KYC / AML – Tko je proaktivan? Tko je pod vatrom?

AML (sprečavanje pranja novca) odnosi se na zakone, propise i politike koje koriste institucije sa sjedištem u financijama za praćenje i provjeru izvora sredstava kupaca i za osiguravanje legalnog pribavljanja sredstava; AML djeluje odvraćajuće za kriminalce koji žele sakriti i premjestiti ilegalni novac.

Podskupina pod većim AML kišobranom je KYC (znaj svog klijenta / kupca). KYC je prikupljanje podataka od strane financijskih institucija radi boljeg poznavanja svojih kupaca i uspostavljanja korisničkog profila koji detaljno opisuje toleranciju rizika, financijsku situaciju i financijsku pismenost klijenta. Dokumenti koji se često prikupljaju u procesu KYC su ovjerene putovnice i računi za komunalne usluge, status zaposlenja, neto vrijednost, izvor i opis sredstava itd. KYC se koristi za zaštitu financijske institucije i kupca.

Iako KYC / AML igra važnu ulogu u ulaganju, nisu sve financijske institucije podjednako temeljite u prikupljanju podataka KYC / AML. U industriji digitalne imovine bilo je više tvrtki koje su se našle na udaru labavih pristupa procesu provjere KYC / AML. Suprotno tome, postoji i više slučajeva tvrtki u industriji digitalne imovine koje su imale proaktivne pristupe.

Zašto su KYC i AML prakse važne?

Iako bi bilo lijepo živjeti u svijetu u kojem nema loših glumaca, to jednostavno nije stvarnost. KYC / AML igra ulogu u stvaranju sigurnih i poštenih financijskih tržišta za sve. Oni također pružaju sredstvo za regres protiv onih za koje se utvrdi da djeluju u lošoj vjeri.

Postoje nedostaci u pokušaju poticanja poštenih tržišta – posebno, gubitka privatnosti. Da, pošteni ulagači mogu steći bolju sigurnost, ali prisiljeni su i odreći se vitalnih podataka o sebi. Ovo je valjana briga; kada se odričete osobnih podataka, povjeravate da će ih primatelj sigurno čuvati. Nažalost, financijske institucije nisu imune na kršenja podataka što je nedavno pokazalo Kanadska agencija za prihode koja je prekršila više od 48.500 računa.

Lako prikupljanje podataka

Unatoč uočenim prednostima KYC / AML-a, postoje mnoge tvrtke koje su se odlučile za polovičan pristup tim praksama. Slijede samo dva nedavna primjera u mnoštvu mnogih koji to ističu.

Binance tužena

Jedna od najvećih svjetskih burzi kriptovaluta, to bi netko pretpostavio Binance sudjelovao bi u dobrim KYC / AML praksama. To, međutim, nije slučaj u očima japanske razmjene, Zaif. Ova manje poznata razmjena sada tuži Binance zbog svojih ‘labavih’ KYC / AML praksi. Tužba se temelji na hakiranju Zaifa u 2018. godini, što je rezultiralo da je oko 60 milijuna dolara ukradene imovine oprano putem Binancea – što je slučaj za koji Zaif vjeruje da se ne bi dogodio da su korišteni postupci KYC / AML bili na razini.

ePayments ugasio FINRA

U ovom je slučaju platni procesor, ePayments, početkom 2020. prošao pod blokadom koju je nametnula FINRA. Iako je tvrtka i dalje prilično uska u vezi s razlozima za to, poznato je da zaključavanje proizlazi iz labavog pristupa KYC / AML-u. Posljednjih dana ePayments je pružio malo ažuriranje, ukazujući na to da uskoro započinje ponovno pokretanje platforme – iako s ukidanjem podrške za kriptovalute – nakon višemjesečne revizije KYC / AML pristupa.

Učenje na primjeru

Iako postoje oni koji nisu dovoljno naglasili KYC / AML, drugi su gledali i učili iz ovih prijestupa. Slijede primjeri toga, koji pokazuju i razvoj usluga i usvajanje.


BnkToTheFuture ulaže / usvaja blokpass

Ova nedavna najava više je od puke investicije. BnkToTheFuture će sadržavati posebno prilagođeno rješenje tvrtke Blockpass, namijenjeno olakšavanju sveobuhvatnih i učinkovitih KYC / AML postupaka.

Securitize olakšava KYC

Vodeća u industriji, Securitize, nedavno je pokrenula novu uslugu, nazvanu “Securitize ID”. Ova je usluga izgrađena kako bi donijela novu učinkovitost postupcima KYC / AML. U osnovi omogućuje investitoru da se stavi na “bijelu listu” nakon završetka KYC / AML procesa putem Securitize. Biti na bijeloj listi uključuje dodjelu jedinstvenog ID-a investitora, koji zatim prepoznaju tvrtke koje surađuju – što znači da postupak ne treba ponoviti bezbroj puta.

Rastuća industrija

Ako se iz ovih različitih primjera išta može izvesti, to je da svijet blockchaina KYC / AML mora shvatiti ozbiljno. Iako u jednom trenutku možda nisu postojale usluge koje bi odgovarale tim potrebama, to više nije slučaj. Krećući se naprijed, očekujte sve veće usvajanje ovih usluga prilagođenih KYC / AML, jer tvrtke nastoje izbjeći bijes regulatora i osigurati pošteno tržište za klijentelu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map