Kako započeti trgovanje fjučersima

Ako se ozbiljno bavite trgovinom, morat ćete razmotriti terminsko tržište. Futures su među najlikvidnijim i najjeftinijim tržištima za trgovinu. Većina terminskih tržišta također je vrlo aktivno sa značajnim promjenama cijena svaki dan. Njima se može trgovati u bilo kojem vremenskom okviru, u rasponu od nekoliko minuta do mjeseci. Ovaj post pokriva sve što trebate znati da biste započeli trgovanje terminskim ugovorima.

Što su budućnosti?

Futures su vrsta financijskih derivata kojima se trguje na burzama. Futures ugovor je jednostavno dogovor o kupnji ili prodaji temeljne imovine po određenoj cijeni određenog dana u budućnosti. Oni su vrsta financijskog derivata jer se njihova cijena izvodi iz cijene drugog sredstva.

Futuresima se trguje pomoću marže, tako da se unaprijed plaća samo djelić vrijednosti ugovora. Taj se iznos vraća kada je pozicija zatvorena.

Futures ugovori se svaki dan markiraju. Ako je cijena zatvaranja viša nego prethodnog dana, računi koji imaju dugačke pozicije pripisuju se porastu vrijednosti pozicije, dok se računi koji imaju kratke pozicije terete. Ako je cijena niža, događa se upravo suprotno.

Neki se terminski ugovori namiruju fizički, dok se drugi podmiruju za novac. Fizička nagodba podrazumijeva da temeljna imovina mijenja vlasnika na datum isteka, dok gotovinska nagodba podrazumijeva da vrijednost imovine mijenja vlasnika.

Futures tržišta

Futures se izvorno razvio kako bi kupcima i prodavačima poljoprivrednih proizvoda omogućio da zaključaju cijene prije kraja sezone. To je omogućilo bolje planiranje poljoprivrednika i onih koji su kupili njihove proizvode. Otada su iz istih razloga uvedeni terminski ugovori za druge proizvode poput metala, nafte i plina.

Robna terminska tržišta mogu se podijeliti u tri kategorije:

  • Meka roba uključuje poljoprivredne proizvode poput kukuruza, kave, kakaa, svinjetine, govedine, soka od naranče i drva. Mnogi od ovih proizvoda su sezonski, a ponuda i potražnja ovise o vremenskim uvjetima i trendovima potrošnje.
  • Tvrda roba su plemeniti metali i neplemeniti metali, a uključuju zlato, srebro i bakar. Te industrije imaju vrlo duge cikluse i cijene su usko povezane s gospodarskim rastom i inflacijom.
  • Energetske robe uključuju naftu, plin i lož ulje. Na ta su tržišta pogođeni ekonomski rast, geopolitički događaji i složeni lanci opskrbe.

Sedamdesetih su uvedeni terminski ugovori na dionice i obveznice. Omogućuju institucijama i fondovima da se zaštite od izloženosti, a aktivnim trgovcima omogućuju nagađanje pozitivnih i negativnih kretanja cijena. Najveća terminska tržišta na svijetu su tržišta za S&P500 i američke obveznice na obveznice.

Future s valutom koriste uvoznici, izvoznici i korporacije za zaštitu svoje valutne izloženosti. Iako postoje aktivna tržišta fjučersa s valutom, većina zaštite štiti se od terminskih poslova koji su prilagođeni ugovori kojima se trguje na OTC-u (izvan šalterskog tržišta), a ne na burzama.

Terminologija i specifikacije ugovora

Futures ugovor je poput bilo kojeg drugog obvezujućeg ugovora i ima standardizirane specifikacije. Pri trgovanju fjučersima trebat ćete razumjeti sljedeće pojmove.

Temeljna imovina: Imovina na kojoj se temelji ugovor


Datum isteka: Datum na koji ugovor istječe i namiruje se.

Veličina ugovora: Mjereno u jedinicama osnovne imovine.

Vrijednost tika: Vrijednost minimalnog iznosa koji cijena ugovora može premjestiti.

Marža po ugovoru: Zahtjev za maržom za svaki ugovor.

Marža za održavanje po ugovoru: Uobičajeno je da ćete morati održavati određeno stanje marže na računu za svaki ugovor koji imate. Ovo je za podmirivanje bilo kakvih gubitaka od marke na tržištu, a morat ćete položiti dodatna sredstva ako vam margina ostane ispod praga.

Osim ovih pojmova, korisno je razumjeti i otvoreni interes i fer vrijednost.

Otvoreni interes: Futures berze objavljuju ukupan broj otvorenih pozicija za svaki ugovor, poznat kao otvoreni interes. Ako je otvoreni interes 1.000, postoji 1.000 dugih i 1.000 kratkih pozicija. Što je otvoreniji interes što se bliži datum isteka, to će tržište vjerojatno biti volatilnije.

Fer vrijednost: Po isteku, cijena terminskog ugovora bit će jednaka cijeni osnovne imovine. Međutim, prije datuma isteka, terminski poslovi trguju blizu njihove fer vrijednosti, koja se razlikuje od spot cijene.

Fer vrijednost izračunava se dodavanjem troškova držanja osnovne imovine na licu mjesta cijeni, a zatim oduzimanjem svih novčanih tokova koje imatelj može primiti. Troškovi koji se dodaju na spot cijenu uključuju troškove kapitala i sve troškove povezane sa skladištenjem, transportom ili osiguranjem imovine. Troškovi koji se oduzimaju uključuju dividende i isplate kupona obveznica, ako je primjenjivo.

Izračunavanje veličine terminske pozicije

Uobičajena pogreška novih terminskih poslova jest pogrešno razumijevanje veličine njihovih pozicija. Najvažniji broj kojeg morate biti svjestan je vrijednost izloženosti (poznata i kao nominalna vrijednost) ugovora koje kupujete. Sposobnost izračunavanja nominalne vrijednosti pozicije presudna je za učinkovito upravljanje rizikom.

Recimo da kupite 2 ugovora čija je izloženost 100 000 USD svaki, a iznos marže koji trebate održavati za svaki ugovor iznosi 7500 USD. Iako vam za otvaranje pozicije trebate samo 15.000 USD marže, vaša izloženost osnovnom tržištu vrijedi 200.000 USD.

Promjena cijene osnovne imovine od 5 posto rezultirat će promjenom vrijednosti pozicije u iznosu od 10.000 USD. Ako je promjena cijene u vašu korist, na vaš račun bit će uračunato 10 000 USD, dok će potez koji vam ne ide u korist rezultirati 10 000 USD na vašem računu.

Pretpostavljena vrijednost terminskog ugovora često nije lako dostupna, pa ćete ga morati moći izračunati. Tipična vrijednost za različita tržišta izračunava se na malo drugačiji način i to kako slijedi:

Index Futures

Svaki terminski ugovor s indeksom ima multiplikator koji se pomnoži s razinom indeksa da bi se postigla vrijednost dolara u ugovoru.

 S&Ugovori za e-mini P500 imaju množitelj od 50 dolara. Dakle, ako vam terminska trgovina na 3.450 jedan ugovor daje tržišnu izloženost od 172.500 USD (3.450 × 50).

Jedna oznaka iznosi 0,25 bodova, pa ako se ugovorna cijena pomakne za jednu oznaku, vrijednost pozicije mijenja se za 12,50 USD (50 x 0,25 USD).

Robne ročnice

Ročne roke imaju svaku svoju mjernu jedinicu, a jedan je ugovor na određeni broj jedinica.

Primjerice, jedan fjučers ugovor s kukuruzom odnosi se na 5000 bušela kukuruza. Ako je cijena po bušelu 4,30 USD, tada jedan ugovor vrijedi 21 500 USD (4,32 USD x 5000).

Za naftne terminske pogodbe jedan je ugovor za 1.000 barela nafte. Dakle, ako se nafta trguje s 40 dolara po barelu, tada jedan ugovor vrijedi 40.000 dolara (40 x 1.000 dolara).

Valutni terminski poslovi

Future s valutom kotiraju se u jedinicama osnovne valute. Da biste došli do vrijednosti ugovora u osnovnoj valuti, tečaj pomnožite s brojem jedinica osnovne valute.

 Jedan ugovor za kanadski dolar (CAD) vrijedi 100.000 CAD. Ako je stopa CAD / USD 0,75, tada je ugovor vrijedan 75 000 USD.

Početak rada u 5 koraka

  1. Odlučite se na tržištu kojim želite trgovati

Vaš prvi korak je odlučiti na tržištu kojim želite trgovati. Kad započinjete, trebali biste trgovati samo terminskim tržištima koja su vrlo likvidna i koja razumijete.

Indeksi, futures za zlato i naftu dobro su mjesto za početak jer su vrlo likvidni i prilično ih je lako pratiti. Za ostale proizvode poput žitarica i osnovnih metala potrebno je više znanja iz domene. Ako planirate trgovati ovim tržištima, morat ćete istražiti kako biste naučili nijanse svakog tržišta.

  1. Odlučite se o strategiji trgovanja

Nekoliko će čimbenika odrediti strategiju kojom trgujete. To uključuje iznos kapitala koji imate, vrijeme koje imate na raspolaganju za trgovinu i vrste strategija koje za vas imaju smisla.

Dnevno trgovanje zahtijeva manje kapitala jer će vaši stop gubici biti stroži. Međutim, dnevno trgovanje zahtijeva da čitav dan gledate tržište. S druge strane, swing trgovanje, trgovanje pozicijama i praćenje trendova zahtijevaju manje vremena, ali više kapitala.

Svaka strategija koju koristite također bi vam trebala imati smisla. Ako više volite sustavniji pristup, slijeđenje trendova bit će prikladnije. Ako ste temeljni trgovac, trgovanje pozicijom je primjenjivije. Ako više volite diskrecijski pristup zasnovan na tehničkoj analizi, tada će prikladnije biti swing trgovanje ili dnevno trgovanje.

  1. Odaberite brokera i platformu

Odabir brokera je važna odluka i treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Vaš posrednik mora ponuditi tržištima koja ste odabrali za trgovanje i imati izvrsnu reputaciju i korisničku uslugu. U nekim slučajevima možete odabrati brokera na temelju platformi koju nude svojim klijentima, ali također možete prvo odabrati platformu, a zatim pronaći brokera kompatibilnog s platformom.

Ovu ćemo temu detaljnije obraditi u sljedećem članku o odabiru terminskog brokera.

  1. Otvorite demo račun

Futures tržišta mogu se kretati vrlo brzo, što može biti neodoljivo kad ste tek na početku. Dobro je otvoriti demo račun prije nego što započnete trgovanje stvarnim kapitalom. To će vam omogućiti da upoznate platformu i ugovore. Također će vam omogućiti da razvijete postupak upravljanja rizikom koristeći stvarne podatke o trgovanju.

  1. Učite dok trgujete svojim demo računom

Tijekom trgovanja svojim demo računom možete nastaviti učiti o tržištima koja ste odabrali za trgovanje. To će vam pružiti priliku da testirate i pročistite svoju strategiju i budete sigurni da ste sposobni upravljati svojim rizikom. Jednom kada se upoznate s tržištima kojima trgujete i steknete određeno samopouzdanje, bit ćete spremni započeti trgovanje s živim računom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map