Kripto-pojmovnik: definicije pojmova Blockchain rječnika

kripto pojmovnik

Bitcoin, blockchain i veći rječnik rječnika kriptovaluta mogu zbuniti ako niste u trendu s najnovijim ‘kripto’ terminima i definicijama. Evo cjelovitog rječnika korisničkog vodiča za upotrebu:

#

1 sat: Kao što i samo ime govori, pojam „1hr“ podrazumijeva vremenski okvir tijekom kojeg se nadziru i prikupljaju podaci povezani s određenom tehnologijom (poput digitalne valute, platforme itd.).

24 sata: Kao i u gore spomenutom primjeru, ’24h’ podrazumijeva prikupljanje podataka koji su povezani s određenom digitalnom tehnologijom tijekom posljednja dvadeset i četiri sata.

51% napada: U slučaju da većinom (tj. Više od pedeset posto) računalne snage ili brzinom raspršivanja rudarstva na određenoj mreži upravlja jedan pojedinac (ili pojedinačna skupina), to implicira da je u tijeku napad od 51%. To je zato što pojedinačni upravljački entitet sada ima potpunu kontrolu nad matičnim ekosustavom sustava i ima punu moć da preuzme rudarske operacije na platformi, interne transakcije itd..

A

Adresa: Adresa se može smatrati digitalnim lokatorom (obično u obliku slova i brojeva) koji omogućava korisnicima slanje / primanje kriptovaluta na pojednostavljeni način bez ikakvih problema. Uz to, također se spominje da korisnici mogu svoje kriptovalutne adrese podijeliti javno bilo u obliku teksta ili QR koda.

Zračna kap: To je u osnovi marketinška taktika koju često koriste mnogi startupi kako bi stvorili hype, kao i povećali popularnost određenih proizvoda kriptovaluta (poput novčića, platforme itd.). Većina airdrop kampanja koristi istu formulu, tj. Svojim korisnicima pružaju tokene u zamjenu za jednostavne zadatke kao što su dijeljenje određenih podataka, ukrcavanje novih regruta, olakšavanje dodatnih preporuka itd..

Algoritam: To je skup pravila koja je dizajnirao programer određene digitalne platforme, računala ili uređaja kako bi se riješili izračuni ili operacije niše.

Najviša razina (ATH): Kao što samo ime jasno govori, ATH se odnosi na najvišu cijenu (u smislu ukupne tržišne kapitalizacije) određene svjedoke kriptovaluta tijekom cijelog životnog ciklusa.

Najniža razina (ATL): All-Time-Low je sušta suprotnost onome što pojam ATH predstavlja – što je najniža cijena određene kriptovalute tijekom cijelog životnog ciklusa.

Altcoin: Budući da je Bitcoin široko priznat kao prva kriptovaluta na svijetu, sva ostala digitalna imovina koja je uslijedila od tada sada se naziva altcoin (skraćenica od izraza „alternativni kovanci“).

Anarhokapitalizam: Ovo je filozofija (ili škola mišljenja) koja ne vjeruje u koncept centraliziranog vlasništva nad imovinom. S tim u vezi, spominje se da se broj ljudi koji su usvojili Bitcoin u povojima naziva anarhokapitalistima – budući da vjeruju da kriptovalute pomažu u davanju potpunog vlasništva nad imovinom vlasniku.

Protiv pranja novca (AML): Pojam AML odnosi se na skup međunarodnih pravila i propisi koji su osmišljeni u cilju suzbijanja kriminalnih radnji povezanih s pranjem novca (kripto u gotovinu i obrnuto).

API: API je kratica od „Interface za programiranje aplikacija“. Jednostavno rečeno, odnosi se na skup protokola i operativnih alata koji su programerima potrebni za izradu softverskih aplikacija. Iz tehničke perspektive možemo vidjeti da API-ji također pomažu u upravljanju načinom na koji interni softverski moduli međusobno djeluju i ponašaju se međusobno.

Arbitraža: Uobičajena je praksa koja nastoji pomoći dnevnim trgovcima da iskoriste varijacije cijena (koje postoje u odnosu na određenu robu) između različitih burzi kriptovaluta u bilo kojem trenutku.

Ashdraked: To je situacija u kojoj pojedinac na kraju gubi sav svoj novac kratkajući bitcoin. Pojam se temelji na istinitom incidentu u kojem je rumunjski trgovac nastavio kratiti BTC nakon što je porastao s 300 na 500 dolara – na temelju činjenice da je time povijesno zaradio.

ASIC: ASIC (Application Specific Integrated Circuit) odnosi se na rudarsku opremu koja je posebno dizajnirana za stjecanje određene kriptovalute. U usporedbi s GPU-ovima, ovi su uređaji visoko specijalizirani jer svojim vlasnicima nude brojne računske i memorijske prednosti.

Astroturfing: To je praksa koju tržište digitalnih valuta uopće smatra sumnjivom. U svom najosnovnijem smislu, Astroturfing podrazumijeva tvrtku koja svoj projekt plasira kao potporu i podršku globalne kripto zajednice iako to nije.

Atomska zamjena: To je tehnika koja vlasnicima kripto tehnologija omogućuje da trguju jednim sredstvom za drugo (na drugom blockchainu ili izvan lanca) bez upotrebe burze, trgovačke platforme ili posrednika.

Knjiga ovjere: Kao što ime sugerira, knjiga ovjere u osnovi je blok evidencije koji pomaže korisnicima pružiti dokaze u vezi s pojedinačnim transakcijama koje su mogli izvršiti u prošlosti.

B

Torba: Pojam vrećica označava fiksnu količinu kriptovalute. S tim u vezi, treba istaknuti da pojam držač vreće u osnovi opisuje osobu koja posjeduje veliku količinu određenog digitalnog sredstva.

Snositi: Ovaj se izraz koristi za opis osobe koja nije sigurna u budućnost određenog tržišta (npr. Kriptovalute) i očekuje da će joj vrijednost u narednom budućnosti opadati.

Zamka za medvjede: Ovo je tehnika koju skupina trgovaca ponekad koristi kako bi manipulirala cijenom određene kriptovalute. To se postiže prodajom velike amt. određene imovine dok prati tržište kako bi vjerovao da je na pomolu pad. To rezultira time da drugi trgovci dotični token iskrcaju po sniženim stopama – omogućujući tako početnoj grupi da ostvari lijep profit iz cijele transakcije.

Bitcoin bankomat (BTM): Ovo je stroj koji omogućava kriptoposjednicima da povuku Bitcoin.

Prijedlog za poboljšanje bitcoina (BIP): BIP se odnosi na tehnički dokument koji želi predložiti nove značajke, procese ili druga tehnička poboljšanja postojećeg protokola Bitcoina.

BitLicense: Kao što samo ime jasno govori, Bitlicense se odnosi na poslovnu licencu koja je potrebna kriptovalutama u New Yorku da bi se mogle baviti trgovanjem BTC-om. Dokument je teško dobiti, a izdaje ga samo Ministarstvo financija New Yorka (NYSDFS).

Komadići: To je osnovna jedinica BTC-a – tj. Ukupno 1.000.000 bitova čini jedan bitcoin.

Blok: To je u osnovi spremnik podataka koji sadrži detalje povezane s transakcijama koje se događaju u bilo kojem trenutku na određenom blockchainu.

Blockchain: Blok lanac odnosi se na sve veći popis zapisa koji su međusobno povezani pomoću mnoštva kriptografskih tehnika.

Istraživač blokova: Ovo je alat koji svojim korisnicima omogućuje pregled svih transakcija koje su se dogodile na određenom blockchainu. I ne samo to, već korisnicima omogućuje i praćenje drugih specifičnih podataka, poput mrežne brzine, rast transakcija itd.

Visina bloka: Pojam se odnosi na ukupan broj blokova prisutnih u lancu u određenom trenutku.

Nagrada za blok: To je novčani poticaj koji se daje rudaru umjesto njega koji uspješno izračunava valjani hash u bloku. Uz to, nagrada također osigurava da kripto rudari djeluju u najboljem interesu blockchaina, umjesto da ga pokušaju hakirati.

Bollinger Band: To je alat koji pomaže korisnicima da prepoznaju sustavne obrasce koji se mogu pojaviti u povijesti cijena različitih digitalnih valuta.

Botovi: To su trgovački alati koji su automatizirani za izvršavanje naloga pomoću mnoštva algoritamskih procesa (poput unaprijed dizajniranih protokola kupnje i prodaje).

Napad grubom silom (BFA): BFA se može smatrati alatom pokušaja / pogreške koji se koristi automatiziranim softverom za probijanje nečije lozinke ili osnovnog sigurnosnog sloja.

Mjehurić: U financijskoj terminologiji, balon se odnosi na određenu situaciju u kojoj su sudionici određenog tržišta prebacili vrijednost određenog izvora nad njegovu stvarnu cijenu. Jednom kada mjehur dosegne svoj vrh, cijena robe nastavlja brzo padati – događaj koji se naziva krahom tržišta.

Nagrada za greške: Ovo je nagrada koja se nudi programerima, hakerima s bijelim šeširima koji mogu pronaći bilo kakve ranjivosti, prijetnje ili druge slične probleme u određenom računalnom kodu. Nagrade za bugove obično nude kripto startupi kako bi identificirali potencijalne rupe prije nego što ih zlonamjernici treće strane iskoriste.

Bik: Uobičajeni izraz koji se koristi kada se govori o pojedincu koji je optimističan u pogledu budućnosti određenog tržišta (bilo da se radi o dionicama, kriptovalutama, obveznicama itd.).

Zamka za bikove: Kao što i samo ime govori, zamka za bika lažni je tržišni signal gdje se trend opadanja povezan s određenom imovinom čini nabolje, ali se ne ostvaruje.

Kupi zid: Odnosi se na situaciju u kojoj je postavljen veliki granični nalog kad sredstvo postane određene vrijednosti.

Izgorjelo: Ovaj se koncept koristi kada određeno kripto sredstvo postane trajno potrošno ili neupotrebljivo.

Problem bizantskih generala (BGP): BGP se odnosi na situaciju u kojoj svi članovi određene skupine trebaju postići konsenzus o jedinstvenoj strategiji o određenoj digitalnoj platformi.

Bizantska tolerancija na greške (BFT): BFT se u osnovi može smatrati svojstvom koje je povezano s ‘distribuiranim računalnim sustavima otpornim na kvarove’ kojima je cilj postići konsenzus iako jedna ili više komponenti sustava mogu biti podložne operativnim kvarovima.

C

Svijećnjaci: Ovo je tehnika koja se obično koristi za stvaranje grafikona koji pomažu korisnicima da vizualiziraju promjene cijena povezane s određenim sredstvom tijekom određenog vremenskog razdoblja. Sa tehničkog stajališta možemo vidjeti da svaka formacija svijeća pruža svojim korisnicima 4 točke informacija, uključujući cijenu otvaranja, cijenu zatvaranja, visoku i nisku.

Unovčiti: Novac je novac u svojoj fizičkoj iteraciji. Dolazi u raznim oblicima, uključujući novčanice, kovanice itd.

Centralizirano: Koncept centralizacije odnosi se na mrežu kojom upravlja mala skupina čvorova.

Središnja knjiga: Kao što naziv jasno implicira, to je sustav glavne knjige (koji se koristi za praćenje različitih financijskih poreza) koji održava središnje državno tijelo.

Središnja procesorska jedinica (CPU): CPU se može smatrati osnovnom operativnom komponentom računalnog sustava. Uz to, pomaže i u održavanju izvorne funkcionalnosti raznih drugih dijelova povezanih sa strojem. Brzina CPU-a mjeri se u gigahercima.

Promijeniti: Kada su olakšani BTC transferi, oni se to čine kao cjelina. Preostala sredstva vraćaju se korisniku kao promjena.

Povrat novca: Zahtjev je koji operater kreditne kartice šalje maloprodaji kako bi nadoknadio sve gubitke koji su nastali kao rezultat lažne / osporene transakcije.

Lanac Split: Ovaj se izraz uobičajeno koristi umjesto tvrde / meke vilice.

Šifra: Ovo je pojam koji se uobičajeno koristi u digitalnim kriptografskim krugovima kako bi se opisao algoritam koji se može koristiti za šifriranje ili dešifriranje određenih podataka..

Kružna opskrba: To je pojam koji se obično koristi za opisivanje ukupnog broja kovanica (povezanih s određenom kriptovalutom) koje mogu cirkulirati na tržištu u određenom trenutku.

Klijent: To je softver koji se može koristiti za dobivanje pristupa (kao i obradu) određenim blockchain transakcijama na lokalnom uređaju. Uobičajeni slučaj takvog softvera je novčanik altcoin softvera.

Zatvoriti: Pojam “Zatvori” aludira na financijski koncept koji se naziva cijena zatvaranja.

Rudarstvo u oblaku: Odnosi se na stil kriptokopavanja koji se provodi upotrebom daljinske procesne snage (koju su stekle tvrtke koje posluju u zemljama u kojima su troškovi električne energije niski).

Novčić: U svom najosnovnijem smislu, kovanica predstavlja kriptovalutu koja se može koristiti za neovisno olakšavanje monetarnih transakcija.

Kovanica: Coinbase je u osnovi digitalna transakcija koja se obvezno dodaje u blok određene kriptovalute. Što se tiče BTC ekosustava, baza moneta vodeće valute ima ulaznu veličinu od 100 bajta.

Hladno skladištenje: Hladno skladište je izvanmrežni kripto novčanik koji ima minimalan kontakt s uređajima koji su 24/7 povezani s internetom. Kao rezultat toga, ovi uređaji svojim vlasnicima mogu ponuditi visoku razinu sigurnosti imovine i privatnosti.

Potvrde: Koncept ‘potvrde’ dolazi u obzir kada se transakcija mora dodati određenom blockchainu. S tim u vezi, treba istaknuti da različite platforme za trgovanje zahtijevaju različit broj potvrda kako bi se finalizirale transakcije kriptovaluta..

Konsenzus: Konsenzus je, kao što i samo ime govori, kada se svi sudionici određene mreže dogovore oko cjelokupnog poretka i sadržaja sustava.

Blockchain konzorcija: Riječ je o blockchain ekosustavu koji je u vlasništvu privatne osobe čiji sadržaj nije dostupan javnosti.

Ispravak: Može se misliti na korekciju negativnog kretanja vrijednosti (od najmanje 10%) koje se događa u odnosu na određenu kriptovalutu.

Supotpisnik: Odnosi se na osobu koja ima djelomičnu kontrolu nad novčanikom digitalne valute.

Kripto sredstvo: To su digitalne zalihe vrijednosti koje koriste kriptografske tehnike, raspodijeljene knjige i druge p2p tehnologije kako bi funkcionirale.

Kriptovaluta: To je digitalni transakcijski medij koji koristi kriptografske tehnike za osiguravanje svojih novčanih transfera.

Kriptografija: To je grana studija koja se bavi isključivo sekuritizacijom osjetljivih podataka.

Kriptografska hash funkcija: U njihovom najosnovnijem smislu, kriptografske hashove možemo smatrati digitalnim putovima koji pomažu u stvaranju fiksne veličine / jedinstvene hash vrijednosti iz unosa transakcije koja može biti promjenjiva u svojoj funkciji veličine.

Kripto-dizanje: Ovo je tehnika koju hakeri obično koriste za miniranje kriptovaluta koristeći tuđe računalo bez njihovog dopuštenja.

Skrbništvo: Skrbnička postavka je ona u kojoj korisničke privatne ključeve drži sam davatelj usluga.

Cypherpunk: Cypherpunk je digitalni aktivist koji snažno podržava upotrebu kriptografskih rješenja / tehnologija za promicanje različitih društvenih i političkih razloga.

D

Duboka mreža: Ovo je strana Interneta koju tražilice ne indeksiraju i mogu je pogledati samo korištenjem specijaliziranih alata (poput preglednika Tor).

Datum lansiranja (DOL): Izraz se odnosi na određeno vrijeme i datum kada ICO projekt stavlja svoje tokene na javnu nabavu.

Odskok mrtve mačke: To je koncept koji označava privremeni oporavak vrijednosti određene kriptovalute nakon što je doživjela golem pad cijena.

Decentralizirano: Izraz se odnosi na svojstvo digitalnog sustava kojim upravlja distribuirani skup čvorova, a ne neka centralizirana vlast.

Decentralizirane aplikacije (dApps): Kao što samo ime jasno govori, dApps su digitalne aplikacije koje koriste decentraliziranu operativnu mrežu.

Decentralizirana autonomna početna ponuda kovanica (DAICO): To je metoda prikupljanja sredstava za decentralizirane projekte koja koristi koncepte povezane s decentraliziranim autonomnim organizacijama (DAO) i početnim ponudama kovanica (ICO).

Decentralizirane autonomne organizacije (DAO): To je digitalna organizacija kojom se upravlja isključivo upotrebom pametnih ugovora.

Decentralizirana razmjena (DEX): Peer-to-peer razmjena koja korisnicima omogućuje kupnju i prodaju kriptovaluta (kao i druge slične imovine) bez upotrebe središnjeg posredničkog tijela.

Dešifriranje: Proces transformacije podataka koji su postali nečitljivi (kroz razne procese povezane s šifriranjem) natrag u nešifrirani oblik.

Deflacija: To je financijski pojam koji se bavi općim smanjenjem cijene određene robe.

Delegirani dokaz o udjelu (dPOS): To je konsenzusni protokol koji omogućuje sudionicima mreže da glasaju za delegate koji su zaduženi za proizvodnju blokova na određenom blockchainu.

Grafikon dubine: To je graf koji se crta pomoću ponuda za kupnju i prodaju na temelju ograničenih naloga. Laički rečeno, grafikon pokušava prikazati točku u kojoj će tržište prihvatiti određenu monetarnu transakciju.

Izvedenica: Još jedan često korišten pojam u svijetu globalnih financija, izvedenica se može smatrati ugovorom koji svoju vrijednost stječe financijskim rezultatima temeljne imovine.

Tržište derivata: To je javno tržište na kojem se kupuju i prodaju financijski proizvodi poput derivata, terminskih ugovora, opcija.

Deterministički novčanik: To je vrsta jedinstva digitalne pohrane koja koristi izvornu frazu koju pojedinci mogu koristiti za izradu sigurnosnih kopija i obnavljanje svojih posjeda na pojednostavljeni način, bez muke.

Poteškoća: U osnovi je relativna mjera koliko je teško rudarima otkriti novi blok podataka. Iz POV Bitcoina, domaći količnik poteškoće u valuti rutinski se prilagođava u odnosu na ukupnu snagu raspršivanja sustava.

Digitalna roba: To je nematerijalna imovina koja ima određenu novčanu vrijednost i može se prenijeti samo korištenjem elektroničkog medija.

Digitalna valuta: To je elektronički oblik novca koji omogućuje svojim vlasnicima da olakšaju trenutne, prekogranične transakcije na vrlo racionalan način.

Digitalni identitet: Pojam predstavlja osobne podatke koji se odnose na osobu, poput imena, adrese, broja socijalnog osiguranja itd. Međutim, svi su ti podaci digitalizirani i mogu se koristiti za olakšavanje provjere osobnih podataka na izuzetno brz i siguran način.

Digitalni potpis: Riječ je o elektroničkom kodu koji je stvoren protokolom za šifriranje ključa i pričvršćen je na elektronički poslan dokument. Može se koristiti u različite svrhe, uključujući provjeru paketa podataka kao i provjeru valjanosti ID-a.

Usmjereni aciklički grafikon (DAG): DAG u osnovi predstavlja graf koji se temelji na jednosmjernim + neponavljajućim svojstvima.

Dildo: Dildo je oblik šipke poput svijeće koji je zelene ili crvene boje (ovisno o cjenovnom djelovanju dotične kriptovalute).

Distribuirani konsenzus: To je koncept koji se bavi različitim računalima u mreži koji zajedno rade kako bi se postigao zajednički konsenzus bez upotrebe središnjeg upravljačkog tijela.

Distribuirani napad uskraćivanja usluge (DDoS): To je metoda napada koju hakeri koriste kako bi izvorne resurse stroja učinili nedostupnima svojim vlasnicima. I ne samo to, DDoS napadi također služe za ometanje usluga glavnog računala preopterećenjem matičnog spremišta zahtjeva.

Distribuirana knjiga: To je glavna knjiga u kojoj se podaci spremaju na širokom nizu decentraliziranih mjesta (ili čvorova).

Tehnologija distribuirane glavne knjige (DLT): Ovo je temeljni okvir raspodijeljenih knjiga koji im omogućuje da funkcioniraju jednako dobro kao i oni.

Distribuirana mreža: To je digitalni ekosustav čija se procesna snaga i informacije distribuiraju kroz niz čvorova. Takva mreža ne zahtijeva upotrebu središnjeg protokola upravljanja.

Dupin: Izraz se odnosi na pojedinca koji posjeduje pristojnu količinu kripto imovine. Međutim, u usporedbi s kitom, smatra se da su ta gospodarstva prilično mala.

Dominacija: Pojam koji se ponekad naziva i BTC dominacija, u osnovi uspoređuje ukupnu kapitalizaciju BTC-a s drugim digitalnim valutama dostupnim na tržištu u bilo kojem trenutku vremena.

Dvostruka potrošnja: To je situacija u kojoj se određena svota novca troši dva puta na nelegitiman način.

Istovariti: Čin je prodaje sve svoje digitalne imovine u jednom potezu. Slično tome, pojam damping odnosi se na glavnu rasprodaju na tržištu (nešto što obično rezultira kretanjem cijene određene imovine prema dolje).

Transakcije prašine: To su izuzetno male transakcije koje pokreću podli pojedinci koji žele poremetiti normalni protok protoka određene mreže.

DYOR: U osnovi je to kratica za frazu “Sami istražite”. To znači da bi ljudi trebali dobro proučiti nešto prije nego što donesu odluku koja bi im mogla negativno utjecati kasnije.

E

ELI5: Skraćenica je izraza “Objasni kao da imam 5”, što u osnovi podrazumijeva širenje koncepta u njegovom najjednostavnijem smislu.

Enterprise Ethereum Alliance (EEA): Konzorcij je ETH programera, startupa i drugih tvrtki koji nastoje pomoći u široko prihvaćenom Ethereumu za poslovne aplikacije širom svijeta..

Emisija: To je u osnovi brzina kojom kripto projekt stvara i objavljuje svoje izvorne tokene. Pojam se također naziva krivulja emisije i raspored emisija.

ERC-20: To je simbol upravljanja standardima koji je povezan s projektom Ethereum. Kovanice ERC-20 dizajnirane su da budu kompatibilne s pametnim ugovorima i koriste se definirane određenim brojem pravila.

ERC-721: Slično kao i ERC-20, ovo je standard tokena koji je dizajniran prvenstveno za nezamjenjive Ethereum tokene. Standard je predstavljen svijetu putem EIP-a koji je proveden još 2017. Osim toga, također se spominje da ovaj standard tokena omogućuje pametnim ugovorima da djeluju kao zamjenjivi tokeni.

Escrow: To je pojam koji često koriste pripadnici financijske industrije. U svom najosnovnijem smislu, escrow se može smatrati ugovornim aranžmanom u kojem treća strana prima i isplaćuje novac ili dokumente koji se odnose na svu primarnu osobu koja je uključena u određeni posao (ovisno o unaprijed dizajniranim uvjetima dogovor).

Eter: To je središnja digitalna valuta koja se koristi za olakšavanje transakcija u cijelom ekosustavu Ethereum.

Prijedlog za poboljšanje Ethereuma (EIP): Kao što i samo ime govori, Prijedlog za poboljšanje Ethereuma (EIP) dokument je koji želi izmijeniti neka temeljna načela (kao što su specifikacije protokola, API itd.) Platforme Ethereum.

Virtualni stroj Ethereum (EVM): Tehnički gledano, riječ je o Turingovom virtualnom stroju koji može izvršavati programirane kodove točno onako kako su namijenjeni.

Razmjena: Mjenjačnica kripto valuta (koja se ponekad naziva i mjenjačnicom digitalnih valuta) platforma je koja omogućava korisnicima da trguju svojom kripto imovinom za fiat valute (i obrnuto).

Fond kojim se trguje na burzi (ETF): To je vrijednosni papir stvoren za praćenje izvedbe različitih financijskih sredstava (uključujući dionice, kripto, obveznice). ETF-om se, pak, može trgovati kao jednim entitetom, pružajući time vlasnicima puno fleksibilnosti.

F

Pipa: To je sustav nagrađivanja (povezan s kriptovalutama) koji se obično promovira putem web stranica i drugih aplikacija.

Fiat: U financijskom žargonu, fiat valuta odnosi se na zakonsko sredstvo plaćanja iza kojeg stoji središnja agencija (poput lokalne vlade) koja koristi vlastiti vlastiti bankarski sustav. Uz to, također se spominje kako fiat novac može biti predstavljen fizički, kao i u digitalnom obliku.

Kripto valuta s fiksnom mrežom: Kao što naziv jasno aludira, vezana kripto krilatica je ona kod koje je predmetna imovina potpomognuta valutom koju je izdala banka – što u osnovi znači da imovina uvijek ima određenu novčanu vrijednost.

Riba: Riba se odnosi na pojedinca koji posjeduje izuzetno malu količinu kriptografije i često je u nemilosti onih koji posjeduju znatne iznose digitalne imovine.

Prevrtanje: Izraz se odnosi na predviđenu situaciju kada će Ethereum jednog dana prijeći ukupnu tržišnu kapitalizaciju Bitcoina.

Prelistavanje: To je osnovna investicijska strategija u kojoj investitor kupuje određeno dobro s jedinim ciljem da proda imovinu kasnije za značajnu dobit. Vremenski okvir uključen u takav posao obično je prilično mali.

FOMO: To je u osnovi kratica koja se kada se proširi čita kao “strah od propuštanja”. S investicijskog stajališta, FOMO se odnosi na osjećaj s kojim se mnogi investitori mogu suočiti kad propuste profitabilnu priliku za ulaganje.

Vilica: Također se naziva lančanim rascjepom, vilica se u osnovi može smatrati postupkom koji omogućuje stvaranje alternativne verzije nadređenog blockchaina. Uz to, softverska vilica je ona na kojoj neovisni programeri koriste postojeći izvorni kod za stvaranje potpuno novog projekta (npr. Litecoin iz Bitcoina).

FUD: Skraćenica znači “strah, nesigurnost i sumnja”. Može se smatrati strategijom koja je dizajnirana da utječe na opću percepciju određene kripto imovine, projicirajući sustavnim širenjem lažnih informacija.

Puni čvor: Izraz se odnosi na čvorove koji sadrže cijelu povijest određenog blockchaina na jednom određenom mjestu.

Fundamentalna analiza (FA): Metoda pomoću koje pojedinac može istražiti temeljnu vrijednost imovine. To se postiže korištenjem nekoliko pokazatelja poput tehnologije koja se nudi, tima koji stoji iza platforme, budućih izgleda za rast platforme itd..

Budućnosti: Pravni je sporazum koji podrazumijeva kupnju / prodaju određene robe po cijeni koja je unaprijed utvrđena.

G

Dobici: Uobičajeni je pojam koji se odnosi na povećanje vrijednosti određene imovine (bilo ona fiat ili na osnovi kriptografije) tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Plin: Pojam se obično koristi u odnosu na Ethereum platformu – budući da govori o ukupnom računalnom naporu koji je potreban za provođenje transakcija temeljenih na ETH.

Ograničenje plina: To je pojam koji označava “prag plina” koji bi pojedinac mogao biti spreman potrošiti u vezi s određenom transakcijom temeljenom na ETH.

Cijena plina: Izraz se u osnovi odnosi na ukupnu cijenu koju bi pojedinac mogao biti spreman platiti za obradu Ethereum transakcije. U vezi s tim treba istaknuti da viša cijena plina obično znači da se rudarima daje više poticaja da finaliziraju transakciju..

Blok postanka: Kao što ime sugerira, to je prvi blok podataka koji se obrađuje i provjerava u odnosu na bilo koji novi blockchain ekosustav.

Kriptovaluta sa zlatom: To je kripto imovina koja je potpomognuta pravim zlatom – tako da svaka jedinica kupljene digitalne valute ima jednak prikaz fizičkog zlata negdje pohranjenog.

Jedinica za grafičku obradu (GPU): Obično se naziva grafičkom karticom. Uređaj se konvencionalno koristi u računalnim sustavima za obradu 3D slika, ali u novije vrijeme sve više zaljubljenika u kriptografiju koristi ga u rudarske svrhe.

Grupno rudarstvo: To je izraz koji se koristi naizmjenično umjesto “rudarskog bazena”.

Gwei: Riječ je o novčanoj denominaciji koja služi za predstavljanje troškova transakcije temeljene na eteru.

H

Hakiranje: Uobičajeni pojam koji opisuje postupak upotrebe uređaja za ilegalni pristup računalu treće strane.

Prepoloviti: Izraz se odnosi na događaj u kojem se ukupni nagrađeni bitcoin po potvrđenom bloku smanjuje na polovicu njegove prijašnje veličine.

Tvrdi čep: To je ukupan iznos novca koji određeni ICO želi prikupiti do kraja svog planiranog životnog ciklusa.

Hard Fork: Pojam Hard Fork odnosi se na promjenu protokola koja u osnovi potvrđuje sve transakcije koje su se prije smatrale nevaljanima i obrnuto. Sa tehničkog stajališta treba istaknuti da ova vrsta račvanja zahtijeva da svi čvorovi i korisnici određene mreže izvrše nadogradnju na najnoviju verziju račvastog protokola. Nakon završetka postupka, kriptovaluta se dijeli na dva dijela.

Funkcija raspršivanja: Bilo koja je digitalna funkcija koja se može koristiti za mapiranje podataka proizvoljne veličine u više fiksnih.

Snaga raspršivanja: Također se naziva Hash Rate, pojam je koji se koristi za mjerenje ukupne računalne snage koju blockchain mreža koristi za nesmetan, kontinuiran rad.

Hijerarhijski deterministički novčanik (HD novčanik): To je vrsta rješenja za pohranu koje koristi glavno sjeme koje se sastoji od 12 mnemoloških fraza.

Skriveni poklopac: Odnosi se na neotkrivenu svotu novca koju ICO projekti odluče prikupiti putem svojih potpora.

HODL: Uobičajeni izraz koji kripto entuzijasti koriste za opisivanje strategije u kojoj investitor dulje vrijeme drži svoju kripto imovinu (bez obzira na bilo kakve oscilacije cijena koje bi se mogle dogoditi tijekom prelaznog razdoblja).

Hostirani novčanik: To je kripto novčanik kojim upravlja pouzdani entitet treće strane.

Hot Storage: To je vrsta internetskog sustava za pohranu koji koristi privatne ključeve kako bi korisnicima omogućio brzi pristup njihovom digitalnom posjedu.

Hibridni PoW / PoS: To je operativni protokol koji koristi mehanizam konsenzusa Proof-of-Stake i Proof-of-Work. Pristup je vrlo koristan u jačanju ukupne sigurnosti digitalne platforme.

Hiperledger: Riječ je o projektu koji je pokrenula Linux Foundation 2015. godine. Sadrži niz otvorenih koda blockchains i drugih sličnih alata.

Ja

Nepromjenjiv: Pojam se odnosi na svojstvo sustava u odnosu na to da je nepromijenjeno čak i nakon dužeg razdoblja.

Inflacija: Financijski pojam koji označava općenito povećanje cijena i pad nabavne vrijednosti novca.

Početna ponuda kovanica (ICO): To je crowdfunding medij koji omogućava pojedincima i vlasnicima startupa da prikupe novac za svoje predviđene pothvate.

Početna ponuda tokena (ITO): Slično kao i ICO-ovi, i ITO svojim korisnicima omogućuje prikupljanje novca, međutim, njihov je fokus više na pružanju investitorima kripto žetona.

Instamine: Opisuje kratko vrijeme (obično neposredno nakon pokretanja valute) tijekom kojeg se stječe ogromna količina kovanica ili tokena koji se mogu iskopati i distribuira ulagačima određenog projekta.

Posrednik: On / ona je osoba koja služi kao posrednik kako bi olakšala dogovor na najglađi mogući način.

J

JOMO: Potpuno je suprotno onome što znači pojam FOMO. Kada se proširi, JOMO glasi “Radost propuštanja”.

K

KYC: To je kratica za izraz “Upoznajte svog kupca”. Proces obično podrazumijeva financijsku instituciju koja prikuplja ključne podatke vezane uz svoje klijente kako bi se spriječile pojave problema pranja novca u budućnosti.

L

Knjiga: To je baza podataka koja sadrži pojedinosti o raznim financijskim transakcijama povezanim s određenom kripto platformom. Podaci se ne mogu mijenjati na bilo koji način, ali se mogu dodavati novijim transakcijama.

Poluga: Zajam koji broker nudi na burzi tijekom trgovanja maržom radi povećanja dostupnosti sredstava u obrtima.

Lightning Network: To je drugi sloj protokola plaćanja koji radi iznad postojećeg okvira Bitcoin. U svojoj srži, omogućuje monetarne transakcije da se odvijaju na brži i skalabilniji način.

Granični nalog: Izraz se odnosi na narudžbe koje su trgovci postavili kako bi kupili / prodali određeno kripto sredstvo nakon što dosegne unaprijed određenu cijenu. S tim u vezi, treba spomenuti da su tržišne narudžbe gdje se kripto imovina prodaje po najboljoj dostupnoj cijeni.

Likvidnost: To je lakoća s kojom se određena kriptovaluta može kupiti i prodati, a da na bilo koji veći način to ne utječe na ukupnu tržišnu vrijednost imovine.

Dugo: To je situacija u kojoj osoba stječe određenu digitalnu valutu s nadom da će je kasnije prodati (nadamo se za pristojnu profitnu maržu).

M

Glavna mreža: To je neovisni blockchain koji može pokretati svoju mrežu, kao i protokole upravljanja.

Tržište: Opći je pojam koji se koristi za razgraničenje različitih financijskih domena (poput kriptovaluta, dionica) kojima ulagači redovito posluju.

Tržišna kapitalizacija: To je mjera ukupne vrijednosti valute u valuti – tj. Što je veća kapitalizacija imovine, to je ona vrijednija.

Tržišni nalog: To je najbolja dostupna prodajna cijena određene kriptovalute.

Poziv na maržu: Koncept pozivanja na maržu stupa na snagu kad račun investitora padne ispod određenog praga cijene. U ovom trenutku broker počinje tražiti dodatni novac kako bi održao minimalni iznos održavanja da investitor nastavi kupovati / prodavati digitalnu imovinu.

Trgovanje maržom: Odnosi se na praksu u kojoj kripto trgovac koristi posuđena sredstva kako bi olakšao svoju digitalnu kupnju.

Masternode: Masternoda se odnosi na središnji poslužitelj povezan s određenim projektom koji izravno održava vlasnik projekta. Uz to, masternode se također mogu zamisliti kao pune čvorove, ali s dodatnim značajkama kao što su moć anonimizacije tx-a, brisanje određenih novčanih transfera itd..

Maksimalna ponuda: Kao što naziv sasvim jasno implicira, pojam se može smatrati ukupnim brojem tokena koji će ikada postojati u odnosu na određenu kriptovalutu tijekom cijelog životnog ciklusa.

Stablo Merkle: To je struktura nalik stablu koja se obično koristi u kriptografiji za opisivanje određenog digitalnog ekosustava. Kao dio dijagrama, jedan list označava hash informacije o izvornom bloku podataka, dok svaka ne-lisna komponenta aludira na kriptografsko raspršivanje oznaka svojih podređenih čvorova.

MicroBitcoin: To je jednostavno frakcijska denominacija Bitcoina (točnije milioniti ili 0,000001 BTC).

Mikrotransakcija: To je poslovna struktura u kojoj pojedinac može olakšati mala novčana plaćanja kako bi stekao mnoštvo različitih digitalnih dobara i usluga. Koncept se široko koristi u različitim domenama, uključujući igre na sreću, internetsku maloprodaju, marketing itd.

Može se ruditi: To je svojstvo određenih kriptovaluta koje rudari mogu steći stjecanjem određenih informacijskih kodova kao i stvaranjem blokova podataka.

Rudari: To su pojedinci koji doprinose rastu određenog blockchaina kroz proces rudarstva. Također se spominje da rudari mogu ili odlučiti raditi samostalno ili u suradnji s uspostavljenom organizacijom velikih razmjera.

Rudarstvo: Uobičajeni pojam koji se koristi za opisivanje postupka kojim se blokovi podataka dodaju u određeni blockchain ekosustav provjerom pojedinačnih transakcija. Na sličan način, ‘rudarstvo’ također opisuje postupak kroz koji se stvaraju BTC, kao i određeni drugi altcoini.

Ugovor o rudarstvu: To je pojam koji se koristi naizmjenično umjesto ‘cloud mining-a’. Tehnologija uključuje iznajmljivanje / ulaganje rudarskih kapaciteta putem mnoštva različitih digitalnih mrežnih putova.

Rudarski bazen: Bazen za rudarenje u osnovi je postavka u kojoj se grupa rudara okuplja kako bi kombinirali svoju računarsku snagu kako bi zajedno kopali kripto imovinu. Nagrade od takve aktivnosti obično se raspodjeljuju prema određenim unaprijed utvrđenim ugovorima kako bi se izbjegao sukob interesa kasnije.

Nagrada za rudarstvo: To je poticaj koji se dodjeljuje pojedincu zauzvrat za njegov doprinos – prvenstveno računalne resurse – za obradu blockchain transakcija povezanih s određenim kripto ekosustavom. Uz to, treba naglasiti da se takve nagrade sastoje od novoizdanih kovanica kao i prethodno stečenih tx naknada.

Rudarska oprema: Riječ je o računalnom postavljanju koje se koristi isključivo za stjecanje digitalnih valuta kroz proces rudarstva.

Bjelica: Uobičajeni je pojam koji se koristi za označavanje osobe koja posjeduje izuzetno malu količinu kriptografije.

Usluga miješanja: Također se naziva Tumbler, to je platforma koja nastoji poboljšati cjelokupnu privatnost / anonimnost povezanu s transakcijom kriptovaluta – prvenstveno miješanjem potencijalno identificiranih digitalnih valuta s onima koje su ili u nastajanju ili nemaju zagađenu prošlost. ih.

Mnemotehnika: To su memorijska pomagala koja mogu pomoći korisnicima da se prisjete određenih fraza. S tim u vezi, treba istaknuti da je mnemotečka fraza koja se sastoji od popisa riječi koje osoba može koristiti za pristup svojoj imovini kriptovaluta.

Prijenosnik novca: Kao što naziv aludira, prijenosnik novca je fizičko / poslovno tijelo koje omogućava ljudima da svoj novac (bilo da je riječ o nekretninama ili kripto valutama) prebace drugima na vrlo racionalan način.

Mjesec: S kripto stajališta, pojam se odnosi na situaciju u kojoj se kontinuirano kretanje cijene digitalne valute opaža dulje vrijeme.

Divergencija konvergencije pokretnog prosjeka: Obično se naziva MACD, u osnovi je analitički alat koji kripto entuzijasti obično koriste za uspostavljanje odnosa između dva odvojena pomična prosjeka cijena. Sa tehničkog stajališta možemo vidjeti da se izračun MACD-a vrši oduzimanjem 26-dnevne EMA određenog sredstva od njegove 12-dnevne EMA.

Mt. Gox: Bila je to jedna od prvih svjetskih burzi kriptovaluta koja je kripto entuzijastima omogućila da slobodno trguju Bitcoinima na potpuno neposredan način. 2014. godine platforma je bila prisiljena ugasiti se nakon što je izašlo na vidjelo da su se hakeri uspjeli probiti s preko 850 000 BTC-ovih udjela u tvrtki.

Više potpisa: Ovi jedinstveni identifikatori, koji se nazivaju i multisig adrese, pomažu u pružanju dodatnog sloja sigurnosti korisnicima.

N

Mreža: Uobičajeni pojam koji se odnosi na zbirku svih čvorova koji mogu biti prisutni u određenom kripto ekosustavu u bilo kojem trenutku.

Čvor: To je u osnovi blockchain komponenta koja dolazi prepuna cjelovite kopije podataka glavne knjige sustava.

No-coiner: Osoba koja ne kova novac nije osoba koja ne posjeduje nikakvu digitalnu imovinu u svom financijskom portfelju i mišljenja je da je kripto tržištu uskoro predviđeno da implodira.

Ne skrbništvo: To je izraz koji se uobičajeno koristi kada se govori o pohrani ključeva novčanika. S tim u vezi, neskrbnička postavka je ona u kojoj privatne ključeve povezane s određenim računom drži vlasnik imovine, a ne neka treća strana.

Nonce: Pojam nonce obično se koristi kada rudar rasprši određenu tx.

O

Valuta izvan glavne knjige: To je digitalno sredstvo koje je osmišljeno izvan određene blokovne knjige.

Izvanmrežna pohrana: Riječ je o konceptu koji se bavi pohranjivanjem kripto imovine na uređaju koji ni na koji način nije aktivno povezan s internetom. To omogućava korisnicima da budu bolje zaštićeni od pokušaja hakiranja treće strane.

Valuta na glavnoj knjizi: To je digitalno sredstvo koje se stvara kao i koristi na istom blockchain sustavu. Bitcoin je savršen primjer takve valute,

Internetska pohrana: To je sredstvo za pohranu nečijeg digitalnog fonda na uređaju koji je povezan s internetom. Iako su takve platforme prikladne za upotrebu, obično su podložnije upadima trećih strana.

Jedna otkazuje drugu narudžbu: Uobičajeno skraćeno kao OCO, scenarij je u kojem se nekoliko naloga za kupnju stavlja zajedno za istu kriptovalutu.

Otvori zatvori: Otvoreno se odnosi na vremenski prozor kada je cijena bitcoina (ili bilo koje kripto imovine) otvorena javnosti za redovito trgovanje. Slično tome, izbliza ocrtava prozor mogućnosti koji je upravo suprotan onome što izraz “otvoren” predstavlja.

Otvoreni izvor: To je vrsta softvera koju svatko može slobodno mijenjati, distribuirati i proučavati iz bilo kojeg razloga koji smatra potrebnim.

Opcija: U osnovi, ‘opcija’ je u osnovi ugovor koji investitorima daje dozvolu za kupnju ili prodaju temeljne imovine po određenoj udarnoj cijeni. S tim u vezi, treba istaknuti da postoje američke i europske mogućnosti – s tim da je prva dostupna za uporabu u bilo kojem trenutku prije isteka, dok druga može biti zaposlena samo u trenutku isteka.

Tržište opcija: To je javna platforma za trgovanje na kojoj se opcije mogu slobodno razmjenjivati. I ne samo to, tržište opcija pruža kupcima mogućnost kupnje / prodaje kripto imovine po zadanim vrijednostima udara (i to na ili prije zadanog datuma razmjene).

Proročanstva: To su digitalni entiteti kojima je povjerena odgovornost za pronalaženje i provjeru određenih podataka povezanih s blockchainom.

Siroče: U digitalnom žargonu pojam u osnovi aludira na valjani podatkovni blok na određenom blockchainu koji nije izravno povezan s glavnim lancem. Takvi entiteti obično nastaju kada dva rudara proizvode blok istodobno ili kada loš glumac pokušava preokrenuti transakcije na ilegalan način.

Prekupovanje: Uobičajeni izraz koji se odnosi na valutu koju je stekao sve veći broj ulagača tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Preprodano: Kao što naziv jasno implicira, pojam pretjerane prodaje stupa na snagu kada kriptovalutu prodaje sve više i više investitora tijekom određenog vremenskog razdoblja – a cijena imovine opada tijekom gore spomenutog trajanja.

Na šalteru: Uobičajeno skraćeni naziv OTC, pojam se koristi za opisivanje transakcije koja je omogućena neovisno (uglavnom na P2P način) bez upotrebe posredne razmjene kriptovaluta. Ovaj način prijenosa obično se koristi u zemljama i regijama u kojima platforme za digitalno trgovanje nisu legalne.

Str

Par: U svom najosnovnijem smislu, par se odnosi na trgovinu koja se odvija između dvije različite financijske imovine (primjer BTC / USD, BTC / ETH).

Novčanik od papira: To je osnovno fizičko rješenje za kripto pohranu koje sadrži korisnikov privatni ključ.

Peer to Peer (P2P): To je decentralizirani način interakcije koji se odvija između dviju strana koje djeluju unutar distribuirane mreže.

Dopuštena knjiga: Kao što samo ime jasno govori, to je sustav glavne knjige koji je unaprijed izgrađen s određenim ograničenjima tako da mu može pristupiti samo nekoliko osoba s potrebnom autorizacijom.

Platforma: Nejasan je pojam koji se može koristiti za opisivanje određene digitalne usluge, razmjene kriptovaluta ili bilo kojeg drugog medija koji se odnosi na mnoštvo definiranih tehnoloških domena.

Ponzijeva shema: To je lažna shema koju je izvršila tvrtka ili startup. Podrazumijeva da se investitorima obećavaju lijepe nagrade / poticaji za ukrcavanje novih regruta.

Portfelj: To je zbirka digitalnih valuta koju drži pojedinac ili investicijski kolektiv (poput hedge fonda).

Prethodno miniranje: Pojam predminsko korištenje koristi se kada se djelić (ili cjelokupna količina) opskrbe tokena projekta generira prije njegovog javnog pokretanja. Praksa se obično koristi u svrhe kao što su crowdfunding i marketing.

Pretprodaja: Kao što i samo ime govori, to je prodaja koja je olakšana prije nego što ICO bude dostupan masama.

Privatni ključ: Riječ je o digitalnom kodu koji se generira korištenjem različitih asimetričnih procesa šifriranja. Privatni ključ, kada se koristi zajedno s javnim ključem, može se koristiti za dešifriranje određenih osjetljivih podataka.

Dokaz o ovlaštenju: U kripto krugovima naziva se PoA, to je konsenzusni mehanizam za koji je poznato da korisnicima pruža brzu tx brzinu (dok istovremeno koristi identitet sudionika).

Dokaz izgaranja: PoB je konsenzusni mehanizam koji nastoji dignuti jedan blockchain u drugi osiguravajući da se određeni trošak naplaćuje tijekom procesa spaljivanja izvornog tokena.

Proof-of-Developer: Riječ je o blockchain konsenzusnom protokolu koji korisnicima pruža dokaze da je stvarni, živi programer uključen u stvaranje određene kriptovalute.

Proof-of-Stake (PoS): Jedan od najčešće korištenih blockchain konsenzusnih mehanizama u svijetu danas, PoS protokol koristi novi operativni okvir u kojem se kreator bloka bira slučajnim odabirom određenih ključnih čimbenika, uključujući bogatstvo, dob uloženih novčića itd..

Dokaz o radu (PoW): To je mehanizam konsenzusa blockchaina koji zahtijeva od korisnika rješavanje određenih matematičkih zagonetki i kodova za provjeru izvornih transakcija (kao i za stvaranje novih blokova).

Protokol: Uobičajeni je pojam kojim se želi definirati skup pravila koja se koriste za upravljanje određenim interakcijama na određenom digitalnom ekosustavu. S kripto stajališta, protokol podrazumijeva upotrebu određenih konsenzusnih mehanizama, tx validatora itd.

Pod pseudonimom: Riječ je o engleskom jeziku koji opisuje upotrebu anonimnog identiteta od strane pojedinca iz različitih razloga povezanih s privatnošću (primjer: Satoshi Nakamoto)

Javna adresa: To je digitalno mjesto koje omogućava korisnicima da olakšaju zahtjev za plaćanjem na pojednostavljeni način, bez muke. S tehničkog stajališta, javnu adresu možemo definirati kao kriptografsko raspršivanje koje je povezano s određenim javnim ključem.

Javni blockchain: To je blockchain mreža kojoj može pristupiti bilo koja osoba bez obzira na njezino sigurnosno odobrenje i odobrenje.

Shema pumpe i odvoda: To je oblik prijevare u kojem se cijena kriptovalute umjetno napuhuje tako da se čini kao da imovina raste. Nakon što se tržišna percepcija valute promijenila, uključene strane nastavljaju s odbacivanjem imovine po višoj cijeni.

P

QR kôd: Riječ je o digitalnoj naljepnici koju IR stroj može protumačiti tako da prikupi mnoštvo važnih podataka koji se odnose na dotičnu robu. U odnosu na kriptovalute, QR kodovi se najčešće koriste za dijeljenje adresa novčanika između korisnika.

R

Raiden mreža: To je popularno rješenje skaliranja koje djeluje potpuno izvan lanca. Sa tehničkog stajališta, treba istaknuti da Raiden mreža omogućuje gotovo trenutni prijenos, dok korisnicima naplaćuje umanjene troškove obrade

Replicirana knjiga: U osnovi je to kopija matične distribuirane knjige mreže.

Rang: Pojam se odnosi na relativni tržišni položaj kripto imovine u odnosu na ukupnu tržišnu kapu.

REKT: Uobičajeni sleng koji je skraćena verzija riječi ‘uništen’. Obično se koristi kada investitor pretrpi velike gubitke zbog svojih loših izbora ulaganja.

Pokazivač obrnuto: Obrnuti pokazatelj odnosi se na pojedinca čiji su tržišni izbori toliko loši da se on / ona može koristiti kao primjer kako ne ulagati nečiju imovinu.

Potpis zvona: To je digitalni protokol koji spaja ulaze koji se odnose na više potpisnika s onima izvornog pošiljatelja kako bi se povećala ukupna sigurnost sustava.

ROI: Također se naziva i “Povrat ulaganja”, taj izraz u osnovi aludira na omjer koji postoji između neto dobiti i troškova ulaganja.

Indeks relativne snage: RSI je tehnička karta koja korisnicima omogućuje mjerenje brzine i kretanja cijena povezanih s različitim kriptovalutama. Uz to, treba naglasiti da je alat za analizu izradio J. Welles Wilder.

S

Satoshi: To je najmanja moguća denominacija Bitcoina. Svaki Satoshi predstavlja vrijednost od 0,00000001 BTC.

Satoshi Nakamoto: Pseudonimni tvorac Bitcoina čiji stvarni identitet do danas nije potvrđen.

Prevara: Lažna shema koja koristi lažnu kriptovalutu ili put za prikupljanje sredstava (poput ICO-a).

Scrypt: Riječ je o algoritmu temeljenom na PoW-u koji služi kao savršena alternativa protokolu SHA-256 koji se široko koristi za Bitcoin rudarstvo. S tehničkog stajališta, ima spomenuti da algoritam prvenstveno ovisi o memoriji računala, a ne o njegovoj procesorskoj snazi.

Rješenja drugog sloja: Riječ je o raznim rješenjima koja su osmišljena na vrhu postojećih javnih blockchain-ova kako bi se poboljšao njihov postojeći potencijal skalabilnosti kao i ukupna učinkovitost. Lightning Network savršen je primjer takvog alata.

Komisija za vrijednosne papire: SEC je regulatorna agencija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koja nastoji provesti lokalne zakone koji se odnose na tržište vrijednosnih papira i dionica / opcija.

Sjeme: Smatra se polaznom točkom u kojoj pojedinac traži pristup svom novčaniku (točnije deterministički novčanik). S tim u vezi, treba istaknuti da se početna fraza sastoji od skupa riječi koje korisnicima omogućuju izradu sigurnosne kopije ili vraćanje jednog od njihovih postojećih novčanika.

Odvojeni svjedok: Riječ je o prijedlogu za poboljšanje bitcoina (BIP) koji je osmišljen kako bi riješio problem tx fleksibilnosti koji je dugo vremena mučio Bitcoin mrežu. Iz više tehničkog POV-a, SegWit je nastojao promijeniti podatke o “svjedocima” koji se odnose na pojedinačne blokove podataka razdvajanjem potpisa i sadržaja bloka.

Sebično rudarstvo: Kao što naziv jasno aludira, Sebično rudarstvo odnosi se na situaciju kada rudar pribavlja podatke koji se odnose na novi blok bez prenošenja tih podataka drugim sudionicima mreže.

Prodaja zida: Zid prodaje odnosi se na situaciju kada je postignut masivni limitni poredak (u vezi s prodajom određenog kripto imovine). Trgovci koriste taktiku kako bi se činilo kao da potražnja za određenim kripto imovinom nije toliko velika iako bi u stvarnom životu valuta mogla biti izuzetno popularna i tražena.

Bočni lanac: Odnosi se na decentralizirani knjigovodstveni sustav koji radi u skladu s primarno blockchainom. Međutim, ovdje je ključno napomenuti da je bočni lanac sposoban raditi neovisno o središnjem blockchainu koristeći svoj vlastiti skup protokola i operativnih mehanizama.

Pojednostavljena provjera plaćanja: Klijent je koji ne zahtijeva memoriju i može se koristiti za provjeru blockchain transakcija bez potrebe za prikupljanjem podataka koji se odnose na zaglavlja blokova i PoI.

SHA-256: To je hash funkcija koja koristi 256-bitni kriptografski siguran potpis. Osnovni okvir za ovaj algoritam osmislila je NSA.

Oštrenje: Koncept koji želi pomoći u optimalnom skaliranju blockchain ekosustava dijeljenjem njegovih stanja i povijesti transakcija – tako da se oba ova entiteta mogu međusobno paralelno obrađivati.

Šiling: Odnosi se na čin jedne osobe ili grupe koja pretjerano entuzijastično promovira određeni kripto projekt.

Šitcoin: Kriptovaluta koja nema očigledan slučaj upotrebe povezan s njom.

Kratak: Tehnika koju trgovci obično koriste u kojoj posuđuju sredstvo s jedinim ciljem da ga prodaju. Međutim, da bi postavljanje stvarno funkcioniralo, vrijednost predmetnog sredstva mora i dalje opadati.

Skliska cesta: Popularno tržište dubokih web stranica koje je FBI zatvorio prije nekoliko godina. Koristeći Silk Road, brojni bi loši glumci mogli olakšati svoje mrežne transakcije koristeći BTC (kao i mnoštvo druge digitalne imovine).

Pametni ugovor: Pametni ugovor je računalni protokol namijenjen olakšavanju, provjeri ili provođenju ugovora na blockchainu bez potrebe posrednika treće strane.

Mekani poklopac: To je minimalni iznos novca koji ICO projekt želi prikupiti. Na tu temu treba istaknuti da, ako ICO ne uspije doseći taj prag, projekt može biti potpuno prekinut.

Mekane vilice: To je nadogradnja protokola gdje se starije važeće transakcije povezane s određenom platformom čine nevaljanima. Međutim, da bi se takva promjena mogla provesti, većina rudara povezanih s određenim kripto ekosustavom mora istovremeno nadograditi svoj rudarski softver.

Čvrstoća: To je naziv programskog jezika koji programeri sa sjedištem u Ethereumu koriste za osmišljavanje jedinstvenih pametnih ugovora.

Mjesto: Riječ je o ugovoru koji uključuje kupnju / prodaju kriptovaluta. S tim u vezi, spot tržište odnosi se na javnu platformu za trgovanje na kojoj se kripto imovinom može trgovati za trenutno namirenje.

Stablecoin: Kripto imovina čija je vrijednost vezana uz stvarnu imovinu poput fiat valute ili plemenitog metala. Kao rezultat toga, stablecoin ima izuzetno nisku volatilnost.

Ulog: To je metoda koja uključuje pojedinca koji stavlja svoje žetone na liniju kako bi služio kao validator za određeni blockchain ekosustav.

Neaktivni blok: Podatkovni blok koji je uspješno miniran, ali nije uključen u trenutačno najduži blockchain. To se obično događa kao rezultat dodavanja drugog bloka (iste visine) u primarni lanac.

Državni kanal: Još jedno popularno rješenje za skaliranje drugog sloja koje pomaže smanjiti ukupan broj lančanih transakcija povezanih s određenim blockchain ekosustavom.

Simbol: To je digitalni tiker povezan s određenom kriptovalutom. Na primjer, simbol Bitcoina je BTC.

T

Taint: Odnosi se na ukupan postotak kriptovalute koji se drži na određenom računu (koji se pak može pratiti na drugom računu.)

Zaplet: To je blockchain alternativa koju je osmislio IOTA. Sustav koristi DAG-ove (usmjereni aciklični graf) i otporan je na kvantno računanje.

Testnet: Izraz “Testnet” odnosi se na alternativni blockchain koji programeri obično koriste samo u svrhu testiranja.

Tehnička analiza: To je metoda procjene koja koristi statističke podatke koji se odnose na aktivnost određenog tržišnog sektora. Koristeći alate povezane s TA, korisnici mogu izolirati određene specifične obrasce koji se zatim mogu koristiti za donošenje dobro informiranih investicijskih odluka.

Razmislite dugoročno: To je način razmišljanja u kojem investitor razmišlja o mjesecima ili godinama (a ne danima) u odnosu na svoje ulaganje.

Ticker: Skraćeni je simbol (ed BTC) koji se obično koristi u odnosu na kriptovalute u svrhu identifikacije.

Vremenska blokada: Unaprijed postavljeni uvjet kojim se želi izbaciti transakcija tek nakon što je dostignuta određeni blok ili ako je dostignut određeni vremenski okvir.

Vremenska oznaka: Modul koji omogućuje neometano gledanje id-podataka koji se odnose na određenu transakciju.

Znak: To je digitalna mjenjačka jedinica koja je dizajnirana da posjeduje određene transakcijske kvalitete i može se koristiti unutar većeg kripto ekosustava. Uz to, treba istaknuti da token suštinski nema potencijal da služi kao skladište vrijednosti, ali se može koristiti za stvaranje novih softverskih rješenja oko njega.

Događaj generacije žetona: Vrijeme kada se žeton izdaje i stavlja na raspolaganje masama za stjecanje.

Tokenize: Odnosi se na postupak kojim se stvarna imovina može pretvoriti u digitalne cjeline. To omogućuje da se fizička roba nudi različitim vlasnicima na potpuno neposredan, pojednostavljen način.

Tor: Besplatni softver koji korisnicima omogućuje vrlo sigurno i privatno surfanje webom. Preglednik Tor koristi mrežu dobrovoljnih releja kako bi sakrio mnoštvo podataka vezanih uz lokaciju / kolačiće povezane s njegovim korisnicima..

Ukupna ponuda: Kao što naziv sasvim očito implicira, pojam „ukupna ponuda“ odnosi se na maksimalan broj kovanica povezanih s projektom koji može postojati u bilo kojem trenutku. Međutim, zbroj ne uključuje novčiće koji su možda provjereno izgorjeli.

Obim trgovine: To je ukupna količina kriptografije vezana uz određeni projekt s kojom se trgovalo tijekom posljednja 24 sata.

Transakcija: Skraćeno kao tx, to je čin putem kojeg dva kriptoposjednika mogu međusobno razmjenjivati ​​digitalnu imovinu.

Naknada za transakciju: Malo plaćanje koje treba izvršiti kako bi se transakcija obradila unutar blockchaina.

Nepouzdan: Svojstvo je blockchain platforme da olakšava transakcije, a da niti jedan od sudionika ne mora vjerovati jedni drugima.

Pelivan: To je drugi izraz koji se koristi za opisivanje “usluge miješanja”.

Turing-Complete: Turing-complete je koncept koji se bavi sposobnošću uređaja da izvodi određene proračune s kojima nijedan drugi stroj nije sposoban rukovati. Virtualni stroj Ethereum glavni je primjer takvog uređaja.

U

Nepotvrđeno: Odnosi se na stanje u kojem određeni novčani tx još nije dodan blockchainu.

Knjiga bez dozvole: Drugi izraz koji se u osnovi odnosi na blockchain koji je potpuno javne naravi.

Nepotrošeni izlaz transakcije: UTO je izlaz povezan s blockchain transakcijom koji tek treba potrošiti, stoga se može koristiti kao ulazni protokol za novije tx-ove.

UTC vrijeme: To je vremenski standard koji koristi većina tvrtki širom svijeta kako bi sustavno olakšao svoje globalne komunikacije.

V

Provjerivač: Pojedinac koji je uključen u provjeru valjanosti blokova podataka (u svrhu stjecanja poticaja) unutar PoS blockchain ekosustava.

Adresa za ispraznost: Adresa je javnog novčanika koja koristi prilagođena slova i brojeve koje je odabrao vlasnik rješenja za pohranu.

Vaporware: Projekt koji nikada ne ugleda svjetlost dana.

Rizični kapital: Tip privatnog kapitala koji se obično dodjeljuje startupovima i drugim malim tvrtkama za koje se smatra da imaju svijetlu budućnost.

Djevičanski Bitcoin: Bitcoin koji je netaknut i nikada se nije koristio za olakšavanje bilo koje monetarne transakcije (bila ona nezakonita ili drugačija).

Hlapljivost: Izraz se odnosi na urođeni potencijal valute da svjedoči o intenzivnim promjenama cijena u određenom vremenskom razdoblju.

Volumen: Ukupna količina kriptografije koja je izvršena u određenom vremenskom razdoblju (npr. 24 sata, 7 dana itd.). S tehničkog stajališta možemo vidjeti da količina odražava smjer u kojem se kreće određena imovina (ili tržište u cjelini).

W

Novčanik: Riječ je o digitalnom uređaju za pohranu koji se može koristiti za pohranu kriptovaluta. I ne samo to, novčanik se također može koristiti za slanje / primanje digitalnih sredstava na besprijekoran način, bez muke. Primarno se mogu podijeliti u dvije središnje kategorije, a to su hostirani i hladni novčanik.

Wash Trade: Taktika obmane tržišta putem koje ulagači mogu uspostaviti umjetnu aktivnost prodajom / kupnjom određene digitalne imovine u isto vrijeme.

Popis praćenja: Kao što i samo ime govori, popis za praćenje odnosi se na mali skup kripto imovine koju bi korisnik želio pratiti svakodnevno. Ovih je dana značajka ugrađena u brojne poznate platforme za kripto trgovanje i web stranice.

Slabe ruke: Osoba za koju je poznato da panično prodaje kad god se na padu cijene pojavi.

Wei: To je najmanja djeljiva jedinica ETH tokena. Jedan Eter jednak je 1000000000000000000 Wei.

Kit: Uobičajeni pojam koji se koristi za opisivanje investitora koji posjeduje ogromnu količinu kripto – toliko da može lako upravljati tržištem jednom većom prodajom.

Popis dopuštenih: Odnosi se na kolekciju pojedinaca koji sudjeluju u ICO-u s namjerom kupnje pristojne količine tokena.

Bijeli papir: Tehnički dokument koji su pripremili članovi kripto startupa kako bi svijetu predstavili jasnu viziju onoga što njihov projekt želi postići u kratkom, srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Y

YTD: To je kratica za izraz “Godina do danas”.

Z

Transakcija nulte potvrde: To je koncept koji se može koristiti naizmjenično umjesto izraza “nepotvrđena transakcija”.

Nula dokaza: To je koncept koji se uobičajeno koristi u kriptografiji. Jednostavno rečeno, ZKP nastoji olakšati sporazum između dviju strana, a da pošiljatelj ne mora otkriti bilo koji sadržaj prijenosa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner