Vodič za decentralizirane razmjene: Usporedba popularnih DEX-ova

Ovaj vodič za decentralizirane razmjene objašnjava što je decentralizirana razmjena i sadrži usporedbu popularnih DEX-ova na tržištu kriptovaluta danas..

Od sada je velika većina razmjena kriptovaluta i dalje vrlo centralizirana. Nalozi, depoziti, isplate i transakcije usmjeravaju se u centralizirani ili zatvoreni sustav. Velike burze poput Binancea ili Okexa spremaju / usmjeravaju sve narudžbe unutar vlastitih poslužitelja – pa su stoga poznate kao centralizirane burze. Međutim, mnogi analitičari kriptovaluta vjeruju da će DEX (decentralizirane razmjene) biti vodeći oblik razmjene kriptovaluta kada su njihova tehnologija i mogućnosti u rangu s njihovim centraliziranim kolegama. Napokon, privlačnost kriptovaluta obećanje je ‘decentralizacije’. Stoga je imati dobar DEX s dobrom likvidnošću važno za budućnost kriptovaluta.

Što je decentralizirana razmjena (DEX)?

Decentralizirana razmjena je platforma za trgovanje otvorenog koda koja djeluje na blockchainu gdje niti jedan entitet ne kontrolira protok podataka. Izravna je suprotnost centraliziranim berzama kriptovaluta poput Coinbase, Kraken ili Binance koje kontroliraju tvrtke, a njima upravljaju centralizirani poslužitelji. DEX-ovi se ne oslanjaju na bilo koji entitet koji će držati sredstva kupaca. Sve se trgovinske transakcije navodno događaju izravno između korisnika u Peer-to-Peer (P2P) mreži putem automatiziranog, ‘nepovjerljivog’ sustava. DEX uklanja sljedeće rizike očite u centraliziranim razmjenama:

 • Zastoji poslužitelja
 • Velika mogućnost tržišne manipulacije
 • Gubitak korisničkih sredstava
 • Sjeckanje
 • Stečaj mjenjačnice

Mnogi u prostoru kriptovaluta iskusili su gore navedene probleme kada se bave centraliziranim burzama. DEX-ovi su zamišljeni da ublaže ove probleme i nadamo se da će biti održiva alternativa centraliziranim razmjenama. Evo razlika ukratko:

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

Najčešći DEX obično se oslanjaju na jednu blockchain platformu. Na primjer, možete trgovati ERC-20 tokenima (tokeni izgrađeni na Ethereum blockchainu) protiv Etera (ETH) na DEX-ovima koji su izgrađeni na Ethereum blockchain-u, ali ih nećete moći trgovati protiv NEP-5 tokena (tokeni izgrađeni na NEO blockchainu). Postoje rješenja za ovaj problem, tj. Stvaranjem proxy tokena (digitalno sredstvo koje predstavlja određenu kriptovalutu na različitim blockchain platformama) ili stvaranjem decentraliziranog sustava escrow s više potpisa. Postoje i druga rješenja s više lanaca koja se razvijaju.

(Vidi više: Analiza rizika kriptovaluta: postojeći novčići u odnosu na ICO)

Prednosti DEX-a

Nekoliko je prednosti DEX-a:

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

Nepovjerenje: Najveća prednost DEX-a nad centraliziranom razmjenom je njegova ‘nepovjerljiva’ priroda. U centraliziranom sustavu potrebno je povjerenje za potpuno funkcionirajući sustav. Uz centralizirani sustav postoji više rizika koji mogu ugroziti cijeli sustav. Što se tiče DEX-a, od vas se ne traži da ‘vjerujete’ tvrtki koja stoji iza DEX-a ili korisnika platforme, jer se sve transakcije odvijaju u transparentnom i automatiziranom sustavu.

Niske naknade: Naknade za trgovanje na DEX-u znatno su niže u odnosu na centralizirane burze; neki su DEX-ovi čak i besplatni. Jedine naknade koje korisnici snose su troškovi slanja transakcija putem blockchaina (npr. Naknade za plin na Ethereum Blockchainu). Međutim, mora se reći da postoje trenuci kada je mreža zagušena, a naknade su privremeno napuhane.

Siguran: Još jedna velika prednost DEX-a je činjenica da se čvorovi (računala povezana na blockchain mrežu) distribuiraju globalno, smanjujući tako rizik od zastoja poslužitelja, kao i mogućnost hakiranja. Ali naravno, DEX mora biti popularan prije svega kako bi se postigla učinkovita razina decentralizacije; što više čvorova bude, mreža će biti decentralizirana i korisnija.

Privatnost: DEX pruža značajke privatnosti koje se sve rjeđe mogu naći u centraliziranoj razmjeni. Za razliku od centralizirane razmjene koja zahtijeva glomazne KYC postupke, trgovanje na DEX-ovima ne zahtijeva od vas da navedete svoje osobne podatke ili podatke. Prihvaćanje privatnosti i anonimnosti ne znači da ste kriminalac; to jednostavno znači da iskorištavate svoja prirodna prava da biste imali apsolutnu kontrolu nad svojom privatnošću.

Otporan na vladu: Nijedna vlada ne može ugasiti niti nametnuti bilo kakve propise prema DEX-ovima, jer nisu pravne osobe koje djeluju u određenoj nadležnosti. DEX-ovi su otvoreni kodovi koji rade na decentraliziranoj mreži, što otežava bilo kojoj vladi da je pokuša kontrolirati.

(Pročitajte također: Vodič za početnike rypto: 5 stvari koje bi kripto početnici trebali znati)

Mane DEX-a

Koliko god DEX-ovi zvučali sjajno, moramo biti svjesni i nekih problema i izazova s ​​kojima se moramo pozabaviti prije nego što DEX-ovi na kraju mogu zamijeniti centralizirane razmjene.

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

Loše korisničko iskustvo: Najveći problem s DEX-om jest činjenica da većina njih nije dovoljno user-friendly. Većini novih trgovaca kriptovalutama teško je i složeno koristiti DEX-ove, radije umjesto da koriste centralizirane razmjene do kojih je puno lakše navigirati. DEX-u je teško steći šire usvajanje kad većina njih nije super prijateljski raspoložena prema novim trgovcima. Osim toga, postoje prethodne stvari koje treba razumjeti prije trgovanja na DEX-ovima, poput upravljanja vlastitim osobnim novčanikom kriptovaluta koji je već složen za prosječnu osobu.

Usporiti: Još jedan važan nedostatak DEX-a je što može obrađivati ​​transakcije relativno sporije od centralizirane razmjene. Velike centralizirane razmjene poput Binancea mogu obavljati trgovine mnogo brže jer koriste centralizirane poslužitelje. DEX zahtijeva tisuće različitih računala za međusobnu sinkronizaciju, što ih dovodi u nepovoljan položaj u pogledu brzine jer centralizirani poslužitelji mogu brže obrađivati ​​i izvršavati naloge. Opće je poznato da su blockchains mnogo neučinkovitiji u obradi transakcija zbog problema s skalabilnošću.

Nedostatak likvidnosti: Likvidnost je veliko pitanje za DEX-ove. Visok stupanj likvidnosti od vitalne je važnosti za bilo koju burzu ili tržište da djeluju učinkovito i djelotvorno. Nažalost, DEX privlači mnogo nižu likvidnost u odnosu na centralizirane burze, jer mnogima je složeno trgovati na DEX-ovima. Visoka likvidnost dolazila bi samo uz veće korištenje platforme.

Nema mehanizma za trgovanje maržom: Trgovanje maržama steklo je popularnost za trgovce koji nagađaju i štite svoja ulaganja. Trenutno ovu uslugu nude samo centralizirane burze – kao što su Bitfinex, Kraken, Poloniex itd.

(Vidi također: Vodič za prepoznavanje prijevara novca)

Analiza 7 glavnih DEX-a

Pogledajmo 7 popularnih decentraliziranih burzi i usporedimo njihove atribute na temelju brojnih značajki:

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

1. IDEX

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

IDEX je decentralizirana razmjena za trgovanje Eterom (ETH) i ERC-20 tokenima zasnovana na Ethereumu. IDEX je popularni DEX za novotrgovane ICO tokene kojima se trguje prije nego što dođu do centralizirane razmjene. IDEX je relativno brz i smatra se lakšim za upotrebu u odnosu na druge DEX-ove. Baš poput Etheredelte, IDEX koristi pametne ugovore za korisnike da upravljaju vlastitim privatnim ključevima prilikom trgovanja u sigurnoj, P2P mreži.

Jedinstvena značajka IDEX-a je da će korisnici odjaviti svoje transakcije pomoću ključeva, dok će IDEX emitirati transakciju na Ethereum blockchain (IDEX će ujedno biti i Ethereum čvor). To osigurava učinkovitost centralizirane razmjene bez ugrožavanja sigurnosti i kontrole korisnika.

Hardverske novčanike (Nano Ledger) i softverske novčanike (Metamask, MEW) mogu se lako integrirati s IDEX-om. Zapravo na IDEX-u možete stvoriti vlastiti novčanik zasnovan na ETH-u. IDEX ima vlastite izvorne tokene pod nazivom AURA, koji radi na Proof-of-Stake modelu koji omogućavaju dionicima da zarade dio naknada koje generiraju IDEX i budući Aurora proizvodi. Aurora je tvrtka koja stoji iza IDEX-a.

Evo sažetka IDEX-ovih atributa:

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

(Pročitajte više: Bitcoin vs Alt Coins Returns: Usporedba dobitka između Bitcoina & Altcoins ulaganje)

2. VilicaDelta

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

EtherDelta je nekada bila najpopularnija decentralizirana burza, ali je izgubila na popularnosti nakon što je prodana novim vlasnicima koji su uveli sumnjive politike i odluke. ForkDelta je tada rođena iz vilice EtherDelte. Iako je opseg trgovanja ograničen, i dalje ostaje jedan od DEX-ova za trgovanje tokenima ERC-20. Iako IDEX koristi model hibridne decentralizacije koji zahtijeva od svojih čvorova za emitiranje transakcija, Forkdelta je u potpunosti decentralizirana jer sve transakcije prolaze kroz blockchain. Projekti ne trebaju dobiti odobrenje administratora da bi ručno odobrili predaju popisa žetona. Sa svim ERC-20 tokenima može se automatski trgovati ako postoje kupci i prodavači.

Korisničko sučelje za ForkDelta može biti složeno i zastrašujuće za prosječne korisnike. Što se tiče integracije novčanika, Metamask i MEW najlakši je novčanik koji se može integrirati u ForkDelta. Što se tiče integracija s drugim novčanicima, poput hardverskih novčanika, one nažalost nisu tako jednostavne kao drugi DEX-ovi.

Evo sažetka ForkDeltinih atributa:

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

3. Valovi DEX

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

Waves DEX je proširenje ekosustava Waves koji sadrži vlastiti blockchain i izvorni novčić nazvan WAVES. Smatra se „najbržim DEX-om“ budući da je izgrađen na platformi Waves koja može obrađivati ​​preko 440 transakcija u sekundi (TPS). Ove mogućnosti zaostaju za Ethereumovim blockchainom (7 TPS), pa čak i Bitcoinovim blockchainom (15 TPS). Waves DEX koristi hibridnu decentraliziranu strukturu budući da koristi centraliziranu uslugu podudaranja narudžbi.

Jedinstvena značajka Waves DEX-a je da podržava trgovanje kovanicama izvan svog blockchaina (kao što je BTC & ETH), za razliku od prethodnih DEX-ova koji podržavaju samo kovanice stvorene na vlastitom izvornom blockchainu. Još jedna jedinstvena značajka je da su transakcije na Waves Dexu – kao i kod Waves blockchaina – mnogo brže od ostalih javnih blockchaina ili DEX-ova. Ako to nije dovoljno, možete trgovati imovinom kriptovalute izgrađenom na mreži da predstavlja drugu kriptovalutu (BTC, ETH, LTC, Zcash, Dash, BCH i Monero) ili čak fiat.

Waves DEX također imaju mobilnu aplikaciju i ugrađene novčanike (budući da je DEX izgrađen na svom izvornom blockchainu) kako bi korisnicima olakšali praktičnost. Waves DEX jedan je od onih DEX-ova koji posjeduju veliku količinu funkcionalnosti i značajki i na koji će biti potrebno paziti. Evo sažetka atributa Waves DEX:

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

(Vidi također: Vodič za kripto početnike: 5 stvari koje bi kripto početnici trebali znati)

4. OpenLedger

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

OpenLedger je decentralizirana platforma za trgovanje koja je izgrađena na tehnologiji Bitshares graphene koja je sposobna za teoretske brzine do 100 000 TPS. To omogućuje OpenLedger-ovom DEX-u da se poveća s više transakcija. OpenLedger također sadrži nekoliko izvornih kovanica na platformi nazvanim bitUSD i bitCNY.

Jedinstvena značajka OpenLedger-a je ta što DEX omogućuje trgovanje i kripto valutama i fiat-fondovima. Open Ledger sadrži ugrađeni novčanik u svom DEX-u, što korisnicima olakšava praktičnost.

Što se tiče integracije novčanika s vanjskim novčanicima, OpenLedger ima niske rezultate, jer korisnici ne mogu sinkronizirati svoje softverske novčanike (poput Metamaske) s OpenLedgerom. Korisnici moraju stvoriti račun putem OpenLedger-a i odabrati jednu od dvije mogućnosti: bin-datotekom ili uobičajenim imenom / lozinkom računa. Međutim, postupak je brz bez potrebe za KYC postupcima.

Evo sažetka atributa Otvorene knjige:

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

5. CryptoBridge

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

CryptoBridge je decentralizirana razmjena koja je također izgrađena na mreži Bitshares i koristi se tehnologijom Graphene, omogućavajući veliku propusnost transakcija i skalabilnost. Za razliku od OpenLedger-a koji radi na hibridnom modelu decentralizacije, CryptoBridge radi na federalnom distribuiranom sustavu pristupnika koji se pokreće na mehanizmu konsenzusa Delegirani dokaz o udjelu .. Sustav pokreće CryptoBridgeov matični novčić nazvan BridgeCoin (BCO), koji potiče sudionici da svoje kovanice ulože u udio u dobiti ostvarenoj kroz DEX.

Jedinstveni aspekt CryptoBridge-a je taj što djeluje koristeći knjigu narudžbi temeljenu na blockchainu. To znači da su svi oblici transakcija – polog, isplate, podudaranje naloga – pohranjeni na blockchainu. To osigurava da CryptoBridge ubere sve prednosti istinski decentraliziranog sustava. Uz to, CryptoBridge nudi jednu od najsveobuhvatnijih opcija za trgovanje kriptovalutama od svih DEX-a, s preko 166 trgovačkih parova.

Što se tiče integracije novčanika, sličan je OpenLedgeru gdje se korisnicima preporučuje da kreiraju vlastite novčanike putem platforme CryptoBridge. Ne postoji mogućnost sinkronizacije softverskih novčanika poput Metamaske ili MEW s DEX-om.

Evo sažetka CryptoBridgeovih atributa:

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

6. Switcheo

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

Switcheo je možda sličan IDEX-u, ali izgrađen je na NEO blockchainu. Glavni cilj Switchea je olakšati razmjenu Neo-based (NEP-5) tokena. Budući da je NEO blockchain sposoban ubrzati do 1.000 TPS, Switcheo koristi tu sposobnost kako bi pružio učinkovito i trgovačko okruženje visokih performansi. Switcheo koristi pametne ugovore kako bi olakšao izvršavanje poslova unutar peer-to-peer (P2P) mreže.

Krajnji cilj Switchea je biti u mogućnosti podržati mogućnosti umrežavanja s drugim popularnim lancima poput Qtum-a (QRC20), ETH (ERC20), pa čak i Stellar-a. Možete pronaći gotovo svaki NEP-5 žeton uvršćen na Switcheu. Switcheo je DEX za trgovanje NEO ili GAS-om protiv svih vrsta NEP-5 tokena

Što se tiče integracije novčanika, relativno je lako sinkronizirati neov novčanik s Switcheom.

Evo sažetka Switcheovih atributa:

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

7. Zvjezdani DEX (StellarTerm)

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

Stellar DEX je DEX otvorenog koda izgrađen na vrhu Stellar blockchaina. StellarTerm omogućuje svima izdavanje i premještanje imovine na korisničkim računima, s ugrađenim novčanikom koji je integriran zajedno s DEX-om.

Jedinstvena značajka Stellarovog DEX-a je ta što podržava mogućnosti unakrsnog plaćanja i kriptovaluta i fiat parova. To korisnicima nudi fleksibilan pristup za jednostavnu zamjenu valuta na globalnoj razini.

Što se tiče integracija novčanika, korisnici mogu stvoriti matični novčanik samo putem platforme Stellar ili s hardverskim novčanikom (Ledger Nano).

Evo sažetka StellarTermovih atributa:

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

(Možda će vas zanimati i: Vodič za početnike za ICO ulaganje: Kako sudjelovati u ICO-ima)

Korisni resursi za početak

Ako započinjete putovanje u složeni svijet kriptovaluta, evo popisa korisnih resursa i vodiča koji će vas dovesti na put:

decentralizirana razmjena, decentralizirana razmjena, popularni dexovi, DEX, DEX

Trgovanje& Razmjena

 • Kripto vodič 101: Odabir najbolje razmjene kriptovaluta
 • Vodič za Bittrex razmjenu: Kako trgovati na Bittrexu
 • Vodič za Binance Exchange: Kako otvoriti Binance račun i što biste trebali znati
 • Vodič za razmjenu Etherdelte: Kako trgovati na Etherdelti
 • Vodič za osnove trgovanja kriptovalutama: Uvod u kripto tehničku analizu
 • Trgovanje kriptovalutama: Razumijevanje parova za trgovanje kriptovalutama & Kako radi
 • Vodič za kripto trgovanje: 4 uobičajene zamke koje će doživjeti svaki kripto trgovac

Novčanici

 • Vodič za kriptovalutne novčanike: Zašto su vam potrebni novčanici?
 • Vodič za kriptovalute: Otvaranje Bitcoin novčanika
 • Vodič za kriptovalute: Otvaranje MyEtherWallet (MEW)

Pročitajte također: Vodič za kripto trgovanje: 4 uobičajene zamke koje će svaki kripto trgovac doživjeti i vodič za osnove trgovanja kriptovalutama: Uvod u kripto tehničku analizu.

Registrirajte se odmah na našem besplatnom webinaru za kriptovalute da biste saznali sve što trebate znati o kripto investiranju.

Uzmi naše ekskluzivna e-knjiga koji će vas voditi kroz korak po korak kako biste započeli s zarađivanjem putem ulaganja u kriptovalute!

Također se možete pridružiti našoj Facebook grupi na Ovladajte kripto: napredno znanje o kriptovalutama postavljati bilo kakva pitanja u vezi s kripto!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner