Mik azok a Dapps (decentralizált alkalmazások)?

A decentralizált alkalmazások (Dapps) továbbra is figyelemre méltó módon változtatják meg a körülöttünk lévő világot. Ezek az újkori programok minden eddiginél több funkcionalitást és biztonságot nyújtanak a felhasználóknak. Ezenkívül ezek az alkalmazások robusztus kialakítással rendelkeznek, amelynek célja a blokklánc-technológia decentralizált jellegének kihasználása. Mint ilyenek, ezek a programok egy számítógép helyett egy blokklánc vagy P2P számítógépes hálózaton futnak.

A Dapps decentralizált

Ha olyan hagyományos szoftverre gondol, mint az MSWord, fontos megértenie, hogy a protokoll egyetlen számítógépes rendszerben található. Még akkor is, ha Ön az online verziót használja, a tényleges szoftvert egy központi szervezet, jelen esetben a Microsoft működteti. Következésképpen a Microsoft teljes mértékben ellenőrzi az alkalmazást és annak használatát.

Ez az ellenőrzés teljes körű felhatalmazást ad a csoportnak az alkalmazás felett. Fontos, hogy a központosított alkalmazások, például a Facebook, ezt a strukturálási stílust követelik meg a megfelelő működéshez. A szervezet kulcsszerepet játszik ezekben a szoftverrendszerekben. Ha bármilyen okból megtámadták, megrongálták vagy eltávolították, a rendszer nem fog működni.

Ezért a Dapps decentralizált.

Dapp jellemzői

Noha a Dapps mindenféle formában és méretben kapható, mindegyikben közös tényezők vannak. Először is, az összes Dapp decentralizált. A decentralizáció azt jelenti, hogy az alkalmazás összes műveletét egy nyilvános blokkláncon kell tárolni. Ezután a Dapps arra ösztönzi a felhasználókat, hogy vegyenek részt a hálózatukban. A legtöbb esetben ezek az ösztönzők magukban foglalják a kriptovaluta valamilyen formájú fizetését. Nagyon gyakori, hogy az alkalmazás natív segédprogram-tokent hoz létre ennek a folyamatnak a megkönnyítése érdekében.

A Dapps új üzleti lehetőségeket teremt

A Dapps új üzleti lehetőségeket teremt

Valójában a Dapps valamilyen konszenzusos mechanizmust alkalmaz a hálózat érvényességének biztosítására. Konszenzusos mechanizmusban a hálózat résztvevői validátorként működnek. Csomópontként vagy bányászként is ismerik őket, mert jutalmat kapnak erőfeszítéseikért, például az arany bányászatáért. Csomópontok azok, akik hitelesítik az új tranzakciókat. Ezenkívül végül az egyik csomópont az, aki hozzáadja a következő „blokkot” a tranzakciók „láncához”. Ideális esetben egy Dapp egy nyílt forráskódú protokollt is tartalmaz.

Dapps és P2P hálózatok

Minden Dapp P2P vagy blokklánc hálózaton fut. A P2P hálózat olyan hálózat, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az adatok és szolgáltatások közvetlen cseréjét. Webhelyek esetében gondolkodhat olyan streaming webhelyeken, mint például a Popcorn Time. Amikor a felhasználók belépnek a Popcorn Time P2P Tor hálózatba, hozzáférést kapnak számos más felhasználóhoz, akik letöltéseket kínálnak. Ezután a felhasználó kiválasztja, hogy melyik felhasználótól töltse le az adatokat, és közvetlen kapcsolat jön létre a két fél között.

Blockchain P2P

A blokklánc-hálózatban nincs központi irányítási pont. Nincs olyan cég, amely biztosítja a blokklánc megfelelő működését. Ehelyett a hálózat minden számítógépe együtt dolgozik a hálózat biztonságában. A legtöbb esetben a szoftver nyílt forráskódú. A nyílt forráskódú szoftverek általában biztonságosabbak, mert lehetővé teszik a közösség számára, hogy tesztelje képességeit. Ily módon a blockchain technológia valóban decentralizált élményt nyújt a résztvevők számára.


Dapps vs. Regular Apps

A Dapps hatalmának perspektívába helyezése érdekében képzeljük el, hogy éppen egy új politikai könyvéhez írt egy bejegyzést a Facebookon. Amikor azonban néhány órával később visszamegy a bejegyzés statisztikáihoz, rájössz, hogy a bejegyzést eltávolítottuk, mert könyved tartalma megsértette a Facebook új szolgáltatási feltételeit.

Centralizált hálózatában a Facebook az a szervezet, amely a hálózatot irányítja. Más szavakkal, ők a biztosított tartalom királya. Ha úgy ítélik meg, hogy a mondanivalód nem illik bele az elbeszélésükbe, akkor minden joguk megvan arra, hogy kirúgjanak a peronról. Ugyanúgy megkérhetne valakit, hogy hagyja el otthonát, ha helytelenítené magatartását.

A Dapps sokkal másképp működik. Ha a Facebook olyan, mint az otthona, gondoljon a Dappsra, mint nyilvános parkra. Nincs olyan központi irányító hatóság, amely azt mondaná, hogy a posztjának el kell mennie. Valójában a blockchain technológia megváltoztathatatlan jellege miatt a könyvével kapcsolatos bejegyzése soha nem fog lejönni.

Dapps aktuális alkalmazások

Az első Dapp, aki sikeresen lépett piacra, a Bitcoin volt. Mint ilyen, a Bitcoin önfenntartó nyilvános főkönyv. Megváltoztathatatlan és decentralizált. Ennél is fontosabb az a tény, hogy a Bitcoin a hagyományos pénzügyi szektoron belül tapasztalt centralizáció közvetlen válaszaként lépett be a piacra.

Az Ethereum megváltoztatta a játékot

Ha a Bitcoin meggyújtotta a Dapp-gyertyát, az Ethereum gázt öntött rá. Ethereumé fehér papír kijelenti, hogy ez a kriptovaluta „decentralizált alkalmazások felépítésének protokollja”. Az Ethereum hálózatának minden aspektusa a fejlesztési idő csökkentésére, a biztonság javítására és a skálázhatóság biztosítására összpontosít.

Ethereum Whitepaper

Ethereum Whitepaper

Az Ethereum örökre megváltoztatta a Dapp játékot. Ez az egyedülálló platform egy új programozási nyelvet vezetett be, kifejezetten a Dapp programozás egyszerűsítése érdekében. Ezenkívül az Ethereum fejlesztői a Turing-komplett Ethereum Virtual Machine (EVM) segítségével intelligens szerződéseket hozhatnak létre percek alatt.

Bátor új böngésző

Ma az Ethereum Dapps uralja a piacot. Az olyan alkalmazások, mint a Bátor Az Új Böngésző az ERC-20 kompatibilis tokeneket használja elképesztő dolgok megvalósításához. A következő generációs böngésző esetében Bátor, a felhasználók BAT tokent kapnak részvételükért. A bátor felhasználók ténylegesen fizetnek az adatokért. Ezenkívül sokkal jobban ellenőrzik az információikat. A felhasználók eldönthetik, kit, mikor és mit osztanak meg. Ily módon a Dapp Brave forradalmasítja, mit jelent a neten böngészni.

STORJ

A Dapps által a piacra hozott további képességek másik tökéletes példája, a platform STORJ lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bérbe adják kihasználatlan számítógépes területüket. Az alkalmazás segít a felhasználóknak és a további tárhelyet keresőknek találkozni és szolgáltatásokat cserélni. Végül az egyik fél a szokásos piaci költségek töredékéért kap számítógépes tárolási képességeket, míg a másik fél kriptovalutát keres a hely biztosításáért.

Összegzés – Dapps-potenciál

A Dapps jövőbeli lehetőségei tagadhatatlanok. Minden héten új és izgalmas projektek jelennek meg a piacon. Mint ilyen, számíthat arra, hogy ezeket a protokollokat az elkövetkező években továbbra is minden üzleti szektorba integrálják.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map