Aktiva iz stvarnog svijeta kao osiguranje za DeFi, omogućeno uz MakerDAO

Prostor za kriptovalute nastao je iz želje da se stvori bolji financijski sustav i infrastruktura koja uključuje sve, bilo gdje.

Kripto industrija je značajno sazrela od 2010. godine kada je Bitcoin pokrenuo novi val koji je danas iznjedrio potpuno novu industriju. Kripto zajednica neprestano je napredovala s novim alatima i mogućnostima koji su se postupno nadograđivali.

Unatoč tome, ove mogućnosti koje obećavaju brža vremena namire, nepovjerljiva globalna dostupnost i detaljna kontrola imovine uglavnom su ostale zatvorene unutar kripto područja..

Spajanje stvarnog i kripto imovine

Sada je ambicija premostiti jaz između stvarne imovine i kriptovaluta. Konkretno u prostoru DeFi, čiji je cilj pružanje infrastrukture financiranja bez granica, poduzimaju se prvi koraci kako bi se stvarna imovina donijela kao kolateral za izdavanje zajma.

Zajednica MakerDAO, koja stoji iza DAI stablecoina, vjerojatno jednog od najpopularnijih DeFi projekata, potvrdila je glasanje hoće li dopustiti da imovina iz stvarnog svijeta bude uključena kao opcija kolaterala.

To dolazi nakon napora koji je vodio startup Centrifuge, koji je razvio protokol koji omogućava korisnicima da pretvore stvarnu imovinu u vrijednosnice protiv kojih se mogu izdati ERC20 tokeni. To omogućuje sekuritizaciju imovine u stvarnom svijetu jer su ti tokeni s kamatom i bit će izdani kao NFT (nefungibilni tokeni).

DeFi aplikacije izgrađene uglavnom na bloku Ethereum obećavaju da će većem broju ljudi omogućiti pristup posuđivanju, pozajmljivanju i drugim uslugama jer uklanjaju potrebu za odlaskom i transakcijama putem financijske institucije. 

U slučaju MakerDAO, sustav izgrađen s Makerom (MKR) i DAI omogućuje korisnicima da polože kolateral denominiran u kriptovalutama za podizanje kredita denominiranih u stabilnom DAI-u vezanom za američki dolar. 

Iako je nedavno prostor DeFi proslavio veliku prekretnicu s milijardu dolara zaključanim u različitim aplikacijama, sudjelovanje u DeFi-u danas je ograničeno jer zahtijeva da korisnici imaju čisto kripto-izvornu imovinu.

Uključivanje stvarne imovine u DeFi industriju ono je što Centrifuge provodi sa svojim Ethereum Dappom zvanim Tinlake. Aplikacija omogućuje sekuritizaciju stvarne imovine i predstavlja je na blockchainu kao žetone, koji se zauzvrat mogu koristiti za pristup uslugama DeFi.

Što je toketizacija imovine?

Tokenizacija imovine odnosi se na čin pretvaranja vlasništva nad stvarnom imovinom u digitalni token. To se može učiniti na razne načine, ali svi rezultiraju pravno podržanim mostom između fizičke imovine i njenog reprezentativnog tokena.

Djela, naslovi i potvrde sve su tradicionalne verzije tokena. Akt o kući predstavlja vlasništvo nad tom kućom. Oznaka se odnosi na digitalno izvorno sredstvo koje predstavlja samu stvarnu imovinu.


 Prve dvije vrste imovine koje su dostupne za tokenizaciju su naknade za strujanje glazbe koje omogućuju računi za prijevoz robe PaperChain i ConsolFreight.

Uz pozitivno glasovanje zajednice MakerDAO, sada bilo tko – bilo da su to pojedinci ili tvrtke – može iskoristiti buduće novčane tokove od pretplate glazbe ili faktura otpreme kao kolateral za na primjer zajmove.

Lucas Vogelsang iz Centrifuge napominje da bi partnerstvo moglo biti prva primjena DeFi-a na svijetu u stvarnom poslovnom pitanju. Rješenje posebno pomaže u osiguravanju brze likvidnosti za umjetnike i tvrtke u lancu opskrbe, bez muke s prolaskom kroz tradicionalne načine financiranja. 

Ruke Christensen iz MakerDAO-a također je podijelio visoko optimističnu viziju jer dva prijedloga predstavljaju prvi korak prema proširenju područja primjene DeFi-a:

„Na njih treba gledati kao na prva dva [RWA] u najvećem portfelju imovine koji je ikad izgrađen. To je samo prvi korak. Tisuće i tisuće imovine postojat će uz njih. “

Još uvijek postoje problemi i ograničenja što se tiče sekuritizacije stvarne imovine i uvođenja novih rizika u prostor DeFi-a.

Na primjer, postupak tokenizacije Centrifuge putem svoje aplikacije i dalje potpada pod zakon o vrijednosnim papirima. Budući da su i Paperchain i ConsolFreight sa sjedištem u SAD-u, samo će ovlašteni investitori imati pristup toj imovini.

Još jedan kompromis koji je napravljen kako bi se stvarna imovina donijela u DeFi je Centrifuge koji uspostavlja vozilo posebne namjene (SPV) koje će imati imovinu povezanu s pravne točke gledišta. Zajmodavci bi se u slučaju neispunjavanja obveza morali osloniti na pravni sustav da bi ostvarili svoja prava na kolateral, a ne na automatizirani pametni ugovor koji to može učiniti s imovinom u lancu..

Iako je to potrebno za polaganje prava na tokeniziranu stvarnu imovinu, to predstavlja samo jednu točku neuspjeha. Ali ovo je kompromis za koji Lucas Vogelsang iz Centrifuge kaže da je neophodan kako bi se lansirala imovina iz stvarnog svijeta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map