Mik azok a „központi banki digitális valuták” (CBDC)?

A „központi banki digitális pénznemek” (CBDC) kifejezés a központi bankok által kibocsátott kriptovalutákra utal. A fiat társaik ezen virtuális verziói kihasználják a blockchain technológiát, hogy a világ valutakibocsátóinak nagyobb hatékonyságot, kontrollt és biztonságot nyújtsanak. Következésképpen minden eddiginél több ország tervezi a CBDC valamilyen formájának bevezetését a piacaira az elkövetkező években.

A CBDC-k blockchain alapú pénzügyi eszközök, amelyek áthidalják a szakadékot a hagyományos kriptovaluták, például a Bitcoin, és a mindennapi fiat pénznem között. Fontos, hogy sok elemző úgy gondolja, hogy a CBDC-k kritikus lépést jelentenek a teljes körű kriptovaluta-átvezetés felé vezető úton. Mint ilyen, ezek a hibrid alapok bizalmat biztosítanak a kriptopénz bevezetése iránt érdeklődő emberek számára, de aggasztóak a biztonsági intézkedések hiánya miatt a piacon.

Fontos, hogy jelenleg számos bank építi ki a kriptovaluták, például a CBDC-k tartására és tranzakciójára szolgáló rendszereket. Mivel egyre több bank vizsgálja a CBDC integrációjának lehetőségeit, erőteljes erőfeszítéseket tesz a kriptovaluta infrastruktúra fejlesztése. Egy nap ezek a rendszerek kezelhetik a nem banki kibocsátású kriptókat. Ezek a rendszerek tehetik lehetővé, hogy az összes kriptovaluta egy nap zökkenőmentesen beilleszkedjen a gazdaságba.

Mi teszi a CBDC-ket?

A jegybanki digitális pénznemek néhány fontos szempontot megosztanak a hagyományos kriptovalutákkal, mint például a Bitcoin és az Ethereum. Egyrészt a blockchain technológiát használják a gyors tranzakciók megkönnyítésére és a piaci aktivitás figyelemmel kísérésére. Következésképpen a CBDC-k nagyon hasonlóan működnek, mint a normál kriptovaluták.

CBDC piramis a Biz-on keresztül

CBDC piramis a Biz-on keresztül

A CBDC-k nagyobb átláthatóságot biztosítanak a bankoknak. Ez a további egyértelműség a bankárok számára nagyobb biztonságot és felügyeleti képességeket biztosít. Ezenkívül a blokklánc-technológia peer-to-peer jellege jelentősen csökkenti a díjakat és a tranzakciós időket. Különbségek merülnek fel a CBDC-k és a kriptovaluták között, amikor olyan funkciókat tárgyalunk, mint például bizonyos tranzakciók törlésének, eltávolításának, szerkesztésének vagy megakadályozásának lehetősége.

A CBDC-k fő alkotóelemei

Minden folyamatban lévő CBDC projekt megosztott néhány közös szempontot társaival. Egyrészt ezeket a digitális pénznemeket mindig központosított szervezet bocsátja ki. Mint ilyen, tranzakcióik nem változtathatatlanok, és a Központi Bank követelményeitől függően törölhetők, módosíthatók vagy visszatéríthetők. Ezenkívül az összes CBDC, amely belátható időn belül belép a piacra, a fiat valuta valamilyen formáját hivatott kiegészíteni.

Fontos, hogy a CBDC-k célja a hagyományos fiat valuta javítása. Zökkenőmentes felhasználói élményt nyújtanak anélkül, hogy rontanák fiat társaikat. Ez a stratégia szöges ellentétben áll azzal a sok decentralizált valutával, amely a jelenlegi fiat hegemónia megdöntésére törekszik.

Nyomon követhetőség

A CBDC-k lehetővé teszik a központi bankok és a szabályozók számára, hogy valós időben nyomon kövessék és nyomon kövessék minden tranzakciót. Fontos, hogy a központi bankárok úgy vélik, hogy ez a technológia elősegítheti a pénzmosás felszámolását. Mivel a CBDC-k lehetővé teszik a központi bankárok számára, hogy jóváhagyjanak vagy elutasítsanak minden tranzakciót, rendkívül nehéznek bizonyulhatnak az illegális vásárlások során

Költségmegtakarítás

A legtöbb ember soha nem gondol arra a hatalmas összegre, amely több papírpénz létrehozásához szükséges. Nem meglepő, hogy a pénz nyomtatása drága. Valójában 2019-ben az Egyesült Államok kincstára több mint egymilliárd dollárt költött nyomtatási költségekre. Ezen túlmenően annak ellenére, hogy több papírvaluta került a piacra, a papírvaluta-tranzakciók globálisan tovább csökkennek. Következésképpen ez a központi bankárok számára annál is inkább okot ad a nyomtatás visszaszorítására.

Kiállítás sebessége

Azokkal a hatalmas megtakarításokkal együtt, amelyeket a Központi Bank nyer a nyomdai alapok megszüntetésével, a kormányok gyorsabb pénzvezetési lehetőségeket élvezhetnek a CBDC-k révén. Sok központi bankár úgy véli, hogy a gazdasági bizonytalanság idején döntő fontosságú a monetáris kínálat tetszés szerinti irányítása. Például egy CBDC bölcs alternatíva lehetett az Egyesült Államok számára, mivel a legutóbbi koronavírus-mentesítési csomag során több milliárd dolláros gazdasági segélyt bocsátott ki. Érdekes módon az ötletet előzetes koronavírusban lebegtették támogatás számlát, de a technológiai problémák és az infrastruktúra hiánya miatt kiesett a végső nyelvből.

Nagyobb rugalmasság

A bankok hatalmas rugalmasságot nyernek a piacon a CBDC-k révén. A bankok az összes valutát kibocsáthatják, megsemmisíthetik, átutalhatják és tarthatják a főkönyvben. Ily módon a központi bankok képesek valós időben valósítani pénzügyi stratégiáikat. Ezek a devizák lehetőséget nyújtanak a bankoknak arra, hogy hatékonyabban hajtsanak végre olyan stratégiákat, mint a mennyiségi könnyítés.

CBDC-k címzett kérdései

Mivel egyre több bank fejezi ki érdeklődését a CBDC kibocsátása iránt, egyre több kérdés merül fel a szabályozóktól, a törvényhozóktól és a felhasználóktól. Az új pénzügyi termékek egyik fő kérdése az immateriális jellege. Az emberek jól érzik magukat egy termékkel, amit meg tudnak tartani és érezni. A CBDC-kkel egyiket sem teheti meg. Következésképpen a CBDC-k megkövetelnék az állampolgároktól, hogy jelentős kiigazításokat tegyenek előre. Itt vannak a legnagyobb kérdések, amelyekkel a CBDC jelenleg elfogadható.

Sietős örökbefogadás

A CBDC-k egyik legfőbb aggodalma, hogy aggodalomra ad okot, hogy elfogadásuk túl gyorsan megtörténhet. Ezek az egyedi pénzügyi eszközök megkövetelik, hogy az infrastruktúra és a jogszabályok a status quo legitim lehetőségévé váljanak. Ha olyan helyzet áll elő, hogy az emberek gyorsan elhagyják a fiat valuta modellt, akkor hiányosságok keletkezhetnek, miközben a digitális valuta fejlődik az üresség kitöltésére.

Banki rendszer

A bankrendszer jelenlegi működésének módja szerint a kisebb bankok kölcsönhatásba lépnek az ügyfelekkel, majd a központi bankok kapcsolatba lépnek ezekkel a bankokkal. A CBDC kibocsátása felborítaná ezt a stratégiát. A CBDC lehetővé tenné a banki ügyfelek számára, hogy számlákat nyissanak közvetlenül a Központi Banknál. Valójában az elemzők egy ilyen manővert jósolnak, mivel ehhez több millió új számlára lenne szükség, amelyet közvetlenül a központi bankok üzemeltetnek.

Központi banki kérdések

A CBDC bármely frissítésével kapcsolatos másik fő aggály az, hogy hatással van a jelenlegi banki struktúrára. Jelenleg a helyi bank díjat számol fel a banki infrastruktúra fenntartása és védelme érdekében. Ha az ügyfelek közvetlenül a központi bankokkal dolgoznának, új díjstratégiára lenne szükség az egész piacon.

Boost Crypto

A CBDC-k egyik legfőbb félelme blokklánc jellegük. Sok központi bankár úgy véli, hogy a CBDC kibocsátások negatívan befolyásolhatják az emberek bankokhoz való viszonyát. Egyes bankárok úgy gondolják, hogy ez rossz üzenetet küldene a számlatulajdonosoknak, mivel ez legitimálná a decentralizált kriptovalutákat, mint például a Bitcoin. Ezeknek a digitális eszközöknek a központi banki rendszert kell pótolniuk, nem pedig annak képességeit.

Nemzetközi tranzakciók

A hagyományos kriptovalutákkal ellentétben a CBDC-knek kérdései vannak a határokon átnyúló fizetési mechanizmusként történő alkalmazásukkal kapcsolatban. Jelenleg ezeknek a blockchain alapú alapoknak nincs érvényben standard vagy árfolyam. Mint ilyen, a központi bankok bizonytalanok abban, hogy a nemzetközi átváltási árfolyamok miként vonatkoznának a CBDC-kre.

CBDC globálisan

Figyelembe véve a CBDC elfogadásának óriási előnyeit, nem csoda, hogy több országban jelenleg is folyik valamilyen típusú CBDC kutatás. A 2018 tanulmány feltárta, hogy a központi bankok körülbelül 70% -a érdekelt ezekben a központosított kriptovalutákban. Ma ezek a programok vezetik az utat a CBDC-k felé irányuló kutatás és fejlesztés terén.

Egy 2019-ben interjú, Patrick Harker, a Philadelphia Fed elnöke a jegybank által kibocsátott kriptovaluták elkerülhetetlenségéről beszélt. Kifejtette, hogy a technológia által az ágazatban bevezetett előnyök túl nagyok ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják őket. Ma állításai valódibbak, mint valaha. Íme néhány nemzetközi CBDC-program:

Kína

A kínai tisztviselők jelenleg részt vesznek az eddigi legnagyobb és vitathatatlanul legfontosabb CBDC projektben. Ebben az évben Kína elkezdte tesztelni saját CBDC hálózatát, amelynek neve Digital Currency Electronic Payment (DCEP). Itt az ország egy „digitális jüan” tesztelését tervezi a világ legnagyobb népességével és a leggyorsabban növekvő gazdaságával.

Fontos, hogy a kínai tisztviselők úgy döntöttek, hogy a CBDC-k korai mozgatójaivá válnak, miután aggályok merültek fel a Facebook Libra elindításának lehetőségét követően. A múltban a kínai tisztviselők keményen viszonyultak a kriptopénz-használókhoz. 2017-ben az ország bezárta a tőzsdéket, és tiltottá tette a kriptográfia kereskedelmét. Ettől az időponttól kezdve a szabályozók tovább kutatták a blokklánc-technológia kihasználásának módjait anélkül, hogy lemondanának az emberek irányításáról.

Uruguay

Egy másik korai CBDC-tanulmány a dél-amerikai országból, Uruguay-ból érkezett. Az uruguayi tisztviselők még 2017-ben kísérleti programot indítottak az „e-peso” tesztelésére. Fontos, hogy a program 2018-ban sikeresen zárult. Nevezetesen az IMF dicsérte Uraguay stratégiája akkori előretekintő.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek

2019-ben a Közel-Kelet leggazdagabb országai egyesítették erejüket a CBDCAber.”A projektet lelkesen fogadták, mivel mindkét ország jelentős befolyással bír a régióban. Ma az Aber folytatja a tesztelést, és 2020 vége előtt láthatja a nyilvános kibocsátást.

ABER Launch Post

ABER Launch Post

pulyka

Érdekes módon Törökország egy másik okból fordult a CBDC-khez. Az ország szabályozói úgy vélik, hogy a CBDC-k segíthetnek a Központi Banknak az infláció jobb ellenőrzésében. A „Digitális Mérleg” Törökországnak több lehetőséget és rugalmasságot biztosít ezen aggodalmak kezelésében.

Oroszország

Oroszország központi bankja Vlagyimir Putyin elnök megbízásából, 2017 októberében megkezdte a kriptográfiai rubel fejlesztését. A kriptorubel részleteiből kiderült, hogy a CBDC nem lesz kitermelhető, de tranzakciói titkosítva vannak. Abban az időben sokan úgy látták, hogy a döntés Oroszország számára elkerüli az Egyesült Államok által bevezetett szankciókat, amelyekkel az ország jelenleg szembesül.

CBDC-k – itt a jövő

A központi banki digitális valuták (CBDC-k) továbbra is az egész világon címlapokat tartanak. A CBDC fejlődésének növekedésével a felhasználási esetek is nőnek. Minden héten több központi bank tekint e technológiai szempontból kiválóbb devizákra, hogy javítsa jelenlegi üzleti rendszereit. A jelenlegi helyzetben minden olyan bank, amely nem vesz részt a CBDC fejlesztésében, kemény valósággal szembesül, mivel a piac továbbra is minden szempontból digitalizálódik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner