CoinMarketCap: Vodič za pregled Crypto Coin Market Cap-a

CoinMarketCap

Što je kripto tržišna kapitalizacija? Kako funkcionira tržišna kapitalizacija? Kako koristite CoinMarketCap?

“Kripto tržišna kapitalizacija” odnosi se na ukupnu tržišnu kapitalizaciju svih kriptovaluta u svijetu danas. Ako zbrojite ukupnu tržišnu kapitalizaciju Bitcoina, Ethereuma i stotine drugih kriptovaluta na tržištu, tada ćete dobiti ukupnu kripto tržište.

Od listopada 2019. ukupna kripto tržišna kapitalizacija iznosi oko 220 milijardi dolara. Tijekom vrhunca kriptografije krajem 2017. i početkom prvog kvartala 2018., ukupna kripto tržišna kapa bila je blizu 1 bilijun dolara prije nego što je ponovno pala. Kao što možete vidjeti na donjem grafikonu CoinMarketCap, najviša vrijednost ukupne tržišne kapitalizacije iznosila je 828 milijardi dolara 7. siječnja 2018., a u prosincu 2018. pala bi na 102 milijarde dolara. Ovaj ‘CMC vodič za pregled’ je namijenjen za pomoć svim trgovcima i investitorima da razumiju cjelokupnu tržišnu kapitalizaciju.

coinmarketcap-total-crypto-market-value

CoinMarketCap.com je u prosincu 2017. godine pokazao visoku vrijednost od 828 milijardi dolara

No, kao što mnogi vjerojatno već znaju, tržišna kapitalizacija nije isključiva za kripto svijet. Tržišna kapitalizacija izraz je i u tradicionalnom financijskom svijetu. Tvrtke se mogu nazvati dionicama “velike kapitalizacije” ili “male kapitalizacije” na temelju njihove tržišne kapitalizacije, što je ukupna vrijednost dionica te tvrtke. Razmotrimo kako CoinMarketCap radi i kako iskoristiti najbolje značajke CMC-a, najposjećenije web stranice u industriji s Alexa web stranicom koja se nalazi među 500 najboljih u svijetu.

Kako izračunati tržišnu kapitalizaciju u kripto

Izračunavanje tržišne kapitalizacije u kripto svijetu relativno je jednostavno. Proces djeluje na sličan način kao izračunavanje tržišne kapitalizacije u drugim prostorima.

Recimo da računate tržišnu kapitalizaciju bitcoina. Svaki BTC vrijedi 10.000 USD, a u optjecaju je 18 milijuna BTC-a. Pomnožite ova dva broja zajedno da biste dobili trenutnu tržišnu granicu bitcoina, koja bi bila otprilike 180 milijardi dolara.

Taj je postupak jednak za sve danas dostupne kriptovalute. Pomnožite trenutnu vrijednost jedne jedinice s trenutnom vrijednošću jedne jedinice. To je to.

Što je CoinMarketCap?

CoinMarketCap.com je informativna web stranica posvećena praćenju kretanja na tržištu u kripto prostoru. Danas je web stranica najveći i najpoznatiji alat za praćenje kripto cijena, a temelji se na Delawareu.

CoinMarketCap.com ima brojne izvrsne značajke koje ga čine vrijednim za kripto trgovce. Možete vidjeti, na primjer, ukupnu tržišnu granicu svih kriptovaluta. Također možete pogledati pojedinačne kvarove za svaki novčić, opticajnu opskrbu svakog novčića i ukupnu opskrbu svakog novčića, između ostalih podataka.

CoinMarketCap.com također bira koje će kovanice navesti, a uvrštavanje na CoinMarketCap.com velika je stvar za nove kripto projekte. Od rujna 2019. CoinMarketCap.com aktivno prati 2870+ kriptovaluta.

Kako radi CoinMarketCap.com?

CoinMarketCap.com ažurira svoje statistike svakih 5 minuta. Kako bi osigurali ažurnost i točnost informacija, CoinMarketCap se udružuje s raznim razmjenama.

Nakon izravnog povezivanja s tim razmjenama, CoinMarketCap redovito sinkronizira cijenu i podatke o isporuci, a zatim uzima prosječnu cijenu na svim razmjenama kako bi spriječio da bilo koja odstupajuća razmjena značajno utječe na prijavljenu cijenu.

U konačnici, ovo daje CoinMarketCap.com najnovije informacije o svim glavnim i manjim kriptovalutama. S ažuriranjima koja se događaju svakih 5 minuta, teško ćete pronaći preciznije web mjesto za kretanje kripto cijena.

Posjetitelji mogu u bilo kojem trenutku besplatno pogledati sve ove informacije. Oglase podržavaju CoinMarketCap i možda ćete vidjeti obavijest koja zahtijeva da onemogućite svoj blokator oglasa prilikom posjeta CoinMarketCap.com.

Što mogu naučiti od CoinMarketCap?

Iz CoinMarketCap-a možete naučiti širok raspon informacija, uključujući:

Tržišna kapitalizacija: Pogledajte tržišnu kapitalizaciju jedne od 2800+ kripto valuta, što je cijena po jedinici pomnožena s brojem jedinica. Ako je, primjerice, u optjecaju 10.000 ABC kovanica, a svaka cijena ima 2 dolara, tada će tržišna granica za ABC kovanice iznositi 20.000 američkih dolara. Tržišna kapitalizacija ne uzima u obzir ukupnu ponudu valute – samo kovanice koje su već iskovane (bez obzira na to da li ti novčići u optjecaju ili su zaključani).

Cijena: Cijena je trenutna prosječna cijena za određenu jedinicu. CoinMarketCap.com povezuje se s glavnim burzama širom svijeta, sinkronizirajući informacije o cijenama svakih 5 minuta. Cijena je prosječna, ponderirana prema volumenu, a zatim prikazana posjetiteljima.

Volumen: CoinMarketCap.com navodi 24-satni obujam svih 2800+ navedenih kripto valuta, što je ukupna vrijednost kojom se trguje na određenim tržištima kovanica u protekla 24 sata. Ako su ljudi u protekla 24 sata, na primjer, u protekla 24 sata trgovali s 10 milijardi USD bitcoina na jednoj i 25 milijardi USD na svim ostalim razmjenama, tada će obim trgovine bitcoinima iznositi 35 milijardi USD.

Opskrba: Ponuda je ukupan broj kovanica koje su trenutno u optjecaju iz određene kriptovalute. Primjerice, u optjecaju je približno 18 milijuna bitcoina. CoinMarketCap.com smatra da se “Opskrba” razlikuje od “Ukupne opskrbe”: “Opskrba” je broj kovanica u optjecaju, dok je ukupna opskrba broj bitcoin-a koji se uopće mogu stvoriti.

BTC dominacija: Koliko je bitcoin dominantan u odnosu na sve ostale kriptovalute? Od pokretanja, bitcoin je dominirao kripto prostorom kao najveća svjetska kriptovaluta. Tijekom posljednjih pet godina dominacija bitcoina oscilirala je između 50% i 90%. Od rujna 2019., dominacija BTC-a iznosi oko 68%. To znači da ukupna kripto tržišna kapitalizacija od 280 milijardi dolara, otprilike 68%, čini BTC-ova tržišna kapitalizacija (ili oko 184 milijarde dolara).

Praćenjem ovih podataka na CoinMarketCap-u možete dobiti vrijedan uvid u određenu kriptovalutu. Možete vidjeti kupuje li ili prodaje određeni novčić, na primjer, ili je vrijednost novčića naglo porasla ili strmoglavo pala.

Razumijevanje pojedinih stranica s novčićima na CoinMarketCap-u

CoinMarketCap ima pojedinačne stranice za svaku od 2.800+ kripto valuta navedenih na web mjestu. Možete kliknuti na bilo koju stranicu kriptovalute da biste dobili vrijedan uvid u tu kriptovalutu, uključujući njenu nedavnu aktivnost, opseg trgovanja, pa čak i veze do službenih profila društvenih medija projekta.

Ispod Tržišta na primjer, vidjet ćete popis razmjena kripto valuta. Popis možete sortirati na temelju aktivnog volumena trgovanja na razmjenama kripto valuta. Primjerice, možete vidjeti koje razmjene imaju najveći volumen u posljednja 24 sata. Možete vidjeti i postotak obujma trgovanja kojim je upravljala ta burza u posljednja 24 sata, na primjer, kao i parove kriptovaluta kojima se trguje na toj burzi. Na ovoj stranici možete kliknuti i na određeni par kriptovaluta – poput BTC / USD – da biste vidjeli koje mjenjačnice imaju najveći obim trgovanja u tom paru.

CoinMarketCap.com također ima Alati kartica koja prikazuje widget web stranice i API oznaku. Te alate možete dodati na svoju web stranicu, sinkronizirajući podatke izravno s CoinMarketCap.com koji će se prikazivati ​​na vašoj web stranici. Ako, na primjer, želite da posjetitelji vaše web stranice vide trenutnu cijenu i opseg trgovanja ETH-om, alate možete dobiti na CoinMarketCap.com.

The Povijesni podaci kartica u međuvremenu omogućuje provjeru povijesnih podataka za tu određenu kriptovalutu. Možete vidjeti povijest cijena i volumena trgovanja za bilo koju kripto valutu. Želite li vidjeti povijesno povijesno stanje BTC-a? Možete ga pronaći na ovoj stranici. CoinMarketCap prati cijenu bitcoina sve do 28. travnja 2013, kada je 1 BTC bio jednak 135,30 dolara. Nažalost, CoinMarketCap nema pouzdane podatke o cijenama bitcoina nakon tog datuma.

Provjeri Društveni kartica za poveznice na razne postove na društvenim mrežama o određenoj kriptovaluti. Kartica Bitcoin Social, na primjer, prikazuje postove s bitcoin.reddit.com (tj. / R / bitcoin). Sve u svemu, kartica Društvene mreže relativno je osnovna, ali omogućuje vam uvid u to što određeni dio internetske zajednice trenutno razmišlja.

Konačno, CoinMarketCap sada ima Ocjene tab. Ocjene ne izračunava CoinMarketCap: izračunavaju ih organizacije trećih strana. Općenito, CoinMarketCap s ove će kartice prikazati Fundamental Crypto Asset Score (FCAS), koji rangira neke od najvećih svjetskih kriptovaluta prema aktivnosti korisnika, ponašanju programera i dospijeću imovine. Stranica također prikazuje FCAS rezultat tijekom vremena, omogućujući vam da vidite kako je kripto valuta porasla ili pala. Danas ETH ima najveći FCAS rezultat (s 944), dok BTC iznosi 882.

Svaka kripto stranica ima Statistika sažetak koji uključuje trenutnu cijenu, ROI, tržišnu granicu, količinu od 24 sata, cirkulirajuću opskrbu, ukupnu opskrbu, maksimalnu opskrbu, sve vrijeme visoko, cijelo vrijeme nisko, 52 tjedna visoko / malo, 90 dana najviše / malo, 30 dana najviše / malo , 7 dana najviša / najniža, 24 sata najviša / najniža, jučerašnja najviša / najniža, jučer otvorena / zatvorena, jučerašnja promjena i jučerašnja glasnoća.

Tamo je Povezane kriptovalute odjeljak koji prikazuje pregršt kriptovaluta koje su možda slične kriptovaluti koju gledate. Na primjer, kada gledate ETH, vidjet ćete Crypto.com Coin (CRO), Maker (MKR), NEM (XEM), Bitcoin Cash (BCH) i UNUS SED LEO (LEO) u odjeljku Povezane kriptovalute.

Svaka kripto stranica također ima Veze odjeljak koji povezuje sve poznate službene mrežne izvore za taj projekt. Odjeljak Veze uključuje veze na službeno web mjesto projekta, nit najave (ANN), oglasnu ploču, chat, izvorni kod, tehničku dokumentaciju, Github stranicu i druge relevantne poveznice, na primjer.

Konačno, na dnu svake kripto stranice nalazi se odjeljak “O” koji uključuje kratki pisani sažetak te kriptovalute. CoinMarketCap.com sažima osnovne činjenice o kriptovaluti, na primjer, uključuje njezinu svrhu, datum pokretanja, jedinstvene značajke i buduće razvojne ciljeve.

Sve u svemu, pojedinačne stranice raščlambe kriptovaluta CoinMarketCap.com izvrsno obavljaju posao sažimanja ključnih informacija o svakoj kriptovaluti na minimalistički, lako razumljiv način.

Razumijevanje ljestvica CoinMarketCap.com

Pored stranice s tržišnom kapitalizacijom i pojedinačnih stranica s novčićima, CoinMarketCap.com poznat je i po svojim ljestvicama. Grafikoni prikazuju vrijedne informacije iz cijelog kripto svijeta.

Grafikone možete pregledavati iz cijele kripto zajednice. Ili možete pregledati grafikone specifične za jednu kripto valutu.

Korištenje grafikona jednostavno je. Ako ste ikada provjerili web stranice za financijsku analizu ili web stranice za provjeru cijena dionica, nećete imati problema s korištenjem grafikona.

Možete, na primjer, povećati ili umanjiti odabrano razdoblje za kriptovalutu ili postaviti raspon datuma za istraživanje. Također možete vidjeti ukupan opseg trgovanja od određenog datuma, visoku i nisku cijenu od određenog datuma i druge informacije.

Prilagodite grafikon željenom prozoru. Možete odabrati prikaz podataka tijekom jednog dana, 7 dana, 1 mjeseca, 3 mjeseca, 1 godine, YTD-a ili “Sve”, na primjer.

Kako doći na popis na CoinMarketCap

CoinMarketCap.com privatno je web mjesto. Web stranica odlučuje koje ćete kovanice navesti na web mjestu.

Kao što je gore spomenuto, velika je stvar za novi kripto projekt koji se nalazi na listi CoinMarketCap. Dodaje određeni stupanj legitimnosti projektu. Također olakšava novim zainteresiranim korisnicima da saznaju više o projektu.

CoinMarketCap pojedinačno odobrava ili odbija svaki novčić. Kriteriji se mogu malo razlikovati između pojedinih novčića. Međutim, tri glavna zahtjeva koja se navode na CoinMarketCap uključuju:

 • Novčić mora biti kriptovaluta, definirana kao token zasnovan na blockchainu osiguran kriptografijom
 • Novčićem se mora trgovati na javnoj razmjeni, a javna razmjena mora biti starija od 30 dana; ta razmjena također mora ponuditi API za praćenje
 • Novčić mora imati javni URL koji prikazuje trenutnu ukupnu cirkulacijsku zalihu kriptovalute

To su osnovni zahtjevi za uvrštavanje na CoinMarketCap. Međutim, postoji nekoliko drugih tehničkih zahtjeva. U srpnju 2019. CoinMarketCap.com ažurirao je svoja pravila ostalim specifičnim zahtjevima za uvrštavanje. Sada CoinMarketCap zahtijeva da kriptoaseti imaju funkcionalno web mjesto i istraživač blokova, na primjer, zajedno s podacima za kontakt službenog predstavnika te tvrtke, između ostalih zahtjeva. Možete pogledati cijeli popis zahtjeva ovdje.

CoinMarketCap ne zahtijeva nove novčiće kako bi objavio njihovu ukupnu zalihu kako bi se popisale. Neki novčići imaju fiksnu ukupnu zalihu, ali drugi nemaju. Bitcoin ima fiksnu ukupnu ponudu od 21 milijun, dok Ethereum nema fiksno ograničenje ukupne ponude.

CoinMarketCap koristi cirkulirajuću opskrbu – ne ukupnu opskrbu – za izračunavanje tržišne kapitalizacije kriptovalute. Očito nije pošteno reći da novčić ima tržišnu granicu od milijardu dolara ako je projekt pustio samo kovanice vrijedne milijun dolara, a preostalo je otključati 999 milijuna dolara.

Ponekad će CoinMarketCap primijeniti i četvrti zahtjev: novčić treba imati obim trgovine veći od nule. Ovaj četvrti zahtjev može se primijeniti za uklanjanje popisa starijih kovanica. Na primjer, stariji novčić može ispunjavati sve gornje zahtjeve, ali bit će uklonjen s CoinMarketCap jer nitko više ne koristi novčić.

Nakon što CoinMarketCap primi zahtjev za popis, web mjesto će ga odobriti ili odbiti. Ako bude odobren, projekt će biti dodan na CoinMarketCap kao neaktivan, verificirani, nepraćeni ili praćeni popis.

Koja je razlika između cirkulirajuće i ukupne ponude?

CoinMarketCap.com i druge web stranice za kripto praćenje razlikuju cirkulacijsku i ukupnu ponudu. Koja je razlika između ove dvije metrike? Zašto koristimo cirkulacijsku ponudu za izračunavanje ukupne tržišne kapitalizacije, ali ne i ukupnu ponudu?

Evo osnovne analize:

Kružna opskrba: Ovo je broj kovanica koje trenutno kruže na tržištu u rukama šire javnosti.

Ukupna ponuda: Ovo je broj novčića koji trenutno postoje. Međutim, ovaj broj ne uključuje novčiće koji su provjereno izgorjeli. Ukupna ponuda uključuje kovanice zaključane, rezervirane ili nedostupne za prodaju na javnim burzama.

Maksimalna ponuda: Ovo je maksimalan broj kovanica koji ikad mogu postojati u životu kriptovalute. Neki novčići – poput bitcoina – imaju fiksnu maksimalnu opskrbu koja se ne može premašiti. Ostali novčići – poput Ethereuma – nemaju fiksnu maksimalnu ponudu, ali novi se novčići dodaju u ukupnu zalihu svake godine na temelju unaprijed postavljenih pravila.

CoinMarketCap koristi cirkulacijsku opskrbu za izračunavanje tržišne kapitalizacije kriptovalute. To je važna razlika jer (teoretski) daje precizniji uvid u ukupnu vrijednost određenog novčića.

Korištenjem cirkulirajuće ponude za izračunavanje tržišne kapitalizacije, slično je tradicionalnim financijskim analitičarima koji koriste “javni plutajući faktor” za određivanje tržišne kapitalizacije tvrtki.

Koja je razlika između kovanica i žetona?

Na ovoj smo stranici naizmjenično koristili kovanice, tokene i kriptovalute.

Međutim, CoinMarketCap i druge web stranice s kripto tržišnim ograničenjem mogu razlikovati ove pojmove. Na primjer, evo kako CoinMarketCap.com razlikuje to dvoje:

 • Novčić je kriptovaluta koja može raditi samostalno
 • Token je kriptovaluta koja se oslanja na drugu kriptovalutu kao platformu za rad

Na primjer, Ethereum ima ERC-20 tokene. ERC-20 je standard protokola tokena. Netko može stvoriti ERC-20 tokene na platformi Ethereum, a zatim ih koristiti kao dio svoje decentralizirane aplikacije Ethereum (DApp). To se razlikuje od novčića koji se može graditi na vlastitoj platformi.

Kako vrijeme funkcionira na web mjestima Crypto Market Cap?

Možda se pitate kako vrijeme funkcionira na web mjestima s kripto tržišnim kapitalom poput CoinMarketCap.

Ako se kripto tržišta nikad ne zatvore i ako se kripto trgovinom trguje 24 sata dnevno 7 dana u svijetu, kako onda web stranice prate informacije o cijenama i datumima? Kada se prevrne statistika o obujmu trgovine od 24 sata?

Ovi su odgovori iznenađujuće očiti:

 • Većina web mjesta s kripto tržišnim ograničenjem (uključujući CoinMarketCap.com) izvještava o vremenu u UTC ako nije drugačije određeno
 • 24-satni obujam trgovanja mjeri se kontinuirano; nikad se ne resetira u određeno vrijeme

Gdje CoinMarketCap.com dobiva svoje podatke?

CoinMarketCap.com i druge web stranice za kripto analizu svoje podatke obično dobivaju na pregršt glavnih burzi. Vrlo malo pouzdanih web stranica koristi samo jednu zamjenu.

CoinMarketCap.com objavljuje svoju metodologiju ovdje. Web stranica sa zadovoljstvom objašnjava kako izračunava cijenu, količinu i druge podatke, uključujući određene formule koje se koriste.

Općenito, CoinMarketCap crpi podatke iz bilo koje ugledne razmjene s transparentnim API-jem. Međutim, CoinMarketCap ne otkriva određene razmjene koje koristi.

Kako CoinMarketCap odlučuje koje će razmjene navesti?

Burze moraju udovoljavati strogom nizu zahtjeva da bi bile navedene na CoinMarketCap. Web stranica koristi samo nekoliko glavnih burzi za izračunavanje podataka o cijeni i količini trgovine, ali sadrži stotine burzi (CoinMarketCap ne povlači podatke o cijenama sa svih burzi).

Neki od zahtjeva za razmjenu koja će biti navedena na CoinMarketCap uključuju:

 • Burza mora imati funkcionalno web mjesto s količinom trgovanja koja odgovara njezinim API podacima
 • Burza mora objaviti sažeti API krajnju točku koja izlaže zadnju cijenu i 24-satni obujam trgovanja svakog kriptoaseta kojim se trguje na burzi
 • Mjenjačnica je morala raditi najmanje 60 dana
 • Razmjena mora omogućiti trgovcima da narudžbe za kupnju i prodaju stavljaju u knjigu narudžbi
 • Razmjena mora omogućiti korisnicima pregled svih tržišnih parova i naručivanje knjiga bez potrebe za prijavom na web mjesto
 • Burza mora imati stranicu statusa sustava koja prikazuje sve popise i detalje kovanica, uključujući puno ime, logotip, URL projekta i istraživač blokova za određeni novčić
 • Razmjena mora sadržavati kontaktne podatke predstavnika koje CoinMarketCap može dobiti za otvorene komunikacije

Čak i ako burza navede sve ove zahtjeve, nije zajamčena pozicija uvrštenja na CoinMarketCap.

Također je važno napomenuti da CoinMarketCap ne prati razmjene koje nemaju naknade. To je zato što je lako podvaliti podatke o trgovanju na tim burzama. Na primjer, ništa ne sprječava burzu da beskrajno kupuje i prodaje sama sa sobom kako bi generirala ogroman prijavljeni opseg trgovine, na primjer.

Koja je razlika između prilagođene glasnoće i prijavljene glasnoće?

CoinMarketCap.com i druge web stranice za analizu kripto tržišne kapitalizacije razlikuju prilagođeni volumen i prijavljeni volumen.

Za neke su razmjene ova dva broja identična. Za ostale razmjene postoji značajan jaz, a prijavljeni volumen može biti gotovo dvostruko veći od prilagođenog volumena.

Pa u čemu je razlika?

Pa, brojna kripto izvješća otkrila su da mnoge kripto burze – čak i najveće burze – manipuliraju podacima trgovanja kako bi se činilo da je razmjena prometnija nego što jest. Zove se lažno predstavljanje i ispunjava knjige naloga burze narudžbama za kupnju i prodaju kako bi se poboljšala likvidnost.

U osnovi, razmjena će trgovati sama sa sobom kako bi povećala percipiranu likvidnost razmjene. Burza će izvijestiti o cijelom ovom obujmu, dok će prilagođeni volumen samo uključivati ​​’stvarni’ obujam trgovanja:

Prijavljeni volumen: Ukupna vrijednost svih trgovačkih aktivnosti koje je burza prijavila CoinMarketCap-u koristeći svoj API.

Prilagođena glasnoća: Procijenjeni stvarni obujam trgovanja na burzi.

Završna riječ

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta trenutno se kreće između 220 i 250 milijardi dolara, što je pad od vrhunca od gotovo 830 milijardi dolara tijekom najviših razina tržišta između prosinca 2017. i siječnja 2018..

Te brojke možda zvuče impresivno, ali blijede u usporedbi s tržišnom kapitalizacijom druge glavne imovine.

Na primjer, zlato ima ukupnu tržišnu kapitalizaciju od oko 7,5 bilijuna dolara. Globalno bogatstvo procjenjuje se na oko 317 bilijuna dolara.

Ne znamo kamo slijedi tržišna granica kriptovaluta – ali web stranice poput CoinMarketCap.com moći će nas informirati u svim tržišnim uvjetima. Ažurirat ćemo i ovaj pregled korisnika novčanice (CMC) u vezi s njihovim najnovijim ažuriranjima poput njihovog “Interesnog proizvoda”, kao i njihove nove mobilne aplikacije.

Bez obzira jeste li trgovac ili investitor, mi u Master The Crypto nadamo se da ste uživali u ovom vodiču za pregled CoinMarketCap-a za sve korisnike.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner