Kako vodi kvantitativno trgovanje

kvantitativno-trgovanje

Što je kvantitativno trgovanje?

Quant trgovanje postalo je popularno posljednjih godina. Međutim, danas mnogi ljudi ne znaju što je kvantno trgovanje, kako to funkcionira ili kako primijeniti strategije analize kvantnog trgovanja.

Želimo pomoći. U ovom ćemo vodiču objasniti neke od najvažnijih stvari koje trebate znati o kvantitativnom trgovanju kako bi svi mogli razumjeti.

Kvantitativno trgovanje je strategija trgovanja koja uključuje korištenje kvantitativne analize kako bi se utvrdilo kada kupiti ili prodati. Kvantitativna analiza uključuje drobljenje brojeva i pokretanje podataka kroz matematičke formule.

Na temelju rezultata vaše kvantitativne analize mogli biste utvrditi da će određeno sredstvo rasti ili padati u cijeni.

Neki to nazivaju kvantitativnim trgovanjem, dok drugi to nazivaju algoritamskim trgovanjem.

U mnogim je slučajevima kvantitativna analiza jednostavna poput analize dvaju najosnovnijih trgovačkih brojeva: cijene i volumena. U složenijim slučajevima, kvantitativna analiza može zahtijevati analizu stotina – čak i tisuća – različitih čimbenika.

Danas se neki od najvećih svjetskih ulagača koriste kvantitativnom analizom za donošenje informiranih trgovačkih odluka. Na primjer, hedge fond može imati odjel za kvantnu trgovinu, posvećen analizi svake trgovine. Na temelju ove kvantitativne analize hedge fond mogao bi trgovati milijardama dolara.

Na osnovnijoj razini, prosječni ulagač mogao bi pročitati kvantne analize trgovanja na internetu prije nego što započne trgovinu. Zahvaljujući razmnožavanju vodiča za kvantno trgovanje na Internetu, običnim ulagačima je lako primijeniti strategije kvantnog trgovanja na portfeljima svih veličina.

Na još osnovnijoj razini, svi poslovi uključuju neku vrstu kvantitativne analize. Kad god koristite matematiku, statistiku ili brojeve za predviđanje buduće izvedbe, uključujete se u kvantitativnu analizu.

Kako funkcionira kvantitativno trgovanje?

Najosnovniji kvantitativni analizator uključuje provjeru dva osnovna unosa podataka: cijene i volumena. To su dva najčešća unosa podataka koja se koriste u kvantitativnoj analizi.

Kvantitativni analitičar trgovanja može uključiti cijenu i količinu u matematičku formulu, na primjer, kako bi predvidio kamo će sredstvo dalje ići..

Kvantitativno trgovanje zamislite kao kombinaciju matematike, moderne tehnologije i sveobuhvatnih baza podataka. Kvantitativno trgovanje baca sve ove stvari u blender, a zatim iz dobivenih brojeva izvlači korisne informacije.


Kvantitativni trgovinski sustavi sastoje se od četiri ključne komponente:

Identifikacija strategije: Prvi korak je identificiranje strategije. Pronađite strategiju ili izradite vlastitu. Iskoristite prednost, a zatim odlučite koliko često će sustav trgovati.

Strategija povratnog testiranja: Zatim testirajte tu strategiju na povijesnim tržišnim uvjetima. Koliko bi se ta strategija pokazala uspješnom tijekom 2018. godine? Kako bi to dobro izveo 1948. godine?

Izvršni sustav: Sljedeći je korak povezivanje s brokerskom kućom, automatizacija trgovanja i minimiziranje transakcijskih troškova.

Upravljanje rizicima: Jednom kada sustav započne izvršavati, cilj je optimizirati raspodjelu kapitala i upravljati rizikom, a istovremeno ugađati i poboljšavati kvantni sustav trgovanja.

Kvantitativno trgovanje je široko područje. Može se kombinirati s više drugih strategija trgovanja. Uobičajene tehnike kvantitativnog trgovanja mogu uključivati, na primjer, trgovanje visokim frekvencijama ili algoritamsko trgovanje i statističku arbitražu. Sve se ove tehnike oslanjaju na kvantitativnu analizu za donošenje utemeljenih odluka.

Što radi kvantitativni trgovac?

Kvantitativni trgovac će uzeti tehniku ​​trgovanja i stvoriti njen model koristeći matematiku. Kvantni trgovac izvršit će tu tehniku ​​koristeći matematičke formule.

Tada će trgovac količinama stvoriti računalni program koji primjenjuje model na povijesne podatke o tržištu. Model je ponovno testiran (koristeći povijesne podatke), a zatim optimiziran. Ako je kvantni trgovac zadovoljan ishodom, tada se sustav primjenjuje na tržištima u stvarnom vremenu koristeći stvarni kapital.

U mnogim slučajevima kvantitativni trgovac koristi programske jezike poput C ++ ili Python za izvršavanje ovih strategija trgovanja. C ++ je posebno popularan za trgovanje visokim frekvencijama, iako se Python i R mogu koristiti za trgovanje nižim frekvencijama.

Trgovanje količinama je poput meteorologije: analogija

Naši prijatelji na Investopediji preporučite razmišljanje o kvantnom trgovanju poput meteorologije.

Posao je meteorologa analizirati vremenske obrasce, trenutne unose i povijesne podatke za određenu regiju, a zatim prognozirati na temelju tih podataka.

Baš kao i meteorolog, kvantni trgovac provjerava različite ulazne podatke, analizira što su ti ulazni podaci u prošlosti značili za tržišta, a zatim daje predviđanja na temelju te analize.

Meteorolog bi mogao objaviti vremensko izvješće u kojem stoji da postoji 90% šanse za kišu – iako je vani vani sunčano. Meteorolog je do ovog protuintuitivnog zaključka došao nakon što je analizirao klimatske podatke senzora širom tog područja.

Iako trenutno ne pada kiša, povijesni podaci pokazuju da kiša pada 90% vremena kada se slični podaci otkriju sa senzora. Na primjer, senzori su mogli odbiti pad tlaka od 15%. 90% vremena kada se otkrije pad tlaka od 15%, kiša će padati u sljedeća 24 sata.

Kvantni trgovac mogao bi objaviti sličnu analizu. Primjerice, cijena bitcoina može doseći 20 000 USD. Tržište je u punom bikovskom načinu i svi su optimistični da će cijene i dalje rasti. Kvantni trgovac bi mogao provjeriti osnovne brojeve kako bi predvidio da dolazi kraj bikova.

Primjeri kvantitativnog trgovanja

Dobar kvantitativni trgovac stvorit će program koji predviđa budućnost.

Nijedan kvantitativni program trgovanja ne može predvidjeti budućnost u 100% vremena. Međutim, kvantni program trgovanja koji je češće ispravan nego pogrešan možda može stvoriti dosljednu dobit.

Recimo da investitor želi predvidjeti buduću cijenu dionice. Taj investitor vjeruje u zamah ulaganja. Napisala je jednostavan program koji identificira dobitne dionice tijekom povećanja zamaha na tržištima. Tijekom sljedećeg preokreta na tržištu, program ovog investitora kupuje te dionice kako bi dosljedno ostvarivao dobit. Ovo je jednostavan primjer snage kvantitativnog trgovanja.

Trgovac će obično koristiti niz tehnika za prepoznavanje dobitnih dionica. Da bi, na primjer, nadopunio svoju kvantitativnu analizu, trgovac bi također mogao koristiti tehničku analizu, temeljnu analizu i tehnike ulaganja vrijednosti. Pažljivim razmatranjem svih ovih strategija, trgovac ima najbolje šanse da odabere dobitne dionice i maksimizira prinos.

Prednosti i nedostaci kvantitativnog trgovanja

Da je kvantitativno trgovanje točno 100% vremena, tada bi se svaki hedge fond na svijetu koristio samo kvantitativnom analizom. Količinsko trgovanje, kao i svaka trgovačka strategija, nije savršeno.

Pros

Uklonite emocije iz trgovanja: Kvantitativno trgovanje odnosi se samo na brojeve, ulaze, matematiku i formule. Formula kvantne analize nema mjesta za emocionalne ulaze. To su samo podaci.

Izvrsno funkcionira u kombinaciji s drugim strategijama trgovanja: Najbolji trgovci koriste mješavinu strategija za informiranje o svojim trgovačkim odlukama. U tu svrhu posebno dobro djeluje kvantitativna analiza. Dobro nadopunjuje ostale strategije trgovanja.

Donesite informirane odluke o više sredstava: Quant trading može brzo analizirati višestruku imovinu. Samo uključite ulaze u formulu da biste odmah dobili kvantnu analizu.

Ne mora biti ispravno 100% vremena: Nijedna strategija trgovanja na svijetu neće biti 100% ispravna u 100% slučajeva. Ali to nije cilj s kvantnim trgovanjem; cilj je napraviti više ispravnih trgovina nego neispravnih trgovina.

Protiv

Previše podataka: Kvantitativni trgovci imaju pristup ogromnoj količini podataka. Možete pogledati tržišne podatke na primjer za tisuće dana aktivnosti trgovanja dionicama, a zatim razviti strategije trgovanja na temelju tih podataka. Ponekad je upotreba puno podataka dobra stvar. U drugim slučajevima, previše podataka je preveliko za trgovce.

Good Quant Trading zahtijeva stalnu prilagodbu: Financijska tržišta nevjerojatno su dinamična. Strategija kvantnog trgovanja mora biti jednako dinamična da bi je mogla pratiti. Hedge fond mogao bi stvoriti učinkovitu kvantitativnu formulu trgovanja, da bi ta formula zastarjela u roku od nekoliko mjeseci. Kvantni trgovac mogao bi krenuti u niz pobjeda kada njihova formula dosljedno donosi dobit, da bi nastavio niz gubitka kada njihova formula iznenada ne uspije za tržišne uvjete.

Natječete se protiv živih fondova: Hedge fondovi imaju novac za uspostavljanje punopravnog odjela za kvantno trgovanje. Angažiraju desetke programera, analitičara i statističara kako bi razvili najbolji mogući kvantitativni model trgovanja. Ako želite postati kvantitativni trgovac, natjecati ćete se s tim ljudima.

Kako pronaći ili stvoriti kvantitativne strategije trgovanja

Gore smo spomenuli da je identifikacija strategije prvi korak za provedbu kvantitativne strategije trgovanja.

Pronalaženje (ili stvaranje) prave strategije kvantnog trgovanja danas je prvi korak ka dosljednom zarađivanju na tržištima.

Srećom, pronaći dobru strategiju kvantnog trgovanja nije teško. Isplative strategije kvantnog trgovanja možete lako pronaći putem javnih izvora. Akademici redovito objavljuju teoretske rezultate trgovanja, na primjer, na temelju različitih formula i analiza. Publikacije financijske industrije i trgovinski časopisi istaknut će strategije trgovanja koje koriste današnji vodeći hedge fondovi.

Možete se zapitati: zašto bi netko dijelio profitabilnu kvantitativnu strategiju trgovanja? Zašto hedge fond ne bi zadržao ovu strategiju za sebe? Ako svi koriste određenu strategiju trgovanja, neće li to spriječiti strategiju da djeluje dugoročno kada se drugi guraju na tržištu?

To je dobro pitanje, ali postoji i dobar odgovor. Hedge fondovi podijelit će osnovne detalje svojih strategija, ali neće raspravljati o točnim parametrima i metodama podešavanja koje koriste za izvršavanje strategije trgovanja. Te su optimizacije ključne za pretvaranje prosječne strategije u profitabilnu.

Evo nekoliko najboljih besplatnih izvora za prepoznavanje strategija trgovanja danas:

Mreža društvenih znanosti – www.ssrn.com

arXiv Kvantitativne financije – arxiv.org/archive/q-fin

Tražeći Alfu – www.seekingalpha.com

Elite Trader – www.elitetrader.com

Te web stranice sadrže desetke tisuća strategija trgovanja. Vidjet ćete strategije odvojene u različite kategorije, uključujući strategije “vraćanje prosjeka” i “praćenje trenda” ili “zamah”.

Također ćete vidjeti strategije trgovanja odvojene na temelju njihove učestalosti. Na primjer, neke su strategije dizajnirane za trgovanje niskim frekvencijama (LFT), što obično znači da imovinu držite najmanje jedan dan. Ostale strategije su izgrađene za visokofrekventno trgovanje (HFT), što znači da kupujete i prodajete imovinu tijekom dana trgovanja.

Također možete pronaći strategije „trgovanja ultra visokim frekvencijama“ (UHFT), koje uključuju zadržavanje imovine samo nekoliko sekundi ili milisekundi.

Kako testirati kvantitativnu strategiju trgovanja

Provjera unatrag presudan je dio razvoja strategije kvantnog trgovanja. Nakon identificiranja svoje strategije, želite vidjeti kakav je učinak te strategije u stvarnim tržišnim uvjetima. Srećom, na raspolaganju vam je mnoštvo podataka, što olakšava testiranje vaše strategije na povijesnim kripto tržištima, burzama i drugim tržištima.

Mnogi će početnici kvantitativni trgovci koristiti, na primjer, besplatne povijesne podatke o trgovanju koje nudi Yahoo Finance. Međutim, profesionalniji ili napredniji trgovci možda žele platiti za bolje podatke.

Besplatni podaci nasuprot plaćenim podacima: zašto biste trebali razmisliti o plaćanju tržišnih podataka

Prednost besplatnih podataka očita je: besplatno dobivate bogatstvo povijesnih tržišnih podataka na dohvat ruke. Međutim, postoje značajni nedostaci besplatnih podataka, uključujući:

Pitanja točnosti: Besplatni podaci mogu imati pogreške. Davatelj podataka nema poticaj da ispravi ove pogreške jer ne primaju plaću. Profesionalni trgovci prikupljat će podatke iz dva ili više izvora, a zatim ih provjeravati (recimo, pomoću spike filtra) kako bi uklonili nedosljednosti.

Predrasude prema preživjelima: Mnoge tvrtke izlistane na burzama 1967. danas više ne trguju. Neke su stečene. Drugi su bankrotirali. Nažalost, neki skupovi podataka uključuju samo tvrtke koje su preživjele desetljeća. Ovo u vašu strategiju uvodi pristranost prema preživljavanju. Analizirate samo tvrtke koje su preživjele. Testiranje vaše strategije trgovanja neizbježno će proći bolje nego što bi to bilo izvedeno u stvarnim tržišnim uvjetima.

Korporativne akcije, podjele dionica itd.: Besplatni skupovi podataka mogu također zanemariti određene korporacijske akcije i kako te akcije utječu na dionice. Oni možda ne uključuju prilagodbe za podjelu dionica i dividende, na primjer. Više profesionalnih davatelja podataka implementirat će prilagodbe u svoje podatke, ali besplatni davatelji podataka neće.

Kako postaviti izvršni sustav za svoju strategiju kvantnog trgovanja

Sustavi izvršenja kvantitativnih trgovanja razlikuju se. Neki su izvršni sustavi potpuno automatizirani: sustav trguje bez ručne intervencije. Ostali sustavi izvršenja su ručni, a operateri izvršavaju svaku trgovinu.

Općenito, strategije trgovanja HFT-om i (posebno) UHFT-om potpuno su automatizirane, dok su strategije LFT ručne ili poluručne.

Neke važne stvari koje treba uzeti u obzir prilikom uspostave sustava izvršenja uključuju:

Sučelje za posredovanje: Neki ljudi pozovu svog brokera telefonom da izvrše trgovinu. Drugi postavljaju potpuno automatizirano sučelje aplikacijskog programiranja visokih performansi (API). Općenito, želite da vaše interakcije s brokerskim posredovanjem budu automatizirane kako biste se mogli usredotočiti na optimizaciju strategije trgovanja.

Minimizacija troškova transakcije: Kada sklapate stotine poslova u kratkom vremenskom razdoblju, presudno je minimiziranje transakcijskih troškova. Koje naknade naplaćuje brokerska kuća? Plaćate li paušalnu naknadu po trgovini ili postotnu naknadu? Naplaćuje li razmjena naknade od posredništva? Što je s klizanjem? Koja je razlika između onoga za što ste namjeravali ispuniti narudžbu i onoga što je zapravo ispunjena? Što je s namazom? Koja je razlika između ponude i tražene cijene vrijednosnog papira kojim se trguje? Za prosječnog investitora kod kuće koji obavlja nekoliko poslova mjesečno, te stvari zapravo nisu važne. Za kvantne trgovce – posebno HFT trgovine – čak i male naknade mogu se brzo zbrojiti.

Divergencija izvedbe strategije od backtested izvedbe: Neke strategije kvantnog trgovanja savršeno funkcioniraju u stvarnim tržišnim uvjetima. Ponavljaju svoj prošli uspjeh i postižu sjajne rezultate. Mnogi se trgovinski sustavi, međutim, mogu brzo razići, a backtested performanse brzo se odvajaju od stvarnih performansi. Mogu se pojaviti bugovi. Tržišni se uvjeti mogu promijeniti. Isti ulazi koji su doveli do određenih rezultata u prošlosti možda više neće dovesti do tih rezultata.

Kašnjenje: Latencija je vrijeme koje gubite prilikom slanja narudžbe. Koliko je potrebno da vaša narudžba dođe do burze ili brokera? Latencija može značajno utjecati na profitabilnost – posebno za HFT ili UHFT strategije.

Česta pitanja o kvantitativnom trgovanju

P: Ne uključuju li sve strategije trgovanja neku vrstu kvantitativne analize?

O: Prema definiciji, kvantitativna analiza uključuje korištenje inputa – poput cijene i volumena trgovine – za predviđanje. Mnoge strategije trgovanja – čak i najosnovnije strategije – uključuju gledanje na brojeve radi predviđanja budućnosti. U tom smislu, mnoge strategije trgovanja mogu se u nekom smislu smatrati kvantitativnim strategijama trgovanja.

P: Koja je razlika između kvantitativnog trgovanja i algoritamskog trgovanja?

O: Algoritamsko trgovanje i kvantno trgovanje mogu se činiti kao dva naziva za isto. Oni su usko isprepleteni, ali malo drugačiji. Algoritamsko trgovanje jedan je specifični dio kvantnog trgovanja. Programer algoritma stvorit će algoritam koji kvantni trgovac može koristiti za stvaranje dobiti. Bez algoritma, programer kvantnog trgovanja mogao bi stvoriti sustav kvantnog trgovanja, ali neće uspjeti ni s kim da ga programira. To je rečeno, neki ljudi (uključujući Wikipediju) upotrebljavaju pojmove kvantitativno trgovanje i trgovanje algoritmima naizmjenično.

P: Koji stupanj bih trebao dobiti ako želim postati kvantni trgovac ili kvantni programer?

O: Kvantitativni trgovci dolaze iz svih različitih sredina. Većina kvantitativnih trgovaca ne koristi određeni stupanj. Međutim, neki su stupnjevi popularniji od drugih. Primjerice, posebno su popularni stupnjevi informatike i matematike. Mnogi ljudi koji se bave razvojem softvera nastoje ući u prostor kvantitativne trgovine.

P: Kako povijesni podaci o trgovanju mogu biti “dobri” ili “loši”. Nisu li svi podaci o trgovanju isti?

O: Određeni povijesni podaci o tržištu mogu biti dobri ili loši. Neki podaci nisu točni. Neki podaci imaju pristranost prema preživjelima (uključuju samo tvrtke koje su preživjele do sadašnjih podataka). Besplatni izvori podataka mogli bi biti dobri za programere kvantitativnog trgovanja za početnike, ali ozbiljniji programeri htjet će platiti podatke.

P: Koji se programski jezik koristi za kvantitativno trgovanje?

O: Postavljanje algoritamskih sustava trgovanja zahtijeva jake vještine programiranja. Općenito je jezik C ++ preferirani jezik jer je najbrži, što je važno kad je svaka mikrosekunda bitna. Neki programeri koriste R i Python za backtest i procjenu strategija trgovanja, iako kodiraju u C ++ za brzo izvršavanje i trgovanje visokim frekvencijama. Za trgovanje srednjim i niskim frekvencijama, bilo koji od jezika trebao bi biti u redu.

P: Gdje mogu pronaći algoritam trgovanja koji mi donosi visoke, bezrizične povrate?

O: Količinsko trgovanje je napredno, ali ne postoje garancije povrata. Ako vam netko pokušava prodati algoritam trgovanja s visokim, bezrizovnim prinosima, onda ste vjerojatno prevareni.

Palm Beach Quant + kvantitativno trgovanje Final Word

Kvantitativno trgovanje je postupak korištenja statistike i matematike za predviđanje što će se dogoditi na temelju onoga što se dogodilo u prošlosti.

Danas svi, od trgovaca kriptovalutama do menadžera hedge fondova, koriste kvantitativnu analizu za donošenje utemeljenih odluka. Neki koriste isključivo kvantnu analizu kako bi predvidjeli svoje sljedeće poteze, dok drugi koriste kvantitativnu analizu kao dio šireg alata.

Ako se dobro bavite analizom podataka, možda ćete htjeti ući u kvantitativno trgovanje. Ako niste dobri u analizi podataka, tada na mreži možete pronaći mnoštvo kvantitativnih resursa za trgovanje gdje možete pročitati izvješća o kvantitativnoj analizi za sve vrste tržišta.

Kao i uvijek, sretno trgovanje!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map