Pillantás Európa biztonsági tokenjogszabályaira

Európa továbbra is több megyében látja el a kriptográfia álláspontját. Az olyan országok, mint az Egyesült Királyság, Svájc és Málta, máris hatalmas lépéseket tettek a piaci pozícióik tovább javítása érdekében. Noha számos járulékos tényező áll e lépések hátterében, a biztonsági zsetonok bevezetése óriási ütemet játszott ezekben az országokban hozott döntés során.

A biztonsági tokenek lehetővé teszik a hagyományos beruházások digitalizálását. Ezt a módszert tokenizálásnak nevezzük. A tokenizált eszközöket a legtöbb ország stabilabbnak tartja, mint a hagyományos kriptovalutákat. Jelenleg a biztonsági tokenek az EU alá tartoznak MiFIDII előírások.

MiFID II

Az EU 2018. január 3-án vezette be a MiFID II szabályozását. Ez a jogi keret további védelmet nyújt a befektetők számára. A MiFID II előírások emellett javítják a piac funkcionalitását és hatékonyságát. A jogszabály a MiFID (piacok a pénzügyi irányelvekben), 2007 novembere óta működő eredeti szabályainak folytatása.

Liechtenstein

A világ hatodik legkisebb országa, Liechtenstein továbbra is lenyűgöző ütemben fejleszti blokklánc-ágazatát. Annak ellenére, hogy mindössze 62 négyzetmérföld van, ez az apró ország az egy főre eső GDP-t tekintve a legmagasabbak közé tartozik. 2018 októberében az ország megjelent nyilvános tervezet „Nemzeti blokklánc-törvény” címmel.

A dokumentum kiemelte a megyék azon óhaját, hogy elősegítsék blokklánc törekvéseiket. A lépést gyorsan követte az ország Union Bank AG bejelentése. Itt a bank leírta szándékukat, hogy az első szabályozott bank bocsát ki biztonsági tokent. A bank jelzőt kíván létrehozni a bankközi tevékenységekhez, például nagy összegek nemzetközi átutalásához.

Németország

Németország nem tekinti a kriptovalutákat pénzügyi eszköznek. 2018 szeptemberében az ország megállapította, hogy a Bitcoin kereskedőknek nincs szükségük engedélyre, és a kriptovalutával folytatott kereskedelemnek legálisnak kell maradnia. Ez nagy jelentőségű döntés volt a kriptográfiai befektetők javára. Ez az ítélet azt jelentette, hogy a kriptográfiai befektetőknek nem kellett betartaniuk Németország értékpapír-előírásait.

Berlin a városszünet útján

Berlin a városszünet útján

2018 decemberében Németország második legnagyobb tőzsdéje bejelentett titkosító token-csere elindítását tervezi. A Boerse Stuttgart Csoport a helyi Fintech SolarisBank céggel együttműködve valósította meg a projektet. A tőzsde megjelenési dátuma 2019. harmadik negyedév. A fejlesztők szerint számos kriptovaluta, köztük segédprogram, biztonság és csere tokenek lesznek.

Svájc

Svájc régóta pénzügyi epicentruma Európában. A svájci tisztviselők szívesen kiterjesztik pénzügyi befolyásukat a blokklánc szektorra. Az ország nemrégiben megnyitotta a Crypto Valley névre keresztelt blockchain üzleti szektort. Itt a blokklánc indulói kedvezményes adókat és egyéb juttatásokat kapnak, amelyeket a svájci kormány nyújt.


A pénzügyi előnyökön kívül a svájci székhelyű blockchain cégek nagy hasznot húznak az ország egyértelmű blokklánc szabályozásából. A svájci pénzügyi piac felügyeleti hatóság (FINMA) négy külön kategóriába sorolja a tokent. Ezek a kategóriák közé tartoznak az eszköz-, fizetés-, segédprogram- és hibrid tokenek.

Észtország

Észtország az elsők között az EU tagjai között legalizálta a kriptográfiai tevékenységeket. Az ország már több mint 900 kriptográfiai engedélyt hagyott jóvá a tavalyi szabályozás megváltoztatása óta. Az engedéllyel rendelkezők számos kriptográfiai vállalkozást tartalmaznak, például tőzsdék, startupok és blockchain tech cégek. A kiadott licencekből mintegy 400 a kriptotárca-szolgáltatóké volt jelentések.

Észtországnak az EU legszegényebb országából a tényezők kombinációjával sikerült virágzó gazdasággá válnia. Az adókedvezmények, a barátságos üzleti környezet és az egyszerű engedélyezési eljárások mind hozzájárultak ahhoz, hogy az ország felemelkedjen a blokklánc szektorban. Észtország ma a világ egyik leginkább STO-barát országa.

Málta

Málta továbbra is a kriptográfia mozgatórugója a régióban. Ez az ország tényezők kombinációjával vette át a kriptográfia uralmát. Málta volt a első országot, hogy szilárd szabályozási keretet biztosítson a kriptográf befektetők és az ICO-k számára. A kormány proaktívan vesz fel új startupokat a piacukra.

Ma Málta a világ egyik legjobb helyszíne az STO elindításához. Az országban már számos nagy kriptográfia található. A világ legnagyobb térfogatú rejtjelcsere, Binance, társul a máltai tőzsdével (MSX) tavaly szeptemberben. Ketten az elkövetkező hónapokban új biztonsági token-cserét terveznek kiépíteni az országon belül.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban jelenleg nincsenek érvényben a titkosítási előírások. Az ország továbbra is kutatja a kriptopiacot a szabályozókkal azt állítva, hogy évekbe telhet, mire megfelelő szabályozási irányelvek kidolgozhatók. 2018 márciusában az országok Crypto vagyonainak munkacsoportja jelentést adott ki, amelyben a kriptovalutákat három külön osztályba sorolták. Ezek az osztályok biztonsági tokeneket, segédprogram-tokeneket és csere-tokenek tartalmaznak.

Jelenleg az Egyesült Királyság kriptográfiai vitája folytatódik. A British Business Federation Authority (BBFA) jelentést tett közzé, amelyben részletesen bemutatta, hogy a rossz szabályozás mennyiben akadályozza sokkal jobban az ágazat növekedését, mint az, hogy „semmilyen szabályozás nincs”. A jelenlegi helyzetben az Egyesült Királyságban erős blokklánc-közösség van, elemzők előrejelzik az ágazat jövőbeli növekedését.

Franciaország

Franciaország sokkal más megközelítést alkalmazott a kriptovaluta cégek tekintetében. A Authorité des Marchés Financiers (AMF) tavaly közzétette az ICO irányelveit. Az új szabályozás előírja az összes ICO számára, hogy teljes átláthatóságot biztosítson kínálataikkal kapcsolatban. A vállalatoknak a jóváhagyás előtt meg kell határozniuk a tokenek használatát. Erre az igényre van szükség, hogy a tisztviselők meghatározhassák, hogy a cég milyen típusú tokent tervez kiadni.

Franciaországnak az ICO-kkal kapcsolatos álláspontját a világ számos országának sokasága utánozza. Azzal, hogy az összes ICO teljes körű nyilvánosságra hozatalával működött, az országnak sikerült egyszerre üdvözölnie az STO-kat, miközben csökkentette a működő ICO-k számát. Az STO-k sokkal biztonságosabb módot kínálnak a befektetők számára, hogy részt vegyenek a blockchain adománygyűjtő kampányokban.

Az EU biztonsági tokenjei emelkednek

Most, hogy jobban megértette az Európában jelenleg fejlesztés alatt álló kriptovaluta szabályozásokat, könnyen belátható, hogy az olyan országok, mint Málta, miért fektettek be ennyit blokklánc-szektorukba.

Amint a globális gazdaság a digitalizálás útján halad, sokat kell keresni az ország számára, amely képes e technológiai forradalom epicentrumává válni. Remélhetőleg több ország a világ minden táján felismeri ezeknek a fejleményeknek a fontosságát és azt, hogy miként befolyásolják a globális közgazdaságtan jövőjét. Egyelőre zajlik a verseny, hogy melyik európai ország képes vezető szerepet vállalni a blokklánc-gazdaságban.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map