Ulaganje u Ethereum (ETH) – sve što trebate znati

Ethereum je distribuirana blockchain mreža otvorenog koda koja pojednostavljuje skriptiranje pametnih ugovora. Što je najvažnije, platforma omogućuje programerima da pojednostave izgradnju decentraliziranih aplikacija koje funkcioniraju na blockchainima. Slijedom toga, platforma je svijetu predstavila mnoštvo novih funkcionalnosti i aplikacija.

Gotovo je nemoguće ući na kripto tržište, a da ne čujete o Ethereumu. Ovaj jedinstveni token pomogao je u revoluciji kriptoprostora. Kao takav, ETH se neprestano nalazi na drugom mjestu najpopularnijih kriptovaluta na temelju tržišne kapitalizacije. Značajno je da je kombinacija čimbenika dovela do popularnosti ETH u kripto prostoru

Vrhunske kriptovalute - CoinMarketCap

Vrhunske kriptovalute – CoinMarketCap

Dapps su programi sljedeće generacije dizajnirani posebno za funkcioniranje u decentraliziranim mrežama. Te mreže mogu uključivati ​​Tor, raspodijeljene knjige i blockchain. Dapps svijetu pruža mnoštvo novih mogućnosti. Slijedom toga, Dapps je i dalje jedno od najbrže rastućih područja unutar blockchain sektora.

Kako Ethereum (ETH) djeluje?

Ethereum posuđuje neke ključne značajke od Bitcoina, iako s malim promjenama poput mehanizma konsenzusa PoW. Također, Ethereum koristi neke od strategija koje koristi BitTorrent kako bi stvorio uistinu decentralizirani operativni sustav za Dapp programere na kojem mogu nadograditi.

Ethereum se često naziva kriptovalutom. Ova referenca nije točna. Ethereum je platforma unutar koje kriptovaluta Ether funkcionira. Unutar ovog ekosustava primarna je uloga Etera nadoknaditi rudarima izvođenje EVM izračuna.

EVM – Ethereum virtualni stroj

EVM-ovi su virtualni stogovi ugrađeni u svaki puni Ethereum čvor. EVM-ovi pojednostavljuju postupak izrade decentraliziranih aplikacija. Slijedom toga, ti su protokoli kritični za izvedbu Ethereuma jer izvršavaju bajt kod ugovora.

Ključno je što svaki čvor u mreži Ethereum pokreće EVM instancu. Ova strategija omogućuje im da se dogovore o izvršavanju istih uputa bez ljudske intervencije. Uz to, pruža način na koji svatko može izvršiti kod u nepovjerljivom ekosustavu.

Važno je da je EVM bytecode turing cjelovit sustav. Turing se odnosi na mogućnosti protokola. Turingovi cjeloviti protokoli poput JavaScript-a mogu izvoditi širok spektar kritičnih računskih funkcija.

Više jezika

Jedan od najjedinstvenijih i najsnažnijih aspekata EVM-a je njegova sposobnost korištenja više jezika kodiranja. Do danas su EVM-ovi uspješno implementirani koristeći C ++, Java, JavaScript, Python, Ruby i druge. Zanimljivo je da je Ethereum čak predstavio vlastiti objektno orijentirani jezik visoke razine za provedbu pametnih ugovora nazvan Solidity. Programeri mogu programirati koristeći bilo koji od gore navedenih jezika više razine, a zatim se kôd pretvara u EVM Bytecode.


Što je PLIN?

Možda ste čuli kako se pojam plina baca kad ljudi raspravljaju o Ethereumu. Plin je interni mehanizam za određivanje cijena koji omogućava Ethereumu da osigura kvalitetu kodiranja njihove mreže. Svaka mrežna transakcija Ethereuma može se mjeriti u smislu potrošnje plina. Stoga svaki EVM ima određeno ograničenje i cijenu plina povezane s njegovim izvršavanjem.

Svakako, uvođenje plina u mrežu osigurava da kvaliteta koda na mreži ostane visoka. Ova strategija pomaže u zaštiti čvorova od uvođenja podlog kodiranja. Također sprječava da mreža preplavi subpar kodiranjem.

Određivanje cijena plina

Ograničenje plina je količina ukupne računske snage koju će mreža Ethereum koristiti. Što su vaši pametni ugovori dulji i zamršeniji, postat će veća vaša ukupna granica plina. Cijena plina je iznos koji je korisnik spreman platiti za potpuno izvršavanje funkcije. Ako postavite prenisku cijenu plina, rudari će samo ignorirati vaš zahtjev. Također, u slučaju da cijena plina ne pokriva u potpunosti vaš EVM, rudari će zadržati razliku.

Kombinacija oba ova čimbenika daje vam cijenu vaše Ethereum transakcije. Važno je da se naknade za funkcionalnost i obradu mjere u plinu, ali naknada se plaća u eteru. Ova je strategija vrlo zanimljiva jer omogućava mreži da sama utvrđuje troškove. Na taj način Ethereum funkcionira na decentraliziran način u svim svojim internim poslovnim procesima.

Povijest Ethereuma (ETH)

Povijest Ethereuma započinje u ranim danima kripto tržišta. 2013. godine, intuitivni programer i dugogodišnji Bitcoiner, Vitalik Buterin objavio je tehničku dokumentaciju koja opisuje tehnički dizajn i mogućnosti koncepta Ethereum. U radu Buterin opisuje decentralizirano, globalno računalo koje bi moglo raditi na blockchainu sličnom Bitcoin-u.

Osnivač Ethereuma Vitalik Buterin

Osnivač Ethereuma Vitalik Buterin

Do 2014. Buterin je dovršio prvu verziju Ethereuma. Važno je da je imao pomoć švicarske razvojne tvrtke GmbH. Ova rana verzija softvera pomogla je promovirati ICO za projekt. ETH ICO postigao je ogroman uspjeh. Projekt je prikupio 18 milijuna dolara od raznih investitora. Izrazito je važno da je stvorio prvu mrežu ETH rudara i dioničara.

Ethereum pokreće Beta

2015. godine Buterin je objavio prvu beta verziju Ethereuma. Protokol je dobio ime Frontier. Izdanje je pomoglo povisiti vrijednost Ethereuma na 0,420897 USD do 21. listopada 2015. Protokol je 2016. godine primio još jednu veliku nadogradnju nazvanu Homestead. U to je vrijeme koncept decentraliziranih autonomnih organizacija (DAO) prvi put postao i javno poznato.

DAO ulaze na tržište

DAO uzimaju funkcionalnosti korporacija i pretvaraju sve aspekte u pametne ugovore. DAO možete smatrati organizacijom koju su programeri stvorili za automatizaciju odluka i olakšavanje transakcija kriptovaluta. Cilj ovih protokola sljedeće generacije bio je kodificirati pravila i procese donošenja odluka u organizaciji. Na taj biste način mogli eliminirati potrebu za dokumentima i ljudima u upravljanju.

Prvi DAO Ethereuma pokrenut je službeno 30. travnja 2016. Pokretanje DAO-a pomoglo je Ethereumu osigurati 150 milijuna dolara putem javnog ICO-a. U to vrijeme DAO je bio najveći crowdfunding događaj zasnovan na blockchainu u povijesti. Konkretno, događaj je osigurao preko 150 milijuna dolara. Možda još impresivniji, na događaju je sudjelovalo preko 11 000 investitora smještenih širom svijeta.

DOA Hack

Nažalost, hype je kratko trajao. Hakeri su DAO-om brzo pronašli i iskoristili veliku programsku pogrešku i vektore napada. Nažalost, programeri su već radili na ispravljanju programskih pogrešaka, ali nisu dovršili svoj posao prije napada. Najgore od svega je što je tada u DOA bilo 15% svih ETH-a.

Hakeri su koristili duplicirani DOA sustav za odvod novca. Hakeri su trebali samo do 18. lipnja da iz ICO-a izvuku 3,6 milijuna ETH. Vijest o napadu spustila je vrijednost ETH sa 20 na nešto manje od 13 dolara.

Programeri su primijetili kako se sredstva troše, ali nije im bilo vremena da prikupe dovoljno glasova za opoziv pljačke. Uz to, budući da je DOA prikupio mnogo više sredstava nego što je ETH očekivao, loše su upravljali potrebnom razinom sigurnosti. Kasnije je otkriveno da su programeri držali sva sredstva na jednoj adresi novčanika.

Vraćanje kontrole

Na kraju su programeri ETH shvatili što se točno događa i počeli su grozničavo raditi na zaustavljanju napada. Kako se ETH nastavio odvoditi, programeri su počeli razmatrati neobičniji pristup zaustavljanju hakera.

Kako je Ethereum hakiran

Važno je što je haker upotrijebio duplikat DOA-e kako bi zavarao sustav. Budući da je bio duplikat, obuhvaćao je glavne protokole isprva programirane u izvorniku. Jedan od tih protokola bila je odredba o povlačenju od 28 dana. U osnovi, haker gotovo mjesec dana nije mogao dobiti pristup njihovim sredstvima. Ovaj je prozor Ethereumu dao malo vremena da pokuša uštedjeti novac.

Tijekom sesija mozganja na stol su izneseni mnogi prijedlozi. Na kraju su programeri zaključili da trebaju nekako poništiti Eter u DOA-u hakera. Isprva je predložena mekana vilica kao sredstvo za izvršenje ovog zadatka.

Soft Fork vs Hard Fork

U području kriptovaluta postoje dvije vrste glavnih ažuriranja softvera koje blockchains mogu primiti. Mekana vilica velika je nadogradnja koja rudarima omogućuje da nastave s rudarenjem istog blockchaina. Obrnuto, hard fork nameće nove protokole koji zahtijevaju da rudari nadograde svoj softver prije nego što uspiju iskopati novi lanac transakcija. Kritično je da tvrda vilica stvara novu kriptovalutu.

Što je uzrokovalo tvrdu vilicu?

Buterinov tim želio je predložiti nove softverske protokole koji bi onemogućili hakeru da ukloni ukradeni ETH iz svog DOA-a. U javnoj izjavi Buterin je izjavio da ne predlaže prepisivanje bilo kakvih blokova.

Umjesto toga, rekao je da želi uvesti značajku u osnovno kodiranje Ethereuma kako bi spriječio hakera da povuče ETH. Prekidač bi bio mekana vilica koja bi ETH programerima mogla omogućiti da uvedu crnu listu za određene adrese.

Hacker odgovara

Ovdje incident postaje još luđi. Nakon što je vidio Buterinov post, haker je tvrtkom odgovorio objavom. Objasnio je da nije učinio ništa loše i da je u DOA-i na pametnom ugovoru validacija transakcija. Tvrdio je da ništa izvan protokola ne bi moglo promijeniti njihovu odluku.

U jednom aspektu, haker je imao valjanu poantu. Cijela pretpostavka DOA-e bila je da ne treba ljudsku intervenciju. Uz to, jedna od temeljnih značajki bilo kojeg blockchaina je njegova navodna nepromjenjivost i nepromjenjivost. Haker je čak nastavio nuditi rudarima koji nisu nadograđivali protokole ogromne nagrade. Konkretno, napadač je ponudio milijun ETH i 100 BTC svakom čvoru koji je odbio ažuriranje.

Prijedlog tvrde vilice

Predviđajući da je haker imao prednost u scenariju, programeri ETH počeli su istraživati ​​agresivnije opcije. Na kraju je grupa unutar zajednice ETH preporučila hard fork. Hard fork vratio bi sve ETH transakcije u sekunde prije napada.

Podjela zajednice ETH

Ovaj je prijedlog naišao na čvrst stav protivljenje. Cjelokupna poanta blockchaina je olakšati nepromjenjive i nepromjenjive transakcije. Činjenica da su programeri Ethereuma željeli povući blockchain transakcije kako bi izbjegli gubitke izravno se suočila s anti-cenzurnim osobinama blockchaina.

ETH cijene akcije tijekom DAO Hack

ETH cijene akcije tijekom DAO Hack

Tvrdilo se da je ETH radio točno onako kako je zamišljeno i da ažuriranje nije potrebno. Umjesto toga, DOA je programiran pogrešno i gubici su rezultat toga. Hard fork bi uveo uređivanja koja je izvršila centralizirana uprava unutar ETH ekosustava.

Odluka je donesena

Na kraju je nova verzija mreže Ethereum ušla na tržište 20. srpnja 2016. U konačnici je hard fork pokrenuo nepravilnu promjenu stanja koja je izbrisala krađu DAO-a. Tvrda vilica podijelila je Ethereum blockchain. Izvorni lanac transakcija sada bi se zvao Ethereum classic, dok bi novi kripto prihvatio Ethereum naslov.

Dugoročni učinci

Odluka da se prođe s hard forkom imala bi odjeka na cijelom kripto tržištu. Na kraju, to bi dovelo do toga da se platforme temeljene na ETH izbjegavaju unutar prostora sigurnosnih tokena. Razlog tih radnji je jednostavan, velike financijske institucije ne mogu riskirati da se transakcije s vrijednosnim papirima ponište. Bez obzira na to, ETH i danas ostaje glavna platforma za razvoj Dappa.

Unatoč nedostacima, ETH je uspio vratiti povjerenje na tržištu nakon napada. Do 2017. godine vrijednost Etera porasla je preko 15 000% da bi u siječnju 2018. dosegla najvišu razinu od 1.432,8 dolara. Danas je i dalje druga kriptovaluta u smislu tržišne kapitalizacije, čak i s više konkurencije nego ikad.

ERC protokoli

Uvod Ethereuma u kriptoprostor bio je presudan. Upoznao je svijet s pojednostavljenim postupkom stvaranja pametnih ugovora. Sada je svatko mogao stvoriti funkcionalnu i sigurnu kriptovalutu na ETH mreži pomoću ERC protokola.

ERC protokoli su token standardi koji se pridržavaju Ethereum-ovih blockchain zahtjeva. Izvorno je Ethereum planirao koristiti protokol ERC-20 za pojednostavljivanje unutarnjeg stvaranja tokena. Međutim, nedugo zatim shvatili su da postoji ogromna potražnja za pojednostavljenim načinom izrade tokena.

Ova strategija pomogla je kripto sektoru pomaknuti na nove visine. Točnije, probijanje ICO-a za 2017. godinu može se u velikoj mjeri pripisati rastu Ethereum blockchain i ERC tokena. Danas se ERC tokeni daleko najviše koriste u svemiru. Jedan studija utvrdio da je od 16. travnja 2019. godine na glavnoj mreži Ethereuma živjelo više od 181 000 tokena kompatibilnih s ERC-20.

Kako kupiti Ethereum (ETH)

Ulaganje u Ethereum danas je jednostavno. Svaka glavna burza trguje ETH-om kao jednim od svojih glavnih novčića. U stvari, na većini burzi sada možete pronaći veliku raznolikost ETH trgovačkih parova. Da biste započeli ulaganje u Ethereum, želite prijeći na sigurnu i uglednu burzu kao što je Binance, KuCoin, Poloniex, ili Bittrex.

Kada stignete do razmjene po vašem izboru, ispunite sve potrebne korake za registraciju. Sada kada imate pristup svom računu, postoji više načina za kupnju ETH.

Prvo, možete kupiti ETH izravno koristeći fiat valute kao što su USD ili EUR. Ova strategija može potrajati duže i koštati više od razmjene kriptovaluta za Ethereum. Međutim, to je jedan od najboljih načina za ulazak na kripto tržište.

Drugi način stjecanja ETH je trgovanje nekom drugom kriptovalutom za njega. Danas bi bilo teško pronaći burzu koja ne bi rado mijenjala ETH za gotovo bilo koji token na tržištu. Ovaj prodor na tržište omogućuje investitorima da slobodno biraju između platformi na temelju svojih zasluga, a ne ako nude žeton koji želite.

Ulaganje u Ethereum (ETH) - sve što trebate znati Ulaganje u Ethereum (ETH) - sve što trebate znati Ulaganje u Ethereum (ETH) - sve što trebate znati
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za brokere digitalne imovine (kriptovalute) uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za brokere digitalne imovine (kriptovalute) uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

★★★★★ ★★★★★ Kriptomat Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za brokere digitalne imovine (kriptovalute) uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

Najbolje za

Napredni korisnici

Najbolje za

USA Traders

Najbolje za

Europski trgovci

Minimum računa

Nijedna

Minimum računa

1,00 USD

Minimum računa

35 €

Promocije

10% povrata novca

Šifra popusta: EE59L0QP

Promocije

Nijedna

Promocije

Nijedna

Kako pohraniti Ethereum (ETH)

Ako želite uložiti veće ulaganje u ETH ili ako planirate HODLing ove kripto veze na dulje vrijeme, hardverski novčanik je najbolja opcija. Hardverski novčanici čuvaju vašu kripto mrežu izvan mreže u “hladnom prostoru”. Ova strategija onemogućava mrežnim prijetnjama pristup vašem posjedu. The Ledger Nano S ili napredniji Knjiga Nano X obojica podržavaju Ethereum (ETH).

Rudarstvo Ethereum (ETH)

Ethereum blockchain koristi PoW sustav kako bi osigurao stanje mreže. Sudionici mreže, poznati kao čvorovi ili rudari, kontinuirano provjeravaju mrežu. U skladu s tim, svaki čvor pokušava riješiti složenu matematičku jednadžbu kako bi dokazao da je radio na zaštiti mreže.

Baš kao i Bitcoin, što je više rudara na mreži, postaje teže sudjelovati. Čvor koji mreži dodaje sljedeći blok prima nagradu proporcionalnu količini računske snage koju su doprinijeli mreži.

Za razliku od Bitcoina koji nove blokove transakcija provjerava svakih 10 minuta, Ethereum provjerava blokove svakih 15 sekundi. Također, rudar koji stvori najnoviji blok dobiva 3 ETH kao nagradu za svoj trud. Ovo je jedini put da novi Ethereum ulazi na kripto tržište.

Proof-of-Stake Ethereum

Zanimljivo je da Ethereum planira svoju mrežu pretvoriti iz PoW konsenzusnog mehanizma u Proof-of-Stake (PoS) mehanizam prije kraja 2020. Proof-of-Stake mreže koriste mnogo manje električne energije od PoW mreža. Ove uštede električne energije postižu se eliminacijom PoW matematičke jednadžbe.

Umjesto toga, PoS sustavi oslanjaju se na strategiju ulaganja. Kada svoje kovanice “uložite”, držite ih u mrežnom novčaniku. Što više tokena uložite, veća je vjerojatnost da ćete biti sljedeći čvor koji će odobriti blok transakcija. U PoS sustavu, haker bi trebao kupiti ogromnu količinu tokena da bi stekao kontrolu nad mrežom.

U konačnici bi haker izgubio najviše. Na ovaj način, PoS sustavi mogu održavati svoje mreže valjanima bez potrebe za dodatnom računalnom snagom PoW sustava. Mnogi analitičari smatraju PoS sustave prirodnom evolucijom prostora.

Ethereum – stup na tržištu

Dok Ethereum odlučuje koje nadogradnje treba poduzeti u budućnosti, važno je prepoznati konkretno pozicioniranje ove platforme unutar sektora. Teško je zamisliti kripto tržište bez Ethereuma. Svakog mjeseca Ethereum ispunjava svoje ciljeve kao sigurna platforma za pokretanje Dappa. Nitko ne može sa sigurnošću reći koje će kriptovalute izdržati test vremena, ali, ako biste morali odabrati dvije, Bitcoin i Ethereum sigurno bi osvojili nagradu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map