Definicija ‘akreditiranog investitora’ izmijenjena od strane Komisije za vrijednosne papire (SEC)

Tijekom 2020. godine američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) imala je pune ruke posla. Ne samo da je regulatorno tijelo poduzelo razne tvrtke da izvršavaju zadatke u vezi s prošlim akcijama, već je također nastojalo stimulirati ulagačka tržišta. Ti su napori vidljivi kroz razne prijedloge za izmjene i dopune postojećih pravila i definicija.

Osam mjeseci nakon što je iznijela prijedlog za izmjenu i proširenje definicije „ovlaštenog ulagača“, Komisija za vrijednosne papire službeno usvojio ove promjene.

Novi ‘akreditirani investitor’

Nekadašnja definicija akreditiranog investitora bila je poruka da vam treba novac da biste zaradili; za pojedince je njihova neto vrijednost trebala biti veća od milijun američkih dolara i / ili godišnji prihod veći od 200 tisuća američkih dolara. Novim izmjenama akreditiranih investitora, DIP je odlučio povećati naglasak na „financijskoj sofisticiranosti“ kao čimbeniku koji određuje vašu podobnost za ulaganje kao akreditirani investitor, uz prethodne zahtjeve koji su još uvijek primjenjivi. Predsjedatelj DIP-a Jay Clayton primijetio je, “po prvi će put pojedincima biti dopušteno sudjelovanje na našim privatnim tržištima kapitala ne samo na temelju dohotka ili neto vrijednosti, već i na temelju utvrđenih, jasnih mjera financijske sofisticiranosti.”

Kako bi netko dokazao svoju ‘financijsku sofisticiranost’, SEC će promatrati razne stvari – od kojih investitor svaku mora dovoljno dokazati.

  • Stručno znanje
  • Iskustvo
  • Potvrde

Fokusiranjem na ove osobine ulagača, a ne samo na neto vrijednost, značajan broj ulagača, koji su prethodno bili isključeni, uklopit će se u novu definiciju.

Osim proširenja definicije u pogledu pojedinačnih ulagača, DIP je također odlučio uključiti razne nove subjekte u svoj opseg. Slijedi nekoliko ovih novih izmjene i dopune koje osigurava DIP,

  • dodati novu kategoriju za bilo koji entitet, uključujući indijanska plemena, državna tijela, fondove i entitete organizirane prema zakonima stranih država, koji posjeduju „investicije“, kako je definirano u pravilu 2a51-1 (b) prema Zakonu o investicijskim društvima, u višak od 5 milijuna USD i koji nije formiran za određenu svrhu ulaganja u ponuđene vrijednosne papire;
  • dodati “obiteljske urede” s najmanje 5 milijuna USD imovine pod upravljanjem i njihove “obiteljske klijente”, kako je svaki pojam definiran Zakonom o savjetnicima za ulaganja; i
  • dodati pojam „supružnički ekvivalent“ definiciji akreditiranog investitora, tako da supružnici mogu udružiti svoje financije u svrhu kvalificiranja kao akreditirani investitori.

Iako su ove promjene vrlo dobrodošle i učinit će ulaganje inkluzivnijim za neke ljude, mnogi Amerikanci i dalje neće moći ulagati ako ne udovoljavaju novčanim, iskustvenim ili obrazovnim zahtjevima. Značajne prepreke za investiranje djelomično su ono što je potaknulo uspon kripto tržišta; niže prepreke ulasku omogućile su ljudima koji ne bi zadovoljili definiciju akreditiranog investitora (čak i novu definiciju) da ulažu u startupove koji im inače nikada ne bi bili dostupni. Nažalost, budući da SEC odbija regulirati kripto prostor, ti investitori nastavljaju ulagati u rizične kripto startupove jer je ovo jedna od rijetkih mogućnosti ulaganja za početnike koja im je dostupna.

Prošli prijedlozi

Izmjene i dopune ‘akreditiranog investitora’ samo su jedan pristup koji DIP ima za cilj modernizirati svoj pristup tržištima kapitala.

Prije nego što je COVID-19 postao životnom pandemijom kakva jest, SEC je uvidio zasluge crowdfundinga. Nije tajna da kapitalno financiranje brzo raste u popularnosti, s obzirom da su razne tvrtke primijetile značajne poteškoće u sudjelovanju investitora, jer svijet pronalazi put prema post-pandemiji. Kao takva, DIP je donio odluku o izmjeni pravila koja se odnose na izuzeća od prospekta, nadajući se da će mladim poduzetnicima omogućiti lakši pristup kapitalu.

U ovome prijedlog, Ograničenja na platformama za financiranje mnoštvom financijskih sredstava mogla bi se ublažiti, prije svega podizanjem monetarnih limita za događaje generiranja kapitala koji se financiraju od strane ljudi. Kada ih je SEC prvi put iznio, pažljivije smo pogledali što te promjene znače i je li uzbuđenje opravdano.

Komisija za vrijednosne papire

SEC je regulatorno tijelo sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. Zadatak promicanja poštenih i transparentnih tržišta, DIP je odgovoran za stvaranje i provedbu propisa koji reguliraju imovinu koja se smatra vrijednosnim papirima.


U ostalim vijestima

Iako se odnos između SEC-a i svijeta blockchaina ponekad može zategnuti, u njegovim redovima postoji značajna osoba za koju se zna da prihvaća tehnologiju – povjerenica Hester Peirce.

Ne samo da smo imali sreće što smo u prošlosti imali priliku razgovarati s povjerenicom Peirce, nego smo nedavno pokrili vijesti o njezinu ponovnom izboru za drugi mandat u DIP-u. Ovim reizborom nadamo se i očekujemo da ćemo postići veći napredak u liječenju pothvata temeljenih na blockchainu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map