Kripto volatilitás: Miért fontos a volatilitás a kriptovaluta piacon?

Ez a cikk a kripto volatilitás fogalmát vizsgálja, és azt, hogy miért fontos a volatilitás a növekvő kriptovaluta piacon.

Kripto volatilitás, kriptovaluta volatilitás, volatilitás, miért fontos a volatilitás, kriptopiaci volatilitás

A 2018-as nagy piaci összeomlás nehéz tanulság a kriptovaluta piacon sokak számára a kriptopénzek rendkívüli volatilitásával kapcsolatban. 2 éven belül a kriptovaluták árai erőteljesen ingadoznak a végétől a végéig, sokan a kriptopénzeket rendkívül instabil, spekulációkkal és bizonytalansággal teli piacnak tartják. Az első és legnagyobb piaci kapitalizáción alapuló kriptovaluta – a Bitcoin – 2017-ben hatalmas növekedést tapasztalt, 700 dollárról csaknem 20 000 dollárra nőtt! Ez pusztán 12 hónap alatt megdöbbentő 27 000% -os megtérülési rátát jelent.

Nem meglepő, hogy sokan felugrottak a kriptopénz sávjára. A piac azonban túlságosan instabillá vált, miután hatalmas szintre nőtt, és ezt követően 2018 egészében hatalmas összeomlást tapasztalt. A kriptovaluták piaci kapitalizációja minden idők legmagasabb szintjéről, 813 milliárd dollárról, csupán 100 milliárd dollárra csökkent, a az összes érme ára közel 90% -ra csökken.

A kriptovalutákat összetett, zavaró és elegáns technológiának tekintik, amely sok embert gazdaggá tett. Ezért nem meglepő, hogy sokakat vonz a kriptovaluták vonzereje és kockázatos állapota.

Fedezzük fel a volatilitás fontos piaci fogalmát, és azt, hogy ez hogyan integrálódik a kriptovaluta piacon.

(Lásd még: 4 típusú érme a kripto portfólió diverzifikálásához & Kockázatok kezelése)

Mi a volatilitás

A hagyományos pénzügyekben a volatilitás az eszköz árának szóródásának statisztikai mérőszáma. Egyszerűen fogalmazva: a volatilitás leírja, hogy az eszköz ára mennyire ingadozik az idő múlásával. A befektetés akkor tekinthető ingatagnak, ha árai naponta agresszíven felfelé vagy lefelé mozognak, amint az a kriptovaluta piacon is megmutatkozik. Íme a volatilitás illusztrációja:

Kripto volatilitás, kriptovaluta volatilitás, volatilitás, miért fontos a volatilitás, kriptopiaci volatilitás

Az alacsony volatilitású eszközök, például az arany vagy az államkötvények, rendkívül stabilak, az árak állandóan ingadoznak, és nem változnak olyan gyakran. A nagy volatilitású eszközök viszont gyorsan és agresszívebben mozognak felfelé és lefelé.

(Olvassa el még: A Bitcoin árfolyamának összeomlása vezet-e a halálához?)

Volatilitás és kockázat

A volatilitás létfontosságú fogalom, amelyet meg kell érteni, mivel a kockázatokat méri. A befektetők és a kereskedők számára a kockázattűrés megértése mindig az első lépés, mielőtt bármilyen típusú befektetést folytatnának. Különböző egyének eltérő kockázattűrő képességgel rendelkeznek, és ez befolyásolja befektetési döntéseiket. Például egy 50 éves nyugdíjas nyugdíjas valószínűleg nagyon alacsony kockázati toleranciával bír, mivel legfőbb prioritása vagyonuk megőrzése lenne. Azok a típusú befektetések, amelyeket megvizsgálnának, a nyugdíjalapok, befektetési alapok, alacsony hozamú államkötvények vagy rendkívül stabil blue-chip részvények lennének, amelyek jelentős osztalékbevételt fizetnek ki. Alternatív megoldásként egy 25 éves, egyetemről érkező fiatal valószínűleg nagyobb kockázattűréssel bírna, és fontolóra venné a kockázatosabb befektetésekbe történő befektetést, amelyek kriptovalutákat és technológiai részvényeket tartalmaznak.

Itt van egy áttekintés a kockázati étvágy változó szintjéről.


Kripto volatilitás, kriptovaluta volatilitás, volatilitás, miért fontos a volatilitás, kriptopiaci volatilitás

Meg kell említeni, hogy a kockázatok szintje, amelyet vállalni kíván, erősen korrelál a potenciális hozamokkal, amelyeket megszerezne. Más szavakkal, a magasabb kockázatú befektetés nagyobb valószínűséggel jár magasabb hozam elérésével, míg az alacsony kockázatú befektetés kisebb hozamot eredményezne. Ezt hívjuk kockázat-megtérülés kompromisszumnak.

Kripto volatilitás, kriptovaluta volatilitás, volatilitás, miért fontos a volatilitás, kriptopiaci volatilitás

A különböző befektetésekhez kapcsolódó kockázatok eltérő szintje megköveteli, hogy megértse kockázati toleranciáját, majd folytassa annak felmérését, hogy a befektetni kívánt eszköz volatilitása összhangban van-e a kockázati profiljával. A kriptopénzek a legkockázatosabb eszköz, amelyre nehezen megkeresett pénzét felhasználhatja; ez jelentős megtérülési rátát eredményezhet, de fordítva, fel kell készülnie a hatalmas veszteség lehetőségére, tekintettel a kriptovaluta-árak rendkívüli volatilitására. Már láttuk a 2018-as piaci összeomlás utóhatásait, ahol az árak közel 90% -ot zuhantak.

(Lásd még: Túl késő a Bitcoin vásárlása, és túl késő-e befektetni a kriptovalutába?)

Mi okozza a volatilitást a kriptovaluta piacon?

Számos ok járul hozzá a rendkívül ingatag és instabil környezethez. Vessünk egy pillantást a főbb tényezőkre.

1) Csecsemőpiac

Egy fiatal technológia, amelyet egy új technológia támogat, sokkal ingatagabb lenne, mint a kifinomult és időben tesztelt hagyományos beruházások. Éppen akkor, amikor az 1990-es években az internet forradalmi volt, és az internettel kapcsolatos cégek jelentős megtérülési rátákat produkáltak, a kriptovaluta-piac jelenleg is hasonló ciklusban van. Időbe telik, amíg az általános tömegek tökéletesítik és alkalmazzák őket, és nagy a kudarc kockázata, mivel sok dolog tévedhet el. A jövőbeni megszakítások és átvétel lehetősége megteremti a piac észlelt értékét, amelyet elsősorban a technológia alapjaival kapcsolatos szilárd, számszerűsíthető mérőszámok hiánya miatt spekuláció táplál..

Mivel a kriptovaluták még nem érték el a tömeges alkalmazást, értékeit továbbra is a hype és a spekuláció táplálja. Ezért van egy nagy kockázat-megtérülés kompromisszum.

(Bővebben: Útmutató a kriptopénzek alapvető elemzéséhez)

2) Alacsony likviditás (más piacokhoz viszonyítva)

A likviditás az eszköz vételének vagy eladásának egyszerűségére utal a nyílt piacon. A nagy mennyiségű tranzakcióval rendelkező piac, élénk számú piaci szereplővel (vevők és eladók) rendkívül likvid piacként ismert. Sajnos a kriptovaluta piac viszonylagos gyermekkora azt jelenti, hogy likviditása jelenleg nagyon alacsony. Megtekintve a sok érme kereskedési párját, láthatja, hogy a napi kereskedési mennyiség nem más, mint más hagyományos befektetések, például a tőzsdék értékei.

Kripto volatilitás, kriptovaluta volatilitás, volatilitás, miért fontos a volatilitás, kriptopiaci volatilitás

(Forrás: InsiderPRO)

Az alacsony likviditású piac – például a kriptovaluta-piac – könnyen érzékeny az árak hirtelen és agresszív ingadozására, mivel egyetlen nagy megrendelés mozgathatja meg a piacokat, és az ár pillanatok alatt szárnyalhat vagy összeomlik. Ennek oka az, hogy a piacon nincs elegendő számú piaci szereplő és megrendelés, hogy pufferolhassanak a potenciálisan nagy megrendelések ellen, amelyek megmozgathatják a piacokat. Ezenkívül a piac manipulációja rendkívül elterjedt egy alacsony likviditású környezetben. A kriptovaluta-piac viszonylag alacsony likviditása melegágyává teszi az ingadozó áringadozásoknak.

(Lásd még: Útmutató a kriptopénz-likviditáshoz: Hogyan mérjük a likviditást & Kereskedelmi kút)

3) Szabályozatlan piacok

A kriptovaluta-piac nagyrészt szabályozatlan, mivel a nyílt forráskódú és decentralizált technológiák összetettsége és nehézségei vannak. Rendeletek hiányában olyan rossz szereplők áradnak be, amelyek manipulálják a piacokat, mivel nincs felügyelet. Gyakran számoltak be arról, hogy az egységek kifejezetten manipulálták a kriptovaluta piacokat. A koordinált pump-and-dump rendszer kollektívától kezdve a kereskedési volumen kriptovaluta-tőzsdék általi manipulálásáig terjedhetnek..

A piaci manipuláció instabillá és erősen ingatagsá teszi az általános piacot, mivel az ezen szervezetek által manipuláció céljából létrehozott nagy megrendelések jelentős ingadozásokat okoznának a piacon. Ez pánikot vált ki, és még nagyobb káoszhoz és volatilitáshoz vezet, tekintve, hogy a kriptopénzpiacot könnyedén mozgathatják hírek és érzelmek.

(Bővebben: Az ICO-kkal kapcsolatos SEC-előírások megértése: mit kell tudnia)

4) Spekuláció

Egy szabályozás nélküli csecsemőpiacon csak a spekuláció hajtja a kriptopénzek értékeit. Normális esetben bármely eszköz értéke függ annak hasznosságától és alkalmazásától. Jelenleg elterjedt a spekuláció, mivel a hagyományos fundamentális elemzés alapján rendkívül nehéz – szinte lehetetlen – számszerűsíteni bármely kriptopénz értékét. Ezért az érmék vagy zsetonok értékelésének legjobb módja az, hogy spekulatív módon fogadnak az érmék jövőbeni felhasználási eseteire, az érme elfogadására és vontatására a jelenleg nem számszerűsíthető alapvető mutatók helyett..

A kriptovalutát gyakran a spekuláció melegágyának tekintették, ami a piaci instabilitást váltja ki. Ez óriási kockázatokkal teli környezetet teremt.

(Lásd még: Veszélyek a kriptopénz-befektetésben)

Jó a volatilitás?

A volatilitás különböző dolgokat jelent a piac különböző emberei számára. Minden attól függ, hogy az ember toleráns-e a kockázat iránt. A kockázatkerülõ egyén elkerülné a nagy volatilitású befektetéseket, mivel jobban foglalkoztatja a stabilitás és vagyonának megõrzése. Azok, akik részt vesznek a kriptovaluta piacon, kockázatvállalóknak számítanak. Valójában a Bitcoin vásárlóinak közel 60% -a 15-34 éves kor közötti. Érdekes kiemelni azt is, hogy a férfiak jelentősen, több mint 70% -kal uralják a kriptovaluta piacot.

Kripto volatilitás, kriptovaluta volatilitás, volatilitás, miért fontos a volatilitás, kriptopiaci volatilitás

(Forrás: Bloomberg)

Ezek a statisztikák azt bizonyítják, hogy a fiatal évezredeseket vonzóbbá teszik a magas kockázatú befektetések, például a kriptopénzek, összehasonlítva az idősebb társaikkal. Az ingatagabb piac nagyobb ármozgásokat generál, ami viszont nagyobb lehetőségeket kínálhat a befektetések hatalmas megtérülésének megszerzésére. A kisebb volatilitás egyenlő a kisebb ármozgásokkal, ezért kisebb a valószínűsége a kívánt hozam megszerzésének. Az a lehetőség, hogy potenciálisan jelentős összegeket kereshessen, sokak számára talán a legnagyobb vonzerő a kriptovalutákba történő befektetés szempontjából. A puszta piaci volatilitás lehetővé teszi a magasabb hozam lehetőségét, nagyszerű lehetőséget kínálva a kereskedők és a befektetők számára, hogy kiaknázzák a piac volatilitását, hogy pénzt keressenek a piac bármely irányába.

(Olvassa el még: Útmutató az átveréses érmék azonosításához)

Hogyan mérjük a volatilitást?

A piacon több olyan mutató is létezik, amely a kriptopénzek volatilitását méri. Ebből rengeteg olyan mutató áll rendelkezésre, amelyek csak a Bitcoin volatilitását mérik, mivel ez a piac legnagyobb kriptovaluta és hiteles mutatót jelent a piac többi részén általában. Vessünk egy pillantást a különböző volatilitási mutatókra:

1) BuyBitcoinWorldwide Bitcoin volatilitási index

Kripto volatilitás, kriptovaluta volatilitás, volatilitás, miért fontos a volatilitás, kriptopiaci volatilitás

A BuyBitcoinWorldWide biztosítja a Bitcoin volatilitását, méri a Bitcoin árainak szórását. A szórás az értékek (ebben az esetben az árak) változását jelenti. Nagyobb szórás azt jelenti, hogy a Bitcoin volatilisebb, mivel árai sokkal jobban el vannak terítve.

2) Bitvol Bitcoin volatilitási index

Kripto volatilitás, kriptovaluta volatilitás, volatilitás, miért fontos a volatilitás, kriptopiaci volatilitás

A Bitvol.info százalékosan követi a Bitcoin volatilitását, amint az fent látható. Mutatók vannak a Bitcoin 30 napos, 60 napos, 120 napos an252 napos volatilitási mérésére.

3) Bitgur Volatilitási index

Kripto volatilitás, kriptovaluta volatilitás, volatilitás, miért fontos a volatilitás, kriptopiaci volatilitás

A Bitgur volatilitási index a piaci kapitalizáció szerint méri az első 10 legnagyobb kriptovalutát. A kevés index egyike, amely méri a többi kriptovaluta volatilitását. Az első két indextől eltérően a Bitgur index 0–100 tartományt használ; a 100% -hoz közeli volatilitási adat magasabb volatilitási szintet jelent.

(Lásd még: Útmutató a villákhoz: Minden, amit tudnia kell a villákról, a kemény villáról és a puha villáról

Összefoglalva az egészet

A volatilitás minden befektető vagy kereskedő számára fontos piaci koncepció, amelyet meg kell értenie, mielőtt különböző típusú befektetésekbe kezdene. A kriptovaluta piac erősen ingatag piac, amely kétélű kard; hatalmas mennyiségű megtérülést eredményezhet, de nagy a tőkevesztés kockázata is. Végül tisztában kell lennie saját kockázatvállalási hajlandóságával annak felméréséhez, hogy felkészült-e a piac által kínált aggasztó kockázati szintre.

(Ön is érdekelheti: Kriptopénz-útmutatók: A kezdő kripto-útmutatók átfogó listája)

Hasznos források az induláshoz

Ha a kriptovaluták bonyolult világába kezd el utazni, akkor itt talál egy listát hasznos forrásokról és útmutatókról, amelyek útbaigazítják:

Kripto volatilitás, kriptovaluta volatilitás, volatilitás, miért fontos a volatilitás, kriptopiaci volatilitás

Kereskedés & Csere

  • Crypto Guide 101: A legjobb kriptovaluta-csere kiválasztása
  • Útmutató a Bittrex Exchange-hez: Hogyan kereskedjünk a Bittrex-en
  • Útmutató a Binance Exchange-hez: Hogyan nyissuk meg a Binance számlát és mit kell tudniuk
  • Útmutató az Etherdelta tőzsdéhez: Hogyan kereskedjünk az Etherdelta-val
  • Útmutató a kriptovaluta-kereskedelem alapjaihoz: Bevezetés a kriptográfiai technikai elemzésbe
  • Kriptopénz kereskedés: A kriptovaluta kereskedési párok megértése & Hogyan működik
  • Kripto kereskedési útmutató: 4 gyakori buktató, amelyet minden kripto kereskedő megtapasztal

Pénztárcák

  • Útmutató a kriptovaluta pénztárcákhoz: Miért van szükség pénztárcákra??
  • Útmutató a kriptovaluta pénztárcákhoz: Bitcoin pénztárca megnyitása
  • Útmutató a kriptovaluta pénztárcákhoz: MyEtherWallet (MEW) megnyitása

Olvassa el még: Kripto kereskedési útmutató: 4 gyakori buktató, amelyet minden kripto kereskedő megtapasztal és a kriptovaluta kereskedelem alapjai: Bevezetés a kripto technikai elemzésbe.

Szponzorált hirdetés: A kutyád megérdemli, hogy egészséges legyen & boldog

Iratkozzon fel most ingyenes kriptovaluta webes szemináriumunkra, hogy megtanuljon mindent, amit tudnia kell a kriptográfiai befektetésről.

Szerezd meg a mi exkluzív e-könyv amely lépésről lépésre végigvezeti Önt a Cryptocurrency befektetéseken keresztüli pénzkeresés megkezdésében!

Csatlakozhat Facebook-csoportunkhoz is a címen A kriptográfia elsajátítása: Fejlett kriptovaluta-ismeretek kérdéseket feltenni a kriptovalutákkal kapcsolatban.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map