Mi az elosztott főkönyvi technológia (DLT)?

A Distributed Ledger Technology (DLT) az egyik leggyorsabban növekvő technológiai ágazat a világon. Bár a legtöbb ember a blockchain és a DLT kifejezéseket felcserélhetőnek tekinti, ez nem így van. Valójában a blokkláncok csak egy kis része a DLT szektornak. Fontos, hogy az elosztott főkönyv egy olyan adatbázis, amely két példányban létezik a hálózat több pontján.

Ahogy a neve is mutatja, e hálózatok fő jellemzője a decentralizációjuk. Következésképpen az összes DLT tartalmazza az elosztott hálózat futtatásához szükséges technológiai infrastruktúrát és a hozzá tartozó protokollokat. Ezek a folyamatok magukban foglalják a megváltoztathatatlan adatok gyűjtésének, validálásának és hozzáférésének lehetőségét ugyanazon hálózat több csomópontján keresztül.

Hogyan működik az elosztott főkönyv technológia

A DLT-k sokféle módon működhetnek. Azonban minden DLT valamilyen konszenzusra támaszkodik a hálózat állapotának megerősítéséhez. A konszenzusos mechanizmus egy olyan protokoll, amely lehetővé teszi a hálózati résztvevők számára a hálózat állapotának érvényesítését. A blockchain elosztott főkönyvi technológia szempontjából a konszenzusos mechanizmusok leggyakoribb formái a Munkabiztosítás (PoW) és a Tétbiztosítás (POS) rendszerek.

Mindkét mechanizmus ugyanazt a feladatot látja el, bár különböző eszközökkel. PoW rendszerben a hálózati csomópontok versenyeznek egy összetett matematikai egyenlet megoldása érdekében. Az egyenletet kitöltő első csomópont hozzáadja a következő blokkot a blokklánchoz. Ez a folyamat nagyon biztonságos, de intenzív elektromos használatot igényel. Ez a magas energiaigény arra késztette a fejlesztőket, hogy életképes alternatívákat keressenek.

Bitcoin Whitepaper

Bitcoin Whitepaper – Elosztott főkönyvi technológia

A PoS rendszerben a számítógépek még versenyeznek a következő blokk hozzáadásáért, de más módon. A felhasználók tétmechanizmus segítségével validálják a blokkokat. A tét az érmék szinkronizált hálózati pénztárcába történő elhelyezése. A legtöbb érmével és a leghosszabb tétidővel rendelkező csomópontok nagyobb valószínűséggel adják hozzá a tranzakciók következő blokkját és megkapják a jutalmat.

Az elosztott főkönyvi technológia előnyei

A DLT előnyei túl hatalmasak ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják. A DLT hálózatok átlátható és biztonságos módszert kínálnak a vállalkozások és az egyének számára a valódi peer-to-peer kereskedelem lebonyolítására. Ezek a rendszerek biztosítják a dinamikus adatok hatékony kezelését olyan szinteken, amelyek alig néhány évvel korábban elképzelhetetlenek voltak.

Bizalmatlan természet

A DLT-k számos okból hatalmas frissítést jelentenek a centralizált rendszerekhez képest. Egyrészt ezek a hálózatok az összes tranzakció változhatatlanságát és átláthatóságát biztosítják. Nyilvános DLT-ben bárki beléphet a hálózatba és ellenőrizheti, hogy milyen tranzakciók történtek. Ez a nyitottság nagyobb önbizalmat ad a felhasználóknak.

Biztonságos alternatíva

A decentralizáció alátámasztja a DLT teljes koncepcióját. Ezek a hálózatok biztonságosabbak, mert eltávolítanak minden központosított támadási vektort. A DLT hálózatban a kockázat egy központosított célról több ezer kisebb vektorra vált. Mivel ezek a kisebb csomópontok nem rendelkeznek hatalmas mennyiségű értékes eszközzel, például egy központi irányító hatósággal, kevésbé valószínű, hogy nagyobb támadást tapasztalnak.


Ezenkívül a DLT-k csúcstechnológiás biztonságot alkalmaznak, hogy hálózatuk tiszta maradjon. A rosszindulatú vagy hamis adatokat beíró csomópontokat azonnal kizárják a hálózatból. Ez a stratégia segít a teljes konszenzusos folyamat egyszerűsítésében.

Költségcsökkentés

A DLT-k bizalmatlan jellege vonzó alternatívává teszi őket a biztonságos hálózati megoldást kereső vállalatok számára. Az olyan DLT-k, mint a Blockchain-hálózatok, feleslegessé teszik a külső ellenőrzési rendszerek szükségességét. Mivel ezek a rendszerek több költséget és időt jelentenek az egyes tranzakciókhoz, ezek kiküszöbölése jelentősen növeli a hatékonyságot. A vállalatok megértik e hálózatok peer-to-peer jellegét, ami megfizethetőbbé teszi a működtetést, mint egy központosított rendszer.

Különbségek a Blockchain és a DLT között

Úgy tűnik, a közelmúltban a blockchain és a DLT kifejezések zavarosak voltak. Az e feltételek közötti különbségek megértése fontos lépés a tájékozottabb befektetővé váláshoz. Gondoljon a blokkláncra, mint az elosztott főkönyvi szektornak csak egy apró szakaszára. Fontos, hogy nem minden DLT blokklánc. Valójában a DLT-k évszázadok óta léteznek, jóval azelőtt, hogy az első számítógép létezett volna.

Blockchain vs Distributed Ledger Technology - Cryptodigest

Blockchain vs Distributed Ledger Technology – Cryptodigest

Ezenkívül nem minden blokklánc decentralizált, de ezek DLT-k. A központosított blokkláncok csomópont-hálózatot használnak, de a végső tranzakció-ellenőrzés során központi hatóságra támaszkodnak. Ezek a rendszerek népszerűbbek a hagyományos pénzügyi rendszerekben, mert lehetővé teszik a központosított fél számára a tranzakciók szükség szerinti módosítását és helyesbítését. Érdemes időt szánnia a pontos különbségek tanulmányozására. Ily módon a vállalkozók és az üzleti vezetők meghatározhatják, hogy melyik megoldás felel meg legjobban stratégiájuknak.

A DLT-k története

A DLT-k hosszú és figyelemre méltó múlttal rendelkeznek. Míg a DLT leggyakoribb formája, amelyről ma beszélnek, a blokklánc, ezeket a rendszereket évszázadok óta használják. Létfontosságú megérteni, hogy a blokklánc-technológia továbbfejlesztette a DLT-ket, mert ez volt az első rendszer, amely megoldotta a kettős kiadási problémát.

Alapvetően a DLT-re támaszkodó elektronikus pénznemek már a Bitcoin előtt is megvoltak. Azt azonban senki sem konfigurálta, hogyan lehetne megszüntetni az aljas szereplők azon képességét, hogy kétszeresen költsék el a digitális valutát. Csak addig volt Satoshi Nakamoto bemutatta a Bitcoin folyóiratát, miszerint ezek a kérdések végül véget értek, és a digitális valuták elrepültek.

A DLT-k legkorábbi formái az ókorban kezdődtek. A történészek arról számoltak be, hogy az ókori Rómában volt egy elosztott főkönyv, amely lehetővé tette polgárainak, hogy a birodalom bármely régiójában vásároljanak. Ez a főkönyv elősegítette a gazdasági tevékenység fellendülését az egész birodalomban, és elősegítette Róma történelmi státuszának elérését.

Digitális DLT-k

A DLT-k digitális változatai már 1991-ben elkezdtek felbukkanni. Ekkor jelent meg a DLT első, ma ismert koncepciója. Az első DLT csupán egy koncepció volt, amelyről a két Stuart Haber és W. Scott Stornetta nevű kutató írt. Című írásukbanA digitális dokumentum időbélyegzője a digitális dokumentumok létrehozásának és módosításának tanúsítására szolgáló két eljárásról”Kezdtek kialakulni a digitális DLT alapjai.

2002

2002-ben David Mazières és Dennis Shasha erre a koncepcióra építették munkájukkal. Ez a két innovatív fejlesztő bevezette a „Biztonságos fájlrendszerek kiépítése a bizánci, többfelhasználós SUNDR (Secure Untrusted Data Repository) nevű hálózati fájlrendszerből ”. Ez a dokumentum elsőként tárgyalta a blokkok felhasználásának lehetőségét a tranzakciók megszervezéséhez.

2005

2005-ben Nick Szabo híresen javasolta a digitális készpénz egyik legkorábbi formáját – a Bit aranyat. Javaslata akkoriban forradalmi volt. Soha nem látott fogalmakat vezetett be, mint például az ügyfél puzzle funkciói és a Munkabiztosítás funkció. Ezen fogalmak közül sokan eljutottak a Bitcoin alapkódolásába.

Nick Szabo - Bitcoin

Nick Szabo – Bitcoin

Érdekes módon sokan úgy vélték, hogy Nick Szabo az igazi Satoshi Nakamoto e hasonlóságok miatt. Sajnos Szabo tagadta, hogy bármi köze lenne a Bitcoin létrehozásához nyilvánosan. Tagadása ellenére a kriptográfiai közösségnek még mindig nagy része ragaszkodik ahhoz, hogy közvetlen szerepet játszott a világ első kriptovalutájának létrehozásában.

2009 Bitcoin

A Bitcoin mindent megváltoztatott. A blockchain hálózatok bevezetése a DLT szektorba hatalmas előrelépést jelentett. Ez a történelemben először azt jelentette, hogy megbízható és ellenőrizhető digitális valuta működhet.

Nevezetesen, a Bitcoin születése a DLT-fejlesztések világszintű emelkedését jelzi. Katapultot biztosított az ágazat fejlődéséhez. Ma ezek a fejlesztések továbbra is új és izgalmas DLT újításokat vezetnek be.

Elosztott főkönyvi technológia – ma

2015-ben a blockchain platform Iota Bevezett egy DLT-t, amely érvényesítés céljából kihasználhatja a tárgyak internetét (IoT). Az IoT a világ minden intelligens eszközéből áll. Ebben az új típusú DLT-ben a Tangle néven ismert protokoll lehetővé teszi, hogy az intelligens eszközök milliárdjai szerte a világon ellenőrizzék a hálózati feltételeket. Lényegében ez a fejlesztés hozta létre a létező legnagyobb DLT-t.

R3 Corda

Egy másik jelentős DLT fejlesztés történt az R3 Corda DLT bevezetésével. Fontos, hogy Corda nem blokklánc. Az R3 új rendszere kihasználja bedugható közjegyzők konszenzus megvalósítására. Érdekes módon egyetlen Corda hálózat több közjegyzőt is tartalmazhat, amelyek garanciákat nyújtanak különböző algoritmusok felhasználásával. Ily módon Cordát nem ismerik meg különösebb konszenzusos algoritmusok.

Az elosztott főkönyvi technológia kockázatai

Amint a DLT egyre gyakoribbá válik a piacon, fontos megérteni, hogy mint minden technológiát, néhány kockázatot is figyelembe kell venni. A DLT-k kiválóan alkalmasak adatok továbbítására és ellenőrzésére. Nincs azonban garancia arra, hogy ezek az adatok helyesen kerültek be a rendszerbe. Ezeknek a változhatatlan főkönyveknek az egyik legnagyobb problémája az adatbeviteli eltérések.

Alapvetően a DLT-k pontos adatokra támaszkodnak feladataik teljesítéséhez. Ha egy alkalmazott helytelenül írja be az adatok egy részét, az létrehoz egy hullámzó hatást, amely a hálózaton keresztül lépcsőzhet. Ezek az aggályok azt jelentik, hogy minden DLT-kompatibilis vállalatnak körültekintően kell eljárnia annak érdekében, hogy minden adatbevitel hiba nélkül történjen. Ennek a feladatnak a teljesítéséhez a vállalatoknak kellő gondossággal kell eljárniuk, amikor tartalmat vezetnek be a DLT-be.

DLT – jobb alternatíva

Könnyű felismerni, miért keres olyan sok vállalkozás továbbra is a DLT-k felé az üzleti funkciók egyszerűsítésének módjaként. Mint ilyen, számíthat arra, hogy a DLT-k számos üzleti rendszer alapvető részévé válnak. Ezeknek az egyedülálló hálózatoknak egyelőre végtelen lehetőségük van megváltoztatni a világ üzleti tevékenységét.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map