Electrum Wallet: Ismerje meg a kriptográf felhasználói kézikönyvét

electrum felülvizsgálat

Az Electrum Bitcoin Wallet használata, tárolása és regisztrációja

Az Electrum egy népszerű bitcoin pénztárca, amely asztali és androidos felhasználók számára elérhető. Ez a bitcoin egyik legrégebbi pénztárcája is. Tudjon meg mindent, amit ma tudni kell az Electrumról az útmutatónkból és az áttekintésből.

Mi az Electrum?

Az Electrum egy könnyen használható bitcoin pénztárca, amelyet először 2011 novemberében adtak ki, így ez az egyik első bitcoin pénztárca a közösségben. Az évek során az Electrum megőrizte az átláthatóság és a megbízhatóság hírnevét. Továbbra is a világ egyik legnépszerűbb asztali bitcoin pénztárcája minden típusú felhasználó számára.

mi az elektrum

A pénztárca ingyenesen letölthető az Electrum.org oldalon keresztül. A hűtőtároló beállításához telepítheti offline számítógépre. Vagy tarthatja pénzeszközeit egy közönséges online számítógépen, és az Electrum pénztárcáját használhatja napi kiadásokra. Az Electrum jól kijön az összes főbb hardveres pénztárcával, ami azt jelenti, hogy könnyen integrálható bármilyen futó pénztárca-beállításba. Biztonsági funkcióiról, a helyreállítási megbocsátásról, azonnali bekapcsolásról, a bezárás és az üzemszünetek nélkül, az ellenőrzés nélküli ellenőrzésről és az offline hűtőtároló előnyeiről ismert.

Bizonyos más kriptotárcákkal ellentétben az Electrum nem támogat több kriptovalutát. Nem is támogatja a bitcoin több villáját: csak a bitcoint (BTC) támogatja. A felhasználók azonban az évek során módosították az Electrum szoftverét olyan verziók létrehozására, mint az Electron Cash vagy az Electrum LTC. Az Electron Cash az Electrumtól teljesen különálló projekt, amelyet külön fejlesztők készítenek, bár a legtöbb azonos kódolást használja. Az Electron Cash az egyik legnépszerűbb Bitcoin Cash (BCH) asztali pénztárca.

Bár a legtöbben az Electrumot asztali bitcoin pénztárcaként ismerik, a csapat egy Android alkalmazást is kiadott. Az alkalmazás elérhető a Google Play Áruházon keresztül vagy mint egy .apk ingyenes letöltésként.

Az Electrumra vonatkozó egyik legnagyobb panasz az, hogy nemrégiben a kriptográfia egyik legsúlyosabb biztonsági megsértése érte. 2017 novemberében biztonsági kérdést tártak az Electrum csapat elé. A kérdés 2016 márciusa óta érinti az Electrum szoftverét (2.6-os verzió). A kihasználás lehetővé tette egy rosszindulatú webhely számára, hogy megszerezze az irányítást az Electrum pénztárca felett, és ellopja az összes bitcoinját (ha a pénztárcáját nem titkosították jelszóval). Még ha a pénztárcájának is volt jelszava, egy hacker továbbra is átirányíthatja a titkosított bitcoin kulcsokat a pénztárcából a címükre. A kizsákmányolás híre megrázta a bitcoin közösséget. A problémát még rosszabbá tette, hogy csak januárban javították ki. Nem ismert, hogy hány Electrum-felhasználó veszítette el a bitcoint a kihasználás miatt – ha van ilyen. Azok a Electrum-felhasználók azonban, akik nem frissítették szoftverüket a 2.6-os verzió óta (mondjuk azok, akiknek hűtőházban vannak a pénzeszközök), továbbra is sebezhető.

Aztán 2019 áprilisában az Electrum újabb komoly biztonsági kérdéssel nézett szembe. Az Electrum felhasználói dollármilliókat vesztettek a hálózat elleni DoS-támadás során. Több mint 140 000 gép adathalász támadással támadta a hálózatot, amely a szoftver hamis verziója felé terelte a felhasználókat. A hackerek saját Electrum szervereiket is megvalósították, amelyek az Electrum kompromittált verzióit tárolták. Bárkit, aki az Electrum 3,3-nél régebbi verzióit használta, érintette a támadás.

Ezekkel a múltbeli komoly kihasználásokkal az Electrum tovább halad, mint a ma elérhető egyik legjobb és legbiztonságosabb asztali bitcoin pénztárca.

Az Electrum pénztárca jellemzői

Az Electrum pénztárca jellemzői

Az Electrum bitcoin pénztárca legfontosabb jellemzői a következők:


Biztonságos: Az Electrum titkosítja az Ön személyes kulcsait, és ezek a magánkulcsok soha nem hagyják el a számítógépet. Amíg továbbra is a számítógép irányítása alatt áll (és senki sem fér hozzá a magjához), addig a pénze teljes mértékben az ön kezében van.

Nincs bezárás: Az Electrum nem zárja be a magánkulcsokat a szoftverébe. Exportálhatja privát kulcsait más bitcoin pénztárcákba.

13 szavas jelszó: Ha elveszíti hozzáférését a számítógépéhez, vagy ha a számítógép összeomlik, jelszavával helyreállíthatja pénzeszközeit. Csak töltse le az Electrum-t, és írja be a 13 szóból álló kifejezést, hogy visszanyerje az alapokhoz való hozzáférést. Az új Electrum pénztárca első létrehozásakor 13 szavas jelszót kap.

Nincs leállás: Az Electrum szerverei decentralizáltak és feleslegesek az üzemszünetek megelőzése érdekében, ami azt jelenti, hogy az Electrum pénztárca soha nem megy le.

Bizonyítás ellenőrzése az SPV-n keresztül: Az Electrum az összes tranzakciót ellenőrzi a történetében az (Simple Payment Verification (SPV) segítségével).

Multi-Sig támogatás: Az érmék kiadásának engedélyét több pénztárca között oszthatja meg. A multi-sig pénztárcával több embernek meg kell erősítenie a tranzakciót az alapok elküldése előtt.

Hűtőtárolás: Az Electrum jól működik a hűtőtároló beállításainál. Könnyedén telepítheti az Electrumot olyan számítógépre, amelyhez még soha nem volt internetkapcsolat.

Csak nézhető pénztárcák: Ha a magánkulcsait offline állapotban tartja az Electrum hűtőtároló beállításain keresztül, akkor továbbra is nyomon követheti ezeket a kulcsokat csak nézhető pénztárcával.

Harmadik fél kiegészítői és bővítményei: Az Electrum támogatja a harmadik féltől származó beépülő modulokat, például a multi-sig szolgáltatásokat és a hardvertárcákat (Ledger és Trezor).

Támogatja a több hardvertárcát: Az Electrum támogatja az összes népszerű hardvertárcát, beleértve a Trezort, a Ledger Nano-t és a KeepKey-t.

Elérhető több asztali rendszerhez: Az Electrum elérhető Linux, Windows és OS X rendszerekhez. Telepítheti Pythonon keresztül is.

Elérhető Androidra: Az Electrum Android alkalmazásként érhető el az Android 5.0 és újabb verzióihoz. Letöltheti a.apk fájlt az Electrum.org webhelyről, vagy letöltheti a Google Play Áruházból, mint bármely más alkalmazást.

exodus bitcoin pénztárca alkalmazás

Nyílt forráskód: Az Electrum több mint 9000 vállalást hajtott végre a GitHubon. Az Electrum ilyen megbízhatóságának oka részben annak köszönhető, hogy virágzó nyílt forráskódú közösségei vannak. Összességében ez az egyik legaktívabban fejlesztett szoftver projekt a kriptotérben.

Jelentős biztonsági kihasználtság Old Versions-ban: 2018 januárjában az Electrum fejlesztői jelentős biztonsági rést tártak fel a szoftverben. Ez a biztonsági rés először (privát módon) 2017 novemberében tárult fel a fejlesztők előtt, bár 2016 márciusa óta jelen volt az Electrum szoftverben. Nem ismert, hogy hány bitcoinot loptak el ezzel a kihasználással, ha van ilyen, bár továbbra is az egyik legnagyobb potenciál katasztrófák a bitcoin történetében. Az Electrum régi verziói – hasonlóan hűtőtárolókon futnak, amelyeket évek óta nem csatlakoztak az internethez vagy frissítettek – továbbra is veszélyeztetettek ennek a kihasználásnak.

Pythonban írva: Az Electrum kódja rövid, Pythonban írt, és bárki számára könnyen áttekinthető. Ez mind elérhető nyílt forráskódú a GitHubon keresztül.

Hogyan működik az Electrum?

electrum-pénztárca-biztonság

Az Electrum ingyenesen letölthető Windows, Linux, OS X és Android rendszerekhez.

A pénztárca telepítése után az Electrum titkosított fájlként tárolja a magánkulcsokat a számítógépen. A kulcsokat nem küldjük el távoli kiszolgálóknak. Az Electrumot online számítógépen is használhatja. Vagy telepítheti az Electrumot offline számítógépre a hűtőtároló megoldáshoz.

Az Electrum könnyű Bitcoin kliens, ami azt jelenti, hogy a pénztárca használatához nem kell telepítenie a teljes 200 GB-os bitcoin blokkláncot.

Az Electrum egy nyílt forráskódú pénztárca. Ezért kódját más pénztárcákhoz igazították – például Electron Cash for Bitcoin Cash (BCH).

Az Electrum segítségével többféle pénztárcát hozhat létre a szoftver segítségével. Létrehozhat egy szabványos pénztárcát, például egy 2FA-val ellátott pénztárcát vagy egy több aláírással ellátott pénztárcát. Importálhat egy meglévő pénztárcát is az Electrumba. Mivel az Electrumban tartott érmék nincsenek bezárva, az érmeit különféle pénztárca-szoftverek között is átviheti.

Az Electrum kliens / szerver konfigurációban működik, ahol a pénztárca (az ügyfél) alapértelmezés szerint úgy van programozva, hogy csatlakozzon társak hálózatához, hogy ellenőrizze a tranzakciók érvényességét.

electrum-bitcoin-wallet-features

Összességében az Electrum hasonlóan működik, mint bármelyik helyi alapú bitcoin pénztárca. Könnyedén küldhet és fogadhat tranzakciókat a pénztárcán, tárolhat pénztárcákat hűtőházban, csatlakoztathatja az Electrumot a hardveres pénztárcákhoz, vagy használhatja az Electrumot napi forró pénztárcájául egy internethez csatlakoztatott számítógépen..

Electrum árképzés

Az Electrum teljesen ingyenesen letölthető és használható.

Mint minden bitcoin pénztárcánál, a bitcoin küldésekor vagy fogadásakor is fizetnie kell a bitcoin hálózati díjakat. Az Electrum lehetővé teszi a díjak testreszabását tetszés szerint, beleértve az alacsonyabb prioritású tranzakciók olcsóbb díjait és a magasabb prioritású tranzakciók magasabb díjait. Míg a Myceliumhoz hasonló pénztárcák lehetővé teszik az alacsony, közepes vagy magas díj opció kiválasztását, addig az Electrum segítségével különféle díjszinteket választhat egy csúszka mellett.

Az Electrum használata

Az Electrum egyszerű a kezdő és haladó bitcoin felhasználók számára. Itt van a lépésről lépésre:

1. lépés: Töltse le az Electrum alkalmazást

Látogasson el az Electrum.org oldalra, és kattintson ‘Letöltés’ a képernyő tetején.

hogyan lehet letölteni az elektrumot

Több letöltési lehetőséget fog látni a különböző asztali operációs rendszerek számára. Linkek vannak az Android APK és a linkekre is Google Play Áruház-adatlap. Ezen útmutató alkalmazásában feltételezzük, hogy az Electrum Windows verzióját telepíti.

hogyan lehet beállítani az electrum bitcoin pénztárcát

Kattintson a „Windows Installer” elemre, és töltse le a fájlokat.

2. lépés: Futtassa a telepítőfájlokat

Az Electrum ugyanúgy telepítve van, mint bármelyik standard.exe vagy Windows alkalmazás. Nyissa meg a letöltött fájlt, majd kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

electrum pénztárca telepítése

3. lépés: Hozzon létre egy új pénztárcát

Az Electrum telepítése után a rendszer megkéri, hogy automatikusan csatlakozzon egy szerverhez, vagy válassza ki a szervert kézzel. A legtöbb felhasználó jól lesz az automatikus csatlakozás opcióval.

hogyan kell használni az electrum bitcoin pénztárca címeket

Ezután a rendszer kéri, hogy hozzon létre új pénztárcát, vagy állítsa vissza a meglévőt.

electrum bitcoin pénztárca bemutató

Új pénztárca létrehozásához kattintson az ‘Új pénztárca létrehozása’ lehetőségre. Vagy állítson vissza egy pénztárcát a magmondat megadásával.

backup electrum pénztárca folyamata

Többféle pénztárca közül választhat, beleértve a normál pénztárcát, a 2FA-val rendelkező pénztárcát, a több aláírással ellátott pénztárcát vagy a hardvertárcát..

electrum pénztárca biztonsági mentési lehetőségei

4. lépés: Állítsa be a helyreállítási és a mag kifejezést

A következő lépésben az Electrum megjeleníti a helyreállítási magmondatot. Látni fogja, hogy 13 szó jelenik meg egy mezőben. Le kell írnia ezeket a szavakat, és biztonságos helyen kell tartania. Ezzel a 13 szóval bárhonnan, bármikor helyreállíthatja a bitcoinhoz való hozzáférését.

electrum pénztárca helyreállítása

A következő oldalon meg kell adnia a 13 szót. Nem másolhatja és illesztheti be a szavakat. Le kell írnia őket.

Ha a számítógép összeomlik, vagy ha bármilyen okból (például házi tűz miatt) elveszíti hozzáférését a számítógépéhez, akkor nem fogja elveszíteni a hozzáférését a bitcoinhoz. Mindaddig, amíg rendelkezik az eszköz irányításával, vagy emlékszik a 13 szóból álló kezdő kifejezésre, Ön teljes mértékben ellenőrzi az Electrum pénztárcájában tárolt pénzt.

5. lépés: Hozzon létre egy jelszót

Végül az Electrum megkéri, hogy állítson be egy jelszót és erősítse meg.

6. lépés: Végezze el a telepítést

A telepítési folyamat befejezéséhez az Electrum megkérdezi, melyik szerverhez szeretne csatlakozni. Ha ez az első Electrum pénztárca, akkor kattintson az “automatikus csatlakozás” gombra.

electrum pénztárca segítség

Végül kattintson a „Tovább” gombra a tárca beállításának befejezéséhez.

7. lépés: Bitcoin küldése és fogadása

A Bitcoin küldése és fogadása az Electrum asztali pénztárcával ugyanolyan egyszerű, mint bármely mobil pénztárca alkalmazással.

electrum bitcoin csere

A bitcoin fogadásához nyissa meg az Electrum alkalmazást, és kattintson a „Fogadás” fülre. A „Fogadó cím” címke mellett egy karakterlánc jelenik meg. Ez az Ön nyilvános pénztárca címe. Ezt a címet bárkinek elküldheti, bitcoinokat pedig Önnek. Kattintson a „Jelkép másolása” gombra a nyilvános kulcs vágólapra másolásához, majd illessze be bárhová. Küldhet bitcoinokat QR-kódon keresztül is, ami lehet a könnyebb megoldás, ha mobilalkalmazást használ.

electrum bitcoin fizetések

A bitcoin küldéséhez nyissa meg az Electrumot, és kattintson a „Küldés” fülre. Megjelenik egy „Pay to” feliratú mező. Írja be ide azt a címet, amelyre bitcoinot küld, majd adjon hozzá egy leírást (opcionális) és az elküldendő BTC összegét. Testreszabhatja díját az elsőtől függően alacsonyról magasra. Miután megerősítette és ellenőrizte az összes adatot, kattintson a “Küldés” gombra a bitcoin elküldéséhez.

A tranzakciók bármikor történő ellenőrzéséhez kattintson az „Előzmények” gombra..

electrum bitcoin pénztárca története

Az Electrumról

Az Electrum fejlesztői csapata Electrum Technologies GmbH néven szerveződik. A mai napig az Electrum több mint 9000 vállalást hajtott végre a GitHubon.

A fejlesztői csapattal e-mailben léphet kapcsolatba az [email protected] címen. A projekt GitHub oldala itt található: https://github.com/spesmilo/electrum. Van még a #electrum csatorna a Freenode-on és a projekt hivatalos Twitterje @ElectrumWallet.

Az Electrum az MIT licenc alatt jelenik meg.

Vegye fel a kapcsolatot az Electrum Wallet ügyfélszolgálatával

Az Electrum ügyféltámogatási rendszere a bitcoin pénztárca felhasználóinak egy kicsit más, mint a legtöbb megszokott. Az Electrum twitter számla kezeli a hivatalos bejelentéseket, míg az eredeti bitcoin fórum (bitcointalk.org) és Reddit csatorna itt kérdezhet és válaszokat kaphat. Segítséget kínálnak az Electrum pénztárca dokumentációja formájában is elmagyarázva a bitcoin tároló pénztárca beállításának minden különféle aspektusa.

Végszó

Az Electrum a ma elérhető egyik legjobb és legnépszerűbb bitcoin pénztárca. 2011 óta az Electrum az utóbbi években felmerülő új népszerű opciók ellenére, mint a Trezor és a Ledger, a Bitcoin közösség fő támasza. Ma az Electrum verziói több asztali operációs rendszerhez (Windows, Linux és Mac OS) érhetők el. Android-alkalmazás is elérhető. Az Electrum és a micélium vagy az Exodus összehasonlításakor láthatja a digitális eszközök tárolásának egyes módszereinek és folyamatainak előnyeit és különböző hatásait.

Az egyik komoly biztonsági kihasználás mellett a könnyű Electrum bitcoin pénztárca folyamatosan a bitcoin egyik legmegbízhatóbb pénztárcája volt hideg és meleg tárolásra egyaránt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map