Prijedlog lanca za OKExChain i CertiK

O CertiKu

CertiK je pionirska tvrtka za cyber-sigurnost u blockchainu koju su osnovali profesori informatike sa Sveučilišta Yale i Sveučilišta Columbia. Primjenjujući strogost vlasničke tehnologije formalne provjere na pametnim ugovorima i blockchain protokolima, CertiK je uspio osigurati preko 6 milijardi dolara imovine i opslužiti više od 150 poslovnih klijenata, uključujući mnoge vodeće svjetske blockchain tvrtke kao što su Binance, OKEx, Coinone, PAXOS, Reserve, Universal Protocol, InfStones itd. Za razliku od tradicionalnih pristupa testiranju, CertiK pokušava matematički dokazati blockchain protokole, supernode i pametne ugovore otporne su na hakere i bez grešaka..

Sinergija i međusobni lanci između OKExChain-a i CertiK-ovog lanca

Lanac CertiK i OKExChain dijele nekoliko koncepata dizajna i razvojnih planova

što bi moglo osvijetliti buduće sinergije. Lanac CertiK dodati će vrijednost OKExChain-u

Savez u ovim jedinstvenim perspektivama:

1. Napajanje OKExChain-a putem CVM-a

Slično kao i OKExChain, i CertiK lanac temelji se na konsenzusu Tendermint-BFT, s ciljem izgradnje ekosustava bez ikakvih granica putem vlasničkog CertiK Virtual Machine (CVM) i Duboko more programski jezik.

CertiK VM (CVM) je platforma pametnih ugovora razvijena za CertiK Chain. Za verziju 1.0, ima za cilj pružanje potpune EVM-kompatibilnosti uz dodavanje sigurnosnih proširenja. Buduće verzije pružit će WASM i opću podršku za izvorni kod. CVM se isporučuje kao čuvar Cosmosa, koji OKExChain lako može koristiti.

Iako CVM podržava naslijeđene jezike poput Solidity, takvi jezici ne nude optimalnu podršku za formalnu provjeru. Iz tog razloga ćemo i usmjeravati jezik CertiK DeepSEA na OKExChain putem CVM-a.

2. Napajanje OKExChaina putem DeepSEA

Distribuirane financijske aplikacije posebno su zahtjevne za sigurnost, jer su u pitanju velike novčane vrijednosti, a greške mogu nastati u suptilnim interakcijama između ugovora koje je napisalo više različitih strana. Trenutno je većina postojećih rješenja za formalnu provjeru usmjerena na dokazivanje Svojstva pojedinačnog ugovora u izolaciji (npr. označavanjem svake metode ugovora pre- i postuslovima) Takav postupak verifikacije izvan je lanca bez kontrole dozvola u stvarnom vremenu i / ili povratne informacije o otkrivanju poput tradicionalnih okruženja za razvoj softvera. Također, alati za provjeru često uključuju pouzdani kôd koji može imati greške. Ovo nije obećavajuća razina sigurnosti za OKExChain koji ima za cilj izgradnju ekosustava javnog lanca bez granica s glatkom cirkulacijom podataka, imovine i vrijednosti.

Programski jezik DeepSEA želi koristiti Coq interaktivni ispitni asistenti za provjeru ispravnosti ugovora bez ikakvih praznina. Sustav DeepSEA sastoji se od novog programskog jezika, provjerenog kompajlera i mehanizma za prevođenje ugovornog koda u formalni model koji se može učitati u Coq proof pomoćnika.

Dio programskog jezika mali je imperativni jezik pogodan za pisanje ugovora. Izvorno je nadahnut istraživanjima na provjerenim sustavima i sadrži neke lekcije naučene iz razvoja operativnog sustava CertiKOS kako je detaljno opisano u nastavku:


 • Prvo, strukturiran je oko objekata koji enkapsuliraju stanje između sučelja vanjskih metoda, točno kao što to čine pametni ugovori.
 • Drugo, jezik je osmišljen tako da ga je moguće prevesti u čiste funkcije o kojima je lako razmišljati u pomoćnim radnicima.
 • Konačno, koristi patentiranu metodologiju certificiranih slojeva apstrakcije za razdvajanje složenih sustava na više slojeva za koje se može dokazati da su neovisno točni.

CertiK razvija provjereni kompajler koji prevodi jezik DeepSEA u bytecode. Činjenica da je sam prevoditelj provjeren u Coqu osigurava da nema nikakvih grešaka koje mogu kršiti sigurnosna svojstva ugovora. Drugim riječima, može se dokazati sigurnost programa na razini izvornog koda i dobiti jednako stroga jamstva kao da se izravno rasuđuje koristeći formalnu specifikaciju jezika bajt koda, ali s puno više praktičnosti jer dokaz nije pretrpan pitanja predstavljanja podataka ili protoka kontrole. Činjenica da je kompajler provjeren također znači da svi kompajlirani programi dokazano zadovoljavaju određena svojstva sigurnosne runtime: oni su sigurni za tip, nemaju cjelobrojne preljeve itd..

Sustav DeepSEA je modularan, tako da se jezik DeepSEA može kompajlirati u nekoliko različitih ciljnih arhitektura, a provjerena pozadina kompajlera može se ponovno koristiti za nekoliko različitih jezika unosa. Konkretno, u budućnosti bismo mogli ponovno koristiti pozadinu za jezike specifične za domenu, na pr. specifično za pisanje financijskih ugovora, s istim jamstvima ispravnosti.

Kompajler DeepSEA također prevodi ugovor u biblioteku koja se može učitati u pomoćnik za provjeru radi provjere naprednih svojstava ispravnosti. Činjenica da koristimo interaktivni pomoćnik za provjeru s punom funkcijom znači da je moguće definirati proizvoljno složene izjave i modele teorema bez ikakvih ograničenja koja nameće sam alat. Na primjer, prilikom provjere financijske prijave moguće je zapisati teorijske definicije igara (na standardni način kako bi se pojavile u udžbenicima matematike) i dokazati da je namjeravani protokol doista dominantna strategija.

Sljedeći je primjer gdje je moć dokaznih pomagača posebno korisna primjene s više lanaca, koji uključuju nekoliko ugovora koji žive u odvojenim lancima i komuniciraju asinkrono. Ovo je još jedan sjajan način na koji DeepSEA osnažuje ekosustav OKExChain. U ovoj postavci alat DeepSEA može automatski proizvesti provjereni model svakog pojedinačnog ugovora, a programer tada može pomoću pomoćnika za provjeru definirati kako ugovori mogu međusobno komunicirati, koje su pretpostavke o kašnjenju itd. Činjenica da DeepSEA se može kompilirati za rad na više lanaca (na primjer, CertiK Chain, OKExChain, Ethereum) također će nam omogućiti da napišemo skup standardnih ugovora o mostu i ovjerimo ih sve u jednom razvoju DeepSEA, pružajući solidnu osnovu za komunikaciju između lanci.

Članak istraživanja DeepSEA objavljen je na simpoziju OOPSLA’19 (Saznajte više). The

Duboko more Bijela knjiga o jeziku v0.9 i Verzija pregleda DeepSEA Compilera su također

dostupna javnosti. Za više detalja i primjere, molimo pogledajte više

sveobuhvatan uvod ovdje.

3. Istraživač za OKExChain

CertiK Chain Explorer web je sučelje za CertiK Chain na koje se korisnici lanca uvelike oslanjaju kako bi pratili svoje transakcije, kao i istraživali cijele informacije o platformi blockchain. U tradicionalnim blockchainsima kao što su BTC, ETH, BCH, istraživači blokova rade samo za svoj vlastiti lanac. Na primjer, korisnik nikada ne može koristiti ETH blockchain explorer za BTC informacije.

Sa zajedničkom vizijom stvaranja blockchain ekosustava bez granica za veću transparentnost i učinkovitu cirkulaciju imovine, podataka i vrijednosti, tim OKExChain i CertiK tim dizajniraju visoku razinu integracije svog prednjeg dijela lanca, a kasnije i dapps izgrađenih na vrhu. Tim CertiK trenutno razvija uzajamnu podršku za OKExChain putem CertiK Explorera, napajajući OKExChain pouzdanim značajkama unakrsne provjere i provjere podataka kao sigurnosno poboljšani izvor podataka. OKExChain, s više opcija istraživača, omogućit će budućim korisnicima lanca fleksibilniji pristup i dostupnost za aktivnosti na lancu.

4. DeepWallet za OKExChain

DeepWallet, decentralizirani novčanik zasnovan na webu jednostavan za upotrebu, omogućuje višestruku imovinu koja se povezuje s poznatim kozmičkim blockchainom.

DeepWallet želi podržati sljedeće značajke za korisnika:

 • lako upravljanje višestrukom imovinom među partnerskim svemirskim protokolima
 • povijesni tragač za transakcijama
 • slanje i primanje imovine lakše
 • ulog na novčaniku, omogućavajući korisnicima da zarade na podržanim dokazima o ulozima (POS)
 • solidnost & Kompajler temeljen na pregledniku DeepSEA, primjena pametnih ugovora i interakcija s ugovorima

5. NoOps za OKExChain

NoOps je platforma Infrastruktura kao usluga koju je projektirao CertiK koja služi i upravlja blockchain čvorovima s infrastrukturom poduzeća. Sudionici blockchaina koji koriste NoOps mogu uštedjeti na visokim režijskim troškovima i time se više usredotočiti na poslovne izglede. NoOps se uključuje na popis postavljanja i konfiguracije infrastrukture poznatih blockchain protokola, čime promovira odgovarajuće ekosustave.

NoOps platforma će dodati integraciju s OKExChain tako da bi korisnici mogli:

 1. hostiraju vlastiti čvor validatora ako sudjeluju u OKExChain isklapanju;
 2. Zatražite podatke OKExChaina da biste dobili uvide putem zajedničkih čvorova koje hostira CertiK.
 3. NoOps razumije važnost DEX onchain podataka za OKExChain, a s dubokim znanjem i stručnošću o nadzornom sustavu blockchaina i pametnih ugovora, tim vjeruje da će NoOps platforma pružiti visoko dostupan, siguran i stabilan pristup podacima OKExChain.

Značajke:

 • Infrastruktura koja odgovara potrebama korisnika

Skeni prilagodljive infrastrukture izrađeni su prema vašim zahtjevima bez žrtvovanja industrijskih standarda. Sklopovi se raspoređuju i hostiraju putem vodećih davatelja usluga u oblaku i lokalnih podatkovnih centara kako bi najbolje služili korisnicima i korisnicima korisnika, bez obzira gdje se nalazili.

 • Sigurnost kako bi se spriječili loši glumci

Komponente su izgrađene s enklavama i izolacijama, fizički i logično, kako bi se spriječili potencijalni kompromitirajući napadi. NoOps služe kao čuvari infrastrukture korisnika kako bi bili sigurni da je njihova imovina apsolutno sigurna jer djeluju kao vlastiti skrbnik.

 • Praćenje radi pružanja podataka o izvedbi

Svaki klaster čvorova dolazi s samostalnom instancom monitora za prikupljanje mjernih podataka i evidentiranje događaja s granulacijom do 1 sekunde. Analiza i izvješća u stvarnom vremenu isporučuju se na konsenzusu i na razini strojeva kako bi se osigurala operativna vidljivost i uvid.

 • Tržište za nadopunu vaših čvorova

Na virtualnom tržištu NoOps nalazi se lista vodećih blockchain protokola među širokim izborom korisnika, uz kontinuirana ažuriranja i podršku za novoobjavljene protokole. Dodaci i konfiguracije testne mreže također su dostupni kako bi se osigurala proširivost bez napora.

Tehničke značajke:

 • Ne hackable OS

NoOps s ponosom podržava CertiKOS, prvi na svijetu potpuno provjereni, višejezgreni operativni sustav koji štiti od cyber napada kako bi ispunio strože sigurnosne mjere. Utvrđeni OS za čvorove znači manje ranjivosti i više resursa namijenjenih operacijama.

 • Slojevita zaštita

Od dizajna do implementacije, mrežne izolacije i segmentacije pažljivo se procjenjuju i odabiru sa sigurnosnim razmišljanjem. Sustavi poput vatrozida, DDoS zaštite i kontrole prometa već postoje kako bi spriječili hakere da uopće dobiju pristup.

 • Automatizirani postupci

Kako bismo ograničili potrebu za ljudskom intervencijom, potpuno smo automatizirali postavljanja i operacije za održavanje osjetljivih operacija korisnika. Pristup je izričito na bijeloj listi, a događaji se bilježe i bilježe za inteligentno otkrivanje prijetnji i daljnje revizije.

 • Stručni tim

Našu platformu pokreće CertiK i uključuje tim iskusnih inženjera s različitim specijalizacijama. NoOps je prošao kroz strogi postupak osiguranja kvalitete, osiguravajući da udovoljava visokim standardima sigurnosti i kvalitete prije nego što je dostupan korisnicima.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map