Kapitalni tokeni vs sigurnosni tokeni

Učenje razlika između tokena kapitala i sigurnosnih tokena pametan je način za poboljšanje vaše cjelokupne strategije kripto ulaganja. Iako je većina kripto ulagača upoznata s tradicionalnim uslužnim tokenima poput Ethereuma, i sigurnosni i kapitalni tokeni prilično su novi u prostoru. Ti se tokeni na mnogo različitih načina razlikuju od uslužnih.

Različiti tokeni imaju različite zakonske propise. Trenutno vlasnički kapital, dug i sigurnosni tokeni potpadaju pod standardne zakone o transakcijama vrijednosnim papirima, dok za komunalne, valutne i imovinske tokene nije potrebno odobrenje SEC-a. Uzmimo trenutak da istražimo neke ključne razlike između tokena kapitala i sigurnosnih tokena.

Što su sigurnosni tokeni?

Prema SEC-u, može se izvršiti “Howey-ov test” kako bi se utvrdilo spada li token pod propise o vrijednosnim papirima. Howie test niz je pitanja koja uključuju:

 • Jeste li uložili novac?
 • Očekujete li dobit?
 • Jeste li ulagali u zajedničko poduzeće?
 • Ovisi li dobit o naporu treće strane?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, ulažete u sigurnosni token. Nositelji sigurnosnih tokena nemaju nikakva vlasnička prava nad entitetom u koji su investirali. Umjesto toga, zajamčen im je postotak dobiti ostvarene od entiteta. Sigurnosni tokeni postoje u mnogim oblicima:

 • Vrijednosni papiri
 • Digitalni uzajamni fondovi
 • Digitalni ETF-ovi
 • Nekapitalna ulaganja protiv kapitala

Uz to, sigurnosni tokeni ne mogu se prenositi bez zadovoljavanja određenih propisa. Ovi propisi uključuju AML i KYC zahtjeve. To čini sigurnosne tokene manje likvidnim od njihovih kolega uslužnih tokena kojima se može anonimno trgovati.

Danas u kriptoprostoru djeluje niz značajnih platformi sigurnosnih tokena. Polymath, Securitize i Harbour tri su danas najutvrđenije platforme. Svaki od njih nudi poslovnim korisnicima jednostavnu mogućnost izdavanja i održavanja sigurnosnih tokena.

Protokoli sigurnosnih tokena

Sigurnosni tokeni sadrže usklađenost s propisima izravno u svom protokolu. Uključivanjem ovih propisa u pametni ugovor o tokenima, izdavači sigurnosnih tokena mogu jamčiti da njihov proizvod ostaje usklađen u svim fazama životnog ciklusa. Ispod su najpopularniji protokoli sigurnosnih tokena koji se trenutno koriste.

ERC-1400 / ERC-1404

ERC-1400 na tržište je ušao u prosincu 2018. Ovaj je protokol zamisao razvojnog tima tvrtke Polymath i Stephane Gosselin. Programi su znali da će, ako mogu koristiti raznoliki protokol ERC-20, to omogućiti najveću razinu interoperabilnosti na tržištu. Protokol ERC-20 daleko je najčešće korišten dostupan standard izdavanja uslužnih tokena.

Stephane Gosselin putem SlidesLivea

Stephane Gosselin putem SlidesLivea

Tim je nastojao stvoriti standard sigurnosnog tokena koji bi mogao funkcionirati na Ethereum blockchainu. Uz to, tim je želio protokol koji nije sadržavao particije. Danas ERC-1400 standard koriste mnoge tvrtke na globalnoj razini.


ST-20 – Polymath

Polymath je svoj koncept napravio korak dalje kada su stvorili protokol ST-20. Standardne funkcije tokena ST-20 slične su ERC-1400, ali s jednom glavnom prednošću, ST-20 tokeni mogu ostati usklađeni kada se njima trguje na decentraliziranim burzama (DEX). Polymath je dokazao ovu teoriju početkom mjeseca testom s DEX Loopringom.

DS-Token – Sekuritizirajte

Standard DS-token zamisao je popularne platforme za izdavanje tokena Securitize. Securitize koristi uslugu usklađenosti kako bi osigurao da se s njihovim tokenima postupa na zakonit način. Žetoni moraju dobiti odobrenje ovog registra na lancu kako bi provjerili status ulagača prije izvršavanja bilo kakvih poslova. To znači da svi vlasnici DS-tokena imaju identifikacijsko hash.

Sekundarna usklađenost

Usklađenost sa sekundarnim tržištem i dalje je vruća tema u industriji. Upravo ovog mjeseca, DTCC je objavio članak u kojem se navodi kako se treba pozabaviti ovim zabrinutostima na sekundarnom tržištu kako bi se osigurala poštena tržišna praksa. Trenutno je DTCC skrbnička razmjena treće strane za tradicionalna tržišta vrijednosnih papira. Tvrtka je zamijenila stare metode prijenosa papira korištene u 1970-ima. Prošle je godine DTCC samo u SAD-u obavio više od četiri kvadriliona transakcija vrijednosnim papirima.

Što su tokeni kapitala?

Kapitalni tokeni funkcioniraju više poput tradicionalne dionice. Drugim riječima, vlasnici vlasničkih tokena posjeduju neki oblik vlasništva u svojim ulaganjima. Njihovi tokeni predstavljaju koliki postotak vlasništva zapravo imaju. U većini slučajeva vlasnički tokeni predstavljaju imovinu, imovinu ili pothvat treće strane. Kapitalni tokeni postoje u mnogim oblicima:

 • Dionice
 • Budućnosti
 • Mogućnosti Ugovori
 • Tokenizirane nekretnine
 • Tokenizirani pothvati

Kapitalni tokeni i dalje imaju najviše koristi u platformama za grupno financiranje nekretnina kao što su Atlant. Te platforme omogućuju investitorima da slobodnije raspoređuju svoja sredstva na tržištu. Kapitalni znakovi nekretnina predstavljaju udio vlasništva nad određenom nekretninom. Ova strategija omogućuje investitorima da se pridruže višestrukim ulaganjima s manje kapitala. Uz to, ove platforme spuštaju ulaznu baru za ulaganja u nekretnine i olakšavaju veće tržišne aktivnosti.

Kapitalni tokeni naspram standarda sigurnosnih tokena

Trenutno vlasnički tokeni dijele iste protokole kao i sigurnosni tokeni, ali u bliskoj budućnosti možete očekivati ​​da će se pojaviti specifični standardi za token kapitala. Za sada protokoli sigurnosnih tokena mogu izvršavati sve potrebne funkcije koje zahtijevaju kapitalni tokeni. Uz to, ERC-temeljeni kapitalni tokeni dobivaju malo veću interoperabilnost u usporedbi s onim što bi budući standard kapitalnih tokena mogao uključivati.

Značajni projekti tokena kapitala

Jedna od najvažnijih objavljeno kapitalni token projekti izašli su na tržište u listopadu 2018. pod tim imenom Medijski tuš. Platforma Media Shower omogućuje tvrtkama stvaranje i izdavanje tokena kapitala. Govoreći o pothvatu, izvršni direktor Media Showera, John Hargrave objasnio je kako koncept otvara vrata za nove mogućnosti ulaganja na svim razinama.

SEC vs ICO

DIP započeo provalivši na ICO tržište 2017. godine nakon što je otkrio da vjeruje da je većina ponuda stvarno tokeniziranih vrijednosnih papira. Ako ne zatražite odobrenje SEC-a kada se radi sa sigurnosnim tokenima, to može rezultirati velikim novčanim kaznama, pa čak i zatvorom. Od tog vremena bilo je više visoko oglašavanih slučajeva, od kojih su mnogi trenutno u tijeku.

U većini slučajeva, SEC otišao nakon ovih firmi zbog ilegalne prodaje vrijednosnih papira. Službenici tvrtke platili su kazne i bili prisiljeni vratiti sredstva investitorima. U jednom je slučaju tvrtka imena Gladius uspjela izbjeći veće novčane kazne samoprijavljivanjem svojih ICO-a. Slijedom toga, tvrtka je vratila sva sredstva investitora kao dio posla.

Razmotrite svoje mogućnosti

Svaka vrsta tokena pruža vam jedinstvenu priliku za ulaganje. Svakako razmotrite svoje mogućnosti u potpunosti. Također, uvijek imajte na umu da i kapital i sigurnosni tokeni trebaju odobrenje prije bilo kakvih transakcija. Ovi zahtjevi mogu utjecati na vašu sposobnost trgovanja tim tokenima na sekundarnom tržištu.

Za sada kriptoprostor nastavlja rasti jer tradicionalne investicijske tvrtke i dalje bolje razumiju prednosti blockchain tehnologije. Možete očekivati ​​da će se pojaviti više standarda i vrsta žetona kako se ovi trendovi nastavljaju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map