak.

Kriptovaluta: Ez egy digitális tranzakciós közeg, amely kriptográfiai technikákat alkalmaz a pénzátutalások biztosítása érdekében.

Titkosítás: Ez egy olyan tanulmányi ág, amely kizárólag a bizalmas adatok értékpapírosításával foglalkozik.

Titkosítási hash funkció: A legalapvetőbb értelmében a kriptográfiai hasheket digitális utaknak tekinthetjük, amelyek segítenek rögzített méretű / egyedi hash érték előállításában egy olyan tranzakciós bemenetből, amely méretfunkciójában változó lehet.

Kripto-emelés: Ezt a technikát a hackerek általában használják kriptovaluták bányászatára valaki más számítógépe segítségével engedélyük nélkül.

Őrző: A letétkezelés olyan, amikor a felhasználó magánkulcsait maga a szolgáltató tartja.

Cypherpunk: A cypherpunk egy digitális aktivista, aki határozottan támogatja a kriptográfiai megoldások / technológiák használatát a különböző társadalmi és politikai okok előmozdítása érdekében.

D

Deep Web: Ez az internet olyan oldala, amelyet a keresőmotorok nem indexelnek, és csak speciális eszközök (például a Tor böngésző) használatával tekinthetők meg..

Indítás dátuma (DOL): A kifejezés egy adott időpontra és dátumra utal, amikor egy ICO-projekt nyilvános beszerzésre adja fel a jelzőit.

Dead Cat Bounce: Ez egy olyan koncepció, amely egy adott kriptovaluta értékének ideiglenes helyreállítását jelenti, miután hatalmas áresésen ment keresztül.

Decentralizált: A kifejezés egy digitális rendszer tulajdonságára vonatkozik, amelyet elosztott csomópontkészlet irányít, és nem valamilyen központosított hatóság.

Decentralizált alkalmazások (dApps): Amint a neve egyértelműen sugallja, a dApps digitális alkalmazások, amelyek decentralizált operációs hálózatot használnak.

Decentralizált autonóm kezdeti érmeajánlatok (DAICO): Ez egy decentralizált projektek adománygyűjtési módszere, amely a decentralizált autonóm szervezetekkel (DAO) és a kezdeti érmeajánlatokkal (ICO) kapcsolatos koncepciókat használja fel..

Decentralizált Autonóm Szervezetek (DAO): Ez egy digitális szervezet, amelyet kizárólag intelligens szerződések felhasználásával irányítanak.

Decentralizált csere (DEX): Peer-to-peer cseréje, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptovalutákat (valamint más hasonló eszközöket) vásároljanak és adhassanak el egy központi közvetítő szerv használata nélkül.

Dekódolás: Az olvashatatlanná tett adatok (különféle titkosítással kapcsolatos folyamatok révén) visszafejtésének titkosítatlan formájába.

Defláció: Ez egy pénzügyi kifejezés, amely egy adott áru általános árcsökkenésével foglalkozik.

Delegált tét igazolás (dPOS): Ez egy konszenzusos protokoll, amely lehetővé teszi a hálózati résztvevők számára, hogy szavazzanak azokra a küldöttekre, akiknek feladata blokkok előállítása egy adott blokkláncon.

Mélységi diagram: Ez egy grafikon, amelyet vételi ajánlatok és eladási kérelmek alapján ábrázolnak a limit megrendelések alapján. A köznapi értelemben a diagram azt a pontot kívánja bemutatni, amikor a piac elfogadja az adott monetáris tranzakciót.

Derivált: Egy másik általánosan használt kifejezés a globális pénzügyek világában, a származtatott ügylet olyan szerződésnek tekinthető, amely értékét egy mögöttes eszköz pénzügyi teljesítményéből nyeri el.

Származtatott ügyletek piaca: Nyilvános piacról van szó, ahol olyan pénzügyi termékeket vásárolnak és adnak el, mint derivatívák, határidős ügyletek, opciók.

Determinisztikus pénztárca: Ez egyfajta digitális tároló egység, amely olyan kezdő kifejezést használ, amelyet az egyének felhasználhatnak a gazdaságuk egyszerűsített, problémamentes mentésére és helyreállítására.

Nehézség: Alapvetően viszonylagos mértéke annak, hogy a bányászok milyen nehéz felfedezni egy új adatblokkot. A Bitcoin POV-jából a valuta natív nehézségi hányadosa rendszeresen ki van igazítva a rendszer általános hasítási teljesítményéhez viszonyítva.

Digitális árucikk: Ez egy olyan immateriális eszköz, amelynek bizonyos monetáris értéke van, és csak elektronikus média használatával ruházható át.

Digitális pénznem: Ez egy olyan elektronikus pénzforma, amely lehetővé teszi tulajdonosainak, hogy azonnali, határokon átnyúló tranzakciókat rendkívül áramvonalas módon megkönnyítsék.

Digitális identitás: A kifejezés egy személyhez kapcsolódó személyes adatokat, például nevét, címét, társadalombiztosítási számát stb. Jelenti. Mindezek az adatok azonban digitalizálva vannak, és felhasználhatók az igazolvány-ellenőrzés rendkívül gyors és biztonságos megkönnyítésére..

Digitális aláírás: Ez egy elektronikus kód, amelyet egy kulcs titkosítási protokoll hoz létre, és amely egy elektronikusan továbbított dokumentumhoz van csatolva. Különböző célokra használható, ideértve az adatcsomagok ellenőrzését, valamint az azonosítás ellenőrzését.

Irányított aciklusos grafikon (DAG): A DAG lényegében egy olyan grafikont képvisel, amely egyirányú + nem ismétlődő tulajdonságokon alapul.

Műpénisz: A vibrátor gyertyaszerű, zöld vagy piros színű (a szóban forgó kriptovaluta áraktivitásától függően)..

Elosztott konszenzus: Ez egy olyan koncepció, amely a hálózat különböző számítógépeivel foglalkozik, és együttműködnek a közös konszenzus elérésében központi irányító testület használata nélkül..

Distributed Denial of Service (DDoS) támadás: Ez egy támadási módszer, amelyet a hackerek használnak, hogy a gép saját erőforrásait elérhetetlenné tegyék a tulajdonosok számára. Nem csak, hogy a DDoS támadások a gazdagépének szolgáltatásait is megzavarják a rendszer natív kérelemkészletének túlterhelésével.

Elosztott főkönyv: Ez egy olyan főkönyv, amelyben az adatokat decentralizált helyek (vagy csomópontok) széles skáláján tárolják.

Elosztott főkönyvi technológia (DLT): Ez az elosztott főkönyvek mögöttes keretrendszere, amely lehetővé teszi számukra, hogy ugyanolyan jól működjenek, mint ők.

Elosztott hálózat: Ez egy digitális ökoszisztéma, amelynek feldolgozási ereje és információja csomópontok között oszlik meg. Egy ilyen hálózat nem igényli a központi irányítási protokoll használatát.

Delfin: A kifejezés olyan személyre utal, akinek tisztességes mennyiségű kriptográfiai eszköz van. Egy bálnához viszonyítva azonban ezeket a gazdaságokat meglehetősen aprónak tekintik.

Dominancia: Néha BTC Dominance néven emlegetik, a kifejezés alapvetően összehasonlítja a BTC teljes kapitalizációját a piacon az adott időpontban elérhető más digitális devizákkal.

Dupla kiadások: Ez egy olyan helyzet, amikor egy adott pénzösszeget kétszer, törvénytelen módon költenek el.

Lerak: Ez az a művelet, hogy az összes digitális eszközét egyszerre értékesítik. Hasonlóképpen, a dömping kifejezés egy jelentős piaci eladásra utal (ami általában egy adott eszköz lefelé irányuló mozgását eredményezi).

Portranzakciók: Ezek rendkívül kicsi tranzakciók, amelyeket aljas személyek kezdeményeznek, akik meg akarják zavarni egy adott hálózat normál tx áramlását.

DYOR: Alapvetően a „Saját kutatás” kifejezés rövidítése. Ez azt jelenti, hogy az embereknek alaposan meg kell vizsgálniuk valamit, mielőtt olyan döntést hoznának, amely később hátrányosan érintheti őket.

E

ELI5: Az “Explain Like I’m 5” kifejezés rövidítése, amely alapvetően egy fogalom terjesztését jelenti a legegyszerűbb értelmében.

Vállalati Ethereum Szövetség (EEA): ETH-fejlesztők, startupok és más cégek konzorciumáról van szó, amelyek az Ethereum üzleti alkalmazások széles körű elterjesztésében segítenek az egész világon.

Kibocsátás: Alapvetően az az arány, amellyel egy kriptoprojekt létrehozza és kiadja a natív tokeneket. A kifejezést emisija görbének és kibocsátási ütemtervnek is nevezik.

ERC-20: Ez egy jelképes irányítási szabvány, amely az Ethereum projekthez kapcsolódik. Az ERC-20 érméket úgy tervezték, hogy kompatibilisek legyenek az intelligens szerződésekkel, és bizonyos számú szabályok határozzák meg őket.

ERC-721: Az ERC-20-hoz hasonlóan ez is egy token szabvány, amelyet elsősorban nem cserélhető Ethereum tokenek számára fejlesztettek ki. A szabványt egy EIP-n keresztül vezették be a világban, amelyet még 2017-ben vezettek be. Emellett megemlíti azt is, hogy ez a token szabvány lehetővé teszi az intelligens szerződések számára, hogy forgalomképes tokenekként működjenek.

Letéti letét: Ez egy olyan kifejezés, amelyet általában a pénzügyi ágazat tagjai használnak. A legalapvetőbb értelmében a letéti szerződéses megállapodásnak tekinthető, amelyben egy harmadik fél jogalany pénzeket vagy dokumentumokat kap és folyósít egy bizonyos ügyletben részt vevő összes elsődleges személlyel kapcsolatban (az előre megtervezett feltételektől függően). a megállapodás).

Éter: Ez a központi digitális fizetőeszköz, amelyet az Ethereum ökoszisztéma egészében a tranzakciók megkönnyítésére használnak.

Ethereum Improvement javaslat (EIP): Ahogy a neve is sugallja, az Ethereum Improvement javaslat (EIP) egy olyan dokumentum, amely az Ethereum platform egyes alaptételeinek (például protokoll-specifikációk, API stb.) Megváltoztatására törekszik..

Ethereum virtuális gép (EVM): Műszakilag egy Turing-teljes virtuális gépről van szó, amely pontosan úgy tudja végrehajtani a beprogramozott kódokat, mint amire szánták.

Csere: A kriptovaluta-tőzsde (más néven digitális pénzváltás) egy olyan platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptovalutáikat fiat pénznemekre cseréljék (és fordítva).

Tőzsdén kereskedett alap (ETF): Ez egy különféle pénzügyi eszközök (ideértve a részvényeket, a kriptot, a kötvényeket) teljesítményének nyomon követésére létrehozott értékpapír. Az ETF ugyanakkor egyetlen entitásként kereskedhet, ezáltal nagy rugalmasságot biztosítva a tulajdonosoknak.

F

Csap: Ez egy jutalmazási rendszer (a kriptovalutákkal kapcsolatos), amelyet általában weboldalakon és más alkalmazásokon keresztül hirdetnek.

Fiat: A pénzügyi szóhasználatban a fiat pénznem olyan törvényes fizetőeszközre utal, amelyet egy központi ügynökség (például egy helyi önkormányzat) támogat, amely a maga bankrendszerét használja. Emellett azt is megemlíti, hogy a fiat pénz fizikailag és digitális formában is megjeleníthető.

Fiat-kötött kriptovaluta: Amint a név egyértelműen utal rá, a rögzített kriptográfia az, ahol a kérdéses eszközt bank által kibocsátott pénznem fedezi – ami alapvetően azt jelenti, hogy az eszköznek mindig van egy meghatározott készpénzértéke.

Hal: A hal olyan személyre utal, aki rendkívül kevés kriptográfiával rendelkezik, és gyakran azok kegyelme, akik jelentős összegű digitális eszközzel rendelkeznek.

Flippening: A kifejezés egy elképzelt helyzetre utal, amikor az Ethereum valamikor átlépi a Bitcoin teljes piaci korlátját.

Fordítás: Ez egy alapvető befektetési stratégia, amelyben a befektető egy adott árut vásárol, azzal a kizárólagos céllal, hogy később az eszközt jelentős haszon érdekében eladja. Az ilyen ügylethez tartozó időablak általában meglehetősen kicsi.

FOMO: Alapvetően egy rövidítésről van szó, amelyet kibővítve „félelem a hiánytól”. Befektetési szempontból a FOMO egy olyan érzésre hivatkozik, amellyel sok befektető szembesülhet azzal kapcsolatban, hogy elvesztik a nyereséges befektetési lehetőséget.

Villa: Láncbontásnak is nevezik a villát lényegében olyan folyamatnak tekinthetik, amely lehetővé teszi a szülő blokklánc alternatív változatának létrehozását. Ezenkívül egy szoftvervilla az, ahol a független fejlesztők a meglévő forráskódot felhasználják egy teljesen új projekt létrehozásához (pl. Litecoin a Bitcoin-tól).

FUD: A rövidítés a „félelem, bizonytalanság és kétség” kifejezés. Ez olyan stratégiának tekinthető, amelynek célja, hogy befolyásolja egy bizonyos kriptográfiai eszköz általános megítélését, a projekt a hamis információk szisztematikus terjesztése révén.

Teljes csomópont: A kifejezés olyan csomópontokra utal, amelyek egy adott blokklánc teljes történetét tartalmazzák egy adott helyen.

Alapvető elemzés (FA): Olyan módszer, amelynek segítségével az egyén kutathat egy eszköz mögöttes értékét. Ez számos mutató alkalmazásával valósul meg, például a kínált technológia, a platform mögött álló csapat, a platform jövőbeli növekedési kilátásai stb..

Határidős Ez egy olyan jogi megállapodás, amely magában foglalja egy adott áru vételét / eladását előzetesen rögzített áron.

G

Nyereség: Ez egy elterjedt kifejezés, amely egy bizonyos eszköz (legyen az fiat vagy kriptográfia) értékének növekedésére utal egy bizonyos ideig.

Gáz: A kifejezést általában az Ethereum platform vonatkozásában használják – mivel az ETH alapú tranzakciók lebonyolításához szükséges teljes számítási erőfeszítésről beszél..

Gázkorlát: Ez egy olyan kifejezés, amely azt a „gázküszöböt” jelöli, amelyet az egyén hajlandó kiadni egy adott ETH-alapú tranzakció kapcsán.

Gázár: A kifejezés alapvetően arra a teljes árra utal, amelyet az egyén hajlandó fizetni egy Ethereum tranzakció feldolgozásáért. A témában meg kell említeni, hogy a magasabb gázár általában azt jelenti, hogy a bányászok nagyobb ösztönzést kapnak a tranzakció véglegesítésére.

Genezis blokk: Amint a név látszólag sugallja, ez az első olyan adatblokk, amelyet minden új blokklánc-ökoszisztéma vonatkozásában feldolgoztak és validáltak.

Aranyalapú kriptovaluta: Ez egy kriptográfiai eszköz, amelyet valódi arany fedez – így a megvásárolt digitális pénznem minden egységének egyenlő ábrázolása van a valahol tárolt fizikai arannyal.

Grafikus feldolgozó egység (GPU): Általában grafikus kártyának nevezik. Az eszközt a számítógépes rendszerek hagyományosan használják 3D képek feldolgozására, de az utóbbi időben egyre több kriptográfus használja ki bányászati ​​célokra.

Csoportbányászat: Ez egy olyan kifejezés, amelyet felcserélhetően használnak a „bányászati ​​medence” helyett.

Gwei: Ez egy monetáris címlet, amelyet egy éter alapú tranzakció költségeinek képviseletére használnak.

H

Hackelés: Gyakori kifejezés, amely leírja, hogy egy eszköz hogyan illegálisan fér hozzá egy harmadik fél számítógépéhez.

Felezés: A kifejezés egy olyan eseményre utal, ahol a megerősített blokkonként jutalmazott teljes bitcoin mennyisége a korábbi méretének felére csökken.

Kemény sapka: Ez az a teljes pénzösszeg, amelyet egy adott ICO a tervezett életciklusának végéig keres.

Kemény villa: A Hard Fork kifejezés a protokoll változására utal, amely lényegében érvényesíti az összes korábban érvénytelennek tekintett tranzakciót, és fordítva. Műszaki szempontból meg kell említeni, hogy az ilyen típusú villához az adott hálózat összes csomópontjára és felhasználójára szükség van, hogy frissüljön az elágazó protokoll legújabb verziójára. A folyamat lezárását követően a kriptopénz két részre oszlik.

Hash funkció: Bármely digitális funkció használható tetszőleges méretű adatok rögzítettebbé történő feltérképezésére.

Hash erő: Hash Rate néven is emlegetik, ezt a kifejezést használják annak a teljes számítási teljesítménynek a mérésére, amelyet egy blokklánc-hálózat megszakítás nélküli, folyamatos működéshez használ..

Hierarchikus meghatározó pénztárca (HD pénztárca): Ez egy olyan tárolási megoldás, amely egy mestermagot használ, amely 12 memória mondatból áll.

Rejtett sapka: Nem nyilvános pénzösszegre utal, amelyet az ICO projektjei támogatóik révén választanak.

HODL: A kriptográfia rajongói által használt általános kifejezés egy olyan stratégia leírására, amelyben a befektető hosszú ideig tartja magát a kriptográfiai eszközein (függetlenül a közbenső időszakban bekövetkező esetleges áringadozásoktól).

Tárolt tárca: Ez egy kriptotárca, amelyet megbízható, harmadik fél által kezelt egység kezel.

Forró tárolás: Ez egyfajta online tárolási rendszer, amely privát kulcsokat használ, hogy a felhasználók gyorsan hozzáférhessenek digitális állományukhoz.

Hibrid PoW / PoS: Ez egy operatív protokoll, amely a tétbiztosítás és a munkabiztosítás konszenzusos mechanizmusát használja. Ez a megközelítés rendkívül hasznos a digitális platform általános biztonságának megerősítésében.

Hyperledger: Ez egy projekt, amelyet a Linux Foundation indított el 2015-ben. Számos nyílt forráskódú blokkláncból és más hasonló eszközből áll.

én

Változhatatlan: A kifejezés arra utal, hogy a rendszer tulajdonságai hosszú idő után is változatlanok.

Infláció: Pénzügyi kifejezés, amely általános áremelkedést és a pénz vásárlóértékének csökkenését jelenti.

Kezdő érmeajánlat (ICO): Ez egy tömeges finanszírozási eszköz, amely lehetővé teszi az egyes üzletemberek és induló vállalkozások tulajdonosainak, hogy pénzt gyűjtsenek elképzelt vállalkozásukhoz.

Kezdeti token-ajánlat (ITO): Az ICO-khoz hasonlóan az ITO-k is lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy pénzt gyűjtsenek, azonban a hangsúlyuk inkább az, hogy a befektetőknek kriptográfokat biztosítsanak.

Bevezetés: Rövid időtartamot ír le (általában csak egy valuta bevezetése után), amely alatt hatalmas mennyiségű bányászható érmét vagy zsetont szereznek be és osztanak ki egy adott projekt befektetőinek..

Közvetítő: Olyan személy, aki középső emberként szolgál a megállapodás lehető legsimább módon történő elősegítésére.

J

JOMO: A szó szoros értelmében ellentétes azzal, amit a FOMO kifejezés jelent. Bővítve a JOMO ezt olvassa: „Hiányzó öröm”.

K

KYC: Ez az „Ismerd meg az ügyfeledet” kifejezés rövidítése. A folyamat általában azt jelenti, hogy egy pénzintézet összegyűjti az ügyfeleivel kapcsolatos legfontosabb adatokat, hogy megakadályozza a pénzmosás kérdésének jövőbeni felmerülését.

L

Főkönyv: Ez egy rekord adatbázis, amely az adott kriptográfummal kapcsolatos különféle pénzügyi tranzakciók részleteit tartalmazza. Az adatok semmilyen módon nem módosíthatók, de újabb tranzakciókhoz csatolhatók.

Tőkeáttétel: Egy bróker által tőzsdén felajánlott kölcsön a fedezeti ügylet során az alapok rendelkezésre állásának növelése érdekében.

Villámhálózat: Ez egy második réteg fizetési protokoll, amely a meglévő Bitcoin keretrendszeren működik. Lényegében lehetővé teszi, hogy a monetáris tx gyorsabban, skálázhatóbban történjen.

Limit sorrend: A kifejezés azokra a megbízásokra utal, amelyeket a kereskedők adtak le egy adott kriptográfiai eszköz adásvételére, miután az elérte az előre meghatározott árat. Ebben a tekintetben megemlíti, hogy a piaci megrendelések az, ahol a kriptográfiai eszközt a lehető legjobb áron értékesítik.

Likviditás: Ez egy adott kriptopénz valódi megvásárlása és eladása anélkül, hogy az eszköz teljes piaci értékét bármilyen jelentős módon befolyásolná.

Hosszú: Ez egy olyan helyzet, amikor egy személy megszerez egy adott digitális valutát azzal a reménnyel, hogy később eladja (remélhetőleg tisztességes haszonkulcsért).

M

Mainnet: Ez egy független blokklánc, amely képes futtatni a hálózatát, valamint az irányítási protokollokat.

Piac: Ez egy olyan általános kifejezés, amelyet különféle pénzügyi területek (például kriptovaluták, részvények) körvonalazására használnak, amelyeket a befektetők rendszeresen működtetnek.

Piac tőkésítés: Ez egy valuta teljes piaci értékének mérőszáma – vagyis minél nagyobb az eszköz tőkésítése, annál értékesebb.

Piaci megbízás: Ez egy adott kriptovaluta elérhető legjobb eladási ára.

Margin Call: A fedezeti lehívás fogalma akkor lép életbe, amikor a befektető számlája egy bizonyos árküszöb alá esik. Ekkor a bróker további pénzt követel, hogy fenntartsa a minimális fenntartási összeget a befektető számára, hogy továbbra is vásároljon / adjon digitális eszközöket.

Margin Trading: Olyan gyakorlatra utal, amikor egy kriptokereskedő kölcsönvett pénzeszközöket használ fel digitális vásárlásának megkönnyítésére.

Masternodes: A masternode egy adott projekthez társított központi szerverre utal, amelyet közvetlenül a projekt tulajdonosa karbantart. Ezenkívül elképzelhető, hogy a masternodek teljes csomópontok, de olyan extra funkciókkal, mint a tévék anonimizálása, bizonyos pénzátutalások törlése stb..

Maximális ellátás: Ahogy a név is egyértelműen sugallja, a kifejezés úgy gondolható el, mint egy adott kriptovalutával kapcsolatban a teljes életciklusa alatt valaha létező zsetonok teljes száma.

Merkle fa: Ez egy faszerű szerkezet, amelyet a kriptográfia során általában egy adott digitális ökoszisztéma leírására használnak. A diagram részeként egyetlen levél jelöli a hash natív adatblokk információi, míg minden nem levélkomponens a gyermekcsomópontok címkéinek kriptográfiai hashjára utal.

MicroBitcoin: Ez egyszerűen a Bitcoin töredékes megnevezése (pontosan egy milliomod vagy 0.000001 BTC).

Mikrotranzakció: Ez egy biz struktúra, ahol a kis monetáris befizetéseket az egyén megkönnyítheti különböző digitális termékek és szolgáltatások sokaságának megszerzéséhez. A koncepciót széles körben használják számos területen, beleértve a játékokat, az online kiskereskedelmet, a marketinget stb.

Bányászható: Bizonyos kriptovaluták tulajdonsága, amelyet a bányászok megszerezhetnek bizonyos információs kódok megszerzésével, valamint adatblokkok létrehozásával.

Bányászok: Ezek olyan személyek, akik a bányászat folyamatán keresztül hozzájárulnak egy adott blokklánc növekedéséhez. Azt is megemlíti, hogy a bányászok választhatnak akár önálló munkát, akár egy megalapított nagyszabású szervezettel együtt.

Bányászati: Gyakori kifejezés, amelyet arra használnak, hogy leírják azt a folyamatot, amellyel az adatblokkokat hozzáadják egy adott blokklánc-ökoszisztémához az egyes tranzakciók ellenőrzése révén. Hasonló értelemben a „bányászat” leírja azt a folyamatot is, amelynek révén a BTC, valamint bizonyos más altkoinok létrejönnek.

Bányászati ​​szerződés: Ez egy olyan kifejezés, amelyet felcserélhetően használnak a „felhőbányászat” helyett. A technológia magában foglalja a bányászati ​​kapacitás bérlését / befektetését különféle digitális online utak sokaságán keresztül.

Bányászati ​​medence: A bányászati ​​medence alapvetően egy olyan létesítmény, amelyben egy bányászcsoport összeáll, hogy egyesítse számítási erejét, hogy együtt bányásszák a kriptográfiai eszközöket. Az ilyen tevékenység haszna általában bizonyos előre meghatározott megállapodások szerint oszlik meg, hogy később elkerüljék az összeférhetetlenséget.

Bányászati ​​jutalom: Ez egy olyan ösztönzés, amelyet az egyén kiesik az adott kriptográfiai ökoszisztémához kapcsolódó blokklánc-tranzakciók feldolgozásáért járó hozzájárulásaiért – elsősorban számítási erőforrásokért. Ezenkívül meg kell említeni, hogy az ilyen jutalmak újonnan kibocsátott érmékből, valamint korábban megszerzett tx díjakból állnak.

Bányászati ​​felszerelés: Ez egy számítógépes beállítás, amelyet kizárólag a digitális pénznemek megszerzésére használnak a bányászat során.

Fürge cselle: Ez egy elterjedt kifejezés, amelyet arra a személyre utalnak, aki rendkívül kis mennyiségű kriptográfiával rendelkezik.

Keverési szolgáltatás: Tumbler-ként is emlegetik, ez egy olyan platform, amely a kriptopénz-tranzakciókhoz kapcsolódó általános magánélet / névtelenség fokozására törekszik – elsősorban a potenciálisan azonosítható digitális pénznemek keverésével azokkal, amelyek vagy éppen kialakulóban vannak, vagy amelyekhez nem kapcsolódik szennyezett múlt. őket.

Mnemonika: Ezek olyan memória segédanyagok, amelyek segíthetnek a felhasználóknak bizonyos kifejezések felidézésében. Ebben a tekintetben meg kell említeni, hogy a mnemos kifejezés olyan szavak listájából áll, amelyeket egy személy használhat a kriptovaluta eszközeihez való hozzáféréshez..

Pénzátadó: Ahogy a neve is utal rá, a pénzátadó egy olyan személy / biz entitás, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy pénzüket (legyenek azok fiat eszközök vagy kriptovaluták) nagyon korszerű módon átutalják másoknak.

Hold: Kripto szempontból a kifejezés olyan helyzetre utal, ahol a digitális valuta árának folyamatos emelkedő mozgása figyelhető meg hosszabb ideig.

Mozgó átlag konvergencia divergencia: Általánosságban MACD néven emlegetett elemzési eszköz, amelyet a kriptográfia szerelmesei általában két külön mozgó átlag közötti kapcsolat kialakítására használnak. Műszaki szempontból láthatjuk, hogy egy MACD számítást úgy végeznek, hogy egy adott eszköz 26 napos EMA-ját kivonják annak 12 napos EMA-jából..

Mt. Gox: Ez volt a világ egyik első kriptovaluta-cseréje, amely lehetővé tette a kriptográfusok számára, hogy teljesen egyszerű módon szabadon kereskedhessenek a Bitcoinnal. 2014-ben a platformot le kellett kényszeríteni, miután kiderült, hogy a hackerek a vállalat részvényeinek több mint 850 000 BTC-vel tudtak utat törni.

Több aláírás: Többszintű címeknek is nevezik ezeket az egyedi azonosítókat, amelyek a felhasználók számára további biztonsági réteget nyújtanak.

N

Hálózat: Általános kifejezés, amely az összes kriptográfiai ökoszisztémában egy adott pillanatban jelen lévő csomópontok gyűjteményére utal..

Csomópont: Ez lényegében egy blokklánc-összetevő, amely tele van a rendszer főkönyvi információinak teljes másolatával.

Nincs coiner: A nem coiner olyan személy, aki pénzügyi portfóliójában nem rendelkezik digitális eszközökkel, és azon a véleményen van, hogy a kriptográfiai piac rövid időn belül beindul.

Nem őrizetbe vett: Ez egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak, amikor a pénztárca kulcsainak tárolásáról beszélünk. Ebben a tekintetben a nem őrizetbe vett beállítás az, amikor egy adott számlához társított magánkulcsokat az eszközök tulajdonosa, nem pedig valamely harmadik fél kezeli..

Nonce: A nonce kifejezést általában akkor használják, ha egy bizonyos tx-et egy bányász kivonatolt.

O

Főkönyvi pénznem: Ez egy digitális eszköz, amelyet egy meghatározott blockchain főkönyvön kívül alakítottak ki.

Offline tárolás: Ez egy olyan koncepció, amely a kriptográfiai eszközök olyan eszközön történő tárolásával foglalkozik, amely semmilyen módon nem kapcsolódik aktívan az internethez. Ez lehetővé teszi a felhasználók jobb védelmét a harmadik felektől származó hackelési kísérletek ellen.

Főkönyvi pénznem: Ez egy digitális eszköz, amelyet ugyanabban a blokklánc-rendszerben hoznak létre, mint használnak. A Bitcoin tökéletes példa egy ilyen valutára,

Online tárhely: Ez egy eszköz, amellyel digitális készleteit az internethez kapcsolódó eszközön tárolhatja. Míg az ilyen platformok használata kényelmes, általában érzékenyebbek harmadik fél általi behatolásra.

Az egyik törli a másik megrendelést: Általában rövidítve OCO néven, ez egy olyan forgatókönyv, ahol pár vételi megbízást adnak össze ugyanarra a kriptovalutára.

Nyit zár: Az Open egy időablakra utal, amikor a bitcoin (vagy bármely kriptotartalmú eszköz) árát a rendszeres kereskedés céljából megnyitják a nyilvánosság előtt. Hasonlóképpen, a bezárja a lehetőségek ablakát, amely éppen ellentétes azzal, amit a „nyitott” kifejezés jelent.

Nyílt forráskód: Ez egy olyan típusú szoftver, amelyet bárki szabadon módosíthat, terjeszthet és tanulmányozhat bármilyen okból, amelyet megfelelőnek találhat.

Választási lehetőség: Lényegében az „opció” alapvetően olyan szerződés, amely engedélyt ad a befektetőknek egy mögöttes eszköz adott kötési áron történő vételére vagy eladására. Ebben a tekintetben meg kell említeni, hogy vannak amerikai és európai lehetőségek – az előbbi bármikor használható a lejárta előtt, míg az utóbbi csak a lejáratának idején alkalmazható.

Opciós piac: Ez egy nyilvános kereskedési platform, ahol az opciók szabadon cserélhetők. Nem csak, hogy az opciós piac lehetőséget ad a vevőknek arra, hogy kriptotartalmú eszközöket vásárolhassanak / adhassanak el meghatározott sztrájkértékek mellett (ez is egy előre meghatározott cserenapon vagy azt megelőzően)..

Orákulusok: Ezek olyan digitális entitások, amelyek feladata a blokklánccal kapcsolatos specifikus adatok felkutatása és ellenőrzése.

Árva: A digitális nyelvhasználatban a kifejezés alapvetően egy adott blokklánc érvényes adatblokkjára utal, amely nem kapcsolódik közvetlenül a fő lánchoz. Ilyen szervezetek általában akkor jönnek létre, amikor két bányász egyidejűleg blokkot állít elő, vagy ha egy rossz szereplő megpróbálja illegális módon megfordítani a tranzakciókat.

Túlvásárolt: Általánosan használt kifejezés, amely egy olyan pénznemet jelöl, amelyet egyre több befektető szerzett be egy bizonyos időtartam alatt.

Túlértékesítve: Ahogy a neve is egyértelműen sugallja, a túlértékelt kifejezés akkor lép életbe, amikor egy kriptovalutát egyre több befektető adott el egy bizonyos idő alatt – az eszköz ára csökken a fent említett időtartam alatt.

Pult nélkül: Általában OTC-ként rövidítve a kifejezést olyan tranzakció leírására használják, amelyet egymástól függetlenül (főleg P2P módon) könnyítenek meg, köztes kriptovaluta-csere használata nélkül. Ezt az átviteli módot általában olyan országokban használják, ahol a digitális kereskedési platformok nem legálisak.

P

Pár: A legalapvetőbb értelmében egy pár két különálló pénzügyi eszköz (például BTC / USD, BTC / ETH) közötti kereskedelemre utal..

Papír pénztárca: Ez egy alapvető fizikai kriptotároló megoldás, amely a felhasználó magánkulcsát tartalmazza.

Peer to Peer (P2P): Ez egy decentralizált interakciós mód, amely két elosztott hálózaton belül működő fél között zajlik.

Engedélyezett főkönyv: Ahogy a neve is egyértelműen sugallja, ez egy főkönyvi rendszer, amely előre meg van építve bizonyos korlátozásokkal, így csak néhány, a szükséges engedéllyel rendelkező ember fér hozzá.

Felület: Ez egy homályos kifejezés, amelyet egy meghatározott digitális szolgáltatás, egy kriptovaluta-csere vagy bármely más, meghatározott technológiai területek sokaságához kapcsolódó médium leírására használhatunk..

Ponzi-rendszer: Ez egy csalárd program, amelyet egy vállalat vagy egy induló vállalkozás követett el. Ez azt jelenti, hogy a befektetőknek szép jutalmakat / ösztönzőket ígérnek az új munkaerő felvételére.

Portfólió: Digitális pénznemek gyűjteménye, amelyet magánszemély vagy befektetési csoport (például fedezeti alap) tart.

Előbánya: Az előbánya kifejezést akkor használják, ha a projekt jelképes ellátásának töredéke (vagy teljes összege) létrejön a nyilvános indítás előtt. A gyakorlatot általában olyan célokra alkalmazzák, mint a tömeges finanszírozás és a marketing.

Eladás előtti: Ahogy a neve is mutatja, ez egy eladás, amelyet megkönnyítenek, mielőtt az ICO-t a tömeg számára elérhetővé tennék.

Privát kulcs: Ez egy digitális kód, amelyet különböző aszimmetrikus titkosítási folyamatok segítségével állítanak elő. A nyilvános kulccsal együtt használt privát kulcs felhasználható bizonyos bizalmas adatok visszafejtésére.

Hatósági igazolás: PoA-ként emlegetik a kriptográfiai körökben, ez egy konszenzusos mechanizmus, amelyről ismert, hogy gyors tx sebességet biztosít a felhasználók számára (miközben a résztvevő identitását használja a tét)..

Égési bizonyíték: A PoB egy konszenzusos mechanizmus, amely arra törekszik, hogy egy blokkláncot egy másikra indítson, biztosítva, hogy a natív token-írási folyamat során bizonyos költségeket vessenek fel..

Fejlesztő igazolása: Ez egy blokklánc konszenzusos protokoll, amely bizonyítja a felhasználók számára, hogy egy valódi, élő szoftverfejlesztő részt vesz egy adott kriptovaluta létrehozásában..

Tétbiztosítás (PoS): A világ egyik leggyakrabban használt blokklánc-konszenzusos mechanizmusa, a PoS protokoll egy új operációs keretrendszert használ, amelyben egy blokk létrehozót bizonyos kulcsfontosságú tényezők véletlenszerű kiválasztásával választanak meg, ideértve a gazdagságot, az érmék életkorát stb..

Munkaigazolás (PoW): Ez egy blokklánc konszenzusos mechanizmus, amely megköveteli a felhasználóktól, hogy bizonyos matematikai rejtvényeket és kódokat oldjanak meg a natív tranzakciók érvényesítéséhez (valamint új blokkok létrehozásához.)

Jegyzőkönyv: Ez egy elterjedt kifejezés, amely egy olyan szabálykészletet kíván meghatározni, amelyek egy adott digitális ökoszisztéma bizonyos interakcióinak irányítására szolgálnak. Titkosítási szempontból a protokoll bizonyos konszenzusos mechanizmusok, tx validátorok stb. Használatát vonja maga után.

Álnéven szereplő: Ez egy angol kifejezés, amely leírja, hogy egy személy anonim identitást használ különféle adatvédelmi okokból (például: Satoshi Nakamoto)

Nyilvános cím: Ez egy digitális hely, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerűsített, problémamentes módon megkönnyítsék a fizetési kérelmet. Technikai szempontból a nyilvános címet úgy definiálhatjuk, mint egy kriptográfiai kivonatot, amely egy adott nyilvános kulccsal van társítva.

Nyilvános blokklánc: Ez egy blokklánc hálózat, amelyhez bárki hozzáférhet, függetlenül a biztonsági engedélyétől és engedélyétől.

Szivattyú és lerakó rendszer: Ez egyfajta csalás, amelyben a kriptovaluta árát mesterségesen megemelik, hogy úgy tűnjön, mintha az eszköz hirtelen megugrana. Miután a valuta piaci megítélése megváltozott, az érintett felek ezt követően magasabb áron dobják tovább az eszközt.

Q

QR-kód: Ez egy digitális címke, amelyet egy infravörös gép értelmezhet annak érdekében, hogy rengeteg fontos adatot gyűjtsön a kérdéses áruval kapcsolatban. A kriptovaluták kapcsán a QR-kódokat használják leggyakrabban a pénztárca címek megosztására a felhasználók között.

R

Raiden Network: Ez egy népszerű méretezési megoldás, amely teljesen láncolaton kívül működik. Műszaki szempontból meg kell említeni, hogy a Raiden hálózat lehetővé teszi a közeli azonnali tx-ek lefolytatását, miközben a felhasználókat felszámolják a feldolgozás költségei

Replikált főkönyv: Alapvetően a hálózat natív elosztott főkönyvének másolata.

Rang: A kifejezés a kriptográfiai eszköz relatív piaci helyzetére utal a teljes piaci sapkához viszonyítva.

REKT: Gyakori szleng, amely a „tönkrement” szó rövidített változata. Általában akkor alkalmazzák, amikor a befektető gyenge befektetési döntése miatt hatalmas veszteségeket szenved el.

Fordított jelző: A fordított mutató egy olyan személyre vonatkozik, akinek a piaci választása olyan gyenge, hogy példaként szolgálhat arra, hogyan ne fektesse be eszközeit.

Gyűrű aláírása: Ez egy digitális protokoll, amely egyesíti a több aláíróval kapcsolatos bemeneteket az eredeti feladóval, hogy növelje a rendszer általános biztonságát.

ROI: A „befektetés megtérülése” néven is emlegetett kifejezés alapvetően a nettó nyereség és a befektetési költségek közötti arányra utal.

Relatív erősségi index: Az RSI egy olyan technikai diagram, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a különböző kriptovalutákhoz kapcsolódó sebesség és ármozgások mérését. Ki kell emelni, hogy az elemzési eszközt J. Welles Wilder dolgozta ki.

S

Satoshi: Ez a Bitcoin lehető legkisebb címlete. Minden Satoshi értéke 0.00000001 BTC.

Satoshi Nakamoto: A Bitcoin álneves készítője, akinek valódi identitását a mai napig nem erősítették meg.

Átverés: Csalárd program, amely hamis kriptovalutát vagy adománygyűjtő utat (például ICO-t) használ.

Script: Ez egy PoW alapú algoritmus, amely tökéletes alternatívája a SHA-256 protokollnak, amelyet széles körben használnak a Bitcoin bányászatában. Műszaki szempontból megemlíti, hogy az algoritmus elsősorban a számítógép memóriájától függ, nem pedig a feldolgozási teljesítményétől.

Másodrétegű megoldások: Ezek különféle megoldások, amelyeket a meglévő nyilvános blokkláncok tetején fejlesztettek ki, hogy javítsák meglévő méretezhetőségi potenciáljukat, valamint általános hatékonyságukat. A Lightning Network tökéletes példa egy ilyen eszközre.

Értékpapír és tőzsdei bizottság: A SEC egy egyesült államokbeli székhelyű szabályozó ügynökség, amely az értékpapírokkal és a részvény / opciós piaccal kapcsolatos helyi törvények érvényesítésére törekszik.

Mag: Ez tekinthető annak a kiindulópontnak, ahol az egyén megpróbálja hozzáférni pénztárcájához (egészen pontosan a determinisztikus pénztárca). Ebben a tekintetben meg kell említeni, hogy a kezdő mondat olyan szavakból áll, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy biztonsági másolatot készítsenek vagy visszaállítsák meglévő pénztárcájukat.

Szegregált tanú: Ez egy Bitcoin Improvement javaslat (BIP), amelyet a múltban sokáig a Bitcoin hálózatot sújtó tx alakíthatóság kérdésének megoldására terveztek. Technikusabb POV-ból a SegWit az aláírások és a blokkok tartalmának elkülönítésével igyekezett megváltoztatni az egyes adatblokkokhoz kapcsolódó „tanú” információkat..

Önző bányászat: Amint a név egyértelműen utal rá, az önző bányászat olyan helyzetre utal, amikor a bányász úgy szerzi be az új blokkhoz kapcsolódó adatokat, hogy ezt az információt nem továbbítja más hálózati résztvevőknek.

Fal eladása: Az eladási fal olyan helyzetre utal, amikor hatalmas limitmegbízást (egy adott kriptográfiai eszköz értékesítése tekintetében) sikerült elérni. A kereskedők ezt a taktikát használják arra, hogy úgy tűnjön, mintha egy adott kriptográfiai eszköz iránti kereslet nem lenne annyira nagy, bár a valós életben a valuta rendkívül népszerű és keresett lehet.

Oldallánc: Ez egy olyan decentralizált főkönyvi rendszerre vonatkozik, amely egységesen fut, elsősorban egy blokklánccal. Egy kulcsfontosságú szempont, amelyet érdemes itt megjegyezni, az az, hogy az oldallánc képes a központi blokkotól függetlenül működni saját protokollkészlete és működési mechanizmusai segítségével.

Egyszerűsített fizetési ellenőrzés: Ez egy nem memóriaigényes kliens, amely felhasználható a blokklánc-tranzakciók ellenőrzésére anélkül, hogy a blokkfejlécekhez és a POI-khoz kapcsolódó adatgyűjtésre lenne szükség..

SHA-256: Ez egy hash függvény, amely egy 256 bites kriptográfiailag biztonságos aláírást használ. Ennek az algoritmusnak az alapját az NSA dolgozta ki.

Szilánkos: Olyan koncepció, amely a blokklánc-ökoszisztéma optimális méretezésében kíván segítséget nyújtani az azt tartalmazó állapotok és tranzakciós előzmények felosztásával – így mindkét entitás egymással párhuzamosan feldolgozható.

Shilling: Egyetlen ember vagy csoport tettére utal, amely egy adott kriptoprojektet túl lelkesen hirdet.

Shitcoin: Egy kriptovaluta, amelyhez nem kapcsolódik látszólagos felhasználási eset.

Rövid: A kereskedők által gyakran alkalmazott technika, amelynek során kölcsönöznek egy eszközt, amelynek kizárólagos célja az eladása. Ahhoz azonban, hogy a beállítás valóban működjön, a kérdéses eszköz értékének tovább kell csökkennie.

Selyemút: Népszerű mély webes piactér, amelyet az FBI néhány évvel ezelőtt bezárt. A Selyemút használatával számos rossz szereplő megkönnyítheti online tranzakcióikat a BTC (valamint számos más digitális eszköz) használatával.

Intelligens szerződés: Az intelligens szerződés olyan számítógépes protokoll, amelynek célja a blokklánc szerződésének megkönnyítése, ellenőrzése vagy érvényesítése harmadik fél közvetítőjének igénye nélkül..

Puha sapka: Ez az a minimális pénzösszeg, amelyet egy ICO-projekt elő kíván gyűjteni. A témában meg kell említeni, hogy ha egy ICO nem éri el ezt a küszöbértéket, akkor a projektet teljesen el lehet selejtezni.

Puha villa: Ez egy protokollfrissítés, ahol az adott platformhoz társított régebbi érvényes tranzakciók érvénytelenné válnak. Egy ilyen változás végrehajtásához azonban az adott kriptográfiai ökoszisztémához tartozó bányászok többségének egyidejűleg frissítenie kell bányászati ​​szoftvereit.

Szilárdság: Ez a programozási nyelv neve, amelyet az Ethereum-alapú fejlesztők egyedi intelligens szerződések kidolgozására használnak.

Folt: Ez egy olyan szerződés, amely magában foglalja a kriptopénzek adásvételét. E tekintetben az azonnali piac egy nyilvános kereskedési platformra utal, ahol a kriptográfiai eszközökkel azonnali elszámolás céljából lehet kereskedni.

Stablecoin: Olyan kriptográfiai eszköz, amelynek értéke olyan valós eszközhöz van kötve, mint egy fiat pénznem vagy nemesfém. Ennek eredményeként a stablecoin volatilitása rendkívül alacsony.

Tét: Ez egy olyan módszer, amely magában foglalja azt, hogy az egyén a jelzőit a vonalra helyezze, hogy validátorként szolgáljon egy adott blokklánc ökoszisztéma számára.

Elavult blokk: Adatblokk, amelyet sikeresen bányásztak, de nem szerepel a jelenlegi leghosszabb blokkláncban. Ez általában annak következménye, hogy egy másik (azonos magasságú) blokk hozzáadódik az elsődleges lánchoz.

Állami csatorna: Egy másik népszerű második rétegű méretezési megoldás, amely segít csökkenteni az adott blokklánc-ökoszisztémához kapcsolódó on-chain tranzakciók teljes számát.

Szimbólum: Ez egy adott kriptovalutához társított digitális jelölés. Például a Bitcoin szimbóluma a BTC.

T

Megfertőz: A kriptovaluta teljes százalékára utal, amelyet egy adott számlán tartanak (ami viszont egy másik számlára vezethető vissza.)

Gubanc: Ez egy blokklánc-alternatíva, amelyet az IOTA dolgozott ki. A rendszer DAG-kat (irányított aciklusos grafikonokat) használ, és kvantumszámítás-ellenálló.

Testnet: A „Testnet” kifejezés egy alternatív blokkláncra utal, amelyet a fejlesztők általában csak tesztelési célokra használnak.

Technikai elemzés: Ez egy olyan értékelési módszer, amely statisztikai adatokat használ fel egy adott piaci szektor tevékenységével kapcsolatban. A TA-val kapcsolatos eszközök segítségével a felhasználók elkülöníthetnek bizonyos specifikus mintákat, amelyek felhasználhatók megalapozott befektetési döntések meghozatalához.

Gondolkodjon hosszú távon: Ez egy olyan gondolkodásmód, amikor a befektető hónapokban vagy években (nem pedig napokban) gondolkodik befektetése kapcsán.

Ketyegő: Ez egy rövidített szimbólum (ed BTC), amelyet általában a kriptovalutákkal kapcsolatban használnak azonosítási célokra.

Időzár: Olyan előre beállított feltétel, amely csak akkor törekszik egy tranzakció előmozdítására, ha elérte egy bizonyos blokkot, vagy ha elér egy bizonyos időablakot.

Időbélyeg: Egy modul, amely lehetővé teszi az adott tranzakcióhoz kapcsolódó id-adatok zökkenőmentes megtekintését.

Jelképes: Ez egy digitális csereegység, amelyet bizonyos tranzakciós tulajdonságok megtervezésére terveztek, és nagyobb kriptográfiai ökoszisztémán belül használható. Ezenkívül meg kell említeni, hogy egy token önmagában nem rejlik abban a lehetőségben, hogy értékraktárként szolgáljon, de felhasználható új szoftveres megoldások létrehozására körülötte.

Token Generation esemény: Az az idő, amikor egy tokent adnak ki és tesznek hozzáférhetővé a tömegek számára megszerzés céljából.

Tokenize: Arra a folyamatra utal, amellyel a valós eszközök átalakíthatók digitális entitásokká. Ez lehetővé teszi a fizikai áruk felajánlását különböző tulajdonosoknak teljesen egyszerű, egyszerűsített módon.

Tor: Ingyenes szoftver, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rendkívül biztonságos és privát módon böngészhessenek az interneten. A Tor böngésző egy önkéntes közvetítő hálózatot használ annak érdekében, hogy elrejtse a felhasználóihoz kapcsolódó helyekkel / sütikkel kapcsolatos adatok sokaságát..

Teljes ellátás: Amint a név nyilvánvalóan sugallja, a „teljes készlet” kifejezés a projekthez kapcsolódó érmék maximális számára utal, amelyek az adott időpontban létezhetnek. Az összeg azonban nem tartalmaz olyan érméket, amelyek igazolhatóan elégettek.

Kereskedelem volumene: Ez egy adott projekthez kapcsolódó kriptográfia teljes összege, amelyet az elmúlt 24 órában kereskedtek.

Tranzakció: Tx-ként rövidítve ez az a cselekedet, amelyen keresztül két kriptotulajdonos digitális eszközöket cserélhet egymással.

Tranzakciós illeték: Kis összeg, amelyet be kell fizetni ahhoz, hogy egy tranzakció egy blockchainen belül feldolgozható legyen.

Hűtlen: A blockchain platform tulajdonsága, hogy megkönnyíti a tranzakciókat anélkül, hogy bármelyik résztvevőnek megbíznia kellene egymásban.

Pohár: Ez egy másik kifejezés a „keverési szolgáltatás” leírására.

Turing-Complete: A Turing-complete egy olyan koncepció, amely egy eszköz képességével foglalkozik bizonyos számítások elvégzésére, amelyeket más gép nem képes kezelni. Az Ethereum virtuális gép kiváló példa egy ilyen eszközre.

U

Nem megerősített: Olyan állapotra utal, amelyben egy adott monetáris tx-t még nem csatoltak a blokklánchoz.

Engedetlen főkönyv: Egy másik kifejezés, amely alapvetően egy teljesen nyilvános jellegű blokkláncra utal.

El nem költött tranzakciók kimenete: Az UTO egy blockchain tranzakcióhoz társított kimenet, amelyet még el kell költeni, ezért bemeneti protokollként használható az újabb TX-ekhez.

UTC idő: Ez az az idő, amelyet világszerte a legtöbb vállalkozás alkalmaz, hogy szisztematikus módon megkönnyítse globális kommunikációját.

V

Érvényesítő: Az a személy, aki részt vesz az adatblokkok validálásában (ösztönző célú megszerzés céljából) a PoS blokklánc-ökoszisztémán belül.

Hiúság címe: Ez egy nyilvános pénztárca cím, amely egyedi betűket és számokat használ, amelyeket a tárolási megoldás tulajdonosa választott ki.

Vaporware: Soha nem lát napvilágot egy projekt.

Kockázati tőke: A magántőke egy olyan típusa, amelyet általában az induló vállalkozások és más kisvállalkozások elé néznek, akiknek fényes jövő áll előttük.

Szűz Bitcoin: Érintetlen Bitcoin, amelyet soha nem használtak pénzbeli tranzakciók megkönnyítésére (legyen az illegális vagy más).

Volatilitás: A kifejezés egy valuta veleszületett lehetőségére utal, hogy tanúja lehessen az adott időszakban tapasztalt intenzív áringadozásoknak.

Hangerő: Egy bizonyos idő alatt (pl. 24 óra, 7 nap stb.) Teljesített kriptográfia teljes mennyisége. Technikai szempontból láthatjuk, hogy a mennyiség tükrözi azt az irányt, amely felé egy adott eszköz (vagy a piac egésze) tarthat.

W

Pénztárca: Ez egy digitális tárolóeszköz, amely kriptovaluták tárolására használható. Nem csak, egy pénztárca is használható digitális eszközök zökkenőmentes, problémamentes küldésére / fogadására. Elsősorban két központi kategóriára oszthatók, nevezetesen a hosztolt és a hideg pénztárcára.

Mosás kereskedelem: Piaci megtévesztési taktika, amely révén a befektetők mesterséges tevékenységet tudnak létrehozni bizonyos digitális eszközök egyidejű eladásával / vásárlásával.

Figyelőlista: Ahogy a neve is sugallja, a figyelőlista egy kis kriptográfiai eszközcsoportra utal, amelyet a felhasználó naponta követni szeretne.

Gyenge kezek: Az a személy, akiről ismert, hogy pánikba esik, bármikor árcsökkenés jelenik meg a láthatáron.

Wei: Ez az ETH token legkisebb osztható egysége. Egy éter egyenlő 100000000000000000000 Wei-vel.

Bálna: Gyakori kifejezés, amelyet olyan befektető leírására használnak, akinek hatalmas mennyiségű kriptográfia van – olyannyira, hogy könnyen manipulálhatja a piacot egy nagyobb eladással.

Engedélyezőlista: Olyan személyek gyűjteményére utal, akik egy ICO-ban vesznek részt azzal a szándékkal, hogy tisztességes mennyiségű zsetont vásároljanak.

Fehér papír: Technikai dokumentum, amelyet egy kriptográfiai startup tagjai készítettek, hogy világos elképzelést mutassanak be a világ számára arról, hogy projektjük mit ér el rövid, közép és hosszú távon..

Y

YTD: Ez egy rövidítés a „Year-to-Date” kifejezésről.

Z

Nulla megerősítő tranzakció: Ez egy olyan fogalom, amelyet felcserélhetően lehet használni a „meg nem erősített ügylet” kifejezés helyett.

Zero Knowledge Proof: Ez egy olyan fogalom, amelyet a kriptográfiában gyakran használnak. Egyszerűen fogalmazva: a ZKP arra törekszik, hogy megkönnyítse a két fél közötti tx-eket anélkül, hogy a feladónak el kellene fednie az átadás bármely.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map