Što je Blockchain tehnologija?

Otada je prošlo gotovo deset godina Satoshi Nakamoto prvi put je svijetu predstavio tehnologiju Blockchain u svojoj 2008. godini Bitcoin Bijeli papir. Od tada su te revolucionarne mreže stekle popularnost i u korporativnom i u vladinom sektoru. Ovaj se rast lako objasniti ako uzmete u obzir da blockchain tehnologija svijetu nudi neke jedinstvene prednosti koje prije nisu bile nezamislive. Stoga danas tehnologiju blockchain možete pronaći u gotovo svim sektorima globalne ekonomije.

Što je Blockchain tehnologija?

Blok lanac je mreža računala koja dijele distribuiranu knjigu kroz sve sudionike mreže (čvorove). Ova je strategija daleko drugačija od recimo fiat valuta koje potječu od centralizirane vlasti. Važno je da ova knjiga čuva neprekinuti lanac transakcija od rođenja mreže. Taj se „lanac“ transakcija povećava kako se odobravaju i dodaju novi „blokovi“ transakcija.

Bitcoin Whitepaper

Bitcoin Whitepaper

Kako bi odobrio nove transakcije, svaki čvor radi zajedno s drugima na provjeri valjanosti novih blokova. Uz to, čvorovi također potvrđuju trenutno stanje cijelog blockchaina. Da bi se novi blok transakcija mogao dodati u blockchain, moraju dobiti odobrenje od 51% čvorova mreže. Čvorovi se nazivaju i rudari. Na taj su način blockchain mreže decentralizirane mreže koje pružaju nenadmašnu sigurnost svijetu digitalnih sredstava.

Sigurnost putem decentralizacije

Decentralizacija je važan aspekt blockchain tehnologije jer čini ove revolucionarne knjige nepromjenjivim i nepromjenjivim. Zapravo, budući da ne postoji centralizirani vektor napada, hakiranje blockchaina gotovo je nemoguće. Što je veća blockchain mreža, to podaci na njoj ostaju sigurniji.

Na primjer, pogledajmo najveći svjetski blockchain, Bitcoin. Trenutno Bitcoin blockchain ima preko 10 000 aktivnih čvorova smještenih širom svijeta. Ova raspodjela znači da bi napadač trebao izmijeniti čak i samo jedan mali podatak na blockchainu, da bi trebao uspješno hakirati više od 5000 računala.

Iako ovaj zadatak možda nije nemoguć za kvantna računala budućnosti, toliko je neisplativ da nema smisla niti pokušavati takav monumentalni zadatak. Uz to, uz uspješno hakiranje 5000+ računala odjednom, napadaču će trebati i superračunalo da na vrijeme preračuna nove blokchain transakcije kako bi ih uveo u mrežu. Doslovno bi bilo povoljnije stvoriti novu kriptovalutu od nule.

Konsenzusni mehanizmi

Jedan od razloga zašto su blockchain mreže toliko sigurne je integracija konsenzusnih mehanizama. Konsenzusni mehanizmi su kriptografski protokoli koji koriste sudionike blockchain mreže u osiguranju njegovih podataka. U slučaju Bitcoina, Dokaz o radu Koristi se (PoW) mehanizam konsenzusa.

Proof-of-Work (PoW)

Konsenzusni mehanizam Proof-of-Work bio je revolucionaran u svijetu kriptografije kada ga je Adam Back prvi put uveo prije nekoliko godina u svojoj knjizi Hashcash. U konceptu Back opisuje integraciju matematičke jednadžbe u sigurnosne protokole mreže. Na taj način svako računalo može pokazati “dokaz” o svom radu na osiguranju mreže.

Nagrade za rudare

Važno je razumjeti da čvorovi dobivaju nagradu za svoj rudarski napor. Te se nagrade automatski prilagođavaju ovisno o poteškoćama i vrijednosti mreže. U slučaju Bitcoina, rudari su izvorno dobili 50 Bitcoina za svoj trud. Danas se to čini bogatstvom, ali davne 2009. godine Bitcoin je vrijedio samo lipe. Kako vrijednost tokena raste, a mreža raste, nagrade za rudarstvo se smanjuju. Danas, rudari bitcoina primiti 6,5 BTC ako dodaju sljedeći blok lancu.

SHA-256

Svakako, svaki čvor provjerava i osigurava blockchain, ali samo jedan može dodati sljedeći blok transakcija u mrežu. Da bi se utvrdilo tko je sljedeći rudar koji može dodati ovaj blok, svako se računalo natječe u matematičkoj utrci kako bi pronašlo PoW jednadžbu. U slučaju Bitcoina, jednadžba je poznata kao SHA-256. Što je najvažnije, prvi SHA algoritam datira još od Hashcash-a. Ova rana verzija jednadžbe bila je poznata kao SHA-1.

Mehanizam konsenzusa o bitcoinima - SHA-256 - Blockchain tehnologija

Mehanizam konsenzusa o bitcoinima – SHA-256 – Blockchain tehnologija

Istaknuto je da je jednadžba SHA-256 toliko teška da je vašem računalu jednostavnije i učinkovitije samo izvoditi slučajna pogađanja, umjesto da pokušava izravno shvatiti jednadžbu. Odgovor na jednadžbu mora započeti s unaprijed određenim iznosom od 0s. U Bitcoin blockchainu, odgovor jednadžbe mora započeti s četiri nule. Međutim, ako zagušenost mreže raste, raste i težina ovih jednadžbi. Ova se poteškoća prilagođava dodavanjem nove nule na početku potrebnog odgovora SHA-256.

Slično tradicionalnim proizvodima poput zlata, postoje troškovi povezani sa stvaranjem i uvođenjem ove digitalne imovine na tržište. Ova slučajna nagađanja koriste intenzivnu računsku snagu. Ova snaga jednaka je stvarnim troškovima poput računa za struju. Studije su pokazale da osiguravanje mreže Bitcoin može potrošiti više električne energije nego što zahtijevaju cijele zemlje. Srećom, preko 80% potrošnje energije Bitcoina dolazi iz obnovljivih izvora poput sunčeve ili hidroelektrične. Ovaj trošak rudarstva također dodaje mjerljivu vrijednost svakom Bitcoin-u.

Rudari

Kako je Bitcoin počeo rasti na profitabilnosti, računalna snaga njegove mreže znatno se proširila. U početku su čvorovi, poznati i kao rudari, mogli kopati Bitcoin koristeći samo svoje kućno računalo. Na kraju su rudari shvatili da su grafičke kartice daleko bolje u ponavljanju nagađanja potrebnih za otkrivanje algoritma SHA-256. To je dovelo do računske utrke na tržištu.

ASIC

Na kraju su velike blockchain tvrtke poput Bitmaina uvele integrirani krug specifičan za aplikaciju (ASIC) rudari u jednadžbu. Ovi namjenski napravljeni rudari tisućama su puta bili učinkovitiji u pogađanju algoritma SHA-256 od GPU-a i CPU-a prije njih. Slijedom toga, njihovim je uvođenjem stvoren scenarij u kojem je prosječni rudar sada trebao uložiti tisuće u rudarsku opremu kako bi ostao relevantan.

Rudarski bazeni

Srećom, neki kreativni umovi na terenu počeli su smišljati načine kako ponovno izravnati igralište. Razvili su “rudarske bazene”. Bazen za rudarstvo mreža je rudara koji svi dijele računarsku snagu za zajednički cilj rudarenja blockchain transakcija. Važno je da sudionici rudarskog bazena dobivaju postotak nagrade na temelju svojih doprinosa ukupnom hashu mreže (računska snaga).

Što je najvažnije, tijekom posljednje tri godine došlo je do napuštanja mehanizama konsenzusa gladnih vlasti kao što je PoW. Ova želja za osiguravanjem blockchaina na učinkovitiji način dovela je do razvoja nekih zaista jedinstvenih mehanizama konsenzusa u sektoru.

Proof-of-Stake (PoS)

The Proof-of-Stake mehanizam uklanja teške matematičke algoritme i umjesto toga koristi više psihološki pristup osiguranju mreže. U PoS blockchainu korisnici se ne trebaju matematički natjecati kako bi dodali sljedeći blok blockchainu. Umjesto toga, korisnici PoS-a “kockaju” svoje novčiće putem mrežnih novčanika kako bi osigurali mrežu. Način na koji klađenje djeluje je jednostavan.

Čuvanje određene količine kovanica u novčaniku omogućuje vam sudjelovanje u provjeri valjanosti transakcija. Što više kovanica uložite, to je veća vjerojatnost da ćete dodati sljedeći blok transakcija u mrežu. U većini PoS sustava rudar od onih s najviše tokena uloženih u to vrijeme dobiva priliku da doda blokove.

Prednosti mehanizma konsenzusa PoS odmah su očite. Kao prvo, ne trebate ulijevati tone resursa u svoju mrežu da bi bila sigurna. Uz to, budući da se čvorovi odabiru na temelju njihove količine uloženih novčića, nikad ne postoji scenarij u kojem čvor dobiva bilo što od provjere valjanosti netočnih transakcija. U osnovi, haker bi morao u potpunosti uložiti u kriptovalutu prije napada na mrežu. Na taj način, PoS sustavi stvaraju veliko odvraćanje od napadača.

Budućnost Blockchain tehnologije

Blockchain tehnologija je od svojih ranih dana prešla dug put kao sredstvo za zaštitu kriptovaluta. Danas blockchain tehnologija ima brojne primjene u svim vrstama industrije koje se mogu zamisliti. Konkretno, blockchain programi su na glavni način utjecali na logistički, financijski i sektor sigurnosti podataka.

Blockchain Technology Logistics

Blockchain logistički sustavi učinkovitiji su i isplativiji za rad od tradicionalnih modela zasnovanih na papiru. U stvari, nepromjenjiva i nepromjenjiva priroda blockchain tehnologije čini je idealnom za logističke zadatke. Uskoro ćete možda moći saznati mnogo više informacija o stvaranju i isporuci vaših proizvoda zahvaljujući ovim novovjekovnim sustavima koji se pojavljuju.

Blockchain logistika

Blockchain logistika putem GlobalTranza

Prikupljanje sredstava

Blockchain tehnologija također je promijenila način na koji tvrtke prikupljaju sredstva. U tradicionalnoj korporativnoj strategiji crowdfundinga, poput IPO-a, tvrtke moraju balansirati između isplativosti i sudjelovanja. Nemogućnost obrade manjih transakcija značila je da su tvrtke najduže morale odbiti potencijalne ulagače. U današnje vrijeme blockchain tehnologija omogućuje tvrtkama da lako automatiziraju te postupke putem pametnih ugovora.

Pametni ugovori

Pametni ugovori sadrže unaprijed programirane protokole koji se izvršavaju kad prime određenu količinu kripto valute poslanu na njihovu adresu. Ti ugovori žive na blockchainu i omogućuju izvanrednu funkcionalnost. Na primjer, u slučaju prikupljanja sredstava, pametni ugovor može automatizirati procese poput odobrenja investitora i raspodjele sredstava.

Blockchain tehnologija danas

Možete očekivati ​​daljnje širenje blockchain sektora u narednim mjesecima kako sve više vlada i institucija istražuju njegove prednosti. Za sada je blockchain revolucija uvelike u tijeku.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner