Az FCA betiltotta a kriptográfiai származékokat és a tőzsdén kereskedett kötvényeket az Egyesült Királyságban.

A Pénzügyi Magatartási Hatóság (FCA) most megjelent régóta várt ítélet a kriptográfiai pénzügyi termékek helyzetéről az Egyesült Királyságban.

2021. január 6-tól tilos kriptográfiai származékokat és tőzsdei kötvényeket (ETN) kínálni az Egyesült Királyság lakossági befektetőinek..

Kriptoalapú származékok és ETN-ek

A származtatott ügylet olyan pénzügyi termék, amelynek értékét egy másik eszközből – például kriptovalutákból – nyeri. A leggyakoribb példa erre a Bitcoin határidős ügyletek növekvő népszerűsége.

Bár az alapul szolgáló eszköz nem lehet értékpapír, a derivatívákat értékpapírként tekintik és szabályozzák. Mint ilyen, ez olyan szabályozó testületek hatáskörébe kerül, mint például a Pénzügyi Magatartási Hatóság (FCA).

Az ETN viszont egy bank által kibocsátott fedezetlen adósságpapír. Ezeket a pénzügyi instrumentumokat úgy fejlesztették ki, hogy a „benchmark indexek” nyomon követése révén a befektetők bizonyos eszközöknek legyenek kitéve..

Miért tiltják őket?

Nincs egyetlen oka az FCA döntésének az ilyen termékek betiltása mögött. Az FCA állítása szerint a befektetők nem képesek „megbízhatóan felmérni a bizonyos kriptográf-készletekre hivatkozó származékos ügyletek és tőzsdei kötvények értékét és kockázatait”. A következő példákat közli, hogy miért gondolja ezt.

  • Az alapul szolgáló eszközök jellege, amelyek nem rendelkeznek eredendő értékkel, és így különböznek a fizikai felhasználású egyéb eszközöktől, jövőbeni cash flow-kat ígérnek, vagy törvényileg elfogadják pénzként
  • Piaci visszaélések és pénzügyi bűncselekmények (beleértve a kriptográf-készletek platformjaitól származó számítógépes lopásokat) jelenléte a kriptográfiai piacokon
  • Rendkívüli volatilitás a kriptopénztár árain
  • A kiskereskedelmi fogyasztók elégtelen megértése a kriptográfiai készletekről, valamint az őket referáló befektetési termékek egyértelmű befektetési igényének hiánya.

Nincs benne rejlő érték

Ha a kripto-származékok betiltása szigorúnak tűnik, akkor az FCA álláspontja a kriptográf-készletek belső értékét illetően is ugyanolyan; „… úgy gondoljuk, hogy a szabályozatlan kriptográfiai készleteknek nincs bennük rejlő értéke. Különböznek más fizikai felhasználású eszközöktől, amelyek jövőbeni cash flow-kat ígérnek, vagy amelyeket jogilag pénzként fogadnak el.

Népszerű kriptovaluta-csere, Kraken, nemrég jelentést tett közzé a Bitcoin belső értékéről. Megnéztük ezt a jelentést, és kiemeltünk néhány kulcsfontosságú kérdést, hogy a Bitcoin miért nyújt valóban erős, bár egyedülálló értéket.

Ez egy visszhang?

Érdekes módon az FCA döntésének ésszerűsége nagy részben az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet által osztott hangulatra emlékeztet..

Az Egyesült Államokban évek óta folyik a harc a Bitcoin alapú ETF-ért, a SEC minden kísérletet leállított. Az FCA-hoz hasonlóan az egyes tagadások mögött álló érvelés általában a következő pontokból áll.


  • A piaci éretlenség
  • Volatilitás
  • Elégtelen értékelési módszerek
  • Letétkezelési kockázat

Bár a SEC következetesen bezárta az ETF-t, az Egyesült Államok szabályozói nyitottabb álláspontot mutatnak bizonyos kriptojegy-származékok jóváhagyása tekintetében. Ezt nyilvánvalóvá tették a Bitcoin és az Ethereum határidős szerződéseinek különböző felajánlásai. Az ilyen termékek különböző vállalatokon keresztül megtalálhatók, mint pl,

Végigdobni

Meg kell jegyezni, hogy ez nem volt az FCA elhamarkodott döntése. A következtetéshez vezető folyamat egy év alatt zajlott le, miközben a szabályozó átgondolta a kockázatokat és előnyöket.

A tilalomra vonatkozó eredeti javaslatot 2019 júliusában tették közzé. Azóta az FCA megnyitotta a javaslatot a nyilvánosság véleményezési ideje alatt, amely több száz beadványt eredményezett. Nyilvánvalóan nem voltak elég meggyőző érvek ahhoz, hogy az FCA eredeti döntését megingassák.

Kivonulás?

Míg ezt a döntést a befektetők védelme alatt hozták meg, sokan már felháborodást keltettek, elítélve a döntést.

Don Guo, Vezérigazgatója Broctagon FinTech Group, beszélt a döntésről és arról, hogy mit jelent az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező befektetők számára a továbblépés. Megállapítja,

„Az FCA jelentős csapást mért az Egyesült Királyság befektetőinek szabadságára. A kriptográf származékok kereskedésének betiltásával számíthatunk arra, hogy az Egyesült Királyság kereskedési területe máshová költözik. Ezen értékpapírok iránti kereslet továbbra is növekszik, a kriptográf származékok mennyisége ezen a nyáron új csúcsokat ér el. Ez egy elveszett lehetőség az Egyesült Királyság számára … Biztosan úgy gondoljuk, hogy intézkedésekre van szükség a fogyasztók védelmére, de ez a lépés figyelmen kívül hagyja a lakossági fogyasztók növekvő igényét a kriptovaluta térben való részvételre. “

Pénzügyi Magatartási Hatóság (FCA)

Az FCA pénzügyi szolgáltatások szabályozója az Egyesült Királyságban. Az FCA 2013-as megalakulása óta azon törekszik, hogy kifejlessze és betartsa a tisztességes és átlátható tőkepiacokat biztosító szabályozásokat.

Vezérigazgató, Nikhil Rathi, jelenleg az FCA működését felügyeli.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map