Indijska rezervna banka podnijet će zahtjev za odlukom Vrhovnog suda o virtualnim valutama

Ne tako brzo

Ranije ovog tjedna Vrhovni sud Indije napravio je valove u svijetu kriptovaluta, dok je ukinuo debelu zabranu koju je Reserve Bank of India izrekla industriji.

Iako su mnogi brzo proslavili ovu odluku – raznim razmjenama kripto valuta koje odmah vraćaju usluge – trebalo bi biti važno zadržati očekivanja pod kontrolom.

Indijska vijesti izvještavaju da je Indijska rezervna banka očito nezadovoljna odlukom Vrhovnog suda. Kao takvi, podnijet će zahtjev za preispitivanje odluke, u nadi da će ponovno uspostaviti zabranu.

Poništavanje zabrane IRB-a

Inicijalnu zabranu IRB je prvi put uveo sredinom 2018. godine. U vrijeme zabrane IRB je napomenuo da je uslijedio nakon višestrukih upozorenja javnosti na opasnosti povezane s virtualnim valutama. Slijedi kratki izvadak iz njihove zabrane koji osvjetljava opseg dosega.

“… odlučeno je da, s trenutnim učinkom, subjekti koje regulira Pričuvna banka neće obavljati poslove u VC-ovima ili pružati usluge za olakšavanje bilo kojoj osobi ili entitetu u bavljenju VC-ovima ili njihovom rješavanju. Takve usluge uključuju vođenje računa, registraciju, trgovanje, namiru, kliring, davanje zajmova protiv virtualnih tokena, njihovo prihvaćanje kao osiguranje, otvaranje računa mjenjačnica koje s njima rade i prijenos / primanje novca na račune koji se odnose na kupnju / prodaju VC-a. “

Odluka o preokretu, iako donesena na raznim čimbenicima, svela se na nekoliko ključnih točaka:

  • Potpuna zabrana bila je “nesrazmjerna” IRB-u na percepciju rizika
  • IRB nije uspio dokazati da su regulirane banke pretrpjele bilo kakvu štetu
  • IRB treba regulirati, a ne zabraniti

Kada se pregledava nedavna dokumentacija Suda koja se odnosi na njihovu odluku, zanimljivo je primijetiti da je velik naglasak u postupku bio na prethodnim, sličnim, odlukama Parlamenta Europske unije. Kao argument korišten je sljedeći citat iz Parlamenta Europske unije:

„Mi nismo za opće zabrane kriptovaluta ili zabranu interakcije između poslovanja kriptovaluta i formalnog financijskog sektora u cjelini, kao što je slučaj u Kini, na primjer. To bi prema našem mišljenju otišlo predaleko. Sve dok postoje dobre zaštitne mjere koje štite formalni financijski sektor, a više i općenito društvo u cjelini, poput pravila koja se bore protiv pranja novca, financiranja terorizma, utaje poreza i možda sveobuhvatnijeg skupa pravila koja imaju za cilj zaštitu legitimnih korisnika (poput obični potrošači i investitori), to bi trebalo biti dovoljno. “

Kad je sve rečeno i izvršeno, Vrhovni sud Indije utvrdio je da je zabrana, “… biti odvojena na temelju proporcionalnosti.”

1,3 milijarde

S populacijom od preko 1,3 milijarde, Indija predstavlja preko 17% cijele ljudske rase – stavljajući je vrat i vrat uz Kinu, kao najmnogoljudniju zemlju na Zemlji.

Nazvati odluku Vrhovnog suda Indije ‘pozitivnom’ podcjenjivanjem. Iako se učinci možda neće vidjeti preko noći, svijet kriptovaluta ima velike koristi kroz potencijalno masovni priljev sudionika.


Ne iz šume

Osim IRB-a koji nastavlja svoj križarski rat kako bi zadržao svoju prethodnu opću zabranu kriptovaluta, ostaje još jedna posebno velika prepreka. Procurilo je, 2019. godine, da je u Indiji na stolu za pregled zakon pod naslovom „Zabrana kriptovaluta & Uredba o službenom računu za digitalnu valutu‘.

Iako ovo još nije došlo na razmatranje, imalo bi potencijala za desetkovanje novooslobođenog svijeta kriptovaluta. Budući da se razne države širom svijeta trude razviti i uspostaviti vlastitu digitalnu valutu središnje banke (CBDC), možda još nismo vidjeli posljednje od toga.

U ostalim vijestima

Možda je odmjeravanje odluke o ukidanju zabrane IRB-a nedavni napredak u vezi s regulacijom kriptovaluta viđen širom svijeta. Jedan od takvih primjera bila bi Južna Koreja. Od prvog su dana kriptovalute uhvatile spletke Južnokorejaca. Za razliku od pristupa IRB-a, država je odlučila regulirati, umjesto zabraniti, kriptovalute i njihove pružatelje pratećih usluga.

Južnokorejski okvirni prolazi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map