Zlato i srebro – ključne razlike za investitore

Kao investitor možda mislite da je sada idealno vrijeme za početak trgovanja plemenitim metalima. Cijene zlata i srebra jake su u trenutnim nesigurnim ekonomskim uvjetima. Tada se postavlja pitanje koji je najbolje kupiti i koje su stvarne razlike između ova dva plemenita metala.

Ovdje ćemo detaljnije pogledati nekoliko ključnih razlika između njih dvoje, s posebnim naglaskom na to kako mogu utjecati na vas sa stajališta trgovanja i ulaganja.

Pristupačnost srebra

Naravno, ovo je jedna od prvih stvari koju ćete primijetiti kada pogledate cijene srebrnih spotova. Prilično je jeftinije od zlata. Ova niža cijena zapravo dolazi s mnogim istim prednostima koje ćete naći pri kupnji zlata ili drugih plemenitih metala.

Srebro baš kao i zlato djeluje kao skladište vrijednosti i štiti se od mnogih ekonomskih neizvjesnosti koje se mogu dogoditi. Uz ovu suštinsku vrijednost, ona je i materijalna imovina jer je možete vidjeti i dodirnuti za razliku od nekih drugih oblika ulaganja. Srebro je također vrlo privatno i sigurno fizičko sredstvo za držanje.

Iz tih razloga tada vam ulaganje u srebro može donijeti nekoliko istih ključnih prednosti, ali s puno nižom i pristupačnijom cijenom. Ova pristupačnost također je jedan od ključnih razloga zašto potražnja za srebrom među prvi put ulagačima u plemenite metale ostaje vrlo velika.

Prostor za pohranu potreban za srebro

Kao što smo maloprije spomenuli, ulaganje u srebro sa sobom donosi veliku pristupačnost zbog niže cijene. Trenutno srebro možete kupiti za oko 24 dolara po unci u usporedbi s 1.900 dolara za istu uncu zlata.

To se možda ne čini problem, ali uzimajući u obzir da srebro također ima puno nižu gustoću od zlata, i možete vidjeti da postoje neki problemi s praktičnošću kada je u pitanju pohrana vašeg plemenitog metala. Jednostavno rečeno, trebat će vam puno više prostora za pohranu vašeg srebra nego zlata. Ova pohrana već je ključno pitanje pri kupnji fizičkog zlata, ali nešto je što se puno više povećava sa srebrom.

Zaključak što se tiče pohrane srebra u odnosu na pohranu zlata jest da će vas srebro koštati više u skladištu zbog količine prostora koje zauzima. Srebro se također mora čuvati na suhom mjestu kako bi se izbjeglo pogoršanje kvalitete. To je jednostavno briga koju nemate sa zlatom.

Volatilnost cijena srebra i zlata

U količinskom smislu, godišnja opskrba srebrom mnogo je veća od godišnje opskrbe zlatom. To također može pridonijeti kasnijim razlikama, ali što se tiče volatilnosti, moramo sagledati vrijednost tržišta srebra u odnosu na tržište zlata s obzirom na trenutne cijene.

S ovom vrijednošću, vrijednost ponude zlata na tržištu više je od 12 puta veća od ukupne vrijednosti isporučene na tržištu srebra. Kako to utječe na hlapljivost srebra?

Uz manju vrijednost ponude, na srebro mogu više utjecati bilo kakve promjene na tržištu. To se može usporediti s burzom općenito s primjerom tvrtke s vrlo visokom tržišnom kapitalizacijom u odnosu na tvrtku s nižom tržišnom kapitalizacijom. Potrebno je manje radnji za pomicanje cijena po nižoj vrijednosti.

Na ovu se tačku volatilnosti može gledati iz bilo koje perspektive kao trgovca. To vjerojatno znači da u lošem danu kada su tržišta u padu, srebro može pasti više od zlata, iako to također znači da kad rastu cijene, srebro može porasti proporcionalno više iz istih razloga.

Srebro se više koristi u industriji

Mnogo veći postotak opskrbe srebrom koristi se u industriji. Ima širok spektar primjene u mnogim sektorima. Srebro se široko koristi u elektronici zbog svoje vodljivosti. Također se koristi u mnogim medicinskim primjenama, baterijama, obnovljivim izvorima energije i drugim područjima. S druge strane, zlato se u industriji ne koristi ni približno toliko. Što nam ovo govori o tim plemenitim metalima?

S jedne strane, to pokazuje da je srebro mnogo izloženije općoj ekonomskoj klimi jer velik dio potražnje dolazi iz industrije. Ove industrije mogu teško pogoditi bilo kakav pad. Možda mislite da takav događaj može dovesti do pada cijena srebra. To ipak nije uvijek slučaj.

Zajednica i srebru i zlatu jest činjenica da se oboje koriste kao glavna zaliha vrijednosti. Oboje su izuzetno popularna ulaganja u sigurna utočišta u vrijeme ekonomskih problema. Kao što je pokazano u prošlosti i sada, plemeniti metali poput zlata i srebra mogu najviše porasti u vremenima ekonomske neizvjesnosti jer sve više investitora kupuje kako bi zaštitili svoj kapital.

Na skladištu je mnogo više zlata

Vlada i druge velike institucije često imaju velike zalihe mnogih plemenitih metala. U jednom trenutku srebro je bio pretežni metal koji su mnogi u svijetu držali u rezervi. Danas to ipak sigurno nije slučaj. Zemlje širom svijeta sada imaju mnogo više zaliha zlata nego srebra.

Postoji nekoliko razloga za to, ne manje važno što se srebro većinom ne koristi za izradu kovanica. To stvara situaciju u kojoj bi, ako bi postojala velika iznenadna potražnja za srebrom zbog bilo koje vrste industrijske potrebe ili ekonomske situacije, cijene plemenitih metala mogle vrlo brzo skočiti.

S druge strane, vlade širom svijeta drže u rezervi milijune unci zlata. Ovaj se holding iz godine u godinu samo povećava. Dno crta je da, ako se dogodi prekid u ponudi ili neviđena potražnja za srebrom, ta potražnja može brzo nadmašiti ponudu barem u kratkom roku što bi dovelo do porasta cijena plemenitog metala koji je već sklon malo većoj nestabilnosti.

Kupnja zlata ili srebra

Preporučujemo ove dvije tvrtke za kupnju zlata ili srebra:

  1. Zlatni posrednik
  2. Svod od poluga

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner