FCA je zabranio derivate i bilješke kojima se trguje na temelju kriptografije u Velikoj Britaniji

The Uprava za financijsko ponašanje (FCA) ima sada pušten dugo očekivana presuda o statusu financijskih proizvoda temeljenih na kriptografiji u Velikoj Britaniji.

Od 6. siječnja 2021. godine, derivatima na bazi kriptografije i obveznicama kojima se trguje na burzi (ETN) zabranit će se ponuda malim ulagačima u Velikoj Britaniji.

Derivati ​​na osnovi kriptografije i ETN-ovi

Derivat je financijski proizvod koji vrijednost ‘izvodi’ iz druge imovine – poput kriptovaluta. Najčešći primjer toga je sve veća popularnost bitcoin terminskih ugovora.

Iako osnovna imovina možda nije vrijednosni papir, derivativi se promatraju i reguliraju kao vrijednosni papiri. Kao takvi, ovo ih stavlja u nadležnost regulatornih tijela kao što je tijelo za financijsko ponašanje (FCA).

ETN je s druge strane neosigurana dužnička vrijednosnica koju izdaje banka. Ovi su financijski instrumenti stvoreni kako bi ulagačima pružili izloženost određenoj imovini praćenjem “referentnih indeksa”.

Zašto su zabranjene?

Ne postoji niti jedan razlog iza odluke FCA-e da zabrani takve proizvode. FCA tvrdi da ulagači nisu u mogućnosti da „pouzdano procjenjuju vrijednost i rizike derivata i razmjenjuju zapise koji upućuju na određene kriptoassete“. Daje sljedeće primjere zašto vjeruje da je to slučaj.

  • Priroda temeljne imovine koja nema svojstvenu vrijednost i tako se razlikuje od ostale imovine koja se koristi fizički, obećava buduće novčane tijekove ili je zakonski prihvaćena kao novac
  • Prisutnost zlouporabe na tržištu i financijskog kriminala (uključujući kibernetske krađe s platformi kriptoaseta) na tržištima kriptoaseta
  • Ekstremna volatilnost cijena kriptoaseta
  • Neodgovarajuće razumijevanje kriptoaseta od strane maloprodajnih potrošača i nedostatak jasne investicione potrebe za investicijskim proizvodima koji ih upućuju.

Nema svojstvene vrijednosti

Ako zabrana kripto-derivata naiđe na surovo, onda je i FCA-in stav o unutarnjoj vrijednosti kriptoaseta; “… mislimo da neregulirani kriptoasseti nemaju inherentnu vrijednost. Oni se razlikuju od ostale imovine koja se koristi fizički, obećava buduće novčane tijekove ili je zakonski prihvaćena kao novac. “

Popularna razmjena kriptovaluta, Kraken, nedavno je objavio izvještaj o unutarnjoj vrijednosti bitcoina. Pogledali smo ovo izvješće i istaknuli neke ključne poteze zašto Bitcoin doista pruža snažnu, iako jedinstvenu vrijednost.

Je li to odjek?

Zanimljivo je da velik dio racionalnosti koja stoji iza ove odluke FCA podsjeća na sentiment koji dijeli Komisija za vrijednosne papire.

Bitka za ETF temeljen na bitcoinu traje već godinama u Sjedinjenim Državama, a SEC je isključila svaki pokušaj. Slično kao i FCA, obrazloženje svakog poricanja obično se sastoji od sljedećih točaka.


  • Nezrelost tržišta
  • Volatilnost
  • Nedovoljne metode vrednovanja
  • Skrbnički rizik

Iako je SEC dosljedno zatvarao ETF, čini se da regulatori u Sjedinjenim Državama imaju otvoreniji stav u pogledu odobravanja određenih kripto-derivata. To je vidljivo kroz razne ponude Bitcoin i Ethereum terminskih ugovora. Proizvodi poput ovog mogu se naći u raznim tvrtkama, poput,

Razmišljajući

Treba napomenuti da FCA ovo nije bila ishitrena odluka. Proces koji je doveo do ovog zaključka odvijao se tijekom godinu dana dok je regulator promišljao o rizicima i koristima.

Početni prijedlog za ovu zabranu iznijet je u srpnju 2019. U to vrijeme FCA je otvorio prijedlog javnosti za razdoblje komentara, što je rezultiralo stotinama podnesaka. Jasno je da nije bilo dovoljno uvjerljivih argumenata da se pokoleba prvotna odluka FCA-e.

Izlazak?

Iako je ova odluka donesena pod izgovorom zaštite investitora, mnogi su već negodovali, osuđujući odluku.

Don Guo, Izvršni direktor tvrtke Grupa Broctagon FinTech, govorio o odluci i o tome što ona znači za ulagače sa sjedištem u Velikoj Britaniji koji idu naprijed. On navodi,

“FCA je zadao značajan udarac slobodi britanskih investitora. Zabranom trgovanja kripto derivatima možemo očekivati ​​da se trgovački prostor u Velikoj Britaniji preseli negdje drugdje. Potražnja za tim vrijednosnim papirima nastavlja rasti, a količine kripto derivata dosegnule su nove maksimume ovog ljeta. To je izgubljena prilika za Ujedinjeno Kraljevstvo … Svakako vjerujemo da bi trebale biti mjere za zaštitu potrošača, ali ovaj potez zanemaruje sve veću potražnju među maloprodajnim potrošačima za sudjelovanjem u prostoru kriptovaluta. “

Uprava za financijsko ponašanje (FCA)

FCA je regulator financijskih usluga sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Od svog osnivanja 2013. godine, FCA je radio na razvoju i provođenju propisa koji osiguravaju pošteno i transparentno tržište kapitala.

Izvršni, Nikhil Rathi, trenutno nadgleda rad na FCA.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map