Prekid: 88% kripto burzi manipulira količinom trgovanja kako bi se poboljšalo rangiranje

Ovaj se članak bavi glavnom epidemijom u industriji, gdje 88% kripto burzi manipulira količinom trgovine kako bi ‘pojačalo’ svoje ljestvice. 

Nedavno izvješće autora BlockchainTransparentnost ukazuje na to da 88% od top 25 burzi kriptovaluta manipulira svojim opsegom trgovanja kako bi poboljšalo svoje ljestvice na CoinMarketCap-u. Ova razbijanje statističkih podataka otvara vrata sumnjivim praksama koje su razmjene kriptovaluta koristile kako bi napuhale svoje podatke o trgovanju. Razmjere manipulacija ovim razmjenama kripto valuta sugeriraju jednoglasni napor da se “pobijedi pod svaku cijenu”, čak i ako to znači obmanjivanje javnosti.

Neskladnost prijavljenih podataka sa stvarnim podacima

Izvještaj je promatrao top 25 bitcoin parova za trgovanje bitcoinima (BTC), izračunavajući njihov stvarni volumen i uspoređujući ih s prijavljenim volumenom na CoinMarketCap. Zastrašujuće je da je većina stvarnog volumena trgovinskog para ispod 1% prijavljenog volumena, sa samo 3 burze – Binance, Bitfinex i Liquid – za koje je utvrđeno da istinito izvještavaju o svojim brojevima trgovanja.

Kripto burzama se manipulira, kripto burzama se manipulira količinom trgovine, manipulira se, količinom trgovine

(Izvor: BlockchainTransparency)

Na temelju gornjih podataka, 88% od Top 25 razmjena na temelju količine BTC parova je izmanipulirano i ozbiljno pretjerano. Najznačajniji krivac istaknut u izvješću je OKEx, za koji je utvrđeno da manipulira količinom trgovanja svih njihovih 30 vodećih parova žetona kojima se trguje. Sljedeći je na redu Huobi, za kojeg je utvrđeno da je izmanipulirao njihovih 25 parova žetona. Ovi rezultati ukazuju na ozbiljnu manipulaciju podacima tih razmjena kriptovaluta.

(Pročitajte više: Vodič za prepoznavanje kovanih novčića)

Zašto razmjene kriptovaluta manipuliraju njihovim opsegom trgovanja?

Postoji nekoliko razloga zašto burze manipuliraju svojim opsegom trgovanja:

1) Referalni promet s CoinMarketCap-a

CoinMarketCap (CMC) najpopularnija je web stranica s kriptovalutama koja prikazuje ključne financijske mjerne podatke i grafikone za sve kovanice i tokene u svijetu kriptovaluta, kao i povezane podatke o opsegu trgovanja svim razmjenama kriptovaluta. S Alexa rangom od 438, CMC svakodnevno prima prosječno 2,7 milijuna pregleda, što je ekvivalentno preko 8 milijuna pregleda mjesečno!

Kripto burzama se manipulira, kripto burzama se manipulira količinom trgovine, manipulira se, količinom trgovine

(Izvor: Rank2Traffic)

S tom razinom izloženosti i dosega, berzama kriptovaluta postaje nužno da se natječu jedna s drugom za mjesto visoko rangiranja na CMC-u. Referalni promet s CMC-a bio bi ogroman poticaj za razmjenu i njezino poslovanje. Budući da je glavni čimbenik koji većina investitora i trgovaca kriptovalutama traži prilikom trgovanja na burzi likvidnost, burze kriptovaluta imale bi poticaj za umjetno napuhavanje svog broja kako bi privukle korisnike na svoju burzu.


Likvidnost se odnosi na sposobnost novčića da se lako pretvori u novac ili druge novčiće. Uvijek se preferira viši stupanj likvidnosti jer korisnici mogu izvršavati svoje naloge brzo i učinkovito.

(Vidi također: Vodič za decentralizirane razmjene: Usporedba popularnih DEX-ova)

2) Naknade za uvrštavanje

Vođenje burze kriptovaluta vrlo je unosan posao, a naknade za uvrštavanje u promet ogroman su pokretač poslovnog modela burzi. Izvještaji predložili su da se od projekata koji žele svoje tokene uvrstiti na burzu kriptovaluta traži da uplate nevjerojatan iznos novca, u rasponu od 50.000 USD do milijun USD. S obzirom na ogromnu količinu kovanica i tokena koje stvaraju projekti na tržištu kriptovaluta, nije ni čudo što su razmjene na vrhu prehrambenog lanca. Evo pogleda na procijenjeni dnevni prihod razmjena kriptovaluta još u ožujku 2018 .:

Kripto burzama se manipulira, kripto burzama se manipulira količinom trgovine, manipulira se, količinom trgovine

(Izvor: Bloomberg)

Te eksplozivne brojke indikativne su za rastuće tržište kriptovaluta, ali što je najvažnije, osvjetljavaju lude naknade za uvrštavanje koje naplaćuju burze. Burze s većom likvidnošću imale bi veću naknadu za uvrštavanje na tržište jer je likvidnost likvora glavni faktor koji trgovci traže. Pruža savršen poticaj za razmjenu kriptovaluta da naduvaju svoje količine dugačkim udarcem kako bi povećali svoj rang i naplatili značajnu naknadu za prava koja se kotiraju na burzi.

(Pogledajte više: Hoće li pad u cijeni bitcoina dovesti do njegove propasti?)

Kako berze kriptovaluta manipuliraju njihovim volumenom?

Kako bi manipulirali podacima trgovanja, razmjene kripto valuta koriste se tehnikom tzv pranje trgovanja.

Wash Trading postupak je tržišne manipulacije gdje subjekt istovremeno kupuje i prodaje vrijednosne papire s jedinom svrhom stvaranja obmanjujućih i umjetnih aktivnosti na tržištu.

Općenita je zamjena trgovanja stvoriti lažni dojam da se zapravo odvija dobra razina trgovačke aktivnosti. To postiže entitet – u ovom slučaju, razmjena kriptovaluta – postavljajući naloge u razmjenu i izvršavajući te naloge sami, bez stvarne vrijednosti razmijenjene sa stvarnim korisnicima. To znači da vrijednost ovih lažnih naloga ostaje u istoj ruci (ili računu). Glavni cilj ovoga je napuhavanje stvarnih podataka o trgovanju, stvarajući tako dojam da je instrument traženiji nego što stvarno jest.

Trgovina pranjem je ilegalna za bilo koje financijsko tržište u mnogim zemljama – posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) – jer izričito ima za cilj krivotvoriti opseg trgovine.

(Pročitajte također: Vodič za poreze na kriptovalutu: Vodič za uobičajene porezne situacije)

Metode ispitivanja manipulacije razmjenom

Prema njihovom izvješću, BlockchainTransparency koristi brojne metodologije za mjerenje opsega trgovinskih manipulacija tim burzama, koje uključuju:

 • Procjena knjiga narudžbi razmjena
 • Analiziranje podataka o količini trgovanja
 • Interakcija s ključnim dionicima, uključujući markere, visokofrekventne trgovce i savjetnike za nadzor trgovine

Iz opsežnih prikupljenih podataka mogli su otkriti i različite strategije trgovanja botovima koje burze koriste kako bi napuhale svoje trgovačke brojeve. Ovi su botovi programirani za trgovanje na različitim trgovinskim parovima, ovisno o dobu dana. Zanimljivo je primijetiti da se postavke bota mogu mijenjati ovisno o trenutnim trendovima volumena ili trenutnom hypeu koji okružuje određeni novčić ili žeton tijekom vremenskog razdoblja.

Uz to, uobičajena metoda za mjerenje manipulacije naziva se “proklizavanje”, koja procjenjuje likvidnost digitalne imovine prodajom određene vrijednosti svake imovine na raznim mjenjačnicama i mjerenjem stope pada cijena kovanica. Burze koje su manipulirale njihovim podacima imale su masovne klizanje, naznačene većim stupnjem pada cijene i nestabilnom knjigom narudžbi. To implicira da je njihov opseg trgovanja izmišljen i napuhan, jer je mala količina naloga za prodaju dovoljna za destabilizaciju knjige naloga i u konačnici cijene kovanica.

(Vidi također: Vodič za tržišnu kapitalizaciju: Sve što trebate znati o tržišnoj kapitalizaciji)

Jesu li regulirane razmjene kriptovaluta?

Mora se spomenuti da većina razmjena kriptovaluta nije regulirana. U svijetu kriptovaluta postoje dvije vrste razmjena; razmjene kriptovaluta koje prihvaćaju fiat i čiste razmjene kriptovaluta. Sve burze koje prihvaćaju fiat zahtijevaju licence, jer se bave nacionalnim papirnatim novcem koji reguliraju vlade, dok trenutno malo ili nima zakona koji reguliraju čiste razmjene kripto valuta. Evo brze usporedbe između njih dvoje:

Kripto burzama se manipulira, kripto burzama se manipulira količinom trgovine, manipulira se, količinom trgovine

Samo 10% razmjena od 100 najboljih su razmjene koje prihvaćaju fiat, dok je ostatak od 90% čista razmjena kripto valuta. To podrazumijeva da nadležni organi reguliraju i nadziru samo mali dio razmjena kripto valuta – u obliku razmjena koje prihvaćaju fiat. Glavnina razmjena nije i stoga se može nesavjesno ponašati jer ih ne nadziru nijedna upravna tijela. Jednostavnim riječima, mogu raditi što god žele bez posljedica.

Sumirajući sve

Ipak, vrijedi i ozbiljnost optužbi da burze kriptovaluta koriste sumnjive prakse. Prije toga postojala su brojna izvješća i potkrepljenja koja su razotkrila manipulativne prakse nereguliranih burzi kriptovaluta. Korisnicima se toplo preporučuje da izvrše dubinsku analizu pri odabiru odgovarajućih burzi za trgovanje, i što je najvažnije, posjeduju odgovarajuće znanje o sigurnom pohranjivanju svojih kovanica i tokena u digitalne novčanike, umjesto da ih pohranjuju u razmjene kriptovaluta. Za projekte koji žele uvrstiti svoje tokene, pogledajte Savjetodavni popis tvrtke BlockchainTransparency da crne liste kriptovaluta razmjenjuju s lošim evidencijama.

(Moglo bi vas također zanimati: Crypto ICO vs. Stock IPO: Koja je razlika?)

Korisni resursi za početak

Ako započinjete putovanje u složeni svijet kriptovaluta, evo popisa korisnih resursa i vodiča koji će vas dovesti na put:

Kripto burzama se manipulira, kripto burzama se manipulira količinom trgovine, manipulira se, količinom trgovine

Trgovanje & Razmjena

 • Kripto vodič 101: Odabir najbolje razmjene kriptovaluta
 • Vodič za Bittrex razmjenu: Kako trgovati na Bittrexu
 • Vodič za Binance Exchange: Kako otvoriti Binance račun i što biste trebali znati
 • Vodič za razmjenu Etherdelte: Kako trgovati na Etherdelti
 • Vodič za osnove trgovanja kriptovalutama: Uvod u kripto tehničku analizu
 • Trgovanje kriptovalutama: Razumijevanje parova za trgovanje kriptovalutama & Kako radi
 • Vodič za kripto trgovanje: 4 uobičajene zamke koje će doživjeti svaki kripto trgovac

Novčanici

 • Vodič za kriptovalutne novčanike: Zašto su vam potrebni novčanici?
 • Vodič za kriptovalute: Otvaranje Bitcoin novčanika
 • Vodič za kriptovalute: Otvaranje MyEtherWallet (MEW)

Pročitajte također: Vodič za kripto trgovanje: 4 uobičajene zamke koje će svaki kripto trgovac doživjeti i vodič za osnove trgovanja kriptovalutama: Uvod u kripto tehničku analizu.

Registrirajte se odmah na našem besplatnom webinaru za kriptovalute da biste saznali sve što trebate znati o kripto investiranju.

Uzmi naše ekskluzivna e-knjiga koji će vas voditi kroz korak po korak kako biste započeli s zarađivanjem putem ulaganja u kriptovalute!

Također se možete pridružiti našoj Facebook grupi na Ovladajte kripto: napredno znanje o kriptovalutama postavljati bilo kakva pitanja u vezi s kripto!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map