Što su Dapps (decentralizirane aplikacije)?

Decentralizirane aplikacije (Dapps) nastavljaju mijenjati svijet oko nas na izvanredne načine. Ovi new-age programi pružaju korisnicima više funkcionalnosti i sigurnosti no ikad. Uz to, ove se aplikacije odlikuju robusnim dizajnom koji je namijenjen poticanju decentralizirane prirode blockchain tehnologije. Kao takvi, ti se programi izvode na blockchain ili P2P mreži računala umjesto na jednom računalu.

Dapps su decentralizirani

Kad razmišljate o tradicionalnom softverskom programu kao što je MSWord, važno je razumjeti da se protokol nalazi na jednom računalnom sustavu. Čak i ako koristite internetsku verziju, stvarnim softverom upravlja središnja organizacija, u ovom slučaju Microsoft. Slijedom toga, Microsoft ima potpunu kontrolu nad aplikacijom i njezinom uporabom.

Ova kontrola pruža grupi puna ovlaštenja nad aplikacijom. Važno je da centralizirane aplikacije, poput Facebooka, zahtijevaju ovaj stil strukturiranja kako bi ispravno funkcionirale. Organizacija igra ključnu ulogu u tim softverskim sustavima. Ako je napadnut, oštećen ili uklonjen iz bilo kojeg razloga, sustav neće uspjeti raditi.

Zbog toga su Dapps decentralizirani.

Dapp karakteristike

Iako Dapps može biti u svim oblicima i veličinama, svi dijele neke zajedničke čimbenike. Prvo, svi su Dapps decentralizirani. Decentralizacija podrazumijeva da sve radnje aplikacije moraju biti pohranjene na javnom blockchainu. Dalje, Dapps potiče korisnike da sudjeluju u njihovoj mreži. U većini slučajeva ti poticaji uključuju plaćanje putem nekog oblika kriptovalute. Uobičajeno je da aplikacija stvara izvorni uslužni token kako bi olakšala taj postupak.

Dapps stvara nove poslovne mogućnosti

Dapps stvara nove poslovne mogućnosti

U prvom redu, Dapps koristi neki oblik konsenzusnog mehanizma kako bi osigurao valjanost mreže. U konsenzusnom mehanizmu, sudionici mreže djeluju kao validatori. Poznati su i kao čvorovi ili rudari jer dobivaju nagradu za svoj trud, poput rudarstva za zlato. Čvorovi su oni koji potvrđuju nove transakcije. Uz to, jedan od čvorova na kraju je onaj tko može dodati sljedeći „blok“ u „lanac“ transakcija. Idealno bi bilo da Dapp ima i protokol otvorenog koda.

Dapps i P2P mreže

Svi Dapps rade na P2P mreži ili na blockchain mreži. P2P mreža mreža je koja omogućuje korisnicima izravnu razmjenu podataka i usluga. U slučaju web stranica, možete razmišljati o streaming web lokacijama poput Popcorn Timea. Kada korisnici uđu u mrežu Popcorn Time P2P Tor, dobivaju pristup raznim drugim korisnicima koji nude preuzimanja. Korisnik zatim bira od kojeg korisnika će preuzeti podatke i uspostavlja se izravna veza između dviju strana.

Blockchain P2P

U blockchain mreži ne postoji središnja točka kontrole. Ne postoji tvrtka koja osigurava da blockchain ispravno radi. Umjesto toga, svako računalo na mreži zajedno radi na zaštiti mreže. U većini slučajeva softver je otvorenog koda. Softver otvorenog koda općenito je sigurniji jer omogućava zajednici da testira svoje mogućnosti. Na taj način blockchain tehnologija stvara uistinu decentralizirano iskustvo za sudionike.


Dapps nasuprot redovnim aplikacijama

Da bismo snagu Dappsa stavili u perspektivu, zamislimo da ste upravo postavili post za svoju novu političku knjigu na Facebook. Međutim, kad se vratite provjeriti statistiku za svoj post samo nekoliko sati kasnije, shvatite da je post uklonjen jer je sadržaj vaše knjige kršio nove uvjete pružanja usluge Facebook.

U svojoj centraliziranoj mreži Facebook je entitet koji kontrolira mrežu. Drugim riječima, oni su kralj ponuđenog sadržaja. Ako smatraju da se ono što imate reći ne uklapa u njihov narativ, imaju puno pravo da vas izbace s platforme. Na isti način na koji biste mogli zamoliti nekoga da napusti vaš dom ako ne odobravate njihovo ponašanje.

Dapps funkcioniraju mnogo drugačije. Ako je Facebook poput vašeg doma, mislite na Dapps kao na javni park. Ne postoji središnje državno tijelo koje bi vam reklo da vaše mjesto mora ići. Zapravo, zbog nepromjenjive prirode blockchain tehnologije, vaš post o vašoj knjizi nikada se neće srušiti.

Dapps trenutne aplikacije

Prvi Dapp koji je s uspjehom ušao na tržište bio je Bitcoin. Kao takav, Bitcoin je samoodrživa javna knjiga. Nepromjenjiv je i decentraliziran. Još je važnija činjenica da je Bitcoin na tržište ušao kao izravan odgovor na centralizaciju doživljenu u tradicionalnom financijskom sektoru.

Ethereum je promijenio igru

Ako je Bitcoin upalio Dappovu svijeću, Ethereum je na nju natočio plin. Ethereum’s bijeli papir navodi da je ova kriptovaluta “protokol za izgradnju decentraliziranih aplikacija”. Svaki aspekt Ethereumove mreže usredotočen je na smanjenje vremena razvoja, poboljšanje sigurnosti i osiguravanje skalabilnosti.

Ethereum Whitepaper

Ethereum Whitepaper

Ethereum je zauvijek promijenio igru ​​Dapp. Ova jedinstvena platforma predstavila je novi programski jezik posebno za pojednostavljenje Dapp programiranja. Uz to, programeri Ethereuma mogu koristiti Turingov kompletni Ethereum Virtual Machine (EVM) za stvaranje pametnih ugovora za nekoliko minuta.

Hrabri novi preglednik

Danas Ethereum Dapps dominira tržištem. Aplikacije poput Hrabar Novi preglednik koristi tokene koji su u skladu s ERC-20 da bi postigao neke nevjerojatne stvari. U slučaju preglednika sljedeće generacije Hrabar, korisnici za svoje sudjelovanje dobivaju BAT tokene. Hrabri korisnici zapravo dobivaju plaću za svoje podatke. Uz to, oni dobivaju daleko veću kontrolu nad svojim informacijama. Korisnici mogu odlučiti koga, kada i što dijeliti. Na taj način Dapp Brave revolucionira što znači surfati mrežom.

STORJ

U još jednom savršenom primjeru dodanih mogućnosti koje Dapps donosi na tržište, platforma STORJ omogućuje korisnicima iznajmljivanje neiskorištenog računalnog prostora. Aplikacija pomaže korisnicima i onima koji traže više prostora za pohranu, okupljaju se i razmjenjuju usluge. Na kraju, jedna strana dobiva mogućnosti računalne pohrane uz djelić uobičajenih tržišnih troškova, dok druga strana zarađuje kriptovalutu za pružanje prostora.

Sažetak – Dapps potencijal

Budući potencijal Dappsa je neporeciv. Svakog tjedna na tržištu se pojavljuju novi i uzbudljivi projekti. Kao takvi, trebali biste očekivati ​​da će ovi protokoli i dalje biti integrirani u svaki poslovni sektor tijekom sljedećih godina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map