Što je digitalni novčanik?

Izraz “digitalni novčanik” popularniji je nego ikad prije zahvaljujući uvođenju blockchain tehnologije. Ovi praktični protokoli uglavnom uklanjaju potrebu za nošenjem vašeg tradicionalnog novčanika. Umjesto toga, digitalni novčanici pohranjuju sve vaše vrijedne podatke putem aplikacije. Digitalni novčanici također nose naziv “e-novčanici”.

Današnji Digitalni novčanici mogu poslužiti u mnoge svrhe. Ove mobilne aplikacije omogućuju vam prijenos stavki kao što su vozačka dozvola, poklon kartice, kreditne kartice, ulaznice za zabavne događaje i propusnice za prijevoz. Na taj način digitalni novčanici pojednostavljuju vaše svakodnevne aktivnosti. Dodatnu sigurnost stječete znajući da ne morate nositi originalne dokumente. Uz to, izgubljene podatke možete oporaviti sigurnosnim kopijama. Pokušajte to učiniti s izgubljenim novčanikom.

Kako funkcionira digitalni novčanik?

Srećom, digitalni novčanici nisu složene prirode. U većini slučajeva za početak morate samo preuzeti mobilnu aplikaciju digitalnog novčanika. Ovi su mobilni novčanici idealni iz nekoliko razloga. Kao prvo, mogu funkcionirati na gotovo svakom pametnom uređaju. Ti uređaji uključuju pametne telefone, tablete i pametne satove.

Za one koji se brinu o čuvanju svih ovih podataka na svom mobilnom uređaju, dostupne su i verzije digitalnih novčanika temeljenih na procesoru. Te platforme nisu toliko popularne kao njihovi mobilni kolege. Međutim, malo su sigurniji, pogotovo zbog gubitka ili krađe. Kriptovalute, poput Bitcoina, nude CPU opcije digitalnog novčanika korisnicima kao sigurniju alternativu mobilnim aplikacijama.

Gdje mogu dobiti digitalni novčanik?

Danas su digitalni novčanici dostupniji no ikad prije. Ove programe možete pronaći na mnoštvu mjesta. Jedno od prvih mjesta gdje možete pronaći pouzdani digitalni novčanik je vaša banka. Sve veće banke nude neki oblik digitalnog novčanika kao dodatak svojim bankarskim uslugama.

Digitalni novčanik prihvaća plaćanje kreditnom karticom

Digitalni novčanik prihvaća plaćanje kreditnom karticom

Uz to, također ne nedostaje opcija mobilnih novčanika dostupnih od trećih strana. Jednostavno idite na Google Play ili Apple Store i vidjet ćete niz popularnih opcija koje možete birati. Što je najvažnije, uvijek prije istraživanja preuzimanja proizvoda istražite davatelje aplikacija e-novčanika. Zapamtite, ova će aplikacija za vas ugostiti mnoštvo privatnih i važnih podataka. Morate biti sigurni da idete samo s pouzdanim alternativama.

U slučaju kriptovaluta, postoje dodatne mogućnosti koje treba razmotriti. Obično je najbolja opcija novčanik koji pružaju programeri kriptografije. Bit će najsigurnije. Međutim, možda vam neće pružiti svu fleksibilnost koja vam može zatrebati. Srećom, nezavisni programeri također su uveli brojne ugledne opcije multikriptovanja koje biste trebali razmotriti.

Korištenje digitalnog novčanika za svakodnevne kupnje

Jednostavno je koristiti digitalni novčanik za svakodnevnu kupnju. Prvi je korak pronaći trgovca koji prihvaća plaćanja digitalnim novčanikom. Ovaj je korak dovoljno jednostavan. Jednostavno potražite simbol digitalnog novčanika na POS-ovom mjestu trgovca. Što je najvažnije, danas se obično koriste dvije vrste POS sustava digitalnih novčanika – beskontaktni i magnetski.

Beskontaktni terminali omogućit će vam obavljanje transakcija putem NFC-a, Bluetootha, WI-FI-ja ili nekog drugog oblika bežičnog prijenosa. Near Field Communications ili NFC tehnologija jedna je od najbrže rastućih vrsta tehnologije mobilnih novčanika trenutno na tržištu. Ova tehnologija omogućuje vam slanje sredstava bez napora jednostavno u blizini POS-a. Za usporedbu, većina drugih oblika transakcija mobilnog novčanika zahtijeva da telefon izravno držite do POS-a da biste dovršili transakcije.

Nakon lociranja trgovca koji sudjeluje, spremni ste staviti svoj mobilni novčanik na upotrebu. Jednostavno držite svoj pametni telefon na POS-u i čekajte upit za odobrenje. Nakon što postavite upit, odobrite transakciju i vaša je transakcija završena. Jednostavno je to.

Digitalni novčanik na bankomatima

Digitalni novčanici također čine posjete bankomatima ugodnijima i učinkovitijima. Slično POS-u, za obavljanje transakcije ne morate fizički rukovati bilo kojim drugim predmetima osim telefona. Jednostavno držite svoj pametni telefon blizu bankomata i pričekajte da se pojavi upit. Odavde možete upravljati svojim računom i primati gotovinu s bankomata, a sve iz sigurnosti vašeg pametnog telefona. Važno je što ova značajka nastavlja stjecati popularnost tijekom pandemije koronavirusa. Sada su, više nego ikad, beskontaktne potrošačke opcije idealne.

Prednosti digitalnog novčanika

Digitalni novčanici donose neke velike prednosti na tržište. Kao prvo, e-novčanici pružaju korisnicima veću sigurnost. Jeste li ikad izgubili novčanik? Možete li se sjetiti onog osjećaja koji ste shvatili da su svi vaši osobni i osjetljivi podaci sada slobodno plutali svijetom? To strahovanje možete ukloniti digitalnim novčanikom.

Podaci o kreditnoj kartici spremljeni na Apple Pay Digital Wallet

Podaci o kreditnoj kartici spremljeni na Apple Pay Digital Wallet

Digitalni novčanici uključuju razne sigurnosne protokole kako bi osigurali da samo zakoniti vlasnik dobije pristup informacijama iznutra. Ovisno o vašem davatelju novčanika, ova sigurnost može sadržavati lozinke, tehnologiju skeniranja otiska prsta ili lica, tehnike autorizacije s dva faktora i šifriranje.

Organizacija

Digitalnom novčanikom postižete puno organizacije. Svim se vašim podacima može pristupiti na prikladan način. Nema više kopanja po novčaniku ili torbici da biste pronašli onu člansku iskaznicu koju jedva ikad koristite, ali sada vam je toliko potrebna. Nema više izgubljenih ili zaboravljenih bankomata ili kreditnih kartica.

Jednostavnije

Možda je jedan od najvažnijih razloga za razmatranje digitalnog novčanika činjenica da su ove aplikacije toliko jednostavnije za korištenje od tradicionalnih novčanika. Osim što sa sobom ne morate nositi glomazan novčanik, stječete i sposobnost napora putem telefona. Nakon što novčanik postavite sa svim podacima o plaćanju i članskim karticama, možete ostvariti stvarnu uštedu. Sad uvijek imate pri ruci podatke o popustu.

Vrste digitalnih novčanika

Danas su vam na raspolaganju sve vrste pružatelja usluga digitalnog novčanika. Međutim, zbog osjetljive prirode podataka u novčaniku, uključujući mogućnost pristupa vašem bankovnom računu, važno je pridržavati se samo poznatih robnih marki. Evo najboljih izbora digitalnih novčanika:

Nekripto mogućnosti digitalnog novčanika

Kad čujete riječ “digitalni novčanik”, možete pretpostaviti da je ovaj izraz ekskluzivan za blockchain prostor. U stvarnosti su se digitalni novčanici razvili odvojeno od blockchain tehnologije, iako tijekom istog vremenskog okvira. Glavne financijske pružatelje uvijek su zanimali načini za pojednostavljivanje korisničkih transakcija. Slijedom toga, digitalni novčanici uvijek su bili predmet interesa programera financijskih usluga.

Danas potrošači imaju pristup većem broju digitalnih novčanika nego ikad. Novi pružatelji usluga i dalje ulaze u prostor, sve sa svojim jedinstvenim značajkama i postavkama. Kako se prostor gužva, važno je prepoznati pionire u sektoru:

PayPal jednim dodirom

Platforma PayPal OneTouch dolazi od jedne od najstarijih najvećih tvrtki za digitalno plaćanje na svijetu – PayPal. Kao takva, ova platforma koristi mrežu ovog uspostavljenog davatelja usluga kako bi vam omogućila upotrebu e-novčanika gotovo bilo gdje. Uz to, platforma usmjerava najpopularnije PayPalove usluge. Novčana sredstva možete slati, primati i tražiti izravno s sučelja novčanika.

Venmo

Venmo je jedna od najpopularnijih aplikacija za digitalni novčanik na svijetu. Od 2019. aplikacija za plaćanje registrirala je preko 40 milijuna aktivnih korisnika. Jedan od najboljih dijelova o Venmu je činjenica da su mnoge tvrtke prihvatile aplikaciju. Ova podrška javnog i poslovnog sektora pomiče usvajanje mobilnih novčanika na nove visine.

Venmo je postao toliko popularan zahvaljujući raznim razlozima. Važno je što Venmo korisnicima nudi besplatne bankovne transfere. Prosječno vrijeme bankovnog prijenosa može potrajati 3 dana s aplikacijom, ali možete ubrzati sredstva za dodatnih 1%. Istaknuto je da je PayPal kupio Venmo 2016. godine kao dio akvizicije Braintreea vrijedne 800 milijuna dolara.

Samsung Pay

Samsung je jedna od prvih tvrtki koja je prepoznala potrebu za više mogućnosti digitalnog novčanika u tom prostoru. Kao takav, Samsung Pay na tržište je ušao još 2011. godine. Danas je platforma jača nego ikad. Pomoću sučelja možete platiti osobno, u aplikaciji ili na mreži. Jedini nedostatak platforme je da morate posjedovati Samsung pametni telefon da biste ga iskoristili.

Apple Pay

Apply Pay nastao je kao odgovor na Samsung Pay. Ovaj e-novčanik uključuje sve značajke koje biste očekivali od jednog od najpriznatijih imena u tehnološkoj industriji. Prema pravilima tvrtke, Apply Pay je isključivo za korisnike iPhonea ili Apple Watcha. Platforma omogućuje korisnicima iPhonea da izvršavaju transakcije u trgovini i na mreži izravno sa svojih uređaja.

Apple Pay prednjačio je u pogledu sigurnosti u sektoru. Platforma uključuje ugrađeni sustav za provjeru ID-a. Sustav zahtijeva da navedete Face-ID ili Pin kod za potvrdu transakcija.

e-novčanik

Aplikacija eWallet izuzetno je svestrana aplikacija koja je dostupna na radnim površinama Apple, Android, Mac ili Windows. Ova jedinstvena platforma ne uklapa se u normalne funkcije digitalnog novčanika jer ne možete slati ili primati uplate. Međutim, platforma može pohraniti sve vaše osjetljive financijske podatke na sigurno mrežno mjesto kojem možete pristupiti s bilo kojeg uređaja globalno.

Uz mogućnost držanja podataka o vašoj kreditnoj i debitnoj kartici, e-novčanici mogu pohraniti vaše putovnice, kartice osiguranja, kartice programa vjernosti, knjižnične kartice, pa čak i kartice s čestim letačima u zrakoplovnoj kompaniji. Sve ove funkcije koštat će vas oko 9,99 USD.

Opcije kripto digitalnog novčanika

Digitalni novčanici ključna su komponenta blockchain infrastrukture. Oni su glavno sučelje za interakcije kriptovaluta. Stoga su ovi digitalni sefovi namijenjeni sigurnom čuvanju vaših privatnih ključeva. Uz to, oni komuniciraju s različitim komponentama unutar blockchain ekosustava kako bi olakšali transakcije

Bitcoin.org Digitalni novčanik

Bitcoin.org Digitalni novčanik

Većina velikih projekata kriptovaluta poput Bitcoina, Ethereuma i Monera pruža izvorni novčanik. U većini slučajeva opcija novčanika za programere je najsigurnija. Možete slati, primati, nadzirati tržišta, pa čak i ulagati svoje novčiće da biste zaradili više, ovisno o vrsti kriptovalute koju držite.

Digitalni novčanici treće strane dizajnirani za podršku kriptovalutama najpopularnija su opcija. Ovi novčanici pružaju korisnicima veću interoperabilnost na tržištu. Primjerice, novčanici poput Jaxx, omogućuju vam pohranu više kriptovaluta u isti novčanik. Također možete pristupiti vrijednim tržišnim podacima, uključujući količinu podataka, vijesti i istraživače blokova.

Zabrinutost za digitalni novčanik

Jedno od glavnih pitanja usvajanja digitalnog novčanika proizlazi iz tehnoloških ograničenja, ne iz protokola, već iz uređaja na kojima rade. U osnovi, čak i najbolji digitalni novčanik na svijetu beskoristan je ako vam se baterija telefona isprazni. Možda ste se u prošlosti bavili odbijenom ili izgubljenom kreditnom karticom, ali zamislite onu koju trebate naplatiti prije nego što je možete upotrijebiti. U ekstremnim situacijama korisnici bi mogli ostati bez pristupa svojim sredstvima.

Tradicionalni sustav i dalje funkcionira

Još jedna glavna prepreka usvajanju digitalnog novčanika jest činjenica da većina ljudi i dalje radije koristi plastiku i gotovinu. Studije pokazali su da potrošači trenutno ne osjećaju stvarnu potrebu za nadogradnjom svojih platnih sustava. Zapravo, 3 od 4 potrošača ne vide točka u nadogradnji trenutno.

Problemi s povjerenjem

Prema istraživanju koje je proveo YouGov, 43% potrošača ne misli da su mobilni novčanici sigurni. Uz to, oko 38% je zabrinuto zbog gubitka uređaja. Mobilni vam novčanik neće biti od velike pomoći ako ne možete pronaći telefon.

Digitalni novčanici – budućnost financija

Unatoč toj zabrinutosti, digitalna ekonomija zahtijeva funkcioniranje digitalnih novčanika. Možete očekivati ​​da će ovi protokoli i dalje biti kritična komponenta financijskog sektora koji ide naprijed. Za sada se čini da blockchain revolucija ponovno gura digitalne novčanike u središte pozornosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner