Mi a villámhálózat és hogyan működik?

A Lightning Network egy második réteg protokoll, amely szinte azonnali, nagy volumenű Bitcoin tranzakciókat tesz lehetővé. Ez a decentralizált rendszer a láncolaton kívüli személyes fizetési csatornákat használja fel a torlódások kiküszöbölésére és a felhasználók számára a két fél közötti megbízhatatlan fizetések lebonyolítására. Sokan úgy látják, hogy ez a protokoll a Bitcoin legjobb esélye a skálázhatóság megfékezésére.

Milyen problémákat próbál megoldani a villámhálózat?

A villámhálózatot a méretezhetőségi kérdések amelyek továbbra is a Bitcoin blokkláncát sújtják. Ezek a kérdések 2015-ben kezdtek előtérbe kerülni. Azonban csak 2017-ben, a kriptográfiai év során értek el szédületes szintet a Bitcoin túlterhelésével kapcsolatos aggályok.

Hálózati torlódások

Decentralizált hálózatban a torlódások súlyos problémákhoz vezethetnek. A Bitcoin esetében ez azt jelentette, hogy napokba telhet a tranzakció teljesítése. Ez a késés hatalmas problémát jelentett a felhasználók számára, mert a Bitcoin köztudottan ingatag. A hálózati volatilitás és a késleltetett tranzakciók kombinációja túl sok volt ahhoz, hogy a felhasználók elfogadják.

Bitcoin tranzakciós díjak 2017-2018-ban

Bitcoin tranzakciós díjak 2017-2018-ban

Különösen a kereskedők tapasztalták, hogy nincs mód a Bitcoin elfogadására anélkül, hogy hatalmas kockázatot vállalnának. Képzelje el, hogy elad egy terméket az ügyfelének, és mire megkapta a fizetést, elveszítette az érték 20% -át. Ez a forgatókönyv számtalanszor játszódott le ebben a torlódási időszakban. Lényegében a Bitcoin kudarcot vallott az első próbálkozása során, hogy az átlagemberek számára napi rendszerként működjön.

Díjak

A késésekkel együtt megemelkedtek a hálózati díjak. A Bitcoin hálózatban díjat fizet azért, hogy a bányászokat csábítsa arra, hogy a tranzakciót vegyék figyelembe blokk jóváhagyásukban. Piaci torlódások idején a felhasználóknak meg kell emelniük ezeket a díjakat, hogy ésszerű időn belül áthidalják tranzakcióikat. Sajnos ez olyan tranzakciókhoz vezetett, amelyeknél a küldött összeg meghaladta a díjakat. Ez jóváhagyatlan tranzakciókhoz is vezetett, alacsonyabb díjakkal, amelyek napokig ültek az érvényesítés előtt.

A Lightning Network előnyei

A Lightning Network kiküszöböli ezeket az aggályokat egy letétkezelő nélküli, azonnali, nagy volumenű mikrofizetési hálózaton keresztül, amely a Bitcoin blokklánc tetején él. Ez a láncon kívüli protokoll lehetővé teszi a „villámgyors” fizetéseket, amelyek csak láncban lévő társaik töredékébe kerülnek. Íme néhány a piac legnagyobb előnye a Villámhálózatból.

Méretezhetőség

A Villámhálózat fő előnye a méretezhetőség. Mivel a hálózat a Bitcoin blokkláncának tetején létezik, nem kötik azokat a technikai korlátozások, amelyek gátolják a Bitcoin teljesítményét. Következésképpen a Villámhálózat rendkívül bővíthető. Jelenleg a platform másodpercenként több millió tranzakciót tehet lehetővé peer to peer hálózat segítségével a Bitcoin blokklánc tetején.


Mikrofizetések

A Villámhálózat másik hatalmas előnye, hogy lehetővé teszi a mikrofizetéseket. Ezek a kis összegű kifizetések ideálisak különböző okokból. Tökéletesek mindennapi tranzakciókhoz, amelyeken a fogyasztók függenek. Képzelje el például, hogy megvásárol egy 0,50 dolláros csomag gumit a Bitcoinnal. Ha a mainnet-en próbálná meg ezt a vásárlást, a díjai meghaladják a tranzakciót.

Elizabeth Stark, a Lightning Labs vezérigazgatója

Elizabeth Stark, a Lightning Labs vezérigazgatója

Ugyanezen gondolatmenetek mentén a mikrotranzakciók lehetővé teszik a blokklánc és a rendszeres üzleti rendszerek közötti interakció új területét. A mikrotranzakciók egyik területe a játék. A felhasználók most valódi Bitcoin-t kereshetnek, ha részt vesznek a Lightning Network játékplatformjain. Ez a technológia továbbra is mindenki iránt érdeklődik, az autógyártóktól kezdve a POS-rendszerek felé, amelyek a mikrotranzakciós képességeket kívánják a jövőben integrálni hálózataikba.

Funkcionalitás

A Villámhálózat a Bitcoin felhasználóinak is több funkciót biztosít. Második rétegének köszönhetően a Villámhálózat további funkciókat nyújthat a Bitcoin ökoszisztémájának. A felhasználók élvezhetik az olyan funkciókat, mint az intelligens szerződéses programozás, valamint a tengeralattjáró-csere révén közvetlen láncra kerülő érmecserét. A legjobb az egészben, hogy a fejlesztők ezen a protokollon keresztül tovább bővítik a Bitcoin képességeit.

Hogyan működik a villámhálózat

A villámhálózat koncepciója egyszerű. A hálózat a Bitcoin blokkláncának második rétegeként működik, hogy függetlenül kezelje a tranzakciókat anélkül, hogy minden egyes műveletet a blokkláncon kellene rögzíteni. A hálózat csak a fizetési csatorna bezárásakor rögzíti a tranzakciókat.

Fizetési csatornák

A fizetési csatorna egy közvetlen, kétirányú fizetési kapcsolat a hálózat két csomópontja között. Miután a fizetési csatorna megnyílt a hálózati csomópontok között, korlátlan fizetéseket lehet elküldeni és fogadni anélkül, hogy aggódnunk kellene a torlódásoktól vagy a díjemeléstől. Csak akkor, ha a csatorna bezárul, regisztrálódnak ezek a fizetések a blokkláncon.

Villámcsomópont

A Villámhálózat funkcióinak középpontjában a Villámcsomópontok találhatók. A csomópontok kritikusak, mert létrehozzák a Lightning fizetési csatornákat. Ezeket a csatornákat aztán a többi felhasználó felhasználhatja a fizetések feldolgozásához a Villámhálózaton keresztül. Problémáikért a csomópont-üzemeltetők jutalmat kapnak tranzakciós díjakon keresztül. A legjobb az egészben, hogy a csomópont-üzemeltetők a csatorna beállításakor kiválaszthatják saját tranzakciós díjaikat.

A villámhálózat története

A villámhálózat koncepciója először 2015 februárjában került napvilágra. Ekkor Joseph Poon és Thaddeus Dryja, a stratégia fejlesztői bemutatták, hogy a koncepció miként tehet enyhítést a Bitcoin számára anélkül, hogy megváltoztatná a hálózat alapprotokolljait. A koncepciót nagy érdeklődés kísérte, és 2016 januárjára a kutatók közzétették a fehér papír a Villámhálózat számára. A hálózatot azóta fejlesztik.

Villámhálózati Whitepaper

Villámhálózati Whitepaper

2018 márciusában a Lightning Labs, a Lightning Network mögött álló egyik fő fejlesztőcsapat hivatalosan is elindította a béta verziót. Ezt az indítást röviddel azután követte az ACINQ és az Elements Projects. Az ACINQ elindította az első Lighting Network könnyű kliens mobil pénztárcát. Az Elements Projects teljesen más megközelítést alkalmazott, ahelyett, hogy az LN-ökoszisztémán belül működő vállalati oldalláncok létrehozására összpontosítottak volna.

Villámlámpa

2019 januárjában a Lightning Network közösség kezdeményezést indított a rendszer mikrofizetési képességeinek bemutatására. A Villámfáklya egy digitális fizetés volt, amelyet globálisan adtak át felhasználóról felhasználóra, és minden felhasználó további 00 000 szatoszót adott hozzá annak elküldése előtt. A fáklya hosszú ideje működő Bitcoinistával, Hodlnaut-tal kezdődött, majd a kriptocsillagtól a kriptocsillagig haladt.

A szimbolikus gesztus hatalmas népszerűségnek örvendett, amikor újabb hatalmas nevek vettek részt. Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója, Elizabeth Stark, a Lightning Labs vezérigazgatója és Binance Changpeng Zhao vezérigazgató csak néhány figyelemre méltó fáklyatartó volt. A kampány végén a villámlámpa utolsó kifizetését 2019. április 13-án küldték el, 4 290 000 szatozo adományaként egy nonprofit szervezetnek, amely a Bitcoin Venezuela nevet viseli. Ez a csoport elősegíti a Bitcoin használatának előmozdítását Latin-Amerikában.

Casa villámcsomópont

Körülbelül ekkor kezdtek megjelenni a hardver opciók a piacon, például a Casa Node. A Casa Node egy önálló villámhálózati hardvercsomópont, amely leegyszerűsíti a teljes telepítési folyamatot. A projekt célja az volt, hogy megszüntesse a technikai akadályokat és lehetővé tegye bárki számára, hogy jutalmat keressen egy LN-csomópont működtetésével. Ma a projekt a Casa Node második verziójával készül. Nevezetesen, ez a verzió a termék iránti kereslet miatt előrendelés alatt áll.

Villámjáték

Körülbelül ekkor kezdtek lendülni a Lightning Network-alapú játékok. Platformok, mint pl Lightnight lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valódi Bitcoin-t keressenek cselekedeteikért. Az első személyű lövöldözős játékban, a Lightnite-ben a felhasználók felteszik a Bitcoin-t játékra, és a győztes leveszi kriptóját megölt ellenségeikről. Ez a cím egyike a Lighting Network játékplatformjain elérhető számos közül Satoshis Games.

Lightnight

Lightnight FPS

A villámhálózat használata

Ma a Világító Hálózat használata sokkal könnyebb, mint a múltban. Számos villámhálózattal kompatibilis pénztárca létezik, amelyek lehetővé teszik a Bitcoin egyszerű kezelését és konvertálását Villám Bitcoin-ba és vissza. A Zap, az Electrum, az LND Thin Wallet, a Shango, a Spark és az éclair pénztárcák mind ezeket a szolgáltatásokat nyújtják.

A legjobb az egészben, hogy ezek a pénztárcák kiküszöbölik a fizetési csatorna közvetlen megnyitásával és annak finanszírozásával kapcsolatos technikai akadályokat. A felhasználók zökkenőmentesen végezhetnek villámhálózati fizetéseket ezekkel a mobiltárca-opciókkal, anélkül, hogy valaha is sok időt kellene fordítaniuk a protokoll teljes megértésére.

Indítsa el a Villámcsomópontot

Azok számára, akik közvetlenebb módon szeretnének részt venni a Villámhálózatban, ajánlott csomópont-üzemeltetővé válni. Ez a folyamat egyszerű, de kissé eltér attól függően, hogy a Lightning Network melyik verzióját használja. Az összes verzióhoz először meg kell Letöltés az ügyfelet, és hozzon létre egy Bitcoin címet a csomópont pénztárcájához. Ezután meg kell finanszíroznia a pénztárcáját. Ezek az alapok fogják finanszírozni a csatornádat. Fontos, hogy ezek az összegek a csatornádon is megengedett maximális tranzakciós összeget fogják képviselni.

Most, hogy betöltődött, csatlakozhat bármelyik kiválasztott villámcsomóponthoz, hogy létrehozzon egy csatornát. Most a felhasználók technikai és pénzügyi specifikációik alapján választhatják ki csatornádat. Minden alkalommal, amikor valaki tranzakciókat küld az Ön csatornáján keresztül, megkapja a tranzakciós díjat.

A villámhálózat – az ágazat egyik legígéretesebb fejlesztése

Több mint kétéves béta tesztelés után a Villámhálózat továbbra is látja a hozzáadott funkciókat. Ma ezt az élénk decentralizált ökoszisztémát sokan a Bitcoin legnagyobb reményének tekintik abban, hogy sorsát beteljesítse, mint peer-to-peer elektronikus készpénzrendszert. Ezen okok miatt a Villámhálózat kritikus pozíciót tölt be az iparban.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map